O VPN protejează împotriva programelor malware? Ce este programul malware? |


Ce este programul malware și cum îl putem preveni?

Există multe lucruri pe care le puteți face pentru a încerca și a preveni infecțiile cu malware, dar cel mai bun loc pentru a începe este să înțelegeți ce este malware și ce tipuri de cybercriminali malware le place să folosească cel mai mult.

Ce este programul malware?

Programele malware sunt programe software dăunătoare care au fost configurate să infecteze și să obțină acces neautorizat la computere, telefoane mobile, laptopuri și alte dispozitive. Ciberneticii folosesc în general malware pentru a fura informații personale și financiare de la utilizatorii și companiile online. Tipuri mai avansate de malware pot fi, de asemenea, utilizate pentru a monitoriza activitatea cuiva pe un dispozitiv, pentru a bloca accesul la sistemul de operare sau hard disk și a deteriora dispozitivul în sine.

Programele malware contra virușilor – Care este diferența?

Mulți oameni se confundă cu cei doi, de obicei, deoarece software-ul de securitate este numit „antivirus” sau „antimalware”. Așadar, ne-am gândit că putem aborda la fel de bine acest lucru, deoarece discutăm despre malware.

Practic, un virus este un tip de malware care se poate auto-reproduce, răspândi în alte sisteme și poate dăuna sistemelor de operare ale utilizatorilor. Malware, pe de altă parte, se referă la orice tip de software rău intenționat care poate fi folosit de hackeri pentru a viza utilizatorii de internet.

Cele mai frecvente tipuri de programe malware

1. Adware

Adware (înseamnă software-ul acceptat de publicitate) este un malware care vă infectează dispozitivul și / sau browserul și vă expune la tone de anunțuri nedorite. Exemplele includ, de obicei, reclame pop-up pe desktop sau browser de care nu puteți scăpa.

Adware-ul nu este de obicei considerat foarte periculos, ci doar enervant. Cu toate acestea, multe dintre anunțurile cu care ești spamat pot conține fișiere și linkuri dăunătoare. Interacționarea cu ei va infecta suplimentar dispozitivul cu malware.

În general, adware-ul este folosit doar de agenții de publicitate și cibernetici ca o modalitate de a câștiga bani rapid. Cu toate acestea, adware-ul poate fi, de asemenea, asociat cu spyware pentru a vă urmări activitatea și pentru a vă fura informațiile personale.

2. Spyware

Așa cum sugerează și numele, spyware-ul este un malware care te spionează. Vă infectează dispozitivul și fură date personale sensibile prin:

 • Monitorizarea a ceea ce faci pe dispozitivul tău.
 • Colectarea loviturilor de cheie prin utilizarea keylogger-urilor.
 • Colectarea datelor financiare și personale disponibile pe dispozitiv.

Uneori, infractorii cibernetici pot utiliza tipuri avansate de spyware pentru a vă modifica conexiunile de rețea și traficul și pentru a schimba setările de securitate ale diferitelor aplicații pe care le-ați instalat pe dispozitivul dvs..

Spyware-ul este adesea inclus cu alte programe malware și poate fi găsit chiar și în software-ul legitim.

3. Ransomware

Ransomware este un malware care deține computerul sau datele personale și financiare „ostatești” pentru o răscumpărare. Practic, malware-ul va cripta toate datele de pe hard disk sau vă va bloca din sistemul dvs. de operare. În ambele situații, veți primi un mesaj care vă spune să plătiți o răscumpărare mare (câteva sute de dolari sau mai mult) pentru a recâștiga accesul. În general, va exista o limită de timp, iar mesajul va pretinde că toate datele vor fi șterse dacă nu urmați plata.

Acest tip de malware este de obicei motivat din punct de vedere financiar, dar unii cibernetici ar putea să-l folosească doar pentru a face ravagii și a dăuna întreprinderilor. Unele exemple binecunoscute de ransomware includ WannaCry, NotPetya și Locky.

Ransomware-ul este de obicei răspândit prin fișiere și link-uri dăunătoare. Uneori, vulnerabilitățile sistemului de operare și rețelei pot fi exploatate pentru a expune dispozitivul și la ransomware.

4. Virusi

Virusurile sunt un tip periculos de malware, deoarece se pot auto-reproduce și răspândi pe alte computere. Se pot atașa la programe legit sau răuvoitoare și pot porni când utilizatorul le lansează.

Mai mulți hackeri creativi pot folosi alte metode pentru a răspândi viruși, cum ar fi vulnerabilitățile site-urilor și aplicațiilor, fișierele doc și fișierele script.

Virusurile au tot felul de utilizări. Ciberneticii le pot folosi pentru:

 • Furați persoana și informațiile financiare.
 • Dăunează-ți calculatorul sau rețeaua.
 • Creați o botnet.
 • Spam cu reclame.

5. Viermi

Viermii sunt un tip de malware foarte frecvent și sunt adesea folosiți pentru a dăuna rețelelor consumând multă lățime de bandă și servere de supraîncărcare. Unii viermi pot fi chiar programați pentru a dăuna computerelor. În esență, ele conțin ceea ce este cunoscut sub numele de „sarcină utilă” – cod care direcționează viermele să efectueze diverse acțiuni odată ce infectează un computer, acțiuni precum:

 • Furarea datelor personale și financiare.
 • Configurarea botnetelor.
 • Ștergerea fișierelor.

Hackerii reușesc de obicei să expună utilizatorii online la viermi, trimițându-le e-mailuri spam sau phishing care conțin atașamente rău intenționate.

În timp ce viermii sunt similari cu virușii, ei sunt un tip de malware mult mai periculos, deoarece se pot autoreproducta și răspândi fără a fi nevoie să se bazeze pe activitatea utilizatorului (cum ar fi, de exemplu, să executați un fișier executabil, de exemplu). În general, viermii profită de vulnerabilitățile sistemului de operare (de obicei, în cazul sistemelor de operare învechite) pentru a se răspândi în mai multe rețele de calculatoare. Uneori, ei pot chiar deturna contul de e-mail al unei victime și pot trimite e-mailuri infectate pe lista de contacte.

6. troieni

Un troian este un tip de malware care se deghizează ca software și fișiere legitime. Cibercriminalul încearcă să păcălească victima (de obicei prin phishing) pentru a instala și rula troianul. Odată ce acest lucru este făcut, troianul va oferi hackerului acces la distanță la dispozitivul dvs. Vor putea apoi să efectueze oricare dintre următoarele acțiuni:

 • Colectați și ștergeți informații sensibile.
 • Instalați mai multe programe malware pe dispozitiv.
 • Monitorizează-ți activitatea prin keyloggers și partajarea ecranului.
 • Adăugați computerul la o botnet.

7. Bots

Botii nu sunt la fel de folosiți de cibernetici – în mare parte pentru că în mod normal nu sunt răuvoitori. Bots sunt programe software care îndeplinesc sarcini normale (cum ar fi implicarea în meciuri de jocuri video sau licitarea la licitații online). Cu toate acestea, unele roboți pot fi programate pentru a acționa ca malware.

De cele mai multe ori, hackerii care folosesc bot-uri se bazează pe ei pentru a infecta dispozitivele și le adaugă la o botnet. Odată ce se întâmplă acest lucru, dispozitivul menționat va fi utilizat pentru a efectua atacuri DoS / DDoS.

În afară de asta, infractorii cibernetici pot utiliza, de asemenea, roboți pentru a furniza spam și reclame, pentru a colecta datele serverului și a distribui malware pe site-urile de descărcare.

8. Rootkits

Un rootkit este un program malware care este programat pentru a oferi unui terț acces la dispozitivul dvs. Ciberneticii adoră să folosească rootkit-uri, deoarece sunt foarte greu de detectat. În mod normal, vor folosi tactici de phishing pentru a-i păcăli pe utilizatori să instaleze rootkit-ul pe dispozitivul lor.

După ce hackerul va controla telecomanda dispozitivului, va începe, de obicei, să fure informații personale și financiare, fără ca victima să fie la curent. De asemenea, ar putea modifica software-ul de securitate instalat pe dispozitiv pentru a face detectarea și mai dificilă.

După ce cybercriminalul va avea toate datele de care au nevoie, va adăuga probabil dispozitivul pe o botnet sau îl va infecta mai mult cu mai multe programe malware.

9. Funcționare de programe de tip malware

Programul de gestionare a programelor malware dă un singur scop: înregistrarea apăsărilor taste ale utilizatorilor pe dispozitivele lor și pe computerele publice. Programul malware va înregistra toate apăsările cheie într-un fișier pe care hackerul îl va prelua. Cu aceste informații, ei pot încerca să colecteze informații valoroase, cum ar fi:

 • Date de conectare
 • Numere de cont bancar
 • Detaliile cardului de credit
 • Numere de securitate socială

Software-ul de tip Keylogging este de obicei răspândit prin e-mailuri de tip phishing, dar poate fi plasat direct pe un computer dacă un hacker are acces direct la acesta. Mulți cybercriminali plasează cheylogger-uri pe computere publice.

Cum să localizați programele malware

Nu este întotdeauna extrem de ușor de spus dacă computerul dvs. a fost infectat cu malware. Uneori, programele malware nu acționează imediat după infecție și ar putea rămâne în stare de repaus pentru o perioadă de timp.

Totuși, dacă observați oricare dintre următoarele semne, vă confruntați cu un anumit tip de infecție cu malware:

 • Dispozitivul începe să se încarce și să funcționeze foarte încet, dintr-o dată – sistemul de operare durează mult mai mult pentru a conduce, aplicațiile rulează mai lent, iar mișcările mouse-ului pe ecran sunt întârziate. Programele malware de multe ori tind să încetinească sistemul de operare și să consume consumul de memorie CPU / RAM.
 • Mesajele aleatorii încep să apară pe ecranul dvs., de obicei spunând că ați câștigat un premiu și că trebuie să îl răscumpărați sau pur și simplu promovând pronunția. Mesajele pop-up nu pot fi închise sau pur și simplu continuă să se redeschidă ori de câte ori le închideți. Acesta este, în general, un semn clar de spyware sau adware, deci asigurați-vă că nu faceți clic pe niciun mesaj.
 • Bare de instrumente noi și umbroase apar în toate browserele dvs. – bare de instrumente pe care nu le-ați instalat niciodată. Poate fi doar unul, dar – de cele mai multe ori – vor fi mai multe bare de instrumente care vor ocupa foarte mult ecranul browserului. Când le eliminați, acestea reapar doar după ce reporniți dispozitivul sau browserul.
 • Sistemul dvs. se prăbușește la intervale aleatorii – mai ales atunci când navigați pe web. Utilizatorii Windows vor primi „popularul” BSoD (ecranul albastru al morții).
 • Sistemul dvs. de operare nu mai este accesibil. Încercați să vă autentificați, dar nu puteți face acest lucru și vedeți un mesaj care vă spune să trimiteți o anumită sumă de bani (de obicei, câteva sute de dolari) la o adresă PayPal sau portofelul cryptocurrency pentru a redobândi accesul.
 • Există un vârf destul de mare în traficul de internet atunci când rulați pentru prima dată un browser după ce porniți dispozitivul. Acest lucru poate fi cauzat de aplicația rău intenționată care se conectează la mai multe servere online pentru a încărca sau descărca date.
 • Pagina de pornire a browserului dvs. a fost schimbată într-o pagină cu aspect spam și nu vă amintiți că ați făcut sau aprobat asta.
 • Pictogramele noi și ciudate încep să apară pe desktop. Acestea sunt de obicei PUP (programe potențial nedorite) și pot conține malware.
 • Aplicațiile încep să ruleze și să se închidă automat, fără să faci nimic. Verificarea managerului de activități al sistemului de operare dezvăluie aplicații numite ciudat care consumă multă memorie de sistem.
 • Dispozitivul dvs. începe să curgă în mod aleatoriu de spațiu de stocare. De exemplu, hard disk-ul dvs. poate avea 100 GB spațiu liber într-o zi și doar 30 GB gratuit a doua zi. Acest lucru poate fi cauzat de fișiere și programe dăunătoare care continuă să instaleze și să descarce alte fișiere și programe.
 • Oamenii încep să vă spună că primesc mesaje aleatoare de spam de la dvs. pe conturile de socializare și pe adresele de e-mail.

Vă rugăm să rețineți că toate aceste semne pot să nu indice întotdeauna o infecție cu malware. De exemplu, dacă computerul tău începe să funcționeze brusc mult mai lent, acesta ar putea fi fie pentru că discul dur acționează sau este complet, fie pentru că memoria RAM este prea mică pentru a gestiona toate aplicațiile pe care le-ai instalat pe dispozitiv. În același timp, blocajele aleatorii pot fi cauzate de probleme tehnice.

Desigur, dacă nu mai puteți accesa computerul și primiți un mesaj care vă solicită răscumpărare, nu negați că acesta este un atac ransomware.

Cum să preveniți infecțiile cu malware

Instalați programe antivirus / Antimalware de încredere

Una dintre cele mai bune metode de a preveni infecțiile cu malware este să instalați un dispozitiv antivirus / antimalware decent pe dispozitiv. Nu vă confundați cu numele. Indiferent dacă nu aveți un program antivirus sau un software antimalware, nu contează – ambele sunt la fel de capabile să vă protejeze computerul de malware.

Există o mulțime de furnizori de software antivirus / antimalware, dar recomandările noastre sunt Malwarebytes și ESET.

De asemenea, asigurați-vă că păstrați firewall-ul sistemului de operare. Nu strică niciodată să ai un strat suplimentar de securitate pe programul antivirus / antimalware.

Păstrați-vă sistemul actualizat

Așa cum am menționat deja, o mulțime de malware folosește vulnerabilitățile sistemului de operare pentru a infecta dispozitivele și a se răspândi prin ele și rețea. Aceste vulnerabilități sunt de obicei, deoarece sistemul nu a fost actualizat cu cele mai recente corecții de securitate.

De exemplu, dacă sunteți utilizator Windows și nu aveți actualizarea MS17-010, sunteți expus la exploatarea EternalBlue, care a fost utilizată de cibernetici pentru a facilita atacurile malware WannaCry, NotPetya și Retefe.

Și actualizările nu se limitează doar la sistemul de operare. Asigurați-vă că toate softurile de pe dispozitiv (în special programul dvs. antivirus / antimalware) sunt actualizate.

Execută scanări periodice

După ce ați instalat un dispozitiv puternic antivirus / antimalware pe dispozitiv, ar trebui să programați scanările de securitate zilnice pentru a vă asigura că totul este în regulă. Poate părea o problemă, dar dacă le programați cu o oră sau mai mult înainte de a merge la culcare sau când știți că nu folosiți dispozitivul, va fi mai convenabil.

De asemenea, vă recomandăm să scanați toate fișierele pe care le descărcați sau programele pe care le instalați înainte de a le deschide – pentru a fi în siguranță.

Nu interacționați cu e-mailurile de phishing

Phishing implică un hacker care încearcă să vă păcălească în a efectua o acțiune care vă poate expune la infecții cu malware. Phishing-ul poate fi folosit și în alte moduri (cum ar fi să vă păcălească să dezvăluiți informații financiare sensibile), dar ne vom concentra doar pe bit-ul malware din acest articol. Dacă doriți să aflați mai multe despre el, consultați acest articol pe care l-am scris

Deci, cum funcționează phishing-ul în general cu malware? Ei bine, de cele mai multe ori, un cybercriminal vă va trimite un e-mail sau un mesaj phishing care va încerca să vă convingă să faceți clic pe un link rău intenționat sau să descărcați fișierele atașate infectate cu malware. Dacă faceți ceva din asta, dispozitivul dvs. se va infecta cu ransomware, spyware, rootkit-uri sau viermi.

Depistarea unui mesaj de phishing nu este prea grea, dar unii escroci pot fi foarte creativi și temeinici și ar putea face ca mesajele lor să pară foarte convingătoare. De obicei, acestea sunt semnele de care trebuie să aveți grijă:

 • Gramatică slabă
 • Legături scurtate
 • Atașamente umbroase
 • Fără semnături
 • Un ton agresiv, apăsător
 • Adrese URL nesecurizate (începeți cu „http” în loc de „https”)

Ciberneticii cu mai multă experiență pot chiar să pirateze site-uri web legitime și pot apărea pe pagina anunțuri pop-up dăunătoare. Dacă interacționați cu ei, dispozitivul dvs. va fi expus la malware.

În general, nu ar trebui să te angajezi niciodată cu nicio încercare de phishing. Ignorați-le, ștergeți mesajele / e-mailurile și contactați autoritățile, dacă este necesar. De asemenea, luați în considerare utilizarea extensiilor anti-phishing de la Stanford.

Activați plugin-uri pentru a face clic pentru a reda + Utilizați blocante de scripturi

Anunțurile infectate cu malware pot fi destul de periculoase – mai ales că unele dintre ele vă pot infecta dispozitivul chiar dacă nu interacționați cu ele. Este suficient să fie afișate pe un site web și, uneori, este și pe site-uri web legitime.

Din fericire, dacă activați plugin-urile pentru clicuri redate, scripturile Flash și Java nu vor începe să fie difuzate decât dacă faceți clic pe anunț. Iată cum să le activați pe majoritatea browserelor.

În ceea ce privește blocanții de scripturi, acestea sunt extensii de browser pe care le puteți instala, ceea ce va împiedica pornirea scripturilor de fundal fără permisiunea dvs. Așadar, dacă ați vizita un site web care conține anunțuri infectate cu malware, acestea nu vor fi afișate decât dacă le spuneți blocantului scriptului să le permită.

Cei mai buni blocanți de scripturi sunt uMatrix și uBlock Origin. Vă recomandăm să le utilizați împreună pentru a obține cele mai bune rezultate.

Dezinstalați programe învechite pe care nu le utilizați

Nu contează cât de nesemnificativ poate părea programul. Ar putea fi chiar un editor de imagini mai puțin cunoscut pe care nimeni nu l-a folosit de ani de zile – atâta timp cât programul nu a mai primit actualizări de securitate de la dezvoltatorii săi, devine o amenințare pentru securitate.

Deși acest lucru nu se întâmplă prea des, cybercriminalii ar putea găsi o metodă de a exploata programe învechite (mai ales dacă sistemul de operare este prea depășit) și să le folosească pentru a infecta în continuare dispozitivul sau rețeaua cu malware.

Așadar, asigurați-vă că dezinstalați orice aplicație care nu mai primește suport – mai ales dacă nu le utilizați prea des.

Cum să scapi de malware

Dacă dispozitivul sau computerul dvs. sunt infectate cu malware, puteți face ceva pentru a încerca să remediați situația:

 • În primul rând, asigurați-vă că aveți fișiere de instalare software antivirus / antimalware disponibile pe un stick de memorie sau CD. Acest lucru va fi util în următorii pași dacă nu veți avea acces la web și nu aveți instalate programe antivirus / antimalware.
 • În continuare, asigurați-vă că computerul dvs. este deconectat de la Internet.
 • Acum, reporniți dispozitivul și porniți-l în modul de siguranță al sistemului de operare.
 • Când vă aflați în modul sigur, ștergeți toate fișierele temporare pe care le găsiți – asta va grăbi pasul următor.
 • După ce ați terminat, executați o scanare cu programul antivirus / antimalware.
 • Dacă scanarea a reușit, tot ce a mai rămas este să verificați browserul dvs. și să vă asigurați că nu vă va redirecționa către un site web rău intenționat. Dacă se întâmplă, modifică doar setările de pornire ale browserului.

Vă rugăm să rețineți că metoda nu este garantată să funcționeze 100% din timp. De exemplu, dacă sistemul dvs. este infectat cu un rootkit, este posibil să nu puteți rula o scanare, deoarece hackerul va închide programul. În acest caz, cel mai bine este să vă reinstalați sistemul de operare. Dacă continuați să întâmpinați probleme, ar trebui să luați în considerare să vă duceți dispozitivul la un tehnician calificat.

Dacă aveți de-a face cu ransomware, cel mai bine este să închideți dispozitivul și să îl deconectați și să contactați autoritățile. În timp ce ați putea plăti răscumpărarea, nu aveți nicio garanție că cybercriminalul vă va oferi acces la datele dvs. S-ar putea să ștergeți totul sau să ceară mai mulți bani. De asemenea, ar trebui să luați în considerare backup-ul tuturor datelor sensibile pe un stick de memorie securizat sau pe un hard disk extern. Nu vă va ajuta să scăpați de ransomware, dar vă va ajuta să vă protejați datele într-o anumită măsură.

Protejează VPN împotriva programelor malware?

Un VPN vă poate asigura conexiunile și datele online, da, dar nu poate împiedica malware-ul să vă infecteze dispozitivul. De ce? Ei bine, să aruncăm o privire scurtă asupra funcționării unei conexiuni VPN:

Practic, clientul și serverul VPN vor cripta traficul trecut între ei pentru a vă asigura că este sigur și fără supraveghere. Cererile dvs. de conexiune vor fi decriptate și transmise de server pe web, iar conținutul solicitat va fi criptat de serverul VPN și decriptat de clientul VPN odată ce va ajunge pe dispozitiv. Criptarea VPN este puternică, dar nu este configurată pentru a face față programelor dăunătoare la nivel de software – este construită doar pentru a vă asigura că traficul dvs. web nu poate fi exploatat de către părți rău intenționate

Mai mult, rețineți că programele malware pot infecta și deteriora dispozitivul dvs. chiar și atunci când sunteți offline. Pentru a rula o conexiune VPN, trebuie să fiți conectat la Internet. Așadar, acesta este un alt motiv pentru care o VPN nu se poate proteja împotriva programelor malware. Acest tip de protecție poate fi oferit doar de programele antivirus / antimalware – cum sunt cele menționate mai sus.

În ciuda acestui lucru, este încă o idee bună să utilizați un VPN de fiecare dată când accesați online. De fapt, utilizarea unei VPN alături de un program antivirus / antimalware fiabil este una dintre cele mai bune metode de a vă proteja confidențialitatea și datele când sunteți pe Internet.

Aveți nevoie de un VPN pe care să îl utilizați alături de software-ul dvs. Antivirus / Antimalware?

Te-am acoperit – CactusVPN oferă acces la un serviciu securizat care îți protejează tot traficul online cu o criptare de grad militar. De asemenea, oferim acces la protocoale VPN puternice precum SoftEther și OpenVPN, avem un Kill Switch în loc și nu stocăm niciun jurnal..

Puteți instala cu ușurință CactusVPN pe tone de platforme populare cu aplicațiile noastre prietenoase.

Cel mai bun dintre toate – puteți încerca CactusVPN gratuit timp de 24 de ore cu ajutorul nostru. Nu trebuie să dați detalii despre cardul de credit și veți avea acces la toate funcțiile. În plus, oferim chiar și o garanție de returnare a banilor de 30 de zile, așa că nu aveți de ce să vă faceți griji odată ce ați devenit client CactusVPN.

Concluzie

Deci, o VPN protejează împotriva programelor malware?

Poveste scurtă – nu, nu este. Un VPN este conceput pentru a vă asigura conexiunile și datele online, da, dar modul în care funcționează nu îi permite să vă protejeze sistemul de software-ul rău intenționat. Desigur, asta nu înseamnă că nu ar trebui să utilizați o VPN când sunteți online, ci doar că ar trebui să o utilizați alături de programe antivirus / antimalware.

„Atunci, ce este programul malware și cum îl putem preveni?”

Programul malware este un software rău intenționat care poate fi folosit pentru a dăuna dispozitivului sau pentru a vă fura informații sensibile. Este disponibil în mai multe tipuri (spyware, ransomware, adware, viruși, keyloggers, rootkits etc.), iar cybercriminalii îl răspândesc adesea prin atacuri de phishing.

Acesta este motivul pentru care una dintre cele mai bune metode de a vă proteja de malware este să nu interacționați cu niciun mesaj de phishing. În afară de aceasta, ar trebui să utilizați, de asemenea, software fiabil antivirus / antimalware, să activați plugin-uri click-to-play în browsere, să utilizați blocante de scripturi și să vă păstrați tot sistemul actualizat..

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me