Gevaar voor openbare wifi


Ludovic Rembert –


Laatst bijgewerkt op 25 maart 2020

Als je voor het eerst de woorden ‘openbare wifi’ hoort, klinkt dat als een goede zaak. Het is tenslotte open voor het publiek. Dat betekent dat u alle voordelen krijgt zonder enige kosten!

Niet zo snel. Eigenlijk zou je openbare wifi moeten beschouwen als een openbaar toilet. Het is bruikbaar in noodgevallen, maar het wordt het best vermeden waar mogelijk. Laten we dat van dichterbij bekijken.

Wat is openbare wifi?

openbare wifiOpenbare wifi is elk wifi-netwerk dat toegankelijk is voor het grote publiek. Coffeeshops, winkelcentra, openbaar vervoer, restaurants en zelfs winkels bieden vaak gratis WiFi voor klanten of voor iedereen die langskomt.

Dit kan om verschillende redenen handig zijn. U kunt sociale media bijhouden terwijl u van uw latte nipt, of productrecensies opzoeken terwijl u door een winkel bladert.

Helaas openbare wifi kan een ernstig risico vormen uw online privacy. En we hebben het niet alleen over adverteerders die u volgen. We hebben het over uw meest intieme, persoonlijke informatie.

Stel dat u zich aanmeldt bij uw favoriete sociale mediasite op een openbaar wifi-netwerk. Mogelijk krijgt iemand uw inloggegevens. Hiermee kunnen ze toegang krijgen tot uw persoonlijke communicatie, wat kan geef ze toegang tot alle details die u mogelijk heeft gedeeld met vrienden.

Erger nog, stel dat u wat geld van uw spaarrekening naar uw betaalrekening moet overboeken om een ​​aankoop te doen. U logt dus in op de app van uw bank om de overboeking te doen. Stel je voor wat een hacker zou kunnen doen met je wachtwoord voor online bankieren.

Veel openbare wifi-netwerken hebben een wachtwoord nodig voor toegang, wat u een gevoel van veiligheid kan geven. Helaas kan dat gevoel van veiligheid misleidend zijn. Wat betekent dit allemaal? Het betekent u moet openbare wifi vermijden wanneer mogelijk.

Top 10 gevaren van openbare wifi

Dus waarom is openbare wifi zo gevaarlijk? Dit zijn de top 10 gevaren waaraan u uzelf blootstelt wanneer u verbinding maakt met een van deze netwerken.

1. Niet-versleutelde netwerken

Op een gecodeerd netwerk wordt uw informatie beveiligd met een coderingssleutel. Met andere woorden, de informatie is niet gemakkelijk toegankelijk voor derden. Wanneer een netwerk is opgezet door een professional, zullen ze doorgaans versleuteling inschakelen.

Helaas zijn veel openbare wifi-systemen niet opgezet door een professional. Zo is de router in uw plaatselijke coffeeshop net zo waarschijnlijk door een barista ingesteld als IT-professional. En zelfs als het netwerk professioneel is opgezet, is er geen manier om zeker te weten of het is versleuteld.

Op een niet-versleuteld netwerk is het gemakkelijk voor een derde partij om uw gegevens te onderscheppen. Onnodig te zeggen dat dit een ernstig risico is.

2. Phony Hotspots

wifi hotspotEen nep-hotspot is een hotspot die is ontworpen om er legitiem uit te zien, maar dat is het echt niet. Meestal is dit net zo eenvoudig als het maken van een netwerk met een vergelijkbare naam als degene waarmee u verbinding wilt maken.

Stel dat u geniet van een late lunch in uw favoriete restaurant. Ze hebben een wifi-netwerk genaamd “SouperSalad”. U gaat inloggen en selecteert per ongeluk het netwerk genaamd “SuperSalad”. Gefeliciteerd. Je hebt zojuist verbinding gemaakt met een nephotspot en hackers verzamelen je gegevens.

3. Man-in-the-Middle-aanvallen

Een man-in-the-middle-aanval is een type aanval waarbij een hacker zichzelf tussen twee apparaten plaatst. Wanneer ze dit doen, kunnen ze transmissies onderscheppen, lezen en zelfs wijzigen.

Stel je bijvoorbeeld voor dat je verbinding maakt met een router in een luchthaventerminal. Zonder dat u het weet, plaatst een hacker zichzelf tussen u en de router. U bezoekt dus uw online handelsplatform om uw aandelenportefeuille te controleren.

Wanneer u inlogt op uw handelsplatform, kan de hacker uw gebruikersnaam en wachtwoord lezen. Een week later log je weer in, om dat allemaal te ontdekken je geld is weg. Dat is een extreem scenario, maar het illustreert hoe gevaarlijk een dergelijke aanval kan zijn.

4. Malware-aanvallen

malware-aanvallenHackers hoeven uw informatie niet altijd te lezen terwijl u bent verbonden met het wifi-netwerk. In plaats daarvan kunnen ze malware in uw telefoon of laptop plaatsen, die uw gegevens naar criminelen blijft sturen totdat ze worden verwijderd. Op een openbaar wifi-netwerk is dit bijzonder eenvoudig.

Een veelgebruikte methode is om een ​​nep-pop-up te maken waarin u wordt gevraagd een software-update te installeren. Wanneer u verbinding maakt met het netwerk, ziet u een onschuldig ogende melding dat uw messenger-app moet worden bijgewerkt. Wanneer u erop klikt, wordt in plaats daarvan malware geïnstalleerd.

5. Ad-hocverbindingen

Een ad-hocverbinding is een verbinding tussen twee computers. Als uw apparaat is ingesteld om automatisch nieuwe netwerken te ontdekken of als ad-hocverbindingen zijn ingeschakeld, kunnen hackers direct verbinding maken met uw apparaat zodra u online gaat.

6. Gebruikersnaam en wachtwoorddiefstal

Wat al deze aanvalsmethoden gemeen hebben, is dat ze de gebruikersnamen en wachtwoorden van uw website blootleggen. Dit kan hackers toegang geven tot elk online account. Misschien wel verkoop uw inloggegevens op het dark web.

7. Identiteitsdiefstal

identiteitsdiefstalDe controle verliezen over uw gebruikersnaam en wachtwoord kan een probleem zijn, maar het is eenvoudig op te lossen. Wijzig gewoon uw wachtwoord zodra u zich bewust wordt van het probleem.

Het grotere risico is de informatie waartoe cybercriminelen inmiddels toegang hebben. Mogelijk hebt u bijvoorbeeld bepaalde belastinggegevens naar uw accountant gemaild. Als die informatie uw socialezekerheids- of Canada Pension Plan-nummer bevat, kunt u het slachtoffer worden van identiteitsdiefstal.

8. Wormen

Een worm is een speciaal type malware. Virussen moeten een specifiek programma aanvallen en moeten over het algemeen worden geïnstalleerd. Wormen daarentegen kunnen zichzelf voortplanten.

Het probleem met een openbaar netwerk is dat je niet weet wie er nog meer is verbonden en hoe goed ze zijn in het beschermen van hun systemen. Als iemand anders op het netwerk is geïnfecteerd met een worm, kan de worm over het netwerk springen en uw computer aanvallen.

9. Snuffelen en snuiven

Snuffelen en snuiven is wanneer een hacker software of speciale wifi-hardware gebruikt om in te luisteren op wifi-signalen. Met deze techniek hebben hackers toegang tot alles wat u online doet.

Het goede nieuws is dat als je alleen het nieuws leest, je geen persoonlijke informatie verzendt. Het slechte nieuws is dat zodra je inlogt op een website, de hackers je toegang hebben tot je account.

10. Bitcoin-mijnbouw

bitcoin-miningBitcoin en andere cryptocurrencies vereisen grote hoeveelheden verwerkingskracht voor hun blockchain-codering. Om deze kracht te krijgen, besteden ze het verwerkingswerk uit aan andere mensen. Als beloning omdat ze deel uitmaken van het versleutelingssysteem, ontvangen mensen af ​​en toe ‘gratis’ cryptocurrency.

Dit proces wordt Bitcoin-mijnbouw genoemd en het is een populaire manier voor mensen om extra geld te verdienen. Helaas zijn niet alle Bitcoin-mijnwerkers eerlijke mensen. Soms gebruiken ze de computers van anderen om het werk voor hen te doen.

Wat heeft dit te maken met openbare wifi? Een aanvaller kan het openbare netwerk gebruiken om in het geheim Bitcoin-mijnsoftware op uw computer te installeren terwijl u verbonden bent.

Toegegeven, dit is niet zo’n ernstig probleem als identiteitsdiefstal. Maar omdat deze software processorbronnen gebruikt, kan dat wel aanzienlijk vertragen jouw computer.

Wat u niet moet doen (als u verbinding moet maken met openbare wifi)

In de wereld van vandaag is het moeilijk om openbare wifi helemaal te vermijden. We zijn allemaal verslaafd aan onze telefoons en soms moeten we op het vliegveld of in de trein werken. Dus, wat moet je vermijden als je verbinding moet maken met openbare wifi? Hier zijn een paar tips.

Gebruik of gebruik geen gevoelige gegevens

Een goede vuistregel wanneer u openbare wifi gebruikt, is aan te nemen dat uw informatie wordt gelezen. Dit is duidelijk niet altijd het geval. Maar zoals het gezegde luidt, is een greintje preventie een pond genezing waard.

Als gevolg hiervan zijn er bepaalde dingen die u niet mag openen of gebruiken op een openbaar netwerk. Vermijd koste wat het kost toegang tot een bank of andere financiële instelling. En nooit gebruik of stuur uw socialezekerheids- of Canadees pensioenplannummer op een openbaar netwerk. Dat smeekt gewoon om problemen.

Veel openbare wifi-platforms vragen u om uw e-mailadres of telefoonnummer in te voeren om u voor hun service te registreren. Wanneer u om deze informatie wordt gevraagd, bedenk dan twee keer of u het netwerk wel of niet vertrouwt. Als u besluit door te gaan, is het een goed idee om een ​​secundair e-mailadres te gebruiken.

Meld u niet aan voor meerdere platforms

Veel openbare wifi-netwerken maken deel uit van een platform. Dit geldt met name voor restaurantketens, openbaar vervoer, luchthavens en andere grote locaties.

In sommige gevallen is het onvermijdelijk om u aan te melden voor deze platforms. Maar probeer je blootstelling te beperken door je aan te melden voor zo weinig mogelijk. Een manier om dit risico te verminderen, is door te kijken of uw internetprovider of telefoonmaatschappij WiFi-hotspots in uw regio aanbiedt.

Vermijd onveilige websites

De meeste moderne websites gebruiken een Secure Socket Layer (SSL) om verkeer te versleutelen. U kunt zien of een website veilig is, omdat het adres begint met HTTPS in plaats van HTTP. Verkeer snuffelen op een HTTP-verbinding is veel makkelijker dan snuffelend verkeer op een HTTPS-verbinding.

In veel browsers is het gemakkelijk te zien of een website al dan niet veilig is. Google Chrome geeft u bijvoorbeeld een waarschuwing ‘Niet veilig’ wanneer u verbinding maakt met een site zonder SSL. Het is slim om die sites in het algemeen te vermijden, maar vooral wanneer u verbonden bent via openbare wifi.

Hoe u uw informatie op openbare wifi kunt beschermen

Het vermijden van bepaalde inhoud en het beperken van de informatie die u deelt, is slechts een onderdeel van het veilig blijven op openbare wifi. Het is ook belangrijk om preventieve maatregelen te nemen. Deze maatregelen zijn ook een goed idee wanneer u thuis verbinding maakt met internet.

Gebruik een beveiligde browser

veilig browsenEen goede manier om uw informatie te beschermen, is door een veilige browser te gebruiken. Deze browsers verschillen fundamenteel van de browsers die bij uw apparaat zijn geleverd.

Meestal wordt uw apparaat geleverd met een browser zoals Microsoft Edge, Safari of Google Chrome. Deze browsers lijken misschien veilig, omdat ze afkomstig zijn van gerenommeerde bronnen. Het probleem is dat ze zijn geoptimaliseerd voor snelheid en gebruiksgemak, geen beveiliging.

Veilige browsers bevatten opties zoals Firefox, Tor, Brave Browser en de Epic Privacy Browser. Deze browsers werken iets langzamer, maar ze doen het beter om cybercriminelen weg te houden van uw persoonlijke gegevens.

Gebruik een VPN

Een andere manier om uw informatie veilig te houden, is door een virtueel particulier netwerk (VPN) te gebruiken. Een VPN biedt een veilige, gecodeerde tunnel tussen jou en de VPN-server. Dit beschermt niet alleen uw persoonlijke informatie, maar het kan ook helpen om uw webverkeer te anonimiseren.

Dat gezegd hebbende, niet alle VPN’s zijn gelijk gemaakt. Zo zijn er veel zogenaamde “gratis VPN’s”. Helaas zijn veel van deze services oplichting. In plaats van dat hackers uw persoonlijke gegevens stelen, heeft de VPN-service in plaats daarvan toegang.

Daarom is het belangrijk om vast te houden aan een hoogwaardige, betaalde VPN-service. Dit zorgt ervoor dat uw informatie is veiliger, niet minder veilig. En laat je telefoon ook niet onbeschermd achter. Er zijn tal van goede VPN-services beschikbaar voor Android en iOS.

Zorg ervoor dat uw malwarebescherming up-to-date is

Een goed antivirusprogramma kan een grote bijdrage leveren aan het beschermen van uw computer tegen hackers. En als er malware op uw apparaat terechtkomt, zullen regelmatige, automatische scans de bedreiging snel identificeren en elimineren.

Dat gezegd hebbende, zelfs de beste bescherming tegen malware helpt niet veel als deze niet regelmatig wordt bijgewerkt. Zorg er altijd voor dat u de nieuwste versie van uw antivirussoftware gebruikt en update onmiddellijk wanneer u een updatemelding ziet.

Zorg ervoor dat uw firewall is ingeschakeld

In combinatie met een goed antivirusprogramma kan een firewall veel soorten online aanvallen voorkomen. Een firewall is een barrière die bescherming biedt tegen vele soorten aanvallen, inclusief ongeautoriseerd verkeer of ongewenste verbindingen. Wanneer een firewall verdachte datapakketten detecteert, ze worden geblokkeerd.

Soms kan het gebruik van een firewall vervelend zijn. Ze kunnen voorkomen dat sommige programma’s werken en ze geven regelmatig pop-ups en meldingen. Als gevolg hiervan schakelen veel mensen hun firewalls uit terwijl ze thuis zijn.

Als je normaal gesproken je firewall uitschakelt, zet hem dan aan voordat je verbinding maakt met een openbaar wifi-netwerk. In Windows kunt u dit doen via het gedeelte Systeem en beveiliging van uw Configuratiescherm. Mac-gebruikers kunnen dit doen via de beveiliging & Privacy sectie van de Systeemvoorkeuren.

Schakel Bestandsdeling en AirDrop uit

Als u in een samenwerkingsomgeving werkt, kunt u Windows File Sharing of Apple AirDrop gebruiken. Met deze services kan iedereen gemakkelijk bestanden op uw apparaat plaatsen. Op de werkplek of op de universiteit is dit een handige functie. Op een openbaar wifi-netwerk kan deze zelfde functie echter wel een ernstig risico vormen.

Windows-gebruikers kunnen het delen van bestanden uitschakelen door naar het “Netwerk” -gedeelte van het Configuratiescherm te gaan, op het Sharing Center te klikken, naar Geavanceerde instellingen voor delen te gaan en het delen van bestanden en printers uit te schakelen. Voor Mac-gebruikers: open de Finder, klik op AirDrop en selecteer “Laat mij door: niemand ontdekken”.

Het wijzigen van deze instellingen levert geen 100% veilige verbindingen op. Maar het zorgt ervoor dat niemand eenvoudig schadelijke bestanden naar uw harde schijf kan slepen en neerzetten

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me