Enjin Carian Paling Peribadi

Walaupun terdapat banyak penyelesaian untuk mencegah penggodam, spam, dan pencurian identiti, hanya ada segelintir yang memberikan anda privasi yang tinggi tanpa perlu memuat turun, memasang, atau membeli apa-apa.


konsep mesin seachKami bercakap mengenai enjin carian yang selamat.

Pencarian internet adalah perkhidmatan yang paling kerap digunakan di internet. Google sahaja menerima lebih daripada 1 bilion pertanyaan setiap hari. Enjin carian kedua terbesar di internet, dan dimiliki oleh syarikat yang sama, adalah YouTube; ia melakukan 30 juta carian unik setiap hari.

Orang mungkin menghabiskan lebih banyak masa di platform lain, seperti memeriksa e-mel atau berhubung dengan orang di media sosial, tetapi semua orang, bahkan orang yang tidak mempunyai akaun Facebook atau Instagram, gunakan mesin carian secara berkala. Sebilangan besar platform lain juga mempunyai enjin carian terbina dalam.

Semua perkhidmatan dalam talian ini mempunyai dua persamaan: mereka mengesan dan berkongsi maklumat anda, dan mereka semua melihat anda sebagai produk, bukan pelanggan.

Anda lihat, perkhidmatan “percuma” ini tidak betul-betul percuma sama sekali. Mereka berurusan dengan maklumat. Google nampaknya memberikan perkhidmatan, tetapi mekanisme penjejakan dan algoritma carian mereka mengikuti, merekod, dan berkongsi aktiviti anda dengan pengiklan dan orang lain yang keuntungan dari mengetahui setiap pergerakan anda semasa anda melayari laman web. Ini dilakukan atas nama memberi anda kemudahan dan pengalaman berkualiti, tetapi anda mengorbankan privasi anda dalam prosesnya.

Tidak semestinya begitu. Anda masih dapat mencari produk, perkhidmatan, dan laman web yang anda gemari tanpa melepaskan privasi atau identiti anda dengan menggunakan alat penyemakan imbas tanpa nama yang selamat.

Pertama, sedikit mengenai bagaimana enjin carian berfungsi dan membahayakan integriti data anda. Kemudian kami akan menunjukkan kepada anda cara mendapatkan kek anda dan memakannya juga, dengan lapan alternatif carian selamat dan selamat.

Bagaimana Mesin Pencari Mengesan Data Anda

Enjin carian mengesan anda dalam beberapa cara. Semasa pertama kali menaip pertanyaan ke bar carian, kuki pihak pertama mendaftarkan carian anda. Ia kemudian mengimbas metadata dari pelbagai laman web untuk mengembalikan senarai laman web yang sesuai dengan istilah carian anda.

Statistik Pemasaran Internet Enjin CarianSebaik sahaja anda mengklik hasil dan pergi ke laman web anda mencari atau melayari internet, kuki pihak ketiga mengesan dan merakam aktiviti anda. Maklumat yang dikumpulkan digunakan untuk menyempurnakan carian lebih lanjut, memberikan cadangan, dan membina profil pilihan anda. Ia juga dijual kepada pemasar supaya mereka dapat menggunakan maklumat untuk menjual produk dan perkhidmatan anda.

Guru pemasaran tidak akan senang mendengarnya, tetapi 54% pengguna lebih suka sokongan pelanggan yang diperibadikan daripada pemasaran yang disasarkan.

Adakah Privasi Anda Berisiko?

Selain mengesan kuki, Google menggunakan proses yang disebut cap jari penyemak imbas untuk mengumpulkan maklumat mengenai anda. Teknologi ini membolehkan Google melihat ke dalam fail komputer anda untuk menentukan plugin yang telah anda pasang, ukuran monitor anda, zon waktu komputer anda berada dan banyak lagi.

Masalah lain dengan Google adalah bahawa ia menghubungkan semua akaun yang berkaitan, seperti Gmail, YouTube, dan Peta Google. Sekiranya akaun anda dipautkan atau anda menggunakannya selama sesi yang sama seperti yang anda lakukan, maka Google juga mempunyai akses ke alamat e-mel, senarai kenalan, alamat rumah atau perniagaan anda, nama sebenarnya, dan lokasi semasa.

data melanggar stat

Jawapannya adalah mencari enjin carian paling selamat di sekitar; pasangkannya dengan salah satu VPN yang disyorkan dan selamatkan maklumat log masuk anda dengan pengurus kata laluan terbaik yang anda dapati. Untuk memulakan anda, berikut adalah lapan alternatif carian untuk pertimbangan anda, dan mereka ada percuma dalam setiap cara yang mungkin.

Enjin Carian Peribadi Terbaik

Menggunakan mesin pencari yang selamat menjadi lebih umum – dan popular – kerana kebimbangan privasi semakin meningkat berikutan kebocoran DNS berprofil tinggi, penyebaran Netralitas Bersih, dan peningkatan kesedaran masyarakat mengenai masalah tersebut. Setelah memeriksa lebih dari 20 enjin carian yang menunjukkan kemampuan mereka melindungi pengguna dari beberapa kengerian internet, berikut adalah lapan teratas.

1. Cari Encrypt

cari logo enkripsi

Mesin pencari ini menggunakan beberapa langkah keselamatan ke depan yang ketat dari sebarang carian peribadi. Mereka menggunakan jenis enkripsi yang sama dengan laman web VPN dan eCommerce yang dinilai terbaik, AES-256, enkripsi, yang bertaraf ketenteraan, dan lapisan soket selamat (SSL), iaitu standard untuk urus niaga kewangan dalam talian.

Mereka mengambil maklumat dari rangkaian rakan carian mereka dan membawa hasilnya kembali kepada pengguna mereka. Setelah carian anda selesai, semua istilah dan sejarah carian anda akan dihapuskan.

Ciri-ciri:
 • Berita, video, dan peta yang mesra privasi yang dapat dilihat langsung di antara muka carian mereka
 • Penyulitan SSL dan AES-256
 • Istilah carian dan sejarah tamat apabila sesi selesai
 • Menyulitkan secara tempatan
 • Menghilangkan penambahan pra-putar semasa menonton video

2. DuckDuckGo

Logo DuckDuckGo

Ini adalah salah satu enjin carian peribadi tertua, dan pasti terkenal. Pencarian digabungkan dari enjin carian Yahoo dan 400+ sumber lain. Fitur mereka! Bangs membolehkan anda mencari laman web tanpa mengumpulkan kuki dan data pengguna lain dari anda.

Cukup gunakan tanda seru sebelum istilah carian anda, dan carian anda disulitkan. Contohnya, jika anda ingin mencari sesuatu di Amazon, taip! Amazon untuk pergi ke antara muka carian DuckDuckGo.

Mengetik “! W filter bubble” akan membawa anda ke halaman utama Wikipedia. Terdapat ribuan laman web yang boleh diakses melalui jalan pintas privasi ini. Namun, mereka menyimpan maklumat carian anda secara agregat, walaupun syarikat tersebut mendakwa pengguna tidak dapat dikenali, dan mereka menggunakan pendapatan iklan dengan menunjukkan iklan umum.

Ciri-ciri:
 • !jalan pintas privasi ke ribuan laman web
 • Pelanjutan penyemak imbas yang menilai setiap laman web yang anda lawati secara privasi
 • Menggunakan enkripsi SSL
 • Tiada penjejakan atau pengekalan data
 • Laman web menawarkan petua privasi dan keselamatan
 • Pencarian bersumber di luar dan dibawa kepada pengguna melalui antara muka carian yang selamat
 • Pencarian dilakukan melalui laman web mereka atau melalui pelanjutan penyemak imbas

3. WolframAlpha

Logo WolframAlpha

Mesin pencari ini bukan mesin pencari, tetapi “mesin pengetahuan,” menurut laman webnya.

Ia menggunakan matematik lanjutan, data besar, dan algoritma komputasi untuk kembali disasarkan, jawapan berasaskan pengetahuan untuk pertanyaan carian dalam kategori seperti matematik, sains dan teknologi, masyarakat dan budaya, dan kehidupan seharian. Laman web menuntut jawapan peringkat pakar dari sumber yang berwibawa, bukan dari mesin carian lain.

Ciri-ciri:
 • Pangkalan data terkumpul lebih dari 10 trilion kepingan data
 • Termasuk alat untuk mencari dengan selamat dengan mesin carian lain
 • Aplikasi mudah alih untuk Android dan iOS
 • Versi Pro tersedia
 • Kotak carian yang boleh ditambahkan ke laman web anda
 • Antara muka yang boleh disesuaikan
 • Bar alat boleh ditambahkan ke penyemak imbas web mana pun

4. Gibiru

Logo Gibiru

Mesin carian peribadi ini menggunakan algoritma Google untuk melakukan carian peribadi yang selamat dengan membuang ciri penjejakan. Ia dapat membenarkan carian peribadi melalui penyulitan dan a dasar tanpa log yang ketat.

Ini bermakna anda akan mendapat hasil yang tidak difilter tanpa kuki pelacakan dan pengumpulan data, yang bermaksud tidak akan disensor atau dihuraikan sebelum anda mendapatkannya.

Ciri-ciri:
 • Boleh digunakan dengan VPN
 • Menggunakan enkripsi 256-bit HTTPS
 • Tiada kuki atau penjejakan alamat IP; alamat IP anda tetap tidak dikenali
 • Tidak mengumpulkan atau menjual data pengguna
 • Dasar tanpa log yang ketat
 • Alat tambah tersedia untuk penyemak imbas web Firefox, Opera, dan Chrome
 • Halaman utama tersedia untuk carian lalai

5. Permulaan Halaman

Logo halaman permulaan

Ditagih oleh syarikat sebagai “Enjin Carian Paling Peribadi di Dunia,” StartPage melakukan carian melalui pelayan proksi. Itu tidak merakam alamat IP, lokasi, atau istilah carian. Pencarian dapat dilakukan dengan pergi ke laman web mereka, bar alat StartPage dapat ditambahkan ke penyemak imbas anda, atau dapat dipasang sebagai ekstensi untuk Firefox dan Chrome.

Ciri-ciri:
 • Tema dan skema warna tersuai
 • Pencarian berdasarkan proksi
 • Tiada penjejakan atau pengumpulan data
 • Tidak menyimpan istilah carian untuk pertanyaan
 • Iklan yang tidak disasarkan
 • Hasil berdasarkan Google yang tidak disensor
 • Hasil yang pantas
 • Carian terperinci tersedia

6. Privatelee

Logo Privatelee

Dengan enjin carian ini, anda akan mendapat antara muka yang sangat sederhana yang tidak mempunyai loceng dan wisel, tetapi banyak fungsi. Syarikat ini tidak mencatat alamat IP atau istilah carian, dan tidak ada data anda yang akan dijual atau disediakan untuk pihak ketiga. Privatelee juga memiliki fitur lanjutan yang disebut “PowerSearch” yang memungkinkan anda mengkonfigurasi sumber anda.

Ciri-ciri:
 • Hasil carian terbaik dari Google dan Bing
 • Keupayaan menatal yang tidak terhingga
 • Menilai laman web untuk dipercayai dan keselamatan dengan penilaian “Web of Trust”
 • Penapis carian yang boleh disesuaikan
 • Pintasan PowerSearch memberikan hasil yang lebih pantas
 • Hasil yang tidak disensor

7. Swisscows

Logo Swisscows

Syarikat ini menggunakan protokol penyulitan semasa untuk merahsiakan alamat IP, lokasi, dan pertanyaan carian anda. Mereka tidak mencatat atau menyimpan maklumat, dan juga tidak menjualnya kepada pengiklan pihak ketiga.

Ciri-ciri:
 • Pilih kawasan untuk hasil yang paling relevan
 • Pilihan “Hapus aktiviti”
 • Hasil segera
 • Melindungi pengguna dari kebocoran DNS dan serangan orang tengah
 • Tiada analisis atau penyimpanan data
 • Tiada carian atau penjejakan lokasi
 • Aplikasi mudah alih dan pelanjutan penyemak imbas tersedia
 • Antara muka mesra pengguna
 • Menyebarkan dari pelayan mereka sendiri
 • Mengutamakan kandungan yang mesra keluarga untuk perlindungan anak tambahan
 • Menggunakan teknologi pengecaman data semantik untuk “carian pintar” dan hasil yang cepat

8. Putuskan Carian

putuskan logo carian

Syarikat ini menggunakan hasil gabungan dari enjin carian komersial seperti Google dan Bing, tetapi ia tidak menyimpan pertanyaan carian anda atau mencatat alamat IP anda. Ini membolehkan anda menyesuaikan carian berdasarkan lokasi, dan anda dapat menentukan alat carian mana yang akan digunakan dengan setiap pertanyaan. Putuskan sambungan kini percuma, dan mereka tidak menjual maklumat kepada pihak ketiga, tetapi mereka mengusahakan mesin carian premium berbayar.

Ciri-ciri:
 • Pilih mesin carian anda untuk hasil
 • Tanpa pembalakan atau penjejakan
 • Cari mengikut ciri lokasi
 • Aplikasi untuk Android dan iOS dengan ciri VPN pintar disertakan
 • Sambungan penyemak imbas tersedia
 • Cari dari bar carian laman web mereka
 • Ciri aplikasi mengurangkan penggunaan lebar jalur dan memanjangkan hayat bateri
 • Menyekat permintaan pelacak

Soalan Lazim

Kami telah membina ulasan ini untuk memberi anda gambaran keseluruhan mengenai lapan enjin carian peribadi dan pengumpul data teratas. Berikut adalah beberapa jawapan tambahan untuk beberapa soalan yang sering ditanya mengenai carian peribadi. Anda juga akan mendapat maklumat di laman web syarikat, yang dihubungkan dari setiap ulasan.

S: Adakah DuckDuckGo dimiliki oleh Google?

J: Tidak. Ia dimiliki oleh CEO dan pengasasnya, Gabriel Weinberg. Segala kekeliruan mungkin timbul dari kenyataan bahawa orang yang cuba menjangkau mesin pencari alternatif kadang-kadang menaip Duck.com ke dalam URL. Domain IP tersebut akan membawa anda ke halaman arahan untuk On2 Corporation, yang diambil alih oleh Google pada tahun 2010. Google baru-baru ini memperbaikinya dengan memberikan pautan ke DuckDuckGo di halaman arahan baru mereka untuk mengarahkan mereka yang hilang.

S: Bolehkah penyedia Internet anda mengintip anda semasa menggunakan enjin carian peribadi?

J: Walaupun mereka dapat melihat alamat IP anda ketika Anda menggunakan mesin pencari peribadi, tidak ada pengintipan. Mereka mengumpulkan maklumat mengenai siapa yang memiliki alamat IP anda, dan maklumat tersebut dapat dijual kepada pemasar pihak ketiga. Walaupun anda menggunakan enjin carian peribadi, ISP anda masih dapat menentukan halaman mana yang paling sering anda lawati, pukul berapa anda log masuk atau keluar dari internet, dan berapa banyak masa yang anda habiskan di laman web semasa anda melayari laman web. Satu-satunya cara untuk mendapatkan tanpa nama lengkap adalah menggunakan internet dengan rangkaian peribadi maya (VPN).

S: Adakah saya selamat hanya menggunakan mod Penyamaran?

J: Mod penyamaran adalah ciri yang telah dibina untuk penyemak imbas versi terkini seperti Opera, Safari, Firefox, dan Chrome. Ini memberikan sedikit perlindungan, tetapi tidak mencukupi. Mereka tidak menyimpan sejarah carian dan penyemakan imbas anda setelah anda log keluar, dan semua kuki yang anda kumpulkan semasa anda melayari laman web akan dipadamkan sebaik sahaja anda meninggalkan halaman tersebut. Walau bagaimanapun, alamat IP anda masih dapat dilihat, jadi anda tidak dikenali secara tepat.

S: Yang merupakan enjin carian terbaik untuk privasi?

J: “Terbaik” adalah istilah subjektif. Semua enjin carian yang disenaraikan di atas membolehkan anda mencari tanpa nama. Kami telah mempelajari ciri dan fungsi enjin carian teratas yang terdapat di pasaran, dan memasangkannya ke lapan teratas mengikut kriteria kami. Itu sangat bergantung pada ciri khusus yang anda harapkan selain carian peribadi, dan kami telah melakukan yang terbaik untuk memberikan gambaran keseluruhan yang komprehensif.

Pemikiran Akhir

Sama ada anda menghabiskan sepanjang hari di media sosial, anda menggunakan internet hanya untuk bekerja, atau anda mencari perniagaan tempatan yang anda perlukan, privasi dan perlindungan harus ada di fikiran semua orang.

Ibu bapa mungkin sangat prihatin terhadap keselamatan anak-anak mereka di internet. Menggunakan carian peribadi menawarkan perlindungan tambahan dari pengesanan dan mencegah akses pihak ketiga ke data anda. Untuk perlindungan privasi yang lengkap, gunakan teknologi carian peribadi dalam kombinasi dengan penyemak imbas yang selamat.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map