Mikä on IP-osoite

IP-osoite, lyhenne sanoista Internet Protocol address, on numerosarja, jota käytetään verkkoon kytketyn laitteen kuvaamiseen. Jokainen älypuhelin, tietokone, reititin, älytelevisio jne., Joka käyttää mitä tahansa verkkoa, tunnistetaan yhdellä.


IP antaa laitteiden lähettää tietoja toisilleen. Se on merkki, jonka avulla reitittimet, kytkimet ja kaapeloinnit, jotka muodostavat Internetin (ja minkä tahansa muun tietokoneverkon), tietävät mistä jokainen läpi kulkeva bitti tuli ja minne se menee.

Aivan kuten katuosoitteesi kertoo ystävillesi, perheenjäsenillesi ja postimiehelle kuinka löytää talosi, IP-osoitteet tekevät samoin verkkoon liitetyille laitteille.

Tavallinen IP koostuu neljästä numeroryhmästä välillä 0–255. Jakso erottaa kunkin ryhmän. Tässä on esimerkki IP-osoitteesta:

216.58.217.110

Jos olet kiinnostunut ja napsautit yllä olevaa osoitetta, sen olisi pitänyt avata Google-kotisivu selaimessa. Tämä johtuu siitä, että yllä olevan esimerkin IP on yksi niistä monista, jotka on osoitettu Googlen käyttämille palvelimille hakukoneen isäntäksi (ainakin kuten minä kirjoitan tämän).

Toisin sanoen se on osoite, jossa Googlen hakukone asuu.

Dynaaminen IP vs. staattinen IP

Nyt kun ymmärrät (toivottavasti) mitä IP-osoite on, vaikeutetaan asioita hieman. Tiesitkö, että joillakin laitteilla voi olla erilainen IP joka kerta, kun ne muodostavat yhteyden Internetiin?

Laitteilla, joiden IP: t eivät muutu, sanotaan olevan staattinen IP-osoite (tunnetaan myös nimellä erillinen tai kiinteä). Niillä, joilla voi olla erilainen osoite jokaisella yhteydellä, on niin kutsuttu dynaaminen IP.

Dynaamiset IP: t eivät välttämättä muutu joka kerta. Joskus se todellakin nollautuu jokaisella yhteydellä. Muina aikoina kuitenkin vain, kun tietty aika kuluu. Kaikki riippuu DHCP-palvelimen, joka on reititin, modeemi tai muu verkkolaite, joka määrittää IP: n, määrityksistä.

Esimerkkejä IP-osoitteista

Staattisia IP-osoitteita käytetään tyypillisesti palvelimiin ja julkisiin palveluihin (kuten yllä oleva Google-hakukoneesimerkki), koska on kriittistä, että käyttäjät voivat muodostaa yhteyden niihin pyynnöstä.

Kun kirjoitat verkkosivuston URL-osoitteen (kuten google.com) selaimeesi, laite etsii jättiläistä IP-osoitteiden luetteloa, jota kutsutaan rekisterinpitäjäksi. Rekisterinpitäjä ilmoittaa sitten laitteellesi tarkan IP-osoitteen sivustolle, johon yrität päästä.

Se on kuin haettaisiin yrityksen puhelinnumero keltaisilta sivuilta (niille meistä, jotka vielä muistamme ne).

Jos palvelimella, joka isännöi sivustoa, johon yrität käydä, olisi osoite, joka muuttui satunnaisesti, Internetin selaamisesta tulee nopeasti epäkäytännöllistä, ellei mahdotonta.

Toisaalta dynaamisia IP-osoitteita käytetään tyypillisesti esimerkiksi kodin Internet-yhteyksiin tai julkisiin Wi-Fi-yhteyspisteisiin. Pohjimmiltaan kaikki, mikä ei tarjoa palvelua muulle maailmalle.

Sillä ei ole mitään merkitystä, jos älypuhelimesi muuttaa IP-osoitteita muutaman tunnin välein. Niin kauan kuin laitteisto, jonka kanssa se puhuu (kuten kotireitittimesi), tietää muutoksesta ja voi silti lähettää tietoja oikeaan paikkaan, kaikki on hyvin.

Se on kuin muuttaminen uuteen taloon ja Amazonin tietäminen lähettää paketit nyt muualle.

Dynaamisten ja staattisten IP-osoitteiden syy

Joten miksi nämä kaksi IP-tyyppiä? Yksinkertaisesti siksi, että muuten jokaiselle Internetiin kytketylle laitteelle ei olisi tarpeeksi osoitteita kiertää.

Kun on otettu huomioon erittäin erityiskäyttöön varatut IP-alueet (kuten sisäiset, ei-Internet-tietokoneverkot), koko Internetin käytettävissä on vain 3 706 452 992 IP-osoitetta..

Tällä hetkellä maailmassa on yli 4,2 miljardia Internetin käyttäjää, joista monilla on useita laitteita. Joten vain 3,7 miljardia IP: tä ei vain leikata sitä. Siksi jakaminen dynaamisen tehtävän avulla on ehdottoman välttämätöntä.

Toisin sanoen, kunnes kokonaan uuden tyyppistä IP-osoitetta, joka tunnetaan nimellä IPv6, käytetään laajasti.

IPv4 vs. IPv6

Teknisesti ottaen IP-osoitteet (sekä staattiset että dynaamiset muunnelmat), joista olemme puhuneet toistaiseksi, tunnetaan IPv4-osoitteina. Ne ovat osa standardia, joka edeltää itse Internetiä. Tuolloin tietokoneverkkoja oli harvoin olemassa yliopistokampusten ulkopuolella.

Miltä IPv4-osoite näyttää

Tuolloin verkon suunnittelijat eivät koskaan odottaneet, että Internet, sellaisena kuin nyt tiedämme, se olisi olemassa ja kasvaisi niin suureksi kuin se on. Heille ei koskaan tapahtunut, että noin 4 miljardia julkista IP: tä, joka oli mahdollinen IPv4-standardin avulla, ei riittäisi.

Mutta tässä me olemme. Käytettävissä olevat IPv4-osoitteet ovat käytetty loppuun.

Joten on aika paniikkia? Kaukana siitä. Uusi standardi nimeltään IPv6 lupaa ratkaista IP-osoitteiden puutteen ikuisesti.

Mikä on IPv6-osoite?

IPv6, kuten edeltäjänsä IPv4, käyttää numeroryhmiä muodostamaan ainutlaatuisia yhdistelmiä edustamaan verkkoon kytkettyä laitetta. Muutamia suuria eroja on kuitenkin:

 • Heksadesimaalilukuja (jotka sisältävät numeroita ja kirjaimia a – f) käytetään desimaalin (vain numeroiden) sijasta
 • Merkkiryhmät ovat pidempiä, sisältäen neljä digitaalista kolmen sijasta
 • Numeroryhmiä on enemmän, jopa kahdeksan neljän sijasta

Nämä muutokset eivät välttämättä näytä kovin suurilta, mutta ne lisäävät IP-arvojen teoreettisen enimmäismäärän 4,3 miljardista (4 294 967 296) 340 ala-arvoon (340 282 366 920 938 463 463 374 607 431 768 211 456). Nyt siinä on paljon IP-osoitteita.

Miltä IPv6-osoite näyttää

Kaksoispisteet erottavat IPv6-osoiteryhmät, ja kunkin ryhmän johtava nolla poistetaan valinnaisesti (mikä tarkoittaa, että koko ryhmää ei voida näyttää, jos se ei sisältänyt muuta kuin nollia).

Tässä on esimerkki IPv6-osoitteesta:

2607: f8b0: 4004: 80c :: 200E

Jos ihmettelet, yllä oleva IPv6-osoite edustaa samaa Google-verkkopalvelinta kuin aiemmin lueteltu IPv4-osoite.

Jos napsautit tätä versiota, et kuitenkaan ole välttämättä päässyt Googlen etusivulle. Jos selaimesi ei pystynyt muodostamaan yhteyttä, on mahdollista joko käyttämäsi Internet-palveluntarjoaja (ISP) tai oma verkkolaitteesi ei vielä tue IPv6: ta. Voit vahvistaa tämän suorittamalla tämän IPv6-testin.

Lopulta IPv6 korvaa IPv4: n. Mutta älä huolestu, jos omasi ei vielä toimi. Sinulla on aikaa. Asiantuntijat odottavat IPv4: n olevan käytössä ainakin vuoteen 2040 saakka.

Mitä voit saada IP-osoitteesta?

Laitteellesi määritetty IP-osoite voi näyttää paljon tietoja sinusta.

Ensinnäkin, jos olet tilinhaltija, joka liittyy käytössä olevaan Internet-yhteyteen, Internet-palveluntarjoajasi voi kirjaimellisesti etsiä nimesi ja talosi osoitteesi IP: ltäsi.

Ulkopuoliset eivät pysty tunnistamaan sinua siinä määrin (ainakin ensimmäisessä passissa). Mutta he voivat helposti yhdistää sinut käyttämääsi Internet-palveluntarjoajaan, koska Internet-palveluntarjoajat käyttävät ennalta määritettyjä hierarkkisia IP-osoitealueita.

Näin poliisi ja lainvalvontaviranomaiset seuraavat ja löytävät verkossa tapahtuvasta rikollisuudesta vastuussa olevat osapuolet. He etsivät loukkaavaan IP: hen liittyvää Internet-palveluntarjoajaa ja saavat heiltä käyttäjän tiedot.

Jos jollakin on asianmukaiset resurssit, IP-osoite voidaan jäljittää yksilölle melko helposti.

Mutta jopa ilman lainvalvonnan tason resursseja, kuka tahansa voi silti melko tarkasti rajata IP-osoitteesi sijaintiisi. Esimerkiksi kaikki vierailemasi verkkosivut tietävät muutaman kilometrin säteellä missä olet.

Tämä johtuu siitä, että on olemassa joukko ilmaisia ​​tietokantoja, joissa luetellaan kaikkien tunnettujen IP-osoitteiden likimääräiset maantieteelliset alueet. Kotikäyttäjille dynaamisten osoitteiden omistaminen tarkoittaa, että tiedot ovat parhaimmillaan epätarkkoja. Mutta käytössä olevat tietojoukot paranevat koko ajan.

Mitä online-toimintoja voidaan jäljittää IP: hen

IP-osoite, kuten kotiosoitteesi, edustaa päätepistettä. Kaikkia IP-osoitteeseesi kulkevia tietoja voi kirjata kuka tahansa, joka hallitsee läpi kulkevia verkkoja.

Kaikilla käyttämilläsi sivustoilla ja verkkopalveluilla on myös liikennelokit. Tämä tarkoittaa sitä, että joku voi jonkin verran seurata mitä tahansa verkossa tekemistäsi ja melkein jokaisessa vaiheessa matkan varrella.

Kun siellä on paljon tietoa, kaikki online-toiminta voidaan helposti jäljittää yhteen IP-osoitteeseen. Se on valtava digitaalinen sormenjälki.

IP-osoite voidaan jäljittää kuten sormenjälki

On totta, että kirjaaminen tehdään suurimmaksi osaksi verkon diagnostiikkaan. Mutta se tieto on siellä, saatavissa ja käyttökelpoinen. Esimerkiksi Internet-palveluntarjoajilta, jotka myyvät käyttäjien toimintaa mainostajille (tai muille kiinnostuneille), on tulossa melko yleisiä.

Samoin tekijänoikeuksien haltijat seuraavat aggressiivisesti vertaisverkkojen tiedostojen jakamista ja suoraa latauspalvelua keräämällä IP-osoitteita, jotka käyttävät laittomasti lähetettyä sisältöä. Jos olet koskaan saanut tekijänoikeusvaroituksen Internet-palveluntarjoajalta, se oli seurausta tällaisesta toiminnan seurannasta.

Kuinka piilottaa IP-osoitteesi

Olet nyt perehtynyt siihen, mikä on IP, miten se toimii ja kuinka paljon tietoa online-toiminnoista se saattaa paljastaa. Kuten näette, sen piilottamiseen on paljon syitä.

Miten teet tuon?

Vastaus on yksinkertainen: käytä VPN-verkkoa. Bang for buck, VPN on helpoin ja tehokkain tapa salata IP ja kaikki online-tekemiset.

Ensinnäkin se luo salatun yhteyden laitteen ja jossain Internetissä olevan VPN-palvelimen välille. Tämä tarkoittaa, että kukaan, edes palveluntarjoajasi, ei voi seurata liikennettäsi ja selvittää mitä teet. He näkevät vain joukon salattua ahkeruutta.

Vielä parasta, kun käytät VPN: ää, ulkopuoliset eivät näe todellista IP-osoitettasi. Heille kaikki liikenteesi näyttää tulevan käyttämästäsi palvelimesta, ei laitteestasi.

Niin kauan kuin olet varovainen valitsemalla VPN-palveluntarjoaja, jolla ei ole lokitiedostoa (löydät luettelon täältä), kukaan on melkein mahdotonta yhdistää minkä tahansa online-toiminnosi takaisin sinuun. Saat nauttia todellisesta nimettömästä ja suojata IP-osoitteesi tehokkaasti tarkastukselta.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map