Hoe u kunt voorkomen dat uw internetprovider u volgt

Uw internetprovider (ISP) kan standaard alles zien wat u online doet. Al uw uploads en downloads verlopen via hun infrastructuur. Ze zijn de perfect gepositioneerde tussenpersoon.


Zodra ze uw gegevens hebben, zijn de meeste dingen die uw ISP ermee doet een eerlijk spel. Het kan worden geanalyseerd voor wie weet wat, verkocht aan de hoogste bieder of op verzoek wordt overgedragen aan de autoriteiten.

Er zijn echter stappen die we allemaal kunnen nemen om ISP-tracking te blokkeren en online anoniem te blijven. En hoewel sommige beter werken dan andere, is een van hen, als u uw privacy waardeert en niet wilt dat uw informatie als een valuta wordt behandeld, beter dan helemaal niets te doen.

Wat kan mijn ISP zien en volgen

Als tussenpersoon op de reis van uw gegevens van of naar internet, kan de ISP bijna alles over uw online activiteiten volgen. Wanneer u verbinding maakt met internet, doet u dit met een door hen toegewezen IP-adres, met behulp van hun apparatuur en netwerk.

Dat stelt uw ISP in een uitstekende positie om al het volgende te zien en te loggen:

  • Welke websites of services u bezoekt (via DNS-zoekopdrachten)
  • De inhoud van niet-versleutelde websites en downloads
  • De bron van gecodeerde informatie
  • Uw fysieke locatie wanneer u internet gebruikt
  • De tijden en data van alles

Naast het zien van alle bovenstaande informatie, kan uw ISP natuurlijk ook alles koppelen aan de naam en het adres van de rekeninghouder voor internetservice (wat u wel of niet bent).

Weten ISP’s welke websites ik doorblader

Ja, internetproviders kunnen zien welke websites u bezoekt. In alle gevallen weten ze het adres van de site die je hebt bezocht, wanneer het is gebeurd en de hoeveelheid gegevens die je eruit hebt gehaald.

Als de website de veilige versie van het HTTP-protocol gebruikt (u kunt zien dat dit het geval is als het adres begint met https: //), is het bovenstaande alles wat uw internetprovider kan krijgen. Alle andere informatie is versleuteld en onleesbaar.

HTTPS kan sommige internetactiviteiten voor ISP verbergen

Als u echter toegang krijgt tot een onbeveiligde website (wat nog veel sites zijn), is geen van de gegevens die u download gecodeerd en kan uw internetprovider letterlijk alles zien.

Hoe internetactiviteit voor ISP’s te verbergen

Uw ISP kijkt mee, dat weten we nu. Als je, zoals ik en de meeste internetgebruikers, niet op je gemak bent met het enorme toegangsniveau dat een ISP heeft tot wat je online doet, heb je opties om ze hun sporen te laten stoppen.

Er zijn vier manieren waarop u ISP-tracking kunt voorkomen en uw internetactiviteit kunt verbergen. Ze zijn als volgt (gerangschikt van meest naar minst effectief).

Gebruik een VPN

De meest waterdichte manier om ISP-tracking te stoppen, is door een virtueel particulier netwerk (VPN) te gebruiken. Het kan op elk apparaat worden gebruikt, van uw computer of smartphone tot uw router of smart-tv.

U gebruikt een VPN door uw apparaat te verbinden met een VPN-server. Die verbinding is volledig versleuteld. Dus hoewel alle gegevens die u verzendt en ontvangt nog steeds over het netwerk van uw ISP gaan, kunnen ze er niet achter komen wat het is.

Voor de ISP is het allemaal onzin. Ze weten niet welke websites u bezoekt of welke informatie u downloadt.

Diagram van hoe een VPN je beschermt tegen je ISP

VPN’s gaan ook een stap verder. Ze veranderen uw door de ISP toegewezen IP-adres voor een adres dat bij de VPN-server hoort.

De IP-swap betekent dat elke website of online service waartoe u toegang heeft, geen idee heeft dat ze daadwerkelijk met u praten. Ze denken ook dat je je overal bevindt waar de VPN-server is (die zich in een heel ander land zou kunnen bevinden), niet waar je eigenlijk bent.

Het nadeel van het gebruik van een VPN is dat u de last van het beschermen van uw privacy van uw ISP naar de VPN-provider verplaatst. Wanneer u verbinding met hen maakt, heeft de VPN dezelfde mogelijkheid om uw online activiteiten te volgen als uw ISP eerder deed.

Dit is de reden waarom het van cruciaal belang is om een ​​VPN te kiezen met een strikt niet-logbeleid en een staat van dienst om zich eraan te houden. Zolang je voorzichtig bent met je selectie, is er geen betere manier om online anoniem te blijven en je ISP in het duister te laten dan met een VPN.

Gebruik Tor

Een andere uitstekende manier om te voorkomen dat uw ISP uw online activiteiten bijhoudt, is door Tor te gebruiken. Het is een gecodeerd netwerk dat vanaf de basis is ontworpen, speciaal voor de privacy van gebruikers.

Tor maakt gebruik van een techniek die uienroutering wordt genoemd. Het creëert een willekeurig pad voor uw gegevens en voert het door meerdere knooppunten (of servers) overal ter wereld voordat het zijn uiteindelijke bestemming bereikt.

Net als bij VPN’s is alles op het Tor-netwerk versleuteld. Dus nogmaals, uw ISP kan niet achterhalen waar u online gaat of wat u downloadt.

Diagram van hoe het gebruik van Tor ISP-tracking kan stoppen

Het probleem met Tor is dat het alleen werkt om te browsen. Je kunt er geen andere software (zoals een BitTorrent-client) of apparaten (zoals je tablet) mee beschermen.

Het is ook notoir traag en kan uw internetverbinding tot een crawl beperken. De duizenden knooppunten waaruit het Tor-netwerk bestaat, worden door vrijwilligers beheerd en helaas is de gebruikte hardware op zijn best vaak middelmatig.

Gebruik een proxy

Een iets minder gebruikelijke, maar nog steeds veel gebruikte methode, sommigen van ons kiezen ervoor om ISP-gegevensverzameling te stoppen, is een proxy.

Een proxy leidt, net als een VPN, uw internetverkeer door een server, zodat uw ISP niet kan achterhalen tot welke online bron u toegang heeft. Daar houden de overeenkomsten echter op.

Diagram van proxy's verbergt browsegeschiedenis voor ISP

Proxy’s gebruiken geen codering. Dus zelfs als uw ISP niet kan zien waar u verbinding mee maakt, kunnen ze nog steeds de inhoud van uw gegevens analyseren.

Als je bijvoorbeeld iets downloadt wat je niet zou moeten zijn, dan weten ze het.

Zoals het geval is met Tor-knooppunten, worden de meeste proxy’s ook beheerd door vrijwilligers. Door het gebrek aan codering zijn uw gegevens vatbaar voor manipulatie op proxyserverniveau. Als u een proxy van een niet-vertrouwde bron gebruikt, kan uw apparaat op een dag besmet raken met malware (het is een relatief zeldzaam en extreem geval, maar het gebeurt wel).

Gebruik HTTPS

Ten slotte is het meest basale dat u kunt gebruiken om te voorkomen dat uw ISP uw activiteit bijhoudt, verbinding maken met websites die het HTTPS-protocol gebruiken.

HTTPS codeert de verbinding tussen uw browser en de website die u bezoekt. Maar zoals eerder vermeld, kan uw internetprovider nog steeds behoorlijk wat informatie vinden over wat u doet.

Ze weten het adres van elke website die u bezoekt. Je internetprovider weet ook precies wanneer je verbinding hebt gemaakt met de site en hoeveel gegevens je ervan hebt gedownload.

Toch bieden HTTPS-verbindingen op zijn minst een kleine hoeveelheid privacy, dus het is een goed idee om ze altijd te gebruiken. Het is veel beter dan niets.

Er is een browserplug-in die u ook wel HTTPS Everywhere kunt gebruiken en die automatisch een veilige verbinding mogelijk maakt als een website dit ondersteunt.

Je kunt HTTPS-gebruik ook combineren met proxy’s, om je iets te geven dat bijna op een VPN lijkt. De eerste levert de codering en voorkomt inspectie van ISP-gegevens, de laatste verbergt voor uw ISP de online bron waarmee u verbinding maakt.

Meer over VPN’s en ISP-tracking

Van de bovenstaande vier opties om ISP-tracking en monitoring op afstand te houden, zijn VPN’s de meest complete en handige oplossing. Het is waar de meeste mensen (waaronder ikzelf) naar neigen te trekken. Laten we er daarom wat dieper op ingaan.

Wat ziet mijn ISP als ik een VPN gebruik

Wanneer u een VPN gebruikt, kan uw ISP niet zien welke websites u bezoekt of welke online services u gebruikt. Het kan ook niet ingaan op gegevens die u verzendt of ontvangt. Het enige dat het kan zien, is gecodeerde informatie die reist tussen uw apparaat en een server.

Om het anders te zeggen: als je verbonden bent met een VPN, ziet de ISP een hoop onbegrijpelijk gebrabbel dat van of naar een onbekende locatie op internet gaat of komt.

Zal mijn ISP weten dat ik een VPN gebruik

Tenzij u specifieke stappen onderneemt om uw VPN-gebruik te verbergen, kan uw ISP erachter komen dat u er een gebruikt (ervan uitgaande dat ze er natuurlijk naar zoeken).

Het enige stukje gegevens dat uw ISP kent, is het IP-adres van de VPN-server waarmee u bent verbonden. Het is niet moeilijk om erachter te komen dat de server inderdaad een VPN-server is en van daaruit tot welke provider hij behoort.

Dat gezegd hebbende, VPN’s zijn volkomen legaal in de overgrote meerderheid van de landen, en ik heb nog nooit gehoord van een ISP die klanten straft voor het gebruik ervan.

Wat als je ergens woont waar VPN-gebruik niet is toegestaan? Of als je om wat voor reden dan ook echt niet wilt dat je internetprovider weet dat je een VPN gebruikt?

In beide gevallen bieden veel providers een verduisterde VPN-service aan. Door speciale technologie te gebruiken, kunnen ze VPN-detectie voorkomen en ze onder de radar van elke ISP laten glijden.

Kan een ISP VPN’s blokkeren?

In theorie kan uw ISP mogelijk een VPN blokkeren. In de praktijk hoeft u zich daar geen zorgen over te maken, vooral niet in landen waar VPN-gebruik legaal is.

Of een VPN-verbinding kan worden geblokkeerd, hangt grotendeels af van welk protocol wordt gebruikt. PPTP is bijvoorbeeld een gemakkelijk doelwit. Het maakt gebruik van een enkele poort die gemakkelijk kan worden geblokkeerd door elke firewall.

Maar andere protocollen kunnen veel lastiger zijn om uit te sluiten. Neem OpenVPN (dat zowat elke provider ondersteunt). Het kan worden geconfigureerd om elke willekeurige poort en TCP of UDP te gebruiken, waardoor het veel meer een bewegend doelwit is.

OpenVPN kan zelfs worden ingesteld om te werken op TCP-poort 443, waar normaal HTTPS-webbrowsen plaatsvindt.

In dat geval, zelfs als u een VPN gebruikt, ziet het eruit alsof u alleen een website bezoekt die HTTPS gebruikt (denk aan Gmail of uw online bankieren). En aangezien het blokkeren van die poort zou voorkomen dat die services werken, is dit niet echt een optie.

Hoe een VPN te gebruiken om ISP-monitoring te voorkomen

Het opzetten van een VPN en het blokkeren van uw ISP om u te bespioneren is vrij eenvoudig. Dit zijn de stappen:

  1. Zoek een VPN-provider die het beste bij u past. Hier zijn enkele dingen waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van een en, als u geïnteresseerd bent, een lijst met goede services die u kunt gebruiken als startpunt in uw zoekopdracht.
  2. Meld u aan voor de service.
  3. Download en installeer de client voor uw apparaat of platform vanaf de website van uw geselecteerde provider. Elke betere VPN heeft software voor ten minste Windows, MacOS, Android en iOS.
  4. Start de client en kies een server om verbinding mee te maken. Welke je kiest, hangt af van wat je probeert te doen. Voor de snelst mogelijke verbinding wilt u bijvoorbeeld waarschijnlijk alleen een server die zich dicht bij uw locatie bevindt. Maar om US Netflix te deblokkeren, wil je een server in de VS..
  5. Je bent klaar. Gebruik het internet zoals u dat normaal zou doen. Alles zou moeten werken zoals het werkte zonder een VPN, behalve dat uw ISP uw verkeer niet langer kan volgen.

Het is ook vermeldenswaard dat veel providers een optie hebben om hun client op te starten en automatisch verbinding te maken met de VPN wanneer u uw apparaat inschakelt. Het is een optie om te overwegen of u van plan bent uw internetprovider elke dag de hele dag in het donker te houden.

Kan ik een gratis VPN gebruiken om ISP-tracking te stoppen

Gratis VPN’s kunnen lastig zijn. Er zijn een paar fatsoenlijke, maar de overgrote meerderheid moet uit de buurt blijven. Het gebruik ervan kan net zo slecht, zo niet het ergst zijn, dan alleen uw ISP uw verkeer te laten volgen.

Een ding dat een gratis provider niet is, is een goed doel. Ze moeten geld verdienen en doen dit vaak door gebruikersactiviteit te volgen en te verkopen. En dat is precies wat u probeert te vermijden door uw internetprovider buiten te sluiten.

Gegevens verkopen kan ook slechts het topje van de ijsberg zijn. Mogelijk moet u ook te maken krijgen met advertentie-injectie, zwakke codering en trage prestaties. Er zijn tal van verschillen tussen gratis VPN’s en betaalde VPN’s die, ondanks de kosten, de weg wijzen naar het gebruik van de laatste.

Laatste gedachten

Uw ISP ziet alles en weet alles van wat u online doet. Privacy en anonimiteit zijn niet aanwezig. Maar je weet nu dat je er iets aan kunt doen.

Er zijn effectieve manieren om ISP-tracking te blokkeren en uw internetactiviteiten ervoor te verbergen. En of u nu besluit een VPN, Tor of een van de andere genoemde methoden te gebruiken, één ding is zeker. U heeft weer de controle, zoals het hoort.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me