Maakt een VPN mijn internet sneller

Voor de gemiddelde internetgebruiker begint en eindigt het concept van internetsnelheid met de cijfers die hun internetprovider (ISP) gebruikt om hun diensten te verkopen. ISP’s verlagen internetsnelheden tot theoretische maxima om de steeds hogere prijzen die zij in rekening brengen te rechtvaardigen.


Ondanks de grootse beloftes, is het gebruikelijk dat de verbindingsprestaties bij normaal gebruik onvoldoende zijn.

Op zoek naar een manier om de internetsnelheid te verhogen, proberen sommigen van ons zich tot VPN’s te wenden. Veel commerciële diensten beweren dat ze snelheidsverbeteringen bieden. Er zijn ook tal van technische experts die volhouden dat dit niet waar is.

De waarheid ligt ergens tussenin en om het uit te leggen heb ik deze gids samengesteld. Hierin zal ik kort ingaan op de basisprincipes van echte internetsnelheden en je helpen te begrijpen wanneer die snelheden kunnen worden geholpen (of gekwetst) door een VPN te gebruiken.

Uw internetverbinding snelheid

Als je een internetsnelheidstest hebt uitgevoerd, moet je bekend zijn met (of op zijn minst hebben gezien) zaken als ping-tijden en download- en uploadsnelheden. De kans is groot dat u op die snelheidstestpagina bent gekomen om te achterhalen waarom uw internetservice traag aanvoelde of waarom u een video niet soepel kon streamen.

In veel gevallen levert de test resultaten op die aangeven dat de verbinding meer dan snel genoeg is om de inhoud te verwerken die u probeert te openen. Er is een reden voor die schijnbaar tegenstrijdige informatie.

Netwerkprestatiefactoren

Online doorkruisen verbindingen met websites en diensten een complex netwerk. Dat netwerk staat onder controle van talloze individuen en bedrijven over de hele wereld. Dat is de reden voor de naam World Wide Web. De structuur van het onderliggende netwerk lijkt het meest op een spinnenweb van onderling verbonden machines.

Bij het uitvoeren van een snelheidstest verlaten de testgegevens meestal nooit het netwerk van de internetprovider. De resultaten weerspiegelen dus niet altijd de realiteit. Aan de andere kant, wanneer u een site bezoekt, heeft u geen controle over het pad dat uw gegevens afleggen om hun bestemming te bereiken. Je hebt ook geen controle over de netwerkomstandigheden langs dat pad.

In de echte wereld kunnen zaken als netwerkcongestie, hardwarestoringen en denial-of-service-aanvallen zelfs de snelste internetverbinding op de knieën krijgen. En dat zijn slechts enkele van de dingen die u regelmatig kunt tegenkomen.

Internettoegang via een VPN

Een VPN-service biedt een gecodeerde en veilige verbinding tussen u en de VPN-serviceprovider. Van daaruit bereikt uw internetverkeer zijn bestemming op dezelfde manier als wanneer het rechtstreeks van uw apparaat zou komen.

Het is een handige tool voor iedereen die wil voorkomen dat anderen de inhoud van hun webverkeer zien. Het is ook een favoriet van degenen die liever anoniem online blijven.

Diagram van hoe een VPN werkt om beperking te voorkomen

De aard van een VPN-verbinding betekent dat webverkeer niet langer het meest directe pad volgt dat mogelijk is. Het moet eerst door de servers van de VPN-serviceprovider stromen. De versleuteling van het verkeer en de verandering in het datapad kan soms een trage internetverbinding versnellen. Het hangt echter allemaal af van de redenen waarom het in de eerste plaats traag was.

Wanneer een VPN internetsnelheden kan verbeteren

Er zijn enkele situaties waarin het gebruik van een VPN de internetsnelheden kan verbeteren. Als uw verbinding bijvoorbeeld traag is vanwege vertragingen in het typische gegevenspad. Door eerst naar een server te gaan, kan een VPN-verbinding het probleem oplossen door de delen van het pad te vermijden die de traagheid veroorzaken.

U kunt ook een snelheidsboost ervaren als uw verkeer bestemd is voor een netwerk dat een betere verbinding heeft met het netwerk van de VPN-provider dan uw ISP. Beide voorwaarden zijn echter niet zo gebruikelijk.

Een van de meest voorkomende oorzaken van traag internet is bandbreedtebeperking, en het is iets dat een VPN kan helpen stoppen. ISP’s nemen vaak hun toevlucht tot het beheersen van verkeer op deze manier, vaak zonder zelfs maar een melding dat dit gebeurt. Het kan een van de meest frustrerende oorzaken zijn van een trage internetverbinding. Het is niet alleen moeilijk te detecteren, maar het is ook een vertraging die opzettelijk wordt veroorzaakt.

Bandbreedtebeperking uitgelegd

Als je er nog nooit van hebt gehoord, verwijst bandbreedtebeperking naar een situatie waarin een ISP opzettelijk het verkeer voor een bepaald type gegevens vertraagt. Het kan ook gebeuren wanneer u een vooraf bepaalde limiet voor gegevensoverdracht bereikt.

Het is een praktijk die waarschijnlijk nog vaker voorkomt bij Amerikaanse internetproviders. Dit is voor een groot deel te danken aan de FCC-verwijderingsregels die voor netneutraliteit zorgden. Wanneer een ISP zijn toevlucht neemt tot bandbreedtebeperking, richten ze zich meestal op zeer specifieke soorten gegevens. Deze reden is waarom de praktijk zo irritant en moeilijk te detecteren is.

In veel gevallen beperken ISP’s het verkeer dat het BitTorrent-protocol gebruikt. Ze zullen ook vaak verbindingen met hoge bandbreedte richten op videostreamingservices zoals Netflix of Hulu.

ISP beperkt Netflix-streaming

In het geval van BitTorrent beweren ISP’s dat hun beperking de diefstal van intellectueel eigendom en piraterij op hun netwerken controleert. Dat is echter niet helemaal waar. Ze doen het omdat BitTorrent een groot deel van het totale verkeer op internet genereert. Om dezelfde reden richten ze zich graag op videostreamingplatforms – ze worden snel de belangrijkste bron van internetverkeer wereldwijd.

ISP’s houden actief toezicht op het soort verkeer dat ze willen beheersen en handelen agressief om die specifieke verbindingen te vertragen. Ze zullen ook vaak onwetend zijn over de praktijk wanneer je ze erop aanroept. In plaats daarvan proberen ISP’s u in plaats daarvan vaak een duurdere internetsnelheid te verkopen.

Een VPN kan u echter helpen voorkomen dat uw internetprovider uw verkeer helemaal hindert.

Hoe stopt een VPN bandbreedtebeperking

Als je te maken hebt met gerichte bandbreedtebeperking door je internetprovider, is een VPN een uitstekende manier om het probleem op te lossen. Het geheim schuilt in de anonimiteit die een VPN biedt.

ISP’s bepalen welk verkeer moet worden beperkt op basis van een set vooraf bepaalde identificatieregels. Ze kunnen bijvoorbeeld online zoeken naar verbindingen met specifieke servers of verkeer dat gebruikmaakt van gemeenschappelijke poorten die ze willen beperken.

Wanneer een VPN in gebruik is, wordt al het verkeer versleuteld en lijkt het bestemd te zijn voor de VPN-server, in plaats van voor de daadwerkelijke eindbestemming. Hierdoor kan de ISP het verkeer dat via de VPN-verbinding passeert niet classificeren. Als ze het niet kunnen identificeren, kunnen ze het niet onderdrukken. Dit onvermogen om zeer effectief te handelen, beschermt u tegen opzettelijke vertragingen.

Wanneer een VPN de internetprestaties niet verbetert

Helaas is een VPN niet de oplossing voor elke oorzaak van een trage internetverbinding. In sommige situaties kunnen ze zelfs dingen langzamer maken dan anders het geval zou zijn.

Er zijn zelfs verschillende gevallen waarin u uw VPN beter helemaal kunt uitschakelen. Deze omvatten:

 • Geografische afstand
  Als de VPN-serverlocatie zich aan de andere kant van de wereld bevindt en verder van de eindbestemming van uw gegevens, zal de extra afstand die de gegevens nodig hebben om te reizen de algehele snelheid van de verbinding verminderen. Kies een VPN-provider met een groot aantal serverlocaties om uit te kiezen om dit probleem te voorkomen.
 • VPN-servercongestie
  Als de VPN-server waar de gegevens doorheen moeten gaan overbelast raakt, wordt het een knelpunt, wat resulteert in een tragere verbinding. Als dit gebeurt, probeer dan in plaats daarvan over te schakelen naar een licht geladen server. Vrijwel alle VPN-providers laten u dit doen.
 • Versleutelingslatentie
  Op een VPN moeten alle uitgaande gegevens worden versleuteld en alle inkomende gegevens moeten worden ontsleuteld. Aangezien dit proces in realtime plaatsvindt, kan het een soms merkbare vertraging toevoegen op oudere of apparaten met een lagere specificatie. Controleer de instellingen van uw VPN-client en selecteer alleen de coderingsgraad die u nodig heeft.

Er zijn ook verschillende andere dingen die u kunt doen om uw VPN-verbinding te versnellen voor die situaties waarin het uitschakelen niet mogelijk of niet wenselijk is.

Beste VPN voor sneller internet

Als u op zoek bent naar een VPN-service om bandbreedtebeperking te voorkomen of naar een service die u de beste kans geeft om de prestaties van uw internet te verbeteren, vermijd dan direct gratis providers.

Een van de grote verschillen tussen betaald en gratis is prestatie. Gratis VPN-servers zijn berucht omdat ze overbelast zijn en een overbelaste server resulteert altijd in lagere snelheden. Je kunt er gewoon niet omheen.

Alleen al op basis van dat feit zijn premium providers de juiste keuze. Ja, ze kosten geld, maar het is waarschijnlijk minder dan u misschien denkt. U kunt eenvoudig een abonnement nemen op enkele van de beste VPN’s voor slechts een paar dollar per maand. Dat abonnement geeft je toegang tot honderden VPN-servers over de hele wereld. Al die servers gebruiken hoogwaardige hardware en implementeren allemaal de juiste load balancing voor gebruikers.

Als onderdeel van het runnen van deze site meet ik regelmatig de prestaties van tientallen VPN’s. Terwijl ik je uitnodig om mijn volledige lijst met de snelste providers te bekijken, staan ​​hieronder de top drie. Dit zijn verreweg de beste gok om bandbreedtebeperking te stoppen en de download- en uploadsnelheden van uw internetverbinding te verhogen.

ProviderFeaturesCost

Snelheidstest | Server lijst
Landen:90
Servers:7159
Protocollen:OpenVPN, L2TP / IPSec, PPTP
Platforms:Windows, Mac, Linux, iOS, Android, Kodi, Routers
Aansluitingen:7
Logboekregistratie:Geen logboekregistratie
Plaats:Roemenië
1 maandplan:$ 12,99 / maand
Jaarlijks plan:$ 2,75 / maand
Gratis proefperiode:Ja
Geld terug:45 dagen
Betaling:Creditcard, PayPal, Bitcoin

Snelheidstest | Server lijst
Landen:131
Servers:2070
Protocollen:OpenVPN, L2TP, PPTP, SSTP, IPSec / IKEv2
Platforms:Windows, Mac, Linux, iOS, Android, Routers
Aansluitingen:5
Logboekregistratie:Verbindingsdatum, totale gebruikte bandbreedte
Plaats:Hong Kong
1 maandplan:$ 10,95 / maand
Jaarlijks plan:$ 3,33 / maand
Gratis proefperiode:Nee
Geld terug:31 dagen
Betaling:Creditcard, PayPal, BitCoin, Alipay, belangrijke cadeaubonnen, CashU, andere cryptocurrencies, Paymetwall

Beoordeling | Snelheidstest | Server lijst
Landen:58
Servers:5645
Protocollen:OpenVPN, L2TP, PPTP, IPSec / IKEv2
Platforms:Windows, Mac, Linux, iOS, Android, Routers
Aansluitingen:6
Logboekregistratie:Geen logging
Plaats:Panama
1 maandplan:$ 11,95 / maand
Jaarlijks plan:$ 3,49 / maand
Gratis proefperiode:Nee
Geld terug:30 dagen
Betaling:Creditcards (Visa, MC, Amex, Discovery), Crypto (Bitcoin, Etherum, Ripple), Amazon Pay, Alipay, UnionPay, Overige

Het komt neer op

Over het algemeen zal een VPN niet dienen als een betrouwbare manier om de internetsnelheden te verhogen, tenzij je met een aantal zeer specifieke oorzaken te maken hebt. Natuurlijk biedt een VPN ook privacy en beveiliging. Dus zelfs als het uw internet niet versnelt, is het in veel gevallen nog steeds een uitstekende investering.

Als je een trage verbinding hebt, probeer dan eerst de oorzaak van het probleem te achterhalen voordat je je tot een VPN als mogelijke oplossing wendt. Een uitstekende plaats om te beginnen is om te testen op bandbreedtebeperking. Als throttling inderdaad de boosdoener is, zou het gebruik van een van de bovenstaande VPN’s een groot verschil moeten maken en uw internetsnelheid helpen verhogen. Als het probleem echter ergens anders ligt, kan het een probleem zijn dat het beste aan de ISP zelf wordt overgelaten.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map