ProtonVPN Review

ProtonVPN-logotypGöra:
8,6 / 10


Det finns mycket att gilla med ProtonVPN. Det är en säkerhets- och sekretessorienterad tjänst, med snabba servrar, utmärkt programvara och erbjuder flera praktiska funktioner som andra leverantörer inte bry sig om att implementera. Ja, de är på en dyr sida, men om du är anonym på internet är ditt mål är det få VPN som gör ett bättre jobb med det.

Fördelar
 • Utmärkt integritets- och säkerhetsfunktioner
 • Dubbel VPN erbjuds i varje land som stöds
 • Inga loggar
 • Lätt att använda klienten
 • Bra serverprestanda
 • Spännande och P2P vänlig
 • Erbjuder en gratis version
Nackdelar
 • Dyr
 • Inget livechatsupport
 • P2P-servrar endast i fyra länder

Om du gillar din digitala integritet finns det en god chans att du har hört talas om ProtonMail – den gratis, krypterade e-posttjänsten utvecklad av forskarna på CERN i Schweiz.

Vad du emellertid kanske inte vet är att samma utvecklare har flyttat in i VPN-arenan, med en tjänst som heter ProtonVPN.

När VPN-tjänster går, är ProtonVPN något unikt i och med att det erbjuder en kostnadsfri betalad kontostruktur. Det betyder att du kan få tillgång till en grundversion av tjänsten utan kostnad, utan de flesta av de typiska nackdelarna med gratis VPN: er.

Men det är inte allt ProtonVPN har att erbjuda. Långt ifrån.

Här är min ProtonVPN-granskning för att få dig snabbare.

ProtonVPN Översikt

ProtonVPNs moderbolag, Proton Technologies AG, är en välkänd mästare för digital integritet. Förutom e-post- och VPN-tjänster är de också ansvariga för en handfull vanligt använda open source-krypteringsverktyg, som OpenPGPjs och GopenPGP.

Det är uppenbart att de är ganska allvarliga med att utöka digital integritet till massorna. Så hur bra gjorde de med deras VPN-erbjudande?

Fördelar

Som du kan förvänta dig är ProtonVPN en mycket säker VPN med säkerhet och integritets största försäljningsställen.

Tjänsten bygger på modernaste krypteringsstandarder och fungerar från det sekretessvänliga Schweiz.

ProtonVPN har dessutom en strikt policy för att inte logga ut. De håller bara en tidsstämpel förra gången du loggade in på ditt konto för att förebygga attacker av brute-force. Eftersom denna information åsidosätts med varje inloggning lämnar du inget spår och din integritet förblir intakt.

ProtonVPN är en av få leverantörer som erbjuder en dubbel VPN-lösning och kan arbeta hand i hand med Tor-nätverket. En kill switch och DNS-läcksskydd finns naturligtvis också tillgängliga.

Utöver integritet och säkerhet har ProtonVPN också andra fördelar.

Prestandan är bra i hela nätverket.

De implementerar en användbar split tunneling-funktion som låter dig finjustera din trafik och bestämma vad som ska gå via VPN och vad som inte ska.

P2P är också tillåtet på många av servrarna, även om det inte är gratisplanen.

ProtonVPN är av de få konsument-VPN-tjänster som fortfarande fungerar med amerikanska Netflix, liksom Disney +, Hulu, Amazon Prime och BBC iPlayer. Om du vill strömma några utställningar i utlandet, eller bara behålla din säkerhet medan du gör det hemma, är det en trevlig bonus.

Och deras VPN-appar, även om de är begränsade till Windows, macOS, iOS och Android, är lika bra som det blir. Alla versioner erbjuder utmärkt prestanda och en intuitiv, användarvänlig upplevelse.

Du kan också köra ProtonVPN utan en klientapplikation på Linux såväl som Tomato, Asus WRT och DD-WRT routrar.

Nackdelar

Ingen VPN-leverantör är perfekt, inklusive ProtonVPN.

En av de mest anmärkningsvärda nackdelarna är kostnaden. ProtonVPN erbjuder flera prisplaner, men de är inte billiga (förutom naturligtvis gratisversionen).

Medan de erbjuder en 30-dagars pengarna-tillbaka-garanti, är det förhållande, vilket innebär att om du avbokar efter 15 dagar, får du bara hälften av dina pengar tillbaka. Ingen annan VPN jag kan tänka på gör det här.

ProtonVPN saknar också lite i kundserviceavdelningen. Det enda sättet att få hjälp är via e-post, vilket kan översätta till långa väntetider – men åtminstone svaren är användbara och inte kopiera och klistra in..

Jag nämnde att ProtonVPN fungerar med amerikanska Netflix.

Tyvärr är bilden inte lika rosa med andra länder. Jag kunde få de brittiska, tyska och japanska versionerna av tjänsten fungerar, men det är det.

För mig känns det som att många av nackdelarna kommer med territoriet att upprätthålla den gratis VPN-nivån – men det är bara en suck.

Funktioner

Som alltid är fallet, för denna översyn såg jag till att utforska ProtonVPN så omfattande som möjligt. Den ena anomalin är att, till skillnad från de flesta andra VPN, ProtonVPN erbjuder olika funktioner beroende på ditt prenumeration.

Eftersom Plus-paketet är det mest populära alternativet, är det vad jag bestämde mig för att täcka. Jag kommer dock att påpeka om funktionen inte finns tillgänglig på någon av de billigare planerna.

Kill Switch

ProtonVPN är en integritetscentrisk VPN. Det borde därför inte överraska att de erbjuder en inbyggd kill switch-funktion.

Funktionen blockerar automatisk enhetens internettrafik i händelse av en oväntad koppling från tjänsten. Det kan hända med vilken VPN som helst.

Genom att aktivera i dessa situationer förhindrar dödsbrytaren all data från att gå ut över den okrypterade standardinternetanslutningen och avslöjar dina aktiviteter för hela världen.

Kill-omkopplaren är endast tillgänglig i Windows- och macOS-versionerna av klienten.

I iOS- och Android-apparna erbjuder ProtonVPN istället ett alltid aktiverat alternativ för att ansluta till tjänsten igen när anslutningen misslyckas. Och det är rätt nog. En kill switch på en instabil mobilanslutning skulle vara en mardröm.

DNS Leak Protection

En annan sekretessfunktion som erbjuds av ProtonVPN är DNS-läcksskydd.

Alla ursprungliga ProtonVPN-appar dirigerar automatiskt DNS-frågor till servrar som drivs av företaget.

Dessa servrar följer samma policy för att inte logga in som resten av tjänsten. Så din DNS-historik kan inte användas som en färdplan för dina internetaktiviteter.

Tillsammans med en dödsbrytare stoppar DNS-läckskyddet alla försök att spåra dina onlinevaner i dess spår.

Säker kärna

För de av oss som ger säkerhet framför allt annat, erbjuder ProtonVPN vad de kallar Secure Core-servrar. I vardagliga VPN-samtal är detta dubbel VPN. Men det kommer med en intressant twist.

Twist är att Secure Core-servrarna som ger det första hoppet i den dubbla VPN-kedjan ägs och drivs av ProtonVPN, snarare än genom en hyrd leverantör.

De är också inrymda på några vansinnigt säkra platser, som en avvecklad schweizisk armé-fallout-skydd belägen 1000 meter under jorden.

Att alla utom garanterar ingen tredje part någonsin kommer att få obehörig åtkomst till hårdvaran och äventyra din säkerhet.

ProtonVPNs Secure Core-servrar finns på Island, Sverige och Schweiz.

Nackdelen med Secure Core, och verkligen alla dubbla VPN-lösningar, är en oundviklig prestanda hit. Dina data måste nu resa ett extra avstånd till den andra VPN-servern och sedan hanteras av den.

Hur mycket långsammare är prestanda? Här är hastighetstestresultaten för Nederländerna för en vanlig VPN-anslutning och ett med Secure Core.

Säkert kärnhastighetstest
ProtonVPN vanliga VPN-serverhastighetstestresultatVanlig VPN ProtonVPN Secure Core VPN-serverhastighetstestresultatSecure Core VPN

Vi tittar på en hastighet på 2/3 som ärligt talat ganska bra. Det är typiskt att se prestanda minst hälften med andra VPN-leverantörer som implementerar en dubbel VPN-lösning, så kudos till ProtonVPN där.

Observera att Secure Core inte är tillgängligt i ProtonVPN: s grundläggande och gratis planer.

Split Tunneling

Inte all internettrafik behöver gå via ett VPN. Och det är vad ProtonVPNs delade tunnelfunktion är för.

Det låter dig välja vilka applikationer och IP-adresser som ska använda tjänsten och vilka inte bör.

Det är en utmärkt funktion när du till exempel vill ladda ner en torrent och samtidigt strömma lokal TV. Strömmen kan dras ner genom Nederländerna medan du tittar lokalt, som om du inte är ansluten till ett VPN alls.

Genom att inte skicka allt via VPN kan du också förbättra anslutningsprestanda.

Split Tunneling är för närvarande bara tillgängligt på ProtonVPNs Windows- och Android-klienter.

Tor Kompatibilitet

För extra integritet erbjuder ProtonVPN också stöd för att använda Tor-nätverket tillsammans med VPN-tjänsten. Fångsten är att inte alla ProtonVPN: s servrar stöder den här typen av installation, så du måste gå igenom appen för att ta reda på vilka som gör.

Ändå till och med att erbjuda begränsat Tor-stöd är något sällsynt i VPN-industrin, så det är en välkommen funktion.

Tor-servrar är inte tillgängliga om du registrerar dig för Basic- eller gratisplanen.

ProtonVPN Netflix och annan strömningsstöd

I min testning fann jag att ProtonVPN fungerar med Netflix, trots strömningsgigantens ansträngningar att utplåna VPN-användning.

Att ta sig runt geo-blockering är inte en annonserad funktion, kom ihåg och ProtonVPN ger inga uttryckliga garantier för att det alltid fungerar. Av den anledningen är Netflix-servrar inte markerade i appen, och du måste använda test-och-fel för att hitta en som fungerar.

ProtonVPN avblockerar USA: s Netflix

Mina tester hittade endast servrar i USA, Storbritannien, Tyskland och Japan som för närvarande blockerar Netflix. För åtkomst till resten av den globala Netflix-katalogen kan du behöva leta någon annanstans.

Utöver Netflix hade jag dock inga problem med anslutningen till Amazon Prime, Hulu och Disney +. Jag kunde också få flera av de brittiska servrarna att låsa upp BBC: s iPlayer, samt ITV Hub och All 4.

Sammantaget gör ProtonVPN ett imponerande jobb när det gäller streaming och du bör inte ha några problem med åtkomst till alla större spelare. Men var medveten om att din körsträcka kan variera med mindre populära tjänster eller platser.

Torrenting och P2P-stöd

Som jag nämnde för tidigare kan betalda prenumeranter på ProtonVPN använda tjänsten för torrenting och andra P2P-fildelningsprogram.

Om du vill använda P2P på ProtonVPN måste du dock ansluta till en kompatibel server. Och bara fyra länder (Nederländerna, Singapore, Sverige och Schweiz) har dessa.

P2P-servrar är markerade i klienten, men det finns tyvärr inget snabbt sätt att visa bara de som är. Du kan använda ProtonVPN: s praktiska anslutningsprofilfunktion (som jag kommer till lite senare), men det borde vara enklare än så.

Även om du inte har för avsikt att dela filer rekommenderar jag att du noterar vilka servrar som erbjuder funktionaliteten. Men i stället för att använda dem, undvik dem.

I genomsnitt lider P2P-servrarna av de tyngsta belastningarna och tenderar därför att erbjuda något långsammare prestanda. Hastigheterna är fortfarande mer än tillräckligt bra, men om du inte behöver använda en P2P-server, varför gör du det?.

Samtidiga anslutningar

Som de flesta andra VPN-tjänster låter ProtonVPN dig ansluta till flera enheter samtidigt med en enda prenumeration.

Hur många du kan använda dikteras emellertid av vilken plan du väljer.

Grundplanen erbjuder upp till två samtidiga anslutningar, medan Plus tillåter upp till fem. Visionary-planen ger dig tio samtidiga anslutningar, men det kostar dig, enligt mitt alternativ, för mycket.

Om det är mycket anslutning du letar efter kan du titta på den utmärkta VPN-tjänsten Surfshark som för närvarande inte har några samtidiga anslutningsgränser.

Sekretess och säkerhet

Nu bör det vara tydligt att ProtonVPN handlar om integritet och säkerhet. När allt kommer omkring skulle du inte bygga ett datacenter i en underjordisk bunker om du inte allvarligt med det.

Det är ingen överraskning då att detta är ett område där ProtonVPN lyser.

Jurisdiktion

Till att börja med gör ProtonVPN sitt hem i Schweiz, som har några av de strengaste sekretesslagarna i världen. Faktum är att de är något av en magnet för integritetsfokuserade tjänster på grund av det.

Teamet bakom ProtonVPN har också en lång historia av att förespråka att hålla Schweiz en säker fristad för digitala integritetsrättigheter.

Det är viktigt att notera att Schweiz inte är ett parti i några multinationella arrangemang för intelligensinsamling, såsom allianserna mellan 5, 9 och 14 ögon som förbinder stora delar av den västra världen.

Det betyder att de som standard inte delar någon information med utländska regeringar. Och alla begäranden om information måste överensstämma med schweiziska lagar, som i hög grad gynnar individuella integritetsrättigheter.

Till och med schweiziska myndigheter måste anmäla elektroniska övervakningsmål att de följs. Så oddsen är så liten att ingen annan än de allvarligaste utländska förfrågningarna någonsin skulle bli underhållna.

Loggningspolicy

En annan fördel med ProtonVPN: s schweiziska operativa jurisdiktion är att det ger dem möjlighet att erbjuda en omfattande policy för loggning.

Ingen bestämmelse i schweizisk lag kräver att VPN ska utföra riktad loggning av sina användare, även om myndigheterna begärde det. Så, ProtonVPN säger inte och tydligt så:

ProtonVPN är en No-Logs VPN-tjänst.

När du använder ProtonVPN gör vi INTE något av följande:

 • Logga in användares trafik eller innehållet i någon kommunikation
 • Diskriminera enheter, protokoll eller applikationer
 • Slå av din Internet-anslutning

Som nämnts tidigare är den enda användningsdata som ProtonVPN sparar en tidsstämpel för när du senast loggade in på ditt VPN-konto.

Denna tidsstämpel innehåller inga personligt identifierbara data och ingen IP-adressinformation av något slag.

Tidsstämpeln ersätts också vid varje inloggningsförsök. Det existerar bara för att hjälpa ProtonVPN att förhindra och bekämpa brute force-attacker på ditt konto.

Protokoll och kryptering

En stor del av ProtonVPN: s engagemang för säkerhet är deras val av protokoll och krypteringsstandarder.

Till skillnad från många andra VPN-leverantörer erbjuder ProtonVPN ingen teknik som har kända sårbarheter. Av den anledningen kommer du inte att kunna använda PPTP-protokollet, inte ens som ett fallback för kompatibilitetens skull.

Det du hittar istället är en VPN som förlitar sig på avancerad kryptering och så många säkerhetsfunktioner som rimligen kan erbjudas.

Till att börja med använder varje anslutning till ProtonVPN 256-bitars AES-kryptering, med 4096-bitars RSA-nyckelutbyte och HMAC-SHA384 meddelandeautentisering.

På Windows- eller Linuxdrivna enheter transporteras den krypteringen över OpenVPN-protokollet, som är industristandarden för hastighet och säkerhet.

Alla andra plattformar använder IKEv2 / IPSec-protokollet, vilket är jämförbart med OpenVPN i nästan alla avseenden.

Medan andra leverantörer fokuserar på bred enhetsstöd genom flera protokoll prioriterar ProtonVPN säkerhet och erbjuder bara de mycket säkra alternativen ovan.

Som ett extra skyddsskikt använder all krypterad trafik som passerar genom ProtonVPN Perfect Forward Secrecy (PFS).

PFS är ett system som tvingar en VPN att förhandla om en ny uppsättning krypteringsnycklar med varje ny anslutning eller när de gamla nycklarna löper ut.

Det fungerar för att minimera risken som är förknippad med tredjepartsnyckelstöld, eftersom varje nyckel bara fungerar för att avkoda en minimal mängd data under en begränsad tidsram.

DNS-läckor

Som nämnts i avsnittet ovan erbjuder ProtonVPN DNS-läckageskydd på all sin klientprogramvara.

Hur det fungerar är enkelt. ProtonVPN driver sina egna DNS-servrar och klientprogramvaran tvingar alla DNS-förfrågningar att använda dessa servrar under hela sessionen.

I min testning passerade alla ProtonVPN: s klienter DNS-läckagetest med flygande färger.

ProtonVPN klarar ett DNS-läcktest

Jag tycker dock att det är nödvändigt att lägga till en liten varning när det gäller ProtonVPN: s mobilklienter. Det beror på att medan de gör en alltid på-funktion tillgänglig på Android och iOS och presenterar den som ett alternativ till en kill-switch, är de två sakerna inte samma.

Funktionen som alltid är aktiverad kan i vissa fall resultera i en kort DNS-läcka.

Om din mobiltjänst försämras tillräckligt för att avbryta din VPN-anslutning kommer en kill-switch att stoppa all din trafik. Funktionen alltid på startar bara försök att ansluta till VPN igen.

Innan återanslutningen sker (så visserligen liten som den tiden är) är du sårbar för data och DNS-läckage.

I praktiken är det nästan omöjligt för detta att äventyra din säkerhet – vi pratar trots allt millisekunder. Men av intresse för fullständig avslöjande är det något du borde vara medveten om.

Appar och klienter

ProtonVPN erbjuder specialbyggda klienter för Windows, macOS, iOS och Android. Ett kommandoradsverktyg för Linux är också tillgängligt.

Vissa hävdar att det gör dem till en nackdel jämfört med andra leverantörer som försöker täcka alla typer av internetanslutna enheter du kan tänka på.

Jag skulle hävda att det gör att ProtonVPN kan fokusera på deras lilla paket med appar för att göra dem så användarvänliga och stabila som möjligt.

Dessutom är dessa fyra alternativ vad de allra flesta av oss använder ändå.

Om du vill kan du också ställa in VPN på flera typer av routrar (nämligen Tomato, Asus WRT och DD-WRT), men det är en manuell process.

Sammantaget är ProtonVPNs klientprogramvara väldesignad, intuitiv och enkel att använda, oavsett vilken typ av enhet du har. Det innehåller till och med en enkel men informativ handledning när du avfyrar den för första gången.

ProtonVPN-appen hjälper till att handla igång

Windows-klienten är en modell för effektivitet. Det är i grunden en snygg front-end för OpenVPN, med en lättläst serverlista som gör de funktioner som stöds av varje server (P2P, Tor, etc.) uppenbara.

Det är praktiskt när du till exempel behöver byta till en P2P-kapabel server. Men som tidigare nämnts önskar jag att det fanns ett enkelt sätt att filtrera listan efter olika serverfunktioner. För närvarande kan du bara filtrera servrarna efter land.

Som är ganska standard har klienten ett snabbklick “snabbanslutning”, som ansluter dig till den snabbast tillgängliga servern just nu.

I min testning var det omöjligt att säga hur bra snabbanslutning fungerade, förutom att säga att jag aldrig upplevt en ovanligt långsam anslutning när jag valde det.

Klientinställningar

Hamburgermenyn i det övre vänstra hörnet i ProtonVPNs klientens huvudfönster tar dig till en lista med användarkonfigurerbara alternativ.

Det är där du hittar kill-omkopplaren (eller i fallet med mobiler, alltid på-funktion), DNS-läcksskydd och protokollinställningar. Delad tunnling bor också där.

När det gäller split tunneling är det den enda viktigaste funktionen som Windows- och Android-klienterna har men de andra två saknar.

Annars är användarupplevelsen lik på alla plattformar.

profiler

En något unik funktion ProtonVPNs klientredskap är anslutningsprofiler. De är ett sätt att låta dig spara specifika konfigurationer för snabb, enda klickanslutning.

Jag tyckte att de var ganska användbara.

Varje profil låter dig välja VPN-protokollet som ska användas (endast OpenVPN TCP eller UDP), samt land och server för att ansluta till.

När det gäller servrar kan du välja en slumpmässig, en specifik eller låta klienten välja den snabbaste servern som för närvarande finns.

ProtonVPNs klientprofiler

Om det är något du upprepade gånger använder ProtonVPN för ska du skapa en profil. Jag befann mig snabbt med att spara ett par P2P-konfigurationer och en för amerikansk Netflix-strömning.

Klientsäkerhet

I januari 2020 blev alla fyra ProtonVPN-appar öppna källor, vilket betyder att hela koden gjordes tillgänglig för alla som vill komma åt den.

Det är ett drag som ytterligare förbättrar ProtonVPN: s redan utmärkta säkerhetsstandarder. Det ger alla utvecklare eller säkerhetspersonal en chans att gräva i koden och analysera den för potentiella sårbarheter.

ProtonVPN är för närvarande den enda toppnivå-VPN-leverantören som driver open source-klienter och stora kudos till dem för att göra det.

Ungefär samma tid släppte ProtonVPN resultaten från en oberoende säkerhetsrevision av sina appar. Endast en handfull problem med låg och medellång risk hittades, och alla fixades eller godtogs när revisionsrapporterna offentliggjordes.

Besluten att öppna källkod och genomgå en säkerhetsrevision från tredje part tog ProtonVPN till en helt ny nivå av öppenhet och förtroende. Och i VPN: s värld är båda kritiska.

Konkurrenter, notera.

ProtonVPN-serverplatser

Med 698 servrar på 63 platser och 44 länder har ProtonVPN inte ett stort servernätverk.

Som sagt, varje plats som jag förväntar mig är närvarande och står för, och 95% av oss behöver förmodligen inte annat.

Det som är unikt för ProtonVPN är att du kan ansluta till alla länder med deras Secure Core-lösning. Om online-säkerhet och anonymitet är av yttersta vikt för dig är det utmärkta nyheter.

Du kan se hela listan över ProtonVPN: s servrar här. De delas upp efter region, land och stad samt funktionalitet (P2P, Secure Core, Tor).

Är ProtonVPN snabbt?

För inte så länge sedan drabbade prestationsproblem ProtonVPN. Det verkar inte längre vara fallet.

Även om det inte är spektakulärt visade varje plats jag har testat mycket respektabla och konsekventa nummer. Dessa hastigheter sätter ProtonVPN fast i toppnivån för alla VPN-leverantörer.

Här är ett prov på tre populära serverplatser tagna från mitt mer omfattande ProtonVPN hastighetstest.

Bästa server
ProtonVPN Best Server-serverhastighetstestresultatMed VPN ProtonVPN Bästa serverhastighetstest baslinjeIngen VPN
Förenta staterna
ProtonVPN United States serverhastighetstestresultatMed VPN ProtonVPN USA: s hastighetstestbaslinjeIngen VPN
nederländerna
ProtonVPN Nederländernas serverhastighetstestresultatMed VPN ProtonVPN Nederländernas hastighetstestbaslinjeIngen VPN

Alla tester kördes med en 500 Mbps nedåt och 100 Mbps upp förbindelse från Europa.

Om vi ​​använder ett internet som har mycket snabbare hastigheter än vilken VPN-server som helst kan vi se den maximala prestanda de kan leverera. En långsammare anslutning skulle helt enkelt höja hastigheterna till vad internetleverantören kan göra.

Den bästa servern valdes av ProtonVPNs klient med alternativet ”snabbanslutning”. Det borde i teorin vara den snabbaste servern för mig i hela nätverket.

Med den här prestandanivån kan ProtonVPN enkelt hantera även de mest bandbreddskrävande uppgifterna, inklusive nedladdningar av stora filer eller 4K videoströmning.

Kundservice

Tyvärr är kundsupport inte en av ProtonVPNs starkaste punkter. När jag skriver denna recension finns det ingen livechatt eller telefonstöd tillgängligt. E-post är allt vi får.

Den goda nyheten är att personalen som svarar på e-postmeddelanden verkar helt på bollen och ger fullständiga och användbara svar. Det är uppfriskande i en tid då många andra VPN använder konserverade svar för att skapa en illusion av snabb service.

Jag var tvungen att vänta cirka 15 timmar på ett svar på min fråga om att använda split tunneling med Netflix. Spoiler: det fungerar inte om du gör någon allvarlig DNS-kung-fu.

Men svaret var vänligt och kunnigt, så jag kan inte fel på deras ansträngning.

För grundläggande problem erbjuder ProtonVPN-webbplatsen en FAQ och en sökfunktion för att hitta hjälp med vanliga problem. Det täcker alla typiska frågor som de flesta av oss skulle ha.

I första hand här är att ProtonVPN inte går överbord för att erbjuda hjälp – men vad de har är användbart och slösar inte din tid.

Pris och värde

Såsom undvikits tidigare, kommer ProtonVPN inte att vinna några priser för låga priser – såvida du inte använder den gratis nivån.

Det är dock värt att notera att om du startar ett gratis konto kan du få en kostnadsfri 7-dagars testversion av Plus-paketet. Det är inte ett dåligt sätt att gå om du vill ge tjänsten en korrekt testkörning.

En genomgång av ProtonVPN: s prenumerationsplanpriser

Olika prissättningsnivåer har olika funktioner. De är som följer:

 • Fri

  Pris varje år: Fri
  Pris per månad: Fri

  På den fria nivån kan du bara använda servrar på tre platser: USA, Japan och Nederländerna.

  Du kommer inte att kunna använda P2P-programvara eller någon av de mer avancerade funktionerna. Du kommer också att vara begränsad till en hastighetsbegränsad enda anslutning.

  För priset är tjänsten dock en stjäla jämfört med andra så kallade gratis VPN: er. Det kommer att hålla dig säker utan att sälja dina uppgifter till tredje part – så jag kallar detta ett fast värde.

 • Grundläggande

  Pris varje år: 4,00 $ per månad
  Pris per månad: $ 5,00 per månad

  Grundnivån skiljer sig inte mycket från den fria motsvarigheten.

  Du får tillgång till servrar i alla tillgängliga länder, möjligheten att använda P2P och förlorar hastighetsgränsen. Men även om det låter som en stor uppgradering kändes det inte nödvändigtvis så.

  Den enda verkliga fördelen är att du kan ansluta två enheter samtidigt på denna nivå, men det är knappast värt att betala för, enligt min mening.

 • Plus

  Pris varje år: $ 8,00 per månad
  Pris per månad: $ 10,00 per månad

  Plus-nivån är där du verkligen börjar se några tillagda funktioner.

  Du får tillgång till hela servernätverket, inklusive P2P-, Tor- och Secure Core-servrar. Du kan också använda upp till fem enheter samtidigt.

  Plus-planen är ProtonVPN: s mest populära alternativ.

  Prislappen 8,00 USD (eller 10,00 USD om du inte betalar i förväg årligen) är lite högt jämfört med tävlingen. Men för några av oss kan det vara värt det med tanke på att du köper in ProtonVPNs utmärkta rykte för integritet och säkerhet.

 • Visionär

  Pris varje år: 24,00 $ per månad
  Pris per månad: $ 30,00 per månad

  Som namnet antyder riktar sig Visionary-prisnivån till de av oss som vill hjälpa ProtonVPN i sitt uppdrag att ge massorna datapersonlighet.

  Det kommer med ett prenumeration på Visionary-nivån på ProtonMail men är annars densamma som Plus-paketet.

  Om du har pengar och en önskan att stödja orsaken är detta affären för dig.

När du registrerar dig för ProtonVPN, måste du betala med PayPal eller ett större kreditkort – vilket är en stor besvikelse för den anonyma besatta.

För gratis konton måste du också gå igenom sms eller e-postverifiering – och ProtonVPN är strikt för att blockera kastade e-posttjänster.

Du kan uppgradera ett gratis konto till ett betalt med Bitcoin. Men vid den tidpunkten har du redan verifierat din identitet så jag tvivlar på att många av oss skulle dra fördel.

Den andra saken att tänka på är att även om ProtonVPN erbjuder en 30-dagars pengarna-tillbaka-garanti, är den beräknat utifrån hur länge du använder tjänsten. Det betyder att du blir mindre och mindre tillbaka ju längre du håller ditt konto.

Jag stötte på många klagomål om det här online, men eftersom du kan få en 7-dagars kostnadsfri testperiod på Plus-nivån, borde det inte ge mycket problem för de flesta.

Så är ProtonVPN en bra VPN?

ProtonVPN är lite på den dyra sidan. Och kundsupport, även om det är kunnigt, kan använda några snabbare responstider och fler sätt att komma i kontakt med.

Men detta är en VPN-leverantör som har ett engagemang för säkerhet och integritet som ingen annan. Mellan deras strikta loggningspolicy, integritetsvänliga jurisdiktion och förstklassiga säkerhetsfunktioner täcker de alla grunder och gör det mycket bra.

Servernätverket är snabbt, appen är enkel att använda, och alla funktioner du förväntar dig av en topp-nivå VPN (och till och med några användbara som du kanske inte) är där.

Sammantaget är ProtonVPN en utmärkt VPN-tjänst och jag har noll reservationer som rekommenderar.

ProtonVPN-logotypGöra:
8,6 / 10

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map