Ce este o adresă IP

O adresă IP, scurtă pentru adresa de protocol Internet, este o serie de numere utilizate pentru a reprezenta un dispozitiv conectat la rețea. Fiecare smartphone, computer, router, televizor inteligent, etc., care utilizează orice tip de rețea este identificat de către unul.


IP-ul este ceea ce permite dispozitivelor să-și transmită date reciproc. Este un marker care permite routerelor, comutatorilor și cablurilor care alcătuiesc internetul (și orice altă rețea de calculatoare) să știe de unde provin fiecare bit de date care curge și de unde.

La fel cum adresa dvs. de stradă le spune prietenilor, familiei și poștașului cum să vă găsească casa, adresele IP fac același lucru pentru dispozitivele conectate la rețea.

Un IP standard este format din patru grupuri de cifre în intervalul 0 – 255. O perioadă separă fiecare grup. Iată un exemplu de adresă IP:

216.58.217.110

Dacă ați fost curios și ați făcut clic pe adresa de mai sus, ar fi trebuit să deschidă pagina de pornire Google în browserul dvs. Acest lucru se datorează faptului că IP-ul din exemplul de mai sus este unul dintre numeroasele alocate serverelor utilizate de Google pentru a-și găzdui motorul de căutare (cel puțin este așa cum scriu acest lucru).

Cu alte cuvinte, este adresa la care locuiește motorul de căutare Google.

IP dinamic vs. IP static

Acum că (sperăm) înțelegeți care este o adresă IP, să complicăm puțin lucrurile. Știați că unele dispozitive pot ajunge cu un IP diferit de fiecare dată când se conectează la internet?

Dispozitivele ale căror IP nu se modifică au o adresă IP statică (cunoscută și ca dedicată sau fixă). Cele care pot primi o adresă diferită cu fiecare conexiune au ceea ce se numește IP dinamic.

IP-urile dinamice nu se schimbă neapărat de fiecare dată. Uneori, se resetează cu fiecare conexiune. Alte ori, însă, numai atunci când trece o anumită perioadă de timp. Depinde de configurația serverului DHCP, care este routerul, modemul sau alt hardware de rețea care atribuie IP-ul.

Exemple de adrese IP

IP-urile statice sunt utilizate de obicei pentru servere și servicii publice (cum ar fi exemplul motorului de căutare Google de mai sus), deoarece este esențial pentru utilizatori să se poată conecta la ele la cerere.

Când introduceți o adresă URL a unui site web (cum ar fi google.com) în browserul dvs., dispozitivul consultă o listă uriașă de adrese IP numite registrator. Registratorul spune apoi dispozitivului dvs. IP exact al site-ului pe care încercați să îl accesați.

Este ca și cum ar fi căutat numărul de telefon al unei afaceri în paginile galbene (pentru cei care ne mai amintim în continuare).

Dacă serverul care găzduiește site-ul pe care încercați să îl vizitați a avut o adresă care s-a schimbat la întâmplare, navigarea pe internet ar deveni rapid imposibilă, dacă nu imposibilă.

Adresele IP dinamice, pe de altă parte, sunt utilizate de obicei pentru lucruri precum conexiunile la internet de acasă sau hotspoturile publice Wi-Fi. Practic, orice nu oferă un serviciu restului lumii.

Nimeni nu contează mult dacă smartphone-ul dvs. schimbă IP-urile la fiecare câteva ore. Atâta timp cât hardware-ul cu care vorbește (precum routerul de acasă) știe despre schimbare și poate totuși trimite date la locul potrivit, totul este în regulă.

Este ca și cum te-ai muta într-o casă nouă și ai anunța Amazon să-ți trimită acum pachetele în altă parte.

Motiv pentru IP-uri dinamice și statice

Deci de ce cele două tipuri de IP-uri? Pur și simplu pentru că, în caz contrar, nu ar fi suficiente adrese pentru a merge pentru fiecare dispozitiv conectat la internet.

După luarea în considerare a intervalelor IP care sunt rezervate utilizărilor foarte specifice (cum ar fi rețelele de calculatoare interne, care nu sunt internet), există doar 3.706.452.992 de adrese IP disponibile pentru întregul internet de utilizat.

În prezent, în lume există peste 4,2 miliarde de utilizatori de internet, mulți dintre ei având mai multe dispozitive. Deci, doar 3,7 miliarde de IP-uri nu l-au redus. Prin urmare, împărtășirea prin utilizarea unei atribuții dinamice este o necesitate absolută.

Adică până când un tip complet nou de adresă IP, cunoscută sub numele de IPv6, devine larg utilizată.

IPv4 vs. IPv6

Tehnic vorbind, adresele IP (atât din varietatea statică, cât și din cea dinamică) despre care am vorbit până acum sunt cunoscute ca adrese IPv4. Ei fac parte dintr-un standard care precede internetul în sine. Pe atunci, rețelele de calculatoare existau foarte rar în afara campusurilor universitare.

Cum arată o adresă IPv4

La vremea respectivă, designerii rețelei nu au anticipat niciodată faptul că internetul așa cum știm acum că va exista și va crește la fel de mare. Nu li s-a părut niciodată că cele 4 miliarde de IP publice făcute posibil prin standardul IPv4 nu ar fi suficiente.

Dar, iată-ne. Adresele IPv4 disponibile sunt epuizate.

Deci este timpul să intri în panică? Departe de. Un nou standard numit IPv6 promite să rezolve pentru totdeauna deficitul de adrese IP.

Ce este o adresă IPv6?

IPv6, ca și predecesorul său IPv4, folosește grupuri de cifre pentru a forma combinații unice pentru a reprezenta un dispozitiv conectat la rețea. Cu toate acestea, există câteva mari diferențe:

  • Se folosesc cifre hexadecimale (care includ numere și literele de la a la f) în loc de zecimale (doar numere)
  • Grupurile de caractere sunt mai lungi, conținând patru cifre digitale în loc de trei
  • Există mai multe grupuri de cifre, până la opt în loc de patru

Este posibil ca aceste schimbări să nu pară mult, dar cresc numărul teoretic maxim de IP-uri de la 4,3 miliarde (4.294.967.296) la 340 undecillion (340.282.366.920.938.463.463.374.607.431.768.211.456). Acum sunt multe adrese IP.

Cum arată o adresă IPv6

Coloanele care separă grupurile de adrese IPv6 și zerourile principale din fiecare grup sunt înlăturate opțional (ceea ce înseamnă că un întreg grup nu poate fi afișat dacă nu conține nimic decât zero).

Iată un exemplu de adresă IPv6:

2607: f8b0: 4004: 80C :: 200E

În cazul în care vă întrebați, adresa IPv6 de mai sus reprezintă același server web Google ca și adresa IPv4 enumerată anterior.

Dacă ați făcut clic pe această versiune, este posibil să nu fiți atins pagina principală Google. Dacă browserul dvs. nu a putut să se conecteze, este posibil fie furnizorul de servicii de internet (ISP) pe care îl utilizați, fie propriul hardware de rețea nu acceptă încă IPv6. Puteți confirma acest lucru rulând acest test IPv6.

În cele din urmă, IPv6 va înlocui IPv4. Dar nu vă faceți griji dacă dvs. nu funcționează încă. Ai timp. Experții se așteaptă ca IPv4 să rămână în uz până cel puțin 2040.

Ce puteți obține de la o adresă IP?

Adresa IP atribuită de dispozitivul dvs. poate afișa o mulțime de informații despre dvs..

În primul rând, în primul rând, dacă sunteți titularul contului asociat cu conexiunea la internet în uz, ISP-ul dvs. poate căuta literalmente numele și adresa dvs. de la IP..

Persoanele străine nu vă vor putea identifica până la acest nivel (cel puțin într-o primă trecere). Dar, vă pot lega cu ușurință ISP-ul pe care îl utilizați, deoarece ISP-urile folosesc intervale de adrese IP ierarhice predefinite.

Astfel, poliția și agențiile de aplicare a legii urmăresc și găsesc părțile responsabile pentru activitatea infracțională online. Aceștia caută ISP-ul asociat cu IP-ul infractor și obțin informațiile utilizatorului de la ei.

Dacă cineva are resursele adecvate, o adresă IP poate fi urmărită destul de ușor către o persoană.

Dar chiar și fără resurse la nivel de aplicare a legii, oricine poate restrânge exact adresa IP la locația dvs. De exemplu, orice site web pe care îl accesați va ști pe câțiva kilometri sau kilometri unde vă aflați.

Acest lucru se datorează faptului că există o serie de baze de date gratuite care listează zonele geografice aproximative ale tuturor IP-urilor cunoscute. Pentru utilizatorii casnici, a avea adrese dinamice înseamnă că informațiile vor fi inexacte în cel mai bun caz. Dar seturile de date utilizate sunt îmbunătățite tot timpul.

Ce activități online pot fi urmărite către un IP

O adresă IP, precum adresa de domiciliu, reprezintă un punct final. Orice date care călătoresc către sau de la IP-ul dvs. pot fi înregistrate de oricine controlează rețelele prin care trece.

Toate site-urile și serviciile online pe care le utilizați păstrează și jurnalele de trafic. Asta înseamnă că orice faceți online este supus urmăririi de către cineva, undeva și aproape la fiecare pas pe parcurs.

Cu aceste multe informații existente, toată activitatea online poate fi ușor urmărită la o singură adresă IP. Este o amprentă digitală uriașă.

O adresă IP poate fi urmărită ca o amprentă

Este adevărat că, de cele mai multe ori, înregistrarea se face în scopuri de diagnostic în rețea. Dar aceste informații sunt acolo, accesibile și utilizabile. De exemplu, ISP-urile care vând activitatea utilizatorilor către agenții de publicitate (sau oricărei alte persoane interesate) devin destul de frecvente.

De asemenea, deținătorii de drepturi de autor monitorizează în mod agresiv distribuirea de fișiere peer-to-peer și servicii de descărcare directă, colectând IP-uri care accesează conținut postat ilegal. Dacă ați primit vreodată un avertisment privind drepturile de autor de la ISP, acesta a fost rezultatul unei astfel de activități de monitorizare.

Cum să vă ascundeți adresa IP

Acum cunoașteți ce este un IP, cum funcționează și cât de multe informații despre activitățile dvs. online le pot dezvălui. După cum puteți vedea, există o mulțime de motive pentru a o ascunde.

Cum faci asta?

Răspunsul este simplu: utilizați un VPN. Bang for buck, un VPN este cel mai simplu și eficient mod de a vă ascunde IP-ul și toate acțiunile online.

În primul rând, creează o conexiune criptată între dispozitivul dvs. și un server VPN situat undeva pe internet. Asta înseamnă că nimeni, nici măcar ISP-ul dvs., nu vă poate monitoriza traficul și afla ce faceți. Tot ce văd este o grămadă de gibriș criptat.

Mai bine, atunci când utilizați un VPN, persoanele din afară nu vor putea vedea adresa dvs. IP reală. Pentru ei, tot traficul dvs. pare să provină de pe serverul pe care îl utilizați, nu de pe dispozitiv.

Atâta timp cât aveți grijă să selectați un furnizor VPN care nu păstrează jurnalele (puteți găsi o listă aici), va fi imposibil ca oricine să vă conecteze orice activitate online. Veți obține să vă bucurați de anonimatul adevărat și să vă protejați efectiv adresa de IP de la control.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me