Com de segures i segures són les VPN

No fa gaire, internet ens era poc més que una curiositat interessant. Avui dia, però, és just dir que té un paper en gairebé tots els aspectes de la nostra vida. Ha aportat un nou nivell de comoditat i utilitat literalment als palmells de les nostres mans.


Però, per tots els avantatges que comporta Internet, també comporta riscos. I, per protegir-nos de diferents amenaces en línia, molts de nosaltres estem pensant o ja hem recorregut a la tecnologia VPN.

Al paper, les VPN semblen l’eina perfecta per a la feina. Xifren i anonimitzen les nostres dades, mantenint-les segures i allunyades dels ulls indiscretos.

A la pràctica, però, les VPN són segures? Les coses definitivament es compliquen una mica.

Quan utilitzeu una VPN, envieu el trànsit a un tercer (el proveïdor de VPN), confiant que no violin la vostra privadesa. Això fa que sigui fonamental tenir cura quan escolliu un proveïdor de VPN. Si escolliu un error, podeu acabar canviant un malson de privadesa per un altre.

Mirem doncs quines amenaces a la vostra privadesa existeixen en línia i exactament com podeu triar un servei VPN de confiança per evitar-les.

Per VPN o No per VPN

Les amenaces en línia més evidents són criminals. Els lladres sovint poden aprofitar les dades de l’usuari com ara les credencials d’inici de sessió, la informació d’identificació personal i els números de targeta de crèdit..

Però, els delinqüents no són prou sols a l’hora de tractar les seves dades. Les proteccions de privadesa a Internet estan caient en el camí a molts països (suposant que abans existissin).

ISPs i recollida de dades

Et sorprendrà saber quantes dades recopila el proveïdor mitjà de serveis d’Internet (ISP) sobre els seus usuaris. I els encanta fer-ho també. Alguns arriben fins a oferir preus de descompte si accepteu que els espionessin (detalls que es troben bé en la lletra petita).

Per què reunir tota aquesta informació? Per vendre-ho al millor ofertant, per descomptat. És un model de negoci molt rendible.

Les dades que recopilin els vostres IPS i, possiblement, probablement, poden incloure qualsevol dels següents:

 • S’han vist pàgines web individuals no xifrades
 • Els dominis i les pàgines xifrades visitades
 • Serveis en línia utilitzats
 • Arxius individuals descarregats
 • Els remitents, els destinataris i, possiblement, el contingut dels correus electrònics no xifrats

A partir d’aquesta informació, un ISP pot desenvolupar-vos una imatge impactant i impactant.

Per exemple, poden crear un perfil mèdic parcial en funció de quines malalties llegeix informació o quins serveis mèdics busqueu.

Pot ser que puguin esbrinar el seu sexe i l’edat aproximada en funció dels tipus de llocs que visiti amb més freqüència.

Fins i tot poden aprendre els vostres acostaments polítics, l’orientació sexual o qualsevol altre tret de personalitat que es mostri a través del vostre comportament en línia.

I, potser el més aterrador, no podreu ni tan sols auditar les dades recollides per, com a mínim, comprovar-ne la precisió.

Com us poden protegir les VPN

Quan utilitzeu una VPN, deixeu el vostre ISP a les fosques. Una VPN crea una connexió (o túnel) xifrada entre el vostre dispositiu i un servidor controlat pel proveïdor VPN.

Però, per defecte, tot el vostre trànsit a Internet passarà per aquest túnel. Mentre sigui així, el vostre ISP no podrà saber res sobre les vostres activitats en línia.

Una VPN de confiança us manté en línia segura i anònima

Tot està encriptat i encaminat a través del servidor VPN. Així doncs, el vostre ISP no sabrà cap a on van les dades, de qui provenen, ni de quines contenen.

Com s’ha esmentat, però, això només allunya la càrrega de confiança de l’ISP i del servei de VPN. Si no utilitzeu un proveïdor de VPN de confiança, simplement canviareu qui obté beneficis de la vostra informació personal i no gaire més.

Per què un proveïdor VPN de confiança és important

Quan utilitzeu un servei VPN per protegir-vos contra un ISP o un altre tercer no autoritzat, confieu en que la VPN no sigui com ells. Confieu en que no registrin ni segueixen el vostre trànsit a Internet ni que venguin els vostres hàbits en línia o la informació personal a qui vulgui pagar-lo.

De fet, com que cada proveïdor VPN requereix que inicieu la sessió per utilitzar un dels seus servidors, heu etiquetat explícitament el vostre trànsit com a propietat vostra. Si el servei VPN decidís catalogar les vostres activitats, les coses podrien arribar a ser encara més compromeses.

La trista realitat és que sempre hi ha proveïdors de VPN deshonestos, que busquen cobrar diners als usuaris no informats. Sempre hi ha un ensurt de privadesa, apareixen al mercat en cotxe.

Si no escolliu detingudament un proveïdor VPN, podreu deixar-vos en una situació molt pitjor que la que vau començar i podreu posar en perill la vostra privadesa i seguretat d’una manera totalment nova.

Què tan segura és una VPN

Deixem de banda les polítiques i els comportaments dels proveïdors individuals.

La tecnologia darrere de la majoria de serveis VPN comercials és molt sòlida i ofereix una excel·lent protecció de la vostra seguretat i privadesa.

En general, una VPN configurada correctament fa que sigui impossible que qualsevol persona o organització no autoritzada analitzi el trànsit a Internet i connecti qualsevol activitat de nou..

És important recordar que una VPN només xifrarà les dades entre el dispositiu i el servidor VPN. Una vegada que deixi aquest servidor per viatjar a la destinació final, serà tan vulnerable a la intercepció com qualsevol trànsit que no sigui VPN..

Tanmateix, per aquest punt, el servidor VPN es considera la font del trànsit. Seria molt difícil per a algú que us el retrobés (i qualsevol activitat que es realitzi en línia) de nou.

Què cal buscar en una VPN segura

Així doncs, des del punt de vista tecnològic, una VPN és segura. Però, atès que el seu proveïdor pot minvar fàcilment la privadesa i la seguretat que proporciona, escollir un servei VPN de confiança i transparent és fora de la crítica..

Si no ho feu, derrotareu tota la finalitat de pagar un servei VPN per a privadesa i seguretat. Esteu llançant diners a la séquia.

Hi ha una llista de coses que heu de buscar per assegurar-vos que una VPN us ofereixi el millor nivell de protecció. Per començar, qualsevol proveïdor que considereu hauria d’oferir aquestes característiques tècniques:

 • Xifrat de 128 o 256 bits
 • Protecció contra filtracions DNS
 • Hi ha un gran nombre de servidors dels països als quals us interessa connectar-vos
 • Adreces IP compartides (no dedicades) per a un millor anonimat
 • Suport multiplataforma
 • Elecció de protocols TCP o UDP

Quan tot això estigui disponible, obtindreu un servei VPN robust i segur que ofereix la màxima flexibilitat i una àmplia compatibilitat. Si més no des del punt de vista tecnològic, és a dir.

Un cop trobeu aquest proveïdor, heu de dirigir l’atenció a l’empresa i a les seves diverses polítiques que puguin tenir un impacte en la vostra seguretat i privadesa. Assegureu-vos que tinguin totes les opcions següents:

 • Una política clara que descriu les pràctiques de recollida de dades dels usuaris
 • No hi ha registre de la font o destinació del trànsit
 • No es fa un seguiment dels inicis de sessió ni dels logoffs d’usuaris (almenys, idealment, res de res)
 • No hi ha accés de tercers a servidors o clients
 • Un acord de Condicions del servei que podeu comprendre

Quan un proveïdor de VPN comprovi totes aquestes caselles, a més de complir tots els requisits tècnics, hi ha una excel·lent possibilitat de tenir dades..

Dit això, no ho feu sempre per res. Feu una mica més de lectura i mireu si podeu trobar casos en què el proveïdor no va seguir les seves polítiques o es va descobrir que recopilava dades que van dir que no ho eren.

Si voleu un bon punt de partida, serveis com CyberGhost, NordVPN i Surfshark són opcions que personalment utilitzo i confio.

Les VPN gratuïtes són segures

No és tan fàcil trobar un servei VPN gratuït que sigui segur, segur i compleixi els requisits que he cobert anteriorment (que, al meu entendre, són obligatoris). Però moltes persones les utilitzen de totes maneres.

La majoria de les VPN gratuïtes fan afirmacions audaces sobre les seves característiques de seguretat i el nivell d’anonimat que atorguen. Però, gairebé ningú no està al dia.

El fet senzill és que els servidors i l’amplada de banda costen diners. Una VPN “gratuïta” ha de cobrir aquests costos d’alguna manera, i vendre una informació personal i hàbits en línia pot ser sorprenentment rendible (més que qualsevol forma d’ingressos publicitaris, una altra font d’ingressos comuna per a VPN gratuïtes).

Una VPN gratuïta sense confiança que ven dades

Diversos coneguts serveis de VPN gratuïts ja han estat descoberts com a insegurs i poc amb les seves pràctiques de recollida de dades.

Per exemple, Hola ha estat capturat a mà vermella venent l’ample de banda dels seus usuaris VPN a tercers. El seu programari contenia fins i tot un defecte que permetria a un atacant controlar el dispositiu de l’usuari.

Es va trobar que Betternet, un servei de VPN mòbil gratuït, àmpliament utilitzat, conté fins a 14 biblioteques de seguiment individuals integrades a la seva aplicació. És probable que utilitzar Betternet fos pitjor per a la vostra privadesa que no utilitzar cap forma de protecció.

Personalment, sempre escolliré una VPN de pagament per una de gratuïta. Amb algunes excepcions que puc comptar d’una banda, considero que totes les VPN gratuïtes són qüestionables en el millor dels casos, si no del tot perilloses. Potser sóc la minoria, però quan puguis obtenir un proveïdor de qualitat com Surfshark o CyberGhost per un parell de dòlars al mes, per a mi, la decisió és una opció que no pense.

Trieu sàviament, estigueu segurs

L’elecció d’una VPN fiable, segura i de confiança no és una cosa trivial i té conseqüències si s’equivoca. L’ús d’un servei VPN posa tota la seva activitat i dades a Internet. En alguns casos, això podria ser pitjor que confiar en el vostre ISP.

Seguiu els consells d’aquest article per trobar un proveïdor honest amb alts estàndards de seguretat i privacitat. Dediqueu una estona a la vostra recerca.

Hi ha moltes VPNs segures que hi ha probablement per fer tot el que estigui al seu abast per protegir-vos i les vostres dades. L’ús d’un d’ells és, sens dubte, el millor que qualsevol dels usuaris d’internet pot fer.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me