Ghidul părinților pentru siguranța internetului pentru copii |


De ce este necesară securitatea cibernetică pentru copii?

Este destul de simplu – Internetul nu este la fel de sigur pe cât ne-am dori cu toții să credem că este. Adevărat, copiii și adolescenții se pot distra bine pe web și pot învăța multe abilități utile. Cu toate acestea, realitatea este că Internetul este plin de amenințări online și cibernetici care abia așteaptă să profite de naivitatea unui copil sau adolescent.

Iată o listă cu cele mai frecvente probleme cu care ar putea avea copiii și adolescenții să facă față online:

1. Cyberbullying

Dacă nu vă familiarizați cu intimidarea cibernetică, atunci când oamenii folosesc comunicațiile online și electronice pentru a amenința, intimida și speria copiii și adolescenții. Ele pot viza și persoanele în vârstă, dar copiii și adolescenții tind să fie principalele victime. Oricare dintre următoarele poate reprezenta intimidarea cibernetică:

 • Răspândirea unor zvonuri false despre cineva pe social media, prin aplicații de mesagerie și mesaje text.
 • Trimiterea amenințărilor și a mesajelor medii către cineva prin intermediul social media, apeluri telefonice și mesaje și e-mailuri.
 • Făcând fotografii / videoclipuri necuprinzătoare, private și / sau rușinoase cu cineva și răspândindu-le online.
 • Intrând în contul online al unei persoane (de obicei, un cont de social media) și folosirea acestuia pentru a trimite mesaje rău intenționate, violente sau sexuale altor persoane în timp ce pozați ca persoana respectivă.
 • Se preface că este altcineva pe platformele online, pentru a le afecta imaginea și reputația.
 • Trimiterea agresivă a mesajelor sexuale către cineva care nu le dorește.

S-ar putea să credeți că copilul dvs. nu va ajunge să fie o victimă a infracțiunii informatice, dar luați în considerare acest lucru – peste jumătate dintre copii și adolescenți s-au presupus că nu numai au fost abuzate pe internet, dar aproximativ aceeași cantitate dintre ei s-au angajat și în acțiunea de cibernetică. Ba mai mult, peste unul din trei tineri au fost victime ale unor amenințări cibernetice.

“Nu este in regula. Dacă s-ar întâmpla așa ceva, copilul meu mi-ar spune.

Nu chiar. Aceleași statistici arată, de asemenea, că peste peste jumătate dintre tineri nu își vor spune părinții atunci când vor deveni victime ale infracțiunilor informatice. S-ar putea să le fie rușine să o facă, ar putea fi șantajate să stea în liniște sau ar putea pur și simplu să se teamă că vor avea probleme din cauza asta.

Scopul final al unui Cyberbully este în final:

 • Convingeți un copil sau un adolescent să facă ceva ilegal sau sexual, șantajându-i.
 • Presionați-i să partajeze informații sensibile cu el (cum ar fi detaliile cărții de credit ale părinților lor).
 • Împingeți copilul / adolescentul în punctul în care este dispus să se rănească sau chiar să se sinucidă.

2. Predatorii sexuali

Pradatorii sexuali folosesc adesea internetul pentru a găsi și îngriji potențialele victime. Aceștia abuzează de inocența copiilor și adolescenților, prefacându-se a fi altcineva (precum cineva cu vârsta lor) și prefacându-se a fi un nou prieten potențial pentru ei. Principalul obiectiv al prădătorilor sexuali online este de a câștiga încrederea copiilor tăi până în punctul în care îi pot convinge să se întâlnească în persoană.

Evident, dacă se întâmplă asta, copilul tău poate ajunge victima traficului de persoane – sau mai rău. Ba mai mult, un prădător sexual ar putea reuși să-l convingă să-și implice și prietenii. Din păcate, asta tinde să se întâmple din când în când, unul din 20 de copii recunoscând că au aranjat o întâlnire secretă cu cineva pe care l-au întâlnit online.

3. Tot ceea ce Kid dvs. postează online

De multe ori, copiii și adolescenții nu înțeleg că, dacă postează ceva online, probabil că va rămâne acolo pentru totdeauna sau până când Internetul se va prăbuși. Simplul fapt este că web-ul nu are butonul „Șterge”, așa că orice vei posta pe acesta va rămâne acolo. Cu siguranță, o postare, o fotografie sau un videoclip jenant pot fi șterse, dar dacă cineva reușește să-l captureze sau să îl salveze înainte de a fi finalizat, nu se poate face nimic despre asta.

Copiii mici și adolescenții, evident, nu se vor gândi la ceea ce ar putea crede un viitor angajator sau soț despre ceea ce postează pe internet sub numele lor real. O astfel de lipsă de previziune poate – și probabil va ajunge în cele din urmă să le muște în viitor. În plus, acestea ar putea posta tipul de informații (cum ar fi locul unde se află în prezent) care pot facilita orientarea acestora de către infractori.

4. Malware și viruși

Copiii și adolescenții pot descărca accidental malware și viruși fără să știe măcar acest lucru. Fișierele dăunătoare pot fi deghizate în cel mai recent joc video, albumul cântărețului lor preferat sau fotografii sexuale explicite și alt conținut. În mod normal, ei nu consideră posibilitatea ca un astfel de fișier să conțină ceva rău, așa că nu cred că ar putea exista consecințe dacă interacționează cu ei.

Din această cauză, dispozitivele lor – și, în consecință, dispozitivele dvs., dacă le folosesc – pot ajunge să fie infectate cu tot felul de malware, precum spyware, keyloggers și adware. Dacă se întâmplă acest lucru, puteți fi sigur că informațiile personale și financiare ale copiilor și copiilor dvs. vor fi furate și vândute pe web-ul profund.

5. Conținut violent și sexual

Internetul este plin de cunoștințe, dar este, de asemenea, plin de conținut grafic violent și sexual, care poate fi inadecvat pentru oricine – în special copiii mici și adolescenții. Din păcate, le este destul de ușor să găsească un astfel de conținut pe web sau doar să îl acceseze din greșeală. Conform cercetărilor, în jur de 93% dintre băieți și 62% dintre fete au fost expuse la conținut sexual în perioada adolescenței. Mai mult decât atât, 66% dintre utilizatorii online cu vârste între 10 și 17 ani care au fost expuși la pornografie online au fost expuși în mod neintenționat.

Dacă copiii dvs. sunt expuși la ceva de genul acesta, i-ar putea afecta în mod psihologic negativ. Modul în care interacționează cu prietenii și interesele lor amoroase ar putea fi afectat în mod semnificativ, ceea ce – la rândul său – poate determina depresia copiilor tăi. Mai mult, acel tip de conținut poate conține, de asemenea, malware sau viruși.

6. Phishing (Și alte escrocherii)

Adulții sunt sensibili la phishing, așa că vă puteți imagina care sunt țintele ușoare pentru copii și adolescenți. Și escrocii nu se opresc să facă asta, deoarece este o modalitate ușoară de a obține ceea ce doresc – informații de identificare personală și date financiare, cum ar fi numerele cardului de credit, detaliile contului bancar și datele de autentificare ale contului bancar..

De obicei, escrocii de phishing se vor apropia de copii și adolescenți pe social media, dar ar putea încerca să le trimită și e-mailuri. În loc să pretindă că reprezintă o bancă, ar putea spune că provin dintr-o companie de jocuri video, reprezintă un artist cunoscut sau ar putea pretinde că sunt un ofițer de poliție pentru a încerca să le sperie să dezvăluie informații sensibile.

9 modalități de a îmbunătăți siguranța internetului pentru copii

Conform propriilor noastre cercetări și a ceea ce am auzit de la alți părinți, iată cele mai utile sfaturi de siguranță pe internet pentru copii și adolescenți:

1. Discutați despre cyberbullying cu ei deschis

Unul dintre motivele principale pentru care copiii și adolescenții care sunt victime ale cyberbullying-ului nu vorbesc despre asta este rușinea și frica. Le este teamă că ar putea avea probleme din cauza asta și le este rușine că au devenit victime de așa ceva.

Acesta este exact motivul pentru care trebuie să fiți 100% transparent atunci când discutați despre acest subiect. Ei trebuie să știe că nu este ceva care li se întâmplă doar și că, cu siguranță, nu este normal. În afară de asta, aceștia trebuie să înțeleagă pe deplin că există soluții pentru acțiunea cibernetică și modalități de prevenire a acestuia. Și că se pot întotdeauna să vă apeleze pentru ajutor.

De asemenea, ar trebui să vă faceți timp pentru a vedea care este statutul juridic al acțiunilor informatice în țara dvs. Dacă puteți contacta autoritățile despre acest lucru, asigurați-vă că informați și copiii dvs. despre asta. Cunoașterea că, de asemenea, poate apela la un ofițer de poliție pentru ajutor atunci când se confruntă cu intimidarea cibernetică le va oferi, probabil, mai multă încredere, va înlătura stresul și frica (sau o parte din acesta) și îi va face mai predispuși să ia măsuri împotriva bătăușilor lor.

În cazul în care copilul dvs. este hărțuit de un bătăuș online, faceți fotografii sau capturi de ecran ale mesajelor. Nu le ștergeți – pot fi dovezi utile în viitor. Dacă știți identitatea bătăușului și este cineva cu vârsta copilului dvs., contactați părinții.

Dacă doriți o imagine de ansamblu mai detaliată despre ce este intimidarea cibernetică și cum vă puteți proteja copiii împotriva acestuia, consultați acest ghid.

2. Instalați programe antivirus / Antimalware securizate pe dispozitivele lor

Puteți (și ar trebui) să discutați cu copiii dvs. despre malware – ce este, modul în care dispozitivele lor pot fi infectate cu acesta și ce fel de daune poate face. Pentru a pune problema, în mod normal, ar fi suficient să menționăm că nu vor mai putea folosi computerul, consola de jocuri sau telefonul mobil din cauza malware-ului.

Dar, chiar dacă sunt pe deplin conștienți de pericolele de malware, asta nu înseamnă că nu va exista riscul (oricât de mic) să descarce accidental un fișier rău intenționat sau să acceseze un link infectat cu malware. Haideți să facem față – dacă vor vedea un mesaj care pretinde că pot primi gratuit jocurile, albumele sau emisiunile preferate, probabil că nu se vor gândi de două ori.

Deci, pentru a evita astfel de situații și pentru a garanta siguranța pe internet pentru copii, este mai bine să instalați software antivirus / antimalware pe toate dispozitivele și dispozitivele lor. Nu vă lăsați păcălit de nume – atât antivirus, cât și programe antimalware fac același lucru. La urma urmei, un virus este un tip de malware.

Există o mulțime de furnizori de software antivirus / antimalware, dar recomandările noastre sunt Malwarebytes și ESET.

3. Instalați VPN-urile pe dispozitivele lor & Învățați-le despre VPN-uri

Nu sunteți sigur ce este un VPN? Acronimul înseamnă Rețeaua virtuală virtuală și este un serviciu online care vă permite să ascundeți adresa dvs. IP și să criptați traficul online. Dacă ar fi să-i explici copilului tău, l-ai putea descrie ca un instrument care te păstrează în siguranță online și te asigură că oamenii nu te pot spiona.

Cum ar putea oferi VPN securitatea cibernetică pentru copii? Destul de simplu – serviciul ar cripta tot traficul lor de internet, care poate veni la îndemână atunci când utilizează WiFi public. Și să o înțelegem – copiii și adolescenții vor folosi WiFi-ul public fără a se preocupa că nu este garantat și că oricine își poate monitoriza activitățile online. Da, asta înseamnă că un infractor cibernetic ar putea să-i fure cu ușurință e-mailul, contul de social media și datele de autentificare ale contului bancar.

Un alt mod în care un VPN ar ajuta la securizarea internetului pentru copii este prin ascunderea adreselor IP ale acestora. De ce este atât de important? Deoarece geo-locațiile lor vor fi ascunse astfel, site-urile umbroase și hackerii nu vor putea monitoriza acest tip de informații. De asemenea, nu ar putea folosi adresele lor IP pentru a afla lucruri precum:

 • În ce țară trăiesc copiii tăi.
 • Din ce oraș sunt copiii tăi.
 • Cine este ISP-ul tău.

Desigur, va trebui să le explicați copiilor de ce este necesară utilizarea unui VPN. Puteți menționa avantajele pe care le-am descris mai sus, dar este mai bine dacă vă concentrați asupra avantajelor care vor rezona mai mult cu acestea:

 • Un VPN le-ar oferi o experiență de joc mai bună. Aceștia nu ar mai trebui să se îngrijoreze de restricțiile din regiune, interdicțiile IP, atacurile DoS / DDoS, jocurile fiind interzise și perioadele și intervalul ridicat de ping. În plus, nu le-ar fi permis să joace câteva jocuri noi mai devreme decât atunci când au fost lansate în țara dvs..
 • Un VPN vă poate ajuta copiii să ocolească geo-blocurile care îi pot împiedica să privească emisiunile, desenele animate și filmele pe care le doresc. De exemplu, vor avea acces facil la Netflix, indiferent unde se află în lume.

Înarmat cu toate aceste informații, îți va fi mai ușor să-ți înveți copiii de ce ar trebui să aibă clienți și aplicații VPN instalate pe dispozitivele lor și să le rulezi de fiecare dată când accesează web-ul. Puteți chiar să configurați un VPN pe routerul de acasă dacă doriți să vă asigurați că toate conexiunile online și copiii dvs. sunt securizate acasă pe orice dispozitiv.

CactusVPN – Cea mai bună modalitate de a asigura securitatea internetului pentru copii și adolescenți

Oferim un serviciu VPN extrem de ușor de utilizat. Atât tu, cât și copiii dvs. nu veți avea probleme să vă obișnuiți cu designul nostru ușor de utilizat. În plus, serviciul nostru funcționează pe mai multe platforme.

În ceea ce privește securitatea cibernetică a copiilor, VPN-ul nostru este echipat cu criptare de înaltă calitate militară, poate preveni scurgerile DNS, dispune de un Switch Kill (astfel încât copiii dvs. sunt protejați chiar dacă pot apărea probleme de conexiune) și oferă acces la un nivel ridicat – Protocoale VPN securizate (SoftEther, IKEv2, OpenVPN, SSTP).

De asemenea, oferim o garanție de returnare de 30 de zile, după ce alegeți un plan de abonament.

4. Oferă-le copiilor dvs. Orientări clare pentru social media

Nu vă puteți aștepta ca copiii dvs. să știe automat cum ar trebui să acționeze pe rețelele de socializare – mai ales atunci când văd pe toți care acționează atât de neglijent. Acesta este motivul pentru care trebuie să vă alocați timp pentru a vă învăța copiii despre o etichetă socială corectă și sigură. Practic, trebuie să explicați cum:

 • Nu ar trebui să le facă public tot timpul unde se află.
 • Trebuie să ignorați solicitările prietenilor și mesajelor de la persoane pe care nu le cunosc.
 • Niciodată nu ar trebui să împărtășească prea multe date personale și financiare cu persoane necunoscute sau chiar cu prietenii lor de socializare.
 • Ar trebui să blocheze pe oricine acționează prea umbrit, agresiv sau intimidant.
 • Trebuie să păstreze informațiile personale (cum ar fi adresa fizică, adresa de e-mail sau numărul mobil) în afara profilurilor lor de social media.
 • Niciodată nu ar trebui să împărtășească fotografii sau videoclipuri explicite ale acestora (sau ale nimănui pe care le cunosc) pe platformele de socializare.
 • Nu ar trebui să interacționeze niciodată cu link-urile umbroase și fișierele atașate pe care le-ar putea primi în căsuța de e-mail sau pot vedea în postările altor persoane.

De asemenea, vă recomandăm să vă acordați timp pentru a vă ajuta copiii să-și facă profilurile de social media cât mai private. Iată câteva ghiduri utile pentru majoritatea platformelor:

 • Facebook
 • Instagram (și, de asemenea, acest link)
 • WhatsApp
 • Stare de nervozitate
 • Snapchat

5. Folosiți controale parentale atunci când sunt disponibile

Configurarea controalelor parentale este una dintre cele mai importante reguli de siguranță pe internet pentru copii. Vă ajută să blocați accesul la site-uri web dăunătoare, să configurați un cuplu pe internet și să monitorizați ce fac copiii dvs. pe Internet. Pare un pic prea mare Fratele-Mare? S-ar putea, dar este un pas necesar pentru a vă asigura că copiii dvs. se bucură de o experiență online sigură și sănătoasă.

Aproape toate dispozitivele și sistemul de operare vă permit să configurați controale parentale, dar ar trebui să luați în considerare obținerea unui router care are și controale parentale încorporate. Iată o listă de opțiuni potențiale:

 • Router Limits Mini
 • Asus AC3100
 • Cerc cu Disney
 • Nighthawk AC1900
 • Linksys AC1750

Pe lângă asta, există și diverse aplicații de control parental pe care le puteți utiliza pentru a vă face munca mult mai ușoară. Pe lângă faptul că fac funcțiile de control parental, aceste aplicații vă permit, de asemenea, să monitorizați mesaje, să accesați videoclipuri și fotografii, să monitorizați locația copilului dvs. și să controlați descărcările de aplicații și cumpărăturile / achizițiile în aplicație..

În momentul de față, cele mai bune aplicații de control parental de utilizat sunt TeenSafe, MMGuardian, Net Nanny și WebSafety.

6. Utilizați Navigatoarele pentru copii / Motoarele de căutare

Browser-urile și motoarele de căutare prietenoase pentru copii sunt perfecte pentru copiii mici. Deși majoritatea browserelor și motoarelor de căutare sunt ușor de utilizat și relativ sigure, acestea nu sunt tocmai grozave pentru copii. Dacă nu vă pregătiți timpul pentru a configura corect motoarele de căutare (așa cum vom discuta mai jos), copiii dvs. pot ajunge să vadă rezultate explicite și obscene – intenționat sau întâmplător.

De exemplu, dacă folosesc Bing, ar putea primi sugestii de căutare îngrijorătoare, precum pornografia infantilă.

Unele opțiuni bune includ:

 • Kiddle
 • KidRex
 • KidsSearch
 • Căutare sigură copii
 • Sandbox (iOS)
 • Browser Internet sigur pentru copii (Android)

7. Configurați motoarele de căutare pentru a afișa rezultate sigure

„Și dacă copiii mei sunt prea bătrâni pentru a folosi browsere prietenoase pentru copii?”

În acest caz, cel mai bine este să configurați toate motoarele de căutare instalate pe dispozitivele dvs. și pe dispozitivele copiilor dvs. pentru a afișa doar rezultate sigure. Dacă nu faceți acest lucru, copiii dvs. pot ajunge să vadă conținut dăunător.

Iată câteva ghiduri utile despre cum să vă asigurați că motoarele dvs. de căutare afișează doar rezultate sigure:

 • Google
 • Bing
 • Yahoo!

8. Ajută-ți copiii să vină cu parole puternice

Ultimul lucru de care ar avea nevoie copilul tău este ca cineva să intre în contul lor de social media și – în timp ce se poartă ca și ei – să spună lucruri răutăcioase prietenilor și oamenilor pe care îi cunosc. Sigur, în cele din urmă, acest lucru poate fi rezolvat, dar pagubele vor fi deja făcute – copilul tău își va pierde prietenii, va deveni un social social în multe cercuri și poate chiar va fi vătămat fizic..

Acesta este doar un exemplu din mulți. De exemplu, un escrocher ar putea intra în contul de economii pentru copilul tău.

O modalitate bună de a preveni să se întâmple ceva de genul (în afară de a-i învăța cum să evite phishingul, dar vom reveni la asta într-o secundă) este să ne asigurăm că copilul tău folosește parole puternice pentru a-și proteja conturile. Asta nu înseamnă că nu știu ce sunt parolele sau cum să le folosească, dar probabil că nu au cunoștință de majoritatea ghidurilor de securitate a parolelor. Deci, ar trebui să fii cel care să îi ajute cu asta.

În cazul în care nu știți suficient despre securitatea parolelor, nu vă faceți griji – avem deja un articol aprofundat pe tema respectivă chiar aici. În mod ideal, ar trebui să parcurgeți sfaturile principale pentru crearea unei parole puternice cu copilul dvs. și să-i înveți să nu folosească aceeași parolă pentru toate conturile și cum să folosească și administratorii de parole.

9. Învață-i Bazele Phishing-ului

Nu vă puteți aștepta ca copilul dvs. să poată (sau chiar să aibă interesul) să înțeleagă pe deplin ce este phishingul și cum funcționează. Cu toate acestea, cel puțin trebuie să încercați să-i determinați să înțeleagă ideea principală – faptul că străinii vor încerca să-și folosească nevinovăția în avantajul lor și să îi păcălească să dezvăluie informații sensibile (cum ar fi datele lor de autentificare a contului de cont bancar sau social media) sau să interacționeze cu legături și atașamente rău intenționate.

Cu toate acestea, trebuie să fii atent cum abordezi acest subiect dacă copilul tău este adolescent. Nu uitați – sunt în faza lor rebelă și adesea vor scuza orice sfat pe care încercați să-l oferiți. Deci, nu faceți greșeala de a aborda acest subiect cu un ton de autoritate și de a-ți trata copilul ca, cum știți, un copil propriu. Vorbește-le ca un adult și explică-i că pericolele phishing-ului le pot afecta serios situația și viitorul social.

Nu este necesar să ții o prelegere despre phishing, dar a vorbi cu copiii tăi despre principalele semne, obiective și doze și nu este vorba despre phishing este un început excelent. Dacă nu sunteți foarte familiarizat cu phishingul, puteți trece peste aceste informații împreună cu ele. Iată un ghid pe care l-am scris despre phishing – precum și alte amenințări. Ar trebui să găsiți cea mai mare parte a informațiilor de care aveți nevoie acolo.

Alături de aceste informații, ar trebui să știți, de asemenea, că escrocii de tip phishing care vizează copii mici și adolescenți tind să folosească media socială mai mult decât e-mailul sau telefonul. De asemenea, ei ar putea pretinde că sunt cineva de vârsta lor, de obicei de sex opus.

Pe lângă faptul că învățați copiii să nu aibă încredere în orbește și cum să detecteze escrocii, ar trebui să-i folosiți și pe aceștia să folosească extensii anti-phishing. Cele oferite de Stanford sunt foarte fiabile.

Siguranța Internet pentru copii – Pentru a rezuma totul

Accesul la conținut online este important pentru aproape oricine în zilele noastre – inclusiv pentru copii și adolescenți. Este modul în care fac temele, vorbesc și țin legătura cu prietenii și își petrec timpul liber.

Cu toate acestea, dacă vrei să te asiguri că copiii tăi se bucură de o experiență decentă online, trebuie să înveți cum să îi păstrezi în siguranță. La urma urmei, există o mulțime de amenințări care pândesc pe web, cum ar fi cyberbullies, malware, prădători sexuali, phishing, escrocherii și conținut violent și pornografic. Nu mai vorbim de ce postează copiii dvs. online și ce informații pe care le împărtășesc pot funcționa întotdeauna în dezavantajul lor în viitor.

Cum oferiți siguranța pe internet pentru copii și adolescenți, întrebați? Ei bine, nu este o soluție simplă, dar puteți obține rezultate bune dacă respectați aceste recomandări:

 • Instalați software antivirus / antimalware pe dispozitivele dvs. și copiii dvs..
 • Asigurați-vă că copiii dvs. sunt familiarizați cu modul în care funcționează phishingul și înșelătorii.
 • Instalați VPN-urile pe dispozitivele copiilor și pe dispozitivele dvs..
 • Asigurați-vă că motoarele de căutare pe care le utilizați afișează doar rezultate sigure.
 • Dacă aveți copii mai mici, luați în considerare să-i utilizați browsere prietenoase pentru copii.
 • Utilizați controale parentale pe toate dispozitivele și folosiți și aplicațiile de control parental.
 • Asigurați-vă că copiii dvs. știu să rămână în siguranță pe rețelele de socializare.
 • Vorbește cu copiii tăi despre pericolele provocării cibernetice și cum să te descurci.
Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me