VPN-protocollen – verschillende typen vergeleken

Naarmate meer Canadezen de noodzaak begrijpen om hun online privacy en beveiliging te beschermen met een VPN, worden ze steeds geavanceerder met betrekking tot de kenmerken waarnaar ze op zoek zijn in een gerenommeerde VPN.


Het risico van datahacks en identiteitsdiefstal, dat wil zeggen in opkomst, toont de behoefte aan een VPN aan.

Aantal slachtoffers van identiteitsdiefstal en gestolen bedrag

Een van de meest kritieke kenmerken die logisch zijn om te overwegen, zijn de protocollen die de VPN-provider beschikbaar stelt aan gebruikers.

Wat zijn VPN-protocollen? De meeste mensen die nieuw zijn in het idee, denken dat dit een ongelooflijk technische term is die weinig invloed kan hebben op hun browse-ervaring. De realiteit is dat het protocol dat door uw VPN wordt gebruikt, een kan maken aanzienlijk verschil wat betreft hoe echt veilig u bent wanneer je online bent.

Laten we eens nader bekijken wat VPN-protocollen zijn en hoe ze uw online ervaring beïnvloeden. Vervolgens onderzoeken we de meest voorkomende protocollen die vandaag beschikbaar zijn, zodat u een verstandige beslissing kunt nemen.

Wat zijn VPN-protocollen?

Een VPN brengt in wezen een tunnel tot stand tussen uw computer en internet. Binnen deze tunnel ben je beschermd tegen DNS lekken. Uw echte IP-adres is volledig beschermd; de VPN-tunnel maskeert het met het IP-adres van de server, waardoor je in wezen onzichtbaar wordt. Hierdoor lijkt het alsof u browst vanaf een andere locatie dan uw werkelijke locatie.

Er zijn verschillende methoden om een ​​VPN-tunnel tot stand te brengen. Sommige hiervan bestaan ​​al vele jaren en worden niet langer als bijzonder veilig beschouwd. Anderen zijn vrij nieuw en bieden absoluut de best beschikbare beveiliging.

hoe-een-vpn-werkt

Wanneer u zich aanmeldt bij een VPN, krijgt u mogelijk talloze VPN-protocollen te zien waaruit u kunt kiezen. Hoe weet je of een van hen een ouder protocol is met minder robuuste beveiligingsfuncties? Wat nog belangrijker is, hoe identificeert u degene die u de absoluut beste bescherming biedt, ongeacht wat u online doet?

De meeste VPN-providers bieden een keuze tussen PPTP-, SSTP-, L2TP / IPSec-, WireGuard-, SoftEther-, IKEv2 / IPSEC- en OpenVPN-protocollen. Na het lezen van een beschrijving van elk, kunt u een weloverwogen keuze maken over welk protocol geschikt is voor uw doeleinden.

PPTP-protocol

Point-to-Point Tunneling Protocol of PPTP is ontwikkeld door Microsoft en is een van de vroegste VPN-protocollen, maar het wordt nog steeds gebruikt, hoewel het steeds zeldzamer is geworden. Desalniettemin maken bepaalde VPN’s die vastbesloten zijn hun gebruikers het grootste aantal opties te bieden, deze nog steeds beschikbaar.

Hoewel PPTP mogelijk beschikbaar is, wordt het tegenwoordig niet aanbevolen voor regelmatig gebruik door beveiligingsexperts, omdat het vol zit met beveiligingsproblemen waardoor u wellicht bloot komt te liggen op het moment dat u de bescherming van uw VPN het meest nodig heeft.

In zijn voordeel is PPTP compatibel en standaard beschikbaar in alle versies van Windows. De meeste andere besturingssystemen kunnen het ook uitvoeren. Gegevensoverdrachtsnelheden zijn redelijk snel met PPTP. Als de verbinding echter wordt verbroken, kan het moeilijk zijn om opnieuw verbinding te maken.

Als het belangrijk is om uw online activiteiten strikt privé en anoniem te houden, en laten we eerlijk zijn, daarom gebruikt u in de eerste plaats een VPN, dan moet u er niet voor kiezen om PPTP te gebruiken. Aan de andere kant, als het uw doel is om inhoud op Netflix te kunnen streamen vanuit een andere geografische regio, dan is PPTP misschien voldoende voor uw doeleinden, dankzij relatief goede snelheden.

Maak het echter niet uw standaardprotocol. Hierdoor kan het u kwetsbaar maken voor hacking, malware en spionage door derden.

SSTP Protocol

Secure Socket Tunneling Protocol is een ander product van Microsoft. In tegenstelling tot veel andere VPN-protocollen is het alleen compatibel met apparaten met Windows. Dit betekent dat het niet tot de meest gebruikte protocollen behoort. Desalniettemin wordt het niet geplaagd door bekende beveiligingsproblemen zoals PPTP is.

SSTP vertrouwt op de Secure Socket Layer, of SSL, protocol voor het verplaatsen van online verkeer. Mensen die te maken hebben met ernstige netwerkbeperkingen, zoals die worden opgelegd in totalitaire staten zoals China, kunnen merken dat dit een aanzienlijk voordeel is.

Gebruikers die te maken hebben met een controlerend overheidsregime of die vinden dat andere VPN-protocollen routinematig worden geblokkeerd op hun systeem, kunnen ontdekken dat SSTP een perfect acceptabele oplossing is. Het is stabiel, redelijk snel en relatief veilig. Het stelt VPN-gebruikers ook in staat websites en andere vergelijkbare inhoud te deblokkeren. Helaas zijn er maar een paar VPN-providers die SSTP daadwerkelijk ondersteunen.

Als u echter toegang heeft tot een superieur protocol zoals OpenVPN, is het verstandig om dat te kiezen in plaats van SSTP.

WireGuard Protocol

WireGuard is een relatief nieuw protocol waarmee ontwikkelaars nog experimenteren. Omdat WireGuard zich in een vroeg ontwikkelingsstadium bevindt, is het nog niet door een derde partij gecontroleerd. Bovendien maken privacyadvocaten zich zorgen of het gebruik van WireGuard al dan niet logs vereist. Deze zorgen kunnen voorlopig uit de weg gaan, aangezien zo weinig VPN-providers WireGuard daadwerkelijk een optie maken.

Veel VPN’s die WireGuard beschikbaar stellen, doen dit zelfs op testbasis, wat betekent dat gebruikers in wezen helpen bij het ontwikkelingsproces. Dit betekent dat er mogelijk beveiligingsproblemen zijn, dus het is niet verstandig om WireGuard te gebruiken wanneer u iets heel gevoeligs doet.

WireGuard wordt ontwikkeld in de hoop dat het superieure snelheid, prestaties en beveiliging zal bieden in vergelijking met de andere beschikbare VPN-protocollen. Er wordt geadverteerd als een betere optie in termen van batterijverbruik, en gebruikers van mobiele apparaten kunnen het geweldig vinden dat WireGuard de mogelijkheid belooft om van de ene netwerkinterface naar de andere te gaan zonder de verbinding te verliezen.

WireGuard kan op dit moment niet van harte worden aanbevolen omdat het is nog in ontwikkelingt. Desalniettemin, als het ooit in staat is om zijn beloften met betrekking tot snelheid, prestaties en beveiliging waar te maken, zal het zeker een waardige opvolger van OpenVPN.

SoftEther Protocol

SoftEther is een van de weinige, nieuwere VPN-protocollen die het OpenVPN-protocol een run voor zijn geld begint te geven. Het was een project ontwikkeld door studenten van de Universiteit van Tsukuba, maar het is de afgelopen jaren een veelgebruikt VPN-protocol geworden.

SoftEther is open source-technologie, net als OpenVPN. Dit betekent dat het is getest, gecontroleerd en ontwikkeld door experts over de hele wereld. Voorstanders waarderen dat SoftEther op een groot aantal besturingssystemen werkt, zelfs sommige die niet door veel andere protocollen worden bediend.

Deze besturingssystemen omvatten de gebruikelijke zoals Mac, Windows en Android, maar omvatten ook Linux, Solaris en FreeBSD.

SoftEther is zelfs compatibel met andere VPN-protocollen zoals OpenVPN, L2TP / IPSec en andere. Gebruikers stellen SoftEther vaak in op hun besturingssysteem en gebruiken tegelijkertijd een ander VPN-protocol, wat betekent dat ze beschermd zijn, wat er ook gebeurt. Omdat het zo ongelooflijk flexibel is, wordt SoftEther snel populair.

Dit VPN-protocol kan de meeste firewalls omzeilen en is zeker snel. U hoeft zich echter geen zorgen te maken dat u de beveiliging opoffert voor snelheid. SoftEther gebruikt AES 256-bit encryptie, die ook wordt gebruikt door grote overheids- en militaire instanties.

Verschillende VPN-protocollen

Toch is SoftEther niet zonder gebreken. Het is vrij nieuwe technologie en is dus niet zo uitgebreid getest als het OpenVPN-protocol. Bovendien is het niet beschikbaar op veel VPN’s. Dit blijft een alternatief om in de toekomst op te letten.

IKEv2 / IPSec Protocol

Internet Key Exchange versie 2, of IKEv2, is een gezamenlijk project van Microsoft en Cisco. IKEv2 is in feite een tunnelprotocol. Om het extra veilig te maken, is het gekoppeld aan Internet Protocol Security of IPSec. Deze technologie versleutelt en verifieert datapakketten die via een IP-netwerk worden verzonden.

De Internet Engineering Task Force heeft IPSec ontwikkeld om native compatibiliteit te hebben met een breed scala aan besturingssystemen. Dienovereenkomstig is het niet nodig om een ​​app van derden te hebben om IPSec uit te voeren, zoals het is met OpenVPN en andere protocollen.

IKE-technologie bestaat al sinds 1998. De huidige, tweede versie werd in 2005 geïntroduceerd. Als IKEv2 wordt vergeleken met andere VPN-protocollen, blijkt dat het voordelen kan bieden aan gebruikers wat betreft het vermogen om een ​​verbinding tot stand te brengen, de snelheid, de stabiliteit en de beveiliging. Native ondersteuning voor IKEv2 is te vinden op apparaten met Mac OS 10.11 of recenter, Windows 7 of recenter, iOS, Android en Blackberry.

Sommige voorstanders van privacy die zich zorgen maken over cyberveiligheidsrisico’s maken zich zorgen over IKE-technologie omdat het closed source-software is. Dit betekent dat het is ontwikkeld door Microsoft en Cisco zonder input van onafhankelijke ontwikkelaars.

Beveiligingsexperts zijn bezorgd dat dit betekent dat IKEv2 mogelijk kwetsbaarheden heeft die de ontwikkelaars niet hebben ontdekt. De technologie bestaat echter al lang genoeg dat derden open source-versies hebben gemaakt. Sommige van deze onafhankelijke versies bieden mogelijk een nog robuustere beveiliging dan het origineel.

IKEv2 / IPSec is een aanbevolen VPN-protocol, maar OpenVPN wordt over het algemeen als superieur beschouwd.

L2TP / IPSec Protocol

Net als IKEv2, Layer 2 Tunneling Protocol of L2TP, wordt meestal samengewerkt met IPSec om een ​​extra niveau van codering en beveiliging te bieden. Net als IKEv2 is L2TP / IPSec native compatibel met veel van de meest voorkomende besturingssystemen.

Apparaten met Windows 2000 / XP of nieuwer, Mac OS 10.3 of nieuwer of Android moeten snel en gemakkelijk kunnen worden ingesteld met L2TP / IPSec. Toegang krijgen tot dit protocol is net zo eenvoudig als het importeren van de benodigde bestanden vanuit uw VPN.

L2TP is ook ontwikkeld door Microsoft en Cisco. Dit betekent dat het een closed source-software is en mogelijk kwetsbaarheden bevat die niet zijn geïdentificeerd. L2TP is niet zo populair als IKEv2, wat betekent dat het niet zo nauwkeurig is beoordeeld door onafhankelijke ontwikkelaars. Zwakke punten kunnen ervoor zorgen dat u per ongeluk uw IP-adres bekendmaakt.

Als u zich echt zorgen maakt over het handhaven van privacy, zult u het op prijs stellen dat L2TP twee keer gegevens inkapselt. Deze dubbele inkapseling heeft echter de neiging de verwerking een beetje te vertragen.

Daarentegen voert L2TP / IPSec codering en decodering uit in de kernel, wat een verbeterde snelheid kan opleveren. Zal het gebruik van L2TP / IPSec de prestaties op uw systeem vertragen? Het antwoord kan verschillen. Mogelijk moet u het proberen om te zien hoe goed het voor u werkt.

Over het algemeen worden de IKEv2 / IPSec- en OpenVPN-protocollen meer aanbevolen dan L2TP / IPSec. Als u geen toegang kunt krijgen tot deze andere protocollen, is L2TP / IPSec nog steeds een betere keuze dan sommige oudere, minder robuuste protocollen.

Bij veel van de meest aanbevolen VPN’s heeft u de keuze uit verschillende protocollen. Dit kan een duidelijk voordeel zijn, aangezien het mogelijk is dat het ene protocol voor bepaalde toepassingen beter presteert dan voor andere.

OpenVPN Protocol

Oorspronkelijk ontwikkeld door OpenVPN Technologies, is dit protocol open source. Dit betekent dat ontwikkelaars over de hele wereld hebben bijgedragen aan het perfectioneren ervan, op zoek naar zwakke punten en kwetsbaarheden zodat ze kunnen worden geëlimineerd. Het resultaat is een ongelooflijk veilige en veelzijdige omgeving om de online wereld te verkennen.

OpenVPN wordt algemeen beschouwd als het veiligste protocol dat tegenwoordig beschikbaar is en wordt veel gebruikt. Het is meerdere keren gecontroleerd door externe beveiligingsbedrijven, dus u kunt erop vertrouwen dat uw gegevens veilig zijn. OpenVPN wordt zelfs beschouwd als de industriestandaard, vooral wanneer het wordt gebruikt in combinatie met SSL / TLS-sleuteluitwisseling.

De meeste gerenommeerde VPN-providers stellen het OpenVPN-protocol beschikbaar voor klanten. Dit is waarschijnlijk de standaardkeuze. Als dit niet het geval is, wordt gebruikers aangeraden hun instellingen bij te werken. OpenVPN is compatibel met alle platforms, inclusief Mac, Windows, Linux, Android en iOS. Het werkt ook in combinatie met verschillende routers.

Laatste gedachten

OpenVPN is bijzonder veilig bij gebruik met User Datagram Protocol, of UDP, in plaats van Transmission Control Protocol of TCP. Het gebruik van TCP kan een iets lagere transmissiesnelheid betekenen.

Desalniettemin blijft OpenVPN stabiel en betrouwbaar. Het gebruik van TLS-protocollen en de OpenSSL-bibliotheek voor codering betekent dat OpenVPN uitzonderlijk bedreven is in het veilig houden van gegevens.

Als u volledige bescherming wilt, overweeg dan om een ​​privézoekmachine te gebruiken wanneer u op internet surft. Dit anonimiseert alle vragen, elimineert de behoefte aan cache en beschermt u tegen opdringerige advertenties terwijl het geavanceerde detectie van websitebedreigingen biedt.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map