Зашто бисте веровали ПротонВПН-у? Ево ближег погледа на неке кључне разлике

ВПН индустрија је ноторна за бескрупулозне или чак злонамерне играче, па је разумно питати зашто се ПротонВПН-у може веровати. Ево неких квалитета које нас издвајају од осталих ВПН провајдера.


2017. године ПротонМаил је ушао у ВПН простор покретањем ПротонВПН-а. Одлучили смо покренути бесплатну ВПН услугу јер ПротонМаил штити новинаре и активисте широм света, а као резултат наших активности у тој области, ПротонМаил ризикује да буде блокиран у различитим земљама. Овај теоријски ризик је постао стварност последњих година, а ПротонМаил је привремено блокиран у Турској и Русији. ВПН је често најбољи начин заобилажења таквих блокова.

Многи ВПН сервиси већ постоје, али покренули смо ПротонВПН јер смо желели да направимо ВПН који смо знали да можемо да верујемо. Многи ВПН-ови су очигледно лоши – многи од њих садрже злонамјерни софтвер, док други свјесно крше приватност за коју тврде да штити. На пример, Хотспот Схиелд био је предмет ФТЦ жалбе Центра за демократију и технологију за дељење података и преусмеравање саобраћаја.

Бескруполозне ВПН компаније такође се баве многим неетичким пословним праксама. Изненађујући број места за ВПН прегледе или су у тајном власништву (или их финансирају) саме ВПН компаније, тако да прегледи нису ни независни ни искрени. Друга уобичајена пракса је објављивање лажних прегледа других ВПН услуга (као што је ПротонВПН) како би се купци привукли до њихових услуга. Остале тактике које смо видели укључују употребу анонимних веб локација и стотине Твиттер-ових ботова за ширење лажних вести или слање анонимних „савета“ новинарима с погрешним информацијама.

Ево листе 500 потенцијалних бот рачуна који се активно користе у кампањи размаза @ПротонВПН или ће се вероватно појавити у блиској будућности. Ово није све што је вани. Требам само спавати прије набрајања остатка … ��хттпс: //т.цо/ОКр1и70ЛХк

– Галлагхер (@ДаниелГаллагхер) 2. септембра 2018

Ови маневари углавном нису баш ефикасни, посебно против ПротонВПН-а, јер смо транспарентна компанија. Међутим, они имају кумулативни ефекат смањења поверења корисника у ВПН индустрију у целини излагањем бескрупулозне природе многих ВПН провајдера. У овом контексту желимо да пружимо неке чињенице које показују колико је ПротонВПН другачији када је реч о поузданости.

Зашто је ПротонВПН поуздан

У ВПН индустрији може бити тешко изабрати све лажне критике и информације. Међутим, постоји неколико фактора који раздвајају ПротонВПН, а сви су добро документовани.

Пословни модел

Протон Тецхнологиес АГ, швајцарска компанија која је родитељ и ПротонМаил-а и ПротонВПН-а, има само један посао: приватност. Корисници који плаћају ПротонМаил или ПротонВПН (да би приступили плаћеним функцијама) то чине јер желе да своје личне податке оставе приватним. Наши корисници су нам једини извор зараде. Чак и ако занемарите све остале разлоге који нас наводе да радимо оно што радимо, са чистог становишта само-интереса, подстицани смо да задржимо поверење наших корисника. Кориштењем пословног модела с претплатом наши интереси и интереси наше заједнице – интернетска приватност – у потпуности су усклађени.

Транспарентност

Као компанија, транспарентни смо ко смо. Не кријемо се иза офшор компанија. Тамо где се налазимо, адреса нашег седишта, статути наше компаније, па чак и наши директори, све је ствар јавног списа и доступна за инспекцију у швајцарском трговачком регистру. Имена и позадина нашег руководства су јавно објављени. Као и локације свих наших канцеларија, наши извори финансирања, па чак и целокупно рачуноводство свих захтева за примање закона које смо добили. Такође јасно наводимо модел претњи за услуге које нудимо (тј. Од чега вас могу и од чега не могу заштитити) и пружамо политику приватности у складу са ГДПР-ом.

Другим речима, знате ко води компанију, одакле управљамо, које податке имамо, како комуницирамо са полицијом и још много тога, и то радимо са нивоом транспарентности који је без премца у индустрији..

Отворени извор и ревизија

Сматрамо да је једнако важно да и наш код буде транспарентан. Зато смо били први ВПН сервис који је имао отворене програме на Андроид-у, иОС-у, мацОС-у и Виндовс-у, поред нашег опен соурце алата за командну линију на Линуку. Све наше апликације су такође прошле неовисну ревизију безбедности. Ова транспарентност повећава нашу безбедност коришћењем целокупне информатичке безбедносне заједнице да прегледа наш код и помогне у проналажењу и отклањању потенцијалних слабости.

Дакле, не само да имате транспарентност ко чини тим на ПротонВПН-у, већ можете видети и код који чини све наше апликације.

Доказано порекло

ПротонМаил и ПротонВПН су под великим надзором јавности од самог почетка. Наше порекло и историја су ствар јавног значаја. Стварање ПротонМаила од стране научника који су се срели у ЦЕРН-у (Европској организацији за нуклеарна истраживања) добро је документовано на веб локацији ЦЕРН. Научна позадина нашег руководећег тима је такође ствар јавног значаја, од наше академске каријере до наших научних публикација.

Почетно финансирање ПротонМаила путем цровдфундинга такође је јавно документовано, заједно са идентитетима многих наших почетних финансијских подршке. Познате су и наше дугогодишње везе са Женевом и Швајцарском, а швајцарска јавна телевизија, швајцарски јавни радио, па чак и званичне швајцарске владине публикације објављују садржаје на ПротонМаилу. Постоји огромна маса јавне документације која потврђује ко смо и наша прича, коју нећете наћи ни у једној другој ВПН компанији.

Правне гаранције

Протон Тецхнологиес се не крије иза компаније шкољке са седиштем у иностранству у сумњивој надлежности. Нисмо основани само у Швајцарској, већ смо овде и са седиштем, а већина нашег инжењерског тима живи и ради овде. Швајцарска није само земља са јаким правима на приватност, већ је и држава са јаком владавином закона и део је јединственог европског тржишта. То значи да за разлику од других ВПН компанија, ми заправо можемо бити правно одговорни за кршења приватности корисника или лажно оглашавање. Према Општој уредби ЕУ о заштити података (коју смо дужни да поштујемо), кршење приватности корисника може довести до новчаних казни у висини до 20 милиона еура. Неовлашћено дељење корисничких података са трећим странама попут страних обавештајних агенција такође је кривично дело из члана 271. Швајцарског кривичног законика.

Повећана одговорност коју имамо као швајцарска компанија законски нас обавезује да поштујемо приватност корисника и да се стриктно придржавамо рекламиране политике без евиденције компаније ПротонВПН.

Проверавају их треће стране од поверења

Иако транспарентност и законске гаранције формирају снажне темеље за поверење, не морате да узимате нашу реч за то. ПротонВПН је такође темељно испитао Мозилла, непрофитну фондацију иза веб прегледача Фирефок, са којом смо сарађивали како би ВПН технологију пренели широј публици. Поред тога, Европска комисија је као прималац донација за иновације од швајцарске владе, а такође и Европске уније, такође исцрпно прегледала и прегледала. (Имајте на уму да ови грантови не дају никакву контролу агенцијама за грант, нити нас на било који начин обавезују. Сазнајте више овде.) Чињеница да су треће стране које су поуздане оцениле и ПротонМаил и ПротонВПН и кренуле у посао са нама пружају даљу гаранцију да живимо до наше речи.

Ангажовање заједнице

Као компанија, дубоко бринемо о нашој заједници и чинећи свет бољим местом. За нас су приватност и сигурност дубоко задржана основна уверења која долазе прије профита. Ово покреће наш ангажман са нашом заједницом. Примери укључују наше обуке са Друге азијске конференције о истраживачком новинарству, наш рад у заједници отвореног кода који покреће развој ОпенПГП.јс (једне од најраспрострањенијих библиотека шифрирања Јавасцрипт на свету), ГопенПГП пројекат и техничке разговоре које имамо с обзиром на изградњу приватности.

Понекад се наш ангажман дешава ближе кући, нпр. Када смо помогли да се форсира референдум о швајцарским законима о надзору широм земље (иако ПротонМаил није утицао на нашу шифрирање). Такође се бавимо ширим истраживањима, нпр. Када смо одржали ТЕД разговор који је достигао милионе људи широм света, или када смо на конференцији Уједињених нација говорили о борби против тероризма, истовремено штитећи људска права на мрежи. Недавно смо радили са Репортери без граница Берлин да бисмо спонзорисали програм стипендирања новинара, а такође смо обезбедили финансирање за највећи независни вест у Белорусији.

Наш учестали ангажман у заједници значи да су многи људи из различитих области имали прилику да упознају наш тим, упознају нас и потврде да смо они за које тврдимо да смо.

Наша обавеза

Залажемо се да приватност и сигурност учинимо доступним свим грађанима света и наставићемо да вршимо нашу мисију што је ефикасније могуће. Захвални смо за више од 10 милиона људи који су се придружили нашој заједници и подржали нас на путу. Знамо да се поверење заслужује, а не даје. Упорном посвећеношћу нашим принципима приватности и транспарентности, покушавамо бити достојни тога.

Срдачан поздрав,
Тим ПротонВПН-а

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map