Ce este WireGuard? (Ce trebuie să știți) |


act de renunțare: În momentul scrierii acestui articol, WireGuard este încă în plină dezvoltare și în faza de testare. Dacă în viitor apar noi informații care intră în conflict cu ceea ce am scris în acest ghid, nu ezitați să ne contactați și să ne informați despre asta.

Ce este WireGuard?

WireGuard este un nou protocol VPN open-source care își propune să ofere utilizatorilor de internet o experiență online mai rapidă, mai simplă și mai sigură. Se pretinde că protocolul oferă o performanță mai bună decât OpenVPN și este, în general, mai util și mai bine proiectat decât IPSec.

WireGuard a fost dezvoltat de Jason Donenfeld, omul care a fondat Edge Security. În ciuda cât de „tânăr” este protocolul WireGuard (a apărut oficial în 2018, dar a fost în dezvoltare înainte de această dată), acesta a fost acceptat rapid de utilizatorii online și chiar a reușit să atragă atenția principalului dezvoltator Linux Linus Torvalds, care a sunat este o „operă de artă”.

Cum funcționează Protocolul WireGuard?

Ca orice protocol VPN, Wireguard este responsabil pentru crearea unei conexiuni sigure (numită și „tunel”) între două entități de rețea. În acest caz, acele entități vor fi clientul VPN și serverul VPN.

Un lucru interesant de remarcat despre WireGuard este faptul că strângerile de mână de conectare sunt efectuate la fiecare câteva minute, iar acestea sunt realizate în funcție de timp, în loc de conținutul pachetelor de date. Din această cauză, pierderea de pachete nu va provoca deconectări enervante.

De asemenea, utilizatorii nu trebuie să solicite protocolului să se deconecteze, să se reconecteze sau să se reinitializeze, deoarece WireGuard folosește o coadă de pachete separată pentru fiecare gazdă și detectează automat când strângerea de mână este învechită..

De asemenea, odată ce tunelul VPN este stabilit între client și server, serverul trebuie să primească cel puțin un pachet de date criptat de la client, înainte de a putea utiliza sesiunea. Astfel, se asigură confirmarea corectă a cheilor.

Detalii tehnice generale despre WireGuard VPN

 • WireGuard folosește următoarele cifre:
  • ChaCha20 pentru criptarea simetrică
  • Poly1305 pentru autentificare
  • Curba25519 pentru ECDH (curba eliptică Diffie-Hellman – un protocol-acord cheie)
  • BLAKE2s pentru hashing și hashing cu cheie
  • SipHash24 pentru tastele hashtable
  • HKDF pentru derivarea cheilor
 • Pe lângă cheia de criptare simetrică, WireGuard acceptă și o cheie pre-partajată opțională care poate fi amestecată în criptografia cu chei publice..
 • Când utilizați WireGuard, serverul VPN nu răspunde unui client care nu a fost autorizat să reducă riscul de atacuri DoS. Primul mesaj de strângere de mână trimis serverului include, de asemenea, o marcă de timp TAI64N pentru a preveni atacurile de redare.
 • În acest moment, WireGuard funcționează doar pe UDP și nu acceptă în mod oficial TCP (cu toate acestea, există soluții realizate de programatori GitHub și servicii terțe).
 • WireGuard nu reutilizează accesorii (un număr care poate fi utilizat în comunicațiile criptografice). În schimb, se bazează pe un contor de 64 de biți care nu poate fi înfășurat înapoi. În acest fel, atacurile de redare prezintă un risc mai mic și pachetele UDP nu sunt trimise în afara ordinului (ceva care se poate întâmpla cu UDP).
 • WireGuard are o construcție mai ușoară decât majoritatea protocoalelor VPN – bine, cel puțin cele open-source (OpenVPN, SoftEther, IKEv2) unde întregul cod este vizibil. În total, numărul total de linii de cod care sunt utilizate în WireGuard este sub 4.000.

WireGuard este sigur de utilizat?

Judecând după ce tip de criptare utilizează WireGuard și prin faptul că poate suporta atât de multe cifre, este destul de sigur să spunem că ar fi un protocol sigur. Are un potențial ridicat în ceea ce privește modul în care obiectivul principal din spatele WireGuard este îmbunătățirea protocoalelor „învechite”.

De asemenea, datorită bazei de coduri mai mici a WireGuard, face mult mai ușor și mai puțin timp să efectuați audituri de securitate ale protocolului. La rândul său, asta înseamnă că vulnerabilitățile pot fi găsite și remediate mai repede. Ba mai mult, există o suprafață de atac mult mai mică care poate fi exploatată de cibernetici.

Din păcate, din momentul scrierii acestui articol, WireGuard nu este un protocol stabil. Este încă o lucrare în curs și ar trebui folosită în mare parte doar pentru experimentare. Mizând pe acesta pentru a proteja 100% traficul online și datele este foarte riscant. În viitor, însă, ar putea deveni opțiunea directă pentru securitatea online.

Și aceasta nu este singura problemă – WireGuard are anumite probleme de confidențialitate despre care ar trebui să știți. Aparent, WireGuard nu poate fi folosit cu adevărat de către furnizori terți VPN fără a înregistra datele utilizatorului. De ce? Deoarece WireGuard nu are nicio gestionare dinamică a adreselor, iar adresele client sunt codate în configurație. De asemenea, modul în care funcționează WireGuard i-ar obliga pe furnizori să vă stocheze ultima oră de timp de conectare pentru fiecare dispozitiv, pentru a solicita adrese IP neutilizate.

Protocolul VPN WireGuard este rapid?

Conform tuturor datelor pe care le avem acum pe WireGuard, protocolul ar trebui să ofere viteze online foarte rapide. Reperele arată că WireGuard este semnificativ mai rapid decât OpenVPN și IPSec și că protocolul este capabil să producă aproximativ 1000 Mbps.

Protocolul WireGuard ar trebui să poată oferi viteze decente datorită micii sale baze de coduri. De asemenea, protocolul este programat în așa fel încât să poată stabili conexiuni și strângeri de mână mai rapid, oferind totodată o fiabilitate mai bună. Utilizatorii de telefonie mobilă beneficiază, de asemenea, deoarece WireGuard este proiectat să fie mai puțin consumator de resurse (deci nu consumă prea multă baterie) și să ofere suport pentru roaming îmbunătățit.

Utilizatorii Linux sunt susceptibili să obțină cele mai bune viteze cu conexiunile VPN WireGuard, deși, deoarece protocolul locuiește în nucleul Linux (componenta cheie a sistemului de operare), ceea ce înseamnă că poate oferi o rețea sigură de mare viteză..

Configurează o conexiune VPN WireGuard la greu?

Ei bine, să o spunem așa – nu este chiar greu dacă știi ce faci și dacă nu faci cunoștință cu Linux. Pașii pe care trebuie să-i urmați nu sunt neapărat complicați, dar trebuie să faceți lucruri suplimentare, precum activarea redirecționării IP și găsirea unei modalități de tunelare a pachetelor UDP peste TCP dacă doriți să ocoliți complet firewall-urile. Conform acestui comentator, configurarea unei rețele WireGuard sigure le-a durat în jur de șase ore.

Și, în timp ce WireGuard funcționează în MacOS, Android și iOS, procesul de configurare nu este atât de simplu precum este pe Linux. În plus, este posibil să fie necesar să utilizați software sau cod de la terți.

Poate FireWalls Bypass Firewall?

Protocolul WireGuard ar trebui, în mod normal, să poată ignora firewall-urile, dar există o îngrijorare – deoarece protocolul folosește doar protocolul de transmisie UDP (este greu de spus ce port exact, deși ar putea fi portul 51820), există șansa ca acesta să fie blocat. de firewall-uri sau admin-uri de rețea care închid UDP cu totul și permit doar trafic TCP.

Din fericire, există o modalitate de a face pachetele UDP să se tuneleze peste TCP, astfel încât această problemă ar putea fi ocolită. De asemenea, este posibil să programați conexiunea pentru a utiliza portul 443 (portul de trafic HTTPS) pentru a face și mai dificil blocarea. Singura problemă cu toate acestea este că soluțiile sunt pe Linux pentru moment.

Ce este o VPN WireGuard?

Un VPN WireGuard ar fi un serviciu furnizat de un furnizor VPN terță parte. Practic, veți putea configura o conexiune WireGuard prin intermediul clientului VPN pe care îl descărcați și îl instalați.

În momentul de față, nu veți putea găsi cu adevărat mulți furnizori care oferă acces la protocolul WireGuard, deoarece este încă o activitate în desfășurare, iar utilizarea acestuia poate pune datele utilizatorilor în pericol.

Avantaje și dezavantaje WireGuard

avantaje

 • WireGuard folosește criptografia de ultimă generație pentru a oferi conexiuni online foarte sigure.
 • Protocolul VPG WireGuard prezintă o bază de cod mai ușoară decât OpenVPN și IPSec, ceea ce face mai ușor să audiți pentru a găsi vulnerabilități.
 • WireGuard este proiectat pentru a oferi viteze mari, iar valorile de referință actuale arată că este mai rapid decât IPSec și OpenVPN.
 • Protocolul WireGuard oferă îmbunătățiri ale performanței care pot reduce consumul bateriei și îmbunătăți asistența în roaming pe dispozitivele mobile.
 • După ce WireGuard funcționează 100%, ar putea fi foarte ușor de configurat, deoarece utilizează doar chei publice pentru identificare și criptare, deci nu va avea nevoie de o infrastructură de certificat.
 • WireGuard este dificil de configurat dacă nu cunoști Linux sau dacă încerci să configurezi protocolul pe alte platforme.

Dezavantaje

 • WireGuard este în prezent o lucrare în desfășurare, deci este un protocol care ar trebui utilizat pentru experimentare, în loc să securizeze date online.
 • În acest moment, WireGuard funcționează doar pe UDP și nu folosește portul 443 (portul de trafic HTTPS). Ca urmare, poate fi blocată cu un administrator de rețea.
 • WireGuard funcționează mai ales la distribuțiile Linux. Există porturi pentru alte platforme, dar nu sunt extrem de fiabile.
 • Există câteva probleme de confidențialitate cu WireGuard, deoarece modul în care este programat i-ar obliga pe furnizorii VPN să înregistreze datele utilizatorului.
 • WireGuard este foarte nou și nu a fost testat minuțios.

Căutați o VPN cu mai multe opțiuni de protocol?

CactusVPN este exact ceea ce aveți nevoie. Vom începe spunând că nu oferim încă protocolul WireGuard. Nu, însă, nu pentru că nu putem, ci pentru că nu dorim ca utilizatorii noștri să fie cei care testează protocolul în acest moment, putând pune datele lor în pericol. În plus, avem o politică strictă fără log-uri la compania noastră, iar modul în care funcționează în prezent WireGuard, practic, este contrar.

Cu toate acestea, oferim criptare high-end (AES de grad militar, de exemplu) și protocoale VPN multiple dintre care să alegeți: SoftEther, OpenVPN (atât TCP cât și UDP), SSTP, IKEv2 / IPSec, L2TP / IPSec, PPTP.

Oferim, de asemenea, protecție împotriva scurgerilor DNS și un Killswitch pentru a ne asigura că datele dvs. sunt întotdeauna în siguranță și vă oferim acces la servere de mare viteză și lățime de bandă nelimitată pentru a vă asigura că vă bucurați de o experiență online lină.

Oferim acces la aplicații VPN prietenoase care funcționează pe mai multe sisteme de operare și dispozitive: Windows, macOS, iOS, Android, Android TV, Amazon Fire TV.

Încercați mai întâi serviciul nostru gratuit

Nu este nevoie să vă angajați imediat. Puteți profita mai întâi de proba noastră gratuită de 24 de ore pentru a vă asigura că CactusVPN vă poate satisface toate nevoile. Și nu este nevoie să vă faceți griji – nu solicităm deloc informații despre cardul de credit.

Oh, și s-ar putea să doriți să știți că oferim o garanție de returnare de 30 de zile în cazul în care serviciul nu funcționează ca anunțat odată ce ați devenit utilizator CactusVPN.

Cât de bun este Protocolul WireGuard în comparație cu alte protocoale VPN?

Iată tot ce trebuie să știți despre avantajele și dezavantajele utilizării WireGuard față de alte protocoale VPN.

Având în vedere că WireGuard este încă în curs de dezvoltare, nu îl putem recomanda încă cu privire la alte protocoale, dar probabil va deveni o alternativă bună la majoritatea protocoalelor din această listă în viitor..

WireGuard vs. PPTP

Chiar dacă WireGuard este în prezent un protocol experimental, securitatea oferită pare a fi mult mai bună și de încredere decât ceea ce PPTP poate oferi. Pentru unul, cablul ChaCha20 construit pe WireGuard este mai sigur decât criptarea MPPE PPTP, care prezintă multe vulnerabilități. De asemenea, există faptul că traficul PPTP a fost fisurat de NSA și că PPTP, spre deosebire de WireGuard, nu este open-source.

În ceea ce privește stabilitatea, WireGuard are un preț mai bun, deoarece PPTP este foarte ușor blocat cu firewall-urile NAT, deoarece PPTP nu funcționează nativ cu NAT. Cu toate acestea, merită menționat faptul că WireGuard ar putea fi blocat și de administratorii de rețea în starea sa actuală, deoarece folosește doar protocolul UDP – cu excepția cazului în care se iau precauții suplimentare pentru ca acesta să poată tunela pachetele UDP peste TCP, desigur.

PPTP este cunoscut a fi un protocol foarte rapid (motiv pentru care multe persoane îl folosesc în continuare), dar WireGuard ar putea oferi conexiuni foarte rapide, datorită creării ușoare a acestuia. Deocamdată, însă, nu există nicio referință care să prezinte cât de rapid este WireGuard în comparație cu PPTP.

În ceea ce privește disponibilitatea multiplelor platforme, PPTP este mai bună decât WireGuard, întrucât este disponibil pe mai multe platforme și este chiar integrat nativ în multe dintre ele. Totuși, merită menționat că acest lucru nu va mai fi cazul în viitor. Unele platforme (cum ar fi macOS Sierra și iOS 10) au încetat să ofere suport nativ pentru PPTP și nu ar fi deloc presupus să înceapă să înceapă să ofere suport auto pentru WireGuard – odată ce este complet stabil, desigur.

În acest moment, este foarte greu să recomandăm unul dintre aceste protocoale pentru o conexiune sigură. WireGuard va deveni cu siguranță opțiunea evidentă odată ce va trece prin suficiente testări și procesul de dezvoltare va fi finalizat. Deocamdată, este mai bine să alegeți un protocol diferit (cum ar fi OpenVPN sau SoftEther) dacă doriți o experiență online sigură și privată.

În cazul în care doriți să aflați mai multe despre PPTP, urmați acest link.

WireGuard vs. L2TP / IPSec

Deoarece WireGuard își propune să înlocuiască IPSec-ul „învechit”, este sigur să presupunem că ar putea oferi o experiență online mai convenabilă și mai sigură decât L2TP / IPSec – mai ales că codul este open-source, deci nu există nicio îngrijorare cu privire la niciun guvern. entitate care o afectează. Nu uitați – Snowden a susținut că NSA a slăbit intenționat protocolul L2TP / IPSec. Cu toate că nu există dovezi care să susțină această afirmație, totuși este ceva demn de reținut.

Un lucru pe care îl știm sigur, însă, este că WireGuard este mult mai rapid decât IPSec și are și performanțe mai bune. Conform punctelor de referință de pe site-ul WireGuard, WireGuard este capabil să producă până la 1000 Mbps, în timp ce IPSec poate gestiona doar rate de aproximativ 800 Mbps. Baza de cod mai ușoară este probabil să ajute WireGuard să ofere performanțe mai bune – fără a menționa faptul că funcția de încapsulare dublă a L2TP / IPSec tinde să încetinească conexiunile..

Totuși, L2TP / IPSec strălucește când vine vorba de disponibilitate. Funcționează pe mai multe platforme decât WireGuard și este chiar integrat nativ în multe sisteme de operare și dispozitive. Pe de altă parte, L2TP / IPSec este mai ușor de blocat decât WireGuard – în special cu un firewall NAT.

Dar WireGuard este încă în curs de dezvoltare, de aceea este mai sigur să folosești L2TP / IPSec (sau alte alternative mai bune) atunci când navighezi pe web. Dacă doriți să aflați mai multe despre L2TP / IPSec, avem un ghid detaliat despre acesta.

WireGuard vs. IKEv2 / IPSec

În ceea ce privește securitatea, atât WireGuard, cât și IKEv2 / IPSec au multe de oferit. În timp ce WireGuard se bazează pe o criptare nouă, de ultimă generație, IKEv2 oferă suport pentru criptare multiple. De asemenea, IKEv2 are implementări open-source, astfel încât poate fi la fel de de încredere ca WireGuard. Singura problemă cu IKE în ansamblu este faptul că există scurgeri de prezentări NSA care ar putea arăta cum ar putea fi folosit pentru a decripta traficul IPSec.

IKEv2 / IPSec și WireGuard fac o treabă bună de ocolire a firewall-urilor, dar nu folosesc portul 443 (portul de trafic HTTPS), astfel încât ar putea fi blocate de un administrator de rețea diligent. În ceea ce privește viteze, este un pic greu de spus, dar nu este deloc atrăgător să pretindem că sunt legate sau că IKEv2 este aproape la fel de rapid ca WireGuard. Este adevărat, IPSec este destul de lent, dar IKEv2 / IPSec este capabil să ofere viteze foarte mari.

În ceea ce privește stabilitatea, IKEv2 / IPSec este opțiunea superioară pentru că acum se vede cum WireGuard nu are încă o construcție stabilă. De asemenea, IKEv2 oferă suport pentru MOBIKE, o caracteristică care permite protocolului să reziste la schimbările de rețea (cum ar fi atunci când treceți de la o conexiune WiFi la planul dvs. de date) fără să renunțați la.

În afară de asta, este de remarcat și faptul că ambele protocoale sunt disponibile pe un număr similar de platforme, dar IKEv2 / IPSec se evidențiază mai mult pentru că funcționează și pe dispozitivele BlackBerry, ceea ce îl face o alegere ideală pentru utilizatorii de telefonie mobilă.

Deoarece WireGuard este încă o lucrare în curs, IKEv2 / IPSec este o opțiune mult mai sigură deocamdată. Dacă doriți să aflați mai multe despre IKEv2 / IPSec, consultați acest articol despre care am scris

WireGuard vs. IPSec

Obiectivul WireGuard este să fie mai bun decât IPSec și este probabil să îl realizeze odată ce va fi complet operațional. În timp ce IPSec este sigur, WireGuard folosește criptare și criptare moderne, de ultimă generație, pentru a oferi și mai multă protecție a datelor – ca să nu mai vorbim că protocolul este open-source, ceea ce îl face mult mai de încredere..

De asemenea, WireGuard presupune că are o bază de cod semnificativ mai mică decât IPSec, ceea ce ar face auditul mai performant și mai ușor pentru a găsi vulnerabilitățile. Și dacă luăm în considerare punctele de referință realizate de echipa WireGuard, putem vedea, de asemenea, că protocolul este mai rapid decât IPSec și are un timp de ping mai mic comparativ cu acesta.

IPSec este disponibil pe mai multe platforme decât WireGuard pentru moment, adevărat, dar trebuie să știți și că IPSec este potențial mai ușor de blocat cu un firewall decât WireGuard este.

În cele din urmă, este încă mai bine să rămânem la IPSec deocamdată, dar trecerea la WireGuard va fi probabil o idee foarte bună odată ce protocolul va fi complet dezvoltat.

Doriți să aflați mai multe despre IPSec? Vezi acest articol.

WireGuard vs. SSTP

SSTP este considerat a fi la fel de sigur ca OpenVPN, așa că este foarte probabil ca criptarea SSTP să fie la fel de puternică ca securitatea VPG WireGuard – cel puțin deocamdată. Cu toate acestea, trebuie să menționăm elefantul din cameră – SSTP este deținută exclusiv de Microsoft, o companie care nu a avut probleme în prealabil cu accesul la mesajele criptate la NSA. Și da, asta înseamnă și că SSTP nu este open-source așa cum este WireGuard.

Pe de altă parte, SSTP este mult mai greu de blocat cu un firewall decât WireGuard este în prezent. De ce? Deoarece SSTP poate utiliza portul 443. Întrucât acel port este rezervat traficului HTTPS, acesta nu poate fi în mod normal blocat de administratorii de rețea. WireGuard poate fi, de asemenea, configurat (cu ceva efort) pentru a utiliza portul 443, dar – implicit – folosește porturi UDP. Din păcate, nu este necunoscut pentru un administrator de rețea să blocheze UDP în întregime și să permită doar trafic TCP în rețea.

În ceea ce privește viteze, este destul de sigur să presupunem că WireGuard este mai rapid decât SSTP. Nu uitați – viteza SSTP este oarecum similară cu viteza OpenVPN. Și din moment ce WireGuard este mult mai rapid decât OpenVPN, este probabil mai rapid decât SSTP. Este probabil, de asemenea, mult mai ușor, dar este doar o speculație.

În ceea ce privește disponibilitatea, deocamdată, se pare că SSTP funcționează pe platforme puțin mai mari (Windows Vista și versiuni superioare, Android, Linux și routere) decât WireGuard, care este disponibil în mod normal doar pe Linux în acest moment, deși unele porturi către alte platforme există. dar nu par să fie „00% de încredere. În viitor, WireGuard va fi probabil acceptat pe mai multe sisteme de operare și dispozitive.

În total, SSTP este o alegere mai bună decât WireGuard – dar numai pentru că protocolul WireGuard nu este stabil și încă în curs de dezvoltare. Când va fi completă, alegerea va depinde de cât de mult ai încredere în Microsoft cu datele tale.

Vrei să afli mai multe despre SSTP și cât de bun este un protocol? Urmați acest link apoi.

WireGuard vs. SoftEther

SoftEther și WireGuard sunt în esență noile protocoale de pe bloc, deși WireGuard este „cel mai tânăr” dintre ele. Ambele protocoale sunt open-source, dispun de securitate de top și oferă viteze foarte mari. Există o șansă WireGuard este un pic mai rapidă, deoarece debitul său poate ajunge până la 1000 Mbps, în timp ce randamentul SoftEther merge până la aproximativ 900 Mbps.

SoftEther este încă o opțiune mai bună în acest moment, deoarece protocolul este mai stabil și nu poate fi cu adevărat blocat de administratorii de rețea, deoarece poate utiliza portul de trafic HTTPS (portul 443). De asemenea, SoftEther funcționează pe mai multe platforme în comparație cu WireGuard și este oferit de mai mulți furnizori VPN ca și opțiune de conectare.

De menționat, de asemenea, că serverul VPN al SoftEther poate rula mai multe protocoale, dar nu are suport pentru WireGuard – cel puțin pentru moment..

În cazul în care v-ar interesa să aflați mai multe despre SoftEther, avem aici un articol.

WireGuard vs. OpenVPN

În ceea ce privește securitatea, ambele protocoale au multe de oferit – cifrări foarte sigure și criptare de 256 biți. Desigur, WireGuard nu este la fel de fiabil, deoarece este încă în dezvoltare. Când va ieși din dezvoltare, s-ar putea ca acesta să se potrivească cu securitatea OpenVPN. Cu toate acestea, dacă nu se iau măsuri pentru a se asigura că WireGuard poate folosi TCP și port 443 fără ca problemele de rezolvare să fie implicate, un administrator de rețea va avea un timp mult mai ușor să îl blocheze decât OpenVPN, care poate utiliza atât UDP cât și TCP, și portul 443.

În ceea ce privește viteza, există un decalaj imens între WireGuard și OpenVPN. Conform acestor criterii, diferența de debit între cele două protocoale este de aproximativ 700-800 Mbps. De asemenea, timpul de ping este mult mai mic cu WireGuard (0,403 ms) comparativ cu OpenVPN (1,541 ms).

Pe de altă parte, OpenVPN este disponibil pe mai multe alte platforme, este de mai mulți ani și este oferit de toți furnizorii VPN.

Dacă doriți să citiți mai multe despre OpenVPN, iată un ghid util pe care ar trebui să îl consultați.

Tot ce aveți în vedere, ar trebui să utilizați Protocolul WireGuard?

Pentru moment, cel mai bine este să utilizați WireGuard numai dacă doriți să testați protocolul și să experimentați cu acesta pentru a vedea de ce este capabil, de ce vulnerabilități are și cât de bine poate trata firewall-urile..

Dar ar trebui să evitați cu siguranță utilizarea protocolului WireGuard dacă doriți să vă protejați traficul online și confidențialitatea pe Internet. Din păcate, nu este suficient de stabil pentru a garanta conexiuni cu adevărat sigure – pentru a nu menționa faptul că utilizarea WireGuard cu un serviciu VPN terț înseamnă că nu veți putea profita de o politică fără log, deoarece furnizorul nu poate respecta acesta cu WireGuard.

Concluzie – Ce este WireGuard?

WireGuard este un nou protocol VPN open-source, care a apărut oficial în 2018. Deși se mândrește cu securitate de ultimă generație și performanțe îmbunătățite semnificativ (este mai rapid și mai ușor decât OpenVPN și IPSec), protocolul este în prezent în curs de dezvoltare . Aceasta înseamnă că nu este sigur de utilizat dacă doriți să vă asigurați traficul și datele online – cel puțin deocamdată.

Nu veți găsi cu adevărat mulți furnizori VPN care oferă acces la conexiunile WireGuard, deoarece acest lucru poate pune în pericol datele utilizatorilor. În plus, modul în care este conceput WireGuard obligă furnizorii VPN să înregistreze datele utilizatorului, ceea ce poate merge împotriva politicilor lor fără jurnal.
Odată ce WireGuard este complet dezvoltat și lustruit, acesta va deveni probabil protocolul direct pentru conexiuni online sigure și rapide. Până atunci, însă, ar trebui să luați în considerare să alegeți un furnizor VPN care să ofere conexiuni OpenVPN și SoftEther.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map