Guide till IPv6 vs. IPv4: Grundläggande jämförelse

Om du inte är en teknisk geek, firade du förmodligen inte den 8 juni 2011. Det lyckosamma datumet var World IPv6 Day. Det var antagligen inte markerat i röd i din kalender, och du visste förmodligen inte ens att det hände.


De flesta vet inte vad IPv6 är eller ens vad dess föregångare, IPv4, är. Verkligheten är att båda dessa saker påverka allas liv eftersom de är en stor del av vad som gör Internet funktionellt.

Vad är IPv4?

Ipv4-adressInternetprotokoll version 4, eller IPv4 som det vanligtvis kallas, är den teknik som gör det möjligt för enheter att ansluta till Internet. Den här fjärde versionen av Internetprotokollet har funnits sedan 1983 och det tjänade oss bra. IPv4 är fortfarande i drift och fortsätter att driva majoriteten av Internet.

Det gör detta via IP-adressen som alla Internet-anslutna enheter har. Skrivbord, bärbara datorer, surfplattor, smartphones, spelkonsoler, kylskåp och annan digital tillbehör kan tilldelas IP-adresser. När den internetanslutna enheten går ut på webben för att leta efter något ansluter den till en annan enhet som har en IP-adress.

IP-adresser är hur människor kan komma dit de vill gå online.

32-bitars adresser

Varje IPv4-aktiverad enhet har en 32-bitars IP-adress. Ett typiskt exempel kan se ut som 191.148.205.315 eller 99.48.227.227. Detta system innehåller cirka 4,3 miljoner adresser.

Det verkar som ett betydande antal, och det är det.

IPv4 tar slut på tillgängliga adresser.

Denna brist kan delvis hänföras till det faktum att ett sådant otroligt antal enheter nu har anslutningen till Internet. Varje hushåll med ett bredbandsabonnemang, varje smartphone och varje dator behöver en IP-adress. Mer betydande apparater och bilar är nu internet kapabla.

hur IP-adress fungerar

Det är inte den enda faktorn som står för bristen på IPv4-adresser. Många företag äger tusentals eller till och med miljoner IPv4-adresser. På 1980-talet fanns det en utbredd praxis att tilldela miljoner IP-adresser till stora organisationer.

Ofta tilldelades de mycket fler adresser än de någonsin kunde använda.

Konsekvensen är att det finns miljoner ägda men oanvända IPv4-adresser där ute som är kommer att slösa. Under de senaste åren har det funnits en rörelse som syftar till att återta dessa IP-adresser, men ankomsten av IPv6 gör denna ansträngning rimligt föråldrad.

Vad är IPv6?

Precis som IPv4 har Internet Protocol version 6 funnits i flera år. Arbetet med att skapa det avslutades 1998, men övergången från IPv4 till IPv6 har hänt med glaciala långsamhet. Den officiella lanseringen av IPv6 var 2011 med World IPv6 Day. Sedan dess, Internetmyndigheterna har jobbat hårt med att implementera det nya systemet.

ipv6 förklarade

128-bitars IP-adresser

Medan IPv4 använde 32-bitars IP-adresser använder det nyare Internetprotokollet 128-bitarsadresser. I stället för en mäktig 4,3 miljarder IP-adresser erbjuder IPv6 3,4 X 10 till den 38: e kraften eller 340 undecillion-adresser.

Det är ett enormt antal. En vanlig 128-bitars IP-adress kan se ut så här:

2001: 0db8: 85a3: 0000: 0000: 8a2e: 0370: 7334

Det är en mycket längre och mer komplex adress än vi hade under IPv4-systemet. Denna komplexitet betyder inte bara det vi kommer inte att få slut på IP-adresser när som helst snart men också att varje enhet nu har potential att ha en unik IP-adress.

En unik IP-adress för varje enhet

Under IPv4-systemet, inte alla internetanslutna enheter hade en unik adress. I stället tilldelades routrar en enda adress. Enskilda enheter som har en anslutning till Internet via dessa routrar hade inte nödvändigtvis en unik IP-adress. Routern tar emot dataförfrågningar, som sedan skickas till mottagarens IP-adress därifrån.

Det verkar som om det inte borde fungera.

När allt kommer omkring, om din hemadress är identisk med någon annans hemadress, skulle du inte alltid sluta med deras e-post och vice versa?

Systemet fungerade på grund av något som heter Network Address Translation eller NAT.

privat vs offentlig ip

NAT har varit användbart eftersom det gör det möjligt för en nätverksenhet som en brandvägg att tilldela en offentlig adress till en dator eller till och med en hel grupp av dem som verkar i ett privat nätverk. NAT har använts av organisationer för att begränsa hur många öppna IP-adresser som är i funktion.

Denna typ av användning är viktigt med tanke på ekonomi och säkerhet. De Följden är det NAT fungerar som en agent mellan offentligt internet och ett privat nätverk.hur fungerar nat

Du använder förmodligen det just nu.

Tyvärr, NAT har nackdelar. Det ger ingen extra säkerhet och det kan till och med göra vissa protokoll som inte kan skydda vissa enheter. NAT måste också använda några av din enhets resurser att fungera, vilket kan vara till nackdel.

Med IPv6 finns det inget behov av NAT, eftersom det finns så många IP-adresser som finns tillgängliga under IPv6. System som arbetar med IPv6 kan ha en unik IP-adress för alla enheter, så det finns det inget behov av att arbeta igenom en router.

Andra fördelar med IPv6

IPv6 är mer effektiv än IPv4. Datapakethuvudena är förenklade och routingfunktionen är mycket mer strömlinjeformad. Det finns mer stöd för peer-to-peer-nätverk också.fördelarna med ipv6

Men de flesta rang-and-file Internet-användare kommer inte att se en enorm hoppa framåt i funktionalitet med växeln till IPv6. Det beror på att de flesta av förändringarna sker bakom kulisserna och sakta.

Kom ihåg att de flesta av Internet fortfarande fungerar på IPv4-systemet. Ändringen till IPv6 är stegvis. Eftersom fler enheter och mer av Internet byter till det nya protokollet ser du en effektivare dataöverföring, men detta kommer att ske gradvis.

Där IPv6 står nu

ipv64-användare per landDu kan förvänta dig att en teknik som slutfördes 1998 skulle vara föråldrad nu, men verkligheten med IPv6 är att det är Har just börjat. Endast en mindre del av Internet har gått igenom konvertering till IPv6-funktionalitet.

Från och med maj 2017 fanns det bara 37 länder runt om i världen som hade mer än fem procent av sin webbtrafik genom IPv6. Sju stater hade 15 procent av sin webbtrafik skickad via IPv6.

Om IPv6 representerar ett teknologiskt steg framåt, varför implementeras den inte mer? Det korta svaret är att det kostar mycket pengar att göra det.

Ny maskinvara och serverprogramvara krävs för att konvertera.

Det är också värt att notera att det finns ingen bakåtkompatibilitet med IPv4. En webbplats som vill välkomna personer som använder antingen IPv4 eller IPv6 måste ha två versioner, en för varje protokoll.

Icke desto mindre vinner IPv6 i popularitet. De flesta nya routrar och operativsystem som finns tillgängliga idag erbjuder support och kompatibilitet för IPv6. Några av de mest populära och allmänt använda Internetleverantörerna använder på liknande sätt ett antal IPv6-funktioner.

Gör omkopplaren

Är det dags för dig att börja använda IPv6?

Det kan vara så att du redan är, även om det är relativt osannolikt. Om din Internetleverantör erbjuder IPv6 är det en bra idé att använda den.

Om du inte är säker på om du redan använder IPv6 eller inte, kan du besöka www.test-ipv6.com för att ta reda på det. De som för närvarande använder IPv4 kommer att se en skärm som ser ut så här:

ipv6-anslutningstest

Om du ser den här skärmen och vill prova att aktivera IPv6-kapacitet beror din förmåga att göra det både på din router och din ISP.

I din favorit sökmotor, ange nyckelorden “[routertillverkare] ipv6 [din ISP].” Det kan också vara lämpligt att uppgradera till DD-WRT för din routers firmware. Denna förändring bör göra övergången mindre komplicerat.

Åtkomst till IPv6-webbplatser

Du kan komma åt IPv6-webbplatser genom två olika mekanismer. Den första av dessa är en övergångsmekanism. För närvarande mest populär av dessa är 6to4. Denna teknik omsluter IPv6-data med IPv4-kommunikation så att du kan se de nyare versionerna av webbplatser med det äldre protokollet.

Den andra mekanismen innebär en naturlig anslutning. Den här typen av anslutning låter dig kringgå övergången så att du kan göra hela växlingen till IPv6. Välj inbyggd IPv6 om din router ger dig detta alternativ.

Använda VPN med IPv6

Många VPN är ännu inte beredda att hantera IPv6-trafik. Denna brist betyder det det finns en fara att all IPv6-trafik dirigeras via din internetleverantör istället för din VPN, vilket gör att du blir utsatt. Om du någonsin har hört talas om en IPv6-läcka, var detta föremål för diskussion.

disable-IPv6

Innan du väljer ett VPN ska du se till att du läser VPN-recensioner för att se vilka leverantörer som erbjuder IPv6-läckskydd och de som ger stöd för IPv6-trafik. Några av Canadas bästa val som har IPv6-läckskydd är Surfshark och NordVPN.

Alternativt kan några av de bästa VPN-tjänsterna rekommendera att du inte använder IPv6 om du vill vara fullt skyddad och privat. Denna begäran kan vara en helt rimlig, särskilt eftersom IPv6 inte är allmänt tillgänglig just nu. Det kan du förvänta dig fler VPN kommer att bli IPv6-kompatibla i framtiden.

källor:

 • https://searchnetworking.techtarget.com/definition/IPv6-Internet-Protocol-Version-6 
 • https://www.webopedia.com/DidYouKnow/Internet/ipv6_ipv4_difference.html
 • https://www.ipv6.com/general/ipv6-the-next-generation-internet/
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map