Gedeelde versus speciale VPN IP-adressen

Wanneer u naar verschillende VPN-providers kijkt, ziet u vaak de termen shared IP en dedicated IP genoemd. Afhankelijk van waar je een VPN voor hoopt te gebruiken, is toegang tot de een of de ander (of beide) nodig.


Dus hoe weet u precies welk type VPN-IP u nodig heeft? Dat is gemakkelijk. Door het verschil tussen de twee te begrijpen. Als je dat eenmaal doet, is de keuze duidelijk.

Wat is een VPN-IP

Voordat we kijken naar hoe een gedeelde en speciale IP VPN verschillen, is het belangrijk om een ​​stapje terug te doen en te begrijpen wat een IP van een virtueel particulier netwerk in de eerste plaats is.

Elke keer dat u toegang krijgt tot internet, krijgt uw apparaat een IP-adres toegewezen. Zie het als de computerwereld die overeenkomt met uw postadres thuis.

Dankzij het IP weet wanneer u gegevens verzendt vanaf uw apparaat, een website of een andere online service die u gebruikt, waar die gegevens vandaan komen. Evenzo, als iemand informatie naar u moet terugsturen, weten zij waar deze naartoe moet.

Thuis krijgt uw apparaat doorgaans het IP-adres van uw internetprovider (ISP). Maar wanneer u via een VPN verbinding maakt met internet, werken de zaken een beetje anders.

De VPN verbergt het IP-adres dat door uw ISP is toegewezen en vervangt het door een eigen IP. Dat VPN-IP wordt uw naar buiten gerichte adres. Vanaf dat moment zal de VPN-server fungeren als man-in-the-middle en automatisch alle voor jou bestemde gegevens doorsturen naar je thuis-IP.

Terugkomend op onze analogie met het postadres thuis, is het alsof u een service voor het doorsturen van e-mail gebruikt.

Het exacte IP-adres dat de VPN aan uw apparaat toewijst, hangt van een paar dingen af. De locatie en instantie van de VPN-server waarmee u verbinding maakt, zijn één. En of uw VPN-provider gedeelde of speciale IP’s gebruikt, is een andere.

Wat is een gedeeld VPN IP-adres

Een gedeeld (of dynamisch) IP-adres is verreweg het meest voorkomende type IP dat door VPN’s wordt gebruikt. Hier is hoe het werkt.

Het begint met elke VPN-server met een pool van IP’s, die in grootte kunnen variëren van één tot tientallen of zelfs honderden adressen. Het exacte aantal is aan de VPN-provider (en varieert tussen hen).

Wanneer VPN-gebruikers zoals jij of ik verbinding maken met een gedeelde IP-server, wijst deze een van de IP’s van de pool toe aan ons apparaat. Uiteindelijk, als steeds meer van ons verbinding maken met dezelfde server, raakt de pool droog.

Wanneer dat gebeurt, in plaats van iemand af te wijzen, worden adressen opnieuw gebruikt en delen meerdere mensen uiteindelijk hetzelfde VPN-IP (vandaar de naam “shared IP”). Dit gebeurt allemaal transparant achter de schermen.

Hoeveel van ons op één IP-adres terechtkomen, hangt af van hoe de VPN-provider ervoor kiest om zijn servers te configureren. Maar het kunnen er tientallen of meer zijn.

Diagram van hoe een gedeelde IP-VPN werkt

Meerdere gebruikers op hetzelfde adres hebben heeft verschillende voordelen. Maar zoals bij alles zijn er ook een paar nadelen.

Voordelen

 • Uitstekende privacy en anonimiteit
 • Betere keuze van serverlocaties
 • Lagere abonnementskosten

Veruit het grootste voordeel van een dynamisch VPN IP-adres is privacy en anonimiteit.

Wanneer een IP door veel individuen wordt gedeeld, is het voor iedereen aan het eind van de bestemming (website, een andere P2P-client, etc.) erg moeilijk om erachter te komen wie wat doet.

De VPN-provider zelf kan soms nog steeds samenvoegen wat u doet. Het kent tenslotte uw echte IP voor het doorsturen van gegevens.

Maar voor de rest van internet veel succes. Tenzij iemand meerdere gegevenspunten kan kruisen, inclusief logboeken die de provider bijhoudt, is de taak bijna onmogelijk. Dit is trouwens de reden waarom je voor echte anonimiteit een VPN zonder logboeken nodig hebt.

Lagere kosten zijn een ander voordeel van gedeelde IP’s. Wanneer een enkel adres door meerdere gebruikers kan worden hergebruikt, is het eenvoudiger en goedkoper voor het VPN-bedrijf om te beheren. Iedereen wordt hetzelfde behandeld en er zijn geen uitzonderingen. Er is ook minder hardware nodig.

Beide dingen vertalen zich in lagere operationele kosten voor de VPN. Het is een concurrerende markt, dus die besparingen worden aan u doorberekend in de vorm van meer betaalbare abonnementen.

Een dynamische IP-VPN betekent meestal ook dat u meer locaties heeft om verbinding mee te maken. Uiteindelijk zijn gedeelde IP’s wat de meeste gebruikers willen. Het is dus alleen maar logisch dat VPN’s daar geld in investeren.

Het is niet ongebruikelijk dat een enkele provider duizenden dynamische IP-servers aanbiedt in 50 (en soms 150) of meer landen over de hele wereld. Als u bijvoorbeeld toegang wilt hebben tot geo-geblokkeerde inhoud door een klein Europees land, is een gedeelde IP de juiste keuze.

Nadelen

 • Bronnen delen met andere gebruikers
 • Straf voor slecht gedrag van andere mensen

Alles heeft een keerzijde, inclusief gedeelde VPN-IP’s. Het meest voor de hand liggende probleem is de prestatie.

Wanneer u een IP deelt met veel andere gebruikers, deelt u ook andere serverbronnen. Deze bronnen omvatten netwerkbandbreedte, geheugen en CPU’s.

Zelfs slechts één persoon die enorme hoeveelheden gegevens downloadt, kan de algehele serverprestaties beïnvloeden. Met andere woorden, iedereen op hetzelfde gedeelde IP betaalt de prijs voor de acties van andere mensen.

Om dit probleem te omzeilen, voeren VPN-services vaak meerdere servers op één locatie uit. Wanneer een server het te druk krijgt, maken nieuwe gebruikers verbinding met een server die dat niet is. Het heet load balancing.

Een ander nadeel van dynamische IP-VPN’s is dat de acties van andere mensen die een adres met u delen, uw internetervaring kunnen beïnvloeden.

Als bijvoorbeeld te veel gebruikers op één IP tegelijkertijd Google gebruiken, denkt Google misschien dat het wordt gespamd. Het meest waarschijnlijke gevolg hiervan is dat u een reCAPTCHA-zoekopdracht (zoals hieronder) moet invullen voordat Google u verder laat gaan. Dat kan vervelend worden.

Een Google reCAPTCHA veroorzaakt door een dynamische VPN-IP

Websites kunnen een IP ook op de zwarte lijst zetten voor slecht gedrag. Als iemand van een gedeelde VPN-IP in het verleden een site heeft gespamd, kan dat adres nu de toegang worden geweigerd.

In dat geval moet u opnieuw verbinding maken met de VPN en een ander IP-adres krijgen. De kans is groot dat je er een krijgt. Hoewel dit type zwarte lijst zeer zelden voorkomt (ik ben het maar een paar keer tegengekomen), is het iets om op te letten bij het gebruik van een gedeeld IP-adres.

Uiteindelijk overweeg ik persoonlijk om, eens in een blauwe maan, een reCAPTCHA-vraag in te vullen of opnieuw verbinding te maken met de VPN op zijn best een klein ongemak voor een sterk verbeterde anonimiteit op internet.

Beste gebruik voor een gedeeld VPN-IP

Gezien de voor- en nadelen van een dynamisch VPN IP-adres, zijn de beste toepassingen als volgt:

 • Privé en anoniem surfen op het web
 • Anonieme peer-to-peer- en torrent-downloads
 • Deblokkering van geografisch beperkte inhoud

VPN-providers die een gedeeld IP-adres gebruiken

Als u een gedeeld IP-adres nodig heeft, is het goede nieuws dat zowat elke provider er een biedt. Hoewel, toegegeven, sommigen doen het beter dan anderen. Hier is een lijst met VPN’s die ik naar mijn bescheiden mening als een van de beste keuzes beschouw.

Wat is een speciaal VPN IP-adres

Statische VPN IP-adressen (zoals speciale IP’s ook wel worden genoemd) zijn veel zeldzamer dan hun dynamische broeders. Slechts een paar VPN-services voor consumenten bieden ze aan.

Simpel gezegd, een dedicated IP is uw eigen privé IP waar niemand anders toegang toe heeft of ooit zal hebben.

Wanneer u een statisch IP-adres van een VPN-provider koopt, zullen zij deze toewijzen aan één van hun servers op een geografische locatie naar keuze. Ze binden het IP-adres vervolgens aan uw account en zorgen ervoor dat alleen u er verbinding mee kunt maken.

Diagram van hoe een dedicated IP VPN werkt

Het lijkt een beetje op het hebben van een tweede thuis-IP-adres, behalve dat de locatie duizenden kilometers verwijderd is, misschien in een heel ander land.

Voordelen

 • Hetzelfde IP-adres bij elke verbinding
 • Minder waarschijnlijk op de zwarte lijst door streaming- en speldiensten
 • Geen straf voor slecht gedrag van andere mensen
 • Minder middelen delen met anderen
 • Misschien sneller

Het voordeel van een speciaal IP-adres is simpelweg dat het niet verandert. Elke keer dat u verbinding maakt met de VPN, krijgt u gegarandeerd exact hetzelfde IP-adres toegewezen. Dit kan in veel situaties een zeer goede zaak zijn.

Het consistent houden van uw IP kan bijvoorbeeld van belang zijn bij toegang tot internetbankieren.

Als u zich elke keer vanaf een ander IP-adres aanmeldt, worden vlaggen gemarkeerd. Banken staan ​​zeer wantrouwend tegenover dergelijk gedrag (en terecht). Mogelijk wordt u zelfs tijdelijk buitengesloten totdat u uw identiteit kunt bevestigen (meestal via een telefoontje). Een statisch IP-adres betekent geen rode vlaggen.

In sommige gevallen wilt u mogelijk een IP-adres op de witte lijst zetten als de enige die een service mag gebruiken. Dit wordt meestal gedaan om veiligheidsredenen. Als uw IP-adres verandert elke keer dat u op internet bent, werkt het op de witte lijst plaatsen duidelijk niet.

Statische IP-adressen worden ook veel minder op de zwarte lijst gezet door verschillende streamingdiensten of spelplatforms die fronsen bij VPN-gebruik. Denk aan Netflix, Hulu, de BBC iPlayer of Steam.

Wanneer een dergelijke service tientallen verschillende apparaten tegelijkertijd toegang tot hun servers ziet gebruiken via hetzelfde adres, weten ze dat het een gedeelde VPN-IP is. Er is geen ander gebruikspatroon dat dit zou kunnen verklaren. Na verloop van tijd zal dat IP-adres worden verbannen.

Omdat slechts één persoon ooit een statisch IP-adres (jij) gebruikt, vliegen ze meestal onder de radar.

Een ander specifiek adresvoordeel is dat u het “slechte buur” -effect vermijdt. Nogmaals, niemand anders dan jij gebruikt het IP. Het kan niet worden gemarkeerd voor slecht gedrag voor de acties van iemand anders op dezelfde manier als een gedeeld IP-adres.

Geen Google reCAPTCHA’s meer.

Ten slotte kunnen statische IP-adressen sneller worden. Omdat u de bandbreedtetoewijzing van uw IP niet met andere mensen deelt, wordt uw verbinding niet vertraagd als gevolg van hun activiteiten.

Nadelen

 • Verminderde anonimiteit
 • Wat extra kosten

Een belangrijk nadeel van speciale VPN-IP’s is dat uw online activiteiten veel minder anoniem zijn.

Met een gedeelde IP verstop je je tussen de massa. Een tiental andere mensen hebben tegelijkertijd toegang tot internetbronnen over de hele wereld vanaf hetzelfde adres. Het is een raadsel wie wat eigenlijk doet.

Als het echter alleen uw apparaat is dat een IP gebruikt, wordt het traceren van elke internetactiviteit naar u een veel eenvoudiger taak.

Voor statische IP-adressen gelden ook extra kosten. Ze vereisen extra installatie en onderhoud door de VPN-provider. Hoewel de prijs meestal maar een paar dollar per maand is, kan dat voor sommigen van ons een dealbreaker zijn.

Beste gebruik voor een dedicated VPN IP

Statische VPN IP-adressen werken het beste in de volgende gevallen:

 • Toegang krijgen tot online financiële diensten of andere goed beveiligde websites
 • Toegang krijgen tot streaming (Netflix, Hulu, BBC) of gaming (Steam) -diensten die VPN IP’s op de zwarte lijst zetten
 • Wanneer IP-whitelisting vereist is
 • Probleemloos surfen op het web (d.w.z. het vermijden van Google’s vervelende reCAPTCHA)

Wat is een speciale IP-VPN

Een dedicated IP VPN is gewoon een VPN-service waarmee je een statisch IP-adres kunt krijgen. Er zal doorgaans een beperkt aantal serverlocaties zijn waarop dedicated IP’s kunnen worden geïnstalleerd, veel minder dan het totale aantal serverlocaties dat VPN heeft.

Geeft elke VPN u een statisch IP-adres?

Er zijn slechts een handvol VPN-services voor consumenten die u de mogelijkheid bieden om een ​​statisch IP-adres aan te schaffen. De beste van het stel is PureVPN en NordVPN.

De kosten voor het verkrijgen van een speciaal IP-adres bij PureVPN zijn $ 1,99 / maand (bovenop uw reguliere abonnementskosten). Ze bieden statische IP’s in de volgende landen:

 • Verenigde Staten
 • Verenigd Koningkrijk
 • Australië
 • Canada
 • Duitsland
 • Hong Kong
 • Malta
 • Singapore

NordVPN daarentegen, brengt $ 70 per jaar in rekening voor een statisch adres (nogmaals, naast je standaardabonnement), wat neerkomt op $ 5,83 per maand. Met NordVPN heb je een optie om je IP in te stellen op een van de volgende locaties:

 • Verenigde Staten (Buffalo)
 • Verenigde staat (Dallas)
 • Verenigde staat (Los Angeles)
 • Verenigde staat (Matawan, NJ)
 • Verenigd Koninkrijk (Londen)
 • Duitsland (Frankfurt)
 • Nederland (Amsterdam)

Welk type VPN IP is beter?

Of een statisch VPN-IP-adres of een dynamisch IP-adres beter is, hangt uiteindelijk af van wat u probeert te doen.

Als privacy en anonimiteit uw belangrijkste doelen zijn, is een gedeeld adres zonder twijfel uw beste keuze. Dit geldt voor zowel webbrowsen als P2P-verkeer.

Als je geografisch geblokkeerde inhoud naar een kleiner land wilt bekijken, is een dynamische IP misschien ook de enige manier om dat te doen.

Aan de andere kant, voor elke activiteit waarbij beveiliging van belang is (zoals bankieren) of voor toegang tot inhoud die wordt aangeboden door een service die VPN’s (de Netflixes van de wereld) doorgaans blokkeert, is een statische VPN-IP de duidelijke winnaar.

Merk ook op dat als u uiteindelijk een speciaal IP-adres krijgt met PureVPN of NordVPN, u automatisch ook toegang krijgt tot de gedeelde. Door de mogelijkheid te hebben om naar believen tussen hen te wisselen, krijgt u het beste van twee werelden.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map