Què és una VPN? (Tot el que cal saber) |


Què és una VPN?

En termes senzills, és un servei en línia que pot amagar la vostra adreça IP per ocultar la vostra geolocalització i xifrar les dades i el trànsit en línia per protegir-los de la vigilància del govern, l’atropellament de l’ISP i els cibercriminals..

Però què significa VPN??

Doncs bé, l’acrònim indica Xarxa privada virtual, cosa que permet que configureu una xarxa privada (que no sigui física, d’aquí la part “virtual”) sobre una pública (Internet, en aquest cas).

VPN corporatives i VPN personals

Per entendre millor què és una VPN, heu d’aprendre a diferenciar les VPN corporatives de les personals.

En poques paraules, una VPN personal és un servei ofert pels proveïdors de VPN: empreses de tercers que ofereixen funcionalitat VPN a qualsevol tipus d’usuari en línia. L’objectiu de les VPN personals és ajudar-vos – el promig usuari d’Internet, a navegar per la xarxa de manera segura i a evitar totes les restriccions que trobareu..

Per altra banda, una VPN corporativa (també anomenada VPN d’accés remot) és una connexió VPN que les grans empreses configuren a casa. Les VPN corporatives tenen principalment un propòsit: proporcionar als empleats, propietaris i interessats l’accés remot a les dades de l’empresa.

Què és un proveïdor de VPN?

Un proveïdor VPN és una empresa de tercers que ofereix les seves connexions VPN que consisteixen en aplicacions, xifrats, protocols i servidors com a servei. Normalment, heu d’obtenir una subscripció, però alguns proveïdors poden oferir els seus serveis gratuïtament.

Si voleu obtenir més informació sobre els proveïdors de VPN, seguiu aquest enllaç.

Com funciona una VPN?

En poques paraules, el moment en què executeu un client VPN i inicieu una connexió amb un servidor VPN, el client començarà a xifrar tot el trànsit que envieu al servidor. Una vegada que el client estableix una connexió amb el servidor, la vostra adreça IP es substitueix per l’adreça del servidor.

Com funciona un diagrama VPN

Després, el servidor desxifra totes les dades que rep de vosaltres i reenvia les vostres sol·licituds de connexió al lloc web al qual voleu accedir. Després que el servidor rebi les dades sol·licitades (com una pàgina web), la xifra i la reenvia al client. Quan el client VPN del dispositiu finalment rep el trànsit, el desxifra per a vosaltres.

Tens interès per obtenir més informació sobre el funcionament de les VPN? Aquí teniu una guia que vam escriure sobre aquest tema.

Què és un servidor VPN?

Un servidor VPN és un dispositiu físic o virtual que utilitzen els proveïdors VPN per lliurar els seus serveis als usuaris. Això ho aconsegueixen mitjançant la instal·lació de programari VPN al servidor. Alguns proveïdors tenen els seus propis servidors físics, però la majoria lloguen servidors d’alta seguretat en centres de dades fiables. Els servidors VPN físics són una mica més populars que els virtuals, però són igualment segurs sempre que es configuren correctament.

En cas que vulgueu obtenir més informació sobre els servidors VPN i com funcionen, consulteu aquest article.

Què és un client VPN?

Un client VPN és un programari que instal·leu al vostre dispositiu i que utilitzeu per iniciar connexions amb un servidor VPN. Són els responsables de xifrar el trànsit que envieu al servidor i de desxifrar totes les dades que rebeu del servidor. La majoria de clients VPN també tenen una funcionalitat afegida, com permetre canviar de protocols VPN, triar diferents ports i activar o desactivar funcions addicionals (com un Kill Switch).

És important diferenciar entre clients VPN integrats i clients de tercers. Els primers són programaris originaris que es configuren prèviament al vostre sistema operatiu (com el client de Windows 10 VPN). Aquestes últimes són aplicacions que obteniu proveïdors de VPN de tercers.

Per exemple, aquí es mostra l’aplicació CactusVPN:

Aplicació CactusVPN

Per obtenir més informació sobre els clients VPN, seguiu aquest enllaç.

Què és un protocol VPN?

Els protocols VPN són un conjunt d’instruccions i regles que els proveïdors VPN fan servir per assegurar-se que les connexions que els usuaris gaudeixen són estables i segures. La importància de la protecció de la connexió VPN afectarà el protocol.

Què és el tunelament de VPN i com funciona

Un túnel VPN és simplement la connexió xifrada entre el vostre dispositiu i Internet que us ofereix un servei VPN. Pel que fa a com funciona un túnel VPN, bàsicament encapsula el trànsit en paquets de dades xifrades. Això vol dir que el “túnel” és la capa de xifrat VPN que afegeix a les vostres connexions. A més, les VPN utilitzen protocols de tunnelatge (coneguts com a protocols VPN) per configurar i optimitzar les connexions.

Què és el xifratge VPN?

El xifratge VPN és la forma en què els serveis VPN converteixen el vostre trànsit i les vostres dades (que qualsevol pot veure) en un format il·legible. Un cop xifrat, només un servidor VPN i un client poden xifrar la informació.

Llavors, què fa una VPN??

Ara que ja saps què és una VPN, és el moment de fer una ullada a què pot fer per tu.

A continuació es mostren els principals avantatges dels quals es pot gaudir mentre s’utilitza una VPN:

 1. Ho aconseguiràs augment de la seguretat en línia. Per tant, no haureu de preocupar-vos de que els ciberdelinqüents mantinguin fitxes del que feu i us robin les dades.
 2. Accedireu a ometreu les restriccions trobeu (tant tallafocs com geo-blocs), ja que la VPN amagarà la vostra adreça IP.
 3. Amb una VPN, podreu fer-ho de manera important reforçar la vostra privadesa a Internet garantint que els vostres proveïdors de serveis, les agències de vigilància governamentals i els anunciants no aconseguiran supervisar els seus hàbits en línia.

per què la gent utilitza vpn

En cas que vulgueu obtenir més informació sobre els avantatges d’utilitzar VPNs, consulteu la nostra guia en profunditat.

Pel que fa a quan s’ha d’utilitzar una VPN, qualsevol de les situacions següents és adequada:

 • Sempre que no podeu accedir a llocs web perquè no estan disponibles a la vostra zona.
 • Quan el govern decideix censurar contingut en línia específic.
 • Quan esteu treballant i no us podeu connectar a determinats llocs web perquè els tallafocs els bloquegen.
 • Cada vegada que accedeixes al web en una xarxa WiFi pública no segura.
 • Quan viatgeu a l’estranger i no podeu veure contingut des del vostre país d’origen.
 • Quan descarregueu torrents.
 • Sempre que jugueu a videojocs en línia.
 • Sempre que vulgueu millorar els vostres esforços de SEO.
 • Sempre que voleu evitar la discriminació de preus en línia.
 • Quan voleu amagar les vostres empremtes digitals fins a cert punt.

Aquí teniu el que no us ajudarà a fer una VPN

Com qualsevol tipus de servei, una VPN té les seves limitacions. És important conèixer-los, ja que tindreu més temps per decidir si aquest és el servei adequat. Així, aquí teniu el que no haureu d’esperar que un servei VPN pugui fer per vosaltres:

 • Protegiu-vos de la llei – En cap cas estem dient que sou un criminal o res del mateix, però heu d’entendre que no podeu utilitzar VPNs per fer res que pugui ser il·legal al vostre país (com ara l’assetjament en línia o l’assetjament escolar, per exemple, ). Tingueu en compte que, depenent de les lleis del país on es trobi el proveïdor VPN, les autoritats governamentals podrien obligar legalment el proveïdor a compartir les dades dels usuaris amb elles..
 • Protegeix-te de programari maliciós i virus – Les VPN simplement no estan dissenyades per protegir el dispositiu i el sistema operatiu de programari maliciós i virus. És per això que sempre heu d’utilitzar una solució antivirus / antimalware fiable al costat d’un servei VPN.
 • Fes-te 100% anònim en línia – Una VPN pot xifrar moltes dades i trànsit en línia, sí, però simplement no pot semblar que sigueu “invisibles” al web. El servei no pot evitar que els llocs web puguin introduir cookies al dispositiu, esbrinar quin tipus de dispositiu o resolució d’escriptori teniu ni veure quin tipus de GPU teniu o quin sistema operatiu executeu..

Com de segur és una VPN?

No és una pregunta fàcil de respondre. La veritable resposta és “Depèn”.

En que? Doncs bé, sobre quin tipus d’estàndards de xifratge o protocols VPN utilitza el proveïdor de VPN per a un. Per exemple, una VPN que només ofereix connexions PPTP no és segura, ja que el NSA pot trigar el trànsit PPTP..

A més, és important la quantitat de dades d’usuari que registra el proveïdor VPN. I també és el país on tenen la seu. Al cap i a la fi, si el proveïdor resideix en un país on legalment està obligat a compartir les dades dels usuaris amb el govern (com Rússia), difícilment podreu gaudir de cap nivell de privadesa a Internet.

En general, la millor manera de dir que una VPN es pot utilitzar segurament és si el proveïdor:

 • Utilitza un xifrat potent (com els xifrats AES de 128/256 bits).
 • Utilitza protocols segurs, com OpenVPN, SoftEther i IKEv2.
 • Deixa clar que no registren les dades d’usuaris.
 • Té el seu quarter social en un país que té lleis sòlides sobre la privadesa o no forma part de cap acord d’intel·ligència per compartir dades, com Gibraltar, Suïssa o Moldàvia).
 • Ofereix un Switch Kill, que garanteix que el trànsit s’apagui si la connexió VPN disminueix.

Les VPN són legals?

A la majoria de països del món, utilitzar un servei VPN és perfectament legal. Podeu descarregar i instal·lar clients VPN lliurement als vostres dispositius i utilitzar-los per assegurar les vostres connexions i desbloquejar el contingut d’Internet.

Les VPN són legals?

Tot i això, hi ha algunes excepcions. Als països següents, utilitzar una VPN és contrari a la llei o només podeu utilitzar un servei VPN aprovat pel govern:

 • Xina
 • Rússia
 • Oman
 • Els Emirats Àrabs Units
 • Iran
 • Iraq
 • Turquia
 • Bielorússia
 • Turkmenistan
 • Uganda
 • Corea del Nord
 • Egipte

Per descomptat, només perquè l’ús de VPN sigui contrari a la llei o regulat en aquests països, no vol dir que els usuaris en línia no trobin maneres d’evitar les restriccions del govern i utilitzin lliurement una VPN de totes maneres.

Per obtenir més informació sobre aquest tema, llegiu aquest article.

Com obtenir una VPN

Obtenir una VPN és bastant senzill. Tot el que heu de fer és trobar un proveïdor que us agradi, escollir un dels seus plans de subscripció i configurar un compte. Un cop acabat, només queda descarregar i instal·lar l’aplicació VPN del proveïdor.

Quant costa una VPN?

Un servei VPN pot costar fins a 4 $ a 5 dòlars al mes fins a $ 12 a $ 13 al mes. Normalment, com més proveïdors, funcions, serveis addicionals i aplicacions compatibles amb diverses plataformes ofereix el proveïdor, més hauran de cobrar al mes per cobrir els costos..

Normalment podeu obtenir descomptes força decents si trieu una subscripció anual o trimestral, com ara pagar només 4 dòlars al mes en lloc de 7 dòlars..

Com triar una VPN: banderes vermelles a vigilar

L’elecció del proveïdor VPN adequat tot depèn de les vostres preferències. Tot i així, aquí hi ha alguns indicadors vermells que us haurien d’ajudar a filtrar els proveïdors dolents:

 • Limitacions massives de dades, acceleració d’ample de banda o qualsevol tipus d’amplada de banda i limitacions de velocitat.
 • Qualsevol tipus de registre de dades, especialment si inclou registres d’ús.
 • Atenció al client limitat o cap mètode directe per contactar amb equips d’assistència si alguna cosa va malament.
 • Manca d’encriptació adequada i accés només a protocols febles (PPTP, L2TP).
 • La presència d’anuncis als clients.
 • Qualsevol tipus de limitació pel que fa a quants servidors podeu connectar o amb quina freqüència podeu canviar de servidor.
 • Falta un període de tutoria gratuït o qualsevol garantia de devolució.

Necessiteu un servei VPN fiable?

Ens hem cobert: CactusVPN ofereix una VPN de gamma alta que inclou encriptació de grau militar, suport 24 hores / 24, Kill Switch, 28+ servidors d’alta velocitat amb ample de banda il·limitat i fins a sis protocols VPN. A més, no registrem cap de les vostres dades i el servei funciona a diverses plataformes.

CactusVPN

I si voleu provar altres maneres de desbloquejar llocs web, també us oferim un servei de DNS intel·ligent que desbloqueja més de 300 llocs web. Això i tots els nostres servidors VPN es doblen com servidors proxy.

Proveu el nostre servei de franc

És correcte: oferim una prova gratuïta les 24 hores dels nostres serveis. No calen dades de la targeta de crèdit i n’obteniu totes les funcions.

I, un cop us convertiu en un usuari de CactusVPN, encara tindrem l’esquena amb una garantia de devolució de 30 dies.

“Com puc obtenir una VPN gratuïta?”

Bé, només cal que escolliu un proveïdor VPN gratuït. Tanmateix, heu de saber que les VPN gratuïtes són molt més arriscades que les VPN de pagament. Podeu robar l’ample de banda, el dispositiu infectat amb programari maliciós i molt més.

En general, la millor manera d’obtenir una experiència VPN gratuïta és triar un proveïdor que ofereixi un període de prova gratuït. D’aquesta manera, podeu provar el servei abans de fer cap pagament.

“Puc aprendre a configurar la meva pròpia VPN?”

Sí, podeu si teniu paciència. Primer, haureu d’aconseguir un servidor. Podeu llogar-ne un de dedicat decent als centres de dades. Segons les vostres necessitats, podeu pagar entre 15 i 100 dòlars mensuals per això. Heu de triar un servidor virtual, ja que normalment són més barats.

Funcions VPN

Després, podeu provar d’utilitzar els scripts VPN de codi obert d’Algo per instal·lar les dependències del vostre dispositiu. Les instruccions d’instal·lació es poden trobar aquí mateix. És convenient utilitzar Algo VPN perquè automatitza el procés d’instal·lació de VPN. A més, si utilitzeu DigitalOcean, els scripts fins i tot crearan i configuraran el servidor per a vosaltres, ja que Algo VPN utilitza l’API de la plataforma..

Alternativament, podeu provar d’utilitzar SoftEther VPN o OpenVPN per configurar i configurar les vostres connexions.

Tot i així, heu de saber que la configuració de la vostra pròpia VPN té els seus inconvenients:

 • Configurar la VPN pel vostre compte pot ser bastant difícil si no esteu molt experimentats en la tecnologia (fins i tot amb la VPN Algo fàcil d’utilitzar). I si intenteu configurar una connexió OpenVPN o SoftEther, les coses seran encara més complexes.
 • Haureu d’afrontar les limitacions quan voleu desbloquejar contingut. Al capdavall, no tindreu accés a desenes de servidors de tot el món. Podeu llogar més servidors de diferents àrees, per descomptat, però es pot costar ràpidament.

Com que seràs l’usuari principal de l’adreça IP del servidor, no obtindràs els mateixos avantatges dels usuaris VPN centrats en la privadesa amb adreces IP compartides..

Com utilitzar una VPN

Utilitzar una VPN és molt senzill.

 1. En primer lloc, heu de crear un compte amb un proveïdor VPN o bé obtenir el vostre propi servidor dedicat.
 2. Després només haureu de descarregar i instal·lar el client VPN, executar-lo i connectar-vos a un servidor VPN que trieu (o al vostre propi servidor)..
 3. Això sí: una vegada que el client estableixi una connexió amb el servidor, és bo anar-hi.

Segons el proveïdor de VPN, és possible que pugueu ajustar la configuració de la connexió abans de connectar-vos a un servidor VPN, com triar quin protocol VPN utilitzar, si voleu utilitzar la protecció contra filtracions DNS i si voleu o no funcions com un interruptor Kill. i es va tornar a connectar automàticament. Aquests són només alguns exemples: hi ha moltes altres funcions que podeu modificar quan feu servir un client VPN.

En quines plataformes funcionen les VPN??

Les VPN són força flexibles quan es tracta de compatibilitat multiplataforma. Funcionen en les plataformes més populars, com Windows, macOS, iOS i Android. Tanmateix, les connexions VPN normalment es poden configurar o instal·lar en altres plataformes, com ara:

 • Distribucions de Linux (com Ubuntu)
 • Android TV
 • Amazon Fire TV
 • Navegadors (Firefox, Google Chrome)
 • Telèfon Windows
 • Boxee Box
 • Chromebook
 • FreeBSD
 • Solaris
 • lectors electrònics (com Kindle Fire)
 • BlackBerry
 • Synology NAS

Algunes plataformes no ofereixen cap suport natiu per a VPNs. Per exemple, no podeu configurar directament una connexió VPN en una consola PlayStation, alguns tipus de televisors intel·ligents o una caixa de configuració. En aquestes situacions, heu de configurar una connexió VPN al vostre enrutador. D’aquesta manera, qualsevol dispositiu connectat a la web que tingueu a casa usarà la connexió VPN sempre que accedeixi a Internet a través del vostre enrutador..

Podeu obtenir un encaminador VPN fora de caixa, però poden ser bastant cars. La millor opció és obtenir un encaminador parpellejat o fer servir el firmware del router i, després, configurar el servei VPN sobre ell. El procés pot ser una mica complex, però si el proveïdor ofereix tutorials pas a pas, no hauria de ser massa difícil.

“Com sé si funciona la meva VPN?”

La manera més fàcil de provar si la vostra connexió VPN funciona o no és utilitzar la nostra pròpia eina de detecció d’IP. Accediu al lloc web quan esteu connectat a un servidor VPN i vegeu quina adreça IP es mostra – la vostra real o l’adreça del servidor..

Prova filtracions IP

Per ser encara més exhaustiu, podeu provar les següents eines:

 • IPLEAK.NET – Prova si la vostra IP es filtra quan utilitzeu una VPN.
 • DNSLeakTest: comproveu si la vostra connexió VPN pateix filtracions DNS o no.
 • Prova de filtració de WebRTC: assegureu-vos que la vostra connexió VPN no estigui propensa a filtracions de WebRTC.

Per obtenir una guia més detallada sobre com assegurar-vos que el vostre VPN funciona bé, seguiu aquest enllaç.

“Per què la meva connexió VPN és tan lenta?”

És important comprendre que una VPN pot reduir la velocitat en línia. Això es produeix principalment a causa del xifratge de la VPN, sobretot si és molt fort. Quina potència té la vostra CPU, a quina distància tens del servidor que estàs utilitzant i a quina velocitat contribueix la teva velocitat d’internet original a la quantitat d’una VPN que pot reduir la velocitat..

En cas que vulgueu obtenir més informació sobre aquest tema, consulteu aquesta guia.

Si heu d’utilitzar una VPN quan torneu?

Ja hem esmentat que podeu utilitzar una VPN quan descarregueu torrents, però aquí hi ha els principals motius que és una bona idea fer-ho:

 • Us pot protegir de les notificacions DMCA i de tancar el servei ISP.
 • Torrenting amb una VPN protegeix la vostra privadesa dels altres usuaris de l’Swarm (nombre total de usuaris / es descarreguen en un torrent) ja que no poden veure la vostra adreça IP real.
 • És molt útil per viatjar. Els hotels poden deixar-vos fora de la xarxa si us atreuen a clients de torrent o baixant torrents, de manera que l’ús d’una VPN us pot ajudar a romandre sota el radar.

RESPONSABILITAT: Aquí a CactusVPN no encoratgem ni avalem la infracció il·legal de drets d’autor i el torrent. Però som conscients que molta gent de tot el món només pot obtenir els fitxers d’entreteniment, escola i treball o el programari que necessiten a través del torrenting.

“Què ve el meu ISP quan utilitzo serveis VPN?”

Bàsicament, sempre que utilitzeu un servei VPN que ofereix un xifrat potent, el vostre ISP no podrà veure què feu a Internet. No sabran a quins llocs web accediu, a quins fitxers baixeu o a quins vídeos veieu. Simplement veuran broma pura.

Vigilància

Les úniques coses que pot veure el vostre ISP són:

 • El fet que esteu connectat a una VPN. Les seves dades no ho diuen bé, però poden suposar segons el fet que el vostre trànsit està xifrat.
 • El calendari de la connexió VPN.
 • L’adreça IP del servidor VPN al qual heu connectat.
 • La quantitat de dades que envieu i rebeu, però no quines dades.

És per això que molta gent utilitza VPNs per evitar el funcionament de l’amplada de banda ISP.

Per què Netflix bloqueja els serveis VPN??

Netflix intenta bloquejar els serveis de VPN des del 2016. Els seus esforços van ser una mica assolits amb èxit, ja que la plataforma va aconseguir llistar a alguns proveïdors.

Tanmateix, per què Netflix se centra en les VPN? És majoritàriament perquè la plataforma no té els drets d’autor sobre tot el contingut que es visualitza. A més, per poder emetre programes i pel·lícules a tot el món, Netflix i els titulars dels drets d’autor haurien de comprar drets de llicència. I això pot arribar a ser extremadament car, per la qual cosa no és estrany que Netflix i els propietaris del contingut que mostra no vulguin que el contingut dels EUA estigui disponible per a tot el món.

Així doncs, el bloqueig de VPNs de Netflix és bàsicament l’intent de l’empresa de respectar totes les ofertes de llicència que té amb estudis i xarxes de programes de pel·lícules i programes de televisió..

netflix a l'estranger

Com aconsegueix Netflix bloquejar algunes VPN? En poques paraules, utilitza mètodes de detecció avançats per eliminar els usuaris VPN. Com que molts proveïdors ofereixen adreces IP compartides, la plataforma pot comprovar si moltes dades i sol·licituds provenen d’una adreça específica. Un cop els servidors de Netflix descobreixin que una adreça IP pertany a un proveïdor de VPN, la llista negra.

De vegades, Netflix pot bloquejar les adreces IP a granel ja que alguns proveïdors VPN les compren així. Tot i això, sovint es pot produir un retrocés, ja que la plataforma pot acabar bloquejant adreces IP individuals que pertanyen als seus usuaris.

Per descomptat, això no vol dir que tots els proveïdors de VPN Netflix aconsegueixi bloquejar-se així. Molts proveïdors desenvolupen contínuament solucions solucionades, de manera que no és com que Netflix sigui sempre inaccessible per als usuaris de VPN.

Però si realment voleu assegurar-vos que tindreu accés ininterromput a Netflix, heu de triar un proveïdor que no ofereixi només serveis VPN, sinó serveis de proxy i Smart DNS també. D’aquesta manera, teniu diverses maneres de desbloquejar Netflix. I si Netflix bloqueja de sobte qualsevol servei, tindreu un pla de còpia de seguretat (o dos).

Què és el suport de VPN doble?

El suport de doble VPN significa que el proveïdor et permet utilitzar dos servidors VPN alhora. Essencialment, el vostre trànsit i les vostres dades es protegeixen dues vegades – una vegada pel primer servidor VPN i una altra pel segon servidor..

Alguns usuaris en línia prefereixen aquest tipus de connexió VPN ja que ofereix una privadesa millorada (el segon servidor no coneixerà la vostra adreça IP real) i una seguretat millorada (amb cada connexió s’afegeix una altra capa de xifratge)..

Tanmateix, les VPN dobles tenen un gran impost sobre les vostres velocitats en línia i la memòria del sistema. És bastant fàcil acabar amb velocitats de connexió lentes si les connexions no estan configurades correctament i si l’ample de banda i la CPU no els poden gestionar.

Voleu obtenir més informació sobre les VPN dobles, les VPN multihop i les cadenes VPN? Consulteu aquesta guia.

Què és una VPN? La línia de fons

Aleshores, què és una VPN??

Per mantenir-la senzilla, és un servei que us ajuda a amagar la vostra adreça IP i a protegir el vostre trànsit i dades en línia. Per descomptat, ho fa molt més, però aquesta és la idea principal.

Hem intentat respondre a totes les preguntes rellevants que poguéssim pensar en aquest article. Però si hi ha alguna altra cosa que voleu aprendre sobre les VPN, informeu-nos als comentaris i intentarem respondre el més aviat possible..

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map