Cum să opriți ISP-ul dvs. să vă urmărească

În mod implicit, furnizorul dumneavoastră de servicii de internet (ISP) poate vedea tot ceea ce faceți online. Toate încărcările și descărcările dvs. parcurg infrastructura. Sunt mijlocitorul perfect poziționat.


Odată ce au datele tale, cele mai multe lucruri pe care ISP-ul tău le face cu el sunt joc corect. Poate fi analizat pentru cine știe ce, vândut celui mai mare ofertant sau predat autorităților la solicitare.

Există totuși pași pe care îi putem face cu toții pentru a bloca urmărirea ISP și a rămâne anonimi online. Și în timp ce unii funcționează mai bine decât alții, dacă vă apreciați confidențialitatea și nu doriți ca informațiile dvs. să fie tratate ca o monedă, oricare dintre ele este mai bine decât să nu facă nimic deloc.

Ce poate vedea și urmări ISP-ul meu

În calitate de intermediar în călătoria datelor dvs. către sau de pe internet, ISP poate urmări aproape totul despre activitățile dvs. online. Când vă conectați la internet, faceți acest lucru cu o adresă IP atribuită de aceștia, folosind echipamentul și rețeaua lor.

Acest lucru pune ISP-ul dvs. într-o poziție excelentă pentru a vedea și înregistra toate următoarele:

  • Ce site-uri sau servicii vizitați (prin interogări DNS)
  • Conținutul site-urilor web și descărcărilor necriptate
  • Sursa de informații criptate
  • Locația fizică de fiecare dată când utilizați internetul
  • Ora și datele tuturor

Pe lângă faptul că vedeți toate informațiile de mai sus, ISP-ul dvs. poate, de asemenea, lega totul cu numele și adresa titularului de cont pentru serviciul de internet (care poate fi sau nu dvs.).

ISP-urile știu ce site-uri parcurg

Da, ISP-urile pot mări ce site-uri web căutați. În toate cazurile, vor ști adresa site-ului pe care l-ați vizitat, când s-a întâmplat și cantitatea de date pe care ați scos-o de pe acesta.

Dacă site-ul web folosește versiunea sigură a protocolului HTTP (puteți spune că este cazul dacă adresa începe cu https: //), mai sus este posibil să obțineți ISP-ul dvs. de mai sus. Toate celelalte informații sunt criptate și imposibil de citit.

HTTPS poate ascunde o anumită activitate pe internet de ISP

Dacă, totuși, accesați un site web nesecurizat (care sunt încă o mulțime de site-uri), niciuna dintre datele pe care le descărcați nu este criptată, iar ISP-ul dvs. poate vedea literalmente totul.

Cum să ascunzi activitatea de internet de la furnizorii de servicii Internet

ISP-ul tău urmărește, acum știm asta. Dacă, la fel ca mine și majoritatea utilizatorilor de internet, nu sunteți neplăcut cu nivelul enorm de acces pe care îl are un ISP la ceea ce faceți online, aveți opțiuni să le opriți piesele lor.

Există patru modalități prin care poți preveni urmărirea ISP și ascunde-ți activitatea pe internet. Acestea sunt următoarele (ordonate de la cele mai la cele mai puțin eficiente).

Utilizați un VPN

Cel mai nepermis mod de a opri urmărirea ISP este să folosești o rețea virtuală virtuală (VPN). Poate fi folosit pe orice dispozitiv, de la computer sau smartphone la router sau la televizorul inteligent.

Utilizați o VPN conectând dispozitivul la un server VPN. Această conexiune este complet criptată. Așadar, chiar dacă toate datele pe care le trimiteți și primiți trec în continuare în rețeaua ISP, nu au cum să afle despre ce este vorba.

Pentru ISP, totul este grozav. Nu știu ce site-uri web vizitați sau ce informații descărcați.

Diagrama modului în care un VPN te protejează de ISP-ul tău

VPN-urile fac și ele un pas mai departe. Ei schimbă adresa dvs. IP atribuită ISP pentru una aparținând serverului VPN.

Schimbul de IP înseamnă că orice site web sau serviciu online la care accesați nu are idee că vă vorbește de fapt. De asemenea, vor crede că vă aflați oriunde se află serverul VPN (care ar putea fi într-o țară complet diferită), nu acolo unde sunteți de fapt.

Dezavantajul folosirii unei VPN este că treceți sarcina protejării vieții private de la ISP-ul dvs. la furnizorul VPN. Când vă conectați la acestea, VPN are aceeași capacitate de a vă urmări activitățile online ca și ISP-ul dvs. anterior.

Acesta este motivul pentru care este esențial să alegeți un VPN cu o politică strictă de neînregistrare și o evidență de respectare a acesteia. Atâta timp cât sunteți atent în selecția dvs., nu există o modalitate mai bună de a rămâne anonim online și de a lăsa ISP-ul în întuneric decât cu un VPN.

Folosiți Tor

Un alt mod excelent de a preveni ISP-ul dvs. să vă urmărească activitățile online este să folosiți Tor. Este o rețea criptată proiectată, de la început, în special pentru confidențialitatea utilizatorului.

Tor folosește o tehnică cunoscută sub numele de rutare de ceapă. Creează o cale randomizată pentru datele dvs. și o duce prin mai multe noduri (sau servere) situate oriunde în lume înainte de a ajunge la destinația finală.

Similar cu VPN-urile, totul din rețeaua Tor este criptat. Așadar, încă o dată, ISP-ul dvs. nu are cum să afle de unde mergeți online sau ce descărcați.

Diagrama modului în care utilizarea Tor poate opri urmărirea ISP

Problema cu Tor este că funcționează doar pentru navigare. Nu puteți proteja cu acesta alte programe software (cum ar fi un client BitTorrent) sau dispozitive (cum ar fi tableta dvs.).

De asemenea, este notoriu lent și poate reduce conexiunea la internet la un crawl. Mii de noduri care alcătuiesc rețeaua Tor sunt operate voluntar și, din păcate, hardware-ul folosit este adesea mediocru în cel mai bun caz.

Utilizați un proxy

O metodă ceva mai puțin obișnuită, deși încă pe scară largă, unii dintre noi optează pentru a opri colectarea datelor ISP este un proxy.

Un proxy, precum VPN, îți orientează traficul de internet printr-un server, împiedicând ISP-ul tău să afle ce resursă online ai accesat. Totuși, acolo este sfârșitul asemănărilor.

Diagrama de proxy ascunde istoricul de navigare de la ISP

Proxy-urile nu utilizează criptarea. Așadar, chiar dacă ISP-ul dvs. nu poate vedea unde vă conectați, totuși pot analiza conținutul datelor dvs..

Dacă, de exemplu, descărcați ceva ce nu ar trebui să fie, vor ști.

Așa cum se întâmplă cu nodurile Tor, majoritatea proxy-urilor sunt gestionate și de voluntari. Lipsa de criptare vă lasă datele deschise manipulării la nivelul serverului proxy. Dacă utilizați un proxy dintr-o sursă de încredere, este posibil să găsiți într-o zi dispozitivul dvs. infectat cu malware (este un caz relativ rar și extrem, dar se întâmplă).

Utilizați HTTPS

În cele din urmă, cel mai de bază lucru pe care îl puteți folosi pentru a opri ISP-ul dvs. să vă urmărească activitatea este să vă conectați la site-uri web care utilizează protocolul HTTPS.

HTTPS criptează conexiunea dintre browserul dvs. și site-ul web pe care îl vizitați. Dar, după cum am menționat anterior, ISP-ul dvs. va putea totuși să afle destul de multe informații despre ceea ce faceți.

Vor ști adresa oricărui site web pe care îl accesați. ISP-ul dvs. va ști, de asemenea, cu exactitate când v-ați conectat la site și câte date ați descărcat de pe acesta.

Totuși, conexiunile HTTPS asigură cel puțin o confidențialitate mică, așa că este o idee bună să le folosești oricând poți. Este mult mai bine decât nimic.

Există un plugin de browser pe care îl puteți utiliza prea numit HTTPS Everywhere, care va activa automat o conexiune sigură dacă un site web îl acceptă.

De asemenea, puteți combina utilizarea HTTPS cu proxy-uri, pentru a vă oferi ceva care seamănă aproape cu un VPN. Primul furnizează criptarea și împiedică inspecția datelor ISP, cel de-al doilea ascunde de la ISP-ul dvs. resursa online la care vă conectați.

Mai multe despre VPN și ISP Tracking

Dintre cele patru opțiuni de mai sus de a menține urmărirea ISP și monitorizarea la distanță, VPN-urile sunt soluția cea mai completă și convenabilă. Este ceea ce majoritatea oamenilor (inclusiv eu) tind să graveze. Ca atare, haideți să le sapăm un pic mai mult.

Ce vede ISP-ul meu când folosesc un VPN

Când utilizați un VPN, ISP-ul dvs. nu poate vedea ce site-uri web vizitați sau ce servicii online utilizați. De asemenea, nu poate arunca o privire asupra datelor pe care le trimiteți sau primiți. Tot ce se poate vedea este informația criptată care călătorește între dispozitiv și server.

Cu alte cuvinte, când sunteți conectat la un VPN, ceea ce vede ISP-ul este o grămadă de nesuferit care se îndreaptă către sau vine dintr-o locație necunoscută de pe internet.

ISP-ul meu va ști că folosesc un VPN

Cu excepția cazului în care luați măsuri specifice pentru a ascunde utilizarea VPN-ului dvs., ISP vă poate da seama că îl utilizați pe unul (presupunând că le pasă să arate, desigur).

Singurul bit de date pe care îl cunoaște ISP-ul dvs. este adresa IP a serverului VPN la care v-ați conectat. Nu este dificil să vă dați seama că serverul este într-adevăr un server VPN și de acolo, de la ce furnizor aparține.

Acestea fiind spuse, VPN-urile sunt perfect legale în marea majoritate a țărilor și nu am auzit niciodată de un ISP care pedepsește clienții pentru utilizarea unuia.

Ce se întâmplă dacă locuiești undeva unde nu este permisă utilizarea VPN? Sau dacă, dintr-un anumit motiv, chiar nu doriți ca ISP-ul dvs. să știe că utilizați un VPN?

În oricare dintre aceste cazuri, mulți furnizori oferă și serviciul VPN ofuscat. Prin utilizarea unei tehnologii speciale, acestea pot preveni detectarea VPN și le pot permite să alunece sub radarul oricărui ISP.

Poate un VPN de blocare ISP

În teorie, da, ISP-ul dvs. poate fi capabil să blocheze un VPN. În practică, nu trebuie să vă preocupați, mai ales în țările în care utilizarea VPN este legală.

Dacă o conexiune VPN poate fi blocată depinde în mare parte de ce protocol este utilizat. PPTP, de exemplu, este o țintă ușoară. Utilizează un singur port care poate fi blocat cu ușurință de orice firewall.

Dar alte protocoale pot fi mult mai dificile de închis. Luați OpenVPN (pe care îl acceptă aproape orice furnizor). Poate fi configurat să folosească orice port arbitrar și fie TCP, fie UDP, ceea ce îl face mult mai mult ca o țintă în mișcare.

OpenVPN poate fi chiar configurat să funcționeze pe portul TCP 443, care este locul în care se întâmplă o navigare web normală HTTPS.

În acest caz, chiar dacă utilizați un VPN, se va părea că vizitați doar un site web care se întâmplă să utilizeze HTTPS (credeți că Gmail sau serviciile dvs. bancare online). Și având în vedere că blocarea acelui port ar opri serviciile respective, acest lucru nu este o opțiune.

Cum să utilizați un VPN pentru a preveni monitorizarea ISP

Este ușor să vă configurați cu un VPN și să vă blocați ISP-ul să vă spioneze. Iată pașii:

  1. Găsiți un furnizor VPN care se potrivește cel mai bine nevoilor dvs. Iată câteva aspecte care trebuie luate în considerare atunci când alegeți unul și, dacă sunteți interesat, o listă de servicii bune pe care le puteți utiliza un punct de pornire în căutarea dvs..
  2. Înscrieți-vă la serviciu.
  3. De pe site-ul web al furnizorului selectat, descărcați și instalați clientul pentru dispozitivul sau platforma dvs. Orice VPN mai bun va avea software pentru cel puțin Windows, MacOS, Android și iOS.
  4. Porniți clientul și alegeți un server la care să vă conectați. Care alegeți va depinde de ceea ce încercați să faceți. De exemplu, pentru o conexiune cât mai rapidă posibil, veți dori doar un server care este aproape de locația dvs. Dar, pentru a debloca Netflix-ul american, veți dori un server în SUA.
  5. Ești gata. Folosiți internetul așa cum doriți de obicei. Totul ar trebui să funcționeze așa cum s-a întâmplat fără VPN, cu excepția ISP-ului dvs. nu vă mai poate monitoriza traficul.

De asemenea, este de remarcat faptul că mulți furnizori au opțiunea de a porni clientul și de a se conecta la VPN automat atunci când porniți dispozitivul. Este o opțiune de luat în considerare dacă intenționați să vă păstrați ISP-ul în întuneric toată ziua.

Pot folosi un VPN gratuit pentru a opri urmărirea ISP

VPN-urile gratuite pot fi dificile. Există câteva decente, dar marea majoritate de care ar trebui să rămâneți liber. Utilizarea lor poate la fel de rău, dacă nu chiar mai rău, decât să-ți lași ISP-ul să-ți monitorizeze traficul.

Un lucru pe care nu îl oferă un furnizor gratuit este o caritate. Ei trebuie să câștige bani și fac acest lucru adesea urmărind și vânzând activitatea utilizatorului. Și asta este exact ceea ce încercați să evitați prin închiderea ISP.

Vânzarea de date poate fi doar vârful aisbergului. De asemenea, poate fi necesar să faceți față injecției de anunțuri, criptare slabă și performanțe lente. Există o mulțime de diferențe între VPN-urile gratuite și VPN-urile plătite, care înclină baremul către utilizarea acestora din urmă, în ciuda costurilor.

Gânduri finale

ISP-ul dvs. vede toate și știe tot ce faceți online. Confidențialitatea și anonimatul sunt inexistente. Dar, acum știți că puteți face ceva în acest sens.

Există modalități eficiente de a bloca urmărirea ISP și de a ascunde activitățile de pe internet de la acesta. Și dacă decideți să utilizați un VPN, Tor sau oricare dintre celelalte metode menționate, un lucru este sigur. Vei reveni la control, așa cum trebuie.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me