Ce este un protocol VPN și care este cel mai bun protocol VPN? |


Ei bine, dacă sunteți interesat să aflați despre protocoalele VPN, acesta este articolul potrivit pentru dvs. Vom discuta despre ce sunt protocoalele VPN, vom trece peste tipurile generale de protocoale VPN și vă vom oferi o privire de ansamblu rapidă despre ce protocoale ar trebui să utilizați pentru diverse activități online.

Ce este un protocol VPN?

Protocoalele VPN reprezintă procesele și seturile de instrucțiuni pe care furnizorii VPN se bazează pentru a se asigura că utilizatorii VPN se bucură de comunicații server-VPN VPN stabile și sigure. La baza sa, un protocol VPN este practic un amestec de protocoale de transmisie și standarde de criptare.

Ce tipuri de protocol VPN există?

În momentul scrierii acestui articol, este foarte probabil să vedeți furnizorii VPN care oferă acces la următoarele protocoale VPN:

 • PPTP
 • L2TP / IPSec
 • IKEv2 / IPSec
 • IPSec
 • SSTP
 • OpenVPN
 • SoftEther
 • Wireguard

Comparație de protocol VPN

PPTP

L2TP / IPSec

IKEv2 / IPSec

IPSec

SSTP

OpenVPN TCP

OpenVPN UDP

SoftEther

Wireguard

Protocolul VPNViteza de conectareNivelul de criptareStabilitatea conexiuniiStreaming mediaDescărcare TorrentCompatibil cuDisponibil în clientul CactusVPN
Foarte rapidslabFoarte stabilBunslabMajoritatea sistemelor de operare și dispozitivePe Windows
MediuMediuGrajdBunMediuMajoritatea sistemelor de operare și dispozitivePe Windows
Foarte rapidBunFoarte stabilBunBunMajoritatea sistemelor de operare și dispozitivePe Windows, macOS și iOS
MediuBunGrajdBunBunMajoritatea sistemelor de operare și dispozitiveNu
RapidBunFoarte stabilMediuBunWindows, Ubuntu, Android și routerePe Windows
MediuFoarte bineGrajdMediuBunMajoritatea sistemelor de operare și dispozitivePe Windows și Android
RapidFoarte bineMediuBunBunMajoritatea sistemelor de operare și dispozitivePe Windows și Android
Foarte rapidFoarte bineFoarte stabilBunBunMajoritatea sistemelor de operare și dispozitiveNu
RapidBunNu încă stabilMediuMediuLinux, macOS, iOS și AndroidNu

O prezentare rapidă a protocoalelor VPN la ofertă

Dacă doriți să aflați un pic mai multe despre fiecare protocol VPN descris mai sus, această secțiune este exact ceea ce aveți nevoie. Iată ce ar trebui să știți – pe scurt – despre toate protocoalele pe care furnizorii VPN le folosesc:

1. PPTP

PPTP reprezintă Protocolul de tunelare punct la punct și este un protocol VPN care a fost dezvoltat de Microsoft încă din anii 90. În prezent, este destul de popular pentru persoanele care doresc să difuzeze conținut geore-restricționat din cauza vitezei mari. Pe lângă asta, VPN este ușor de configurat și este deja integrat în majoritatea platformelor.

Aproape toți furnizorii VPN oferă acces la PPTP, deși ar trebui să evitați furnizorii care oferă doar PPTP. De ce? Pentru că abia oferă nicio siguranță fiabilă. De fapt, este destul de sigur să presupunem că PPTP a fost crăpat de ANS. Mai mult decât atât, PPTP poate fi blocat și de firewall-uri cu puțin efort de cele mai multe ori.

În cazul în care doriți să citiți mai multe despre protocolul de criptare PPTP, nu ezitați să consultați acest articol.

2. L2TP / IPSec

În general, considerată o îmbunătățire a PPTP, L2TP / IPSec este practic o extensie a protocolului PPTP, principala diferență fiind că folosește o încapsulare dublă:

 • Prima încapsulare stabilește conexiunea PPP.
 • A doua încapsulare are criptarea IPSec reală.

În timp ce încapsularea dublă poate face ca L2TP / IPSec să fie mai sigur, poate de asemenea să-l facă mai lent decât PPTP, deoarece traficul trebuie transformat mai întâi în forma L2TP, iar după aceea aveți adăugat și un strat suplimentar de criptare..

În general, protocolul este destul de sigur (mai ales dacă folosește cifrul AES), deși este de menționat că L2TP singur nu oferă criptare, motiv pentru care este întotdeauna asociat cu IPSec.

Ca și PPTP, L2TP / IPSec este în mod normal ușor de configurat și este deja integrat în multe platforme existente. Așadar, veți vedea mulți furnizori VPN care oferă acces la acesta. Cu toate acestea, cei mai mulți furnizori vor trebui să configureze în continuare protocolul pentru a se asigura că acesta nu poate fi blocat de firewall-urile NAT (deoarece poate utiliza doar portul UDP 500 pentru stabilirea unei conexiuni).

În plus, acest tip de configurare asigură că L2TP / IPSec nu pot fi exploatate de atacurile omului în mijloc.

Cu toate că există afirmații că NSA a crăpat sau a slăbit acest protocol de criptare VPN, nu există nicio dovadă pentru a le face backup. Totuși, merită menționat că afirmațiile menționate provin din însuși Edward Snowden.

Pentru a afla mai multe despre L2TP / IPSec, citiți acest articol.

3. IPSec

IPSec este o suită de protocoale de rețea sigură, care este utilizată pentru criptarea pachetelor de date care sunt trimise printr-o rețea IP (o rețea de comunicare care cuprinde unul sau mai multe dispozitive care utilizează Protocolul Internet pentru a trimite și primi date).

IPSec este destul de popular datorită securității sale ridicate (amabilitatea antetului de autentificare și a încapsulării mecanismelor de încărcare a securității) și a faptului că poate cripta traficul fără ca aplicația punctului final să fie conștientă de acesta.

În ceea ce privește dezavantajele, IPSec poate fi dificil de configurat, astfel încât pot apărea erori dacă furnizorul VPN nu are suficientă experiență în acest sens. În tehnologia VPN, IPSec este adesea utilizat alături de L2TP și IKEv2. De asemenea, așa cum am menționat mai sus, au existat afirmații – deși nefondate – că NSA a slăbit intenționat protocolul.

Dacă doriți să citiți mai multe despre IPSec, urmați acest link.

4. IKEv2

Dezvoltat atât de Microsoft cât și de Cisco și bazat pe IPSec, IKEv2 este relativ rapid, stabil și sigur (dacă se utilizează un cifru AES). În plus, chiar funcționează nativ pe dispozitivele Blackberry. Și din moment ce are suport pentru MOBIKE, gestionează foarte bine schimbările de rețea. Ce inseamna asta? Ei bine, asta – de exemplu – când treceți de la o conexiune WiFi la o conexiune de plan de date de pe mobil, conexiunea VPN va rămâne stabilă pe tot parcursul procesului.

Destul de ciudat, IKEv2 nu este tehnic un protocol VPN, dar se comportă ca unul, și ajută la controlul schimbului de chei IPSec.

În ceea ce privește dezavantajele, IKEv2 poate fi greu de implementat pe partea de server VPN, astfel încât un furnizor VPN neexperimentat sau nepregătit ar putea face greșeli care pot duce la probleme de conectare sau de securitate. De asemenea, unii utilizatori nu le place ca Microsoft să fi fost implicată în crearea sa. Asta și IKEv2 pot fi blocate de unele firewall-uri.

Vrei să afli mai multe despre IKEv2? Atunci asigurați-vă că consultați articolul nostru despre el.

5. OpenVPN

Un protocol open-source, OpenVPN este unul dintre cele mai populare protocoale VPN în rândul utilizatorilor. Este foarte sigur, configurabil și funcționează pe mai multe platforme. Mai mult, OpenVPN este foarte dificil de blocat, deoarece traficul OpenVPN este extrem de dificil de anunțat în afară de traficul HTTPS / SSL.

Oh, și protocolul OpenVPN poate fi rulat și pe orice port (inclusiv portul 443 HTTPS) și să folosească atât protocoale UDP cât și TCP.

Principalul dezavantaj al protocolului pare să fie faptul că utilizarea lui cu cifre puternice de criptare poate uneori încetini viteza de conectare. Totuși, această problemă poate fi rezolvată uneori prin utilizarea OpenVPN a protocolului UDP, deoarece este mai rapid.

În afară de aceasta, OpenVPN necesită software terț, deoarece nu este integrat nativ în sisteme de operare sau diverse platforme, iar configurarea acestuia poate fi dificilă. Din fericire, aceasta nu este o mare problemă pentru utilizatorii obișnuiți, deoarece clienții VPN servesc ca software-ul terț necesar.

În cazul în care doriți să citiți mai multe despre OpenVPN, consultați acest link.

6. SoftEther

Comparativ cu majoritatea protocoalelor de criptare VPN (cu excepția Wireguard), SoftEther este relativ nou. Protocolul a început ca un proiect simplu la Universitatea din Tsukuba, dar a sfârșit prin a se transforma într-un mare proiect de software VPN multi-protocol open-source.

“Stai, ce vrei să spui software VPN multi-protocol?”

Ei bine, în acest moment, este important să facem o distincție clară – SoftEther se poate referi la protocolul VPN sau la serverul VPN:

 • Serverul VPN SoftEther poate suporta un număr mare de protocoale VPN, cum ar fi SSTP, OpenVPN, L2TP / IPSec, IPSec și protocolul SoftEther VPN (de aici bitul „multi-protocol”)
 • Protocolul VPN SoftEther utilizează SSL 3.0 pentru comunicații sigure client-server VPN. Protocolul conține diverse îmbunătățiri tehnice care îl fac mai rapid și mai sigur.

În ciuda faptului că este nou, SoftEther a devenit rapid popular în rândul utilizatorilor VPN, datorită faptului că este foarte sigur (SoftEther folosește AES-256), stabil și surprinzător de rapid. Mai mult decât atât, este de asemenea gratuită de utilizat și funcționează pe mai multe sisteme de operare (inclusiv FreeBSD și Solaris) – ca să nu mai vorbim de unul dintre puținele protocoale VPN care au clienți care funcționează pe Linux.

Mai mult, SoftEther are chiar funcții pe care OpenVPN nu le are, cum ar fi funcția dinamică DNS, RPC Over HTTPS Management și GUI Management (doar pentru a numi câteva exemple).

În momentul de față, singurele dezavantaje care ar putea fi demne de menționat sunt faptul că SoftEther nu are suport auto nativ și că, din anumite motive, există furnizori VPN care nu îl oferă ca opțiune. De asemenea, deoarece este o soluție bazată pe software, un furnizor VPN nu vă poate oferi cu adevărat acces direct la protocol. În schimb, va trebui să instalați SoftEther pe dispozitivul dvs. și să vă conectați la serverele furnizorului.

Dacă doriți să citiți mai multe despre SoftEther, am scris deja un articol aprofundat.

7. SSTP

SSTP reprezintă protocolul Secure Socket Tunneling Protocol și a fost introdus de Microsoft cu Windows Vista. În ciuda acestui fapt, funcționează și la alte sisteme de operare (cum ar fi Linux și Android). SSTP este semnificativ superior decât PPTP atunci când vine vorba de securitate, deoarece poate fi configurat cu criptare AES.

SSTP

De asemenea, protocolul VPN SSTP este adesea comparat cu OpenVPN în termeni de beneficii, deoarece folosește SSL 3.0, permițându-i astfel să ocolească cenzura folosind portul 443 (portul de trafic HTTPS).

Cu toate acestea, SSTP nu este la fel de popular ca OpenVPN, deoarece este deținut de Microsoft, tinde să funcționeze în mare parte numai pe platformele Windows și nu este open-source.

Vrei să citești mai multe despre SSTP? Apoi consultați articolul nostru despre el.

8. Protejă de sârmă

Wireguard este un nou protocol VPN. Se presupune că este înlocuit IPSec și se pretinde a fi mai rapid și mai ușor decât acesta. De asemenea, Wireguard este open-source și, deoarece folosește o singură suită criptografică, este mai puțin probabil să aibă gauri de securitate..

Singurele probleme în acest moment sunt faptul că protocolul este încă în curs de dezvoltare, îi lipsește o mulțime de compatibilitate multiplă platformă (în acest moment, în mare parte funcționează doar pe Linux), iar testarea trebuie făcută, deoarece nu există o eliberare stabilă încă.

În ciuda acestui fapt, există furnizori VPN care au început să utilizeze Wireguard.

Pentru mai multe informații despre Wireguard, consultați acest articol.

Aveți nevoie de un serviciu cu o selecție plăcută de protocoale VPN?

Te-am acoperit – CactusVPN oferă acces la cele mai populare protocoale VPN care există: OpenVPN, SoftEther, IKEv2, SSTP, L2TP / IPSec și PPTP.

Alegerea protocolului VPN pe care doriți să îl utilizați este extrem de simplă – folosiți meniul derulant din aplicația noastră VPN pentru a vă alege înainte de a vă conecta la unul dintre serverele noastre și sunteți bine să mergeți. Nu există deloc procese de configurare complexe.

Bucurați-vă de securitate online de top

Protocoalele noastre VPN folosesc cifre de criptare AES-256 pentru a vă asigura că datele dvs. personale și traficul de internet sunt sigure și solide.

În plus, oferim acces și la un Kill Switch fiabil, astfel încât să vă puteți bucura de liniște în timp ce navigați pe web știind că traficul dvs. nu va fi expus chiar dacă întâmpinați probleme de conectare..

Oh, și, pe lângă toate acestea, aplicăm și o politică strictă fără logging la compania noastră, ceea ce înseamnă că nu trebuie să vă faceți griji pentru nimeni aici, la CactusVPN, văzând ce faceți online.

Aplicația CactusVPN

Încercați CactusVPN gratuit mai întâi

Doriți să vă asigurați că serviciul nostru poate răspunde tuturor nevoilor dvs. înainte de a vă angaja? Nicio problemă – puteți testa cu ușurință serviciul nostru VPN gratuit timp de 24 de ore.

Și după ce alegeți un plan de abonament și deveniți utilizator CactusVPN, vom rămâne înapoi cu garanția noastră de restituire a banilor pentru 30 de zile dacă VPN nu funcționează ca publicitate.

Care este cel mai bun protocol VPN?

Aceasta este o întrebare destul de dificilă de răspuns – mai ales că ceea ce contează drept „cel mai bun protocol VPN” depinde doar de ceea ce vrei să faci pe Internet. Ceea ce ar putea fi considerat cel mai bun protocol VPN de către unii oameni, poate fi privit ca un protocol de criptare sub-par de către alții, la urma urmei.

Așadar, pentru a vă oferi un răspuns decent, vom analiza care sunt protocoalele VPN care funcționează cel mai bine pentru anumite activități sau situații online:

Care este cel mai bun protocol VPN pentru torrenting?

Când vine vorba de un torenting cu o VPN, va trebui cu siguranță să aveți nevoie de un protocol VPN care să fie stabil, rapid și sigur. În mod clar, cel mai bun pariu va fi protocolul VPN SoftEther, deoarece are toate aceste funcții.

O alternativă bună la SoftEther ar fi și IKEv2 în acest caz. De asemenea, ați putea încerca să utilizați OpenVPN UDP pentru a descărca torrenturi, deși vă recomandăm să faceți acest lucru numai dacă utilizați un VPN care oferă un Switch Kill, deoarece nu oferă o stabilitate perfectă. Și cu siguranță nu doriți ca activitățile dvs. de torrenting să fie expuse dacă conexiunea VPN se reduce brusc.

Recomandarea noastră: SoftEther sau OpenVPN UDP

DISCLAIMER: Noi aici, la CactusVPN, nu încurajăm încălcarea ilegală a drepturilor de autor și torentul ilegal. Cu toate acestea, înțelegem că – pentru unii oameni – partajarea de fișiere este singura modalitate posibilă de a avea acces la divertisment (filme, emisiuni TV, jocuri video) și la fișiere de lucru sau școală..

Care este cel mai rapid protocol VPN?

Pentru o lungă perioadă de timp, PPTP a fost considerată opțiunea accesibilă dacă căutați un protocol VPN rapid. În zilele noastre, este încă un protocol VPN foarte rapid, care este adesea folosit pentru streaming de conținut geo-blocat. Totuși, această viteză vine cu prețul unei lipse grave de criptare, ceea ce vă lasă practic expus online.

Viteza DNS inteligentă

O alternativă mult mai bună la PPTP este SoftEther. Aparent, acest protocol VPN este de patru ori mai rapid decât protocolul PPTP și de treisprezece ori mai rapid decât protocolul OpenVPN. Se presupune că acest lucru se datorează faptului că SoftEther a fost scris cu un ritm de mare viteză. În plus, veți obține, de asemenea, o securitate ridicată și o compatibilitate multiplă platformă pe multe dispozitive și sisteme de operare.

Totuși, dacă SoftEther pur și simplu nu este o opțiune viabilă pentru dvs., o alternativă plăcută la PPTP este IKEv2, deoarece este destul de rapid. Desigur, puteți utiliza întotdeauna și PPTP dacă doriți, dar rețineți că trebuie să vă asigurați că niciuna dintre datele dvs. sensibile nu ar fi pusă în pericol dacă ar face acest lucru.

În ceea ce privește Wireguard, acesta pare destul de rapid din testele pe care le au pe site-ul lor, dar inaccesibilitatea sa pentru cei mai mulți utilizatori și lipsa de stabilitate se deschid deocamdată..

Recomandarea noastră: SoftEther

Care este protocolul VPN cel mai sigur?

OpenVPN ar fi prima noastră alegere. Oferă criptare de 256 biți, nu necesită funcționare IP stack și kernel, deoarece se rulează în userpace (oferind o mai bună protecție a memoriei) și rulează, de asemenea, un protocol de securitate personalizat bazat pe TLS și SSL.

Ești mai bine să folosești un furnizor VPN care oferă și un Switch Kill (care este valabil pentru orice protocol VPN), dar OpenVPN TCP este destul de stabil, așa că nu ar trebui să existe probleme.

SoftEther este și o opțiune decentă. Securitatea de care te bucuri este aproape la fel cu protecția pe care o obții cu OpenVPN. Folosirea SoftEther pentru securitatea Internetului de top se reduce la faptul că nu sunteți bine sau nu să utilizați un protocol VPN mai nou în loc de OpenVPN moștenitor.

IKEv2 este de asemenea o alegere bună dacă utilizați dispozitive BlackBerry și criptează datele de două ori. L2TP / IPSec face acest lucru și este în general considerat sigur, dar nu l-am recomanda cu adevărat peste restul protocoalelor VPN menționate pentru acest context particular..

În ceea ce privește Wireguard, este adevărat că este un protocol sigur, dar este încă în faza experimentală, de aceea este greu să te bazezi pe acesta pentru securitatea online.

Pe lângă asta, și SSTP funcționează bine. Depinde doar dacă te deranjează sau nu faptul că nu este open-source și că este controlat exclusiv de Microsoft – o companie care a dat accesul NSA la mesaje criptate înainte.

Recomandarea noastră: OpenVPN sau SoftEther

Care este Protocolul VPN cel mai stabil?

IKEv2 este o alegere excelentă când vine vorba de stabilitate pe dispozitivele mobile, deoarece poate rezista efectiv la modificările rețelei.

SoftEther se descurcă foarte bine, având în vedere că a fost realizat pe baza ideii că va rula permanent 24/7 odată ce a fost pornit. Codul său a fost scris astfel încât să prevină atât scurgerile de memorie, cât și diferite blocaje. Chiar dacă ceva nu merge bine, SoftEther este programat pentru a reporni automat cât mai repede posibil.

Alte protocoale stabile VPN includ OpenVPN (când folosește portul TCP), SSTP și L2TP / IPSec. PPTP este, de asemenea, destul de stabil, dar rețineți că poate fi blocat de firewall-uri cu ușurință uneori.

Recomandarea noastră: IKEv2, SoftEther sau OpenVPN TCP

Care este protocolul VPN compatibil cu mai multe platforme?

PPTP pare a fi cel mai suportat nativ protocol VPN – fiind disponibil pe mai multe sisteme de operare și dispozitive. Cu toate acestea, merită remarcat faptul că, datorită slăbiciunii sale de securitate, PPTP nu mai poate fi acceptat pe dispozitive și sisteme de operare mai noi. De exemplu, protocolul VPN nu mai este acceptat nativ pe macOS Sierra (și versiuni superioare).

O alternativă bună la PPTP este L2TP / IPSec, care este disponibil nativ și pe numeroase platforme. IKEv2 este și o opțiune bună – mai ales că funcționează pe dispozitivele BlackBerry.

OpenVPN nu are asistență nativă pentru sisteme de operare și alte dispozitive, dar este disponibil cu ușurință prin intermediul unor programe terțe precum clienții VPN.

Recomandarea noastră: L2TP / IPSec, OpenVPN, IKEv2 și PPTP (deocamdată și numai dacă nu sunteți sigur că nu puneți în pericol date valoroase)

Care este cel mai ușor protocol VPN de configurat?

Deocamdată, PPTP pare a fi cel mai ușor protocol VPN de configurat pur și simplu pentru că este încorporat nativ în atâtea platforme. L2TP / IPSec și IKEv2 sunt destul de simple de configurat și din cauza aceluiași motiv.

SSTP este, de asemenea, foarte ușor de gestionat, deși numai pe platformele Windows. Iar Wireguard este mai simplu de configurat decât OpenVPN – cel puțin în conformitate cu această recenzie, unde a fost nevoie de scriitor în jur de șase ore pentru a configura Wireguard în comparație cu câteva zile pentru OpenVPN.

SoftEther nu este extrem de dificil de configurat în comparație cu OpenVPN, deoarece vine cu un instalator ușor de utilizat și are instrumente de gestionare a GUI. În comparație cu celelalte protocoale VPN menționate mai sus, mai există unele lucrări implicate.

Desigur, dacă utilizați software VPN terță parte, obțineți acces facil la orice protocol VPN pe care îl doriți, atât timp cât îl oferă furnizorul VPN și atât timp cât funcționează pe dispozitivul sau sistemul dvs. de operare – cu excepția SoftEther, deoarece aveți nevoie pentru a instala software-ul pe dispozitivul dvs. și a vă conecta manual la serverele furnizorului VPN.

Recomandarea noastră: PPTP, L2TP / IPSec sau IKEv2

Care este cel mai puțin protocol VPN intensiv?

Fără îndoială, PPTP este una dintre opțiunile cele mai puțin consumatoare de resurse, pur și simplu pentru că oferă o astfel de criptare inferioară, care nu consumă multă putere a procesorului..

Cu toate acestea, SSTP este o alegere mai bună, deoarece mănâncă mai puține resurse, oferind în același timp o securitate decentă – totul datorită faptului că este puternic integrat în platformele Windows. Dacă utilizați un alt sistem de operare sau dispozitiv, puteți încerca OpenVPN în loc de PPTP, deoarece poate optimiza utilizarea puterii de procesare. Wireguard ar putea fi, de asemenea, o alternativă bună dacă sunteți utilizator Linux.

Recomandarea noastră: SSTP, PPTP sau OpenVPN / Wireguard

„Deci, ce protocol VPN ar trebui să folosesc?”

Greu de spus – totul depinde cu adevărat de ceea ce vrei să faci pe Internet. Iată o listă rapidă care prezintă ce protocol este cel mai bine utilizat pentru fiecare protocol VPN care vă poate ajuta atunci când trebuie să luați o astfel de decizie:

 • PPTP este cel mai bine utilizat atunci când doriți doar acces rapid la conținutul geo-blocat. În mod ideal, nu ar trebui să-l utilizați atunci când v-ați conectat la alte conturi care conțin informații sensibile (cum ar fi contul dvs. bancar, de exemplu).
 • L2TP / IPSec este practic o versiune îmbunătățită a PPTP, astfel încât să o puteți utiliza atunci când doriți să descărcați torentele, să accesați conținut geo-blocat și să navigați pe internet în siguranță și să nu vă dețineți o posibilă scădere a vitezei de conectare..
 • IKEv2 este o opțiune excelentă dacă utilizați dispozitivul dvs. mobil (mai ales dacă este un dispozitiv BlackBerry), deoarece conexiunea VPN rămâne stabilă când treceți de la rețelele WiFi la planul dvs. de date. Este ideal și dacă căutați să vă asigurați traficul online și să beneficiați de viteze decente.
 • SSTP este o opțiune bună dacă sunteți utilizator Windows și doriți să beneficiați de o securitate și o viteză on-line decente fără ca protocolul să consume prea mult din puterea procesorului dvs..
 • OpenVPN ar trebui să fie opțiunea dvs. ideală dacă doriți o conexiune online sigură și stabilă. Dacă vă interesează viteze mai bune, puteți utiliza OpenVPN peste UDP.
 • SoftEther este o alternativă excelentă OpenVPN și este alegerea potrivită dacă nu vă deranjează un protocol VPN mai nou și doriți să vă bucurați de conexiuni sigure, stabile și rapide.
 • Wireguard este cel mai bine utilizat dacă sunteți un utilizator Linux și dacă doriți să încercați un protocol VPN experimental care poate presupune să ofere o experiență online fără probleme.

Concluzie

Un protocol VPN este un set de reguli care sunt utilizate pentru a negocia o conexiune între clientul VPN și serverul VPN. În acest moment, acestea sunt protocoalele VPN pe care este foarte probabil să le vezi utilizate de către furnizorii VPN:

 • PPTP
 • SSTP
 • L2TP / IPSec
 • IKEv2 / IPSec
 • OpenVPN
 • SoftEther
 • Wireguard

În general, OpenVPN și SoftEther sunt protocoalele VPN ideale pe care să le utilizați dacă doriți să vă bucurați de o experiență online lină, rapidă și stabilă. Wireguard are, de asemenea, multe de oferit în această privință, dar în prezent este doar în faza experimentală. SSTP și IKEv2 sunt alternative bune dacă OpenVPN și SoftEther nu sunt o opțiune pentru dvs..

PPTP trebuie utilizat numai atunci când aveți nevoie de viteze de conectare rapide și sunteți sigur că confidențialitatea dvs. nu va fi în pericol (deoarece are o criptare slabă). În ceea ce privește L2TP / IPSec, acesta este superior PPTP atunci când vine vorba de securitate, dar nu este la fel de rapid din cauza funcției de încapsulare dublă. Rețineți că IKEv2 / IPSec are același nivel ridicat de securitate, dar este semnificativ mai rapid decât L2TP / IPSec.

În mod ideal, ar trebui să alegeți un furnizor VPN care vă permite să alegeți între mai multe protocoale VPN.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me