Hoe Facebook en Google uw gegevens gebruiken

Nu het wereldwijde web de afgelopen twee decennia volwassen is geworden, zijn twee titanen van de industrie online de dominante krachten geworden. De oorsprongsverhalen van Google en Facebook zijn bekend. De eerste zoekmachine van Google begon in 1996 als onderzoeksproject op Stanford. Het sociale netwerk van Facebook werd in 2004 gelanceerd als het zijproject van Mark Zuckerberg op Harvard.


Aangezien deze twee bedrijven openbaar zijn geworden op de beurs en gebruikers in elk land en op elk continent hebben bereikt, zijn ze gedwongen om meer te worden dan alleen een handige internettool. Dat zijn nu volwaardige bedrijven interactie met meer gegevens dan iemand ooit had kunnen bedenken.

Maar wat doen Facebook en Google precies met de petabytes aan informatie die dagelijks door hun servers stromen? Er zijn veel antwoorden op die vraag en we zullen ze allemaal in dit artikel onderzoeken.

Adverteren

Zoals eerder vermeld, zijn Google en Facebook beide beursgenoteerde bedrijven op de aandelenmarkt en wordt daarom verwacht dat ze groei en winstgevendheid zullen tonen aan investeerders en aandeelhouders. Zoals veel digitale bedrijven die zich richten op algemene consumenten van internet, ze vertrouwen op reclame als hun belangrijkste vorm van inkomsten.

Over het algemeen geldt dat wanneer u zich aanmeldt voor een nieuw account op een sociaal netwerk of een andere website en geen vergoeding of abonnement hoeft te betalen, u veel advertenties moet verwachten. In wezen is uw gedrag op de site en de gegevens die worden verzameld het waardevolle bezit voor het bedrijf.

hoe werkt reclame

Online adverteren heeft een negatieve reputatie gekregen, maar het concept erachter is niet slecht van aard. Voor een zoekmachine als Google is het de bedoeling om u advertenties naast uw zoekresultaten te tonen in de hoop u naar een product te lokken dat gerelateerd is aan uw zoekopdracht. Hetzelfde geldt voor sociale netwerken zoals Facebook: ze zijn bedoeld om relevante advertenties weer te geven op basis van uw geschiedenis van interesses en likes.

Externe bedrijven bieden op onroerend goed op het scherm om het recht te winnen om hun eigen advertenties weer te geven, meestal op basis van zoekwoorden. Sociale netwerken kunnen adverteerders meer geld in rekening brengen wanneer ze een gericht systeem gebruiken, in plaats van alleen een algemene set advertenties aan alle gebruikers weer te geven. Dit is de reden waarom adverteerders vaak meer geld uitgeven aan online campagnes dan normaal met kranten of andere printformaten.

Zonder uw gedrag en activiteit op hun websites en applicaties te volgen, zouden Google en Facebook geen relevante advertenties in hun systeem kunnen weergeven. Volgens hun privacybeleid zeggen beide bedrijven dat gebruikersgegevens nooit rechtstreeks met derden worden gedeeld. Liever, het systeem wordt volledig beheerd door interne algoritmen om adverteerders te matchen met relevante gebruikers.

Als u graag anoniemer wilt zijn terwijl u Google en Facebook gebruikt terwijl u nog steeds één account op elk platform behoudt, moet u kijken naar VPN-clients (Virtual Private Network). Een VPN creëert een veilige tunnel van uw thuis- of kantoornetwerk naar het open internet, waarbij alle gegevens worden verzonden via een gecodeerd kanaal.

Een geweldige VPN helpt je niet alleen om je te beschermen tegen hackers en cybercriminelen, maar maakt het ook moeilijker om online te volgen. Elke keer dat u een verbinding start, geeft een VPN-client een nieuw IP-adres uit. Google en Facebook kunnen uw activiteit nog steeds volgen terwijl u bent ingelogd, maar het zal voor hen moeilijker zijn om uw geografische locatie te identificeren. Bekijk onze recensie van NordVPN of Surfshark om snel te zien hoe krachtig deze services kunnen zijn.

Gebruikerservaring en productontwikkeling

Zowel Google als Facebook streven ernaar om elke gebruiker een persoonlijke ervaring te bieden. Dat is de reden waarom wanneer u een nieuwe Google-zoekopdracht uitvoert terwijl u bent ingelogd, de site uw zoekgeschiedenis onthoudt en op welke sites u in het verleden heeft geklikt. Hetzelfde geldt voor Facebook, aangezien de tijdlijnen van gebruikers gevuld zijn met inhoud die ze eerder leuk vonden of volgden.

Alle websites vertrouwen op een netwerk van back-end databases om kritische informatie over gebruikers op te slaan toegang tot de front-end. Bedrijven zoals Google en Facebook vertrouwen op deze gegevens om een ​​positieve gebruikerservaring te leveren die voor elke individuele gebruiker is aangepast.

verwijzingsverkeer van google vs facebook

Aangezien hun sites en applicaties wereldwijd miljarden gebruikers hebben, is het voor Google of Facebook niet haalbaar om contact te houden met elke persoon en hun mening te onderzoeken. In plaats daarvan, de bedrijven oogsten en analyseren de gebruikersgegevens ze verzamelen om een ​​beter begrip te krijgen van wat werkt en wat niet werkt binnen hun productaanbod.

Door bijvoorbeeld het gebruik binnen de Gmail-tool bij te houden, kon Google vaststellen dat een groot percentage gebruikers vergat documenten bij uitgaande e-mails te voegen en vervolgens een vervolgbericht moest sturen. Om te helpen heeft Google een nieuwe Gmail-functie geïmplementeerd die uitgaande berichten zou scannen op vermelding van een bijlage en de gebruiker er vervolgens aan zou herinneren het bestand op te nemen voordat hij op de verzendknop klikt.

Facebook maakt ook gebruik van gebruikersgegevens om productbeslissingen te begeleiden. Naarmate het bedrijf groeide, ontdekte het dat gebruikers vertrouwden op de mailboxfunctie van de mobiele applicatie als een sms-tool. Om een ​​betere gebruikerservaring te bieden, besloot Facebook de functionaliteit te verschuiven naar een speciale app genaamd Boodschapper.

Accountintegratie

Nu Google en Facebook zijn gegroeid, zijn ze veel verder gegaan dan hun oorspronkelijke productintenties. Google is veel meer dan alleen een zoekmachine, met speciale tools voor e-mail, videostreaming, cloudhosting en mapping. Hetzelfde geldt voor Facebook, omdat het verder is gegaan dan slechts één sociaal netwerk en nu eigenaar is van apps zoals Instagram, terwijl het ook zijn eigen hardware ontwikkelt.

Internetgebruikers verwachten tegenwoordig dat het internet snel en gebruiksvriendelijk is. Dat betekent dat ze het aantal accounts en wachtwoorden dat ze dagelijks moeten onthouden, willen verminderen. Google en Facebook gebruiken beide hun datasystemen het internet gemakkelijker maken voor hun gebruikers.

Log in scherm

Zodra u op een computer of mobiel apparaat bent aangemeld bij Google of Facebook, werken uw inloggegevens automatisch op elk product binnen hun reeks tools. Bovendien zult u, wanneer u op internet surft en andere sites of apps tegenkomt, vaak merken dat u zich bij hen kunt aanmelden met een Google- of Facebook-account in plaats van gloednieuwe inloggegevens te maken. Sommige gebruikers geven er echter de voorkeur aan om een ​​veilige tool voor wachtwoordbeheer te gebruiken om al hun inloggegevens te verwerken.

Wanneer uw kinderen oud genoeg zijn om zich te registreren voor Google of Facebook, wat meestal de leeftijd van 13 jaar is, is het misschien het beste voor hun online bescherming om te bepalen waar ze die inloggegevens mogen gebruiken. Als ze hun accounts mogen verspreiden naar andere plaatsen op internet, kan dit hen kwetsbaarder maken voor aanvallen of pesten.

Overheidsverzoeken

Wanneer u zich aanmeldt voor een account bij Google of Facebook, gaat u akkoord een bepaald risico. Uw gebruikersnaam is gekoppeld aan elke actie en klik die u op deze sites uitvoert, en u moet er rekening mee houden dat de bedrijven die eigenaar zijn van de back-endsystemen op elk moment toegang hebben tot deze informatie.

Waar deze bezorgdheid echt een rol speelt, is met nationale regeringen. Veel ontwikkelde landen, waaronder de Verenigde Staten, Australië en Canada, hebben wetgeving om te dicteren wanneer een overheidsinstantie gegevens van een internetbedrijf in beslag kan nemen. In de meeste gevallen moet het verzoek tot stand komen vanuit de nationale veiligheid.

Als een regering bijvoorbeeld van mening is dat een vermoedelijke terroristische groep is gecommuniceerd via een kanaal dat eigendom is van Google of Facebook, kan het bedrijf een verzoek indienen om records over te dragen van een specifieke gebruiker, tijdsperiode of reeks IP-adressen. Het bedrijf hoeft u niet op de hoogte te stellen als uw informatie is opgenomen in wat ze verzamelen.

prismacollectie details

Maar zijn dat de enige gevallen waarin overheden toegang kunnen krijgen tot grote websites als Google of Facebook? Op basis van de onthullingen die Edward Snowden in 2013 onthulde, is het zeer waarschijnlijk dat grote regeringen en internationale instellingen achterdeurtoegang hebben tot systemen met het doel verdachte activiteiten te controleren.

Het feit dat dit soort achterdeuren bestaat, is zorgwekkend, omdat het betekent dat de kans groter is dat hackers de systemen erachter kunnen infiltreren. Het is een van de redenen waarom online privacy de afgelopen jaren zo’n hot topic is geworden.

Data Science

Het concept van big data bestaat al bijna een decennium. Het basisargument is dat bedrijven zoveel mogelijk informatie moeten opslaan, want met meer gegevens komt een betere analyse en beter geïnformeerde besluitvorming. Niet alleen dat, maar big data blijkt in staat om nieuwe technologieën vooruit te helpen.

Google en Facebook zijn beide nauw betrokken bij de machine learning-beweging, waarbij bedrijven software proberen te leren om patronen en trends in grote datasets te identificeren. Het doel is om algoritmen te ontwikkelen die in de loop van de tijd verbeteren en blijven evolueren, uiteindelijk bouwen aan een toekomst waar kunstmatige realiteit mogelijk is.

grote overnames van kunstmatige intelligentie

De lijst met voorgestelde zoekresultaten van Google is bijvoorbeeld gebaseerd op een big data-engine. Hun algoritmen voor machine learning analyseren voortdurend de nieuwe zoekopdrachten die elke seconde worden uitgevoerd, en de output is een uitgebreid begrip van wat er wereldwijd populair is en hoe het gedrag van de samenleving verandert.

Voor Facebook is machine learning een rol gaan spelen bij hun vorderingen op het gebied van gezichtsherkenningstechnologie. Sinds de begindagen van het sociale netwerk zijn gebruikers dol op de functionaliteit voor het opslaan en delen van foto’s. En elke keer dat een gebruiker een nieuwe foto of een nieuw album uploadde, werd hij altijd gevraagd om individuele mensen met hun naam te taggen.

Dankzij machine learning-algoritmen kan het Facebook-systeem nu specifieke gezichten in nieuwe foto’s identificeren, zonder dat je informatie hoeft te geven. Functies zoals deze zijn niet altijd nauwkeurig of correct, maar dat is wel zo vertegenwoordigen een indrukwekkende vooruitgang in wat technologie kan doen in de toekomst.

Het komt neer op

De manier waarop deze twee technische reuzen van uw huishouden uw gegevens gebruiken, verbaast u waarschijnlijk en maakt u tegelijkertijd nerveus. De realiteit is dat elke keer dat u online gaat, uw gegevens worden op meer manieren verzameld, opgeslagen en geanalyseerd dan u zou willen weten.

De geest is echter al uit de fles. Tenzij u besluit om volledig offline te gaan of die nieuwerwetse blockchain-technologie ons uiteindelijk in staat stelt om de controle over onze gegevens terug te nemen, verwachten we, in voor- en tegenspoed, dat Facebook en Google doorgaan met maken onze informatie het middelpunt product dat leidt tot hun winst.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map