VPN-uri gratuite vs. VPN-uri plătite

Uneori, este greu de certat cu gratuitate. Mulți dintre noi ne-ar plăcea să conducem o mașină nouă. Dar, dacă ai nevoie de un vehicul și unchiul tău îți oferă Ford 1994 Escort gratuit, ai spune că nu? Acesta rulează și te va duce din punctul A în punctul B. Asta poate fi suficient de bun.


Această analogie poate fi extinsă la VPN-uri. Putem alege dintre o mulțime de servicii plătite excelente. Dar, există și mulți furnizori gratuit. Nimeni nu va susține că VPN-urile gratuite sunt perfecte, dar, la fel ca acel Ford de 25 de ani, ar putea să fie suficient de buni pentru a duce la bun sfârșit munca?

Poate.

Pe lângă prețul evident, există mai multe diferențe semnificative între un VPN gratuit și un VPN plătit. Și, în funcție de ceea ce speri să faci, s-ar putea să investești mult mai bine în acesta din urmă. Sau, ai putea fi bine.

VPN gratuit sau plătit, executarea unuia este costisitoare

VPN-ul perfect ar trebui să facă totul. Ar trebui să ne păstreze în siguranță online și anonimi online, să ne permită să vizităm site-uri web sau să transmitem video din orice țară din lume și să facem totul la viteze care să corespundă conexiunii noastre regulate de internet..

Cât de grozav ar fi dacă am putea obține toate acestea degeaba?

Din păcate, asta nu se va întâmpla. Rularea unui serviciu VPN costă foarte mulți bani. Doar în partea de sus a capului meu, ei trebuie să mențină o rețea globală de servere, să dezvolte și să își mențină software-ul client pe o duzină de platforme diferite și să ne ofere sprijin atunci când este nevoie.

Cum se obține finanțarea VPN plătită este destul de clar. Dar, ce se întâmplă în cazul în care un furnizor nu percepe niciun ban?

Există două moduri în care VPN-urile gratuite se termină.

Rularea VPN necesită un buget mare

VPN-urile gratuite adesea scapă de funcții. Ei rulează mai puține servere, folosesc hardware mai vechi și nu au suport pentru a vorbi. Și s-ar putea să fie bine. Atâta timp cât își termină treaba, cui îi pasă, nu?

Cu excepția faptului că mai trebuie să aducă cel puțin unele fonduri, dacă degeaba, pentru a-și plăti facturile la energie electrică. VPN-urile gratuite câștigă bani, dar o fac într-un mod mult mai indirect decât furnizorii plătiți.

Practic, devii moneda. Și acolo este locul unde trebuie să fii atent la alegerea furnizorilor.

Pentru a vă explica, să trecem pe cele mai comune funcții VPN și să comparăm modul în care serviciile plătite și gratuite gestionează lucrurile diferit.

Funcție VPN gratuită vs. Funcție VPN plătită în funcție de comparație

VPN-urile gratuite și plătite adoptă o abordare diferită a modului în care implementează majoritatea funcțiilor. Și, din păcate, în majoritatea cazurilor, primiți foarte mult ceea ce plătiți.

Securitate

Dacă ca mine, sunteți oarecum conștienți de securitate și vă bazați pe un VPN pentru a vă proteja datele, nivelul și mijloacele de criptare aplicate conexiunii VPN contează cel mai mult. În acest caz, furnizorii gratuite nu o reduc.

De cele mai multe ori, VPN-urile gratuite folosesc PPTP pentru criptarea datelor, fără opțiunea de a alege un alt protocol. Unii nu menționează nici măcar ce folosesc deloc (caz în care, aproape sigur, este PPTP).

Problema este că PPTP este învechit. Este considerat nesigur și a existat încă din 1999.

PPTP vă va păstra datele în siguranță de observațiile întâmplătoare. Dacă tot ce faceți este să transmiteți videoclipuri blocate geo, ar trebui să fiți bine. Dar, în niciun caz, nu vă va proteja de nimeni care știe ce face (și dacă cineva încearcă să vă inspecteze datele, puteți paria că știe ce fac).

Pe de altă parte, VPN-urile plătite vă oferă mai multe opțiuni și cele care sunt de fapt sigure.

Aproape fiecare furnizor plătit, în valoare de sare, va utiliza OpenVPN, un protocol open-source care folosește SSL. Acesta este același tip de criptare utilizat de site-urile https sigure, cum ar fi banca dvs. L2TP cu IPSec este o altă opțiune de protocol în care veți fi deseori conectat.

Serviciile VPN plătite folosesc de asemenea chei de criptare de 256 biți. Furnizorii liberi tind să opteze pentru opțiunea mai sigură pe 128 de biți din simplul motiv că este mai puțin costisitor din punct de vedere al calculului și, prin urmare, mai ieftin de implementat.

Combinația de chei de criptare OpenVPN și 256 biți este practic impermeabilă, imposibil de interceptat și decriptat de nimeni. O VPN plătită este o VPN sigură și, dacă este ceea ce urmează, este calea de urmat.

Confidențialitate online și anonimat

Chiar dacă nu vă preocupă prea mult securitatea datelor dvs. și tot ceea ce vă interesează este să rămâneți anonim, ceea ce teoretic vă va oferi un VPN gratuit, trebuie să fiți atenți.

Când alegeți un serviciu gratuit, citiți întotdeauna (și vreau să spun mereu) tipăritul fin.

Uneori, VPN-urile gratuite sunt acceptate de anunțuri. Alte ori, acestea sunt subvenționate prin vânzarea datelor și a obiceiurilor online. Deci, în timp ce furnizorul de servicii de internet (ISP) este posibil să nu mai poată urmări ceea ce faceți direct, altcineva este întotdeauna.

Spun „urmăriți direct” pentru că, sincer, dacă au vrut, ISP-ul dvs. poate totuși să obțină rapid informațiile pe care le doresc. Ei văd adresa IP a serverului VPN cu care vă conectați și de la acesta, pot descoperi ce serviciu utilizați. Și din moment ce datele dvs. sunt de vânzare, nu vă ascundeți cu adevărat de nimeni.

Un VPN gratuit care vinde date către ISP

După cum vă așteptați, un VPN plătit reprezintă o șansă mai bună de a vă proteja confidențialitatea și anonimatul. Serverele VPN plătite nu vând niciodată informații despre activitățile dvs. către terți și, deseori, evitați colectarea datelor utilizatorului (dar nu întotdeauna).

Mulți furnizori plătiți păstrează o formă de jurnal de conexiune care vă poate fi urmărită. Și, în funcție de ce jurisdicție se bazează, poate oferi aceste informații forțelor de ordine (sau altor autorități) atunci când li se cere să facă acest lucru.

Chiar dacă nu este perfectă, orice VPN plătit va face întotdeauna o treabă mai bună decât una gratuită de menținere a vieții private online. Însă, dacă anonimatul complet pe care l-ați urmat, un serviciu cu o politică fără logging este o necesitate.

Selectarea serverului

Pe lângă faptul că oferă securitate și confidențialitate, VPN-urile vă permit, de asemenea, să vă mascați locația reală, trimițând trafic printr-un server într-o altă parte a lumii. Acest lucru vă permite să accesați servicii geo-restricționate (cum ar fi Netflix sau BBC iPlayer) și să evitați alte tipuri de filtrare bazată pe locație (cum ar fi cenzura pe internet).

Multe servicii VPN gratuite sunt proiectate ținând cont de această utilizare specifică. Vor avea un număr mare de locații de server globale la care vă puteți conecta, deși această alegere poate fi puțin limitată din cauza costurilor implicate în rularea fiecărui cluster de server..

Pentru a nu fi depășit, toate VPN-urile plătite oferă, de asemenea, o gamă bună de locații de server de pe glob. Dar, deoarece aceste companii sunt de obicei mai bine finanțate, numărul general de locații tinde să fie mai mare.

Harta locațiilor serverului VPN plătite

Furnizorii plătiți au, de asemenea, interesul de a menține un nivel ridicat de servicii pentru a împiedica clienții să sară peste un concurent. Deci, este mai probabil să-și extindă rețelele.

Dacă vă ocoliți de geo-blocare sau cenzură este motivul pentru care doriți să utilizați o VPN, un serviciu gratuit ar trebui să facă bine presupunând, desigur, că au servere disponibile în țara la care doriți să vă conectați. Deși există două avertismente.

În funcție de ceea ce faceți, performanța serverului (sau lipsa acestuia) poate deveni o problemă. Veți naviga bine pe site-urile web, dar dacă, de exemplu, doriți să transmiteți fluxuri video, puteți să vă deplasați cu un furnizor gratuit.

Multe servicii de streaming fac, de asemenea, tot posibilul pentru a împiedica telespectatorii să folosească o VPN prin listarea neagră a IP-urilor serverului individual. De exemplu, BBC blochează VPN-urile cu o eficiență nemiloasă.

Dacă sunt blocate, furnizorii plătiți sunt mult mai susceptibili să facă ceva în acest sens. Au resurse și, din nou, abonații pot sări nava dacă nu acționează.

Odată ce un VPN gratuit este detectat și listat negru, poate dura câteva luni să revină (dacă o fac vreodată).

Viteze de conectare

Un alt punct de distincție major între un serviciu VPN gratuit și plătit este viteza.

Nimănui nu-i place să cheltuiască bani dacă nu trebuie, motiv pentru care serverele VPN gratuite sunt adesea de mare folos. Deoarece s-ar putea să nu execute cel mai bun hardware pentru a începe, atunci când utilizați unul, puteți suferi de diferite grade de performanță și probleme de conectivitate..

Deși în plus, dacă utilizați un VPN gratuit, în mod normal, nu veți experimenta penalități suplimentare de viteză de la criptarea aerului. După cum sa menționat anterior, furnizorii liberi tind să utilizeze PPTP. Deși nu este teribil de sigur, este cel mai rapid dintre toate protocoalele.

VPN-urile plătite, în schimb, tind să aibă back-end-uri robuste ale acelei scări pentru a satisface cererea curentă.

Doar abonații pot accesa servicii VPN plătite. Prin urmare, administratorii pot proiecta sistemele lor pentru un număr cunoscut de utilizatori și pot folosi algoritmi sofisticati de echilibrare a sarcinilor pentru a evita problemele de performanță..

Nu ar trebui să fie o mare surpriză faptul că cele mai rapide VPN tind să fie VPN-uri plătite. Dacă doriți doar să răsfoiți un pic, un furnizor gratuit ar trebui să facă bine. Dar, pentru orice activitate intensivă de lățime de bandă, precum streamingul sau descărcarea grea, nu puteți bate viteza unui serviciu plătit.

Prețuri

Dacă costul este preocuparea dvs. principală în alegerea unui serviciu VPN, alegerea dvs. este clară. Până la urmă, nu poți fi mai ieftin decât gratuit.

Un serviciu VPN plătit va costa oriunde între 2 și 12 dolari pe lună, în funcție de furnizor și de durata abonamentului.

Este important să ne amintim, însă, că VPN-urile gratuite subvenționează serviciile lor prin publicitate, extragere de date sau ambele. Deci, mai plătești pentru serviciu, doar nu din contul tău bancar.

A sustine

Oricât de priceputi suntem tehnic, cu toții ne confruntăm cu probleme care ne împiedică din când în când. Dacă aveți probleme cu un furnizor VPN gratuit, nu așteptați prea mult ajutor.

Modelul gratuit nu lasă prea mult spațiu general, ceea ce face ca suportul tehnic să fie mult mai mult decât un gând final. Adesea, o întrebare frecventă sau o bază de cunoștințe sunt singurele lucruri cu care va trebui să lucrați.

Cu un serviciu VPN plătit, vă puteți aștepta mult mai multă asistență. Nu orice furnizor este perfect, iar unii fac o treabă uimitor de oribilă. Dar, în general, un VPN de nivel superior va avea asistență 24/7 prin chat live și e-mail. Unii chiar oferă asistență telefonică one-one.

Furnizorii plătiti vor merge mult mai departe pentru a vă menține satisfăcut și a avea resurse pentru a vă asigura că sunteți.

Când este bine să utilizați un VPN gratuit

Chiar dacă sunt puternic depășiți, un serviciu VPN gratuit și sigur și de încredere poate funcționa foarte bine în anumite situații. Deși vorbim mai ales despre utilizarea ușoară și ocazională.

De exemplu, dacă sunteți pe un Wi-Fi public și doriți un pic de protecție suplimentară, oricât de imperfectă ar fi, un furnizor gratuit este o alegere mult mai bună decât deloc VPN. Sau, dacă sunteți în străinătate și căutați să accesați un serviciu sau un site rudimentar geo-blocat în țara dvs. de origine, gratuit puteți funcționa și.

Ce VPN gratuit trebuie să alegeți?

Evitați cu siguranță orice serviciu care pretinde că vă oferă totul nelimitat. Este prea bine pentru a fi adevărat și este adevărat. Aceste tipuri de VPN-uri gratuite sunt de obicei cele mai umbroase și mai riscante.

Un furnizor VPN gratuit periculos

În schimb, acceptă că gratuitatea vine cu limitări. Căutați un furnizor care să vină cu o sursă evidentă de finanțare, cum ar fi un VPN cu plată care oferă un nivel de abonament gratuit. Alegeri bune sunt TunnelBear, Windscribe sau Hide.me.

Da, veți obține limite lunare de lățime de bandă, eventual viteze limitate și poate o selecție mai mică de servere la care să vă conectați decât abonații plătitori. Dar, pentru utilizarea ușoară, aceste opțiuni gratuite vor funcționa foarte bine.

Important este că acești furnizori iau în serios confidențialitatea și securitatea. Reputația lor este în joc.

Dacă s-ar fi aflat că vor vinde date despre utilizator sau vor participa la alte practici umbroase, puteți paria că partea de abonament a afacerii lor ar avea de suferit. Și ghicesc că nu este ceea ce își doresc.

O altă abordare este să folosești doar un furnizor plătit de încercări gratuite sau garanții de returnare a banilor.

Nu toată lumea are proces gratuit. Dar, fiecare furnizor VPN bun vă va oferi cel puțin câteva săptămâni pentru a încerca serviciul. De fapt, cele mai bune garanții de returnare a banilor pot dura până la 45 de zile.

Dacă aveți nevoie de un VPN doar pentru o perioadă scurtă de timp, aceasta poate fi o opțiune foarte viabilă pentru a evita să plătiți unul.

De ce să folosiți un VPN plătit

Oricât de feliați, o VPN gratuită va veni cu dezavantaje. În cel mai rău caz, îți vor compromite securitatea, confidențialitatea și îți vor oferi o experiență de utilizare foarte sub-pară. În cel mai bun caz, va trebui să acorzi restricțiile de utilizare, cum ar fi lățimea de bandă limitată.

Având în vedere că nu este un pas financiar uriaș să mergi de la gratuitate la plată, cu unele dintre cele mai bune VPN-uri de pe piață care nu costă mult mai mult de doi-trei dolari pe lună, oare o VPN plătită îți oferă cu adevărat atât de mult pentru relativ puțin? Să facem matematica.

 1. Partea de sus a liniei de securitate

  Nimic nu ar scoate un serviciu VPN plătit din afacere mai repede decât o încălcare masivă de securitate, iar furnizorii plătiți investesc puternic pentru a evita astfel de incidente.

  Acestea oferă protocoale impenetrabile precum OpenVPN și implementează o criptare imposibilă de a crăpa 256 biți.

  Și majoritatea sunt dotate cu caracteristici precum întrerupătoare de ucidere și protecție împotriva scurgerilor, care vă asigură că nu vă expuneți niciodată accidental sau datele dvs..

 2. Anonimitatea completă online

  Niciun VPN plătit nu vă va urmări niciodată activitățile, deși unele pot păstra unele statistici în scopul depanării. Dar, atunci când utilizați un furnizor care se conformează unei politici stricte de neînregistrare (și o fac tot mai multe VPN-uri de top), este ca și cum nu existați deloc pe internet.

  Datele tale părăsesc dispozitivul și dispar în gol.

  Mai multe servicii de plată implementează, de asemenea, funcții precum o VPN dublă, pentru a duce confidențialitatea online la un nivel și mai ridicat.

 3. Nu există limite de viteză sau de lățime de bandă

  În lumea VPN-urilor plătite, lucruri precum limitele de lățime de bandă sau limitele de viteză pur și simplu nu există. Puteți trage în jos atât de multe date pe care doriți cât de repede se poate gestiona conexiunea dvs. Aceasta este, desigur, cheia pentru activități precum streaming video, jocuri sau P2P.

  De fapt, cel mai bun dintre cele mai bune servere chiar rulate optimizate tocmai pentru aceste scopuri pentru a vă asigura că aveți întotdeauna cea mai bună experiență posibilă.

 4. Sute de locații server

  Când plătiți pentru o VPN, veți avea acces la întreaga rețea de server. În unele cazuri, numărul locațiilor poate depăși nota de o sută. Rețeaua de servere a PureVPN, de exemplu, include în prezent 131 de țări și 160 de orașe.

  Ce inseamna asta? Acces nelimitat, la nivel mondial, la site-uri și servicii, inclusiv la orice este blocat geo.

 5. Acces la servicii de streaming

  Vorbind despre geo-blocare, capacitatea de a o ocoli este ceea ce face ca VPN-urile cele mai bine plătite să iasă în evidență. Dacă doriți să accesați SUA Netflix sau BBC iPlayer din străinătate, acesta este modul de a face acest lucru.

  Serviciile de streaming știu totul despre VPN-uri și încearcă să le blocheze cât pot. Doar un furnizor bine plătit are cunoștințele și resursele necesare pentru a rămâne cu un pas înainte.

 6. Fără cenzură pe internet

  La fel cum se întâmplă în cazul geo-blocării, un VPN premium este singura dvs. speranță de a obține sistemele de filtrare a internetului pe care le-a cerut guvernul în țări precum China, Egipt, Rusia și Turcia.

  Este nevoie de o mulțime de resurse și de expertiză tehnică pentru a configura un firewall sofisticat ca acesta. Iar furnizorii plătiti au ambele.

 7. Alte funcții premium

  Pe lângă toate cele de mai sus, orice VPN plătit în valoare de sare va avea asistență rapidă, receptivă și (cel mai important) pentru clienți. Vă puteți aștepta ca software-ul clientului lor să fie robust și ușor de utilizat.

  Și VPN-urile plătite vă permit să conectați mai multe dispozitive simultan folosind un singur abonament.

  Există, de asemenea, o serie de alte funcții pe care le puteți găsi cu VPN-urile plătite. De la adrese IP dedicate până la blocaje de anunțuri încorporate și protecție împotriva malware, deși acestea nu sunt cu siguranță necesare, sunt opțiuni binevenite.

Trebuie, desigur, să fii atent când alegi și un VPN plătit. Există destul de mulți duduri în jur. Dar, atunci când alegeți bine, având în vedere toate avantajele pe care le obțineți, VPN-urile merită să le plătiți pentru câțiva dolari pe lună pe care îi costă. O ceașcă de cafea este mai mare în aceste zile.

La sfarsit

Orice gratuit va fi întotdeauna atrăgător, iar VPN-urile nu sunt diferite. Din păcate, mult mai des, în timp ce nu veți plăti pentru un furnizor gratuit în sensul tradițional, veți beneficia de confidențialitatea, securitatea sau experiența utilizatorului. Și uneori, toate cele de mai sus.

Într-o legătură sau, în unele cazuri foarte specifice, utilizarea unei VPN gratuite funcționează. Trebuie doar să alegeți furnizorul pe care îl utilizați cu înțelepciune.

Dar chiar și atunci, de ce nu folosiți doar un proces gratuit sau o garanție de returnare a banilor unui serviciu bine plătit?

Pentru mine, dezbaterea gratuită VPN vs. VPN plătită are un câștigător clar. Și, având în vedere că puteți găsi întotdeauna o sumă foarte bună la un furnizor de top, indiferent de perioada anului, a vă plăti este o investiție înțeleaptă.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me