Preskus hitrosti ProtonVPN

Pri ProtonVPN-u je veliko všeč. To je storitev, usmerjena v varnost in zasebnost, s hitrimi strežniki, odlično programsko opremo in ponuja več priročnih funkcij, ki jih drugi ponudniki ne motijo. Da, so na dragi strani, toda če je vaš cilj ostati anonimen v internetu, je malo VPN-jev, ki to bolje opravljajo..


Prednosti
 • Odlične lastnosti zasebnosti in varnosti
 • Dvojni VPN je na voljo v vsaki podprti državi
 • Brez dnevnikov
 • Odjemalec, ki je enostaven za uporabo
 • Dobro delovanje strežnika
 • Torrenting in P2P prijazen
 • Ponuja brezplačno različico
Slabosti
 • Draga
 • Brez klepeta v živo
 • P2P strežniki samo v štirih državah

ProtonVPN je znan po močni drži do varnosti in zasebnosti. Kar pa je dobro, je varen VPN, ko je tako počasen, želite lase izvleči vsakič, ko ga uporabljate.

Na srečo s ProtonVPN ni tako. Niti blizu.

Na svojem spletnem mestu navajajo več standardov visoke hitrosti VPN, vendar za razliko od številnih drugih ponudnikov te trditve dejansko ponujajo.

In čeprav niso najhitrejši VPN okoli, jih rezultati hitrostnih preizkusov ProtonVPN močno postavijo v zgornjo stopnjo vseh ponudnikov.

Hitrosti prenosa so vsepovsod solidne. ZDA so bile nekoliko počasnejše, kot bi pričakoval glede na to, kaj počnejo druge lokacije. Ampak, vse skupaj, lepe številke.

Tudi pri povezovanju prek Secure Core je odlična dvojna VPN implementacija ProtonVPN stvari videti dobro. Opazil sem dokaj konstanten 1/3 padec hitrosti preko običajne povezave, kar je za dvojni VPN odlično.

Na strani prenosa so bili rezultati nekoliko slabši, vendar kljub temu ugledni. Poleg nižjih od pričakovanih hitrosti ameriških strežnikov sem videl tudi zmogljivost podpoštevanja iz Kanade in Avstralije.

Ker pa je za večino nas uspešnost prenosa veliko pomembnejša od hitrosti prenosa, menim, da to ni veliko vprašanje.

Kljub temu redno testiram VPN-je in posodabljam rezultate, objavljene tukaj, če pride do kakšnih pomembnih sprememb (v katero koli smer).

Najboljši strežnik
Najboljši rezultati preizkusa hitrosti strežnika VPN za ProtonVPNZ VPN Rezultati najboljšega testiranja hitrosti osnovne strežnika ProtonVPNBrez VPN
Združene države
ProtonVPN združuje rezultate testiranja hitrosti strežnika VPNZ VPN ProtonVPN Združi rezultate izhodiščnega preskusa hitrostiBrez VPN
Združeno kraljestvo
Rezultati testiranja hitrosti strežnika VPN za protokol VPNZ VPN Rezultati preskusa hitrosti za osnovno hitrost ProtonVPN v Združenem kraljestvuBrez VPN
Kanada
Rezultati testiranja hitrosti strežnika ProtonVPN Canada VPNZ VPN Rezultati preskusov za hitrost ProtonVPN CanadaBrez VPN
Avstralija
Rezultati testiranja hitrosti strežnika ProtonVPN Australia VPNZ VPN Rezultati preskusa za hitrost ProtonVPN AustraliaBrez VPN
Nizozemska
Rezultati testiranja hitrosti strežnika ProtonVPN Nizozemska VPNZ VPN Rezultati preskušanja hitrosti za osnovno hitrost ProtonVPN NizozemskaBrez VPN
Nemčija
Rezultati preizkusa hitrosti strežnika ProtonVPN Nemčija VPNZ VPN Rezultati testnih hitrosti za osnovno hitrost ProtonVPN NemčijaBrez VPN
Francija
Rezultati testiranja hitrosti strežnika ProtonVPN France VPNZ VPN Rezultati testnih hitrosti za osnovno hitrost ProtonVPN FranceBrez VPN

Vredno je poudariti, zakaj je razhajanje tako veliko med mojimi testnimi izhodiščnimi hitrostmi brez VPN in tistimi, opravljenimi prek VPN-ja.

Namerno vodim hitro internetno povezavo – 500 Mbps navzdol, 100 Mbps navzgor. Hitrosti so veliko večje od tistega, ki ga trenutno lahko ponujajo VPN strežniki.

Uporaba tako hitre povezave nam lahko razkrije resnično največjo zmogljivost VPN – brez omejitev ponudnika internetnih storitev, ki skenirajo rezultate.

Če bi na primer vzpostavil samo povezavo 50 Mbps in je bil VPN strežnik sposoben 75 Mbps, to nikoli ne bi vedeli.

O ProtonVPN

ProtonVPN je dobro pregledan VPN, ki tako kot matično podjetje ProtonMail ima sedež v Švici. To pomeni zelo prijazno zasebnost.

Prav tako je strog ponudnik nedejavnih dnevnikov in trenutno opravlja varnostno revizijo, ki naj bi bila kmalu javno dostopna.

Za tiste, ki se zavedajo zasebnosti, so to vse stvari, ki bi morale zaslužiti nekaj pozornosti.

Prav tako je vredno poudariti, da je matična organizacija ProtonVPN dobro poznana v internetnih krogih zasebnosti. Odgovoren je za knjižnice odprtokodnih šifrirnih knjižnic OpenPGPjs in GopenPGP in je aktiven udeleženec v digitalni skupnosti.

To ProtonVPN-u zagotavlja nekaj dobrovernih zasebnosti, za katere se noben tekmovalec ne more upati.

Zasebnost in varnost

Kot ste že uganili, se ProtonVPN izpostavlja tako v varnosti kot zasebnosti. V vsem je razlog, da ta storitev sploh obstaja.

V ta namen ProtonVPN uporablja najsodobnejšo tehnologijo in nabor funkcij, zasnovanih tako, da varnost podatkov postavijo v središče vsega, kar počnejo.

Vendar pa, kot smo videli, to počnejo brez ogrožanja hitrosti povezave.

Za začetek ProtonVPN uporablja samo šifriranje in protokole brez znanih ranljivosti. To pomeni, da ne boste našli dostopa do PPTP, niti kot možnost za kompatibilnost.

Namesto tega vse povezave uporabljajo 256-bitno šifriranje AES, 4096-bitno izmenjavo ključev RSA in HMAC-SHA384 za preverjanje pristnosti sporočil.

Skratka, vse faze prenosa podatkov izkoristijo najvišje ravni šifriranja, ki so na voljo. To negativno vpliva na uspešnost in verjetno zato rezultati hitrostnih testov niso tako vrhunski kot pri nekaterih drugih ponudnikih.

Na računalnikih in računalnikih Linux je povezava nad protokolom OpenVPN. To je trenutni standard soglasja v panogi in ProtonVPN se ga drži.

V napravah macOS, iOS in Android je protokol izbire IKEv2 / IPSec.

Poleg tega sistem uporablja vrtljive šifrirne ključe in popolno tajnost naprej, da prepreči napadalcem, da bi šifrirali podatke s pomočjo ogroženih tipk.

Kot sem že omenil, je ProtonVPN tudi strog ponudnik brez dnevnika. To pomeni, da vodijo nič zapisov o vsem, kar počnete, ko ste povezani s storitvijo.

ProtonVPN spoštuje zasebnost svojih uporabnikov in uveljavlja pravilnik No Logs. To pomeni, da vaše VPN povezave ostajajo zasebne in ne shranjujemo podatkov o vaših povezavah ali spletnih mestih, ki jih obiščete.

Da bi zagotovili svoj račun in se prepričali, da ste vi tisti, ki se prijavljate, shranimo en časovni žig vaših računov, ki je najnovejši. Ponovno ne hranimo nobenih informacij o tem, od kod ste se prijavili ali kako dolgo ste bili prijavljeni.

ProtonVPN uporablja tudi namenske strežnike za svoje strežnike VPN in izvaja zasebne strežnike DNS, da prepreči, da bi kakšna uporabniška aktivnost padla v napačne roke.

Kadar gre za zaščito uporabnikov pred radovednimi očmi, je to en ponudnik VPN, ki pokriva vse podlage. Od januarja 2020 imajo celo poročilo o reviziji varnosti tretjih oseb, ki to dokazujejo.

Funkcije ProtonVPN

Zasebnost in varnost nista edina vprašanja pri izbiri VPN-ja. Obstaja tudi zadeva, katere funkcije so na voljo.

Razen če ima VPN storitev ustrezen nabor funkcij, ne glede na to, kako hitra je, lahko ustreza temu, kar poskušate storiti.

 • Kill stikalo

  ProtonVPN ponuja odklopno stikalo za svoje odjemalce Windows in macOS.

  Stikalo kill blokira ves internetni promet v vaši napravi v primeru prekinitve povezave z VPN. Tako zagotovite, da nobena podatkov ne uhaja prek nekriptirane internetne povezave, ki jo ponuja ponudnik internetnih storitev, ki jo običajno uporablja vaša naprava.

 • DNS zaščita pred uhajanjem

  Drug način, kako lahko vaša zasebnost ogrožena na spletu, je zapis, ki ga hranijo strežniki DNS, ki jih uporabljate. Strežnik DNS lahko razkrije vsako spletno mesto in storitev za vaše obiske, pa tudi vaš IP naslov IP ponudnika.

  ProtonVPN upravlja s svojimi DNS strežniki in uveljavlja njihovo uporabo kadar koli ste povezani s storitvijo.

  Njihov DNS, tako kot njihov VPN, ne vodi nobenih dnevnikov, kar vam zagotavlja največjo zasebnost.

 • Varno jedro

  ProtonVPN ponuja tudi dvojno konfiguracijo VPN, ki jo imenujejo Secure Core.

  Secure Core povečuje varnost in zasebnost z usmerjanjem povezav prek drugega VPN strežnika. Vsi ti strežniki se nahajajo v varnih objektih v državah, ki so prijazne zasebnosti.

  Ta mehanizem zagotavlja, da so vaši podatki varni, tudi če sčasoma preidejo čez državo, ki sodeluje v sporazumih o nadzoru ali vodi nadzor nad internetnim prometom znotraj svojih meja..

  Dvojni VPN-ji bodo vašo povezavo nekoliko upočasnili, izvedba Secure Core ProtonVPN pa ni nič drugačna. Pričakujte približno 1/3 zmanjšanja hitrosti pri uporabi teh strežnikov.

 • Podpora za Tor

  Za nekatere od nas nobena količina zajamčene zasebnosti ni dovolj. Zato ProtonVPN omogoča povezavo do omrežja zasebnosti Tor prek svoje storitve VPN.

  To omogoča drugi nivo zaščite za vse, ki so globoko zaskrbljeni, da ostanejo anonimni. Sem sodijo novinarji, politični disidenti in prijavitelji nepravilnosti, ki jim izpostavljenost lahko predstavlja nevarnost v resničnem življenju.

  Vmetanje Tor v mešanico bo negativno vplivalo na hitrost prenosa in prenosa. Ker mrežo Tor upravljajo prostovoljci, pričakujte, da bodo zmogljivosti upadle večje kot pri uporabi Secure Core.

 • Podpora za pretakanje storitev

 • Čeprav ProtonVPN ne zagotavlja nobenih garancij, so ena redkih preostalih storitev VPN, ki še vedno lahko povežejo uporabnike z Netflixom – vsaj v ZDA.

  Enako velja za Hulu, ITV in All 4.

  Uporabniki BBC-jevega iPlayerja ali Amazon Prime Video ne bodo imeli sreče. Vendar to postaja vse pogostejše življenje uporabnikov VPN.

  Na sprednji predstavi ni pomislekov. Strežniško omrežje ProtonVPN je več kot dovolj hitro za celo 4K pretakanje videov.

 • Podpora za BitTorrent in P2P

  ProtonVPN omogoča tudi delitev BitTorrent in drugih datotek P2P prek posebne podskupine svojih strežnikov.

  Ker so ponudniki brez dnevnika, ste lahko prepričani, da bodo pri uporabi takšnih storitev brez resnične grožnje avtorskih pravic.

 • Podpora za več naprav

  Kot uporabnik ProtonVPN lahko v storitev z eno naročnino povežete več naprav.

  Če se prijavite v osnovni načrt, lahko povežete do dve napravi – s načrtom Plus ta številka poskoči na pet.

  Če se spomnite vizionarskega načrta – in ni poceni – lahko hkrati uporabite do deset naprav. Kot lep bonus boste dobili tudi račun ProtonMail.

Omejitve

ProtonVPN ne izvaja veliko na način omejitev za svoje uporabnike. Omejitve pasovne širine ali hitrosti zagotovo ni.

Medtem ko je uporaba storitev P2P za kršenje avtorskih pravic ali druge vprašljive uporabe prepovedana z njihovimi pogoji storitve, njihova politika brez beleženja pomeni, da prepoved ni mogoča.

Vendar obstajajo razlike med razpoložljivimi servisnimi načrti, ki jih je mogoče razlagati kot omejitve.

Osnovni uporabniki lahko na primer uporabljajo P2P na določenih strežnikih, vendar so omejeni na veliko manjše število. Basic pomeni tudi brez varnega jedra, brez Tor-ove podpore in brez pretočne podpore.

Uporabniki načrta imajo vse te stvari, kar je pomembna nadgradnja.

Edina prednost vizionarskega načrta je dodajanje računa ProtonMail. Zadovoljni boste tudi z vedenjem, da subvencionirate brezplačno raven za ljudi v državah, za katere je to dobesedna življenjska pot.

Pomoč strankam

Za uporabnike, ki potrebujejo pomoč pri storitvi, ProtonVPN ponuja neposredno podporo po e-pošti, ki ima povprečen odzivni čas manj kot 24 ur. Vendar v večini primerov ne boste čakali skoraj tako dolgo.

Njihovi predstavniki so dobro poznani in nudijo popolne odgovore na vprašanja.

Če želite razširiti »človeško« podporo strankam, razdelek za podporo spletnega mesta ProtonVPN vsebuje obsežen razdelek za samopomoč, ki zajema vse najpogostejše težave, s katerimi se lahko srečate.

Medtem ko ni klepetanja v živo ali telefonske podpore, mora biti splošna raven storitev za stranke dovolj dobra, da zadovolji povprečnega uporabnika.

Poleg tega ima ProtonVPN sloves, da ne pušča uporabnikov, da visijo – držali se vas bodo, dokler ne odpravite težave. V mojih knjigah to zagotovo nadomešča kakršne koli zaznane pomanjkljivosti podpore.

Lokacije strežnika ProtonVPN

Strežniško omrežje ProtonVPN je eno manjših, s katerimi se boste srečali. Vključuje 44 držav in ga v času pisanja sestavlja 698 posameznih strežnikov.

Ker nekateri njeni konkurenti ponujajo omrežja velikokrat toliko velikosti – kot NordVPN in 58 držav, 5645 močno strežniško omrežje – ProtonVPN tukaj nekoliko primanjkuje.

Kar jim manjka, pa nadoknadijo kakovost.

Omrežje ProtonVPN je zrelo in stabilno, kar pomeni, da nimajo veliko izpadov storitev. Kot kažejo rezultati hitrostnih testov, je tudi zmogljivost odlična.

To, da so strežniki Secure Core nameščeni na mestih, kot je 1000 m globoko nekdanje zavetišče za švicarsko vojsko, in pomanjkljivosti omrežja ProtonVPN je lažje spregledati.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me