Gids voor IPv6 versus IPv4: basisvergelijking

Tenzij je een techneut bent, heb je waarschijnlijk 8 juni 2011 niet gevierd. Die gunstige datum was Wereld IPv6-dag. Het was waarschijnlijk niet gemarkeerd rood in je agenda, en je wist waarschijnlijk niet eens dat het gebeurde.


De meeste mensen weten niet wat IPv6 is en zelfs niet wat zijn voorganger, IPv4, is. De realiteit is dat beide van deze dingen het leven van iedereen beïnvloeden omdat ze er een groot deel van uitmaken wat het internet functioneel maakt.

Wat is IPv4?

IPv4-adresInternet Protocol versie 4, of IPv4 zoals het gewoonlijk wordt genoemd, is de technologie die stelt apparaten in staat verbinding te maken met internet. Deze vierde versie van Internet Protocol bestaat sinds 1983 en heeft ons goed geholpen. IPv4 is nog steeds operationeel en blijft het grootste deel van het internet aandrijven.

Het doet dit via het IP-adres dat elk met internet verbonden apparaat heeft. Desktops, laptops, tablets, smartphones, gameconsoles, koelkasten en andere digitale accessoires kunnen allemaal IP-adressen toegewezen krijgen. Telkens wanneer dat met internet verbonden apparaat het internet opgaat om iets te zoeken, maakt het verbinding met een ander apparaat met een IP-adres.

IP-adressen zijn hoe mensen kunnen komen waar ze online willen gaan.

32-bits adressen

Elk IPv4-apparaat heeft een 32-bits IP-adres. Een typisch voorbeeld kan er uitzien als 191.148.205.315 of 99.48.227.227. Dit systeem bevat ongeveer 4,3 miljoen adressen.

Dat lijkt een aanzienlijk aantal, en dat is het ook.

Desalniettemin heeft IPv4 geen beschikbare adressen meer.

Dit tekort is voor een deel toe te schrijven aan het feit dat er nu zo’n ongelofelijk aantal apparaten verbinding heeft met internet. Elk huishouden met een breedbandabonnement, elke smartphone en elke computer heeft een IP-adres nodig. Belangrijkere apparaten en auto’s zijn nu geschikt voor internet.

hoe IP-adres werkt

Dat is niet de enige factor die het tekort aan IPv4-adressen verklaart. Veel bedrijven hebben duizenden of zelfs miljoenen IPv4-adressen. In de jaren 80 was er een wijdverbreide praktijk om miljoenen IP-adressen toe te wijzen aan grote organisaties.

Vaak kregen ze veel meer adressen toegewezen dan ze ooit zouden kunnen gebruiken.

Het gevolg is dat er miljoenen in eigendom zijn, maar ongebruikte IPv4-adressen die er zijn verspild worden. Er is de afgelopen jaren een beweging geweest om deze IP-adressen terug te vorderen, maar de komst van IPv6 maakt deze inspanning redelijk achterhaald..

Wat is IPv6?

Net als IPv4 bestaat Internet Protocol versie 6 al enkele jaren. Het werk om het te maken eindigde in 1998, maar de overstap van IPv4 naar IPv6 is met glaciale traagheid verlopen. De officiële lancering van IPv6 was in 2011 met World IPv6 Day. Vanaf dat moment, Internetautoriteiten hebben hard gewerkt aan de implementatie van het nieuwe systeem.

ipv6 uitgelegd

128-bits IP-adressen

Terwijl IPv4 32-bits IP-adressen gebruikte, gebruikt het nieuwere internetprotocol 128-bits adressen. In plaats van een magere 4,3 miljard IP-adressen, biedt IPv6 3,4 x 10 tot de 38e macht of 340 undecillion-adressen.

Dat is een enorm aantal. Een gewoon 128-bit IP-adres ziet er ongeveer zo uit:

2001: 0db8: 85a3: 0000: 0000: 8a2e: 0370: 7334

Dat is een veel langer en complexer adres dan onder het IPv4-systeem. Deze complexiteit betekent niet alleen dat we zullen binnenkort geen IP-adressen meer hebben maar ook dat elk apparaat nu de potentie heeft om een ​​uniek IP-adres te hebben.

Een uniek IP-adres voor elk apparaat

Onder het IPv4-systeem, niet elk apparaat met internetverbinding had een uniek adres. In plaats daarvan kregen routers één adres toegewezen. Afzonderlijke apparaten die via deze routers verbinding hebben met internet, hadden niet noodzakelijk een uniek IP-adres. De router ontvangt gegevensverzoeken, die vervolgens van daaruit naar het IP-adres van de ontvanger worden gestuurd.

Dat lijkt alsof het niet zou moeten werken.

Immers, als uw huisadres identiek is aan het huisadres van iemand anders, zou u dan niet altijd eindigen met hun e-mail en vice versa?

Het systeem werkte vanwege iets dat Network Address Translation of NAT wordt genoemd.

privé versus openbare ip

NAT is nuttig omdat het het mogelijk maakt voor een netwerkapparaat zoals een firewall om een ​​openbaar adres toe te wijzen aan een computer of zelfs een hele groep van hen die binnen een particulier netwerk opereren. NAT is door organisaties gebruikt om te beperken hoeveel open IP-adressen actief zijn.

Dit type gebruik is belangrijk vanuit het standpunt van economie en veiligheid. De resultaat is dat NAT fungeert als agent tussen de openbaar internet en een privénetwerk.hoe werkt nat

Je gebruikt het waarschijnlijk nu.

helaas, NAT heeft nadelen. Het biedt geen extra beveiliging en het kan zelfs zijn dat sommige protocollen bepaalde apparaten niet kunnen beschermen. NAT moet ook gebruiken enkele bronnen van uw apparaat functioneren, wat een nadeel kan zijn.

Met IPv6 is NAT niet nodig, omdat er zoveel IP-adressen beschikbaar zijn onder IPv6. Systemen die werken met IPv6 kunnen voor elk apparaat een uniek IP-adres hebben, dus dat is er u hoeft niet via een router te werken.

Andere voordelen van IPv6

IPv6 is efficiënter dan IPv4. Datapakketkoppen zijn vereenvoudigd en de routeringsfunctionaliteit is veel gestroomlijnder. Er is ook meer ondersteuning voor peer-to-peer-netwerken.voordelen van ipv6

De meeste gewone internetgebruikers zullen echter geen geweldige resultaten zien sprong vooruit in functionaliteit met de overstap naar IPv6. Dat komt omdat de meeste veranderingen achter de schermen plaatsvinden en langzaam.

Onthoud dat het meeste internet nog steeds werkt op het IPv4-systeem. De wijziging in IPv6 is stapsgewijs. Naarmate meer apparaten en meer internet de overstap maken naar het nieuwe protocol, zult u een efficiëntere gegevensoverdracht zien, hoewel dit geleidelijk zal gebeuren.

Waar IPv6 nu staat

ipv64-gebruikers per landJe zou verwachten dat een technologie die in 1998 werd afgerond, inmiddels achterhaald is, maar de realiteit is er mee IPv6 is dat het is Net begonnen. Slechts een minuscuul deel van het internet heeft de conversie naar IPv6-functionaliteit doorgemaakt.

Vanaf mei 2017 waren er wereldwijd slechts 37 landen met meer dan vijf procent van hun webverkeer via IPv6. Zeven staten lieten 15 procent van hun webverkeer via IPv6 verzenden.

Als IPv6 een technologische sprong voorwaarts betekent, waarom wordt het dan niet breder geïmplementeerd? Het korte antwoord is dat dit veel geld kost.

Nieuwe hardware en serversoftware zijn vereist om de conversie te maken.

Het is ook vermeldenswaard dat er is geen achterwaartse compatibiliteit met IPv4. Een website die mensen wil verwelkomen die IPv4 of IPv6 gebruiken, moet twee versies hebben, een voor elk protocol.

Desalniettemin wint IPv6 aan populariteit. De meeste nieuwe routers en besturingssystemen die vandaag beschikbaar zijn, bieden ondersteuning en compatibiliteit voor IPv6. Enkele van de meest populaire en meest gebruikte internetproviders gebruiken op dezelfde manier een reeks IPv6-functies.

De overstap maken

Is het tijd om IPv6 te gaan gebruiken?

Het kan zijn dat u dat al bent, hoewel dit relatief onwaarschijnlijk is. Als uw ISP IPv6 aanbiedt, is het een goed idee om deze te gebruiken.

Als u niet zeker weet of u IPv6 al dan niet gebruikt, kunt u www.test-ipv6.com bezoeken om erachter te komen. Degenen die momenteel IPv4 gebruiken, zien een scherm dat er als volgt uitziet:

ipv6 connectiviteitstest

Als u dit scherm ziet en wilt proberen IPv6-mogelijkheden in te schakelen, dan hangt uw vermogen om dit te doen af ​​van zowel uw router als uw ISP.

Voer in uw favoriete zoekmachine de trefwoorden “[fabrikant van router] ipv6 [uw ISP]” in. Het kan ook raadzaam zijn om te upgraden naar DD-WRT voor de firmware van uw router. Deze verandering zou de overgang moeten maken minder ingewikkeld.

Toegang krijgen tot IPv6-websites

U kunt via twee verschillende mechanismen toegang krijgen tot IPv6-websites. De eerste is een overgangsmechanisme. Momenteel is de meest populair hiervan is 6to4. Deze technologie omsluit IPv6-gegevens met IPv4-communicatie, zodat u de nieuwere versies van websites met het oudere protocol kunt zien.

Het andere mechanisme heeft betrekking op een native verbinding. Met dit type verbinding kunt u de overgang omzeilen zodat u de volledige overstap naar IPv6 kunt maken. Kies native IPv6 als uw router u deze optie biedt.

VPN’s gebruiken met IPv6

Veel VPN’s zijn nog niet bereid om IPv6-verkeer af te handelen. Deze tekortkoming betekent dat er is een gevaar dat al het IPv6-verkeer via uw ISP wordt geleid in plaats van via uw VPN, waardoor u wordt blootgesteld. Als je ooit van een IPv6-lek hebt gehoord, was dit het onderwerp van discussie.

IPv6 uitschakelen

Voordat u een VPN kiest, moet u eerst VPN-recensies lezen om te zien welke providers IPv6-lekbescherming bieden en welke providers ondersteuning bieden voor IPv6-verkeer. Een paar van de beste keuzes van Privacy Canada die IPv6-lekbescherming hebben, zijn Surfshark en NordVPN.

Als alternatief kunnen sommige van de beste VPN-services aanbevelen dat u IPv6 niet gebruikt als u volledig beschermd en privé wilt zijn. Dit verzoek kan volkomen redelijk zijn, vooral omdat IPv6 momenteel niet algemeen beschikbaar is. Dat mag je verwachten meer VPN’s zullen in de toekomst IPv6-compatibel worden.

Bronnen:

  • https://searchnetworking.techtarget.com/definition/IPv6-Internet-Protocol-Version-6 
  • https://www.webopedia.com/DidYouKnow/Internet/ipv6_ipv4_difference.html
  • https://www.ipv6.com/general/ipv6-the-next-generation-internet/
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map