ProtonVPN beoordeling

ProtonVPN-logoScore:
8.6 / 10


Er is veel leuk aan ProtonVPN. Het is een op beveiliging en privacy gerichte service, met snelle servers, uitstekende software en met verschillende handige functies die andere providers niet de moeite nemen om te implementeren. Ja, ze zijn aan de prijzige kant, maar als anoniem blijven op internet je doel is, doen maar weinig VPN’s het beter.

Voordelen
 • Uitstekende privacy- en beveiligingsfuncties
 • Dubbele VPN aangeboden in elk ondersteund land
 • Geen logs
 • Makkelijk te gebruiken cliënt
 • Goede serverprestaties
 • Torrenting en P2P-vriendelijk
 • Biedt een gratis versie
Nadelen
 • Duur
 • Geen live chat-ondersteuning
 • P2P-servers in slechts vier landen

Als je van je digitale privacy houdt, is de kans groot dat je hebt gehoord van ProtonMail – de gratis, gecodeerde e-mailservice die is ontwikkeld door de wetenschappers van CERN in Zwitserland.

Wat u misschien niet weet, is dat dezelfde ontwikkelaars zijn verhuisd naar de VPN-arena, met een service genaamd ProtonVPN.

Zoals VPN-services gaan, is ProtonVPN enigszins uniek, omdat het een gratis te betalen accountstructuur biedt. Dat betekent dat je gratis toegang hebt tot een basisversie van de service, zonder de meeste typische nadelen van gratis VPN’s.

Maar dat is niet alles wat ProtonVPN te bieden heeft. Verre van dat.

Om u op de hoogte te brengen, hier is mijn ProtonVPN-recensie.

ProtonVPN-overzicht

Het moederbedrijf van ProtonVPN, Proton Technologies AG, is een bekende voorvechter van digitale privacy. Naast e-mail- en VPN-services zijn ze ook verantwoordelijk voor een handvol veel gebruikte open-source encryptietools, zoals OpenPGPjs en GopenPGP.

Het is duidelijk dat ze vrij serieus zijn in het uitbreiden van digitale privacy naar de massa. Dus, hoe goed deden ze het met hun VPN-aanbod?

Voordelen

Zoals je zou verwachten, is ProtonVPN een zeer veilige VPN, met beveiliging en privacy als grootste verkoopargumenten.

De dienst is gebaseerd op de modernste versleutelingsnormen en opereert vanuit het privacyvriendelijke Zwitserland.

Bovendien heeft ProtonVPN een strikt no-loggingbeleid. Ze bewaren alleen een tijdstempel van de laatste keer dat u zich bij uw account hebt aangemeld voor het voorkomen van aanvallen met brute kracht. Aangezien die informatie bij elke login wordt overschreven, laat je geen spoor achter en blijft je privacy intact.

ProtonVPN is een van de weinige providers die een dubbele VPN-oplossing biedt en hand in hand kan werken met het Tor-netwerk. Een kill-switch en DNS-lekbescherming zijn natuurlijk ook beschikbaar.

Naast privacy en beveiliging heeft ProtonVPN ook andere voordelen.

De prestaties zijn goed in hun hele netwerk.

Ze implementeren een handige functie voor gesplitste tunnels waarmee u uw verkeer kunt verfijnen en kunt beslissen wat er door de VPN moet gaan en wat niet.

P2P is ook toegestaan ​​op veel van de servers, hoewel niet op het gratis abonnement.

ProtonVPN is een van de weinige VPN-services voor consumenten die nog steeds met US Netflix werken, evenals Disney +, Hulu, Amazon Prime en de BBC iPlayer. Als je een paar shows in het buitenland wilt streamen of gewoon je veiligheid wilt behouden terwijl je dit thuis doet, is dat een leuke bonus.

En hun VPN-apps, hoewel beperkt tot Windows, macOS, iOS en Android, zijn zo goed mogelijk. Alle versies bieden uitstekende prestaties en een intuïtieve, gebruiksvriendelijke ervaring.

U kunt ProtonVPN ook uitvoeren zonder een clienttoepassing op Linux, evenals Tomato, Asus WRT en DD-WRT routers.

Nadelen

Geen enkele VPN-provider is perfect, inclusief ProtonVPN.

Een van de meest opvallende nadelen zijn de kosten. ProtonVPN biedt meerdere tariefplannen, maar ze zijn niet goedkoop (behalve de gratis versie natuurlijk).

Hoewel ze een geld-terug-garantie van 30 dagen bieden, is deze pro rata, wat betekent dat als u annuleert na 15 dagen, u slechts de helft van uw geld terugkrijgt. Geen enkele andere VPN die ik kan bedenken, doet dit.

ProtonVPN mist ook een beetje op de afdeling klantenservice. De enige manier om hulp te krijgen is via e-mail, wat zich kan vertalen in lange wachttijden – hoewel de reacties in ieder geval nuttig zijn en niet van de kopieer-en-plak-variëteit.

Ik zei dat ProtonVPN werkt met US Netflix.

Helaas is de foto niet zo rooskleurig met andere landen. Ik kon de Britse, Duitse en Japanse versies van de service laten werken, maar dat is alles.

Voor mij voelt het alsof veel van de nadelen komen met het terrein van het ondersteunen van de gratis VPN-laag – hoewel dat slechts een voorgevoel is.

Kenmerken

Zoals altijd, heb ik ervoor gezorgd dat ik voor deze recensie zo uitgebreid mogelijk ProtonVPN heb verkend. De enige anomalie is dat ProtonVPN, in tegenstelling tot de meeste andere VPN’s, verschillende functies biedt, afhankelijk van je abonnement.

Omdat het Plus-pakket de meest populaire optie is, heb ik besloten dit te behandelen. Ik zal er echter op wijzen of de functie niet beschikbaar is in een van de goedkopere abonnementen.

Dodemansknop

ProtonVPN is een privacygerichte VPN. Het zou daarom geen verrassing moeten zijn dat ze een ingebouwde kill-switchfunctie bieden.

De functie blokkeert automatisch het internetverkeer van uw apparaat in het geval van een onverwachte verbinding met de service. Dat kan met elke VPN gebeuren.

Door in die situaties te activeren, voorkomt de kill-schakelaar dat gegevens via de niet-versleutelde standaard internetverbinding naar buiten gaan, waardoor uw activiteiten aan de rest van de wereld worden onthuld.

De kill-switch is alleen beschikbaar in de Windows- en macOS-versies van de client.

Op de iOS- en Android-apps biedt ProtonVPN in plaats daarvan een always-on-optie om opnieuw verbinding te maken met de service wanneer de verbinding mislukt. En dat is eerlijk genoeg. Een kill-schakelaar op een onstabiele mobiele verbinding zou een nachtmerrie zijn.

DNS-lekbescherming

Een andere privacyfunctie die ProtonVPN biedt, is DNS-lekbescherming.

Alle native ProtonVPN-apps sturen DNS-zoekopdrachten automatisch door naar servers die door het bedrijf worden beheerd.

Die servers volgen hetzelfde beleid voor niet-loggen als de rest van de service. Uw DNS-geschiedenis kan dus niet worden gebruikt als routekaart naar uw internetactiviteiten.

Samen met een kill-schakelaar stopt DNS-lekbescherming elke poging om uw online gewoonten op de voet te volgen.

Veilige kern

Voor degenen onder ons die veiligheid boven alles stellen, biedt ProtonVPN wat zij Secure Core-servers noemen. In alledaagse VPN-gesprekken is dit dubbele VPN. Maar het komt met een interessante wending.

De twist is dat de Secure Core-servers die de eerste sprong in de dubbele VPN-keten bieden, eigendom zijn van en worden beheerd door ProtonVPN, in plaats van via een gehuurde provider.

Ze zijn ook ondergebracht op een aantal waanzinnig veilige plaatsen, zoals een ontmanteld noodopvangcentrum van het Zwitserse leger dat 1000 meter onder de grond ligt.

Dat alles behalve garandeert dat geen enkele derde ooit ongeautoriseerde toegang tot de hardware krijgt en uw veiligheid in gevaar brengt.

De Secure Core-servers van ProtonVPN bevinden zich in IJsland, Zweden en Zwitserland.

Het nadeel van Secure Core en elke dubbele VPN-oplossing is een onvermijdelijke prestatiehit. Uw gegevens moeten nu een extra afstand afleggen naar de tweede VPN-server en vervolgens worden afgehandeld.

Hoeveel langzamer zijn de prestaties? Dit zijn de snelheidstestresultaten voor Nederland voor een gewone VPN-verbinding en een met Secure Core.

Secure Core Speed ​​Test
ProtonVPN reguliere VPN server snelheid testresultatenNormale VPN Testresultaten van ProtonVPN Secure Core VPN-serversnelheidSecure Core VPN

We kijken naar een vermindering van 2/3 van de snelheid, wat eerlijk gezegd best goed is. Het is typisch om ten minste de helft van de prestaties te zien bij andere VPN-providers die een dubbele VPN-oplossing implementeren, dus een pluim voor ProtonVPN daar.

Houd er rekening mee dat Secure Core niet beschikbaar is in de basis- en gratis abonnementen van ProtonVPN.

Split Tunneling

Niet al het internetverkeer hoeft via een VPN te gaan. En dat is waar de gesplitste tunnelfunctie van ProtonVPN voor is.

Hiermee kunt u kiezen welke applicaties en IP-adressen de service moeten gebruiken en welke niet.

Het is een uitstekende functie voor wanneer je bijvoorbeeld een torrent wilt downloaden en tegelijkertijd lokale tv wilt streamen. De torrent kan door Nederland naar beneden worden getrokken, terwijl je lokaal kijkt, alsof het helemaal niet is verbonden met een VPN.

Door niet alles via de VPN te verzenden, kunt u ook de verbindingsprestaties verbeteren.

Split Tunneling is momenteel alleen beschikbaar op de Windows- en Android-clients van ProtonVPN.

Tor-compatibiliteit

Voor extra privacy biedt ProtonVPN ook ondersteuning voor het gebruik van het Tor-netwerk samen met de VPN-service. Het probleem is dat niet alle ProtonVPN-servers dit soort instellingen ondersteunen, dus je zult door de app moeten gaan om erachter te komen welke.

Toch is zelfs het aanbieden van beperkte Tor-ondersteuning enigszins zeldzaam in de VPN-industrie, dus het is een welkome functie.

Tor-servers zijn niet toegankelijk als u zich aanmeldt voor het basis- of gratis abonnement.

ProtonVPN Netflix en andere streaming-ondersteuning

Tijdens mijn testen ontdekte ik dat ProtonVPN met Netflix werkt, ondanks de inspanningen van de streaminggigant om VPN-gebruik uit te bannen.

Omzeilen van geoblocking is geen geadverteerde functie, let wel, en ProtonVPN garandeert niet expliciet dat het altijd zal werken. Om die reden zijn Netflix-servers niet gemarkeerd in de app en moet je vallen en opstaan ​​om er een te vinden die werkt.

ProtonVPN deblokkeert US Netflix

Uit mijn tests bleek dat alleen servers in de VS, het VK, Duitsland en Japan momenteel Netflix deblokkeren. Voor toegang tot de rest van de wereldwijde Netflix-catalogus moet u mogelijk ergens anders zoeken.

Naast Netflix had ik echter geen problemen met het verbinden met Amazon Prime, Hulu en Disney +. Ik heb ook verschillende Britse servers kunnen krijgen om de iPlayer van de BBC te ontgrendelen, evenals ITV Hub en All 4.

Al met al doet ProtonVPN indrukwekkend werk als het gaat om streaming en je zou geen problemen moeten hebben om toegang te krijgen tot alle grote spelers. Houd er echter rekening mee dat uw aantal kilometers kan variëren met minder populaire services of locaties.

Torrenting en P2P-ondersteuning

Zoals ik al zei, kunnen betalende abonnees van ProtonVPN de service gebruiken voor torrenting en andere P2P-bestanden voor het delen van bestanden.

Als je P2P op ProtonVPN wilt gebruiken, moet je echter verbinding maken met een compatibele server. En slechts vier landen (Nederland, Singapore, Zweden en Zwitserland) hebben die.

P2P-servers zijn gemarkeerd in de client, maar helaas is er geen snelle manier om alleen die servers weer te geven. U kunt de handige verbindingsprofielfunctie van ProtonVPN gebruiken (die ik later zal bespreken), maar het zou gemakkelijker moeten zijn dan dat.

Zelfs als u niet van plan bent bestanden te delen, raad ik u aan om te weten welke servers de functionaliteit bieden. Maar vermijd ze in plaats van ze te gebruiken.

Gemiddeld ondervinden de P2P-servers de zwaarste belastingen en bieden daarom de neiging iets langzamere prestaties te leveren. De snelheden zijn nog steeds meer dan goed genoeg, maar als je geen P2P-server nodig hebt, waarom zou je dat dan doen.

Gelijktijdige verbindingen

Net als de meeste andere VPN-services, kunt u met ProtonVPN verbinding maken met meerdere apparaten tegelijk met één abonnement.

Hoeveel u kunt gebruiken, wordt echter bepaald door het plan dat u kiest.

Het basisplan biedt maximaal twee gelijktijdige verbindingen, terwijl de Plus er maximaal vijf biedt. Met het Visionary-plan krijgt u tien gelijktijdige verbindingen, maar het kost u, naar mijn keuze, veel te veel.

Als je op zoek bent naar veel verbindingen, kijk dan eens naar de uitstekende VPN-service Surfshark, die momenteel geen gelijktijdige verbindingslimieten heeft.

Privacy en beveiliging

Het moet inmiddels duidelijk zijn dat ProtonVPN helemaal draait om privacy en beveiliging. Je zou tenslotte geen datacenter bouwen in een ondergrondse bunker als je het niet serieus nam.

Het is dan ook geen verrassing dat dit een gebied is waar ProtonVPN schittert.

Jurisdictie

Om te beginnen vestigt ProtonVPN zijn thuis in Zwitserland, dat enkele van de strengste privacywetten ter wereld heeft. In feite zijn ze daardoor een soort magneet voor op privacy gerichte services.

Het team achter ProtonVPN heeft ook een lange geschiedenis in het bepleiten van het veilig houden van Zwitserland voor digitale privacyrechten.

Het is belangrijk op te merken dat Zwitserland geen partij is bij multinationale overeenkomsten voor het verzamelen van inlichtingen, zoals de 5, 9 en 14 ogen allianties die een groot deel van de westerse wereld met elkaar verbinden.

Dat betekent dat ze standaard geen informatie delen met buitenlandse regeringen. En alle verzoeken om informatie moeten voldoen aan de Zwitserse wetten, die de individuele privacyrechten sterk begunstigen.

Zelfs Zwitserse autoriteiten moeten elektronische bewakingsdoelen melden dat ze in de gaten worden gehouden. Dus de kans is klein dat niemand anders dan de meest ernstige buitenlandse verzoeken ooit zou worden ingewilligd.

Logboekbeleid

Een ander voordeel van het Zwitserse rechtsgebied van ProtonVPN is dat het hen in staat stelt een alomvattend no-logging-beleid aan te bieden.

Geen enkele bepaling in de Zwitserse wetgeving vereist dat een VPN gerichte logging van zijn gebruikers uitvoert, zelfs als de autoriteiten daarom hebben gevraagd. ProtonVPN stelt dus niet en duidelijk dat:

ProtonVPN is een VPN-service zonder logboeken.

Wanneer u ProtonVPN gebruikt, doen we GEEN van de volgende dingen:

 • Registreer het verkeer van gebruikers of de inhoud van communicatie
 • Discrimineren van apparaten, protocollen of applicaties
 • Beperk uw internetverbinding

Zoals eerder vermeld, zijn de enige gebruiksgegevens die ProtonVPN opslaat een tijdstempel van wanneer u zich voor het laatst hebt aangemeld bij uw VPN-account.

Die tijdstempel bevat geen persoonlijk identificeerbare gegevens en geen enkele IP-adresinformatie.

Het tijdstempel wordt ook vervangen bij elke inlogpoging. Het bestaat alleen om ProtonVPN te helpen bij het voorkomen en bestrijden van brute force-aanvallen op uw account.

Protocol en codering

Een groot deel van ProtonVPN’s toewijding aan beveiliging is hun keuze van protocollen en coderingsstandaarden.

In tegenstelling tot veel andere VPN-providers, biedt ProtonVPN geen technologie met bekende kwetsbaarheden. Om die reden kunt u het PPTP-protocol niet gebruiken, zelfs niet als een terugval omwille van de compatibiliteit.

Wat u in plaats daarvan zult vinden, is een VPN die afhankelijk is van hoogwaardige codering en zoveel beveiligingsfuncties als redelijkerwijs kan worden aangeboden.

Om te beginnen gebruikt elke verbinding met ProtonVPN 256-bit AES-codering, met 4096-bit RSA-sleuteluitwisseling en HMAC-SHA384-berichtverificatie.

Op Windows- of Linux-apparaten wordt die codering overgedragen via het OpenVPN-protocol, de industriestandaard voor snelheid en beveiliging.

Alle andere platforms gebruiken het IKEv2 / IPSec-protocol, dat in bijna alle opzichten vergelijkbaar is met OpenVPN.

Terwijl andere providers zich richten op brede apparaatondersteuning via meerdere protocollen, geeft ProtonVPN prioriteit aan beveiliging, met alleen de zeer veilige opties hierboven.

Als extra beschermingslaag gebruikt al het versleutelde verkeer dat door ProtonVPN gaat Perfect Forward Secrecy (PFS).

PFS is een systeem dat een VPN dwingt om bij elke nieuwe verbinding of wanneer de oude sleutels verlopen een nieuwe set coderingssleutels te onderhandelen.

Dat werkt om het risico van sleuteldiefstal van derden te minimaliseren, aangezien elke sleutel alleen zou werken om een ​​minimale hoeveelheid gegevens binnen een beperkte periode te decoderen.

DNS-lekken

Zoals vermeld in het hierboven beschreven gedeelte, biedt ProtonVPN DNS-lekbescherming op al zijn clientsoftware.

De manier waarop het werkt is simpel. ProtonVPN heeft zijn eigen DNS-servers en de clientsoftware dwingt alle DNS-verzoeken om die servers te gebruiken voor de duur van de sessie.

Tijdens mijn testen hebben alle klanten van ProtonVPN de DNS-lektest met vlag en wimpel doorstaan.

ProtonVPN slaagt voor een DNS-lektest

Ik vind het echter nodig om een ​​kleine waarschuwing toe te voegen als het gaat om de mobiele klanten van ProtonVPN. Dat komt omdat hoewel ze een always-on-functie beschikbaar maken op Android en iOS en deze presenteren als een alternatief voor een kill-schakelaar, de twee dingen niet hetzelfde zijn.

Always-on functionaliteit kan in sommige gevallen leiden tot een kort DNS-lek.

Als uw mobiele service voldoende verslechtert om uw VPN-verbinding te verbreken, zal een kill-schakelaar al uw verkeer stoppen. De always-on-functie start alleen pogingen om opnieuw verbinding te maken met de VPN.

Voordat het opnieuw verbinden plaatsvindt (hoe weliswaar klein die tijd ook is), bent u kwetsbaar voor gegevens- en DNS-lekkage.

In de praktijk is het bijna onmogelijk om uw veiligheid in gevaar te brengen – we hebben het tenslotte over milliseconden. Maar in het belang van volledige openbaarmaking moet u zich hiervan bewust zijn.

Apps en klanten

ProtonVPN biedt op maat gemaakte clients voor Windows, macOS, iOS en Android. Er is ook een opdrachtregelprogramma voor Linux beschikbaar.

Sommigen zouden beweren dat ze in het nadeel zijn in vergelijking met andere providers die proberen elk type apparaat met internetverbinding te bedenken dat je maar kunt bedenken.

Ik zou beweren dat het ProtonVPN in staat stelt om zich te concentreren op hun kleine reeks apps om ze zo gebruiksvriendelijk en stabiel mogelijk te maken.

Bovendien zijn die vier opties sowieso wat de overgrote meerderheid van ons gebruikt.

Als je wilt, kun je de VPN ook instellen op verschillende soorten routers (namelijk Tomato, Asus WRT en DD-WRT), maar het is een handmatig proces.

Over het algemeen is de clientsoftware van ProtonVPN goed ontworpen, intuïtief en eenvoudig te gebruiken, ongeacht het soort apparaat dat u heeft. Het bevat zelfs een eenvoudige maar informatieve tutorial wanneer je het voor het eerst opstart.

ProtonVPN-app helpt tutorial draaien

De Windows-client is een model van efficiëntie. Het is eigenlijk een mooie front-end voor OpenVPN, met een gemakkelijk te lezen serverlijst die de functies die door elke server worden ondersteund (P2P, Tor, etc.) duidelijk maakt.

Dat is bijvoorbeeld handig wanneer u moet overschakelen naar een voor P2P geschikte server. Hoewel ik, zoals eerder vermeld, wou dat er een gemakkelijke manier was om de lijst te filteren op de verschillende serverfuncties. Momenteel kunt u de servers alleen per land filteren.

Zoals vrij standaard is, heeft de client een enkele klik “snel verbinden”, die u op dat moment verbindt met de snelst beschikbare server.

Tijdens mijn testen was het onmogelijk om te zeggen hoe goed snelle verbinding werkte, behalve om te zeggen dat ik nooit een ongewoon trage verbinding heb ervaren toen ik ervoor koos.

Clientinstellingen

Het hamburgermenu in de linkerbovenhoek van het hoofdvenster van ProtonVPN’s klant brengt je naar een lijst met door de gebruiker configureerbare opties.

Dat is waar u de kill-schakelaar (of, in het geval van mobiele telefoons, always-on-functionaliteit), DNS-lekbescherming en protocolinstellingen zult vinden. Split tunneling leeft daar ook.

Wat split-tunneling betreft, het is het enige belangrijke kenmerk dat de Windows- en Android-clients hebben, maar de andere twee missen.

Anders is de gebruikerservaring op alle platforms vergelijkbaar.

Profielen

Een enigszins unieke functie De protonVPN-clientimplementaties zijn verbindingsprofielen. Op deze manier kunt u specifieke configuraties opslaan voor snelle connectiviteit met één klik.

Ik vond ze best handig.

Met elk profiel kunt u het VPN-protocol kiezen dat u wilt gebruiken (alleen OpenVPN TCP of UDP), evenals het land en de server waarmee u verbinding wilt maken.

In het geval van servers kunt u een willekeurige, een specifieke kiezen of de klant de snelste server laten kiezen die momenteel beschikbaar is.

Het profielvenster van de klant van ProtonVPN

Als er iets is waarvoor u ProtonVPN herhaaldelijk gebruikt, maak dan een profiel aan. Ik merkte al snel dat ik een paar P2P-configuraties bewaarde en een voor Netflix-streaming in de VS..

Client beveiliging

In januari 2020 werden alle vier de ProtonVPN-apps open-source, wat betekent dat hun volledige code beschikbaar was voor iedereen die er toegang toe wil hebben.

Het is een zet die ProtonVPN’s toch al uitstekende beveiligingsnormen nog verder verbetert. Het geeft elke ontwikkelaar of beveiligingsprofessional de kans om in de code te graven en deze te analyseren op mogelijke kwetsbaarheden.

ProtonVPN is momenteel de enige VPN-provider van het hoogste niveau die open-sourceclients en grote complimenten daarvoor aanbiedt.

Rond dezelfde tijd publiceerde ProtonVPN de resultaten van een onafhankelijke beveiligingsaudit van zijn apps. Er werden slechts een handvol problemen met een laag en middelgroot risico gevonden, en deze waren allemaal opgelost of geaccepteerd tegen de tijd dat de controleverslagen openbaar werden gemaakt.

De beslissingen om open-source te gaan en een beveiligingsaudit van derden te ondergaan, brachten ProtonVPN naar een geheel nieuw niveau van transparantie en vertrouwen. En in de wereld van VPN’s zijn beide van cruciaal belang.

Concurrenten, let op.

ProtonVPN-serverlocaties

Met 698 servers op 63 locaties en 44 landen heeft ProtonVPN geen groot servernetwerk.

Dat gezegd hebbende, elke locatie die ik zou verwachten, is aanwezig en verantwoord, en 95% van ons heeft waarschijnlijk niets anders nodig.

Het unieke van ProtonVPN is dat u met elk land verbinding kunt maken via hun Secure Core-oplossing. Als online beveiliging en anonimiteit voor u van het grootste belang zijn, is dit uitstekend nieuws.

Je kunt de volledige lijst met ProtonVPN-servers hier bekijken. Ze zijn onderverdeeld in regio, land en stad, evenals functionaliteit (P2P, Secure Core, Tor).

Is ProtonVPN snel?

Nog niet zo lang geleden werden ProtonVPN geplaagd door prestatieproblemen. Dat lijkt niet meer het geval te zijn.

Hoewel niet spectaculair, vertoonde elke locatie die ik heb getest zeer respectabele en consistente cijfers. Die snelheden zetten ProtonVPN stevig in de top van alle VPN-providers.

Hier is een voorbeeld van drie populaire serverlocaties uit mijn uitgebreidere ProtonVPN-snelheidstest.

Beste server
ProtonVPN Beste server serversnelheidstestresultatenMet VPN ProtonVPN Beste basissnelheidstest voor serversGeen VPN
Verenigde Staten
ProtonVPN Amerikaanse server snelheid testresultatenMet VPN ProtonVPN baseline snelheidstest Verenigde StatenGeen VPN
Nederland
ProtonVPN Netherlands server speed test resultatenMet VPN ProtonVPN Nederland snelheidstest baselineGeen VPN

Alle tests zijn uitgevoerd met een verbinding van 500 Mbps down en 100 Mbps up buiten Europa.

Door een internet te gebruiken dat in staat is tot veel hogere snelheden dan welke VPN-server ook aankan, kunnen we de maximale prestaties zien die ze kunnen leveren. Een langzamere verbinding zou de snelheden beperken tot wat de internetprovider (ISP) kan doen.

De beste server werd gekozen door de klant van ProtonVPN met behulp van de optie “snel verbinden”. Het zou in theorie de snelste server voor mij op het hele netwerk moeten zijn.

Met dit prestatieniveau kan ProtonVPN gemakkelijk zelfs de meest bandbreedte-veeleisende taken aan, inclusief downloads van grote bestanden of 4K-videostreaming.

Klantenservice

Helaas is klantenondersteuning niet een van de sterkste punten van ProtonVPN. Terwijl ik deze recensie schrijf, is er geen livechat of telefonische ondersteuning beschikbaar. E-mail is alles wat we krijgen.

Het goede nieuws is dat het personeel dat op de e-mails reageert volledig op de bal lijkt en volledige en nuttige antwoorden biedt. Dat is verfrissend in een tijd waarin veel andere VPN’s standaardantwoorden gebruiken om de illusie van snelle service te wekken.

Ik moest wel zo’n 15 uur wachten op een antwoord op mijn vraag over het gebruik van split tunneling met Netflix. Spoiler: het werkt niet tenzij je een serieuze DNS kung-fu doet.

Maar het antwoord was vriendelijk en deskundig, dus ik kan hun inspanningen niet verwijten.

Voor basisproblemen biedt de ProtonVPN-website een FAQ en een zoekfunctie om hulp te vinden bij veelvoorkomende problemen. Het behandelt alle typische vragen die de meesten van ons zouden hebben.

Het komt erop neer dat ProtonVPN niet overboord gaat om hulp te bieden – maar wat ze wel hebben is nuttig en verspilt je tijd niet.

Prijs en waarde

Zoals eerder al ontgaan, wint ProtonVPN geen prijzen voor lage prijzen – tenzij u de gratis laag gebruikt.

Het is echter vermeldenswaard dat als u een gratis account start, u een gratis proefperiode van 7 dagen voor het Plus-pakket krijgt. Het is geen slechte manier om te gaan als u de service een goede testrit wilt geven.

Een overzicht van de abonnementsprijzen van ProtonVPN

Verschillende prijsniveaus hebben verschillende functies. Ze zijn als volgt:

 • Vrij

  Prijs jaarlijks: Vrij
  Maandelijkse prijs: Vrij

  Op de gratis laag kunt u alleen servers gebruiken op drie locaties: de VS, Japan en Nederland.

  U kunt geen P2P-software of een van de meer geavanceerde functies gebruiken. Je bent ook beperkt tot een snelheidsbeperkte enkele verbinding.

  Voor de prijs is de service echter een koopje in vergelijking met andere zogenaamde gratis VPN’s. Het zal u beschermen zonder uw gegevens aan derden te verkopen – dus ik noem dit een solide waarde.

 • Basic

  Prijs jaarlijks: $ 4,00 per maand
  Maandelijkse prijs: $ 5,00 per maand

  De Basic-laag verschilt niet veel van zijn gratis tegenhanger.

  U krijgt wel toegang tot servers in alle beschikbare landen, de mogelijkheid om P2P te gebruiken en verliest de snelheidslimiet. Maar hoewel dat klinkt als een grote upgrade, voelde het niet noodzakelijk zo.

  Het enige echte voordeel is dat je op dit niveau twee apparaten tegelijk kunt aansluiten, maar dat is naar mijn mening nauwelijks de moeite waard.

 • Plus

  Prijs jaarlijks: $ 8,00 per maand
  Maandelijkse prijs: $ 10,00 per maand

  De Plus-laag is waar u echt enkele extra functies begint te zien.

  U krijgt toegang tot het hele servernetwerk, inclusief P2P-, Tor- en Secure Core-servers. Je kunt ook maximaal vijf apparaten tegelijk gebruiken.

  Het Plus-abonnement is de populairste optie van ProtonVPN.

  Het prijskaartje van $ 8,00 (of $ 10,00 als u niet jaarlijks vooruitbetaalt) is een beetje aan de hoge kant in vergelijking met de concurrentie. Maar voor sommigen van ons is het misschien de moeite waard, aangezien je de uitstekende reputatie van ProtonVPN voor privacy en beveiliging koopt.

 • Visionair

  Prijs jaarlijks: $ 24,00 per maand
  Maandelijkse prijs: $ 30,00 per maand

  Zoals de naam al aangeeft, is het visionaire prijsniveau bedoeld voor diegenen onder ons die ProtonVPN willen helpen in haar missie om gegevensprivacy te bieden aan de massa.

  Het wordt geleverd met een abonnement op de Visionary-laag van ProtonMail, maar is verder hetzelfde als het Plus-pakket.

  Als u het geld en de wens heeft om de zaak te steunen, dan is dit de deal voor u.

Wanneer u zich aanmeldt voor ProtonVPN, moet u betalen met PayPal of een grote creditcard – wat een grote teleurstelling is voor de door anonimiteit geobsedeerde.

Voor gratis accounts moet je ook sms- of e-mailverificatie doorlopen – en ProtonVPN is streng in het blokkeren van wegwerp-mailservices.

U kunt een gratis account upgraden naar een betaald account met Bitcoin. Maar op dat moment heb je je identiteit al geverifieerd, dus ik betwijfel of velen van ons hiervan zouden profiteren.

Het andere om te overwegen is dat ProtonVPN weliswaar een 30 dagen niet-goed-geld-terug-garantie biedt, maar dat het pro rata is op basis van hoe lang je de service gebruikt. Dat betekent dat u steeds minder terugkrijgt naarmate u langer uw account behoudt.

Ik heb hier online veel klachten over ondervonden, maar aangezien je een gratis proefperiode van 7 dagen op Plus-niveau kunt krijgen, zou dit voor de meeste mensen geen probleem moeten zijn.

Zo is ProtonVPN een goede VPN?

ProtonVPN is een beetje aan de dure kant. En klantenondersteuning, hoewel goed geïnformeerd, kan wat snellere reactietijden en meer manieren gebruiken om contact op te nemen.

Maar dit is een VPN-provider die zich als geen ander inzet voor beveiliging en privacy. Tussen hun strikte no-logging-beleid, privacyvriendelijke jurisdictie en eersteklas beveiligingsfuncties, dekken ze alle bases en doen ze dat heel goed.

Het servernetwerk is snel, de app is gemakkelijk te gebruiken en elke functie die je van een top-VPN verwacht (en zelfs een paar handige die je misschien niet hebt) is aanwezig.

Over het algemeen is ProtonVPN een geweldige VPN-service en een die ik zonder voorbehoud aanbeveel.

ProtonVPN-logoScore:
8.6 / 10

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me