Penyedia Perkhidmatan E-mel Paling Selamat (2020)

Terdapat banyak skandal privasi sejak beberapa tahun kebelakangan yang melibatkan penyedia e-mel yang besar. Ini menyebabkan banyak orang mencari e-mel selamat terbaik yang membolehkan mereka bebas berkomunikasi dengan orang lain dan pada masa yang sama melindungi privasi mereka sebagai pengguna.


Mengapa Anda Memerlukan E-mel Anda Disulitkan

Anda mungkin bertanya, adakah sangat mustahak untuk saya menyulitkan e-mel saya? Atau adakah ini banyak basa-basi tentang apa-apa? Lihatlah apa yang berlaku sejak beberapa tahun kebelakangan ini dan nilailah sendiri.

ikon e-mel yang disulitkanGmail baru-baru ini didapati memberikan akses penuh kepada pihak ketiga ke e-mel penggunanya. Ini bermaksud bahawa jika anda menggunakan Gmail semasa skandal ini terbongkar, e-mel yang anda anggap sebagai peribadi mungkin berakhir di tangan individu yang ingin menggunakannya untuk alasan mereka sendiri. Sekiranya anda merasa selesa dengan itu, mungkin anda tidak perlu menyulitkan e-mel anda.

Dokumen yang tidak diklasifikasikan menunjukkan bahawa Yahoo, AOL, Google, Microsoft, dan Apple semuanya membenarkan agensi pengawasan AS dapat memantau komunikasi langsung dan menyimpan maklumat di pelayan mereka.

Oleh itu, kami mempunyai Yahoo, AOL, Apple, Google, dan Microsoft, semua pemain besar dalam e-mel, dengan rela hati berkongsi maklumat peribadi anda dengan pengiklan, pemasar, dan pemerintah. Inilah sebabnya mengapa, jika anda mahu merahsiakan e-mel anda, anda memerlukan e-mel anda disulitkan. Ingat, apabila anda menggunakan penyedia e-mel “percuma”, kemungkinan anda adalah yang dijual kepada orang lain.

Syukurlah, ada penyelesaian yang mudah. Gunakan penyedia e-mel yang selamat. Mari kita lihat beberapa pilihan yang ada dengan tujuan membantu anda memilih pilihan yang sesuai dengan keperluan anda.

1. ProtonMail – Penyedia Perkhidmatan E-mel yang Terkenal

logo protonmail

ProtonMail diasaskan oleh Dr. Andy Yen. Sebelum menubuhkan syarikat ini, dia bekerja sebagai penyelidik di CERN. ProtonMail didasarkan pada idea membina Internet yang melindungi privasi pengguna, bermula pertama dengan e-mel.

Jurutera dan saintis yang bekerja di syarikat yang berpusat di Switzerland ini mempunyai visi yang unik melindungi kebebasan awam semasa dalam talian. Atas sebab ini, mereka membuat perkhidmatan e-mel yang mudah digunakan dan telah menyiapkan enkripsi e-mel dari hujung ke hujung.

Komitmen ProtonMail terhadap privasi dilihat sebaik sahaja anda membuat akaun. Anda tidak diminta untuk mendapatkan maklumat peribadi. Anda hanya perlu memilih nama pengguna dan kata laluan.

Ini adalah akaun e-mel percuma, jadi ia tidak mempunyai banyak fungsi yang mungkin anda dapat dengan perkhidmatan e-mel lain.

peti masuk protonmail

Had lampiran anda ialah 25 MB. Melampirkan gambar adalah mudah dan pantas. Semasa anda menghantar atau menerima e-mel, ProtonMail secara automatik menyimpan maklumat hubungan di folder alamat anda. Anda dapat memuat naik kenalan dari program lain. Namun, tidak ada cara langsung untuk menghubungkan kenalan ke media sosial atau akaun e-mel lain. Anda perlu membuat fail a.CSV atau.VFC dan kemudian memuat naiknya ke akaun anda.

Sekiranya anda terlupa kata laluan anda dan anda perlu menetapkan semula akaun anda, anda boleh melakukannya. Walau bagaimanapun, sebarang e-mel yang sudah ada di peti masuk atau folder yang disimpan sebelum anda menetapkan semula kata laluan anda akan hilang. Terdapat tidak mungkin anda akan dapat memulihkannya.

Kelebihan:

 • Hantar mesej e-mel yang disulitkan dengan mudah
 • Muat naik lampiran sehingga 25 MB dengan cepat
 • Percuma

Keburukan:

 • Sekiranya anda terlupa kata laluan anda, anda perlu menetapkan semula akaun anda. Sebarang e-mel yang disimpan atau diterima sebelumnya akan dikunci. Anda tidak akan dapat mengaksesnya lagi.

2. Mailfence – Enkripsi End-to-End + Tandatangan Digital

logo surat-pagar

Mailfence adalah syarikat yang berpangkalan di Belgia yang dilancarkan pada tahun 1999. Tujuan mereka adalah untuk membantu pengguna mendapatkan kembali privasi e-mel mereka yang selamat. Untuk mencapai tujuan ini, mereka menemui sijil SSL yang tidak mempunyai pihak berkuasa perakuan Amerika. Mereka mengembangkan penyelesaian e-mel penyulitan hujung-ke-hujung yang unik yang dapat dikendalikan. Penyelesaian ini merangkumi tandatangan digital.

Mailfence berusaha untuk menonjol dari orang ramai dengan menawarkan rangkaian e-mel yang lengkap, termasuk Kalender Mailfence, Dokumen Mailfence, dan Kumpulan Mailfence. Mailfence berfungsi dengan perkhidmatan e-mel serasi Open PGP yang lain.

Mailfence menyebut dirinya sebagai “penyelesaian e-mel penyulitan end-to-end yang benar” kerana semua operasi penyulitan berlaku di penyemak imbas. Kedai kunci bersepadu mereka memberi pengguna kawalan penuh ke atas pengurusan utama serta pilihan lanjutan.

bagaimana mailfence berfungsi

Mailfence berbangga menawarkan kebolehbalikan penuh. Ini bermaksud bahawa pengguna dapat meninggalkan platform dengan pasangan kunci yang dienkripsi serta data yang dienkripsi dari hujung ke hujung mereka.

Berpusat di Belgium, pelayan mereka terletak di negara dengan undang-undang yang melindungi privasi. Oleh kerana Mailfence tidak mempunyai syarikat induk asing, mereka tidak dipaksa untuk mematuhi permintaan data dari pihak berkuasa domestik atau asing.

Mailfence mempunyai rancangan percuma yang disertakan dengan 500 MB email, 500 MB dokumen, pengesahan dua faktor, penyulitan, dan juga sokongan. Tahap seterusnya adalah rancangan sekitar $ 2.50 setiap bulan. Rancangan perniagaan mereka membolehkan pengguna membuat skala rancangan berdasarkan keperluan mereka. Harga untuk rancangan berbeza-beza bergantung pada apa yang pengguna tambahkan kepadanya.

harga surat mel

Kelebihan:

 • Keselamatan dan privasi yang sangat baik
 • Buka penyulitan hujung ke hujung PGP
 • Terletak di Belgium
 • Tandatangan digital
 • Pihak ketiga tidak mempunyai akses ke data anda

Keburukan:

  • Tema yang disesuaikan tidak disediakan
  • Tidak mempunyai sistem pengurusan alias yang betul

3. Hushmail – Perkhidmatan E-mel Selamat Tertua

Hushmail direka untuk menjadi seperti perkhidmatan e-mel percuma yang anda gunakan sekarang. Anda dapat menggunakannya di telefon pintar, di web atau pada peranti pintar. Perbezaannya ialah mereka menambahkan ciri keselamatan tambahan dengan tujuan menjaga keselamatan data anda.

Hush Communications bermula pada tahun 1998. Setahun kemudian, Hushmail diperkenalkan. Berpusat di Vancouver, Kanada, syarikat ini berada di tengah-tengah industri teknologi yang berkembang.

Falsafah di sebalik Hushmail adalah bahawa membuat e-mel selamat terbaik tidak perlu rumit, dan juga tidak perlu menakutkan. Idea mereka adalah bahawa untuk mengehadkan risiko keselamatan siber, langkah-langkah yang digunakan mesti berkesan, dapat diakses, dan orang perlu merasa seperti mereka benar-benar dapat menggunakannya.

Ben Cutler telah berkhidmat sebagai CEO syarikat sejak tahun 2001, dan Brian Smith berkhidmat sebagai ketua pegawai teknologi syarikat. Brian adalah salah satu kekuatan kreatif di sebalik teknologi yang memberi kekuatan kepada Hushmail.

peti masuk hushmail

Hushmail percaya bahawa keselamatan adalah ciri terpenting yang boleh dimiliki oleh perkhidmatan e-mel. Bahagian percuma perkhidmatan ini tidak mempunyai banyak ciri atau fungsi yang ditawarkan oleh pelanggan e-mel berasaskan web lain.

Hushmail mengimbas e-mel masuk dan memeriksa virus. Ini memberi anda kemampuan untuk menyenarai hitam nama domain dan alamat e-mel individu.

Hushmail tidak mempunyai iklan di peti masuknya. Ia menawarkan akses POP3, yang bermaksud bahawa e-mel anda dapat diakses dari perkhidmatan pihak ketiga. Ini bermaksud bahawa anda dapat mengakses Hushmail melalui aplikasi e-mel telefon pintar anda. Hushmail hanya menawarkan penggubah pesanan teks biasa.

Sekiranya anda menggunakan e-mel anda setiap hari, anda mungkin tidak terganggu oleh hal ini, tetapi Hushmail menghendaki anda log masuk sekurang-kurangnya sekali setiap tiga minggu untuk memastikan akaun anda tetap aktif. Sekiranya tidak, Hushmail akan menyahaktifkan akaun anda secara automatik. Ini boleh menjengkelkan dengan cepat.

Kelebihan:

 • Anda tidak mendapat iklan di peti masuk
 • Akses POP3
 • Versi percuma

Keburukan:

 • Sekiranya akaun anda tidak aktif selama tiga minggu, akaun akan dinyahaktifkan
 • Tanpa pemeriksa ejaan

Pemikiran Akhir

E-mel adalah bentuk komunikasi yang dipercayai. Di sinilah anda berkongsi maklumat peribadi dengan orang yang anda percayai. Inilah sebabnya, e-mel adalah sasaran yang sah untuk penggodam. Akaun e-mel percuma menyulitkan mesej anda.

Banyak dari mereka melakukan tugas yang baik untuk menyaring spam. Namun, kami tidak merasakan bahawa pelanggan e-mel berasaskan web percuma adalah kaedah paling selamat untuk anda berkomunikasi.

STARTTLS adalah bentuk penyulitan e-mel yang biasa. Sekiranya pengirim dan penerima menggunakan aplikasi yang menyokong jenis enkripsi e-mel ini dapat dihantar.

Infrastruktur kunci awam, atau PKI adalah kunci penyulitan e-mel. Inilah yang membolehkan seseorang menggunakan teknologi seperti tandatangan digital dan penyulitan. Selain digunakan dalam e-mel, ini adalah inti e-commerce, dan ia akan mempunyai peranan yang lebih besar dalam Internet.

Keperluan e-mel, dan bentuk perisian keselamatan siber lain seperti VPN, akan berterusan selagi ada individu jahat yang menggunakan perkara seperti ZeroAccess dan bentuk perisian hasad lain untuk menjangkiti sistem operasi, dan menyebabkan kerosakan kepada mangsa yang tidak bersalah.

Jangan lupa bahawa walaupun e-mel yang dienkripsi memberikan lapisan perlindungan tambahan terhadap data peribadi anda, lalu lintas internet anda masih tidak disulitkan. Kami mencadangkan anda mengkaji dan membandingkan VPN terbaik yang anda mampu, dan melindungi diri anda dan rumah anda dari penyerang yang berpotensi.

E-mel adalah vektor serangan, tetapi begitu juga data penyemakan imbas anda. Sentiasa waspada ke laman web yang anda lawati, dapatkan perkhidmatan e-mel yang disulitkan, dan dapatkan VPN yang bagus seperti itu NordVPN atau Surfshark. Anda akan menyelamatkan banyak kesakitan di masa depan.

Soalan Lazim

Q: Adakah Gmail adalah e-mel yang selamat?

J: Gmail mempunyai lebih daripada satu bilion pengguna di seluruh dunia. Ini adalah salah satu penyedia perkhidmatan e-mel yang paling popular di planet ini. Maklum, ada kebimbangan mengenai keselamatan. Gmail membolehkan anda masuk dari mana-mana lokasi dan menggunakan apa sahaja peranti yang anda mahukan.

Ini memungkinkan untuk masuk ke rangkaian yang tidak disulitkan dan mendedahkan data dan privasi peribadi anda. Gmail mempunyai tetapan lalai yang menawarkan keselamatan yang cukup kuat. Walau bagaimanapun, belajar mengenai pilihan keselamatan lanjutan, termasuk SMTP melalui TLS (STARTTLS), akan membolehkan anda menjadikan Gmail lebih selamat.

S: Bolehkah saya menghantar e-mel dengan Gmail?

J: Ya. Gmail menyokong S / MIME. Ini tersedia dengan akaun Gmail berbayar. Ia tidak tersedia jika anda menggunakan akaun percuma. S / MIME hanya akan berfungsi jika pengirim dan penerima menggunakan perkhidmatan yang menyokongnya.

Gmail telah mengisyaratkan bahawa mereka berminat untuk menambahkan enkripsi end-to-end pada semua perkhidmatan e-mel mereka. Ini belum berlaku, dan sejak mereka menjanjikan ini sejak 2014, kami tidak menahan nafas.

S: Bagaimana saya boleh melindungi lampiran Gmail dengan kata laluan?

J: Klik Tulis untuk memulakan e-mel baru. Di kanan bawah tetingkap, klik Hidupkan Mod Rahsia. Di sana anda dapat menetapkan tarikh luput dan kata laluan.

Q: Bolehkah e-mel digodam?

J: Ya. Sebagai contoh, penyelidik di Eropah menemui kelemahan keselamatan yang membolehkan e-mel digodam jika penyulitan yang digunakan adalah PGP dan S / MIME.

S: Bagaimana saya tahu jika e-mel saya telah diretas?

J: Petunjuk pertama anda biasanya ialah kenalan anda memberitahu anda bahawa mereka telah menerima e-mel yang pelik dari anda. Mungkin meminta mereka untuk mendapatkan maklumat sensitif, dll. Beritahu mereka untuk menghantar gambarnya kepada anda. Sekiranya anda tidak menghantarnya, kemungkinan anda telah diretas.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me