Què és una adreça IP

Una adreça IP, abreviada per a l’adreça del protocol d’Internet, és una cadena de números que s’utilitza per representar un dispositiu connectat a la xarxa. Tots els telèfons intel·ligents, ordinadors, encaminadors, smart TV, etc. que utilitzen qualsevol tipus de xarxa, estan identificats per un.


La IP és el que permet als dispositius enviar-se dades. És un marcador que permet que els encaminadors, els commutadors i el cablejat que formen Internet (i qualsevol altra xarxa informàtica) sàpiguen d’on prové cada bit de dades que circula..

De la mateixa manera que la vostra adreça de carrer indica als teus amics, familiars i al correu electrònic com trobar casa, les adreces IP fan el mateix per als dispositius connectats a la xarxa..

Una IP estàndard consta de quatre grups de dígits en el rang de 0 a 255. Un període separa cada grup. Aquí teniu un exemple d’adreça IP:

216.58.217.110

Si teniu curiositat i feu clic a l’adreça anterior, hauria d’haver obert la pàgina d’inici de Google al vostre navegador. Això és degut a que la IP de l’exemple anterior és un dels molts assignats als servidors utilitzats per Google per allotjar el seu motor de cerca (almenys és com escric això).

En altres paraules, és l’adreça on viu el motor de cerca de Google.

IP dinàmica i IP estàtica

Ara que (esperem) comprendre què és una adreça IP, complicem una mica les coses. Sabíeu que alguns dispositius poden acabar amb una IP diferent cada vegada que es connecten a Internet?

Es diu que els dispositius de les IP que no canvien tenen una adreça IP estàtica (també coneguda com dedicada o fixa). Les que poden obtenir una adreça diferent amb cada connexió tenen el que s’anomena IP dinàmica.

Les IP dinàmiques no canvien necessàriament cada cop. De vegades es realitza de nou amb totes les connexions. Altres vegades, però, només quan transcorre un cert temps. Tot depèn de la configuració del servidor DHCP, que és el router, el mòdem o un altre maquinari de xarxa que assigna la IP.

Exemples d’adreces IP

Les IP estàtiques s’utilitzen normalment per a servidors i serveis públics (com ara l’exemple del motor de cerca de Google), ja que és fonamental que els usuaris puguin connectar-los a demanda..

Quan escriviu un URL del lloc web (com google.com) al vostre navegador, el dispositiu consulta una llista gegant d’adreces IP anomenades registrador. Aleshores, el registrador indica al vostre dispositiu la IP exacta del lloc on esteu intentant arribar.

És com buscar el número de telèfon d’una empresa a les pàgines grogues (per a aquells que encara en recordem).

Si el servidor que allotjava el lloc que intentava visitar tingués una adreça que ha canviat aleatòriament, la navegació per Internet es convertiria ràpidament en poc probable, si no és impossible.

Les adreces IP dinàmiques, d’altra banda, s’utilitzen generalment per a coses com les connexions a Internet domèstiques o els hotspots Wi-Fi públics. Bàsicament, qualsevol cosa que no ofereixi cap servei a la resta del món.

A ningú no li importa gaire si el telèfon intel·ligent canvia d’IP cada poques hores. Sempre que el maquinari amb què parli (com el vostre enrutador domèstic) sàpiga sobre el canvi i pugueu enviar dades al lloc adequat, tot va bé.

És com traslladar-vos a una casa nova i informar-vos que ara Amazon envia els vostres paquets a qualsevol altre lloc.

Motiu de les IP dinàmiques i estàtiques

Per què els dos tipus d’IP? Simplement perquè en cas contrari no hi hauria prou adreces per a qualsevol dispositiu connectat a Internet.

Després de tenir en compte els intervals IP que es reserven per a usos molt específics (com ara les xarxes d’informàtica interna, que no siguin d’internet), només hi ha 3.706.452.992 adreces IP disponibles per a tot Internet..

Actualment hi ha més de 4,2 mil milions d’usuaris d’internet al món, molts dels quals disposen de diversos dispositius. Per tant, només 3.700 milions d’IPs no ho tallaran. Per tant, el fet de compartir amb l’ús d’una assignació dinàmica és una necessitat absoluta.

És a dir, fins que s’utilitza àmpliament un nou tipus d’adreça IP, coneguda com a IPv6.

IPv4 vs. IPv6

Tècnicament parlant, les adreces IP (tant de la varietat estàtica com dinàmica) de què parlem fins ara es coneixen com adreces IPv4. Formen part d’un estàndard anterior al propi Internet. Aleshores, les xarxes d’ordinadors rarament existien fora dels campus universitaris.

Com es veu una adreça IPv4

Aleshores, els dissenyadors de xarxa mai no preveien que Internet tal com ara sabem que existiria i creixés tan gran com fins ara. Mai se’ls ha semblat que els 4.400 milions d’IPs públics possibles a través de l’estàndard IPv4 no serien suficients.

Però, aquí estem. Les adreces IPv4 disponibles estan exhaurides.

Llavors, és hora d’entrar en pànic? Lluny. Un nou estàndard anomenat IPv6 promet resoldre l’escassetat d’adreces IP per a sempre.

Què és una adreça IPv6?

IPv6, com el seu predecessor IPv4, utilitza grups de dígits per formar combinacions úniques per representar un dispositiu connectat a la xarxa. Hi ha, però, algunes grans diferències:

  • S’utilitzen dígits hexadecimals (que inclouen els nombres i les lletres a a f) en lloc dels decimals (nombres nombrosos)
  • Els grups de caràcters són més llargs i contenen quatre digitals en lloc de tres
  • Hi ha més grups de dígits, fins a vuit en lloc de quatre

Pot ser que aquests canvis no semblin gaire, però augmenten el màxim teòric d’IP de 4.300 milions (4.294.967.296) a 3.40 menys (340.282.366.920.938.463.463.374.607.431.768.211.456). Ara són moltes les adreces IP.

Com sembla una adreça IPv6

Els colons que separen els grups d’adreces IPv6 i els zeros principals de cada grup s’eliminen opcionalment (cosa que significa que no es pot mostrar un grup sencer si no contenia res més que zeros).

A continuació, es mostra un exemple d’adreça IPv6:

2607: f8b0: 4004: 80c :: 200e

En cas que us pregunteu, l’adreça IPv6 anterior representa el mateix servidor web de Google que l’adreça IPv4 indicada anteriorment.

Tanmateix, si heu fet clic en aquesta versió, és possible que no hagueu accedit a la pàgina principal de Google. Si el vostre navegador no s’ha pogut connectar, és possible que el proveïdor de serveis d’Internet (ISP) que utilitzeu o bé el vostre propi maquinari de xarxa no admeti IPv6. Podeu confirmar-ho executant aquesta prova d’IPv6.

Amb el temps, IPv6 substituirà IPv4. Però no us preocupeu si el vostre encara no funciona. Tens temps. Els experts esperen que IPv4 continuï en ús fins al 2040 com a mínim.

Què podeu obtenir d’una adreça IP?

L’adreça IP assignada del dispositiu pot mostrar-vos molta informació sobre vosaltres.

En primer lloc, si sou el titular del compte associat a la connexió a Internet en ús, el vostre ISP pot buscar literalment el vostre nom i la vostra adreça de casa des de la vostra adreça IP..

Els estrangers no us podran identificar fins a un mateix nivell (almenys en un primer pas). Però, poden combinar-lo fàcilment amb l’ISP que feu servir, ja que els ISP utilitzen rangs d’adreces IP jeràrquiques predefinides..

D’aquesta manera, les agències policials i d’ordenació fan el seguiment i troben les parts responsables de l’activitat criminal en línia. Busquen l’ISP associat a la IP infractora i obtenen la informació de l’usuari d’ells.

Si algú té els recursos adequats, es pot localitzar una adreça IP amb facilitat.

Però, fins i tot sense recursos de nivell d’aplicació de la llei, tothom pot restringir molt bé la vostra adreça IP a la vostra ubicació. Per exemple, qualsevol lloc web que visiteu ho sabrà a uns quants quilòmetres o quilòmetres on esteu.

Això és degut a que hi ha diverses bases de dades gratuïtes que mostren les àrees geogràfiques aproximades de totes les IP conegudes. Per als usuaris domèstics, tenir adreces dinàmiques significa que la informació serà exacta en el millor dels casos. Però els conjunts de dades que s’utilitzen estan millorant tot el temps.

Quines activitats en línia es poden rastrejar a una IP

Una adreça IP, com ara l’adreça de casa, representa un punt final. Qualsevol que es dirigeixi a la vostra IP o des de la vostra IP pot ser registrada per qui controli les xarxes per les quals passa.

Tots els llocs i serveis en línia que utilitzeu també guarden registres de trànsit. Això vol dir que pràcticament qualsevol cosa que facis en línia està subjecta al seguiment de algú, en algun lloc i gairebé a cada pas del camí.

Amb tanta informació que hi ha, tota l’activitat en línia es pot resseguir fàcilment a una sola adreça IP. És una empremta digital enorme.

Es pot rastrejar una adreça IP com una empremta digital

És cert que la majoria de vegades, el registre es fa amb finalitats de diagnòstic de xarxa. Però aquesta informació és allà, accessible i utilitzable. Per exemple, els ISP que venen activitat d’usuari a anunciants (o a qualsevol altra persona que estigui interessada) són cada cop més habituals.

Així mateix, els titulars de drets d’autor controlen de forma agressiva els serveis de compartició d’arxius entre pares i serveis de descàrrega directa, recopilant IP que accedeixen a contingut publicat il·legalment. Si mai heu rebut un avís de propietat intel·lectual del vostre ISP, ha estat el resultat d’aquesta supervisió d’activitat.

Com amagar la vostra adreça IP

Ara coneixeu què és una IP, com funciona i quanta informació es pot revelar sobre les vostres activitats en línia. Com veieu, hi ha moltes raons per ocultar-lo.

Com ho fas?

La resposta és senzilla: utilitzeu una VPN. Bang for buck, una VPN és la forma més senzilla i efectiva d’ocultar la vostra IP i totes les accions en línia.

Primer, crea una connexió xifrada entre el dispositiu i un servidor VPN situat en algun lloc d’internet. Això vol dir que ningú, ni tan sols el vostre ISP, pot supervisar el vostre trànsit i esbrinar què feu. Tot el que veuen és un munt de gibrells xifrats.

Millor encara, quan utilitzeu una VPN, els estrangers no podran veure la vostra adreça IP real. Sembla que tot el vostre trànsit prové del servidor que utilitzeu, no del vostre dispositiu.

Mentre tingueu cura de seleccionar un proveïdor VPN que no tingui cap registre (podeu trobar-ne una llista), serà impossible que ningú us connecti alguna de les vostres activitats en línia. Podreu gaudir d’un autèntic anonimat i protegir de manera efectiva la vostra adreça IP d’un escrutini.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me