Un VPN te protejează de viruși? Ce este un virus? |


Ei bine, iată tot ce trebuie să știi despre asta:

Ce este un virus computerizat și cum funcționează?

Un virus de calculator este un tip de malware (software rău intenționat) care este programat pentru a schimba modul de funcționare a unui dispozitiv. Virusurile sunt adesea autoreplicate și se pot răspândi de la computer la computer dacă utilizatorul efectuează anumite acțiuni.

Virusurile computerizate sunt de obicei răspândite prin atașamente și legături rău intenționate. Dacă interacționați cu ei în acest fel, vă vor infecta dispozitivul. Cu toate acestea, în mod normal, nu vor deveni activi imediat. În schimb, ei vor rămâne în stare latentă până când deschideți programul sau vă vor fi depus virusul atașat. Când se va întâmpla acest lucru, virusul va începe să infecteze alte fișiere / programe din sistemul dvs. S-ar putea chiar să preia adresa de e-mail și să încerce să se răspândească în contactele dvs..

Unele dintre lucrurile pe care le-ar putea face un virus informatic includ:

 • Răspândirea la alte computere dintr-o rețea.
 • Înregistrarea apăsărilor de taste.
 • Spamati-va contactele.
 • Fișiere normale și fișiere de sistem corupte.
 • Colectați datele de autentificare și informațiile financiare de conectare.
 • Oferiți hackerului acces la distanță la dispozitivul dvs..

Care este diferența dintre viruși și malware?

Multe persoane adesea se confruntă cu viruși de calculator și malware. Iată diferența – un virus informatic este un tip de malware care se poate re-auto-reproduce dacă un utilizator efectuează anumite acțiuni. Pe de altă parte, malware-ul este un software rău intenționat și include multe alte categorii dăunătoare în afară de viruși. Dacă doriți să aflați mai multe despre aceasta, urmați acest link.

Tipuri de virusuri computerizate

1. Virusi cu actiune directa

Aceste tipuri de viruși informatici au fost destul de populari la hackeri cu mulți ani în urmă, dar nu mai sunt folosite la fel de des. Mai ales că nu sunt atât de „de încredere”.

La fel ca majoritatea virusurilor, virușii cu acțiune directă au început să funcționeze numai atunci când utilizatorul ar deschide un atașament infectat sau ar fi rulat un fișier executabil dăunător. Cu toate acestea, în momentul în care fișierul atașat sau fișierul a fost închis, virusul nu va mai funcționa.

2. Virusuri polimorfe

Virusurile polimorfe pot fi foarte periculoase, deoarece sunt dificil de detectat – chiar și cu software antivirus fiabil. Totul se datorează modului în care funcționează – acești viruși pot efectiv cripta și schimba codificarea acestora, ceea ce este cel mai scăzut de programe de securitate pentru a localiza un virus.

După ce acest tip de virus a infectat un dispozitiv, acesta va începe să se dubleze. Cu toate acestea, versiunile duplicate pot fi modificate pentru a efectua diferit.

3. Rapioane de navigare

Hackerii de browser sunt folosiți de hackeri pentru a redirecționa victimele către site-urile phishing și rău intenționate. Practic, virusul preia controlul browserului. De fiecare dată când introduceți o adresă specifică, sunteți redirecționat către un site web de tip phishing.

În timp ce infractorii cibernetici folosesc adesea avioane de navigare, acestea sunt ușor de detectat și de eliminat cu software antivirus.

4. Virusi de script web

Virusurile cu script-uri web atacă programarea unui site web – în mod normal, codificarea care este responsabilă pentru afișarea de link-uri, machete de pagini, videoclipuri și imagini. Virusul modifică codificarea, ceea ce face ca elementele vizuale să fie dăunătoare. Ori de câte ori un utilizator interacționează cu acesta, dispozitivul său este infectat. Unele virusuri pot chiar să ruleze scripturi de criptografiere, ceea ce poate dăuna procesorului dispozitivului.

Aceste tipuri de viruși sunt aproape întotdeauna prezente pe un site de phishing, dar site-urile legitime pot fi infectate și cu acestea. Totuși, programele antivirus le identifică cu ușurință și le puteți împiedica să ruleze cu blocante de scripturi.

5. Viruși FAT (tabel de alocare fișiere)

Acești viruși vizează în mare parte utilizatorii Microsoft, dar pot infecta și alte sisteme de operare. FAT este utilizat pentru stocarea informațiilor despre locația tuturor fișierelor de pe hard disk.

Virusii FAT se vor ascunde adesea între fișierele de sistem și vor infecta întregul FAT odată ce va intra în contact cu fișierul rău intenționat. Virusii FAT vor șterge sau suprascrie fișierele FAT, ceea ce face ca sistemul să fie inutilizabil și să provoace pierderi grave de date.

6. Macro Viruses

Virusurile macro sunt deseori utilizate pentru a infecta software-ul procesorului de texte, cum ar fi Microsoft Word. Așa cum îi spune și numele, virusul este scris într-un limbaj macro – limbajul de programare standard folosit de programele de procesare a cuvintelor.

Virusurile macro sunt configurate pentru a încorpora coduri rău intenționate în programul de procesare a textului sau în documente și foi de calcul. Odată ce programul sau fișierul infectat este deschis, virusul va începe să funcționeze.

După ce virusul termină să infecteze alte fișiere asociate cu software-ul, acesta poate începe modificarea conținutului documentelor sau preluarea adreselor de e-mail pentru a trimite atașamente rău intenționate altor persoane.

7. Virusi multipartiti

Acești viruși (numiți și virusi hibrizi) sunt destul de frustranți pentru a face față, deoarece se răspândesc prin sistem în mai multe moduri. Cum fac acestea depinde de modul în care sunt programate,

În general, un virus multipartit va infecta sectorul de pornire al computerului, ceea ce înseamnă că virusul va fi pornit de fiecare dată când sistemul de operare este pornit. Ba mai mult, virusul se va atașa chiar și pe hard disk.

8. Fișiere virușe infecțioase

Un tip de virus destul de standard. Este programat să se atașeze singur la fișierele pe care le deschideți și să le folosească cel mai mult – cum ar fi fișierele Word, de exemplu. Peste o perioadă de timp rapidă, virusul va prelua complet fișierul. De asemenea, va rula de fiecare dată când deschideți și utilizați fișierul.

9. Virusi rezidenti

Virusii rezidenți sunt foarte periculoși, deoarece se pot ascunde în memoria dispozitivului. Din această cauză, poate infecta cu ușurință orice fișier care este rulat pe acel sistem. Și mai rău, majoritatea virușilor rezidenți sunt capabili să își încarce modulul de replicare în memorie. Practic, acesta este un mod fantezist de a spune că vor putea infecta alte fișiere fără să fie nevoie să le rulați mai întâi.

Virusii rezidenți tind să ruleze ori de câte ori sistemul de operare este pornit. Unele dintre ele se pot atașa chiar la software antivirus / antimalware pentru a infecta fișierele scanate de acesta.

10. Suprasolicită viruși

Suprascrierea virușilor poate fi extrem de frustrantă. Practic, ceea ce fac este să infecteze un fișier sau un software și să ștergi tot conținutul său, apoi să suprascrieți datele din memoria sistemului.

Mulți oameni cred că un virus suprascriere nu este atât de dăunător, dar virusul poate distruge uneori unele codări originale uneori, ceea ce face un program inutilizabil. Deci, poate face multe daune unui sistem de operare.

Cum să detectați virusurile computerizate

Dacă aveți instalat un program antivirus, vă va avertiza, în general, când dispozitivul dvs. este infectat. Totuși, dacă nu aveți unul sau doriți doar să aflați mai multe despre acestea, iată semnele obișnuite care indică o infecție cu virusul computerului:

 • Zgomote ciudate pe hard disk – Multe viruși le place să vizeze hard disk-ul unui computer. Dacă nu utilizați computerul în prezent, dar este pornit și auziți o activitate puternică a hard disk-ului (zgomote continue și sunete învârtite), vă confruntați cu un virus informatic.
 • Lipsa de spațiu pe hard disk – De asemenea, virușii pot dăuna hard disk-ului dvs. ocupând mult spațiu. Dacă dintr-o dată observați că rămâneți fără spațiu, este posibil ca un virus să fi instalat tone de fișiere dăunătoare pe dispozitivul dvs..
 • Activitate intensă a procesorului – Dacă temperaturile procesorului dvs. sunt mult mai mari decât de obicei și nu îl utilizați pentru a juca niciun joc video video exigent, există șansele să vă confruntați cu un virus computerizat care se extrage.
 • Pop-up mesaje – Începeți să vedeți anunțuri pop-up și mesaje aleatorii pe browser și desktop. Nu interacționați cu anunțurile (și care include clic pe „x” pentru a le închide), deoarece probabil vor infecta dispozitivul cu mai multe viruși și malware.
 • Comportamentul dispozitivului Laggy – Dacă computerul începe să funcționeze foarte lent dintr-o dată, este probabil pentru că un virus preia memoria sistemului.
 • Activitate suspectă de fișiere – Începeți să observați că o mulțime de fișierele dvs. au fost șterse sau mutate într-un alt director, în timp ce altele noi și-au luat locul.
 • Trafic de rețea ridicat – Dacă observați că se desfășoară o mulțime de activități în rețea atunci când nu utilizați nici măcar web, există șanse mari ca un virus să inunde conexiunea dvs. la Internet cu descărcări și încărcări..
 • Crasuri și erori – Sistemul dvs. începe să întâmpine aleatoriu înghețuri, blocări și mesaje de eroare care deschid și închid aplicații.
 • Probleme cu browserul – Browserul dvs. web începe să acționeze ciudat. Începe să vă redirecționeze către site-uri web umbrite, afișează diferite pagini de pornire și noi bare de instrumente cu aspect spamm se afișează în el.
 • Probleme software de securitate – Ori de câte ori încercați să rulați sau să instalați un program antivirus, nu puteți face acest lucru. De obicei, primiți mesaje de eroare ciudate, oferindu-vă niciun motiv exact pentru care nu puteți face asta.
 • E-mail-uri deturnate – Prietenii, familia și colegii de muncă încep să vă spună că primesc atașamente ciudate de pe adresa dvs. de e-mail. În acest caz, un virus a preluat-o probabil și încearcă să se răspândească pe alte computere prin atașamente și legături rău intenționate.

Rețineți că majoritatea acestor semne pot indica și o infecție cu malware.

Un VPN te protejează de viruși?

Pur și simplu, nu. Adevărul este că VPN și protecția împotriva virusului nu merg cu adevărat mână în mână.

Un VPN este conceput pentru a vă proteja traficul online și datele de pe Internet, dar nu vă poate proteja dispozitivul împotriva infecțiilor cu virusul computerului. Criptarea pe care o folosește pur și simplu nu este programată pentru a face asta – ca să nu mai spunem că un serviciu VPN are nevoie de o conexiune la Internet activă pentru a funcționa.

Pe de altă parte, un virus informatic poate provoca ravagii pe dispozitiv, chiar dacă sunteți deconectat de pe web.

Există o mulțime de furnizori de software antivirus / antimalware, dar recomandările noastre sunt Malwarebytes și ESET.

Desigur, ar trebui să utilizați în continuare un VPN ori de câte ori accesați internetul. Folosirea acestuia alături de software-ul antivirus este un mod foarte inteligent de a fi în siguranță pe web.

Aveți nevoie de un VPN de încredere pe care să îl utilizați cu software-ul dvs. Antivirus?

CactusVPN este doar serviciul de care aveți nevoie. Folosim criptarea high-end (cum ar fi AES) și protocoale sigure (cum ar fi SoftEther și OpenVPN) pentru a vă proteja tot traficul online oricând sunteți pe Internet. În plus, nu stocăm niciun jurnal, astfel încât confidențialitatea dvs. va fi pe deplin securizată cu noi.

Tot ce trebuie să faceți pentru a vă bucura de toate acestea este înregistrarea și descărcați aplicațiile noastre prietenoase pe platforma pe care o alegeți.

Oh, și ar trebui să menționăm, de asemenea, că puteți încerca CactusVPN gratuit timp de 24 de ore, dacă doriți. Mai mult, oferim și o garanție de returnare a sumelor de 30 de zile, astfel încât să cumpărați aproape fără riscuri.

Cum să preveniți infectarea virușilor pe computer

Iată o listă rapidă cu toate lucrurile pe care le puteți face pentru a reduce șansele ca dispozitivul dvs. să cadă pradă virușilor computerului:

 • În primul rând, folosiți unul dintre programele antivirus menționate mai sus. Unele programe ar putea fi numite software antimalware, dar este tot același lucru – un virus este un tip de malware, la urma urmei.
 • Asigurați-vă că sistemul dvs. de operare și software-ul antivirus / antimalware sunt întotdeauna la zi. Chiar și cea mai mică actualizare ar putea conține unele modificări de securitate care vor menține virusurile dăunătoare.
 • Dacă sistemul de operare are un firewall, lăsați-l pornit. Setările sale implicite s-ar putea să nu fie extrem de fiabile, dar este totuși un strat suplimentar de securitate.
 • Nu răspundeți la niciun e-mail sau mesaje de tip phishing. Te-ar putea redirecționa către un site web rău intenționat sau te-ar putea păcăli să descarci fișierele atașate infectate cu virus. Dacă doriți să aflați mai multe despre phishing și cum să detectați atacuri de phishing, urmați acest link.
 • Programează scanări periodice cu programul antivirus – de preferință zilnic. De asemenea, asigurați-vă că scanați orice fișier descărcat înainte de al deschide.
 • Instalați blocante de scripturi în browsere. Vă recomandăm să folosiți atât uMatrix cât și uBlock Origin. Obișnuirea cu ei ar putea dura puțin la început, dar ei vor împiedica chiar și site-urile phishing să ruleze scripturi și anunțuri infectate cu virus atunci când le accesați.
 • Activați plugin-urile cu clic pentru a reda și în browsere, deoarece acestea vor împiedica rularea scripturilor Java și Flash, cu excepția cazului în care le spuneți în mod special să facă acest lucru prin interacțiunea cu un videoclip sau un anunț. Iată cum le puteți activa pe toate browserele.
 • Dacă aveți programe vechi, depășite, instalate pe sistemul dvs. pe care le utilizați rar sau nu le folosiți deloc, dezinstalați-le. Virusurile ar putea profita de vulnerabilitățile de securitate care nu le-au mai fost aplicate.
 • Nu descărcați fișierele incomode. Un fișier .bat sau .exe de 23Kb care se pretinde a fi instalator pentru un nou joc video este cel mai probabil un virus deghizat..
 • Dacă observați programe sau pictograme noi pe sistem pe care nu le recunoașteți, scanează-le și șterge-le.

Cum să scapi de virușii informatici

Dacă sistemul dvs. de operare este infectat cu un virus, cel mai bun pariu este să îl reporniți în modul Safe. Dar înainte de a face asta, asigurați-vă că aveți un hard disk extern, un CD / DVD sau un stick de memorie cu software antivirus pe acesta.

După ce vă aflați în modul sigur, deconectați-vă de pe web și începeți să eliminați orice fișiere temporare pe care le găsiți. Multe dintre ele au fost probabil adăugate de virus, iar ștergerea fișierelor temporare va face procesul de scanare mai rapid.

După ce ați terminat, ar trebui să porniți programul antivirus și să rulați o scanare completă a sistemului. Dacă nu este instalat, utilizați CD-ul / DVD-ul, hard disk-ul extern sau stick-ul de memorie pentru a-l instala. După aceea, verificați browserele pentru a vedea dacă trebuie să editați setările paginii de pornire. Dacă vedeți bare sau instrumente ciudate, reinstalați browserele dacă este posibil. Dacă nu, dezinstalați-le, reporniți dispozitivul și faceți o instalare nouă în modul normal al sistemului.

Vă rugăm să rețineți că toate aceste sfaturi pot să nu funcționeze 100% din timp. Dacă nu puteți efectua niciunul dintre acești pași sau dacă computerul sau sistemul de operare este prea grav afectat de un virus, trebuie să îl duceți la un tehnician specializat. Același lucru ar trebui să faceți dacă doriți să eliminați manual un virus din registrul sistemului dvs., mai ales dacă nu aveți experiență în acest sens. Eliminarea fișierului greșit poate dăuna grav sistemului de operare.

De asemenea, ar trebui să apelați autoritățile dacă legile țării dvs. acoperă infracțiunile informatice – mai ales dacă un hacker a furat informații financiare și personale cu un virus de la dvs..

Linia de jos

Deci, ce este un virus computerizat și cum funcționează?

Ei bine, este destul de simplu – este un tip de malware care se poate reproduce de la sine și poate infecta alte computere dintr-o rețea cu cod rău intenționat dacă utilizatorul efectuează anumite acțiuni. Hackerii folosesc adesea viruși computer pentru a face dispozitivele inutilizabile și pentru a fura informații sensibile de la oameni.

Oare protejează VPN împotriva virușilor? Sunteți în siguranță folosind doar un VPN pe web?

Nu chiar. O VPN nu este concepută pentru a oferi protecție împotriva virușilor. Acesta vă va proteja de diverse amenințări online, dar nu vă poate proteja dispozitivul împotriva virușilor și programelor malware. Doar un program antivirus poate face asta.
Acesta este exact motivul pentru care ar trebui să utilizați un VPN alături de un program antivirus / antimalware ori de câte ori sunteți pe Internet.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map