Julkisen langattoman verkon vaara


Ludovic Rembert –

Viimeksi päivitetty 25. maaliskuuta 2020

Kun kuulet ensimmäisen kerran sanat ”julkinen WiFi”, se kuulostaa hyvältä. Loppujen lopuksi se on avoin yleisölle. Tämä tarkoittaa, että saat kaiken hyödyn ilman kuluja!

Ei niin nopeasti. Itse asiassa sinun pitäisi ajatella julkista langatonta verkkoa kuten julkista wc: tä. Se on käyttökelpoinen hätätilanteessa, mutta se on parasta välttää aina kun mahdollista. Katsotaanpa tarkemmin.

Mikä on julkinen Wifi?

julkinen wifiJulkinen WiFi on mikä tahansa laajalle yleisölle käytettävissä oleva WiFi-verkko. Kahvilat, ostoskeskukset, julkinen liikenne, ravintolat ja jopa vähittäiskaupat tarjoavat usein ilmaisen langattoman verkon asiakkaille tai jokaiselle muulle, joka tulee mukaan.

Tämä voi olla kätevä monista syistä. Voit seurata sosiaalista mediaa siemailemalla latteasi tai etsiä tuotearvioita selatessasi kauppaa.

Valitettavasti julkinen WiFi voi aiheuttaa vakavan vaaran online-yksityisyyttäsi. Ja emme puhu vain mainostajille, jotka seuraavat sinua. Puhumme intiimimmistä, henkilökohtaisimmista tietoistasi.

Oletetaan esimerkiksi, että olet kirjautunut suosikki sosiaalisen median sivustoosi julkisessa WiFi-verkossa. Joku saattaa saada kirjautumistietosi. Tämän avulla he pääsevät henkilökohtaiseen viestintääsi, mikä voi antaa heille pääsy kaikkiin mahdollisesti jakamiin tietoihin kavereiden kanssa.

Mikä vielä pahempaa, oletetaan, että sinun on siirrettävä rahaa säästötililtäsi sekkitilillesi ostaaksesi. Joten kirjaudut sisään pankkisi sovellukseen suorittaaksesi siirron. Kuvittele, mitä hakkeri voi tehdä verkkopankin salasanallasi.

Monet julkiset WiFi-verkot vaativat pääsylle salasanan, joka voi antaa sinulle turvallisuuden tunteen. Valitettavasti tämä turvallisuuden tunne voi olla harhaanjohtava. Mitä tämä kaikki tarkoittaa? Se tarkoittaa sinun tulisi välttää julkista WiFi-yhteyttä aina kun mahdollista.

10 parasta julkisen langattoman Internetin vaaraa

Miksi julkinen WiFi on niin vaarallinen? Tässä on 10 parasta vaaraa, jotka altistat itsellesi, kun muodostat yhteyden johonkin näistä verkoista.

1. Salaamattomat verkot

Salatussa verkossa tietosi suojataan salausavaimella. Toisin sanoen kolmas osapuoli ei pääse tietoihin helposti. Kun verkon on asettanut ammattilainen, he yleensä sallivat salauksen.

Valitettavasti ammattilainen ei ole asettanut monia julkisia WiFi-järjestelmiä. Esimerkiksi paikallisen kahvila-reitittimen on aivan yhtä todennäköisesti asentanut barista kuin IT-ammattilainen. Ja vaikka verkko olisi asetettu ammattimaisesti, ei ole mitään keinoa kertoa varmasti, onko se salattu.

Salaamattomassa verkossa kolmannen osapuolen on helppo siepata tietosi. Sanomattakin on selvää, että tämä on vakava riski.

2. Huijauspisteet

WLAN-yhteyspisteVäärä hotspot on hotspot, joka on suunniteltu näyttämään lailliselta, mutta ei todellakaan ole. Yleensä tämä on yhtä helppoa kuin verkon luominen samanlaisella nimellä kuin se, johon haluat muodostaa yhteyden.

Oletetaan, että nautit myöhään lounasta suosikkiravintolassasi. Heillä on WiFi-verkko nimeltään “SouperSalad”. Menet kirjautumaan sisään ja valitset vahingossa verkon nimeltä “SuperSalad”. Onnittelut. Olet juuri muodostanut yhteyden vilpilliseen hotspot-palveluun, ja hakkerit keräävät tietojasi.

3. Hyökkäykset keskellä

Mies keskellä -hyökkäys on eräänlainen hyökkäys, jossa hakkeri asettaa itsensä kahden laitteen väliin. Kun he tekevät tämän, he pystyvät sieppaamaan, lukemaan ja jopa muuttamaan lähetyksiä.

Kuvittele esimerkiksi, että muodostat yhteyden reitittimeen lentokentän terminaalissa. Tietämättäsi hakkeri sijoittaa itsesi sinun ja reitittimen väliin. Joten vierailet online-kauppapaikalla tarkistaaksesi osakekantasi.

Kun kirjaudut sisään kauppapaikkaan, hakkeri pystyy lukemaan käyttäjänimesi ja salasanasi. Viikkoa myöhemmin kirjaudut sisään uudelleen vain saadaksesi selville, että kaikki rahasi ovat kadonneet. Se on äärimmäinen skenaario, mutta se kuvaa kuinka vaarallinen tällainen hyökkäys voi olla.

4. Haittaohjelmien hyökkäykset

haittaohjelmahyökkäyksetHakkereiden ei tarvitse aina lukea tietosi, kun olet yhteydessä WiFi-verkkoon. Sen sijaan he voivat lisätä haittaohjelmia puhelimeesi tai kannettavaan tietokoneeseen, joka jatkaa tietojen lähettämistä rikollisille, kunnes ne poistetaan. Tämä on erityisen helppoa julkisessa WiFi-verkossa.

Yksi yleinen tapa on luoda väärennetty ponnahdusikkuna, jossa sinua pyydetään asentamaan ohjelmistopäivitys. Kun muodostat yhteyden verkkoon, näet vaarattoman näköisen ilmoituksen, että Messenger-sovelluksesi on päivitettävä. Kun napsautat sitä, haittaohjelma asennetaan sen sijaan.

5. Ad Hoc -yhteydet

Ad hoc -yhteys on yhteys kahden tietokoneen välillä. Jos laitteesi on asetettu etsimään uusia verkkoja automaattisesti tai jos ad hoc -yhteydet ovat käytössä, hakkerit voivat muodostaa yhteyden suoraan laitteeseesi heti kun olet online-tilassa.

6. Käyttäjätunnus ja salasanavarkaudet

Kaikilla näillä hyökkäysmenetelmillä on yhteistä, että ne paljastavat verkkosivustosi käyttäjätunnukset ja salasanat. Tämä voi antaa hakkereille pääsyn mille tahansa verkkotilille. He saattavat jopa myy kirjautumistietosi pimeässä verkossa.

7. Henkilöllisyysvarkaudet

henkilöllisyysvarkausKäyttäjätunnuksesi ja salasanasi hallinnan menettäminen voi olla ongelma, mutta se on helppo korjata. Vaihda vain salasanasi heti, kun huomaat ongelmasta.

Suurempi riski on tieto, johon verkkorikolliset pääsevät tällä välin. Olet esimerkiksi voinut lähettää joitain verotietoja sähköpostitse kirjanpitäjällesi. Jos tietoihin sisältyy sosiaaliturva- tai Kanada-eläkesuunnitelmasi numero, voit tulla henkilöllisyysvarkauden uhriksi.

8. Matoja

Mato on erityinen haittaohjelma. Virusten on hyökätä tiettyyn ohjelmaan, ja yleensä ne on asennettava. Matoja puolestaan ​​pystyy levittämään itsensä.

Julkisen verkon ongelmana on, että et tiedä ketkä muut ovat yhteydessä ja kuinka hyvin he suojelevat järjestelmiään. Jos joku muu verkossa on tartunnan saanut mato, mato voi hypätä verkon yli ja hyökätä tietokoneesi.

9. Snooppaus ja nuuskaaminen

Snooping ja nuuskaaminen tapahtuvat, kun hakkeri käyttää ohjelmistoa tai erityistä WiFi-laitteistoa kuunnellakseen WiFi-signaaleja. Tämän tekniikan avulla hakkerit voivat käyttää kaikkea mitä teet verkossa.

Hyvä uutinen tästä on, että jos vain luet uutisia, et lähetä henkilökohtaisia ​​tietoja. Huono uutinen on se, että heti kun kirjaudut sisään verkkosivustoon, hakkerit saavat käyttöösi tilisi.

10. Bitcoinin louhinta

Bitcoin-kaivosBitcoin ja muut kryptovaluutat vaativat suuria määriä prosessointitehoa niiden blockchain-salaukselle. Tämän vallan saamiseksi he ulkoistavat prosessointityöt muille ihmisille. Palkkiona siitä, että he ovat osa salausjärjestelmää, ihmiset saavat toisinaan ”ilmaisen” salauksen valuutan.

Tätä prosessia kutsutaan Bitcoin-louhintaksi, ja se on suosittu tapa ansaita ylimääräinen dollari. Valitettavasti kaikki Bitcoinin kaivostyöläiset eivät ole rehellisiä ihmisiä. Joskus he käyttävät muiden tietokoneita tehdäkseen työn heidän puolestaan.

Mitä tällä on tekemistä julkisen langattoman verkon kanssa? Hyökkääjä voi käyttää julkista verkkoa asentamaan salaa Bitcoin-kaivosohjelmiston salaa tietokoneellesi ollessasi yhteydessä.

Tosin tämä ei ole yhtä vakava ongelma kuin henkilöllisyysvarkaus. Mutta koska tämä ohjelmisto käyttää prosessorin resursseja, se voi hidastaa merkittävästi Sinun tietokoneesi.

Mitä ei tehdä (jos sinun on muodostettava yhteys julkiseen WiFi-verkkoon)

Nykymaailmassa on vaikea välttää julkista Wi-Fi-yhteyttä kokonaan. Olemme kaikki riippuvaisia ​​puhelimistamme, ja joskus meidän on työskenneltävä lentokentällä tai junalla. Joten mitä sinun tulisi välttää, jos joudut muodostamaan yhteyden julkiseen WiFi-verkkoon? Tässä on pari osoitinta.

Älä käytä arkaluontoisia tietoja tai käytä niitä

Hyvä nyrkkisääntö, kun käytät julkista WiFi-palvelua, on olettaa, että tietosi luetaan. On selvää, että näin ei aina ole. Mutta kuten sanotaan, unssi ennaltaehkäisyä on punnan parannuksen arvoinen.

Seurauksena on tiettyjä asioita, joita sinun ei pitäisi käyttää tai käyttää julkisessa verkossa. Vältä joka tapauksessa pankkien tai muiden rahoituslaitosten käyttämistä. Ja ei koskaan käytä tai lähetä sosiaaliturva- tai Kanadan eläkesuunnitelmasi numero julkisessa verkossa. Se vain kerjää ongelmia.

Monet julkiset WiFi-alustat pyytävät sinua antamaan sähköpostiosoitteesi tai puhelinnumerosi rekisteröityäksesi palveluunsa. Kun sinulta kysytään näitä tietoja, mieti kahdesti, luotatko verkkoon vai et. Jos päätät jatkaa, on hyvä käyttää toissijaista sähköpostiosoitetta.

Vältä kirjautumista useille alustoille

Monet julkiset WiFi-verkot ovat osa alustaa. Tämä pätee erityisesti ketjuravintolaan, julkiseen liikenteeseen, lentokentille ja muihin suuriin kauppapaikkoihin.

Joissain tapauksissa näihin alustoihin liittyminen on väistämätöntä. Yritä kuitenkin rajoittaa näkyvyyttäsi ilmoittautumalla niin vähän kuin mahdollista. Yksi tapa vähentää tätä riskiä on nähdä, tarjoaako Internet-palveluntarjoajasi tai puhelinoperaattorisi WiFi-yhteyspisteitä alueellasi.

Vältä suojaamattomia verkkosivustoja

Useimmat nykyaikaiset verkkosivustot käyttävät SSL (Secure Socket Layer) -suojausta liikenteen salaamiseen. Voit kertoa, onko verkkosivusto suojattu, koska osoite alkaa HTTPS: llä HTTP: n sijasta. Snooping liikenteen HTTP-yhteys on paljon helpompi kuin satunnaista liikennettä HTTPS-yhteydellä.

Monissa selaimissa on helppo ilmoittaa, onko verkkosivusto suojattu vai ei. Esimerkiksi Google Chrome antaa sinulle “Ei suojattu” -varoituksen, kun muodostat yhteyden sivustoon ilman SSL: tä. On fiksu välttää näitä sivustoja yleensä, mutta varsinkin kun olet yhteydessä julkiseen WiFi-verkkoon.

Kuinka suojata tietojasi julkisessa WiFi-tilassa

Tietyn sisällön välttäminen ja jaettavien tietojen rajoittaminen ovat vain osa pysyä turvassa julkisessa WiFi-tilassa. On myös tärkeää toteuttaa ehkäiseviä toimenpiteitä. Nämä toimenpiteet ovat myös hyvä idea, kun muodostat yhteyden Internetiin kotona.

Käytä suojattua selainta

turvallisella selailuYksi hyvä tapa suojata tietosi on käyttää suojattua selainta. Nämä selaimet eroavat pohjimmiltaan laitteesi mukana toimitetuista selaimista.

Yleensä laitteen mukana tulee selain, kuten Microsoft Edge, Safari tai Google Chrome. Nämä selaimet saattavat tuntua turvallisilta, koska ne ovat peräisin hyvämaineisista lähteistä. Ongelmana on, että ne on optimoitu nopeaan ja helppokäyttöiseen, ei turvallisuutta.

Suojattuihin selaimiin sisältyy vaihtoehtoja, kuten Firefox, Tor, Brave Browser ja Epic Privacy Browser. Nämä selaimet toimivat hiukan hitaammin, mutta tekevät parempaa työtä pitämällä verkkorikolliset poissa henkilökohtaisista tiedoistasi.

Käytä VPN: tä

Toinen tapa pitää tietosi turvassa on käyttää virtuaalista yksityistä verkkoa (VPN). VPN tarjoaa suojatun, salatun tunnelin sinun ja VPN-palvelimen välillä. Tämä ei vain suojaa henkilökohtaisia ​​tietojasi, mutta se voi myös auttaa pitämään Web-liikennettä nimettömänä.

Kaikkia VPN-verkkoja ei kuitenkaan luoda yhtäläisiä. Esimerkiksi, on olemassa monia ns. “Ilmaisia ​​VPN: iä”. Valitettavasti monet näistä palveluista ovat huijauksia. Henkilökohtaisia ​​tietojasi varastavien hakkereiden sijasta VPN-palvelulla on pääsy sen sijaan.

Siksi on tärkeää pitää kiinni laadukkaasta, maksetusta VPN-palvelusta. Tämä varmistaa sen tietosi ovat turvallisempi, ei vähemmän turvallista. Ja älä myöskään jätä puhelinta suojaamattomaksi. Androidille ja iOS: lle on saatavana paljon hyviä VPN-palveluita.

Varmista, että haittaohjelmasuojauksesi on ajan tasalla

Hyvä virustorjuntaohjelma voi mennä pitkälle kohti tietokoneesi suojaamista hakkereilta. Ja jos jokin haittaohjelma tekee sen laitteellesi, säännölliset, automaattiset skannaukset tunnistavat uhan nopeasti ja poistavat sen.

Edes paras haittaohjelmasuojaus ei tee paljon hyvää, jos sitä ei päivitetä säännöllisesti. Varmista aina, että käytät virustentorjuntaohjelmistosi uusinta versiota, ja päivitä heti, kun näet päivitysilmoituksen.

Varmista, että palomuuri on käytössä

Kun palomuuria käytetään yhdessä hyvän virustorjuntaohjelman kanssa, se voi estää monenlaisia ​​online-hyökkäyksiä. Palomuuri on este, joka suojaa monenlaisilta hyökkäyksiltä, ​​mukaan lukien luvaton liikenne tai ei-toivotut yhteydet. Kun palomuuri havaitsee epäilyttävät datapaketit, heidät estetään.

Joskus palomuurin käyttäminen voi olla ärsyttävää. Ne voivat estää joitain ohjelmia toimimasta, ja ne antavat usein ponnahdusikkunoita ja ilmoituksia. Seurauksena on, että monet ihmiset sammuttavat palomuurinsa kotona ollessaan.

Jos pidät palomuurin normaalisti pois päältä, kytke se päälle ennen yhteyden muodostamista julkiseen WiFi-verkkoon. Windowsissa voit tehdä tämän ohjauspaneelin Järjestelmä ja suojaus -osiosta. Mac-käyttäjät voivat tehdä tämän tietoturvan kautta & Järjestelmäasetusten tietosuojaosa.

Sammuta tiedostonjako ja AirDrop

Jos työskentelet yhteistyöympäristössä, voit käyttää Windows File Sharing- tai Apple AirDrop -sovelluksia. Näiden palveluiden avulla kuka tahansa voi helposti ladata tiedostoja laitteellesi. Tämä on hyödyllinen ominaisuus työpaikalla tai yliopistossa. Kuitenkin julkisessa WiFi-verkossa tämä sama ominaisuus voi aiheuttavat vakavan vaaran.

Windows-käyttäjät voivat estää tiedostojen jakamisen siirtymällä ohjauspaneelin ”Verkko” -osaan, napsauttamalla jakamiskeskusta, siirtymällä Advanced Sharing Settings -vaihtoehtoon ja poistamalla tiedostojen ja tulostimien jakamisen käytöstä. Mac-käyttäjille avaa Finder, napsauta AirDrop ja valitse ”Salli minut löytää: Kukaan.”

Asetusten muuttaminen ei tarjoa 100% turvallisia yhteyksiä. Mutta se varmistaa, että kukaan ei voi yksinkertaisesti vetää ja pudottaa haitallisia tiedostoja kiintolevyllesi

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map