Utilizarea unui VPN pe un router |


Da, este realizabil, deși cu siguranță nu există o plimbare în parc. Procesul de configurare poate fi un pic dificil dacă nu sunteți extrem de tehnic. Și săriți prin cumpărarea unui router preconfigurat pot fi destul de costisitoare.

Dar înainte să ajungem chiar la asta, ar trebui să vedeți mai întâi dacă acest lucru este ceva care v-ar beneficia cu adevărat.

Așadar, iată tot ce trebuie să știi despre avantajele și dezavantajele folosirii unui VPN pe un router (printre altele):

Care sunt avantajele și contra de utilizare a unui VPN pe un router?

Există diverse avantaje și cu privire la dezavantajele pe care ar trebui să le luați în considerare înainte de a merge înainte cu configurarea, pentru a vă asigura că utilizarea unui VPN pe un router vă va aduce beneficii.

Avantajele

Puteți utiliza un VPN pe mai multe dispozitive

Deși majoritatea VPN-urilor funcționează, de obicei, la majoritatea dispozitivelor, acest nivel de compatibilitate multiplă platformă nu este de multe ori în zilele noastre. Ce se întâmplă dacă doriți să utilizați un VPN pe Xbox, PlayStation sau smart TV, de exemplu?

Router 1

Ei bine, acesta este genul de lucruri pe care le puteți efectua dacă configurați un VPN pe un router. După ce ați făcut acest lucru, orice dispozitiv care se conectează la routerul dvs. va putea utiliza funcțiile VPN.

Aceasta înseamnă că veți putea viziona conținut restricționat geo pe televizorul dvs. inteligent sau puteți accesa regiuni de jocuri blocate cu geo pe consola dvs..

Este nevoie de o singură configurare

Nu mai trebuie să instalați sau să configurați aplicații și clienți VPN pe mai multe dispozitive. Este suficient să configurați VPN-ul pe router o singură dată și să fiți terminat cu acesta. În esență, orice dispozitiv care se va putea conecta la routerul dvs. va utiliza automat VPN-ul configurat pe acesta.

VPN va fi întotdeauna pornit

După ce un VPN este configurat pe un router, routerul se va conecta întotdeauna la Internet prin VPN. Deci, nu va trebui să vă faceți griji pentru a uita să activați VPN-ul atunci când accesați online și să lăsați expus traficul online și datele personale.

Un VPN de router te poate proteja de braconajul WiFi

Dacă nu sunteți familiarizat cu braconajul WiFi, gândiți-vă la el ca la cineva care se conectează la rețeaua WiFi și îl utilizează fără permisiunea dvs. Acest lucru poate fi de obicei împiedicat prin faptul că ai o parolă puternică în loc, dar – uneori – un hacker harnic ar putea doar să-l ocolească.

Când se va întâmpla acest lucru, ei vor putea să adune câteva informații legate de dvs. pentru că vor avea adresa dvs. IP.

Dar dacă aveți un VPN operațional pe routerul dvs., veți putea să vă bucurați de un anumit grad de anonimat, deoarece IP-ul dvs. real va fi înlocuit cu unul diferit.

Așadar, dacă rețeaua dvs. WiFi va fi încălcată astfel, invitatul neinvitat nu va putea să vă identifice locația. În mod similar, dacă îți folosesc WiFi-ul în scopuri nefaste, nu va fi urmărit în IP.

Dezavantajele

Viteza de descărcare și conexiune ar putea face un hit

Când utilizați un VPN pe un router față de un computer, de exemplu, este posibil să experimentați o viteză mai mică de conectare și de descărcare. Acest lucru se va întâmpla aproape întotdeauna dacă routerul dvs. are un procesor slab și dacă utilizați un protocol VPN greu de criptare (cum ar fi OpenVPN, de exemplu).

Din păcate, chiar dacă utilizați un protocol VPN care favorizează viteza de securitate (cum ar fi L2TP), viteza dvs. online nu va fi în continuare la vârful lor dacă CPU-ul routerului are performanțe. Aceasta este o problemă comună cu routerele D-Link și TP-Link, de fapt.

Singurul mod în care ai putea evita această problemă ar fi să obții un router mai performant. Totuși, asta vă poate costa mulți bani. Gama de prețuri poate începe oriunde în jurul valorii de 100 $ – 200 $ și poate ajunge până la 500 $ sau mai mult.

Nu numai că, dar cu cât sunt mai multe dispozitive pe care le-ați conectat la un anumit server VPN prin intermediul routerului dvs., cu atât viteza de conectare la Internet va fi mai lentă..

Nu puteți accesa conținutul geo-blocat în țara dvs.

Deoarece configurarea unui VPN pe un router înseamnă că acesta va fi întotdeauna activat, adresa dvs. IP va fi întotdeauna setată pe o anumită țară ori de câte ori accesați web-ul prin router.

Așadar, dacă locuiți în SUA și ați configurat routerul pentru a vă conecta la un server VPN din Marea Britanie, este posibil să nu puteți accesa conținut din SUA care este geore restricționat, cum ar fi Netflix SUA sau Hulu, de exemplu . Acest lucru se datorează faptului că veți avea constant o adresă IP din Marea Britanie atunci când accesați online.

Telecomanda Netflix

Pentru a evita acest lucru, va trebui să schimbați manual serverul VPN din firmware-ul routerului. Cu toate acestea, dacă utilizați firmware-ul de router Tomato, acest lucru nu va fi o problemă, deoarece configurați 2 servere VPN pentru pisici și comutați între ele cu ușurință.

Configurarea unui VPN pe un router poate fi dificilă

Din păcate, nu este la fel de simplu decât să rulezi un proces de configurare, să dai clic pe „Finalizează” și să răsfoiești pe web în timpul liber.

În schimb, în ​​mod normal, va trebui să accesați Adresa de acces implicită a routerului, să modificați conexiunea de rețea și chiar să descărcați și să editați fișierele de configurare – pentru a numi doar câțiva pași. Dacă nu aveți experiență cu chestii de genul acesta, se poate simți destul de descurajant.

Din fericire, majoritatea furnizorilor de VPN oferă tutoriale pas cu pas care prezintă modul de configurare a unui VPN pe un router. Noi, la CactusVPN, avem propriile noastre tutoriale ușor de înțeles, în cazul în care sunteți interesat.

Nu toate routerele oferă suport VPN

Unele routere pur și simplu nu pot suporta funcționalitatea VPN, mai ales că firmware-ul nu o permite. Ce este mai mult, chiar dacă un router are suport VPN, asta nu înseamnă neapărat că acceptă toate protocoalele VPN.

De exemplu, routerele Tenda acceptă numai protocoalele PPTP și LT2P. În timp ce pot oferi o viteză decentă, aceste protocoale pot fi ușor blocate, uneori pot lupta cu firewall-uri și abia oferă nici o protecție. LT2P, de fapt, nu are criptare de unul singur.

Sistemele de operare ale routerului nu sunt întotdeauna sigure

Acesta este genul de problemă pe care nici măcar un VPN nu le poate rezolva. Practic, dacă producătorul routerului dvs. nu lansează actualizări regulate de sistem de operare pentru modelul de router pe care îl dețineți, sistemul de operare devine vulnerabil la atacurile hackerilor.

Uneori, o simplă eroare a sistemului de operare sau o configurație incorectă a firmware-ului ar putea fi suficiente pentru a oferi altcuiva acces de la distanță la router.

Criptarea VPN pe un router nu este atât de sigură

Comparativ cu utilizarea unui VPN pe un dispozitiv sau computer, folosirea unui VPN pe un router înseamnă a crea o formă mai slabă de criptare VPN.

Acest lucru se datorează faptului că criptarea VPN va merge la router și asta este. De acolo înainte, toate dispozitivele dvs. din rețeaua locală nu vor fi securizate.

Cum puteți configura un VPN pe un router?

Iată câteva dintre etapele generale pe care trebuie să le urmați pentru a configura un VPN pe un router. Dacă sunteți în căutarea a ceva mai specific, rețineți că avem deja tutoriale pas cu pas despre cum puteți configura CactusVPN pe mai multe routere.

1. Flash Router-ul dvs. (opțional)

Rețineți că trebuie să urmați acest pas numai dacă firmware-ul routerului dvs. nu oferă suport VPN. Dacă o face, puteți merge înainte și să-l săriți.

În esență, intermitent înseamnă că veți înlocui firmware-ul cu care a venit routerul cu unul nou, mai îmbunătățit. De obicei, dacă un router nu rulează firmware-ul DD-WRT sau Tomato, majoritatea oamenilor decid să îl aprindă.

Configurați un VPN pe un router

Desigur, înainte de a face acest lucru, trebuie să vă asigurați că routerul dvs. este compatibil fie cu firmware-ul DD-WRT, fie cu Tomato. Puteți descoperi asta cu ușurință verificând lista DD-WRT a dispozitivelor acceptate și lista de routere acceptate de Tomato.

Dacă dispozitivul dvs. nu este compatibil, va trebui fie să obțineți un router acceptat, fie să cumpărați un router intermitent direct. Această din urmă opțiune trebuie luată în considerare numai dacă nu credeți că aveți cunoștințele tehnice pentru a configura un VPN pe un router, deoarece routerele clipești sunt destul de costisitoare.

Acum, în procesul propriu-zis. Iată ce ar trebui să faci:

 1. Descărcați fișierele de instalare DD-WRT / Tomato respective pentru routerul dvs..
 2. Apoi, faceți o resetare grea. În mod normal, puteți face asta ținând apăsat butonul Reset timp de 10 secunde.
 3. Odată ce routerul începe, conectați-vă la pagina de admin. Verificați manualul routerului pentru a vedea ce adresă trebuie să introduceți pentru a accesa pagina și ce acreditări implicite din fabrică trebuie să introduceți pentru a vă conecta.
 4. În panoul de administrare (de obicei în stânga), ar trebui să vedeți o opțiune intitulată „Actualizare / încărcare firmware”, sau variații similare. Apasa pe el.
 5. Când vi se cere să încărcați un fișier de instalare, selectați fișierul de instalare DD-WRT / Tomato pe care l-ați descărcat.
 6. În timpul instalării, asigurați-vă că nu faceți nimic la router, computer sau conexiune la Internet.
 7. Când primiți o notificare de confirmare a faptului că firmware-ul a fost instalat, așteptați aproximativ 5 minute, apoi apăsați pe „Continuare”.
 8. Faceți o mai nouă resetare a routerului, apoi accesați pagina de admin.

Aceștia ar trebui să fie pașii generali pentru a face blițul unui router. Dacă doriți o privire mai detaliată la pași, nu ezitați să consultați ghidul de instalare DD-WRT și ghidul de instalare Tomato.

2. Alegeți un serviciu VPN

Veți avea nevoie de un nume de utilizator VPN și o parolă a contului pentru a configura complet un VPN pe un router.

Aveți nevoie de un VPN de încredere?

Te-am acoperit – CactusVPN oferă un VPN de înaltă performanță, care conține criptare de grad militar, suport 24/7, Kill Switch, 28+ servere de mare viteză cu lățime de bandă nelimitată și până la șase protocoale VPN din care să alegi. Ba mai mult, nu înregistrăm niciunul dintre datele dvs., iar serviciul nostru funcționează pe mai multe platforme.

Și dacă vreți să încercați vreodată alte modalități de deblocare a site-urilor web, vă oferim și un serviciu inteligent DNS care deblochează peste 300 de site-uri web. Asta și toate serverele noastre VPN se dublează ca servere proxy.

3. Decideți un protocol VPN

În funcție de tipul de router, veți avea opțiunea de a alege dintre mai multe protocoale VPN. În general, opțiunile dvs. vor include OpenVPN, PPTP și L2TP. OpenVPN este cel mai sigur, dar este și protocolul care este cel mai probabil să încetinească viteza de conectare și de descărcare din cauza criptării sale.

PPTP și L2TP sunt de obicei mai rapide, dar oferă și o securitate slabă. De fapt, L2TP nu oferă nici o criptare de unul singur (motiv pentru care, de obicei, este asociat cu IPsec).

4. Alegeți între TCP și UDP

TCP (Transmission Control Protocol) și UDP (User Datagram Protocol) sunt protocoale de nivel de transport care sunt utilizate pentru a facilita schimbul de date între o gazdă și cealaltă.

De obicei, vă veți putea conecta la un server VPN alegând unul dintre aceste protocoale. Ceea ce ar trebui să știți despre amândoi este că TCP este utilizat în general pentru navigare online standard și că UDP este utilizat în mare parte pentru streaming și jocuri online.

5. Configurați VPN pe router

Acum că toate informațiile sunt sortate, puteți trece la configurarea VPN în rețeaua de router. Vă recomandăm personal să utilizați tutorialele noastre existente pentru îndrumare, deoarece avem un ghid pas cu pas pentru diferite routere.

În cazul în care doriți o imagine de ansamblu asupra funcționării procesului de configurare în general, iată care sunt lucrurile obișnuite pe care trebuie să le faceți:

 1. Actualizați setările DNS și DHCP ale routerului pentru a vă asigura că se potrivesc cu setările furnizate de furnizorul VPN.
 2. Selectați o adresă IP a serverului VPN.
 3. Alegeți un protocol tunel (TCP sau UDP)
 4. Alegeți un tip de criptare.
 5. Introduceți numele de utilizator și parola VPN.

Routere VPN în afara locului

Unii furnizori de VPN și routere s-au alăturat pentru a le oferi utilizatorilor routere compatibile cu VPN care vin direct configurate și gata de a fi utilizate.

Cu toate acestea, acestea au un dezavantaj important – gama de prețuri abrupte. Multe routere activate de VPN încep de la aproximativ 200 USD și ajung până la (și uneori peste) 500 USD – ca să nu mai zic că trebuie să plătiți și taxa de abonament la VPN.

Cum puteți activa / utiliza / dezactiva un VPN pe un router?

O VPN este activată automat pe routerul dvs. odată ce este configurat corect. Nu trebuie să o activați de fiecare dată când doriți să vă conectați la web.

Activați / Utilizați / Dezactivați un VPN pe un router

Deși, merită menționat faptul că majoritatea firmware-ului ar trebui să vă ofere o opțiune Enable pentru clientul VPN.

În ceea ce privește modul în care puteți utiliza un VPN pe un router, puteți practic:

 • Deblocați conținutul geo-restricționat
 • Asigurați-vă conexiunile online (într-o anumită măsură)
 • Utilizați funcțiile VPN pe mai multe dispozitive

În ceea ce privește modul de dezactivare a unui VPN pe un router, trebuie doar să opriți clientul VPN din firmware-ul routerului. DD-WRT, de exemplu, are în mod normal o opțiune Dezactivare / Activare lângă funcția VPN.

În cazul în care routerul dvs. are asistență de configurare a routerului dual, vă puteți conecta la routerul non-VPN.

Cum puteți comuta între servere VPN?

În general, trebuie să comutați manual locațiile serverului în firmware-ul routerului, introducând o nouă adresă server VPN.

Pe DD-WRT, de exemplu, puteți face asta accesând setările routerului dvs. și editați serverul și setările de conectare.

Este demn de remarcat faptul că un router TomatoUSB vă permite să economisiți 2 opțiuni de server, astfel încât să puteți comuta între ele în timpul liber.

Există probleme cunoscute cu utilizarea unui VPN pe un router?

Problemele tehnice pot varia în acest caz, iar unele pot fi chiar specifice pentru un anumit tip de router sau de marcă VPN.

În general, acestea sunt unele dintre cele mai frecvente probleme pe care le puteți întâmpina:

 • Probleme care stabilesc un tunel VPN – Filtrarea pachetelor IP care se efectuează pe un router poate cauza probleme atunci când un tunel încearcă să fie stabilit între client și server.
 • Problema Double NAT – Dacă aveți routere diferite pentru mai multe dispozitive sau un router suplimentar conectat la routerul dvs. emis de ISP, poate provoca probleme de conectare dacă modul Bridge nu este activat.
 • Problema No VPN Passthrough – Dacă routerul nu acceptă VPN Passthrough sau dacă funcția nu este activată, poate provoca probleme VPN și conexiunea clientului VPN.
 • Scurgeri DNS – Din fericire, acest lucru poate fi prevenit, în general, prin oprirea IPv6 în setările de firmware ale routerului.

Care router funcționează cel mai bine cu un VPN?

Cel mai prietenos VPN-ul firmware-ului de router de acolo include Tomato și DD-WRT. Așadar, un router compatibil cu Tomato și DD-WRT ar fi potrivit. DD-WRT este un firmware bazat pe Linux, care poate îmbunătăți funcționalitățile routerelor fără fir, iar Tomato este un firmware open-source care poate suporta până la 2 servere VPN și 2 clienți VPN.

Iată o listă de routere acceptate de DD-WRT și o listă de routere acceptate de Tomate. În cazul în care routerul dvs. nu este acceptat și doriți să obțineți unul care este, iată câteva specificații de care trebuie să țineți cont pentru a face alegerea unui router mai ușor:

 • Dacă doriți să utilizați protocolul OpenVPN, vă recomandăm să alegeți un router care are un procesor cu mai puține nuclee. De ce? Deoarece OpenVPN este cu un singur filet, ceea ce înseamnă că nu poate fi împărțit în mai multe nuclee de procesor. Deci, un CPU dual-core ar putea să funcționeze mai bine decât un CPU quad-core dacă utilizați OpenVPN.
 • Dacă intenționați să utilizați criptarea VPN, s-ar putea să vă intereseze un router cu un procesor care acceptă AES-NI. Aceasta este practic o instrucțiune care oferă suport pentru accelerarea vitezei de criptare VPN.
 • Dacă sunteți interesat de streaming și de torrenting, și doriți să vă bucurați de o lățime mare de bandă fără probleme, ar trebui să vă uitați într-un router cu un procesor de cel puțin 800 Mhz. Deși, cu cât Mhz este mai mare, cu atât este mai bună calitatea.

Ce sunt routerele DD-WRT-Activate?

Routerele DD-WRT sunt routere care sunt pre-configurate cu firmware-ul DD-WRT. Așadar, nu trebuie să clipești routerul pentru a instala DD-WRT pe ele. Cu toate acestea, sunt cam scumpe, deoarece majoritatea prețurilor încep de la peste 200 USD. Routerele Buffalo DD-WRT sunt mai eficiente din punct de vedere al costurilor (începând de la 50 USD), dar nu sunt la fel de performante.

Care router funcționează cel mai bine cu un VPN

Routerele cu tomate sunt același lucru, cu excepția faptului că sunt încărcate cu firmware-ul Tomato.

Ce sunt router-urile VPN?

Routerele cu funcție VPN sunt routere preconfigurate care pot suporta în mod natural OpenVPN din cutie. ASUS pare să ofere cea mai mare selecție de routere activate VPN, cu firmware-ul său care acceptă OpenVPN, PPTP și L2TP.

Linia de jos – se merită?

Ei bine, depinde de nevoile tale. De exemplu, dacă deții o mulțime de dispozitive mobile și inteligente și dorești cu adevărat să urmărești conținut geo-blocat pe toate, setarea unui VPN pe un router ar fi o idee bună.

De asemenea, ar trebui să luați în considerare să faceți acest lucru dacă doriți să vă bucurați de mai multă confidențialitate online pe mai multe dispozitive și dacă trebuie să înlocuiți routerul (în cazul în care nu oferă suport VPN) cu unul compatibil nu este o problemă.

Cu toate acestea, dacă utilizați doar un computer și un dispozitiv mobil, un router VPN ar putea să nu merite într-adevăr problema. Același lucru este valabil și pentru cei dintre voi, care ar putea fi nevoiți să înlocuiți routerul, dar au un buget restrâns.

De asemenea, dacă viteza de conectare și descărcare contează cu adevărat pentru tine, poate nu este o idee bună să te deranjezi dacă routerul tău nu are un procesor cu cel puțin 800 Mhz (sau mai mult, de preferință), sau dacă nu poți permiteți-vă să faceți upgrade la un router mai performant.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me