9 manieren om uw VPN-snelheid te verhogen

Naarmate VPN’s steeds populairder worden, brengen velen van ons een groot deel van onze tijd online door met een internetverbinding. Het is tenslotte een geweldige manier om geografisch geblokkeerde of gecensureerde websites te ontgrendelen en om online privacy en beveiliging te behouden.


Helaas kan het gebruik van zelfs de allerbeste VPN-providers leiden tot verminderde internetprestaties. Het is een probleem dat meestal wordt weergegeven als een trage of soms zelfs ronduit onbruikbare verbinding.

Hoe een VPN sneller te maken

In sommige gevallen van vertraging is de onderliggende internetverbinding de schuldige. In andere gevallen kan het de VPN zelf zijn. Hoe dan ook, als je worstelt met een slechte verbinding, is er hoop. Hier zijn negen manieren om uw VPN te versnellen en er alle mogelijke prestaties uit te halen.

 1. Schakel VPN-servers

  Een van de meest voorkomende oorzaken van een trage VPN-verbinding is de VPN-server. Er zijn verschillende redenen waarom dit het geval zou kunnen zijn, de eerste is geografische afstand.

  Het komt hierop neer: hoe verder de server van u verwijderd is, hoe groter de afstand die uw gegevens moeten afleggen, hoe langzamer de verbinding.

  Bij de meeste providers kunt u kiezen uit een lijst met servers over de hele wereld. Als eerste stap, als je dat nog niet hebt gedaan, probeer dan een die het dichtst bij je in de buurt is en controleer vervolgens of de snelheid verbetert. Zo simpel kan het zijn.

  Als u al de dichtstbijzijnde server gebruikt, ligt het probleem mogelijk in het netwerkpad tussen u en die server. Probeer in dit geval andere beschikbare servers (in de volgorde die het dichtst bij het verst ligt) om te zien of u er een kunt vinden die beter werkt.

  Soms heeft een server waarmee u bent verbonden mogelijk ook veel vraag en raakt hij overbelast. Als u overschakelt naar een die momenteel onderbenut is (ook al is deze mogelijk verder weg), kunnen eventuele snelheidsproblemen worden opgelost.

  Mogelijk moet u meerdere keren van server wisselen om de server te vinden die u de beste prestaties geeft.

 2. Probeer een ander protocol

  Een VPN-verbinding is een gecodeerde tunnel tussen uw apparaat en de VPN-server. Het voorkomt dat nieuwsgierige blikken de inhoud van uw verkeer zien. Om deze veilige tunnel te creëren, gebruiken VPN-providers verschillende protocollen en versleutelingsstandaarden.

  Niet elke combinatie is echter gelijk gemaakt. Sommigen geven prioriteit aan beveiliging en offeren prestaties op, terwijl anderen het tegenovergestelde doen.

  Over het algemeen gebruiken de meeste commerciële VPN’s het OpenVPN-protocol. Het is open source en biedt een goede balans tussen snelheid en beveiliging. In veel gevallen kunt u echter een andere optie vinden die in uw specifieke omstandigheden beter kan werken.

  Een populair alternatief staat bekend als L2TP / IPSec. Onder de juiste omstandigheden heeft het gebruik ervan een goede kans om de verbindingsprestaties te verbeteren. Een ander protocol dat het overwegen waard is, is PPTP. Hoewel PPTP meestal het snelst is, is het ook het meest onveilig.

  Als u zich alleen met snelheid bezighoudt, is PPTP wellicht de beste keuze. Vertrouw er niet op om uw gegevens te beschermen tegen iedereen die zich ertoe heeft verbonden ze te onderscheppen.

 3. Wijzig protocolinstellingen

  Naast het volledig wijzigen van uw VPN-protocol, kunt u ook de instellingen binnen elk wijzigen. Dit kan ook een merkbare snelheidsverhoging opleveren.

  Sommige openbare netwerken (en zelfs sommige privéverbindingen) beperken het VPN-verkeer om mogelijk misbruik te verminderen. Deze netwerken kunnen ook last hebben van instabiliteit veroorzaakt door bepaalde clientinstellingen. Beide dingen kunnen grote schade aanrichten aan een VPN-verbinding. Om deze potentiële problemen te omzeilen en de prestaties te verbeteren, is het soms nodig om de standaardconfiguratie van uw VPN-software te wijzigen.

  Een instelling om te proberen te veranderen, is de voorkeur voor UDP boven TCP. Beide zijn protocollen die worden gebruikt voor het verzenden van stukjes gegevens via internet. Standaard gebruiken de meeste VPN-verbindingen UDP, wat doorgaans de snelste van de twee opties is. In sommige gevallen kan overschakelen naar TCP echter leiden tot een snellere verbinding, vooral als het onderliggende netwerk instabiel is.

  Een andere instelling die u kunt proberen aan te passen, is de poort die u gebruikt voor uw VPN. Zet het op 443. Deze poort is wat SSL (versleuteld) webverkeer gebruikt. Netwerken blokkeren of beperken het zelden, omdat dit het normale internetgebruik zou beperken.

 4. Schakel VPN-software

  Meestal is de clientsoftware die uw VPN-provider voor u beschikbaar stelt, vooraf geconfigureerd om de beste prestaties te leveren met hun service. In sommige gevallen kunnen bestaande software of instellingen op uw apparaat de standaardconfiguratie van one-size-fits-all van die software echter verstoren.

  Er zijn zeker momenten waarop het proberen van een ander VPN-softwarepakket de resultaten kan verbeteren en hogere internetsnelheden kan opleveren. Houd er echter rekening mee dat het, voordat u dit pad volgt, wat meer geavanceerde technische knowhow vereist.

  Aangezien de meeste VPN-services OpenVPN gebruiken als hun standaard verbindingsprotocol, is het een goed begin om de vanille OpenVPN-client te pakken. Hier kun je het vinden, gerangschikt per besturingssysteem:

  • Microsoft Windows
  • Android
  • Apple iOS / Apple OS X

  Raadpleeg uw VPN-provider voor instructies over het configureren van de software, aangezien er waarschijnlijk specifieke instellingen zijn voor elke VPN-service. De meeste providers stellen een stapsgewijze handleiding beschikbaar op hun ondersteuningswebsites, en dat is de beste plek om te beginnen.

 5. Schakel Split Tunneling in

  In sommige gevallen zijn de eisen die u aan uw VPN-verbinding stelt groter dan de verbinding aankan, eenvoudig en duidelijk. Als u meerdere bandbreedte-intensieve applicaties tegelijk gebruikt en sommige ervan niet kunt (of niet wilt) om uw snelheidsproblemen op te lossen, bieden verschillende VPN-providers een andere optie. Het heet split-tunneling.

  Met Split Tunneling kunt u specificeren welk verkeer via de VPN gaat en welke onversleuteld via uw gewone internetverbinding uitgaat.

  Als uw VPN-provider het gebruik van split-tunneling toestaat, volgt u hun instructies om het correct te laten werken. Ongeacht hoe ze deze functie implementeren, het komt er allemaal op neer om aan te geven welk verkeer moet worden vrijgesteld van de VPN-tunnel en welke.

  In sommige gevallen kunt u ook inverse split-tunneling gebruiken. Met deze methode kunt u alleen het verkeer specificeren dat de VPN moet gebruiken in plaats van een groot aantal programma’s of verkeerstypen ervan uit te sluiten. Inverse split tunneling is een uitstekende optie als u een VPN gebruikt om regiobeperkingen te omzeilen of inhoudsblokken die door uw land of ISP zijn ingesteld, omzeilt.

 6. Controleer uw internetservice

  Als u, nadat u al het bovenstaande hebt geprobeerd, nog steeds lage snelheden ervaart bij het openen van websites of andere online services met een VPN, moet u erachter komen of uw onderliggende internetverbinding de schuld is.

  Verbreek eerst de verbinding met de VPN. Door de verbinding te verbreken, gaan uw gegevens rechtstreeks via de standaard internetverbinding en worden ze niet omgeleid via een VPN-server.

  Zodra dat is gebeurd, voert u een snelheidstest uit om de prestaties van uw internet te bepalen. Als de resultaten zomaar onvoldoende zijn, heb je de VPN als bron van het probleem geëlimineerd.

  Uitgaande van slechte resultaten, kunt u proberen uw internetmodem opnieuw op te starten (als u een thuisverbinding heeft) of proberen over te schakelen naar een andere hotspot als die beschikbaar is. Als geen van deze stappen het probleem oplost, moet je helaas met je ISP of de hotspot-eigenaar praten.

 7. Controleer Systeembronnen

  Soms ligt de oorzaak van een trage VPN-verbinding dichter bij huis dan u wellicht denkt. Daarom is het ook verstandig om te controleren of applicaties op uw apparaat mogelijk te veel bandbreedte in beslag nemen.

  Als u bijvoorbeeld uw BitTorrent-client op de achtergrond open heeft gelaten en momenteel zevenentwintig andere clients zaait, is de kans groot dat dit de oorzaak is van uw vertraging.

  Bekijk snel de taakbeheerder van uw apparaat om snel te achterhalen welke programma’s u gebruikt die uw verbinding mogelijk verstoren. U kunt als volgt toegang krijgen (of het equivalent daarvan) op de meest populaire besturingssystemen:

  • Microsoft Windows: Taakbeheer
  • Android: achtergrondapps
  • Apple iOS: app-switcher
  • Apple OS X: Activity Monitor

  Het is een goed idee om programma’s of apps te sluiten die u niet nodig heeft. Dat kan onnodig gebruikte bandbreedte vrijmaken op uw VPN-verbinding. Zelfs als de applicaties geen internet gebruiken, zal het sluiten van de applicaties nog steeds systeembronnen vrijmaken, wat zeker geen kwaad kan.

 8. Gebruik een bekabelde verbinding

  Tegenwoordig maken de meesten van ons via Wi-Fi verbinding met internet. Het is verreweg de handigste en meest mobiele manier om online te gaan. Helaas zijn draadloze verbindingen gevoelig voor interferentie van andere apparaten, het bouwen van structurele componenten en zelfs huishoudelijke apparaten. Om een ​​betere verbinding te krijgen, moet je misschien old-school gaan.

  Als je een apparaat met een Ethernet-poort gebruikt, gebruik dan een netwerkkabel om rechtstreeks op je router of modem aan te sluiten. Een bekabelde verbinding zorgt ervoor dat uw apparaat een duidelijk en ononderbroken pad naar internet heeft. Het elimineert alle problemen met wifi-interferentie uit de vergelijking en brengt u een stap dichter bij het vinden van de oorzaak van uw trage VPN.

  Als u geen bekabelde verbinding kunt gebruiken, analyseer dan uw wifi om te controleren of u de meest optimale instellingen gebruikt. Het kan ook helpen om uw locatie te wijzigen (bijvoorbeeld naar het andere uiteinde van de bank te gaan).

 9. Probeer een andere VPN

  Helaas zijn er enkele oorzaken van trage VPN-prestaties die volledig buiten uw macht liggen – zaken als onvoldoende netwerkhardware of waardeloze taakverdeling van de VPN-server. In deze gevallen is er niets dat u kunt doen om het probleem op te lossen, behalve om over te schakelen naar een andere provider.

  Van VPN-provider wisselen is uw laatste redmiddel als u alle andere manieren heeft geprobeerd om de trage VPN-verbinding te herstellen.

  Als u niet graag overstapt, moet u er rekening mee houden dat de enorme populariteit van VPN’s vandaag de dag heeft geleid tot een markt die vol zit met opties. Dat betekent dat er mogelijk een service was die niet bestond toen u uw huidige VPN koos. Als alternatief kan een provider die u ooit hebt afgewezen, sindsdien hun spel hebben opgevoerd.

  Neem de tijd om je onderzoek te doen. Waarom zou u tenslotte overstappen van de ene VPN-service waar u niet helemaal tevreden mee bent, naar een andere zoals deze.

  Omdat verbindingssnelheid een van de doelen is, kan elke provider die niet op mijn prestatietest gebaseerde lijst met de snelste VPN’s staat, een goed startpunt zijn. Naast topsnelheidstestresultaten zijn een groot servernetwerk, een breed scala aan protocollen en configuratie-opties en functies zoals split tunneling ook pluspunten. Services zoals CyberGhost, Surfshark en ProtonVPN vink al die vakjes aan.

Veel oplossingen, één doel

Met een beetje geluk is een (of meer) van de bovenstaande oplossingen de sleutel tot het oplossen van uw VPN-snelheidsproblemen. Ik wed zelfs dat de kans groot is dat dit het geval zal zijn. In de meeste gevallen maakt een VPN uw internet niet sneller. Maar idealiter zou de hoeveelheid vertraging nauwelijks merkbaar moeten zijn.

Nu VPN’s steeds populairder worden, is het belangrijker dan ooit dat iedereen beter bekend raakt met hoe ze werken. U zult merken dat VPN’s onder de motorkap niet zo ingewikkeld zijn als u misschien dacht. Uiteindelijk kan een beetje detectivewerk en sleutelen een grote bijdrage leveren aan het optimaal laten presteren van je verbinding en je niet langer afvragen: “Waarom is mijn VPN-verbinding zo traag?”

Dit vind je misschien ook leuk:
 • Hoe ISP-gegevensbeperking te stoppen
 • De snelste VPN-services van 2020
 • VPN-snelheidstests
Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me