Ce este un certificat de securitate a site-ului web? |


Ei bine, iată tot ce trebuie să știi despre asta:

Ce este un certificat de securitate a unui site web?

Un certificat de securitate pentru platformele de site-uri web este un instrument utilizat în procesul de validare și criptare online. Practic, este responsabil pentru criptarea datelor care sunt partajate între serverul site-ului web și browserul clientului. Certificatul face parte din protocolul HTTPS și este adesea numit și certificat SSL sau TLS.

Certificatele de securitate ale site-urilor web sunt emise de o autoritate de certificare (CA) cunoscută precum Comodo, RapidSSL, Symantec sau GeoTrust. Oferind site-ului web un certificat, CA verifică în esență identitatea proprietarului și asigură vizitatorilor site-ului că conexiunile lor sunt sigure.

Ce este HTTPS?

HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure) este un protocol de comunicare care este responsabil pentru transmiterea codului unui site web găzduit pe un server web pe dispozitivul utilizatorului care îi trimite solicitări de conexiune. Pentru securitate, HTTPS folosește criptarea asimetrică cu chei criptografice publice și private.

Elementul principal al HTTPS este faptul că oferă o autentificare sigură pentru un site web și serverul său web, asigurându-se că vizitatorii site-ului nu pot fi expuși la:

 • MITM (Man-In-the-Middle) Atacuri
 • Încercări de phishing
 • Manipularea DNS

Dacă doriți să aflați mai multe despre HTTPS, urmați acest link. Subiectul principal este despre modul în care HTTPS diferă de VPN-uri, dar există încă o mulțime de informații utile în articol.

Ce este TLS / SSL?

TLS înseamnă Transport Layer Security, iar SSL înseamnă Secure Sockets Layer. Ambele sunt protocoale care oferă conexiuni sigure printr-o rețea sau o simplă legătură. Cu toate acestea, TLS este utilizat mai ales în zilele noastre, deoarece reprezintă o îmbunătățire a SSL. În ciuda acestui fapt, SSL și TLS sunt încă considerați termeni interschimbabili.

Totuși, SSL nu se mai oferă cu adevărat, astfel încât un site web va primi conexiuni TLS chiar dacă achiziționează certificate SSL. Deoarece TLS / SSL este cel mai comun protocol utilizat pentru navigarea pe web, veți auzi adesea persoane care se referă la certificările de securitate a site-ului web, apelându-le certificate TLS sau SSL.

Cum funcționează certificarea de securitate a unui site web?

Practic, certificatul este utilizat în procesul de comunicare client-web server. Atunci când browserul unui utilizator încearcă să se conecteze la un site web securizat, acesta solicită serverului web să se identifice. Când se întâmplă asta:

 • Browserul i se trimite o copie a certificatului de securitate de către server.
 • Dacă browserul confirmă că certificatul este în regulă, acesta va trimite un mesaj către server.
 • La rândul său, serverul va trimite înapoi o confirmare semnată digital și va începe o sesiune de comunicare criptată cu browserul.
 • Odată făcut acest lucru, datele pot fi partajate în siguranță între serverul web și browserul utilizatorului.

La baza lor, certificările de securitate a site-ului web sunt o modalitate de a verifica identitatea proprietarului unui site web și de a le face responsabile pentru confidențialitatea și securitatea tuturor vizitatorilor site-ului lor web..

Toate site-urile trebuie să utilizeze certificate de securitate?

Ei bine, nu exact – nu există o cerință legală specifică la nivel mondial care să oblige proprietarii de site-uri să obțină un certificat. Cu toate acestea, merită să aveți unul și vom discuta de ce în secțiunea următoare.

Dar înainte de a ajunge la asta, am dori să abordăm o concepție greșită comună – și anume că doar site-urile de comerț electronic (sau orice site web care a procesat plăți) ar trebui să aibă certificate de securitate. Nu este adevărat. Chiar și un simplu blog ar trebui să obțină un certificat de securitate, deoarece acesta va trata datele sensibile ale vizitatorilor site-ului web, cum ar fi adresele de e-mail ale utilizatorului, adresele IP și datele geo-locației.

De ce ar trebui să vă pese de certificările de securitate a site-ului web?

Lipsa certificatelor de securitate a site-urilor afectează în mare măsură proprietarii de site-uri în mod negativ, deoarece își vor pierde credibilitatea, iar browserele populare (cum ar fi Google Chrome) vor marca platformele lor ca fiind nesigure pentru utilizatorii online.

Cu toate acestea, tu ca utilizator online mai ai multe de pierdut dacă navighezi pe un site web nesecurizat. La urma urmei, veți partaja informații personale sau financiare cu o platformă care nu folosește criptare, astfel încât aceasta poate fi furată cu ușurință de cibernetici prin atacuri MITM, phishing și scurgeri de date.

Mai mult, nu puteți ști niciodată dacă un site web nesecurizat este deținut de fapt de un hacker sau nu, deoarece identitatea proprietarului nu este verificată. Dacă este deținut de unul, ei vor putea să înregistreze toate datele pe care le împărtășiți – numerele cardului de credit, detaliile contului bancar, adresa de e-mail, adresa fizică, numărul de telefon mobil etc..

Asta și platforma nesecurizată ar putea găzdui, de asemenea, reclame, link-uri și fișiere reinfectate de malwa. Interacționând cu oricare dintre aceste mijloace, dispozitivul dvs. va fi infectat cu malware, cum ar fi:

 • Keyloggers
 • Adware
 • Spyware
 • viruşi
 • troienii
 • Ransomware
 • Viermi

În total, utilizarea unui site web nesigurat înseamnă doar a cere probleme. Probabil că datele dvs. financiare vor fi furate și folosite pentru a vă curăța conturile bancare și cardurile de credit, iar informațiile dvs. personale ar putea ajunge la vânzare pe site-ul profund, pentru a fi utilizate ulterior și în alte escrocherii..

Cum să știți dacă un site web are o certificare de securitate a unui site web

 • Verificați dacă adresa URL începe cu „https” sau „http”. Adresa platformelor care utilizează certificate de securitate pentru site-uri web ar trebui să înceapă cu „https”, semnalând că folosește protocolul HTTPS.
 • Unele browsere ar putea sări peste partea „https” a adresei URL. În acest caz, verificați dacă există o pictogramă lacat verde înainte sau după întreaga adresă URL. Dacă există unul, acesta este un semn că site-ul web are un certificat de securitate.
 • Numele companiei apare înainte de pictograma lacătului verde. În acest caz, site-ul web are un certificat de validare extinsă.
 • Întrucât unii cybercriminali ar putea hack site-ul pentru a afișa o pictogramă falsă a lacătului, faceți întotdeauna clic pe el pentru a vedea dacă este utilizabil. În mod normal, ar trebui să puteți face clic pe el pentru a afla mai multe informații despre certificatul de securitate al site-ului, cum ar fi:
  • Cine este CA care a eliberat certificatul este.
  • Ce versiune TLS / SSL are site-ul.
  • Ce cifrare se utilizează.
  • Ce criptare cu cheie publică este folosită.
  • De la data la care certificatul a început să fie valabil și când trebuie reînnoit.

Cum să folosiți în siguranță o platformă care nu are certificare de securitate a site-ului web

1. Asigurați-vă că aveți protecție antivirus / antimalware actualizată

Întrucât site-urile web nesecurizate pot conține malware în legăturile, anunțurile, butoanele și fișierele lor, este important să vă asigurați că aveți o modalitate de a vă proteja de astfel de amenințări. Programele antivirus / antimalware sunt cea mai bună metodă de a face acest lucru.

Există o mulțime de furnizori de software antivirus / antimalware, dar recomandările noastre sunt Malwarebytes și ESET.

În acest fel, chiar dacă se întâmplă să declanșezi accidental o infecție malware pe un site web nesecurizat, cel puțin vei avea o modalitate de a le împiedica să facă pagube.

Oh, și asigurați-vă că vă mențineți întotdeauna actualizat programul de securitate. Dacă nu, nu este posibil să vă protejeze dispozitivul împotriva ultimelor tipuri de atacuri malware.

2. Utilizați o VPN (rețea privată virtuală)

Un VPN este un serviciu online care vă poate cripta traficul online și vă poate ascunde adresa IP. Folosirea acestuia în timp ce accesați un site web nesecurizat este esențială, deoarece vă asigurați că datele dvs. sunt securizate în timp ce le navigați. De asemenea, site-ul web și proprietarii săi nu știu care este locația dvs. geografică, astfel încât nu pot utiliza aceste informații pentru a urmări mișcările dvs. online.

Desigur, ar trebui să utilizați în continuare o soluție antivirus / antimalware și să urmați restul sfaturilor pe care le oferim în această secțiune pentru a obține cele mai bune rezultate..

„Ar trebui să folosesc prea mult un VPN pe site-urile HTTPS?”

Da, de fapt, ar trebui. În timp ce site-urile web HTTPS cu certificate TLS / SSL sunt în mod normal sigure, nivelul de siguranță depinde de cât de bine sunt implementate pe platformă. Dacă apar greșeli de partea proprietarului site-ului, platforma ar putea să nu fie la fel de sigură pe cât credeți.

În plus, există și faptul că certificatele SSL cu mai puțin reputație pot fi obținute gratuit în câteva minute, dacă vă uitați în locurile potrivite de pe Internet. Așadar, cybercriminalii sau proprietarii de site-uri cărora nu le pasă prea mult de siguranța utilizatorului și de confidențialitate ar putea să-i folosească pentru a încerca să atragă vizitatorii site-ului web într-un fals sentiment de securitate..

De asemenea, nu sunt doar site-uri web necunoscute și umbrite care nu folosesc HTTPS. Conform datelor, aproximativ 20% din cele mai mari 502 de site-uri web din lume nu utilizează HTTPS. Așadar, cel mai bine este să utilizați o VPN ori de câte ori navigați pe web pentru a vă asigura că nu ajungeți din greșeală să dezvăluiți informații sensibile pe platformele nesecurizate – indiferent cât de repede sunt acestea.

În plus, chiar dacă site-ul HTTPS este în regulă, este posibil ca modul în care îl accesați să nu fie. În funcție de cât de sigură este WiFi-ul public sau rețeaua de acasă pe care o utilizați, este posibil să fiți expus la amenințări cibernetice. Deci, este mai bine să utilizați doar o VPN în ambele situații pentru a vă asigura că aveți un strat suplimentar de criptare care vă protejează activitățile online.

În căutarea unui VPN securizat care să vă protejeze traficul și datele online?

Avem doar soluția de care ai nevoie. CactusVPN oferă criptare de grad militar care vă asigură că sunteți întotdeauna în siguranță pe Internet – fie că accesați platforme nesecurizate, site-uri web HTTPS sau WiFi public. În plus, puteți alege unul dintre numeroasele noastre protocoale VPN extrem de sigure (SoftEther, IKEv2, SSTP, OpenVPN) pentru a vă îmbunătăți siguranța online și mai mult.

În plus, ar trebui să menționăm, de asemenea, că serviciul nostru este echipat cu un Switch Kill, asigurându-vă că sunteți protejat, chiar dacă conexiunea VPN se va reduce. Asta și nu vă înregistrăm nicio informație pentru a vă păstra confidențialitatea intactă, iar VPN-ul nostru oferă și protecție împotriva scurgerilor DNS..

Veți fi, de asemenea, bucuroși să știți că oferim o garanție de returnare a sumelor de 30 de zile, odată ce vă înscrieți.

3. Păstrați Firewall-ul activat

Firewall-urile nu sunt foarte favorizate de utilizatorii online, deoarece tind să interfereze mult cu activitățile lor. Cu toate acestea, dacă întâmpinați un site web nesecurizat, un firewall s-ar putea dovedi neprețuit. De ce? Pentru că poate împiedica hackerii care exploatează platforma să obțină acces neautorizat la dispozitivul sau rețeaua dvs. În plus, firewallul dvs. vă poate ajuta, de asemenea, să vă protejați dispozitivele împotriva unor tipuri de atacuri malware bazate pe date.

Rețineți doar că un firewall nu va face ca navigarea dvs. online să fie rezistentă la hacker. De asemenea, trebuie să utilizați software antimalware / antivirus, bun simț, extensii orientate către confidențialitate și un VPN.

4. Nu interacționați cu nicio legătură sau reclame umbroase

Dacă navigați pe site-uri web nesecurizate, este foarte probabil să fiți vizați de phishing, malware și alte atacuri cibernetice – de obicei sub formă de mesaje pop-up, reclame pop-up sau link-uri umbrite, scurtate și intruzive. Unele dintre mesaje și link-uri pot fi foarte tentante să faceți clic sau să apelați, deoarece este posibil să conțină titluri și cuvinte clickbait.

Interacțiunea cu oricare dintre ele va duce foarte probabil la o infecție malware – de obicei, spyware, adware, ransomware, virusi sau keyloggers. Deci, asigurați-vă întotdeauna că ignorați CTA, butoane și mesaje flashy pe site-uri web nesecurizate. Și evitați anunțurile – de fapt, aveți întotdeauna instalat un adblocker atunci când accesați platforme HTTP.

Și nici nu vă gândiți să apăsați butonul „X” de pe mesajele pop-up și reclame! Dacă faceți acest lucru, există șanse foarte mari ca dispozitivul sau browserul dvs. să fie direct infectați cu malware.

5. Folosiți extensii de securitate pe browserele dvs.

Deoarece site-urile web nesecurizate (și uneori chiar și cele protejate) pot conține reclame, link-uri, butoane și scripturi dăunătoare, aveți nevoie de o modalitate de a preveni pornirea sau funcționarea acestora dacă doriți să fie sigur online.

O modalitate bună de a face asta este să instalați blocanți de scripturi pe browserul dvs., cum ar fi uMatrix și uBlock Origin. Acestea pot împiedica pornirea scripturilor nedorite pe orice site web, cum ar fi scripturile de extragere crypto, scripturile publicitare dăunătoare și scripturile video nedorite..

În afară de aceasta, ar trebui să luați în considerare și utilizarea extensiilor anti-phishing ale lui Stanford. Vă vor avertiza dacă aterizați vreodată pe un site de phishing și vă vor proteja de atacurile de phishing conștiente de context.

O altă extensie pe care vă recomandăm să o utilizați este Deconectați – un instrument frumos care blochează codul de urmărire al terților care vă poate dăuna confidențialității și datelor. Privacy Badger este, de asemenea, o modalitate bună de a adăuga un strat suplimentar de securitate în confidențialitate. În cazul în care preferați o extensie similară, dar cu o interfață de utilizator mult mai bună, puteți utiliza Ghostery

În cele din urmă, ar trebui să instalați HTTPS Everywhere pe toate browserele, deoarece poate rescrie cereri către unele site-uri web nesecurizate pentru a utiliza HTTPS.

Ce este un certificat de securitate a site-ului web? Linia de jos

O certificare de securitate a site-ului web este un instrument care face parte din procesul de validare și criptare a site-ului web. Practic, se asigură că site-ul web este legitim, că identitatea proprietarului este verificată și că este stabilit un canal de comunicare criptat între browserul utilizatorului și serverul web al site-ului..

Asigurarea că utilizați un site web cu certificat de securitate este foarte importantă, deoarece site-urile web securizate pot fi administrate de cibernetici pentru a fura datele utilizatorului sau ar putea expune intenționat sau neintenționat vizitatorii la fișiere, linkuri și anunțuri dăunătoare..

De unde știți dacă un site web are un certificat de securitate? Destul de simplu – dacă URL-ul începe cu „https” și există o pictogramă cu lacăt verde înainte sau după adresa URL cu care poți interacționa pentru a afla mai multe informații despre certificat, acesta este un semn bun.

Dacă întâmplați să navigați pe o platformă nesecurizată, ar trebui să luați câteva precauții:

 • Asigurați-vă că există un program antivirus / antimalware instalat pe dispozitiv.
 • Îmbrăcați-vă browserul cu extensii orientate către securitate și confidențialitate.
 • Utilizați întotdeauna un VPN pentru a cripta traficul și a vă ascunde geo-locația. Este chiar o idee bună să o utilizați și atunci când navigați pe site-urile HTTPS.
 • Ignorați orice butoane umbroase, anunțuri, link-uri sau mesaje pop-up.
 • Asigurați-vă că firewall-ul dispozitivului dvs. este activat.
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map