Private Internet Access Review

Logo van Private Internet AccessScore:
7.7 / 10


Private Internet Access is een geweldige VPN-provider en een van de marktleiders in de branche en biedt alles wat u nodig heeft in een VPN. Van een functionele nieuw ontworpen client en snelle servers tot een strikt logboekregistratiebeleid en uitstekende beveiligingsfuncties, het heeft allemaal een prijs die de meeste concurrenten gemakkelijk overtreft.

Voordelen
 • Bewezen geen logs-provider
 • Eersteklas encryptie en beveiliging
 • Heel betaalbaar
 • Goede serversnelheden
 • Uitstekende nieuw ontworpen apps
 • Staat torrenting en P2P toe
Nadelen
 • Gelegen in de VS – niet ideaal voor privacy
 • Slechte ondersteuning voor Netflix en BBC iPlayer

Als je op zoek bent naar een VPN, is de kans groot dat je hebt gehoord van Private Internet Access (ook bekend als PIA). Ze zijn bijna tien jaar actief en misschien wel een van de grootste providers die er zijn.

PIA staat bekend als een goedkope VPN-service die solide prestaties en ondersteuning biedt. Benieuwd of die reputatie welverdiend is, heb ik het op mij genomen om ze op de proef te stellen.

En in deze recensie van Private Internet Access zal ik alles bespreken wat ik heb ontdekt – het goede, het slechte en de grens lelijk.

PIA Overzicht

Laten we, om de zaken in een betere context te plaatsen, beginnen met een beetje achtergrondinformatie over privé-internettoegang en de mensen erachter.

PIA, een dochteronderneming van een bedrijf genaamd London Trust Media, bestaat al sinds augustus 2010. Voor een VPN-service, dat maakt ze een soort oudere staatsman.

Het bedrijf is betrokken bij een breed scala aan open-source- en privacygerichte projecten door hun steun aan non-profitorganisaties zoals de Electronic Frontier Foundation en Creative Commons.

PIA is ook een van de weinige VPN-providers die een open-source repository op GitHub aanbieden. De repository bevat hun browserextensies en sommige (maar niet alle) van hun clientsoftware.

Tot nu toe klinkt alles redelijk goed. Helaas zijn er ook een paar skeletten in de kast van PIA.

London Trust Media – en bij uitbreiding Private Internet Access – heeft zijn hoofdkantoor in Denver, Colorado. Dat betekent dat ze privacy-achtig opereren vanuit een enigszins risicovolle jurisdictie.

Ze hebben onlangs ook de strafrechtelijk veroordeelde Mark Karpeles van de Mt. Gox Bitcoin exchange schande instorten, als CTO. Het was een beweging die, niet verrassend, voor opschudding zorgde bij de gebruikersbasis van PIA – en die nog steeds niet helemaal is verdwenen.

Dit alles komt neer op iets van een allegaartje.

Ja, PIA werkt net als een bedrijf dat zich toelegt op transparantie en privacy. Maar tegelijkertijd kozen ze een harde jurisdictie om het te onderhouden en een CTO die verband houdt met een van de duurste en rampzaligste hacks in het recente geheugen.

Benieuwd inderdaad.

Laten we, met dat beetje stof tot nadenken, dieper graven en bekijken wat de service van PIA biedt.

Kenmerken

Wat betreft functies, er is genoeg leuks aan wat PIA op tafel brengt. Ze hebben een zeer complete VPN-oplossing met alle belangrijke beveiligings- en privacyfuncties die we gewend zijn van een aanbieder op het hoogste niveau.

Beveiligingsfuncties

Het aantal coderingsopties dat PIA ondersteunt, is ongeëvenaard.

Voor gegevensversleuteling heeft u vier keuzes:

 • AES-128 (GCM)
 • AES-128 (CBC)
 • AES-256 (GCM)
 • AES-256 (CBC)

128-bit bescherming is sneller maar iets minder veilig. De industriestandaard 256-bit daarentegen, hoewel een beetje langzamer, is bijna onmogelijk te doorbreken.

Wat de gegevensverificatie en handshake betreft – dat is wat de VPN doet om de verbinding te bevestigen en met verzonden gegevens niet is geknoeid – je zult ook niet uitgehongerd worden voor keuze.

U kunt uw gegevensverificatie instellen op SHA1 of SHA256, maar alleen als u een van de twee AES CBC-coderingsmethoden gebruikt.

De handdruk kan daarentegen worden ingesteld op een van de volgende opties, ongeacht andere instellingen:

 • RSA-2048
 • RSA-3072
 • RSA-4096
 • ECC-256k1
 • ECC-256r1
 • ECC-521

De standaardinstellingen zijn AES-128 (CBC), SHA1 en RSA-2048 – een prima keuze voor informeel VPN-gebruik. Maar voor een zo goed mogelijk beveiligingsniveau, zet u de zaken zeker op scherp.

De softwareclient bevat een volledig uitgeruste kill-schakelaar om onopzettelijke datalekken te voorkomen. Ik heb het op alle mogelijke manieren getest en in alle gevallen werkte het zoals verwacht.

De kill-schakelaar van PIA wordt geactiveerd

De PIA kill-switch kan worden geconfigureerd in een van de drie modi:

 1. Uit: De kill-schakelaar is volledig uitgeschakeld en blokkeert nooit verkeer
 2. Auto: De kill-schakelaar blokkeert alleen extern verkeer als de VPN-verbinding wegvalt
 3. Altijd: De kill-schakelaar blokkeert al het verkeer als de VPN-verbinding wegvalt

Het is standaard ingesteld op Auto.

PIA beheert zijn eigen privé DNS-server – zoals elke zichzelf respecterende VPN-provider zou moeten doen – en dat is wat er standaard wordt gebruikt. Als u wilt, kunt u ook een aangepaste DNS instellen of vasthouden aan uw bestaande geen VPN-instellingen.

Handshake Naming System (HNS)

Over DNS gesproken, het is al lang de achilleshiel van veel VPN-providers als het gaat om anonimiteit op internet. Een DNS-server kan immers alle sites en services waarmee u verbinding maakt bijhouden, zelfs als u een volledig versleutelde verbinding gebruikt.

Blokkering op DNS-niveau is ook een veelgebruikte methode van internetcensuur.

Om u een andere manier te geven om beide problemen te omzeilen, kunt u met PIA DNS helemaal vermijden. U kunt in plaats daarvan het Handshake Naming System (HNS) gebruiken.

HNS is een gedecentraliseerde, op blockchain gebaseerde vervanging voor DNS. De ontwikkelaars hopen dat het eindelijk een einde zal maken aan de problemen met beveiliging, betrouwbaarheid en censuur die de DNS-infrastructuur teisteren.

Hoewel HNS nog in de kinderschoenen staat, is het geweldig om te zien dat PIA het adopteert en het als een optie aanbiedt. Het gebruik ervan zal uiteindelijk leiden tot nog meer privacy en een volledig censuurbestendige internetervaring.

MACE-advertentieblokkering

Zoals veel concurrerende VPN-services, wordt de PIA-client geleverd met functionaliteit voor het blokkeren van advertenties. In tegenstelling tot sommige andere is het echter niet aanpasbaar. Het is aan of uit – zonder opties.

PIA's MACE-instellingen voor advertentieblokkering

De functie, die PIA MACE noemt, is bedoeld om advertenties en malware te blokkeren wanneer u bent verbonden met het VPN-netwerk. In de praktijk vind ik de resultaten echter een beetje teleurstellend.

Ik verwacht dat MACE werkt als browsergebaseerde advertentieblokkering of zelfs als een DNS-gebaseerde oplossing zoals Pi-Hole (wat ik trouwens van harte aanbeveel). In mijn tests blokkeerde MACE echter minder dan de helft van de advertenties en bekende malwarepagina’s die andere services gemakkelijk blokkeren.

Hoewel ik het niet kan bewijzen, vermoed ik dat de zwakke prestatie enigszins opzettelijk is.

De client-app kan momenteel geen URL’s op de witte lijst zetten. En zonder dat kan PIA de kans niet nemen om te agressief te zijn met het blokkeren, of kunnen ze voorkomen dat we sites bereiken die we willen bezoeken.

Toch is MACE beter dan niets. Ik hoop ook dat Private Internet Access het zal blijven ontwikkelen en in de loop van de tijd volledig tot zijn recht zal laten komen.

PIA Netflix en andere streaming-ondersteuning

Een van de meest populaire toepassingen van een VPN is het streamen van geografisch geblokkeerde inhoud vanuit andere regio’s van de wereld. Ik heb het over sites zoals Netflix, Hulu of de BBC iPlayer.

Het probleem is dat contentproviders zich hiervan terdege bewust zijn en al jaren op kruistocht zijn om VPN-toegang tot hun services te voorkomen. En PIA zit helaas aan het einde van die oorlog.

Netflix US proxy-fout bij gebruik van PIA

Op een paar kleine uitzonderingen na, werkt Private Internet Access niet met Netflix. De overgrote meerderheid van de servers is geblokkeerd. Andere landen doen het ook niet veel beter.

Hetzelfde geldt voor zowat elke andere streamingdienst. Ondanks mijn inspanningen lukte het me niet om de BBC iPlayer te deblokkeren.

Deze resultaten zijn echter niet verrassend. Een paar jaar geleden gaf PIA toe dat het omzeilen van geoblocking niet hun prioriteit was, en ze meenden het duidelijk.

Dus, als video streamen vanuit andere landen – of die van jezelf in het buitenland – is wat je zoekt, raad ik aan om ergens anders te zoeken. Alle VPN’s die Netflix deblokkeren, zijn meestal een goede keuze.

Torrenting en P2P-ondersteuning

Private Internet Access is een P2P-vriendelijke VPN en houdt geen logboeken bij. Dus als u de service gebruikt voor torrenting, kunt u dit doen zonder bang te hoeven zijn dat iemand uw activiteiten tot u herleidt.

Het feit dat PIA vanuit de VS opereert, kan sommigen van ons ongemakkelijk en eerlijk genoeg maken.

Maar tot hun verdienste heeft Private Internet Access in meerdere rechtszaken bewezen dat hun beweringen dat er geen houtkap is, waar zijn. Besteld om logboeken om te draaien, deden ze dat niet – simpelweg omdat ze er geen hadden.

Als, ondanks dat, het gebruik van PIA voor P2P buiten uw comfortniveau ligt, heeft u andere opties. Er zijn tal van andere niet-Amerikaanse VPN’s zonder logbestanden waar u terecht kunt voor al uw torrent-behoeften.

Werkt PIA in China?

Deze vaak gestelde vraag was er een waar ik een beetje moeite mee had om het antwoord te vinden.

Ten eerste, aangezien ik niet in China ben, kan ik de service niet zelf testen. Ten tweede geeft PIA geen enkele garantie dat de service achter de Great Firewall van het land zal werken.

En inderdaad, veel gebruikers melden problemen met het gebruik van PIA uit China. Maar sommigen zeggen ook dat ze door het IPSec / L2TP-protocol kunnen komen.

Helaas heeft PIA, in tegenstelling tot VyprVPN – een van de beste VPN’s voor de Chinese markt – geen stealth-protocol beschikbaar om blokkering te omzeilen.

Dus op basis van de informatie die ik heb verzameld, lijkt het erop dat hoewel privé-internettoegang in China kan werken, uw aantal kilometers zal variëren – veel. En u kunt waarschijnlijk beter een andere provider kiezen.

PIA Privacy en beveiliging

Velen van ons gebruiken een VPN om onze privacy en veiligheid online te vergroten. In dat opzicht en vanuit technisch oogpunt is Private Internet Access net zo goed als elke dienst die ik ooit heb beoordeeld.

PIA is ook een bewezen VPN-provider zonder logboeken en bewaart geen persoonlijk identificeerbare informatie die ons zou kunnen binden aan een van onze online activiteiten.

De olifant in de kamer is dat PIA in de VS is gevestigd – niet bepaald ideaal voor privacy. Maar, zoals we zullen zien, is dat misschien toch niet zo’n groot probleem.

Jurisdictie

Zoals zojuist vermeld, opereren Private Internet Access en het moederbedrijf vanuit Denver, Colorado. Dat maakt dat ze rechtvaardig zijn onder de Amerikaanse juridische bevoegdheid.

Vanuit het oogpunt van privacy van gebruikers is dat niet geweldig.

Volgens de juridische adviseur van de dienst heeft PIA nooit mandaten ontvangen om gebruikersactiviteiten in het geheim te registreren of om encryptiesleutels over te dragen aan Amerikaanse (of buitenlandse) autoriteiten. Maar het is een feit dat die dingen op elk moment kunnen gebeuren en dat we er op geen enkele manier van kunnen weten.

In de VS hebben de autoriteiten bijna ongecontroleerde bevoegdheden om toezicht te houden wanneer dat nodig wordt geacht. Het is iets dat eerder is gebeurd, zoals het verhaal van de versleutelde e-mailprovider Lavabit aantoont.

Natuurlijk, in de praktijk heb je behoorlijk serieuze federale wetten overtreden voor de FBI om je op te merken. En als je hun aandacht hebt, heb je waarschijnlijk toch grotere problemen.

Dus voor P2P-gebruikers en de gemiddelde privacyliefhebber, zou de jurisdictie van PIA geen groot probleem moeten zijn. Het is echter iets om in gedachten te houden.

PIA’s logboekbeleid

In de kern wil PIA een privacygerichte service zijn. Als zodanig zijn ze sinds hun oprichting een VPN-provider zonder logboekregistratie en hebben ze die beweringen vele malen bewezen.

Ze zijn een VPN die voor de rechtbank is uitgedaagd om logboeken te produceren. En in alle gevallen had PIA, in tegenstelling tot verschillende concurrenten die betrapt werden op het niet-loggen van beleid, niets over te dragen.

U kunt het exacte aantal overheids- en gerechtelijke verzoeken om gegevens bekijken in het transparantierapport van PIA.

Het standpunt van Private Internet Access over logboekregistratie wordt ook heel goed samengevat door een enkele zin in hun privacybeleid:

De verwerkingsverantwoordelijke verzamelt of registreert geen verkeer of gebruik van zijn Virtual Private Network (“VPN”) of proxy.

Dus ondanks een twijfelachtige jurisdictie, geloof ik dat we erop kunnen vertrouwen dat PIA het meent als ze zeggen dat ze geen logboeken bijhouden. Ze hebben tenslotte hun reputatie – en de toekomst van het bedrijf – in de rechtszaal op het spel gezet om het te bewijzen.

DNS-lekken

Zoals ik zou verwachten van een op privacy gerichte VPN-provider, heeft PIA geen last van DNS-lekken op een van de ondersteunde platforms. Dat betekent geen IPv4- of IPv6-lekken, geen WebRTC-lekken – niets dat uw echte locatie of identiteit zou weggeven.

PIA slaagt voor een DNS-lektest

Als u op zoek bent naar volledige anonimiteit, is het, gezien het lekken van informatie, zo goed als mogelijk.

Apps en klanten

Private Internet Access heeft apps voor alle grote platforms en besturingssystemen. Ze ondersteunen momenteel:

 • ramen
 • macOS
 • Android
 • iOS
 • Linux (Ubuntu, Mint, Arch of Debian)

PIA heeft ook een browserextensie voor Chrome, Firefox en Opera, evenals proxy-ondersteuning voor andere webbrowsers en P2P-clients.

En als u op zoek bent naar netwerkbrede bescherming, is het zelfs mogelijk om de VPN in te stellen op compatibele routers, waaronder DD-WRT, Tomato, AsusWRT en verschillende andere.

Over de hele linie doet PIA uitstekend werk met bruikbaarheid. Ze hebben onlangs de gebruikersinterface van hun apps volledig herzien en het is een enorme verbetering ten opzichte van de oude.

Om te beginnen delen alle clients en extensies een zeer vergelijkbare look. Hier zijn screenshots van de Firefox-extensie, evenals de Windows- en Android-apps:

De verschillende versies van de PIA-client-app bekijken

De PIA-apps die ik heb beoordeeld – Linux is de enige waarmee ik niet heb gespeeld – zijn eenvoudig te gebruiken, hebben een duidelijke en gemakkelijk te begrijpen interface en maken alle belangrijke instellingen in een handomdraai te configureren.

Alle clients bevatten ook vergelijkbare functies. De enige opvallende uitzondering zijn de Android- en iOS-apps, die de MACE-functie voor het blokkeren van advertenties missen. Maar ik betwijfel of dat voor velen van ons een dealbreaker zal zijn.

Ik heb geen bevriezingen, crashes of andere problemen ondervonden die veel voorkomen bij op maat gemaakte VPN-apps, dus dat is ook een pluspunt.

Kortom, er is heel weinig afkeer van de apps van PIA. Zo goed zijn ze.

Particuliere internettoegangsserverlocaties

Met VPN-servers op 50 locaties in 30 landen is de geografische diversiteit van het PIA-netwerk aan de kleine kant. 50-achtige landen lijken het huidige gemiddelde te zijn.

De meesten van ons hoeven echter geen verbinding te maken met Ecuador of de Filippijnen. En tenzij u dat doet, is de kans groot dat PIA elke locatie biedt die u ooit wilt of nodig heeft.

Dat gezegd hebbende, als u op zoek bent naar Ecuador, neem dan een kijkje in PureVPN en hun indrukwekkende netwerk van 131 landen.

Als je ooit geïnteresseerd bent in de exacte beschikbare locaties, bekijk dan mijn gedetailleerde PIA-serverlijst.

Is PIA snel?

In tegenstelling tot de meeste concurrenten, schept Private Internet Access niet veel op over de snelste VPN die er is. Maar dat konden ze zeker.

Hoewel niet de absoluut snelste, hebben de servers van PIA indrukwekkende cijfers behaald, met downloads op de beste server – zoals gekozen door de client-app – met een kloksnelheid van 72,8 Mbps en een getest gemiddelde van acht locaties op 51,9 Mbps.

Hieronder staan ​​drie voorbeeldlocaties uit de volledige PIA-snelheidstest.

Beste server
Private Internet Access beste VPN server snelheidstestresultatenMet VPN Private Internet Access beste testresultaten bij baseline snelheidGeen VPN
Verenigde Staten
Private Internet Access Verenigde Staten VPN server snelheid testresultatenMet VPN Privé-internettoegang verenigt de basissnelheidstestresultaten van de statenGeen VPN
Nederland
Private Internet Access Nederland VPN server snelheid testresultatenMet VPN Private Internet Access Netherlands baseline speed test resultsGeen VPN

Je hebt misschien de grote discrepantie opgemerkt tussen VPN en geen VPN-snelheden. Beschouw dat niet als een slecht teken.

Ik voer snelheidstests uit met een download van 500 Mbps en een uploadverbinding van 100 Mbps, wat sneller is dan welke VPN van consumentenklasse dan ook. En ik doe dit opzettelijk zodat we de werkelijke maximale prestaties van elke server kunnen zien, in plaats van nummers die door mijn ISP zijn afgedekt.

Waar het op neerkomt, is dat PIA snel is, met serversnelheden die meer dan goed genoeg zijn voor elke bandbreedte-zware activiteit, zoals het streamen van 4K-video of grote downloads.

Klantenservice

Hoewel ik geen problemen tegenkwam tijdens het testen van PIA voor deze beoordeling, heb ik uitgebreid gekeken naar hun klantenondersteuningswerken. Het is tenslotte een van de dingen waar ze bekend om zouden moeten staan.

Wat ik ontdekte was een allegaartje en een van de grote zwakke punten van de algehele service van PIA.

Om te beginnen, als je je probeert aan te melden en een vraag hebt, kun je het live chatsysteem van PIA niet gebruiken. In plaats daarvan moet u een supportticket indienen en wachten op een antwoord via e-mail.

Als je geluk hebt, krijg je er een snel, vooral als je overdag een verzoek indient in de Mountain Standard-tijdzone. ‘S Nachts moet u echter waarschijnlijk even wachten.

Zodra u een account heeft, is de live chat-ondersteuning van PIA beschikbaar, maar alleen van maandag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot 18.00 uur MST.

Hoewel ik een snelle reactie kreeg via de chatservice, las ik veel klachten van gebruikers, wat aangeeft dat dingen niet altijd soepel verlopen.

Sommige mensen zeiden dat chatten vaak wordt uitgeschakeld wanneer dat niet zou moeten, terwijl anderen beweerden dat het uren duurde om een ​​reactie te krijgen. Geen van deze dingen gebeurde tijdens mijn testen, maar het is iets om in gedachten te houden.

Er is echter goed nieuws.

De website van PIA biedt een zeer uitgebreide kennisbank en veel handige handleidingen voor het oplossen van veelvoorkomende problemen. En vanwege hoe goed de apps werken, vermoed ik dat de overgrote meerderheid van ons toch geen problemen zal tegenkomen.

Over het algemeen waren de ondersteuningsopties redelijk, maar verre van geweldig – ik had beter verwacht maar heb ook veel slechter gezien. Als ik in de toekomst veranderingen opmerk, zal ik deze beoordeling natuurlijk dienovereenkomstig bijwerken.

Prijs en waarde

Private Internet Access staat al lang bekend als een goedkope VPN-provider. En dat is nog steeds zo.

Abonnementsprijzen van Private Internet Access

U kunt kiezen uit drie verschillende termengten:

Maandelijks: $ 11,95 / maand
Zes maanden: $ 5,99 / maand
Jaarlijks: $ 3,33 / maand

Dat is ongeveer de prijs van de gemiddelde Starbucks-drank (hoewel ik waarschijnlijk te aardig ben). Het is ook moeilijk te beweren dat u voor deze prijzen niet waar voor uw geld krijgt.

Er zijn ook tal van manieren om te betalen voor een Private Internet Access-abonnement. Er zijn de gebruikelijke verdachten zoals alle grote creditcards (Visa, Mastercard, Amex, Discover en JCB), PayPal en Amazon Pay.

Maar met PIA kunt u ook anoniem betalen met verschillende cryptocurrencies, waaronder:

 • Bitcoin
 • Bitcoin Cash
 • Ethereum
 • Litecoin
 • Zcash
 • Straal

PIA laat je zelfs een cadeaubon van een groot merk inruilen (Starbucks, Walmart, Best Buy, etc.) in ruil voor service. U betaalt hiervoor echter een beetje premie.

Als anonimiteit uw voornaamste zorg is, is de wisselwerking natuurlijk de moeite waard.

Er is een volledige geld-terug-garantie van 30 dagen die alle Private Internet Access-abonnementen ondersteunt. Als u om welke reden dan ook niet tevreden bent met de service, kunt u zonder restitutie een terugbetaling krijgen.

Helaas is er geen gratis proefversie van PIA, dus u moet de terugbetalingsroute gebruiken als u de service wilt gebruiken voor een proefrit.

Private Internet Access Review Afsluitende gedachten

Na een paar weken PIA te hebben gebruikt, precies zoals ik mijn normale VPN-service zou gebruiken, alles zou testen en beoordelen terwijl ik onderweg was, kwam ik tot deze zes conclusies:

 1. De service van PIA is snel, goedkoop en doet het erg goed op het gebied van privacy en beveiliging
 2. Hun apps zijn goed ontworpen en doen alles wat ze moeten doen
 3. Als je geografisch geblokkeerde inhoud wilt streamen, kijk dan ergens anders
 4. Hun steun, hoewel redelijk, kan zeker worden verbeterd
 5. PIA’s jurisdictie en keuze van CTO laat een beetje te wensen over, maar hun uitstekende staat van dienst maakt dit bijna goed
 6. Ze zijn een geweldige manier om cadeaubonnen kwijt te raken die je in de eerste plaats niet wilde

Al deze factoren zorgen ervoor dat ik me op mijn gemak voel om privé-internettoegang aan te bevelen aan iedereen die op zoek is naar een goedkope, betrouwbare VPN.

Dat gezegd hebbende, voor een vergelijkbare prijs zijn er andere uitstekende VPN-services die vergelijkbare voordelen bieden zonder de nadelen. Mijn go-to-providers zijn tegenwoordig CyberGhost en NordVPN.

Als u voor PIA kiest, weet ik zeker dat u tevreden zult zijn, maar ik zou in ieder geval eerst een paar andere opties bekijken.

Logo van Private Internet AccessScore:
7.7 / 10

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map