Ghid pentru IPv6 vs. IPv4: Comparație de bază

Cu excepția cazului în care sunteți un techno-geek, probabil că nu ați sărbătorit 8 iunie 2011. Acea dată favorabilă a fost Ziua Mondială a IPv6. Probabil nu a fost marcat roșu în calendarul dvs. și probabil nici nu știați că se întâmplă.


Majoritatea oamenilor nu știu ce este IPv6 sau chiar ce este predecesorul său, IPv4. Realitatea este că ambele lucruri afectează viața tuturor pentru că sunt o mare parte din ce face funcțional internetul.

Ce este IPv4?

Adresa IPv4Protocolul Internet versiunea 4 sau IPv4 cum este denumit în mod obișnuit este tehnologia care permite dispozitivelor să se conecteze la Internet. Această a patra versiune a Protocolului de Internet există încă din 1983 și ne-a servit bine. IPv4 este încă operațional și continuă să alimenteze majoritatea Internetului.

Face acest lucru prin intermediul adresei IP pe care o are fiecare dispozitiv conectat la internet. Desktop-uri, laptopuri, tablete, smartphone-uri, console de jocuri, frigidere și alte accesorii digitale li se pot atribui adrese IP. Ori de câte ori acel dispozitiv conectat la Internet iese pe web pentru a căuta ceva, acesta se conectează cu un alt dispozitiv care are o adresă IP.

Adresele IP sunt modul în care oamenii pot ajunge acolo unde doresc să meargă online.

Adrese pe 32 de biți

Fiecare dispozitiv activat IPv4 are o adresă IP pe 32 de biți. Un exemplu tipic ar putea arăta ca 191.148.205.315 sau 99.48.227.227. Acest sistem conține aproximativ 4,3 milioane de adrese.

Asta pare un număr considerabil și așa este.

Cu toate acestea, IPv4 rămâne fără adrese disponibile.

Această deficiență este parțial atribuibilă faptului că un număr atât de incredibil de dispozitive au acum conexiunea la Internet. Fiecare gospodărie cu abonament în bandă largă, fiecare smartphone și fiecare computer are nevoie de o adresă IP. Aparate și mașini mai importante sunt acum capabile de internet.

cum funcționează adresa IP

Acesta nu este singurul factor care are în vedere deficitul de adrese IPv4. Multe companii dețin mii sau chiar milioane de adrese IPv4. În anii 80, a existat o practică largă de a atribui milioane de adrese IP unor mari organizații.

Frecvent, li s-au atribuit adrese mult mai multe decât le-ar putea folosi vreodată.

Consecința este că există milioane de proprietăți, dar adrese IPv4 neutilizate acolo sunt mergând la risipă. În ultimii ani a existat o mișcare care vizează recuperarea acestor adrese IP, dar sosirea IPv6 face ca acest efort să fie rezonabil învechit.

Ce este IPv6?

Ca și IPv4, Internet Protocol versiunea 6 este de câțiva ani. Lucrările pentru crearea acestuia s-au încheiat în 1998, dar trecerea de la IPv4 la IPv6 s-a întâmplat cu o lentitate glaciară. Lansarea oficială a IPv6 a fost în 2011 cu Ziua Mondială a IPv6. De atunci, Autoritățile de internet au lucrat din greu pentru implementarea noului sistem.

a explicat ipv6

Adrese IP de 128 biți

În timp ce IPv4 a utilizat adrese IP pe 32 de biți, noul protocol Internet utilizează adrese de 128 biți. În loc de o adâncime de 4,3 miliarde de adrese IP, IPv6 oferă 3,4 X 10 la 38a putere sau 340 adecții.

Acesta este un număr enorm. O adresă IP comună pe 128 de biți ar putea arăta astfel:

2001: 0db8: 85a3: 0000: 0000: 8a2e: 0370: 7334

Aceasta este o adresă mult mai lungă și mai complexă decât am avut-o în sistemul IPv4. Această complexitate nu înseamnă numai că nu vom rămâne fără adrese IP în curând dar și faptul că fiecare dispozitiv are acum potențialul de a avea o adresă IP unică.

O adresă IP unică pentru fiecare dispozitiv

În cadrul sistemului IPv4, nu toate dispozitivele conectate la Internet nu aveau o adresă unică. În schimb, routerelor li s-a atribuit o singură adresă. Dispozitivele individuale care au o conexiune la Internet prin aceste routere nu aveau neapărat o adresă IP unică. Routerul primește solicitări de date, care sunt trimise apoi la adresa IP a destinatarului.

Se pare că nu ar trebui să funcționeze.

La urma urmei, dacă adresa dvs. de origine este identică cu adresa de acasă a altcuiva, nu veți ajunge întotdeauna cu e-mailul și invers?

Sistemul a funcționat din cauza a ceva numit Network Address Translation sau NAT.

private vs public ip

NAT a fost util, deoarece permite unui dispozitiv de rețea, cum ar fi un firewall, să atribuie o adresă publică unui computer sau chiar a unui grup întreg care operează în interiorul unei rețele private. NAT a fost utilizat de organizații pentru a limita câte adrese IP deschise sunt funcționale.

Acest tip de utilizare este important din punct de vedere al economiei și securității. deznodământ este asta NAT funcționează ca agent între Internet public și o rețea privată.cum funcționează nat

Probabil că îl utilizați chiar acum.

din pacate, NAT are dezavantaje. Nu oferă nicio securitate suplimentară și poate chiar face anumite protocoale incapabile să protejeze anumite dispozitive. NAT de asemenea, trebuie să folosească unele dintre resursele dispozitivului dvs. să funcționeze, ceea ce ar putea fi un prejudiciu.

Cu IPv6, nu este nevoie de NAT, deoarece există atât de multe adrese IP care sunt disponibile sub IPv6. Sistemele care operează cu IPv6 pot avea o adresă IP unică pentru fiecare dispozitiv, deci există nu este nevoie să lucrați printr-un router.

Alte avantaje ale IPv6

IPv6 este mai eficient decât IPv4. Anteturile pachetelor de date sunt simplificate, iar funcționalitatea de rutare este mult mai simplificată. Există mai mult suport și pentru rețele peer-to-peer.beneficiile ipv6

Cu toate acestea, cei mai mulți utilizatori de Internet cu rang și fișier nu vor vedea un lucru extraordinar săriți mai departe în funcționalitate cu trecerea la IPv6. Acest lucru se datorează faptului că majoritatea schimbărilor au loc în culise și încet.

Nu uitați, majoritatea Internetului funcționează în continuare pe sistemul IPv4. Modificarea la IPv6 este incrementală. Pe măsură ce mai multe dispozitive și mai mult de pe Internet fac trecerea la noul protocol, veți vedea un transfer mai eficient de date, deși acest lucru se va întâmpla treptat.

Unde stă IPv6 acum

utilizatori ipv64 după țarăS-ar putea să vă așteptați ca o tehnologie finalizată în 1998 să fie învechită până acum, dar realitatea este IPv6 este că este numai ce am inceput. Doar o porțiune minusculă a Internetului a trecut prin conversia la funcționalitatea IPv6.

În luna mai 2017, erau doar 37 de țări din întreaga lume care aveau peste cinci la sută din traficul lor web care trece prin IPv6. Șapte state au avut 15% din traficul lor web trimis prin IPv6.

Dacă IPv6 reprezintă un salt tehnologic înainte, de ce nu este implementat mai pe larg? Răspunsul scurt este că acest lucru costă foarte mulți bani.

Pentru a realiza conversia, sunt necesare noi hardware-uri și software server.

Merită să remarcăm și faptul că există nicio compatibilitate înapoi cu IPv4. Un site web care dorește să întâmpine oamenii care folosesc fie IPv4, fie IPv6 trebuie să aibă două versiuni, câte unul pentru fiecare protocol.

Cu toate acestea, IPv6 câștigă în popularitate. Majoritatea noilor routere și sisteme de operare disponibile astăzi oferă suport și compatibilitate pentru IPv6. Unele dintre cele mai populare și utilizate pe scară largă furnizori de servicii Internet utilizează în mod similar o serie de funcționalități IPv6.

Realizarea comutatorului

Este timpul pentru tine să începi să folosești IPv6?

Este posibil să fiți deja, deși acest lucru este relativ puțin probabil. Dacă ISP-ul dvs. oferă IPv6, atunci este bine să îl utilizați.

Dacă nu sunteți sigur dacă utilizați sau nu deja IPv6, puteți accesa www.test-ipv6.com pentru a afla. Cei care utilizează în prezent IPv4 vor vedea un ecran care arată astfel:

test de conectivitate ipv6

Dacă vedeți acest ecran și doriți să încercați să activați funcțiile IPv6, atunci capacitatea dvs. de a face acest lucru va depinde atât de routerul dvs. cât și de ISP-ul dvs..

În motorul dvs. de căutare preferat, introduceți cuvintele cheie „[producătorul routerului] ipv6 [ISP-ul dvs.]”. De asemenea, poate fi recomandat să faceți upgrade la DD-WRT pentru firmware-ul routerului. Această schimbare ar trebui să facă tranziția mai puțin complicat.

Accesarea site-urilor IPv6

Puteți accesa site-urile IPv6 prin două mecanisme diferite. Primul dintre acestea este un mecanism de tranziție. În prezent, cel mai popular dintre acestea este 6to4. Această tehnologie include date IPv6 cu comunicații IPv4, astfel încât să puteți vedea versiunile mai noi de site-uri web cu protocolul mai vechi.

Celălalt mecanism implică o conexiune nativă. Acest tip de conexiune vă permite să ocoliți tranziția, astfel încât să puteți trece complet la IPv6. Alegeți IPv6 nativ dacă routerul vă oferă această opțiune.

Utilizarea VPN-urilor cu IPv6

Multe VPN-uri nu sunt încă pregătite să gestioneze traficul IPv6. Această deficiență înseamnă că există un pericol că orice trafic IPv6 va fi dirijat prin ISP-ul dvs. în loc de VPN-ul dvs., lăsându-vă expus. Dacă ați auzit vreodată despre o scurgere IPv6, acesta a fost obiectul discuției.

Dezactivați-IPv6

Înainte de a alege un VPN, asigurați-vă că citiți recenzii VPN pentru a vedea ce furnizori oferă protecție împotriva scurgerilor IPv6, precum și cele care oferă asistență pentru traficul IPv6. Câteva dintre cele mai importante opțiuni de confidențialitate Canada cu protecție împotriva scurgerilor IPv6 sunt Surfshark și NordVPN.

În mod alternativ, unele dintre cele mai bune servicii VPN vă pot recomanda să nu utilizați IPv6 dacă doriți să fiți complet protejat și privat. Această solicitare poate fi una complet rezonabilă, mai ales că IPv6 nu este disponibil pe scară largă în acest moment. Te poți aștepta la asta mai multe VPN-uri vor deveni compatibile IPv6 în viitor.

surse:

  • https://searchnetworking.techtarget.com/definition/IPv6-Internet-Protocol-Version-6 
  • https://www.webopedia.com/DidYouKnow/Internet/ipv6_ipv4_difference.html
  • https://www.ipv6.com/general/ipv6-the-next-generation-internet/
Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me