VPN-uri vs. Proxies

În multe feluri, proxy-urile și VPN-urile sunt similare. Amândoi redirecționează traficul printr-un computer de la distanță. Ambele vă pot ajuta să vă păstrați anonim ascunzând adresa dvs. IP. Și ambele pot fi folosite pentru a obține conținutul blocat geo.


Dar ele diferă, de asemenea, în câteva moduri semnificative, mai ales când vine vorba de securitate și nivel de confidențialitate. În funcție de obiectivul dvs., aceste diferențe între un proxy și un VPN pot elimina una ca o opțiune mai bună (sau o opțiune deloc) față de cealaltă.

Ce este un VPN

O VPN (care reprezintă rețeaua virtuală virtuală) este formată din unul sau mai multe servere administrate de o companie VPN. Vă conectați la unul dintre aceste servere VPN folosind software-ul client instalat local furnizat de furnizor. Odată conectat, serverul acționează ca un intermediar pentru tot traficul dintre dispozitivul dvs. și Internet.

Tunelul (conexiunea) dintre dispozitivul dvs. și serverul VPN este foarte criptat. Oricine vă interceptează traficul (cum ar fi ISP-ul dvs., guvernul sau un hacker) în timp ce călătorește în sus sau în josul acelui tunel nu va putea să-l decodeze și să-l vizualizeze conținutul.

Înainte ca traficul dvs. să părăsească tunelul de la capătul serverului VPN și se îndreaptă spre destinația sa finală (ex: un site web pe care îl vizualizați), adresa dvs. publică IP și alte informații care vă pot identifica sunt dezbrăcate. Echivalenții de pe server își iau locul.

Diagrama modului în care funcționează un VPN în comparație cu reprezentanții proxy

Dincolo de acest punct, oricine primește traficul dvs. va crede că provine de la serverul VPN, nu de pe dispozitiv. Ei vor crede, de asemenea, că locația dvs. este cea a serverului VPN. Identitatea dvs. reală și locația fizică reală rămân private.

VPN-urile funcționează la nivelul sistemului de operare. După ce dispozitivul dvs. s-a conectat la un server VPN, implicit, tot traficul de rețea trece prin acesta. Folosirea de la browserul dvs. la software-ul specific (de exemplu, transmiterea sau descărcarea clienților sau a aplicațiilor) rămâne sigură și anonimă.

Ca setare avansată opțională, mulți furnizori vă vor oferi flexibilitatea de a exclude traficul din anumite programe sau porturi dacă doriți să faceți acest lucru. De exemplu, îmi place să exclud aplicația mea de streaming de muzică, deoarece o bucată de muzică pe care o ascult nu este întotdeauna disponibilă în țările în care VPN.

Ce este un proxy

În mod conceptual similar cu un VPN, un proxy este un singur server care, de asemenea, acționează ca un intermediar pentru traficul dvs. de internet. Setarea proxy are una dintre cele două arome. Puteți configura manual la nivel de sistem de operare, opțiunea mai complexă. Sau, așa cum s-a făcut de obicei, puteți configura proxy pentru fiecare aplicație cu care doriți să o utilizați. O mulțime de software acceptă utilizarea proxy-urilor, inclusiv toate browserele principale.

Software-ul care folosește un proxy pentru a vorbi cu un site web sau cu o altă resursă de pe Internet transmite traficul prin serverul proxy cu care îl configurați. Spre deosebire de VPN, nu există o criptare aplicată la conexiunea dintre dispozitivul dvs. și serverul proxy.

Diagrama modului în care funcționează mandatarii în comparație cu VPN-urile

Când traficul dvs. ajunge pe serverul proxy, adresa dvs. IP va fi dezbrăcată. Cu toate acestea, multe alte informații care vă pot identifica vă pot rămâne. Dar, din punct de vedere IP, de acolo înainte, toată lumea va crede că vorbește cu serverul proxy, nu cu tine. Locația dvs. va fi efectiv mascată, înlocuită de cea a procurii.

Așa cum am menționat mai sus, proxy-urile sunt de obicei configurate la nivel de cerere, de la caz la caz. Proxy-urile pe browsere sunt destul de ușor de configurat, la fel ca și aplicațiile VoIP (Skype, etc …) și clienții BitTorrent. Orice altceva este lovit sau ratat. Dacă doriți să redirecționați tot traficul de Internet prin proxy, cea mai bună mișcare este să îl configurați prin sistemul de operare.

Când să utilizați o VPN

Un VPN este un instrument excelent pentru oricine dorește să-și maximizeze confidențialitatea și anonimatul online, să ocolească cenzura pe Internet sau să acceseze conținut geo-blocat. Folosesc unul zilnic pentru toate motivele de mai sus.

Conectarea la o VPN vă oferă o nouă adresă IP. Și, spre deosebire de utilizarea unui proxy, toate datele pe care le trimiteți sau primiți sunt criptate. Combinația dintre aceste două funcții face ca VPN-urile să fie un instrument excelent.

Beneficiile unui VPN

 • Confidențialitate online

  După ce dispozitivul dvs. se conectează la un server VPN, toate datele transferate între cele două sunt foarte criptate. Oricine de la ISP-ul tău la un hacker (sau guvernul pentru această problemă) nu poate citi ce încarci sau descarci. De asemenea, nu pot spune ce site-ul sau resursa utilizați, deoarece totul merge mai întâi la serverul VPN.

  La capătul opus al conexiunii, site-ul sau serviciul pe care îl accesați nu are nici o idee cine sunteți (decât dacă îl anunțați prin logare). Din tot ce știe, sunteți serverul VPN.

 • Ovitând geo-blocarea

  Serverele furnizorului VPN sunt răspândite pe tot globul. Unele servicii, cum ar fi PureVPN sau HideMyAss! sprijin bine peste o sută de țări. Dacă o bucată de conținut pe care doriți să o accesați este restricționată la o anumită locație geografică, conectarea la un server VPN o va debloca. IP-ul serverului la care vă conectați va fi local și, prin urmare, va fi permis. Acesta este, de exemplu, modul în care accesez Netflix-ul american atunci când sunt în străinătate.

 • Evitând Cenzura

  În mod similar cu modul în care vă permite să vă ocoliți de geo-blocare, o VPN poate evita cenzura. Dacă locația dvs. actuală nu permite vizualizarea anumitor conținut sau accesarea unei resurse online, utilizați un server VPN într-o țară care va face pas cu pas acele restricții. Conectarea la servere din țări precum Estonia, Islanda sau Olanda este de obicei o alegere bună în acest scop.

 • Prevenirea accelerării lățimii de bandă

  În funcție de ceea ce efectuați în prezent online, furnizorii dvs. de servicii de internet pot reduce (accelerarea) viteza lățimii de bandă. Această practică este foarte frecventă atunci când este torent (pentru care există multe utilizări legitime).

  Analizând tipul de date pe care le primiți, ISP-ul poate încetini conexiunea dvs. la niveluri care pot fi de mai multe ori mai mici decât cele pe care le plătiți. Deoarece un VPN criptează datele care se duc pe dispozitivul dvs., acesta împiedică ISP-ul dvs. să-și dea seama ce faceți. Dacă nu știu, nu vă pot accelera lățimea de bandă.

 • Securitate hotspot Wi-Fi

  De fiecare dată când utilizați un Wi-Fi public la o cafenea, hotel sau aeroport, vă deschideți pentru eventualele încălcări ale securității. Cu câteva instrumente, este surprinzător de ușor pentru cineva care se află în aceeași rețea să înceapă să intercepteze datele tale.

  Utilizarea unui VPN nu îi va împiedica să facă asta. Dar, deoarece datele dvs. vor fi criptate, oricine va apuca nu va putea vedea sau face nimic cu ea.

 • Confidențialitate și securitate VoIP

  Apelurile vocale IP sunt de asemenea relativ ușor de ascultat. Ei călătoresc pe Internet fără criptă. Este nevoie de un pic de cunoștințe tehnice, dar chiar și hackerii de nivel mediu (din lipsa unui termen mai bun) pot fi capabili să ascundă conversațiile.

  Dacă utilizați în mod regulat Skype, Viber sau orice alt serviciu VoIP, conectați-vă la un VPN înainte de a efectua un apel. Criptarea care vine cu acesta va face imposibilă încercarea de hacking, păstrând apelul dvs. în privat și în siguranță.

 • Prevenirea înregistrării interogărilor motorului de căutare

  În scopul de a vă servi mai bine, prin furnizarea de rezultate și anunțuri mai precise, motoarele de căutare etichetează toate căutările cu adresa IP care le-a făcut. Cunoscându-ți trecutul, ei pot prezice mai bine ce vrei în viitor.

  Dezavantajul este că Google și Bing din lume vă catalogează în mod eficient viața. Căutați un avocat de divorț sau informații despre antidepresive? O știu și o loghează. Probabil avem toate părțile vieții noastre, pe care preferăm să le păstrăm în particular. Utilizând un VPN pentru a ascunde adresa dvs. IP reală, căutările dvs. vor rămâne anonime.

Probleme cu utilizarea unui VPN

Nu există nici un prânz gratuit și există câteva dezavantaje ale utilizării VPN-urilor. Deși, cel puțin după părerea mea, toate sunt relativ minore.

Un VPN necesită să descărcați și să instalați un client. Acesta este încă un program software pe care trebuie să îl introduceți pe dispozitiv. Fiecare furnizor are propria versiune. Și toți arată și funcționează diferit. Așadar, dacă schimbați vreodată furnizorii (sau folosiți mai mulți ca și mine), va trebui să instalați și să învățați o aplicație nouă de fiecare dată.

Diferite instalații software ale furnizorului VPN

Utilizarea unui VPN poate încetini conexiunea. Cât de mult și dacă, la toate, depinde de mulți factori. Începe cu criptarea aplicată la tot ceea ce trimiteți și primiți. Criptarea și decriptarea necesită putere de procesare. Dacă dispozitivul dvs. nu poate face acest lucru suficient de repede, datele vor fi întârziate, iar viteza de conectare va fi redusă la locul în care se poate menține. Din fericire, de obicei, puteți rezolva această problemă reducând nivelul de criptare, pe care majoritatea furnizorilor vă permit să îl faceți.

Tot ceea ce trimiteți printr-un VPN trebuie să parcurgă o distanță suplimentară către serverul VPN. Această distanță, combinată cu încărcarea curentă a serverului, poate afecta, de asemenea, viteze. Pentru a atenua această problemă, alegeți un server ușor încărcat cât mai aproape fizic de dvs. sau de conținutul pe care îl vizualizați.

Un alt punct de lipire potențial cu VPN-urile este jurnalul de activitate. Pentru confidențialitate maximă, ar trebui să vă asigurați că utilizați un furnizor VPN complet lipsit de logare. Unele servicii pot păstra date anonime, cum ar fi punctele de timp ale conexiunii sau totalul datelor transferate, în mare parte din motive de performanță și depanare a rețelei. De unul singur, aceste date nu te pot identifica, dar este totuși o amprentă. Dacă doriți să fiți foarte atenți, orice furnizor de pe lista mea cu cele mai bune VPN-uri pentru confidențialitate nu poate face nimic.

Când să utilizați un proxy

Există mai multe lucruri pentru care proxii sunt foarte utili. Nu sunt la fel de versatile ca VPN-urile, dar sunt o opțiune ușoară bună pentru sarcinile cu pachet redus, în care securitatea și confidențialitatea nu sunt de mare îngrijorare..

Beneficiile proxieselor

 • Unele confidențialitate online

  Proxy-urile vă pot oferi un grad mic de confidențialitate. Toate datele trec prin serverul proxy, astfel încât ISP-ul dvs. nu cunoaște adresa IP a site-ului web sau a serviciului la care accesați.

  Dar, deoarece nu există o criptare, ISP poate analiza cu ușurință conținutul a ceea ce vedeți sau descărcați. Acest fapt înseamnă că un proxy este o alegere mai proastă decât un VPN dacă obiectivul dvs. este să mențineți confidențialitatea completă online.

  În celălalt capăt al conexiunii, site-ul sau serviciul pe care îl accesați nu vor ști că vă vorbește (decât dacă vă conectați). Cred că comunică cu serverul proxy. Așadar, cel puțin acolo, un proxy păstrează-ți ascunsă identitatea reală.

 • Ovitând geo-blocarea

  Ca și VPN, proxy-urile vă oferă un nou IP, cel al serverului proxy pe care îl utilizați. Alegerea unui proxy într-o țară care permite vizualizarea conținutului blocat la care încerci să accesezi ar trebui să te permită să-l vezi și tu.

 • Evitând Cenzura

  Proxy-urile sunt utile și pentru a obține cenzura online. Dacă, din orice motiv, nu vi se permite să vizualizați conținut specific în locația dvs. actuală, alegeți un proxy într-o țară care.

  În acest scop, există un aviz de utilizare a proxy-urilor în loc de VPN-uri. Se revine din nou la lipsa criptării. Cu proxies, datele părăsesc și ajung la dispozitivul dvs. necriptat. Dacă sunteți preocupați de cineva care aruncă o privire pentru a vedea ce faceți, un VPN îi va opri în piesele lor și vă va oferi securitate și confidențialitate completă. Un proxy nu.

 • Prevenirea înregistrării interogărilor motorului de căutare

  De fiecare dată când utilizați un motor de căutare, vă înregistrează interogarea cu adresa dvs. IP atașată ferm. Google, Bing, Yahoo, toate le fac. Acest tip de jurnal vă ajută să adaptați căutările viitoare la istoricul dvs. și vă oferă rezultate mai bune și anunțuri mai relevante.

  Dezavantajul este că motoarele de căutare știu și își amintesc tot ceea ce căutați. Și unele dintre acele lucruri pe care le putem prefera să le păstrăm private. Prin ascunderea adresei IP cu un proxy, obțineți exact asta.

Probleme cu utilizarea unui proxy

De departe, cel mai mare dezavantaj al proxy-urilor este că acestea nu criptează legătura de date dintre dispozitivul dvs. și server. Dacă problema dvs. principală este confidențialitatea și securitatea online, proxy-urile sunt o alegere slabă.

Fără criptare, ISP-ul dvs. (și prin extensie guvernul și orice altă companie dispusă să plătească pentru informații) pot vedea, analiza și înregistra tot ceea ce faceți pe Internet. Fiecare site web pe care îl vizitați, fiecare fișier pe care îl descărcați, este accesibil.

Din cauza lipsei de criptare, proxy-urile nu vă vor ajuta, de asemenea, să preveniți accelerarea lățimii de bandă și nici nu vor proteja împotriva potențialilor intrusi atunci când utilizați un hotspot public Wi-Fi..

Ca și VPN, un proxy poate încetini conexiunea la Internet, deoarece datele trebuie să călătorească mai întâi pe serverul proxy înainte de a ajunge la destinația finală. Totuși, ceea ce poate avea cel mai important impact potențial asupra vitezei este performanța serverului proxy în sine.

În comparație cu un VPN, proxy-urile pot duce la viteze de descărcare mai mici

Foarte des, proxy-urile sunt conduse de persoane ca tine și eu. În aceste cazuri performanța este la mila hardware-ului serverului și cât de rapidă este conexiunea sa la Internet. Spre deosebire de VPN-urile, majoritatea serverelor proxy nu folosesc echilibrarea sarcinii. În cazul în care o VPN poate răspândi traficul pe mai multe computere care fac parte din același cluster de server, proxiele se întâmplă foarte rar. Deci, cu cât se conectează mai multe persoane, cu atât devine mai lent.

Deoarece orice persoană cu conexiune la Internet poate rula un proxy, trebuie să ții cont și de altceva. Chiar dacă obțineți un grad de anonimat folosind un proxy, proprietarul serverului poate vedea tot ceea ce faceți.

Cu un VPN, după ce alegeți un furnizor, puteți cerceta politicile lor de confidențialitate înainte de timp. Cu un proxy, în marea majoritate a cazurilor, proprietarul vă este în întregime anonim. Acesta este încă un motiv pentru care ar trebui să evitați reprezentanții proxy pentru orice este important pentru securitate sau confidențialitate.

Există un lucru mai important de menționat. Puteți găsi proxy-uri configurate ca site-uri web în care, după ce mergeți la o anumită pagină, introduceți adresa URL a altei pagini pe care doriți să o vizitați. Gândiți-vă la acesta ca la crearea manuală a conexiunii între dispozitivul dvs. și un server proxy (site-ul proxy fiind cel din urmă). Mai des, această opțiune este nesigură și poate fi absolut periculoasă. Injectarea codului rău intenționat în orice lucru trimis înapoi este banal. Evitați aceste site-uri dacă este posibil.

Proxy sau VPN?

Pentru mine, răspunsul este ușor: VPN. Vă permite să faceți tot ce face un proxy, dar mai bine. Este pur și simplu o soluție mult mai versatilă și mai completă.

Securitate și confidențialitate

Atât proxy-urile, cât și VPN-urile îți schimbă adresa IP. Drept urmare, orice site web sau serviciu pe care îl utilizați nu va cunoaște identitatea dvs. reală.

Cu toate acestea, cu excepția cazului în care datele sunt criptate pe măsură ce părăsesc dispozitivul, nu ascundeți prea multe. ISP-ul dvs. (și oricine le vând sau le dau jurnalele) sau un hacker vă pot intercepta și analiza încărcările și descărcările. Vor ști exact ce faceți. Dacă trimiteți informații personale, este posibil să le poată citi.

Un VPN utilizează o criptare puternică, adesea militară, asigurându-vă că cele de mai sus nu se întâmplă. Un proxy, nu atât.

Performanţă

Proxy-urile consumă mai puțin resurse, ceea ce poate fi ceva de luat în considerare. Spre deosebire de VPN-uri, proxy-urile nu au nevoie de instalare suplimentară de software, ceea ce economisește stocarea. De asemenea, nu vă criptează conexiunea, ceea ce economisește timpul de procesare. Dacă aveți un telefon sau un computer vechi, un proxy poate fi doar ceea ce a comandat medicul. Dar pe aproape toate dispozitivele moderne, încetinirea din cauza criptării nu va fi o problemă vizibilă.

Din toate celelalte unghiuri, performanța VPN va fi aceeași sau mai bună decât cea a unui proxy. Datele trebuie să parcurgă o distanță suplimentară pentru a ajunge la un server cu oricare soluție, deci niciuna nu are un avantaj acolo.

În ceea ce privește serverul în sine, notează unul pentru VPN-uri. Majoritatea proxy-urilor sunt administrate de persoane care folosesc hardware-ul serverului și conexiunile la Internet care nu sunt tocmai de vârf. Aruncați o mulțime de utilizatori pe un server necorespunzător, iar lucrurile se pot opri.

VPN-urile funcționează de obicei din centre de date mari, cu hardware specializat și conexiuni rapide la Internet. Unii furnizori se descurcă mai bine decât alții, după cum puteți vedea în clasamentele mele de testare a vitezei celor mai rapide furnizori VPN. Dar chiar și cei de la capătul inferior al scării vor depăși în general proxies. Pentru un furnizor VPN, rularea serverelor este o afacere. Pentru majoritatea furnizorilor de proxy, este doar un hobby.

Ușurință în utilizare

Chiar dacă fiecare furnizor VPN necesită instalarea propriului său software client și fiecare implementare este diferită de următoarea, cred în continuare că VPN-urile sunt mult mai ușor de utilizat decât proxy-urile.

Un proxy trebuie să fie configurat și pornit și dezactivat pe aplicație. Poate fi un proces destul de obositor (presupunând că aplicația are suport proxy pentru a fi alături). Și dacă doriți să schimbați locațiile de la un proxy din SUA la unul din Marea Britanie, trebuie să vă întoarceți și să actualizați manual din nou fiecare dintre aceste aplicații.

Indiferent de furnizor și de modul în care și-au implementat clientul, conectarea la un VPN se reduce la un proces simplu în doi pași. Alegeți serverul printr-o interfață din software-ul VPN și faceți clic pe un singur buton pentru a vă conecta. Nu este mult mai ușor decât atât.

Concluzie

Proxy-urile sunt o soluție bună dacă trebuie să vă ascundeți identitatea pentru sarcini simple. Sarcini care nu necesită multă securitate, siguranță și pentru care viteza internetului nu contează. Când performanța, securitatea sau anonimatul complet sunt importante, un singur mod VPN este de urmat. Dacă nu sunteți sigur de unde să începeți, consultați lista mea de furnizori VPN recomandat. Oricare dintre ele ar face o alegere excelentă.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map