Privat granskning av Internet

Privat Internet-logotypGöra:
7,7 / 10


Private Internet Access är en bra VPN-leverantör och en av branschens ledare och erbjuder allt du behöver i en VPN. Från en funktionell nydesignad klient och snabba servrar till en strikt ingen loggningspolicy och utmärkta säkerhetsfunktioner kommer allt till ett pris som lätt slår de flesta konkurrenter.

Fördelar
 • Bevist ingen leverantör av loggar
 • Högsta kryptering och säkerhet
 • Mycket prisvärd
 • Bra serverhastigheter
 • Utmärkta nydesignade appar
 • Tillåter strömning och P2P
Nackdelar
 • Beläget i USA – inte perfekt för privatlivet
 • Dålig Netflix- och BBC iPlayer-support

Om du är ute efter ett VPN finns det goda chanser att du har hört talas om privat internetåtkomst (även känd som PIA). De verkar i nära ett decennium och är antagligen en av de största leverantörerna runt om.

PIA är känt för att vara en billig VPN-tjänst som ger solid prestanda och support. Nyfiken att se om detta rykte är välförtjänt, tog jag på mig att sätta dem på prov.

Och i den här granskningen av privat internetåtkomst kommer jag att gå igenom allt jag har upptäckt – det goda, det dåliga och gränsen fula.

PIA Översikt

För att hjälpa till att sätta saker i bättre sammanhang, låt oss börja med lite bakgrund om privat internetåtkomst och personerna bakom det.

Ett dotterbolag till ett företag som heter London Trust Media, PIA har funnits sedan augusti 2010. För en VPN-tjänst gör det dem till en äldre statsman.

Företaget är involverat i ett brett utbud av öppna källkod och integritetsfokuserade projekt genom deras stöd för ideella organisationer som Electronic Frontier Foundation och Creative Commons.

PIA är också en av de få VPN-leverantörerna som erbjuder ett öppet källkod på GitHub. Förvaret inkluderar sina webbläsarutvidgningar och vissa (men inte alla) av deras klientprogram.

Hittills låter allt ganska bra. Tyvärr finns det några få skelett i PIAs garderob.

London Trust Media – och i förlängningen, privat internetåtkomst – har sitt huvudkontor i Denver, Colorado. Det betyder att de verkar utifrån en något riskfylld jurisdiktion integritetsmässigt.

De tog också nyligen på sig kriminellt dömda Mark Karpeles, av Mt. Gox Bitcoin-utbyte kollapsar, som CTO. Det var ett drag som, inte överraskande, orsakade ett uppror bland PIA: s användarbas – och som fortfarande inte helt har dött ner.

Allt detta lägger till något av en blandad väska.

Ja, PIA fungerar mycket som ett företag som ägnar sig åt öppenhet och integritet. Men samtidigt valde de en hård jurisdiktion för att upprätthålla den och en CTO förknippad med en av de dyraste och katastrofala hackorna i det senaste minnet.

Verkligen nyfiken.

Låt oss gräva djupare och granska vad PIAs tjänster erbjuder med den biten av eftertanke.

Funktioner

Funktionsmässigt är det mycket att gilla med vad PIA tar med sig till bordet. De har en mycket komplett VPN-lösning som innehåller alla viktiga säkerhets- och sekretessfunktioner som vi har förväntat oss från en toppleverantör.

Säkerhetsfunktioner

Antalet krypteringsalternativ som PIA stöder är oöverträffat.

För datakryptering har du fyra alternativ:

 • AES-128 (GCM)
 • AES-128 (CBC)
 • AES-256 (GCM)
 • AES-256 (CBC)

128-bitars skydd är snabbare men lite mindre säkert. Industristandarden 256-bit, å andra sidan, medan en smula långsammare, är nästan omöjligt att bryta.

På datainterifiering och handskakningssidan av saker – vilket är vad VPN gör för att bekräfta anslutningen och skickade data inte har manipulerats med – kommer du inte heller att svälta för val.

Du kan ställa in din dataverifiering till antingen SHA1 eller SHA256 – men bara om du använder en av de två AES CBC-krypteringsmetoderna.

Handskakningen kan å andra sidan ställas in på något av följande oberoende av andra inställningar:

 • RSA-2048
 • RSA-3072
 • RSA-4096
 • ECC-256k1
 • ECC-256r1
 • ECC-521

Standardvärdena är AES-128 (CBC), SHA1 och RSA-2048 – ett perfekt fina val för casual VPN-användning. Men för en säkerhetsnivå som är så bra som den blir, definitivt crank saker upp.

Programvaruklienten har en fullt utrustad kill-switch för att förhindra oavsiktliga dataläckage. Jag testade det på alla tänkbara sätt, och i alla fall fungerade saker som förväntat.

PIA: s kill switch aktiverar

PIA-omkopplaren kan konfigureras till ett av tre lägen:

 1. Av: Dödsbrytaren är helt av och kommer aldrig att blockera trafik
 2. Bil: Dödsbrytaren kommer endast att blockera utanför trafiken om VPN-anslutningen tappar
 3. Alltid: Dödsbrytaren blockerar all trafik om VPN-anslutningen tappar

Den är inställd på Auto som standard.

PIA driver sin egen privata DNS-server – som alla själv respekterande VPN-leverantörer borde – och det är vad som används ur rutan. Om du föredrar kan du också ställa in en anpassad DNS eller hålla fast vid dina befintliga inga VPN-inställningar.

Handshake Naming System (HNS)

På tal om DNS har det länge varit Achilles-hälen för många VPN-leverantörer när det gäller anonymitet på internet. När allt kommer omkring kan en DNS-server föra register över alla webbplatser och tjänster du ansluter till, även om du använder en helt krypterad anslutning.

Blockering på DNS-nivå är också en ofta använd metod för internetcensur.

För att ge dig ett annat sätt att komma runt båda problemen, låter PIA dig undvika DNS helt. Du kan istället använda Handshake Naming System (HNS).

HNS är en decentraliserad, blockchain-baserad ersättning för DNS. Utvecklarna hoppas att det äntligen kommer att få slut på säkerhets-, tillförlitlighets- och censurfrågor som plågar DNS-infrastrukturen.

Medan HNS fortfarande är i sin barndom, är det fantastiskt att se PIA anta det och erbjuda det som ett alternativ. Att använda det kommer i slutändan att innebära ännu större integritet samt en helt censurbeständig internetupplevelse.

MACE Ad Blocker

Liksom många konkurrerande VPN-tjänster kommer PIAs klient med ad-blocking-funktioner. Till skillnad från vissa andra är det dock inte anpassningsbart. Det är antingen på eller av – utan alternativ.

PIA: s MACE-annonsblockerinställningar

Funktionen, som PIA kallar MACE, syftar till att blockera annonser och skadlig programvara när du är ansluten till VPN-nätverket. Men i praktiken tycker jag att resultaten är lite överväldigande.

Jag förväntar mig att MACE ska fungera som webbläsarbaserade annonsblockerare eller till och med en DNS-baserad lösning som Pi-Hole (som jag förresten rekommenderar helhjärtat). I mina tester blockerade MACE dock mindre än hälften av annonserna och kända skadliga sidor som andra tjänster enkelt blockerar.

Även om jag inte kan bevisa det misstänker jag att det svaga resultatet är något avsiktligt.

Klientappen kan för närvarande inte göra vitlista webbadresser. Och utan det kan PIA inte ta chansen att vara för aggressiv med blockeringen, eller de kan hindra oss från att nå webbplatser vi vill besöka.

Ändå är MACE bättre än ingenting. Jag hoppas också att privat internetåtkomst kommer att fortsätta utveckla den och med tiden ta den upp till sin fulla potential.

PIA Netflix och andra Streaming Support

En av de mest populära användningarna av en VPN är att strömma geo-blockerat innehåll från andra regioner i världen. Jag talar om webbplatser som Netflix, Hulu eller BBC iPlayer.

Problemet är att innehållsleverantörer är väl medvetna om detta faktum och i flera år har varit på ett korståg för att förhindra VPN-åtkomst till sina tjänster. Och PIA är tyvärr i slutet av kriget.

Netflix US proxy-fel vid användning av PIA

Med några få undantag fungerar inte privat internetåtkomst med Netflix. De allra flesta servrar är blockerade. Andra länder klarar sig inte så mycket bättre.

Detsamma gäller för nästan alla andra streamingtjänster. Trots mina bästa ansträngningar kunde jag till exempel inte lyckas ta bort blockeringen av BBC iPlayer.

Dessa resultat är dock inte förvånande. För några år sedan erkände PIA att det inte var deras prioritering att komma runt geo-blockering och tydligt menade de det.

Så om streaming video från andra länder – eller ditt eget när du är utomlands – är det du letar efter rekommenderar jag att du letar någon annanstans. Vilken som helst av VPN: n som blockerar Netflix är vanligtvis ett bra val.

Torrenting och P2P-stöd

Privat Internet-åtkomst är ett P2P-vänligt VPN och behåller inte loggar. Så om du använder tjänsten för torrent kan du göra det utan att vara rädd för att någon kommer att spåra dina aktiviteter tillbaka till dig.

Det faktum att PIA verkar utanför USA kan göra några av oss obekväma och rättvisa nog.

Men, till deras kredit, har privat internetåtkomst bevisat i flera rättsfall att deras inga loggningsanspråk är sanna. De beordrade att vända loggarna gjorde de inte – helt enkelt för att de inte hade några.

Om du trots detta använder PIA för P2P utanför din komfortnivå har du andra alternativ. Det finns många andra icke-USA-baserade VPN-filer utan logg som du kan vända dig till för alla dina strömmande behov.

Fungerar PIA i Kina?

Denna ofta ställda fråga var en som jag kämpade lite med att hitta svaret på.

Först, eftersom jag inte är i Kina, kan jag inte testa tjänsten själv. För det andra ger PIA nollgarantier för att tjänsten fungerar bakom landets Great Firewall.

Och faktiskt rapporterar många användare att de har problem med PIA från Kina. Men vissa säger också att de kan komma igenom med IPSec / L2TP-protokollet.

Tyvärr, till skillnad från VyprVPN – en av de bästa VPN: erna för den kinesiska marknaden – har PIA inte ett stealthprotokoll tillgängligt för att undvika blockering.

Så, baserat på den information jag samlade in, verkar det som om privat internetåtkomst kan fungera i Kina, kommer din körsträcka att variera – mycket. Och du är nog bättre på att välja en annan leverantör.

PIA Integritet och säkerhet

Många av oss använder ett VPN för att öka vår integritet och säkerhet online. I det avseendet och tekniskt sett är privat internetåtkomst lika bra som alla tjänster jag någonsin har granskat.

PIA är också en beprövad VPN-leverantör utan loggar och behåller ingen personlig identifierbar information som kan binda oss till någon av våra onlineaktiviteter.

Elefanten i rummet är att PIA är USA-baserat – inte exakt perfekt för integritet. Men som vi ser kan det kanske inte vara så stort.

Jurisdiktion

Som precis nämnts, Private Internet Access och dess moderföretag verkar från Denver, Colorado. Det sätter dem på samma sätt som USA: s lagliga behörighet.

Från en användares integritetssynpunkt är det inte bra.

Enligt tjänstens advokat har PIA aldrig fått några mandat att logga användaraktivitet hemligt eller överlämna krypteringsnycklar till amerikanska (eller utländska) myndigheter. Men faktum är att dessa saker kan hända när som helst, och det finns inget sätt för oss att veta om det.

I USA har myndigheterna nästan okontrollerad myndighet att övervaka när de anses nödvändiga. Det är något som har hänt tidigare, som berättelsen om den krypterade e-postleverantören Lavabit visar.

Naturligtvis har du i praktiken brott ganska allvarliga federala lagar för att FBI ska märka dig. Och om du har deras uppmärksamhet har du antagligen större problem ändå.

Så för P2P-användare och den genomsnittliga integritetsskyddet bör PIA: s jurisdiktion inte vara ett stort problem. Det är dock något att tänka på.

PIAs loggpolicy

I sitt hjärta syftar PIA till att vara en integritetsfokuserad tjänst. Som sådan har de varit en VPN-leverantör utan loggning sedan grundandet och har bevisat dessa påståenden många gånger.

De är en VPN som har utmanats vid domstol att producera loggar. Och i alla fall, till skillnad från flera konkurrenter som fångades överträdde sin politik för icke-loggning, hade PIA inget att lämna ut.

Du kan granska det exakta antalet regerings- och domstolsbegäranden för data i PIAs transparensrapport.

Privat Internet Accesss ståndpunkt när det gäller loggning sammanfattas också mycket bra med en enda mening i deras sekretesspolicy:

Datakontrollanten samlar inte in eller loggar ingen trafik eller användning av dess virtuella privata nätverk (”VPN”) eller proxy.

Så trots en tvivelaktig jurisdiktion tror jag att vi kan lita på att PIA betyder det när de säger att de inte håller loggar. När allt kommer omkring har de lagt sitt rykte – och företagets framtid – på rätten för att bevisa det.

DNS-läckor

Som jag förväntar mig att vara fallet från en integritetscentrerad VPN-leverantör, lider inte PIA av DNS-läckor på någon av sina plattformar som stöds. Det betyder inga IPv4- eller IPv6-läckor, inga WebRTC-läckor – ingenting som skulle ge bort din verkliga plats eller identitet.

PIA klarar ett DNS-läcktest

Om det är perfekt anonymitet du är ute efter, från perspektivet att läcka information, är privat internetåtkomst lika bra som den blir.

Appar och klienter

Privat Internet Access har appar för alla större plattformar och operativsystem. De stöder för närvarande:

 • Windows
 • Mac OS
 • Android
 • iOS
 • Linux (Ubuntu, Mint, Arch eller Debian)

PIA har också en webbläsarförlängning för Chrome, Firefox och Opera samt proxysupport för andra webbläsare och P2P-klienter.

Och om det är ett nätverksbrett skydd du är ute efter är det till och med möjligt att ställa in VPN på kompatibla routrar, inklusive DD-WRT, Tomato, AsusWRT, såväl som flera andra.

Över hela linjen gör PIA ett utmärkt jobb med användbarhet. De har nyligen helt granskat användargränssnittet för sina appar och det är en enorm förbättring jämfört med de gamla.

Till att börja med har alla klienter och tillägg en mycket liknande look. Här är skärmdumpar av Firefox-tillägget, liksom Windows- och Android-apparna:

Granska de olika versionerna av PIA-klientappen

PIA-apparna som jag har granskat – Linux är den enda jag inte spelade med – är enkla att använda, har ett tydligt och lättförståeligt gränssnitt och gör alla viktiga inställningar till ett snabbt grepp att konfigurera.

Alla klienter innehåller också liknande funktioner. Det enastående undantaget är Android- och iOS-apparna, som saknar MACE-annonsblockeringsfunktionen. Men jag tvivlar på att det kommer att bli en överträdare för många av oss.

Jag upplevde inga frysningar, kraschar eller andra problem som är vanliga för specialbyggda VPN-appar, så det är också ett plus.

I grund och botten är det mycket lite att ogilla med PIA: s appar. De är så bra.

Privata serverplatser för Internet-åtkomst

Med VPN-servrar på 50 platser i 30 länder är den geografiska mångfalden i PIA: s nätverk på den mindre sidan. 50-ish länder verkar vara det aktuella genomsnittet.

De flesta av oss behöver dock inte ansluta till Ecuador eller Filippinerna. Och om du inte gör det, är oddsen att PIA erbjuder alla platser du någonsin vill ha eller behöver.

Som sagt, om Ecuador är det du letar efter, ta en titt på PureVPN och deras imponerande 131 landsnätverk.

Om du någonsin är intresserad av exakt tillgängliga platser, granska min detaljerade PIA-serverlista.

Är PIA snabbt?

Till skillnad från de flesta konkurrenter, skryter Private Internet Access inte så mycket om att vara den snabbaste VPN som finns. Men de kunde säkert.

Även om det inte är det absolut snabbaste, har PIA: s servrar imponerande antal, med nedladdningar på den bästa servern – som valts av klient-appen – klockade in 72,8 Mbps och ett testat genomsnitt på åtta platser 51,9 Mbps.

Nedan finns tre provplatser tagna från det fulla PIA-hastighetstestet.

Bästa server
Private Internet Access bästa resultat för VPN-serverhastighetMed VPN Bästa bashastighetstestresultat för privat Internet-åtkomstIngen VPN
Förenta staterna
Privat Internet Access USA: s VPN-serverhastighetstestresultatMed VPN Privat åtkomst till Internet förenar staternas bashastighetstestresultatIngen VPN
nederländerna
Privat Internet Access Nederländerna VPN-server hastighet testresultatMed VPN Privat Internet Access Nederländernas bashastighetstestresultatIngen VPN

Du kanske har märkt den stora skillnaden mellan VPN och inga VPN-hastigheter. Ta det inte som ett dåligt tecken.

Jag kör hastighetstest med en 500 Mbps nedladdning och 100 Mbps uppladdningsanslutning, vilket är snabbare än vilken VPN-konsument som nu kan hantera. Och jag gör det medvetet så att vi kan se den verkliga maximala prestandan för varje server istället för siffror som min ISP har.

I första hand är PIA snabbt, med serverhastigheter som är mer än tillräckligt bra för all bandbreddstung aktivitet, som strömmande 4K-video eller stora nedladdningar.

Kundservice

Även om jag inte stötte på några problem när jag testade PIA för denna recension så tittade jag mycket på deras kundsupportverk. Det är trots allt en av de saker de ska vara kända för.

Vad jag hittade var en blandad väska och en av de stora svagheterna i PIA: s övergripande service.

Till att börja med, om du försöker registrera dig och har en fråga, kan du inte använda PIA: s livechatsystem. Istället måste du skicka in en supportbiljett och vänta på svar via e-post.

Om du har tur får du en snabb, särskilt om du gör en begäran under dagen i Mountain Standard-tidszonen. Över natten måste du dock förmodligen vänta lite.

När du har ett konto är PIAs livechatsupport tillgängligt, men bara måndag till fredag ​​från 09:00 till 18:00 MST.

Även om jag fick ett snabbt svar via chattjänsten, läste jag massor av klagomål från användare, vilket indikerar att saker inte alltid går smidigt.

Vissa sa att chatten är inaktiverad ofta när den inte borde vara, medan andra hävdade att det tog timmar att få svar. Ingen av dessa saker hände under min testning, men det är något att tänka på.

Det finns dock några goda nyheter.

PIA: s webbplats erbjuder en mycket omfattande kunskapsbas och många användbara guider för att lösa vanliga problem. Och på grund av hur bra apparna fungerar misstänker jag att de allra flesta av oss inte kommer att stöta på problem ändå.

Sammantaget var supportalternativen anständiga, men långt ifrån bra – jag förväntade mig bättre men har också sett mycket värre. Om jag i framtiden märker några ändringar, kommer jag naturligtvis att uppdatera denna granskning i enlighet med detta.

Pris och värde

Privat internetåtkomst är länge känd som en billig VPN-leverantör. Och det är fortfarande fallet.

Prenumerationspriser för Private Internet Access

Du kan välja mellan tre olika längd:

En gång i månaden: $ 11.95 / month
Sex månader: $ 5.99 / month
Årlig: $ 3.33 / month

Det handlar om priset på den genomsnittliga Starbucks-drinken (även om jag förmodligen är för vänlig). Det är också svårt att hävda att du inte får dina pengar värda till dessa priser.

Du har många sätt att betala för en privat Internet-åtkomst. Det finns de vanliga misstänkta som alla större kreditkort (Visa, Mastercard, Amex, Discover och JCB), PayPal och Amazon Pay.

Men PIA låter dig också betala anonymt med flera kryptokurser, inklusive:

 • Bitcoin
 • Bitcoin Cash
 • Ethereum
 • litecoin
 • Zcash
 • Stråle

PIA kommer till och med att låta dig handla med ett stort-märkeskort (Starbucks, Walmart, Best Buy, etc.) i utbyte mot service. Du betalar dock lite av en premie för att göra det.

Naturligtvis, om din primära oro är anonymitet, är avvägningen förmodligen väl värt det.

Det finns en 30-dagars full återbetalningsgaranti för alla prenumerationer på Internet-åtkomst. Om du inte är nöjd med tjänsten av någon anledning kan du få återbetalning, inga frågor ställs.

Tyvärr finns det inget PIA-gratisversionsalternativ, så du måste använda återbetalningsvägen om du vill ta tjänsten för en testkörning.

Granskning av privata åtkomst till Internet

Efter att ha använt PIA i några veckor, använt den exakt hur jag skulle använda min vanliga VPN-tjänst, testa och granska allt jag kunde på vägen, kom jag till dessa sex slutsatser:

 1. PIAs tjänst är snabb, billig och fungerar mycket bra med avskildhet och säkerhet
 2. Deras appar är väl designade och gör allt de ska
 3. Om du vill strömma geo-blockerat innehåll, titta någon annanstans
 4. Deras stöd, även om det är acceptabelt, har definitivt utrymme för förbättringar
 5. PIA: s jurisdiktion och val av CTO lämnar lite att önska, men deras utmärkta meritlista nästan kompenserar för det
 6. De är ett utmärkt sätt att bli av med presentkort som du inte ville ha i första hand

Alla dessa faktorer innebär att jag trivs med att rekommendera privat internetåtkomst till alla som letar efter en billig, pålitlig VPN.

Som sagt, för ett jämförbart pris finns det andra utmärkta VPN-tjänster som erbjuder liknande fördelar utan nackdelarna. Mina leverantörer i dag är CyberGhost och NordVPN.

Om du väljer PIA är jag säker på att du kommer att vara lycklig – men jag skulle åtminstone granska några andra alternativ först.

Privat Internet-logotypGöra:
7,7 / 10

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map