Este bancar online în siguranță? (Ghid de securitate bancară pe Internet) |


First Things First – Ce este banca online?

Serviciile bancare online sunt un sistem de plată electronică care vă permite să efectuați plăți folosind contul sau cardul dvs. de credit pe web, utilizând site-ul web sau aplicația dedicată a băncii dvs. Întregul sistem bancar online va face parte din sistemul de bază bancar al băncii dvs. sau va conecta doar la acesta.

Totuși, serviciile bancare online sunt mai mult decât simple tranzacții financiare. De asemenea, poate reprezenta actul de a vă autentifica doar în contul dvs. pentru a vă verifica soldul sau extrasele de descărcare.

Deci, este bancar online în siguranță?

În general, da este. Este adevărat că băncile sunt adesea vizate de cibernetici și uneori reușesc să le fure și mulți bani. Cu toate acestea, acesta nu este exact genul de servicii bancare online la care ne referim acum, deoarece hackerii nu vă vizează – clientul bancar – ci banca în sine. De asemenea, nu puteți face prea multe lucruri pentru a preveni acest lucru decât să alegeți o bancă de încredere care să ia securitatea foarte în serios.

Prin asta, bancarile online tind să fie destul de sigure. Desigur, acesta este doar cazul dacă urmați procedurile de securitate adecvate – lucru despre care nu toate băncile sunt dispuși să discute. Vă vom povesti puțin despre sfaturile de securitate bancară pe Internet, dar mai întâi – să vedem exact care sunt amenințările de securitate care vă pot strica experiența bancară online:

1. Aplicații bancare compromise / false

Aplicațiile bancare online dedicate pot fi destul de sigure, dar nu sunt lipsite de defectele lor. În 2017, s-a descoperit de fapt că multe aplicații bancare aveau defecte de securitate care ar fi permis cybercriminaliilor să fure datele utilizatorilor.

Nu numai asta, dar și hackerii pot utiliza aplicații aparent inocente, care sunt de fapt răuvoitoare pentru a compromite aplicațiile bancare care sunt deja instalate pe dispozitivul dvs. Practic, aplicația dăunătoare descarcă o aplicație secundară, care apoi introduce o fereastră de suprapunere peste aplicațiile dvs. bancare. În momentul în care introduceți datele de autentificare în aplicația băncii dvs., acestea vor fi la fel de bune ca și acum.

Mai mult, aplicațiile bancare online nu au doar o parte corectă a problemelor de securitate. De asemenea, pot fi însușite cu suficient efort. În 2018, băncile cu nume mari (precum SBI, Axis Bank și ICICI) aveau aplicațiile lor dedicate impersonate de cibernetici care le foloseau pentru a fura date de la mii de oameni.

2. WiFi public

În zilele noastre noi folosim în mare parte bani digitali în loc de doar numerar, așa că pentru a face bancare online prin WiFi public este o a doua natură. Uneori trebuie doar să vă accesați contul la fața locului pentru a muta niște bani pe cardul dvs. de credit, astfel încât să puteți plăti factura restaurantului, nu?

Atunci WiFi WiFi public este foarte util, dar există o singură problemă în utilizarea acesteia: securitatea dvs. bancară online poate fi ușor compromisă. De ce? Deoarece majoritatea rețelelor WiFi publice nu sunt criptate – de fapt, aproximativ 24,7% din rețelele WiFi din întreaga lume (deci aproximativ 106 milioane rețele până în 2020) nu sunt deloc securizate.

Ce înseamnă asta pentru tine? Că orice hacker ar putea vedea tot ce faci pe Internet atunci când folosești WiFi public nesecurizat. Ei pot vedea datele de autentificare pe care le introduceți atunci când accesați contul dvs. bancar și care sunt numerele cardului dvs. de credit.

„Bine, aș folosi doar rețele securizate – precum cea pe care o am acasă. Problema rezolvată, nu? ”

Nu chiar. În prezent, aproape orice rețea WiFi securizată folosește criptarea WPA2 pentru securitate. Problema cu aceasta este că WPA2 nu este chiar nepriceput. De fapt, este vulnerabil la un tip specific de atac de hacker numit atac KRACK. Din fericire, WPA3 va rezolva această problemă, însă, potrivit surselor, va fi nevoie de ani de zile pentru adoptarea pe scară largă a WPA3..

3. Erorile din partea Băncii

Uneori, nu doar cybercriminalii fac viața dificilă pentru utilizatorii de servicii bancare online. Este de fapt băncile în sine. Și nu vorbim doar despre erori de securitate în numele lor, deși acest gen de lucruri aparține și aici.

Nu, despre ce vorbim este că băncile suferă încălcări de date sau pierd accesul la datele clienților sensibile și nu lasă clienții să știe despre ele. Da, genul acesta de lucruri s-a mai întâmplat înainte, iar banca australiană CBA este cel mai recent exemplu, pierdând în 2016 aproximativ 20 de milioane de înregistrări ale clienților, fără a avertiza pe nimeni despre asta.

Poate fi ușor de înțeles de ce băncile ar putea să nu anunțe imediat utilizatorii despre așa ceva. La urma urmei, vor să evite panicarea în masă și închiderea contului, în timp ce rezolvă problema. Cu toate acestea, există întotdeauna șansa ca ceva să nu meargă din nou și ca datele dvs. financiare și personale să fie expuse din cauza unei erori umane sau software. Dacă s-a întâmplat deja o dată, se poate întâmpla de două ori.

În situații de genul acesta, sfârșești să fii ținut în întuneric fără să realizezi că cybercriminalii ar putea avea acces la informațiile tale financiare și personale în fiecare zi.

4. Phishing

Phishing-ul poate fi definit ca o încercare a unui criminal cibernetic de a vă confunda sau de a vă păcăli să împărtășiți informații sensibile cu aceștia, cum ar fi numerele cardului dvs. de credit, numerele de cont bancar și datele de autentificare online de conectare bancară. În mod normal, phishing-ul folosește e-mail și social media ca canale de distribuție, dar se poate face și prin telefon.

Când vine vorba de servicii bancare online, escrocii în spatele atacurilor de phishing vor încerca uneori să pretindă că sunt cineva de la banca dvs. și vor folosi poziția lor de autoritate pentru a vă face să dezvăluiți diverse date. Probabil că îți vor spune că există o problemă cu finanțele tale sau că au observat o activitate suspectă pe contul tău.

Totuși, de multe ori, vor încerca doar să vă convingă să accesați un link scurtat. Acest link va duce la un site web fals pe care l-au creat pentru a semăna cu site-ul băncii tale. În 2017, mesajele de tip phishing care au direcționat utilizatorii către site-urile web dăunătoare legate de bănci au fost cele mai frecvente și nu este foarte probabil ca această tendință să dispară.

În general, dacă vă confruntați cu o înșelătorie de phishing, puteți fi sigur că:

 • Verificările de autentificare pentru contul dvs. bancar vor fi furate.
 • Contul dvs. bancar online va fi golit.
 • Informațiile contului dvs. (adresa de e-mail, adresa fizică, numele complet, numărul de mobil etc.) vor fi vândute pe site-ul profund.

5. Pharming

Pharming-ul este similar cu phishingul, dar în loc să te bazezi pe trucuri și înșelăciune, te redirecționează automat către site-uri web dăunătoare. Practic, tastați adresa site-ului web a băncii dvs. și sunteți redirecționat către un site web fals, prezentat ca acesta, fără să știți. Evident, hackerul din spatele acestui lucru va avea acces la toate informațiile dvs. legate de bancă odată ce începeți să-l introduceți.

Pharming se bazează fie pe malware pentru a modifica fișierele Hosts (fișierele care leagă o adresă IP la un domeniu de site) pe computerul dvs., fie pe otrăvirea serverelor DNS ale ISP-ului dvs. astfel încât toți utilizatorii care le utilizează pentru a se conecta la un anumit site web sunt redirecționate către site-ul propriu al criminalului cibernetic.

6. Keyloggers

Un keylogger este un tip de malware care vă infectează dispozitivul și începe să vă înregistreze toate apăsările de cheie pe acesta. Toate acele informații sunt compilate într-un fișier de jurnal pe care un hacker îl poate prelua oricând. Deci, practic, oricine te expune la un keylogger va ști fiecare lucru pe care îl introduci pe computer – inclusiv datele de autentificare online de autentificare bancară.

Dispozitivul dvs. se poate infecta cu keylogger-uri dacă interacționați cu mesaje de phishing și site-uri web dăunătoare, dar cineva poate plasa keylogger-ul pe dispozitivul dvs., dacă are acces direct la acesta.

Alte tipuri de malware pot fi utilizate pentru a compromite securitatea dvs. bancară pe Internet (de exemplu, spyware și viruși), dar, în mod normal, keylogger-urile sunt cele mai periculoase în această situație.

Ajută un tastatură virtuală?

Unii oameni susțin că o tastatură virtuală vă protejează 100% de la protejarea programelor malware. Acest lucru este adevărat, deoarece nu a fost trimis niciun semnal către tastatura fizică, deoarece veți folosi doar o tastatură software care apare pe desktop pentru a introduce datele de autentificare..

Cu toate acestea, nu recomandăm utilizarea unei tastaturi virtuale ca soluție finală. În timp ce keylogger-urile s-ar putea să nu vă poată fura datele de autentificare (și alte date), spyware-ul ar reuși să facă asta. Cum? Făcând capturi de ecran de pe desktop, văzând în esență ce tastați pe tastatura virtuală.

Iată cum să vă îmbunătățiți securitatea bancară online

1. Nu faceți servicii bancare online pe WiFi

După ce cunoașteți pericolele WiFi securizat și securizat, este destul de evident că ești mai bine să îți faci serviciile bancare online fără să o folosești. Desigur, este mai ușor spus decât făcut și cu siguranță poate fi destul de incomod.

În general, cel mai bun pariu este să folosiți planul dvs. de date mobile pentru a vă verifica conturile bancare sau pentru a vă asigura că conexiunea la internet acasă vine direct de la router, nu de la o conexiune WiFi.

Desigur, puteți încerca să eliminați complet riscul de a pune WiFi în pericol securitatea WiFi, ceea ce vom discuta mai jos.

2. Utilizați un VPN pentru servicii bancare online

“Stai – VPN este sigur pentru serviciile bancare online?”

Da, cu siguranță este. Un VPN este un serviciu online care criptează traficul online, asigurându-vă că nimeni nu îl poate monitoriza pentru a vedea ce faceți pe Internet. Acest lucru înseamnă, de asemenea, că nu se vor putea răspunde la conexiunile dvs. de Internet pentru a fura date sensibile ale contului bancar online de la dvs..

Un VPN este atât de sigur, încât îl poți folosi chiar și pentru a face servicii bancare online, în timp ce folosești în mod convenabil WiFi public, necriptat. Puteți chiar să configurați un VPN pe routerul dvs. pentru a vă asigura că nu trebuie să vă faceți griji cu privire la amenințările de securitate bancară online.

Aveți nevoie de un VPN sigur pentru serviciile bancare online? Încercați CactusVPN

Te-am acoperit. CactusVPN oferă un serviciu VPN high-end care vă protejează traficul online și datele cu criptare de grad militar și protocoale VPN puternice precum SoftEther, IKEv2 și OpenVPN.

În plus, oferim și protecție împotriva scurgerilor DNS, un comutator Kill care vă asigură că sunteți întotdeauna în siguranță pe internet și o politică fără log.

În plus, după ce deveniți abonat CactusVPN, vom rămâne înapoi cu garanția noastră de returnare de 30 de zile.

3. Activați autentificarea cu mai multe factori în contul dvs.

Autentificarea cu mai mulți factori este o modalitate excelentă de a oferi contului dvs. bancar un nivel suplimentar de securitate. În mod normal, această caracteristică necesită să introduceți un cod suplimentar atunci când vă conectați la contul dvs. online – imediat după ce introduceți datele de autentificare. Codul va fi generat pe dispozitivul dvs. mobil (printr-o aplicație precum Google Authenticator) sau veți primi un mesaj text cu acesta.

„Ce se întâmplă dacă banca mea nu oferă autentificare multi-factor?”

Este un steag roșu destul de mare, sincer. În acest caz, este mai bine să schimbi băncile. În caz contrar, nu va rămâne nimic în calea hackerilor dacă reușesc vreodată să vă fure acreditările de autentificare.

4. Aflați cum puteți localiza aplicații bancare false

Cum puteți spune dacă aplicația băncii dvs. este sau nu legitimă? Iată câteva lucruri pe care ar trebui să le încercați:

 • Uitați-vă la numele dezvoltatorului. În mod normal, o bancă nu va avea numele unei persoane acolo – doar numele băncii. Dacă nu este cazul, probabil că aveți de-a face cu o aplicație falsă. De asemenea, asigurați-vă că site-ul real al băncii este prezent și acolo.
 • Citește descrierea – nu o scanați doar. Aplicațiile false în mod normal nu vor avea explicații detaliate despre modul în care funcționează aplicația și ce caracteristici are. De asemenea, probabil că veți observa și unele dactilografii sau fraze ciudate.
 • Verificați numărul de descărcări. Dacă este prea scăzut, aceasta poate fi o problemă – mai ales dacă aplicația este disponibilă în magazinul de aplicații de ceva vreme.
 • Căutați recenzii. În mod normal, o aplicație bancară online ar trebui să aibă un număr decent dintre ele – mai ales dacă există unele bug-uri. Dacă este o aplicație falsă, este foarte probabil să găsiți mulți oameni care se plâng de asta în recenzii.
 • Dacă descrierea aplicației pretinde că vă oferă recompense și premii (în special bani) pentru descărcare, instalare și utilizare, este foarte probabil o aplicație falsă care încearcă doar să-ți fure acreditările de autentificare.
 • Verificați sigla. Dacă pare foarte scăzut sau este ușor diferit de sigla normală a băncii, aplicația este probabil falsă.
 • Și în cele din urmă – verificați cu cineva de la banca dvs. că aplicația pe care ați găsit-o este adevărata ofertă. Dacă nu aveți timp pentru asta, verificați de două ori că este aceeași aplicație vizitând site-ul oficial al băncii. În mod normal, ar trebui să aibă legături cu aplicațiile sale acolo.

Dar dacă încă nu sunteți sigur că aplicația bancară pe care ați găsit-o nu este compromisă sau falsă, atunci utilizați site-ul băncii în schimb.

5. Utilizați o parolă puternică pentru conturile dvs. bancare online

Probabil banca dvs. vă va spune acest lucru oricum, iar majoritatea băncilor fac obligatoriu crearea de parole puternice. Totuși, dacă nu sunteți sigur cum să o faceți, iată câteva indicatoare:

 • Utilizați numere, simboluri și amestecați litere mari și minuscule.
 • Nu folosiți parole scurte. Cei mai mulți oameni și bănci spun că este suficient 8 caractere, dar vă recomandăm să vizați 15 caractere sau mai multe.
 • Dacă aveți idei reduse, faceți din parola dvs. un acronim pentru o frază („WvSe10y” pentru „Vizităm Spania la fiecare 10 ani”, de exemplu).
 • Nu folosiți cuvinte de dicționar. Dacă într-adevăr trebuie să utilizați cuvinte, inversați-le.
 • Stai departe de înlocuirile care sunt un cadou mort („0” în loc de „o” sau „$” în loc de „s”).
 • Dacă banca vă permite acest lucru, introduceți câteva caractere spațiale.
 • Încercați să utilizați un generator de parolă dacă nu aveți timp să furnizați mai multe parole sigure.

Aflați mai multe despre securitatea parolelor.

6. Nu mențineți conectarea automată activată pe browsere

Sigur, autentificarea automată poate fi convenabilă – mai ales dacă utilizați o parolă puternică și aveți mai multe conturi bancare. Este sigur că trebuie să introduceți manual parola lungă în timp ce verificați dublu notebook-ul sau hârtia pe care le-ați scris la fiecare 2-3 secunde, corect?

Este adevărat, dar vă oferă și alte pericole potențiale. De exemplu, dacă cineva ar fi să-ți fure telefonul sau laptopul sau să intre în casa ta și să acceseze computerul, acesta ar avea acces instantaneu la conturile tale bancare..

Deci, cel mai bine este să evitați autentificarea automată. Dar asta nu înseamnă că va trebui să introduceți manual parolele de fiecare dată când doriți să verificați soldurile contului. Dacă utilizați un manager de parolă (cum ar fi Bitwarden, KeePassX sau LessPass), acesta va completa automat toate formularele de autentificare pe care vi le permiteți să.

„Dar nu este același lucru cu cineva care are acces la telefonul sau computerul meu cu conectare automată activat pe browsere?”

Nu, deoarece un manager de parole fiabil vă va autentifica de fiecare dată când doriți să vă completați automat datele de autentificare pentru un anumit cont. Da, asta înseamnă că veți mai tasta o parolă, dar cel puțin va fi o singură parolă principală.

7. Nu faceți servicii bancare online pe calculatoare publice

La fel ca în cazul în care nu ar trebui să faceți servicii bancare online pe WiFi public fără să folosiți protecția corespunzătoare, nici nu ar trebui să faceți asta pe computere publice. De ce? Deoarece există întotdeauna riscul ca computerul să fi fost infectat cu programele spyware sau să fie încărcat cheylogger-uri pe acesta.

Dacă acesta este cazul și accesați contul dvs. bancar, oricine a plasat programele malware pe computer poate veni întotdeauna la sfârșitul zilei și să recupereze jurnalele care conțin datele dvs. de autentificare – aceasta este dacă nu au acces la distanță la computer , în acest caz trebuie doar să monitorizeze ceea ce faci în timp ce îl folosești.

8. Ignorați, ștergeți și raportați mesajele de phishing

Phishingul este un mod prin care ciberneticii își propun să vă fure acreditările de conectare la contul bancar online. Practic, phishing-ul reprezintă încercarea unui hacker de a vă păcăli să dezvălui aceste informații.

De obicei, aceștia vor trimite mesaje false care pretind că sunt un reprezentant sau un tehnician de asistență IT de la banca dvs., solicitându-vă să vă confirmați contul oferindu-le informații precum numele contului, titularul contului, parola sau numărul cardului de credit. În mod alternativ, ar putea face același lucru, dar vă rugăm să accesați un link sau să descărcați un atașament. Dacă faceți oricare dintre acestea, veți fi redirecționat către un site web de phishing, sau dispozitivul dvs. este infectat cu malware (spyware sau keylogger, cel mai probabil).

Acestea sunt doar câteva scenarii posibile, dar veți primi ideea. Practic, dacă primiți un mesaj de la cineva care pretinde că lucrează pentru banca dvs. care vă solicită informații sensibile sau acces la contul dvs., nu le răspundeți. Banca dvs. nu vă va cere niciodată ceva de genul acesta. Pentru a fi sigur 100%, contactați banca dvs. pentru a-i întreba despre mesaj pentru a vedea dacă este legitim.

În cazul în care nu este așa, ștergeți-le, raportați-le ca spam, blocați adresa expeditorului și luați legătura cu autoritățile locale dacă legile țării dvs. permit acest lucru.

Dacă doriți să aflați mai multe despre phishing (în special cum să vă protejați de acesta), iată un ghid pe care l-am scris despre acesta, alături de alte amenințări.

9. Asigurați-vă că ISP-ul dvs. va asigura securitatea serios

Ce legătură are ISP-ul dvs. cu serviciile bancare online? Este simplu – un ISP care are standarde de securitate laxă va cădea probabil victima intoxicației DNS, o formă de atac de pharming care va schimba tabelele de pe serverul DNS. Practic, serverul DNS pe care îl folosește ISP-ul dvs. va fi deturnat și, în consecință, dvs. și toți ceilalți utilizatori care accesează site-uri web prin intermediul acestuia, veți fi redirecționat către site-uri false, false, în schimb.

Nu veți putea niciodată să faceți un tur al camerelor serverului dvs. ISP și să monitorizați modul în care echipele de securitate IT mențin serverele și datele, desigur, dar puteți oricând să vă întrebați ISP-ul ce măsuri iau pentru a-și proteja serverele DNS de atacuri faringiene. Dacă își iau timpul pentru a explica ce proceduri urmează și nu încearcă să te arunce cu jargon generic, acesta este un semn bun.

În cazul în care doriți să aflați mai multe despre pharming, consultați articolul pe care l-am conectat mai sus.

10. Instalați software de antivirus / Antimalware de încredere

Programele malware și virușii îți pot pune adesea în pericol contul bancar. Prin urmare, este important să vă protejați dispozitivul de ele. La urma urmei, nu contează dacă ISP și banca dvs. fac tot ce pot pentru a vă oferi securitate bancară online de top. Dacă nu faceți acest lucru și dacă dispozitivul dvs. este infectat cu malware, acesta se va termina.

Există o mulțime de furnizori de software antivirus / antimalware, dar recomandările noastre sunt Malwarebytes și ESET.

Oh, și asigurați-vă că instalați aplicațiile lor dedicate și pe dispozitivele dvs. mobile.

11. Păstrați totul (sistem de operare, Antivirus / Antimalware, browser) la zi

Actualizările obișnuite pot fi un pic enervante, întrucât par întotdeauna să intre în calea ceea ce faci. Însă fără acele actualizări periodice, nu veți fi la mila criminalilor cibernetici.

Vedeți, actualizările pot conține adesea modificări critice care corelează vulnerabilități minore într-un sistem de operare sau browser, vulnerabilități pe care un hacker le-ar putea exploata. De asemenea, actualizările periodice asigură că programul dvs. antivirus / antimalware poate ține pasul cu noile forme de malware care continuă să apară aproape la fiecare 10 secunde, potrivit experților în securitate.

12. Asigurați-vă dispozitivul mobil

Dacă folosești telefonul mobil pentru a face servicii bancare online și sfârșești prin a-l pierde sau a-l fi furat, există șansa ca persoana care ajunge să-l găsească / să-l fure să poată folosi informațiile de pe dispozitivul tău pentru a-ți compromite conturile bancare..

Acesta este motivul pentru care trebuie să vă asigurați că dispozitivul dvs. mobil este securizat corect, astfel încât să nu poată fi accesat de nimeni, decât de dvs. Iată trei moduri de a face asta:

 1. Utilizați o parolă puternică pentru dispozitivele dvs. iOS și o parolă puternică pentru dispozitivele dvs. Android. Există instrumente care pot sparge coduri / parole scurte (cum ar fi 6 cifre), deci faceți-le peste 10 cifre și încercați să utilizați cuvinte inventate sau litere aleatorii în loc de numere.
 2. Utilizați o funcție sau o aplicație Scanner de amprente digitale dacă este disponibilă pentru dispozitivul dvs..
 3. Dezactivați Blocarea notificărilor pe ecran, astfel încât persoana care are telefonul dvs., dar încă nu o poate debloca, să nu poată vedea nicio notificare importantă care apare.

În afară de asta, ar trebui să mențineți Bluetooth dezactivat atunci când nu îl utilizați. Acesta nu este un lucru care vă va asigura telefonul dacă este pierdut sau furat, dar vă va ajuta să îl mențineți în siguranță în caz contrar. De ce? Deoarece Bluetooth a avut de fapt vulnerabilități grave în ultimii ani. Unul dintre ei a făcut posibilă acțiunea cibernetică de a hacker în mod silențios dispozitivele mobile care aveau Bluetooth pornit. Un altul a permis hackerilor să compromită cheile criptografice ale dispozitivului dvs. cu atacuri MITM.

13. Lucrează cu o bancă de încredere

Acesta nu este un mare sfat, deoarece este destul de evident, dar ce înseamnă exact o „bancă de încredere”? Ei bine, ar trebui să fie unul care îndeplinește următoarele cerințe:

 • Are aplicația sa dedicată, pe care o face reclamă pe site-ul său web și se actualizează periodic.
 • Vă permite să utilizați autentificarea cu mai mulți factori pentru a vă conecta la contul dvs. Tranzacțiile protejate prin parolă sunt, de asemenea, un semn bun.
 • Banca vă permite să configurați notificarea mesajelor text pentru tranzacțiile de cont. Aceasta facilitează monitorizarea activității contului.
 • Reprezentanții băncii sunt capabili (cel puțin într-o anumită măsură) să explice modul în care vă asigură securitatea bancară online.
 • Este necesar să utilizați o parolă puternică la logare. De asemenea, o bancă care face obligatorie schimbarea parolei dvs. în mod regulat (în fiecare lună, de exemplu) este de încredere.

Este bancar online în siguranță? Linia de jos

Deci, cât de sigură este bancarile online?

În general, este destul de sigur, dar există o mulțime de riscuri asociate cu acesta, cum ar fi phishing, pharming, încălcări de date sau erori pe care banca nu le menționează, aplicații bancare false sau compromise, keylogger-uri (și alte tipuri de malware) și WiFi vulnerabilități.

Din fericire, există câteva lucruri pe care le poți face pentru a te asigura că te vei bucura de o securitate decentă a serviciilor bancare pe Internet:

 • Folosiți planul dvs. de date în loc de WiFi atunci când faceți servicii bancare online.
 • Utilizați un VPN sigur pentru serviciile bancare online – în special pe WiFi.
 • Instalați software antivirus puternic / antimalware pe dispozitivul dvs. și păstrați-l (alături de sistemul de operare și browserul) actualizate.
 • Lucrați doar cu o bancă în care puteți avea încredere.
 • Activați autentificarea cu mai mulți factori pentru contul dvs. bancar.
 • Asigurați-vă că dispozitivul dvs. mobil este securizat 100%.
 • Faceți timp pentru a vedea dacă ISP-ul dvs. știe cum să-și protejeze serverele DNS de pharming.
 • Nu răspundeți și nu interacționați cu niciun mesaj de phishing.
 • Nu faceți niciodată nicio bancă online pe computere publice.
 • Vino cu o parolă puternică pentru contul tău bancar.
 • Nu activați autentificarea automată în browsere.
 • Aflați care sunt semnele unor aplicații bancare false și evitați-le.
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map