Hoe een VPN te kiezen

Bij het kiezen van een VPN-provider is het belangrijkste dat u ervoor zorgt dat deze aan uw behoeften voldoet. Het heeft weinig zin om te investeren in een service die niet doet wat u wilt.


We gebruiken allemaal VPN’s om verschillende redenen, en wat voor u belangrijk is, is dat misschien minder voor iemand anders. Daarom is er niet één perfecte service waar iedereen zich op kan abonneren en waar hij helemaal blij mee kan zijn. Natuurlijk zijn sommige over het algemeen veel beter dan andere, maar er is nog steeds bewegingsruimte om ervoor te zorgen dat een VPN de perfecte voor jou is.

Waarop moet u letten bij het kiezen van een VPN

Dus hoe kies je een VPN-provider die perfect is voor jou? De eerste stap is om vast te stellen wat uw behoeften zijn. Er zijn negen dingen die u moet overwegen en ze worden hieronder opgesomd. Neem een ​​paar minuten de tijd om ze te bekijken. Deze oefening zou u moeten helpen erachter te komen wat een VPN voor u belangrijk is en wat u kunt compromitteren. Het zorgt ervoor dat je een product krijgt waar je blij mee bent.

 1. Plaats

  Laten we beginnen met een makkelijke. U krijgt vaak een VPN met de bedoeling verbinding te maken met een bepaalde locatie of land. Heeft u een of meer in gedachten? Zo ja, zorg dan dat de VPN-provider ze ondersteunt.

  Kies een VPN met de gewenste serverlocaties

  Let ook op hoeveel servers en IP’s er op de locatie zijn. Hoe meer van beide, hoe beter. Een geografisch diverse service zoals PureVPN zou u moeten dekken, ongeacht waar u verbinding wilt maken.

 2. Snelheid

  Hoe snel een VPN-service is, kan uw ervaring maken of breken. Als de verbinding pijnlijk traag is, is de kans dat je hem gebruikt en vervloekt hij elke keer dat je dat doet, veel kleiner. De eerste stap is jezelf af te vragen welke snelheidsstatistieken het belangrijkst zijn. De drie meest zorgwekkende statistieken zijn download- en uploadsnelheden en pingtijd.

  De eerste twee zijn precies hoe ze klinken: hoe snel gegevens worden ontvangen en verzonden door uw apparaat wanneer u bent verbonden met een VPN. Als je grote bestanden downloadt of veel video’s streamt, wil je een hoge downloadsnelheid. Uploadsnelheden daarentegen zijn van belang als u aanzienlijke hoeveelheden gegevens verzendt. Een goed voorbeeld is het maken van back-ups van uw foto’s naar de cloud.

  Pingtijd is hoe lang het duurt voordat een enkele gegevenseenheid (een pakket genoemd) van uw computer via de VPN-server naar de uiteindelijke bestemming reist en weer terug. Pingtijd wordt gespecificeerd in milliseconden. Hoe lager dit nummer, hoe beter. Een lage ping is van cruciaal belang voor realtime applicaties zoals Skype, voice over IP-telefoons of het spelen van online games.

  VPN-snelheid is belangrijk in het serviceselectieproces

  Welke metriek of metrieken voor u van belang zijn, hangt af van uw belangrijkste redenen om in de eerste plaats een VPN te gebruiken. Ik geef bijvoorbeeld veel om zowel upload- als downloadsnelheid, maar pingtijd is minder van belang.

  Zodra u uw metrische behoeften heeft geïdentificeerd, zoekt u een VPN-service met de beste nummers voor het land waarmee u verbinding wilt maken. U kunt mijn lijst met de snelste virtuele particuliere netwerken raadplegen om dat uit te zoeken. Onthoud dat alleen omdat een VPN-provider razendsnelle servers in de VS heeft, dit niet garandeert dat hetzelfde geldt voor andere landen.

 3. Privacy en logging

  Voor velen is verhoogde online privacy de belangrijkste reden om een ​​VPN te gebruiken. Als dit iets belangrijks voor u is, moet u eerst weten of de provider die u overweegt geen logs bijhoudt (ook wel een nullog of logloze service genoemd).

  Er zijn verschillende niveaus van logboekregistratie. Sommige providers noemen zichzelf logloos, maar bewaren mogelijk nog anonieme informatie zoals verbindingstijden, bandbreedtegebruik of bezochte IP-adressen. Op zichzelf is dat niet genoeg informatie om een ​​gebruiker uniek te identificeren. Maar gooi in de mix het logboek van uw internetprovider van uw activiteit en u zult versteld staan ​​van wat mogelijk is.

  Iets anders om op te letten is het soort persoonlijke informatie dat de provider bewaart. Hebben ze alleen een e-mail nodig of zijn uw volledige fysieke adres en telefoonnummer nodig? Hoe minder ze weten, hoe beter.

  Hoe u een VPN kiest op basis van uw online privacybehoeften

  Het land van waaruit het VPN-bedrijf is gevestigd, kan ook van cruciaal belang zijn. Het kan zowel van invloed zijn op het gegevensbewaarbeleid als op wat de provider moet bekendmaken wanneer daarom wordt gevraagd. Kies indien mogelijk een land waar dergelijke wetten niet bestaan, zoals Panama of Roemenië.

  Dus waar vind je al deze informatie? Raadpleeg het privacybeleid of de servicevoorwaardenpagina’s van de provider. Hoe eng dat ook klinkt, de informatie daar is meestal vrij gemakkelijk te lezen en te verteren.

  Je kunt ook mijn beste VPN-artikel zonder logboek bekijken. Alle providers waar ik het over heb zijn uitstekende keuzes voor privacy.

 4. Technische kenmerken

  Veel mensen geven hier niet om, maar sommigen hebben wel een voorkeur VPN-protocol dat ze willen gebruiken (OpenVPN, PPTP, L2TP, enz …). Doe je? En zo ja, biedt de provider die u overweegt deze aan te bieden?

  Als het je hoe dan ook niet uitmaakt, raad ik je aan om in ieder geval te controleren of OpenVPN beschikbaar is. Het wordt beschouwd als het meest veilige en, als alle dingen gelijk zijn, het beste VPN-protocol dat er is. Gebruik het voor elke andere optie, tenzij je een reden hebt om iets anders te doen.

  Hetzelfde geldt voor encryptie. Als je denkt dat je een AES-256-cijfer, een RSA-4096-handshake en SHA-512-hashverificatie nodig hebt, zorg er dan voor dat dit wordt ondersteund. Maar voor de meeste mensen zal dit niet zo relevant zijn.

  Naast protocollen zijn er nog verschillende andere functies waar u misschien wel of niet om geeft. Als privacy erg belangrijk voor je is, is dubbele VPN-functionaliteit (soms ook wel multihop VPN genoemd) misschien iets om over na te denken.

  VPN’s zijn niet onfeilbaar. Vind je het goed dat je internetverbinding vrolijk mee neuriet als de VPN plotseling wegvalt, waardoor je mogelijk onthult wat je ook doet? Als dat niet het geval is, wilt u misschien een provider die ook een internet-kill-switch aanbiedt, gebundeld met zijn client.

 5. Clientfuncties

  Niet alle VPN-services zijn beschikbaar op elk apparaat of besturingssysteem. En degenen die dat zijn, bieden niet noodzakelijkerwijs dezelfde functies op elk platform. Een Android-versie van de VPN-software is mogelijk een uitgeklede versie van de Windows-client. Hetzelfde geldt voor een AppleTV- of routerimplementatie.

  Op welke platforms u de VPN ook wilt gebruiken, controleer nogmaals of de functies die u belangrijk vindt, erop beschikbaar zijn.

 6. Beperkingen

  Sommige VPN-providers leggen beperkingen op aan hun service. Een maximum aantal gelijktijdige verbindingen is een veel voorkomende. Let goed op hoeveel verbindingen je redelijkerwijs nodig hebt. Bepaalde services staan ​​er maar twee toe, hoewel dat aantal meestal rond de vijf schommelt. De momenteel onbetwiste concurrentiekampioen is Surfshark zonder limiet.

  Let op het aantal gelijktijdige verbindingen bij het kiezen van een provider

  Als u van plan bent om bestanden te delen, peer-to-peer- of BitTorrent-services te gebruiken, kies dan een VPN die dit toestaat. Hoewel BitTorrent vaak wordt gebruikt om volledig legale en legitieme redenen, kiezen sommige VPN-providers ervoor om het gebruik ervan te verbieden. Ze doen dit om zichzelf te beschermen tegen iedereen die BitTorrent gebruikt voor meer twijfelachtige doeleinden.

  Er zijn tegenwoordig weinig andere beperkingen die VPN-providers opleggen. Maar het is altijd het beste om te controleren en later niet teleurgesteld te zijn. Andere beperkingen waar u tegenaan kunt lopen, zijn onder meer limieten voor upload- of downloadbedragen of verlaagde verbindingssnelheden op bepaalde tijden van de dag.

 7. Prijs

  De kosten van VPN-services kunnen aanzienlijk variëren. Uw budget kan sommige opties meteen elimineren.

  Door je te verbinden aan een termijn van zes of twaalf maanden in plaats van van maand tot maand te gaan, zal de prijs aanzienlijk dalen, soms met meer dan 70%. Als u er zeker van bent dat een provider voor u geschikt is, kan een langetermijnplan u veel geld besparen.

  Als je daarentegen nog steeds een beetje op het hek staat, ga dan maandelijks of controleer het teruggavebeleid voordat je je langer vastlegt. Op enkele uitzonderingen na, kijk je meestal tussen de 7 en 30 dagen om je geld volledig terug te krijgen. Veel VPN-providers bieden ook een gratis proefperiode aan.

 8. Betalingsmogelijkheden

  Mogelijk hebt u een sterke voorkeur voor bepaalde betaalmethoden boven andere. Als privacy een groot probleem is, wilt u waarschijnlijk met Bitcoin betalen. Of u voelt zich misschien niet op uw gemak om nog een ander bedrijf uw creditcardnummer te geven en ervoor te kiezen PayPal te gebruiken.

  Wat uw betalingsvoorkeur ook is, controleer nogmaals of de VPN-provider deze accepteert voordat u er meer tijd aan besteedt.

 9. Klantenservice

  In meer of mindere mate zou goede klantenondersteuning op ieders lijst moeten staan. Zelfs als u technisch onderlegd bent en mogelijk geen technische ondersteuning nodig heeft, kan er op elk moment iets als een factureringsprobleem opduiken.

  24/7 klantenservice is waar ik altijd naar streef, en hoe interactiever de manier om ondersteuning te bereiken, hoe beter. Ik geef bijvoorbeeld de voorkeur aan livechat boven e-mail of een ticketsysteem. U kunt een probleem meestal binnen enkele minuten oplossen in vergelijking met uren of zelfs dagen (vooral als er wat heen en weer betrokken is).

  Actieve sociale media-accounts zijn ook altijd positief en kunnen een goede manier zijn om ondersteuning te krijgen voor meer algemene problemen.

Conclusie

En daar heb je het. Negen dingen om over na te denken bij het kiezen van een VPN-service die uw investering waard is.

Vergeet niet dat je altijd een kijkje kunt nemen in mijn beste VPN-aanbevelingen. Als u dit doet, bespaart u tijd door u te beginnen met een kortere aanvankelijke lijst met providers om naar te kijken en u zeer snel relevante informatie over hen te geven.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me