Hoe veilig en beveiligd zijn VPN’s

Nog niet zo lang geleden was internet voor ons weinig meer dan een interessante nieuwsgierigheid. Tegenwoordig is het echter redelijk om te zeggen dat het een rol speelt in bijna elk aspect van ons leven. Het heeft letterlijk een heel nieuw niveau van gemak en bruikbaarheid in onze handen gebracht.


Maar voor alle voordelen die internet met zich meebrengt, brengt het ook risico’s met zich mee. En om onszelf te beschermen tegen verschillende online bedreigingen, denken velen van ons of hebben ze zich al tot VPN-technologie gewend.

Op papier lijken VPN’s de perfecte tool voor de klus. Ze versleutelen en anonimiseren onze gegevens, zodat ze veilig zijn en weg van nieuwsgierige blikken.

Zijn VPN’s in de praktijk echter veilig? Dingen worden zeker een beetje ingewikkeld.

Wanneer u een VPN gebruikt, draagt ​​u uw verkeer over aan een derde partij (de VPN-provider), erop vertrouwend dat ze uw privacy niet schenden. Dat maakt voorzichtigheid cruciaal bij het kiezen van een VPN-provider. Als u de verkeerde keuze maakt, kunt u uiteindelijk de ene privacy-nachtmerrie door de andere vervangen.

Laten we dus eens kijken welke bedreigingen voor uw privacy online bestaan ​​en hoe u een betrouwbare VPN-service kunt kiezen om ze te vermijden.

Naar VPN of niet naar VPN

De meest voor de hand liggende online bedreigingen zijn crimineel. Dieven doen vaak veel moeite om te stelen en te profiteren van gebruikersgegevens zoals inloggegevens, persoonlijk identificeerbare informatie en creditcardnummers.

Maar criminelen zijn niet de enige die proberen uw informatie in handen te krijgen. Privacybescherming op internet valt in veel landen weg (ervan uitgaande dat ze al bestonden).

ISP’s en gegevensverzameling

Je zou verbaasd zijn om erachter te komen hoeveel gegevens de gemiddelde internetprovider (ISP) over hun gebruikers verzamelt. En ze doen het ook graag. Sommigen gaan zelfs zo ver dat ze korting aanbieden als u ermee instemt dat ze u bespioneren (details die mooi weggestopt zijn in de kleine lettertjes).

Waarom al deze informatie verzamelen? Om het natuurlijk aan de hoogste bieder te verkopen. Het is een zeer winstgevend bedrijfsmodel.

De gegevens die uw IPS mogelijk en mogelijk over u verzamelt, kunnen een van de volgende omvatten:

 • Individuele niet-versleutelde webpagina’s bekeken
 • Bezochte domeinen en versleutelde pagina’s
 • Online services gebruikt
 • Individuele bestanden gedownload
 • Afzenders, ontvangers en mogelijk de inhoud van niet-versleutelde e-mails

Op basis van die informatie kan een internetprovider een schokkend nauwkeurig beeld van u ontwikkelen.

Ze kunnen bijvoorbeeld een gedeeltelijk medisch profiel opbouwen op basis van welke ziekten u informatie leest of naar welke medische diensten u zoekt.

Ze kunnen mogelijk uw geslacht en geschatte leeftijd achterhalen op basis van de soorten sites die u het vaakst bezoekt.

Ze kunnen zelfs uw politieke voorkeuren, seksuele geaardheid of andere persoonlijkheidskenmerken leren die door uw online gedrag worden getoond.

En misschien wel het meest beangstigend: je kunt niet eens de verzamelde gegevens controleren om op zijn minst de juistheid ervan te controleren.

Hoe VPN’s u kunnen beschermen

Wanneer je een VPN gebruikt, laat je je ISP in het duister. Een VPN creëert een gecodeerde verbinding (of tunnel) tussen uw apparaat en een server die wordt beheerd door de VPN-provider.

Maar standaard gaat al uw internetverkeer door die tunnel. Zolang dat het geval is, zal uw ISP niets kunnen achterhalen over uw online activiteiten.

Een vertrouwde VPN houdt u online veilig en anoniem

Alles wordt versleuteld en gerouteerd via de VPN-server. Uw ISP weet dus niet waar de gegevens naartoe gaan, van wie ze afkomstig zijn of wat ze bevatten.

Zoals gezegd, verschuift dit echter alleen de last van vertrouwen van de ISP naar de VPN-service. Als je uiteindelijk geen vertrouwde VPN-provider gebruikt, wissel je gewoon uit wie van je persoonlijke informatie kan profiteren, en niet veel anders.

Waarom een ​​betrouwbare VPN-provider belangrijk is

Wanneer u een VPN-service gebruikt om uzelf te beschermen tegen een ISP of een andere niet-geautoriseerde derde partij, vertrouwt u erop dat de VPN niet zal zijn zoals zij. U vertrouwt erop dat ze uw internetverkeer niet registreren of volgen of uw online gewoonten of persoonlijke informatie verkopen aan degene die bereid is ervoor te betalen.

Aangezien elke VPN-provider vereist dat u zich aanmeldt om een ​​van hun servers te gebruiken, tagt u in feite uw verkeer expliciet als van u. Als de VPN-service besloot om uw activiteiten te catalogiseren, zou het nog meer compromitterend kunnen worden.

De trieste realiteit is dat er altijd oneerlijke VPN-providers zijn, die willen profiteren van niet-geïnformeerde gebruikers. Elke keer dat er een schrik voor de privacy is, verschijnen ze massaal op de markt.

Als u niet zorgvuldig een VPN-provider kiest, kunt u zich in een veel slechtere situatie bevinden dan u was begonnen, en kan uw privacy en veiligheid op een geheel nieuwe manier in gevaar komen.

Hoe veilig en beveiligd een VPN is

Laten we eerst het beleid en het gedrag van individuele providers opzij zetten.

De technologie achter de meeste commerciële VPN-services is zeer degelijk en biedt uitstekende bescherming van uw veiligheid en privacy.

Over het algemeen maakt een correct ingestelde VPN het bijna onmogelijk voor onbevoegde personen of organisaties om uw internetverkeer te analyseren en elke activiteit met u te verbinden.

Het is belangrijk om te onthouden dat een VPN alleen gegevens tussen uw apparaat en de VPN-server versleutelt. Zodra hij die server verlaat om naar zijn uiteindelijke bestemming te reizen, is hij net zo kwetsbaar voor onderschepping als niet-VPN-verkeer.

Op dat moment wordt de VPN-server echter beschouwd als de bron van het verkeer. Het zou voor iedereen heel moeilijk zijn om het (en welke online activiteit dan ook) naar u terug te leiden.

Waarop moet worden gelet in een veilige VPN

Dus vanuit technologisch oogpunt is een VPN veilig. Maar aangezien de privacy en beveiliging die het biedt gemakkelijk kunnen worden ondermijnd door zijn provider, is het kiezen van een betrouwbare en transparante VPN-service niet cruciaal.

Als u dit niet doet, verslaat u het hele doel van betalen voor een VPN-service voor privacy en veiligheid. Je gooit geld in de afvoer.

Er is een lijst met dingen waar u op moet letten om ervoor te zorgen dat een VPN u het beste beschermingsniveau biedt. Om te beginnen moet elke provider die u overweegt deze technische functies aanbieden:

 • 128-bit of 256-bit encryptie
 • DNS-lekbescherming
 • Een groot aantal servers in landen waarmee u verbinding wilt maken
 • Gedeelde (niet-toegewezen) IP-adressen voor betere anonimiteit
 • Platformonafhankelijke ondersteuning
 • Keuze uit TCP- of UDP-protocollen

Wanneer deze allemaal beschikbaar zijn, krijgt u een robuuste en veilige VPN-service die maximale flexibiliteit en brede compatibiliteit biedt. Tenminste vanuit technologisch oogpunt.

Zodra u een dergelijke provider heeft gevonden, moet u uw aandacht richten op het bedrijf en hun verschillende beleidsregels die van invloed kunnen zijn op uw veiligheid en privacy. Zorg ervoor dat ze al het volgende hebben:

 • Een duidelijk beleid waarin de praktijken voor het verzamelen van gebruikersgegevens worden uiteengezet
 • Geen registratie van verkeersbron of bestemming
 • Geen tracking van gebruikersaanmeldingen of afmeldingen (op zijn minst tijden, idealiter helemaal niets)
 • Geen toegang van derden tot servers of clients
 • Een Servicevoorwaardenovereenkomst die u daadwerkelijk kunt begrijpen

Wanneer een VPN-provider al deze vakjes aanvinkt, is het niet alleen het voldoen aan alle technische vereisten, maar is de kans ook groot dat uw gegevens bij hen in goede handen zijn.

Dat gezegd hebbende, geloof het niet altijd alleen op hun woord. Lees wat meer en kijk of u gevallen kunt vinden waarin de provider zijn beleid niet volgde of werd ontdekt dat hij gegevens verzamelde waarvan ze zeiden dat ze dat niet waren.

Als je een goed startpunt wilt, zijn services zoals CyberGhost, NordVPN en Surfshark opties die ik persoonlijk gebruik en vertrouw.

Zijn gratis VPN’s veilig

Het is niet zo eenvoudig om een ​​gratis VPN-service te vinden die veilig is en voldoet aan de vereisten die ik hierboven heb behandeld (wat naar mijn mening musts zijn). Maar veel mensen gebruiken ze toch.

De meeste gratis VPN’s maken gewaagde beweringen over hun beveiligingsfuncties en anonimiteitsniveaus die ze verlenen. Maar bijna niemand voldoet eraan.

Het simpele feit is dat servers en bandbreedte geld kosten. Een “gratis” VPN moet die kosten op de een of andere manier dekken, en het verkopen van uw persoonlijke informatie en online gewoonten kan verrassend winstgevend zijn (meer dan enige vorm van advertentie-inkomsten, een andere veelvoorkomende inkomstenbron voor gratis VPN’s).

Een onbetrouwbare gratis VPN die gegevens verkoopt

Verschillende bekende gratis VPN-services zijn al ontdekt als onveilig en laks met hun methoden voor gegevensverzameling.

Hola is bijvoorbeeld op heterdaad betrapt op het verkopen van de bandbreedte van hun VPN-gebruikers aan derden. Hun software bevatte zelfs een fout waardoor een aanvaller de volledige controle over het apparaat van een gebruiker kon krijgen.

Betternet, een veel gebruikte gratis mobiele VPN-service, bleek maar liefst 14 individuele trackingbibliotheken te bevatten die in hun app waren ingebed. Het gebruik van Betternet was ongetwijfeld slechter voor uw privacy dan het gebruik van geen enkele vorm van bescherming.

Persoonlijk kies ik altijd voor een betaalde VPN in plaats van een gratis. Op een paar uitzonderingen na kan ik op één hand rekenen, ik beschouw elke gratis VPN op zijn best dubieus, zo niet ronduit gevaarlijk. Misschien ben ik de minderheid, maar als je een kwaliteitsprovider zoals Surfshark of CyberGhost kunt krijgen voor slechts een paar dollar per maand, is de beslissing voor mij een goed idee.

Kies verstandig, blijf veilig

Het kiezen van een betrouwbare, veilige en betrouwbare VPN is geen triviale zaak en heeft gevolgen als je het verkeerd hebt. Met behulp van een VPN-service heeft u al uw internetactiviteiten en gegevens in handen. In sommige gevallen kan dat erger zijn dan uw ISP vertrouwen.

Volg het advies in dit artikel om een ​​eerlijke provider te vinden met hoge normen voor beveiliging en privacy. Besteed wat tijd aan je onderzoek.

Er zijn veel veilige VPN’s die waarschijnlijk alles in het werk zullen stellen om u en uw gegevens te beschermen. Het gebruik van een van hen is misschien wel het beste dat een van ons internetgebruikers kan doen.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map