VPN’s en gegevensgebruik

We kunnen veel doen met een VPN. We hebben toegang tot geografisch geblokkeerde inhoud, omzeilen internetcensuur en worden echt anoniem online.


Helaas bestaat er ook veel verwarring over de manier waarop VPN’s werken. En een van de meest verkeerd begrepen onderwerpen is de impact die een VPN heeft op gegevensgebruik, inclusief eventuele door ISP’s of draadloze providers opgelegde datadoppen.

Telt het gebruik van een VPN mee voor uw datalimiet? Kun je er een gebruiken om die petten te omzeilen? Dat zijn vragen die ik zo vaak hoor.

Om dit probleem te verduidelijken, vindt u hier een gids met alles wat u wilt en moet weten over VPN’s en gegevensgebruik.

Wat is een VPN?

Voordat we dieper graven, moeten we de basis begrijpen. Een VPN, of virtueel particulier netwerk, is een software-oplossing die een netwerk binnen een netwerk creëert. Het privatiseert en verbergt het gegevensverkeer van de buitenwereld dat van en naar uw apparaat gaat.

Een typische VPN-configuratie begint met de installatie van clientsoftware op uw apparaat. Die software brengt vervolgens een gecodeerde tunnel naar een server van de VPN-provider tot stand. Al uw uitgaande en inkomende verkeer zal dan die tunnel gebruiken om het bredere internet te bereiken.

Afhankelijk van het type codering dat een VPN-service gebruikt, kan het voor elke derde partij onmogelijk zijn (of op zijn minst buitengewoon moeilijk) om uw informatie te onderscheppen en te bekijken.

Sommige VPN-providers schakelen ook verkeersregistratie uit. Ze zorgen ervoor dat er niet wordt bijgehouden welk verkeer bij welke gebruiker van hun systeem hoort. In deze gevallen biedt de VPN u bijna perfecte anonimiteit en uitstekende bescherming van al uw gegevens.

Gebruikt een VPN gegevens?

Een VPN verzendt en ontvangt, net als elke andere op internet aangesloten bron, gegevens. Het is afhankelijk van een bestaande internetverbinding om de route tussen uw apparaat en de VPN-server te bieden. Dat betekent dat uw ISP al het verkeer dat de VPN passeert, kan en zal tellen voor algemene datalimieten of beperkingen.

Kijken hoeveel extra data een VPN gebruikt

Wat uw ISP echter niet kan doen wanneer u een VPN gebruikt, is om de inhoud van uw internetverkeer te bekijken.

Dat betekent dat ze geen limieten of beperkingen kunnen toepassen op basis van de service die u gebruikt. Dit maakt een VPN een bijzonder handige tool als je hebt vastgesteld dat specifieke services (zoals BitTorrent of Netflix) door je ISP worden beperkt in snelheid.

Verhoogt een VPN het gegevensgebruik?

Wanneer je een VPN gebruikt, zal je datagebruik toenemen. De codering die een VPN toepast om de verbinding veilig te houden, zal over het algemeen de grootte van de verzonden gegevens met 5% -15% vergroten.

De meeste commerciële VPN-providers gebruiken compressie om de overhead te compenseren. En hoewel providers zoals CyberGhost VPN het beter doen dan andere, is het meestal een verloren strijd.

Hoewel compressie af en toe de grootte van de gecodeerde gegevens kan verkleinen, comprimeren de meeste soorten internetgegevens niet goed. Verkeer van en naar een SSL-beveiligde website (HTTPS) wordt bijvoorbeeld meestal al gecomprimeerd door de webserver waarop de site leeft. Dat betekent dat de ingebouwde compressie van de VPN er weinig tot geen effect op heeft.

Hetzelfde geldt voor streaming video en bijna elk ander soort internetverkeer. De enige uitzondering is eenvoudige, onbeveiligde tekst (maar echt, hoeveel daarvan sturen we tegenwoordig).

Welk VPN-protocol gebruikt de minste gegevens?

Hoewel elke codering de gegevens vergroot, is niet elke coderingsstandaard gelijk.

Als u zich zorgen maakt om de overhead minimaal te houden, kies dan verstandig de standaard. Dit maakt een verschil.

De meeste VPN-providers bieden dezelfde handvol versleutelingsopties. Hier is een lijst van die standaardtypen, gerangschikt van het minste tot het meest datagebruik:

 • 128-bit PPTP – Laag dataverbruik, slechte beveiliging
 • 128-bits L2TP / IPSec – Laag dataverbruik, matige beveiliging
 • 128-bit OpenVPN – Laag dataverbruik, matige beveiliging
 • 128-bit Stealth OpenVPN – Matig gegevensgebruik, matige beveiliging
 • 256-bit L2TP / IPSec – Matig gegevensgebruik, uitstekende beveiliging
 • 256-bit OpenVPN – Matig gegevensgebruik, uitstekende beveiliging
 • 256-bit Stealth OpenVPN – Hoog gegevensgebruik, uitstekende beveiliging

Zoals u kunt zien, is PPTP-codering de meest gegevensefficiënte. Het is echter belangrijk op te merken dat het als onveilig wordt beschouwd en daarom vrijwel moet worden vermeden. De meeste VPN-providers ondersteunen alleen PPTP om een ​​goede compatibiliteit tussen verschillende apparaten te behouden.

De 128-bit en 256-bit stealth-opties vallen ook op. Ze gebruiken SSL-inkapseling om het te laten lijken alsof het VPN-verkeer niets anders is dan standaard HTTPS-verkeer. Hoewel dit helpt om VPN-beperkingen te vermijden (of dit nu door uw school, ISP of zelfs op overheidsniveau is), zal het ook de gegevensomvang vergroten.

Het protocol om te kiezen

Voor de gemiddelde internetgebruiker biedt het kiezen van 128-bit OpenVPN-encryptie de perfecte mix van beveiliging en lage overhead.

Voor alle praktische doeleinden is het type codering dat wordt gebruikt door het OpenVPN-protocol momenteel onbreekbaar, zelfs met 128-bits sleutels. Maar als u kiest voor een 256-bits optie, houd er dan rekening mee dat de extra beveiliging kosten met zich meebrengt.

Versleuteling waarbij 256-bits sleutels worden gebruikt, presteert gemiddeld ongeveer 40% langzamer dan hetzelfde versleutelingstype met 128-bits sleutels. Dat is verre van onbelangrijk. Zelfs als je een van de snelste VPN-providers gebruikt, zal het verschil merkbaar zijn. Het is een bijzonder belangrijke factor om te overwegen of u uw VPN gebruikt voor applicaties waar snelheid belangrijk is, zoals het streamen van video.

Werkt het gebruik van een VPN tegen datacaps

Zoals eerder vermeld, vertrouwt een VPN op uw ISP om gegevens van en naar internet te verzenden. Hoewel uw ISP niet kan bepalen wat u online doet via uw VPN-verbinding, kunnen ze de hoeveelheid gegevens meten die door hun netwerk gaan.

Met andere woorden, het gebruik van een VPN telt mee voor eventuele datalimieten die van toepassing zijn op uw reguliere internetdienst.

Omdat een VPN de grootte van de gegevens die u via uw internetverbinding verzendt, vergroot, kan het zelfs zijn dat uw datadop nog beperkter wordt.

Probeer een VPN te gebruiken om mobiele dataplappen te omzeilen

Natuurlijk werkt niet elke datadop op dezelfde manier. Sommige ISP’s (of draadloze providers) verkopen datapakketten met een vooraf ingestelde hoeveelheid gegevensoverdracht. Als u geen toegang meer heeft, kunt u uw internetservice niet gebruiken totdat u nog een gegevensblok heeft gekocht.

Anderen verbreken de verbinding niet wanneer u de vooraf ingestelde limiet bereikt. Ze verlagen in plaats daarvan uw verbindingssnelheid totdat uw factureringscyclus is voltooid of u meer gegevens aanschaft. In het laatste geval blijft uw VPN functioneren, maar met verminderde prestaties.

Kan een VPN Data Caps omzeilen?

Veel mensen verkennen VPN-services als een manier om datacaps te omzeilen die zijn ingesteld door hun ISP of draadloze provider.

Zoals hierboven vermeld, vertrouwt een VPN op uw ISP om gegevens naar internet te verzenden. Dus het vermijden van de ISP’s dataplappen is niet mogelijk – althans in de meeste gevallen.

De enige keer dat een VPN u kan helpen een datalimiet te vermijden, is wanneer de ISP gegevens beperkt op basis van het type of de bestemming van de gegevens zelf.

ISP’s en gegevensinspectie

Eind vorig jaar begonnen Verizon Wireless-gebruikers op te merken dat hun toegang tot Netflix veel langzamer was dan bij andere online services. Het bleek dat Verizon opzettelijk de verbindingssnelheden met de videostreamingservice had beperkt.

Gebruikers speculeerden dat Verizon zich voorbereidde om een ​​gelaagd datasysteem te introduceren. Daarbij zouden ze de voorkeur geven aan specifieke diensten, terwijl ze andere kreupel zouden maken.

Hoewel Verizon de zaken niet verder heeft geduwd (althans voorlopig), is het een perfect voorbeeld van een situatie waarin een VPN nuttig zou kunnen zijn om ISP-beperkingen op specifieke sites en services te vermijden.

Met een VPN had Verizon niet kunnen detecteren dat het verkeer bestemd was voor Netflix. Het had het daarom niet kunnen meetellen voor Netflix-specifieke gegevens of snelheidsbeperkingen.

Met het aftellen tot het einde van de netneutraliteit in de Verenigde Staten, zouden ISP’s in de zeer nabije toekomst kunnen beginnen met het beperken en blokkeren van gegevens op deze manier. Het gebruik van een VPN is misschien een van de weinige opties die de meesten van ons zullen moeten omzeilen.

Gegevens zijn gegevens, zelfs op een VPN

VPN’s zijn een uitstekend hulpmiddel om uw privacy en veiligheid online te verbeteren. Ze zullen uw algehele gegevensgebruik echter niet verminderen. In feite is het bijna gegarandeerd dat elke VPN-provider het aantal gegevens dat u gebruikt marginaal verhoogt, ongeacht hoe u het configureert.

Waar een VPN echter zou moeten helpen, is het omzeilen van dataplappen of beperking door uw ISP opgelegd aan een specifieke service, zoals Netflix of torrents.

Probeer het eens en kijk wat er gebeurt. Alle top-VPN’s bieden ten minste een terugbetalingsbeleid van 7 dagen (en sommige gaan tot 45 dagen). Als u merkt dat het niet werkt, annuleert u de service voor een volledige terugbetaling. Hoewel, nadat u de extra privacy, online vrijheid en streamingvoordelen die u met een VPN krijgt, ervaart, kunt u deze uiteindelijk toch behouden.

Dit vind je misschien ook leuk:
 • Hoe ISP-gegevensbeperking te stoppen
 • Hoe u kunt voorkomen dat uw internetprovider u volgt
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map