Sunteți manipulat online | Ce să faci despre asta |


Majoritatea dintre noi probabil știm deja acest lucru, dar nimic nu este cu adevărat gratuit în zilele noastre. Dacă credeți că nu plătiți un preț pentru niciun serviciu online pe care îl utilizați, gândiți-vă din nou. Chiar dacă nu există bani care îți părăsesc contul bancar în fiecare lună pentru a folosi Facebook, de exemplu, Youtube sau chiar Google, asta nu înseamnă că sunt gratuite. Iar prețul pe care îl plătiți ar putea fi de fapt mult mai mare decât vă puteți imagina. Totuși, asta nu înseamnă că ar trebui să închideți toate conturile de social media și să încetați să utilizați internet cu totul. Ca și în cazul multor alte lucruri, uneori este nevoie doar pentru a fi protejat. Când vine vorba de manipulare online, lucrurile nu stau altfel.

Chiar dacă nu îi negăm existența, nu ne vom concentra pe propaganda online folosită de guverne pentru manipularea maselor. Acesta este un subiect pentru altă dată. Deocamdată, să intrăm în câteva tehnici de manipulare mai orientate către marketing pe care le-ați observat deja în timp ce navigați pe internet. Chiar dacă la început majoritatea par destul de inofensive, nu uitați că manipularea online poate avea uneori consecințe grave.

Moduri comune de a fi manipulat online

Lista de tactici de manipulare online este, evident, mult mai lungă decât ceea ce am reușit să includem mai jos. Dar acestea sunt unele dintre cele mai comune tactici de manipulare și merită să le cunoaștem despre toate.

Tehnica „meniu secret”

Aceasta este una dintre cele mai frecvente tactici de manipulare online pe care le veți întâlni. Este simplu, aparent inofensiv, dar foarte eficient. Este inspirat din meniurile secrete folosite de unele lanțuri de restaurante renumite din SUA, care au reușit cumva să devină parțial celebri, deoarece meniul lor secret, unde erau disponibile cele mai bune și mai profitabile articole ale lor..

Într-un mod similar, serviciile online pot afișa doar opțiunile care sunt cele mai rentabile pentru ei sau pot prezenta opțiunile despre care doresc să crezi că sunt cele mai bune pentru tine. Aceste „meniuri” parțiale sau controlate sunt un instrument excelent de comerț electronic și cu siguranță ar trebui să aveți grijă suplimentară atunci când cheltuiți bani online. Înainte de a efectua o achiziție, asigurați-vă că ați văzut toate opțiunile disponibile și că articolul sau serviciul pe care îl achiziționați îndeplinește cu adevărat nevoile dvs. A fi manipulat online ca acesta nu este o tragedie, dar să acorde o atenție suplimentară poate salva cu adevărat câteva dolari.

Tehnica „recompensă”

Ați simțit vreodată nevoia să vă verificați contul de Facebook? Sau să vă autentificați pentru a vedea dacă utilizatorul dvs. preferat de Youtube la care v-ați abonat a postat ceva recent? Dacă ați simțit vreodată această „nevoie”, în loc să folosiți aceste servicii online pur și simplu pentru că nu aveți nimic mai bun de făcut, se datorează faptului că sunteți agitat. Știu că sună dur, dar așa funcționează manipularea online pentru anumite servicii online. Fie că vorbim despre jocuri sau platforme de social media, ei folosesc o psihologie destul de serioasă pentru a vă menține implicat.

Și unul dintre modurile în care te manipulează este ceva care a devenit recent cunoscut sub numele de „programul de recompense variabile”, care este un instrument excelent pe care îl poți folosi dacă vrei să modelezi comportamentele în obiceiuri. Modul în care funcționează acest lucru este foarte simplu: în loc să oferim recompense utilizatorilor în mod regulat sau după un program de recompense ușor de înțeles, recompensele sunt oferite în mod aleatoriu.

Să nu știi când vei fi recompensat pentru utilizarea unui serviciu este ceea ce te va face să-l folosești mai des în mod inconștient, sperând întotdeauna în spatele minții tale că data viitoare când îl vei folosi va fi recompensat. Este exact ceea ce face ca sloturile să fie atât de captivante. Nu știi niciodată când ai reușit să câștigi acel câștig mare și continui să învârti mulinete de la o dată la alta, până când nu mai rămân bani pentru a juca.

Teama de a lipsi

Ai auzit vreodată de FoMO? Teama de a lipsi a fost documentată pentru prima dată într-o lucrare științifică din 2004 și aparent este o afacere destul de mare pentru generația noastră. Este definit ca „o înțelegere omniprezentă de faptul că alții ar putea avea experiențe pline de satisfacții din care unul este absent”. Cu alte cuvinte, este frica ca unul dintre prietenii tăi, cei dragi sau simpli cunoscuți să se distreze fără tine sau să participe la anumite activități de care nu sunteți implicat sau dețineți informații despre care nu sunteți conștienți. Este teama de a nu fi constant online și de a fi la curent cu ceea ce fac toți cei cunoscuți. Și este exploatat de foarte mult timp.

Deoarece s-a dovedit științific că oamenii tind să răspundă mai acut la durerea pierderii decât la plăcerea câștigului, această tehnică de manipulare online este incredibil de eficientă. Probabil ați văzut tone de postări pe Facebook similare cu „Nu veți pierde dacă nu…”.

Cunoscute și sub numele de momeală de clic, aceste postări au și echivalentul lor în e-commerce, unde puteți fi păcălit să cumpărați lucruri de care nu aveți nevoie, pur și simplu pentru că creierul dvs. a răspuns fricii de a pierde o afacere bună..

Angajarea treptată

Deseori folosite de jocuri online, platforme pentru adulți, cazinouri online și servicii care oferă produse personalizabile, această tehnică de manipulare online este incredibil de plină de satisfacții, dar cu siguranță nu pentru utilizator.

Principiul este simplu. În jocurile online este utilizat permițând utilizatorilor să joace un anumit număr de niveluri ale unui joc înainte de a fi nevoie să plătească pentru a debloca conținut nou. Este folosit de platformele pentru adulți care necesită „verificarea vârstei” și te fac să adaugi informațiile cardului tău de credit, chiar dacă nu se vor percepe taxe. Este folosit de cazinourile online, unde puteți obține câteva rotiri gratuite doar pentru înscriere, ceea ce vă va acorda probabil câțiva dolari pe care nu îi puteți retrage fără a investi și a juca mai mult. Este folosit de servicii care oferă produse personalizabile care vă permit să proiectați sau să personalizați ceva gratuit, pur și simplu pentru că le va fi mult mai ușor să vă promoveze exact asta și vă va fi mai ușor să vă convingeți să cumpărați ceva pe care l-ați proiectat.

Este o tehnică periculoasă de manipulare, deoarece este foarte eficientă și, de cele mai multe ori, veți găsi cheltuiți banii câștigați cu greu pe lucruri pe care nici măcar nu le-ați gândit să cumpărați.

Bolurile fără fund

O altă tehnică de manipulare online care își are rădăcinile în psihologia de bază. S-a dovedit printr-un studiu că oamenii care mănâncă supă dintr-un bol care a fost reîncărcat automat și constant, fără să știe, au mâncat cu 73% mai multă supă decât cei care mănâncă din castroane.

Acesta este un alt mod în care sunteți manipulat online de servicii uriașe online, precum Youtube sau Facebook, care vă oferă un flux fără sfârșit. Poate vizitați Youtube pentru a asculta o melodie anume, dar cu opțiunea Autoplay pornită, veți încheia ascultarea mult mai mult decât doar acea melodie. Același lucru este valabil și pentru Facebook, unde, oricât de mult ai defila, este foarte puțin probabil să reușești vreodată să ajungi la sfârșitul fluxului.

Cu această tehnică, sunteți convins să petreceți mult mai mult timp pe aceste site-uri web, ceea ce poate însemna doar profit pentru ele.

Tipare întunecate

Probabil ați observat la un moment dat în viața dvs. un site web de succes sau un serviciu online care arăta mult mai rău decât v-ați fi așteptat ca acesta să arate, având în vedere profitul pe care l-a obținut. Ei bine, credeți sau nu, există o serie de site-uri web care sunt concepute intenționat prost. Dar să nu greșiți, asta nu se face din cauza leneșii designerului, există o tehnică de manipulare online proastă.

Permiteți-mi să vă dau un exemplu. Cumpărați ceva online, produsele dvs. sunt în coș, procedați la efectuarea plății și aveți două opțiuni: să continuați să adăugați un sfat și să continuați să faceți checkout fără să adăugați un sfat. Dar opțiunea de a continua cu adăugarea unui vârf este bine colorată, în timp ce opțiunea de a continua fără a adăuga un sfat este cumva eliminată, în culori palide făcând să pară indisponibil? Acesta este un exemplu clasic de modele întunecate. Cu alte cuvinte, tiparele întunecate sunt o tehnică de manipulare bazată pe păcălirea instinctelor tale. Ați fi înclinat să apăsați pe un buton care iese în evidență, mai degrabă decât pe unul care este lăudat și chiar ratați complet faptul că ajungeți să plătiți un pic mai mult decât ați planificat.

Există un număr foarte mare de modele întunecate utilizate pe internet și această tehnică de manipulare este cu siguranță una dintre cele mai eficiente. Acordați o atenție suplimentară!

Gândurile noastre finale despre manipularea online

Evitarea TOTELOR tactici de manipulare online s-ar putea transforma într-un job cu normă întreagă. Numărul de modalități prin care serviciile online încearcă să vă păcălească în a cheltui mai mulți bani și mai mult timp folosindu-le este atât de mare, iar unele dintre ele sunt atât de discrete încât face posibilă evitarea lor practic.

Cheia este să fii mai atent tot timpul. A presupune că nimic nu este cu adevărat gratuit este bunul simț în zilele noastre și a fi conștient de cele mai comune tactici de manipulare online este primul pas. Pur și simplu țineți-vă ochii deschiși tot timpul și amintiți-vă: dacă ceva pare prea bine pentru a fi adevărat, probabil este.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map