VPNs i representants

En molts sentits, els proxies i les VPN són similars. Tots dos tornen a encaminar el trànsit a través d’un equip remot. Totes dues poden ajudar-vos a mantenir-vos anònims amagant la vostra adreça IP. Totes dues es poden utilitzar per obtenir contingut geoblocat.


Però també es diferencien d’algunes maneres significatives, sobretot quan es tracta de seguretat i nivell de privacitat. Segons quina sigui la vostra meta, aquestes diferències entre un servidor intermediari i una VPN poden eliminar una com a opció millor (o una opció) per sobre de l’altra.

Què és una VPN

Una VPN (que significa la xarxa privada virtual) està formada per un o més servidors administrats per una empresa VPN. Us connecteu a un d’aquests servidors VPN mitjançant un programa client instal·lat localment subministrat pel proveïdor. Un cop connectat, el servidor actua com a intermediari per a tot el trànsit que hi ha entre el vostre dispositiu i Internet.

El túnel (connexió) entre el dispositiu i el servidor VPN està molt xifrat. Qualsevol persona que intercepteixi el vostre trànsit (com el vostre ISP, el govern o un pirata informàtic) mentre viatja cap amunt o cap avall del túnel no serà capaç de descodificar-lo ni de veure el seu contingut..

Abans que el trànsit surti del túnel al final del servidor VPN i es dirigeixi a la destinació final (per exemple: un lloc web que estigueu veient), es retirarà la vostra adreça IP pública i altra informació que us pugui identificar. Els equivalents del servidor ocupen el seu lloc.

Esquema de com funciona una VPN en comparació amb proxies

Més enllà d’aquest punt, qualsevol persona que rep el vostre trànsit creu que prové del servidor VPN, no del vostre dispositiu. També pensaran que la vostra ubicació és la del servidor VPN. La vostra identitat real i la seva ubicació física continuen sent privades.

Les VPN funcionen a nivell del sistema operatiu. Un cop el dispositiu s’ha connectat a un servidor VPN, per defecte, hi passa tot el trànsit de xarxa. L’ús de tot, des del vostre navegador fins a programes específics per a propòsits (per exemple, la transmissió o la descàrrega de clients o aplicacions) continua sent segur i anònim.

Com a configuració avançada opcional, molts proveïdors us donaran la flexibilitat per excloure el trànsit de programari o ports específics si voleu fer-ho. Per exemple, vull excloure la meva aplicació de reproducció de música, ja que una gran quantitat de música que escolto no sempre està disponible als països on.

Què és un servidor intermediari

Simplement conceptualment a una VPN, un proxy és un servidor únic que també actua com a intermediari del trànsit d’Internet. La configuració del servidor intermediari té un dels dos sabors. Podeu configurar-lo manualment a nivell del sistema operatiu, l’opció més complexa. O, com es fa normalment, podeu configurar el proxy per a cada aplicació amb la qual voleu utilitzar-la. Una gran quantitat de programari admet l’ús de proxies, inclosos tots els navegadors principals.

El programari que utilitza un proxy per parlar amb un lloc web o un altre recurs d’Internet retransmet el trànsit a través del servidor intermediari amb el que el configureu. A diferència d’una VPN, no hi ha cap xifrat aplicat a la connexió entre el dispositiu i el servidor intermediari.

Esquema de com funcionen els proxies en comparació amb les VPN

Quan el trànsit arriba al servidor intermediari, la vostra adreça IP esborrarà. No obstant això, pot quedar-se molta altra informació que us pugui identificar. Però, des d’un punt de vista IP, a partir d’ara, tothom creu que parli amb el servidor de proxy, no amb vosaltres. La vostra ubicació serà efectivament emmascarada, substituïda per la del servidor intermediari.

Com s’ha esmentat anteriorment, els representants generals es configuren a nivell d’aplicació, cas per cas. Els proxies dels navegadors són molt fàcils de configurar, com també ho són les aplicacions VoIP (Skype, etc …) i els clients BitTorrent. Qualsevol cosa més es colpeja o es troba a faltar. Si voleu redirigir tot el trànsit d’Internet a través del servidor intermediari, el millor pas és configurar-lo a través del sistema operatiu.

Quan s’utilitza una VPN

Una VPN és una eina excel·lent per a qualsevol persona que vulgui maximitzar la seva privadesa i anonimat en línia, obtenir la censura d’Internet o accedir a contingut geoblocat. Jo en faig servir diàriament per qualsevol de totes les raons anteriors.

La connexió a una VPN us ofereix una nova adreça IP. I, a diferència d’utilitzar un servidor intermediari, totes les dades que envieu o rebeu se xifren. La combinació d’aquestes dues funcions fa que les VPN siguin una eina excel·lent.

Beneficis d’una VPN

 • Privadesa en línia

  Després que el dispositiu es connecti a un servidor VPN, totes les dades transferides entre tots dos estan molt xifrades. Qualsevol persona del vostre ISP a un pirata informàtic (o el govern per aquest cas) no pot llegir el que pengeu o descarregueu. Tampoc poden dir quin lloc web o recurs utilitzeu, ja que tot va al servidor VPN.

  A l’extrem oposat a la connexió, el lloc web o servei al qual accediu tampoc té ni idea de qui sou (tret que ho feu saber en iniciar la sessió). Per tot el que sap, sou el servidor VPN.

 • Evitant el bloqueig geogràfic

  Els servidors de proveïdors de VPN estan repartits arreu del món. Alguns serveis, com PureVPN o HideMyAss! suport molt superior a un centenar de països. Si un contingut al qual voleu accedir està restringit a una ubicació geogràfica específica, la connexió a un servidor VPN hi desbloquejarà. La IP del servidor a la que us connecteu serà local i per tant serà permesa. Per exemple, és com accedeixo a Netflix dels Estats Units quan sóc a l’estranger.

 • Superant la censura

  De la mateixa manera que us permet evitar un geo-bloqueig, una VPN pot obviar la censura. Si la vostra ubicació actual no permet visualitzar determinats continguts o accedir a un recurs en línia, utilitzeu un servidor VPN en un país que faci el pas lateral d’aquestes restriccions. La connexió a servidors de països com Estònia, Islàndia o Països Baixos és normalment una bona opció per a aquest propòsit.

 • Prevenció de l’acceleració de l’ample de banda

  En funció del que feu actualment en línia, els proveïdors de serveis d’Internet poden reduir (accelerar) la velocitat d’ample de banda. Aquesta pràctica és molt freqüent quan es torrent (per als quals hi ha molts usos legítims).

  Analitzant el tipus de dades que rebeu, l’ISP pot reduir la vostra connexió a nivells que poden ser múltiples vegades inferior al que pagueu. Com que una VPN xifra les dades que es dirigeixen al vostre dispositiu, impedeix que el vostre ISP esbrini què fa. Si no ho saben, no podran ampliar l’amplada de banda.

 • Wi-Fi Hotspot Security

  Quan utilitzeu una connexió Wi-Fi pública en una cafeteria, hotel o aeroport, us oferireu possibles incompliments de seguretat. Amb algunes eines, és sorprenent que algú de la mateixa xarxa comenci a interceptar les vostres dades.

  Si feu servir una VPN no els impedirà fer-ho. Però, a causa que les vostres dades estaran xifrades, qui el prengui no podrà veure ni fer res amb ell.

 • Privacitat i seguretat de VoIP

  Les trucades de veu a IP també són relativament fàcils d’escoltar. Viatgen per Internet sense xifrar. Es necessita una mica de coneixement tècnic, però fins i tot els pirates informàtics de nivell mitjà (per falta d’un termini millor) poden ser capaços d’escoltar les converses..

  Si utilitzeu regularment Skype, Viber o qualsevol altre servei de VoIP, connecteu-vos a una VPN abans de fer una trucada. El xifrat que s’hi inclou farà que els intents de pirateria siguin impossibles, mantenint la vostra trucada privada i segura.

 • Prevenció del registre de consultes del motor de cerca

  Amb la intenció de servir-vos millor proporcionant anuncis i resultats més precisos, els motors de cerca etiqueten totes les cerques amb l’adreça IP que les va fer. En conèixer el vostre passat, poden predir millor el que voleu en el futur.

  L’inconvenient és que Google i el món de Bing estan catalogant eficaçment la vostra vida. Cerqueu advocat de divorci o informació sobre antidepressius? Ho saben i el registren. Probablement tenim parts de la nostra vida que preferim mantenir privades. Si utilitzeu una VPN per ocultar la vostra adreça IP real, les vostres cerques quedaran anònimes.

Problemes amb l’ús d’una VPN

No hi ha cap tipus de dinar gratuït, i hi ha alguns desavantatges d’utilitzar VPNs. Tot i que, almenys segons la meva opinió, tots són relativament menors.

Una VPN requereix que descarregueu i instal·leu un client. Aquest és un altre programari que cal posar al vostre dispositiu. Tots els proveïdors tenen la seva pròpia versió. I tots es veuen i funcionen diferent també. Així, si canvieu de proveïdors (o utilitzeu-ne diversos com he fet), haureu d’instal·lar i aprendre una nova aplicació cada vegada..

Instal·lacions de programari de proveïdors de VPN diferents

L’ús d’una VPN també pot retardar la vostra connexió. En quant i, en absolut, depèn de molts factors. Comença amb el xifrat aplicat a tot allò que envieu i rebeu. Xifrar i desxifrar pren poder de processament. Si el dispositiu no pot fer-ho prou ràpidament, les dades es retardaran i la velocitat de connexió es reduirà fins on es pot mantenir. Per sort, normalment podeu solucionar aquest problema reduint el nivell de xifratge, que la majoria de proveïdors us permeten fer.

Tot el que envieu mitjançant una VPN també ha de recórrer una distància addicional al servidor VPN. Aquesta distància, combinada amb la càrrega del servidor actual, també pot afectar les velocitats. Per alleujar aquest problema, seleccioneu un servidor lleugerament carregat el més proper físicament possible o el contingut que esteu veient.

Un altre punt d’enganxament potencial amb VPNs és el registre d’activitats. Per obtenir la màxima privacitat, heu d’assegurar-vos que utilitzeu un proveïdor VPN completament sense logotip. Alguns serveis poden conservar dades anònimes com els segments de temps de connexió o el total de dades transferides, principalment per raons de rendiment i resolució de problemes de la xarxa. Per si sol, les dades no us poden identificar, però no deixen de ser una empremta. Si voleu ser més curosos, qualsevol proveïdor de la meva llista de millors VPN per a la privadesa és el que necessiteu.

Quan s’utilitza un servidor intermediari

Hi ha diverses coses per a les quals els servidors d’interès són molt útils. No són tan versàtils com les VPN, però són una bona opció lleugera per a tasques de baix nivell, on la seguretat i la privacitat no preocupen gaire.

Beneficis dels representants

 • Alguna privadesa en línia

  Els representants poden proporcionar-vos un petit grau de privadesa. Totes les dades passen pel servidor intermediari, de manera que el vostre ISP desconeix l’adreça IP del lloc web o servei al qual accediu..

  Però, com que no hi ha cap xifratge, l’ISP encara pot analitzar fàcilment el contingut del que esteu veient o baixant. Aquest fet només significa que un servidor intermediari és una opció pitjor que una VPN si el vostre objectiu és mantenir la privadesa en línia completa.

  A l’altre extrem de la connexió, el lloc web o el servei al qual accediu no sabrà que us parla (tret que us inicieu la sessió). Pensarà que es comunica amb el servidor intermediari. Així, almenys allà, un proxy manté ocult la vostra identitat real.

 • Evitant el bloqueig geogràfic

  Igual que una VPN, els proxies us proporcionen una nova IP, la del servidor intermediari que utilitzeu. Si escolliu un servidor intermediari en un país que permeti visualitzar el contingut bloquejat al qual intenteu accedir, també us haureu de veure.

 • Superant la censura

  Els proxies també són útils per evitar la censura en línia. Si, per qualsevol motiu, no teniu permís de veure contingut específic a la vostra ubicació actual, trieu un servidor intermediari en un país que ho faci.

  Hi ha una descripció exclusiva per utilitzar proxies en lloc de VPNs per a aquest propòsit. Torna a la falta de xifratge. Amb proxies, les dades surten i arriben al dispositiu sense xifrar. Si us preocupa algú que faci ganes de veure què fa, una VPN les detindrà a les seves pistes i us oferirà seguretat i privadesa completes. Un proxy no ho farà.

 • Prevenció del registre de consultes del motor de cerca

  Cada vegada que s’utilitza un motor de cerca, es registra la consulta amb l’adreça IP fermament adjunta. Google, Bing, Yahoo, ho fan tot. Aquest tipus de registre us ajuda a adaptar cerques futures al vostre historial i us proporciona millors resultats i anuncis més rellevants.

  L’inconvenient és que els motors de cerca saben i recorden tot el que buscaves. I és possible que algunes de les coses que preferim mantenir en privat. En amagar la vostra adreça IP amb un proxy, obtindreu precisament això.

Problemes amb l’ús d’un servidor intermediari

Amb molta diferència, l’inconvenient més important dels proxies és que no xifren l’enllaç de dades entre el vostre dispositiu i el servidor. Si la vostra preocupació principal és la privadesa i seguretat en línia, els representants són una mala elecció.

Sense xifratge, el vostre ISP (i per extensió, el govern i qualsevol altra empresa disposada a pagar per la informació) poden veure, analitzar i registrar tot allò que feu a Internet. Cada lloc web que visiteu, cada fitxer que descarregueu, és accessible.

A causa de la falta de xifratge, els representants tampoc us ajudaran a prevenir l’acceleració de l’ample de banda ni es protegiran dels possibles intrusos quan utilitzeu un punt d’accés WiFi públic..

Igual que una VPN, un servidor intermediari pot retardar la vostra connexió a Internet perquè les dades primer han de viatjar al servidor intermediari abans d’arribar a la destinació final. Tanmateix, el que pot tenir un impacte potencial més significatiu en la velocitat és el rendiment del servidor intermediari propi.

En comparació amb una VPN, els proxies poden produir velocitats de descàrrega més lentes

Molt sovint, els proxies són gestionats per individus com tu i jo. En aquests casos el rendiment és a mercè del maquinari del servidor i de la rapidesa que té la seva connexió a Internet. A diferència de les VPN, la majoria de servidors proxy no utilitzen el balanç de càrregues. Quan una VPN pot estendre el trànsit a diversos ordinadors que formen part del mateix clúster de servidor, rarament ho fan els proxies. Així, com més gent hi connecti, més lent serà.

Com que qualsevol persona amb connexió a Internet pot executar un proxy, també heu de tenir en compte alguna cosa més. Tot i que obteniu un grau d’anonimat mitjançant un servidor intermediari, el propietari del servidor encara pot veure tot el que feu.

Amb una VPN, un cop escolliu un proveïdor, podreu investigar les seves polítiques de privadesa abans d’hora. Amb un proxy, en la gran majoria dels casos, el propietari és totalment anònim de vostè. Aquest és un altre motiu pel qual hauríeu d’evitar els representants de qualsevol cosa que tingui en compte la seguretat o la privadesa.

Hi ha una cosa més important a destacar. Podeu trobar proxies configurats com a llocs web on, després d’anar a una pàgina determinada, escriviu l’URL d’una altra pàgina que voleu visitar. Penseu-hi com fent una connexió manual entre el vostre dispositiu i un servidor intermediari (el lloc web proxy és aquest darrer). Molt sovint aquesta opció és insegura i pot ser absolutament perillosa. La injecció de codi maliciós a qualsevol cosa que us sigui enviada és banal. Eviteu aquests llocs si és possible.

Proxy o VPN?

Per a mi, la resposta és fàcil: VPN. Permet fer tot el que fa un proxy però millor. Simplement és una solució molt més versàtil i completa.

Seguretat i privadesa

Tant els proxies com les VPN canvien la vostra adreça IP. Com a resultat, qualsevol lloc web o servei que utilitzeu no sabrà la vostra identitat.

Tanmateix, tret que les dades siguin xifrades mentre surtin del dispositiu, no esteu amagant gaire. El vostre ISP (i qualsevol que vengui o doni el seu registre) o un pirata informàtic poden interceptar i analitzar les vostres càrregues i descàrregues. Ells sabran exactament què feu. Si envieu informació personal, també podreu llegir-la.

Una VPN utilitza xifrat fort, sovint de qualitat militar, per assegurar-se que no es produeix. Un proxy, no tant.

Rendiment

Els proxies són menys intensius en recursos, cosa que pot ser alguna cosa a considerar. A diferència de les VPN, els proxies no necessiten instal·lació de programari addicional, que estalviï l’emmagatzematge. A més, no xifren la vostra connexió, el que estalvia temps de processament. Si teniu un telèfon o un ordinador vell, pot ser que un proxy sigui el que va ordenar el metge. Però a la pràctica totalitat de tots els dispositius moderns, la desacceleració a causa del xifrat no serà un problema notori.

Des de la resta d’angles, el rendiment VPN serà el mateix o millor que el d’un servidor intermediari. Les dades necessiten recórrer una distància addicional per arribar a un servidor amb qualsevol de les dues solucions, de manera que tampoc hi ha avantatge.

Pel que fa al servidor, puntueu-ne un per a les VPN. La majoria de proxies són administrats per individus que utilitzen maquinari del servidor i connexions a Internet que no són exactament a la part superior de la línia. Llançar un munt d’usuaris en un servidor no equipat i és possible que les coses tinguin un gran compromís.

Les VPN normalment funcionen fora de grans centres de dades, amb maquinari especialitzat i connexions ràpides a Internet. Alguns proveïdors passen millor que altres, com podeu veure als rànquings basats en proves de velocitat dels proveïdors VPN més ràpids. Però fins i tot els que es troben a l’extrem inferior de l’escala superaran generalment els representants. Per a un proveïdor de VPN, executar servidors és una empresa. Per a la majoria de proveïdors de proxy, és només un hobby.

Facilitat d’ús

Tot i que cada proveïdor VPN requereix la instal·lació del seu propi programari client i cada implementació és diferent de la següent, crec que les VPN són molt més fàcils d’utilitzar que els proxies.

Cal configurar un proxy i desactivar-lo de forma específica per aplicació. Pot ser un procés força tediós (suposant que l’aplicació tingui suport amb proxy). I si voleu canviar les ubicacions de, per exemple, un servidor intermediari als Estats Units al Regne Unit, heu de tornar enrere i actualitzar manualment cadascuna d’aquestes aplicacions de nou..

Independentment del proveïdor i de la forma en què van implementar el seu client, la connexió a una VPN es redueix a un procés senzill en dos passos. Trieu el servidor mitjançant una interfície del programari VPN i feu clic a un botó únic per connectar-vos. No és gaire més fàcil que això.

Conclusió

Els proxies són una bona solució si necessiteu amagar la vostra identitat per a tasques senzilles. Tasques que no requereixen molta seguretat, seguretat i per a les quals no importa la velocitat d’Internet. Quan el rendiment, la seguretat o l’anonimat complet són importants, l’única via a seguir és una VPN. Si no sabeu per on començar, consulteu la meva llista de proveïdors VPN recomanats. Qualsevol d’ells faria una bona elecció.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map