Protocoale VPN – diferite tipuri comparate

Pe măsură ce mai mulți canadieni înțeleg nevoia de a-și proteja confidențialitatea și securitatea online cu o VPN, ei devin mai sofisticați în ceea ce privește caracteristicile pe care le caută într-un VPN de renume.


Riscul de apariție a datelor și furt de identitate, care este în creștere, demonstrează necesitatea unui VPN.

Numărul victimelor furtului de identitate și suma furată

Una dintre cele mai importante caracteristici pe care are sens să le ia în considerare este protocoalele pe care furnizorul VPN le pune la dispoziția utilizatorilor.

Ce sunt protocoalele VPN? Majoritatea oamenilor care sunt noi în idee cred că acesta este un termen incredibil de tehnic, care poate avea un impact redus asupra experienței lor de navigare. Realitatea este că protocolul folosit de VPN-ul tău poate face o diferență semnificativă în ceea ce privește cât de sigur și sigur ești când sunteți online.

Să aruncăm o privire mai atentă asupra protocoalelor VPN și a modului în care acestea îți afectează experiența online. Apoi, vom explora cele mai comune protocoale disponibile astăzi, astfel încât să puteți lua o decizie înțeleaptă.

Care sunt protocoalele VPN?

În mod esențial, un VPN stabilește un tunel între computer și internet. În cadrul acestui tunel, sunteți protejat împotriva scurgerilor DNS. Adresa dvs. IP reală este complet protejată; tunelul VPN îl maschează cu adresa IP a serverului, făcându-vă în esență să fie invizibil. Îl face să pară ca și cum ai naviga dintr-o altă locație decât locația ta reală.

Sunt disponibile mai multe metode pentru stabilirea unui tunel VPN. Unele dintre acestea sunt de mai mulți ani și nu sunt considerate mai sigure în special. Altele sunt destul de noi și oferă cea mai bună securitate disponibilă.

cum-o-vpn-lucrări

Când vă înregistrați cu un VPN, vi se poate prezenta numeroase protocoale VPN din care să alegeți. De unde știți dacă unul dintre ele este un protocol mai vechi cu caracteristici de securitate mai puțin robuste? Mai important, cum îl identificați pe cel care vă va oferi cea mai bună protecție, indiferent de ceea ce faceți online?

Majoritatea furnizorilor de VPN oferă posibilitatea de a alege între protocoalele PPTP, SSTP, L2TP / IPSec, WireGuard, SoftEther, IKEv2 / IPSEC și OpenVPN. După ce ați citit o descriere a fiecăruia, veți putea să alegeți în cunoștință de cauză cu privire la protocolul potrivit pentru scopurile dvs..

Protocolul PPTP

Dezvoltat de Microsoft, Protocolul de tunelare punct la punct, sau PPTP, este unul dintre cele mai vechi protocoale VPN, totuși este încă în uz, deși a devenit tot mai rar. Cu toate acestea, anumite VPN-uri care sunt determinate să ofere utilizatorilor lor cel mai mare număr de opțiuni, încă îl pun la dispoziție.

Chiar dacă PPTP poate fi disponibil, nu este recomandat să fie utilizat în mod regulat de către experții de securitate astăzi, deoarece este vulnerabil cu vulnerabilitățile de securitate care ar putea să vă lase bine expuși chiar atunci când aveți cel mai mult nevoie de protecția VPN-ului dvs..

În favoarea sa, PPTP este compatibil și este disponibil nativ în toate versiunile de Windows. Majoritatea celorlalte sisteme de operare îl pot rula și el. Ratele de transfer de date sunt destul de rapide cu PPTP. Cu toate acestea, dacă conexiunea a scăzut, poate fi dificil să vă reconectați.

Dacă menținerea activităților online strict private și anonime este importantă și să ne confruntăm cu aceasta, tocmai de aceea utilizați un VPN în primul rând, atunci nu ar trebui să optați pentru a utiliza PPTP. Pe de altă parte, dacă obiectivul tău este să poți transmite conținut pe Netflix dintr-o regiune geografică diferită, atunci PPTP ar putea fi suficient pentru scopurile tale, datorită unor viteze relativ bune.

Cu toate acestea, nu-l faceți protocolul dvs. implicit. Procedând astfel poate te lasă vulnerabil la hacking, malware și spionaj de către terți.

SSTP Protocol

Secure Socket Tunneling Protocol este un alt produs al Microsoft. Spre deosebire de multe alte protocoale VPN, este compatibil numai cu dispozitivele care rulează Windows. Aceasta înseamnă că nu se numără printre cele mai utilizate protocoale. Cu toate acestea, nu este afectat de problemele de securitate cunoscute, așa cum este PPTP.

SSTP se bazează pe Secure Socket Layer, sau SSL, protocol pentru mutarea traficului online. Oamenii care se confruntă cu restricții grave de rețea, cum ar fi cele care sunt impuse în state totalitare precum China, pot găsi că acesta este un avantaj semnificativ.

Utilizatorii care se confruntă cu un regim guvernamental de control sau care consideră că alte protocoale VPN sunt blocate de rutină pe sistemul lor pot găsi că SSTP este o soluție perfect acceptabilă. Este stabil, destul de rapid și relativ sigur. De asemenea, permite utilizatorilor VPN să deblocheze site-urile web și alt conținut similar restricționat. Din păcate, există doar câțiva furnizori VPN care susțin de fapt SSTP.

Dacă aveți acces la un protocol superior, cum ar fi OpenVPN, ar fi înțelept să îl alegeți pe acesta în loc de SSTP.

WireGuard Protocol

WireGuard este un protocol relativ nou cu care dezvoltatorii încă mai experimentează. Deoarece se află în primele etape ale dezvoltării, WireGuard nu a fost încă auditat de un terț. În plus, avocații de confidențialitate au preocupări cu privire la faptul că utilizarea WireGuard necesită sau nu jurnalele de bord. Aceste îngrijorări pot fi deocamdată neplăcute, deoarece puțini furnizori VPN fac din WireGuard o opțiune.

De fapt, multe dintre VPN-urile care pun la dispoziție WireGuard fac acest lucru pe o bază de testare, ceea ce înseamnă că utilizatorii ajută în esență la procesul de dezvoltare. Aceasta înseamnă că pot exista probleme de securitate, așa că nu este înțelept să folosiți WireGuard atunci când faceți ceva cu adevărat sensibil.

WireGuard este dezvoltat cu speranța că va oferi viteză, performanță și securitate superioare în comparație cu celelalte protocoale VPN disponibile. Este anunțată ca fiind o opțiune mai bună în ceea ce privește consumul de baterii, iar utilizatorii de dispozitive mobile ar putea să le placă faptul că WireGuard promite posibilitatea de a trece de la o interfață de rețea la alta fără a pierde conexiunea.

În acest moment, WireGuard nu poate fi recomandat din toată inima, deoarece este încă în curs de dezvoltareT. Cu toate acestea, dacă este capabil să își îndeplinească într-o zi promisiunile cu privire la viteză, performanță și securitate, cu siguranță va fi o demn urmaș al OpenVPN.

SoftEther Protocol

SoftEther este unul dintre puținele protocoale VPN mai noi care începe să ofere protocolului OpenVPN o rulare pentru banii săi. A fost un proiect dezvoltat de studenții Universității din Tsukuba, dar a devenit în ultimii ani un protocol VPN utilizat pe scară largă.

SoftEther este o tehnologie open source, la fel ca OpenVPN. Aceasta înseamnă că a fost testat, auditat și dezvoltat de experți din întreaga lume. Avocații apreciază că SoftEther funcționează pe o multitudine de sisteme de operare, chiar și unele care nu sunt deservite de multe alte protocoale.

Aceste sisteme de operare includ cele obișnuite precum Mac, Windows și Android, dar includ și Linux, Solaris și FreeBSD.

SoftEther este chiar compatibil cu alte protocoale VPN precum OpenVPN, L2TP / IPSec și altele. Utilizatorii instalează frecvent SoftEther pe sistemul lor de operare și folosesc simultan un alt protocol VPN, ceea ce înseamnă că sunt protejați indiferent de ce se întâmplă. Deoarece este atât de incredibil de flexibil, SoftEther devine rapid popular.

Acest protocol VPN este capabil să ocolească majoritatea firewall-urilor și este cu siguranță rapid. Cu toate acestea, nu trebuie să vă faceți griji că sacrificați securitatea pentru viteză. SoftEther folosește criptarea AES pe 256 biți, care este de asemenea folosită de marile agenții guvernamentale și militare.

Diferite protocoale VPN

Totuși, SoftEther nu este lipsit de defecte. Este o tehnologie destul de nouă, deci nu a fost atât de testată la fel ca protocolul OpenVPN. Mai mult, nu este disponibil pe mai multe VPN-uri. Aceasta rămâne o alternativă pentru a fi atent în viitor.

IKEv2 / IPSec Protocol

Internet Key Exchange versiunea 2, sau IKEv2, este un proiect comun al Microsoft și Cisco. IKEv2 este practic un protocol de tunelare. Pentru a-l asigura în special, este asociat cu Internet Protocol Security sau IPSec. Această tehnologie criptează și autentifică pachetele de date care sunt trimise prin intermediul unei rețele IP.

Internet Engineering Task Force a dezvoltat IPSec pentru a avea compatibilitate nativă cu o mare varietate de sisteme de operare. În consecință, nu este necesar să existe o aplicație terță parte pentru a rula IPSec, așa cum este cu OpenVPN și alte protocoale.

Tehnologia IKE funcționează din 1998. Cea de-a doua versiune actuală a fost introdusă în 2005. Compararea IKEv2 cu alte protocoale VPN dezvăluie că poate oferi beneficii utilizatorilor în ceea ce privește capacitatea sa de a stabili o conexiune, viteza, stabilitatea și securitatea sa. Asistența nativă pentru IKEv2 se găsește pe dispozitivele care rulează Mac OS 10.11 sau mai recente, Windows 7 sau mai recent, iOS, Android și Blackberry.

Unii susțin confidențialitatea care își fac griji pentru riscurile de securitate cibernetică sunt preocupați de tehnologia IKE, deoarece este un software cu sursă închisă. Aceasta înseamnă că a fost dezvoltat de Microsoft și Cisco fără a fi introduse de la dezvoltatori independenți.

Experții în securitate sunt îngrijorați că acest lucru înseamnă că IKEv2 poate avea vulnerabilități pe care dezvoltatorii nu le-au descoperit. Cu toate acestea, tehnologia a durat destul de mult timp încât terții au creat versiuni open source. Unele dintre aceste versiuni independente pot oferi o securitate și mai robustă decât originalul.

IKEv2 / IPSec este un protocol VPN recomandat, dar OpenVPN este în general considerat superior.

L2TP / IPSec Protocol

Ca și IKEv2, Layer 2 Tunneling Protocol sau L2TP, este de obicei asociat cu IPSec pentru a oferi un nivel suplimentar de criptare și securitate. La fel ca IKEv2, L2TP / IPSec este compatibil nativ cu multe dintre cele mai comune sisteme de operare.

Dispozitivele care rulează Windows 2000 / XP sau mai noi, Mac OS 10.3 sau mai noi sau Android ar trebui să aibă o configurare rapidă și ușoară cu L2TP / IPSec. Obținerea accesului la acest protocol este la fel de simplă ca importarea fișierelor necesare din VPN.

L2TP a fost, de asemenea, dezvoltat de Microsoft și Cisco. Aceasta înseamnă că este un software cu sursă închisă și poate avea vulnerabilități care nu au fost identificate. L2TP nu este la fel de popular ca IKEv2, ceea ce înseamnă că nu a fost atât de atent analizat de dezvoltatorii independenți. Punctele slabe vă pot lăsa deschise la dezvăluirea inadvertentă a adresei dvs. IP.

Dacă vă preocupă cu adevărat păstrarea confidențialității, atunci veți aprecia că L2TP încapsulează datele de două ori. Totuși, această dublă încapsulare are tendința de a încetini puțin procesarea.

În schimb, L2TP / IPSec efectuează criptare și decriptare în nucleu, ceea ce poate oferi o viteză îmbunătățită. Utilizarea L2TP / IPSec va încetini performanța pe sistemul dvs.? Răspunsul poate varia. Este posibil să fie nevoie să îl încercați pentru a vedea cât de bine funcționează pentru dvs..

În general, protocoalele IKEv2 / IPSec și OpenVPN sunt mult mai recomandate decât L2TP / IPSec. Dacă nu puteți avea acces la aceste alte protocoale, L2TP / IPSec este încă o alegere mai bună decât unele protocoale mai vechi, mai puțin robuste.

Cu multe dintre cele mai recomandate VPN-uri, veți avea posibilitatea să alegeți protocoalele. Acesta ar putea fi un avantaj distinct, deoarece este posibil ca un protocol să funcționeze mai bine pentru anumite aplicații decât pentru alte aplicații.

OpenVPN Protocol

Dezvoltat inițial de OpenVPN Technologies, acest protocol este open source. Aceasta înseamnă că dezvoltatorii din întreaga lume au contribuit la perfecționarea acesteia, căutând punctele slabe și vulnerabilitățile, astfel încât să poată fi eliminate. Rezultatul este un mediu incredibil de sigur și versatil pentru explorarea lumii online.

OpenVPN este în general considerat cel mai sigur protocol disponibil astăzi și este utilizat pe scară largă. A fost auditat de mai multe ori de către firme de securitate terțe, astfel încât să puteți avea încredere în acestea pentru a vă păstra datele în siguranță. De fapt, OpenVPN este considerat standardul industriei, mai ales atunci când este utilizat împreună cu schimbul de chei SSL / TLS.

Majoritatea furnizorilor VPN de renume fac protocolul OpenVPN disponibil clienților. Este probabil să fie alegerea implicită. Dacă nu, atunci utilizatorilor li se recomandă să-și actualizeze setările. OpenVPN este compatibil cu toate platformele, inclusiv Mac, Windows, Linux, Android și iOS. De asemenea, funcționează împreună cu diverse routere.

Gânduri finale

OpenVPN este deosebit de sigur și securizat atunci când este utilizat cu Protocolul Datagram al utilizatorului, sau UDP, în loc de Protocolul de control al transmisiei sau TCP. Utilizarea TCP poate însemna rate de transmisie ușor mai lente.

Cu toate acestea, OpenVPN rămâne stabil și fiabil. Utilizarea protocoalelor TLS și a bibliotecii OpenSSL pentru criptare înseamnă că OpenVPN este în mod excepțional abilitat să păstreze securitatea datelor.

Dacă doriți o protecție completă, luați în considerare utilizarea unui motor de căutare privat atunci când navigați pe web. Acest lucru va anonimiza toate întrebările, va elimina nevoia de cache și vă va proteja de anunțurile intruzive, oferind în același timp detectarea avansată a amenințărilor pe site.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me