Vad är ett virtuellt privat nätverk (VPN)?

Om du inte har lagt märke till det, internet är inte ett säkert ställe. Om du inte är skyddad, är det mobbaren som kommer att vända dig upp och ner, tömma fickorna och lämna utan så mycket som ett bakåtblick.


Om metaforen inte är helt klar talar vi om hacking och identitet och stöld av finansiell information. Det är uppenbarligen de dåliga nyheterna. Den goda nyheten är att det finns ett sätt att överlappa din säkerhet på nätet som inte kostar en arm och ett ben.

Nu pratar vi om VPN-tjänster. Om du inte använder en medan du är online är det inte fråga om men när du kommer att bli nästa offer. Alltför många undviker VPN eftersom det verkar som komplicerad teknik. du skulle hellre svär av internet för alltid.

koppla av. Läs bara följande artikel så tar vi dig från noll till expert på hur du väljer, installerar och får åtkomst till ett VPN av hög kvalitet. Låter bra? Låt oss börja.

Vad kan en VPN göra för mig?

Den första affärsordningen är att utbilda dig, kära läsare, om exakt vad en VPN-server kan göra för dig. Det finns många fördelar. Här är några:

 • Presentera din IP-adress för alla som tittar som om du är i ett annat land för att få åtkomst till vissa strömningstjänster (som USA-baserade Netflix eller Hulu) som är geo-blockerade i ditt land.
 • Dölj vilka webbplatser du besöker och all privat information som lösenord eller kreditkortsnummer från andra – särskilt hackare.
 • Omkoppla olika former av regeringsinnehållsblock eller censur (Hej, Kina!)
 • Få tillgång till och ladda ner innehåll från torrentwebbplatser av hög kvalitet.

En vanlig fråga är om en VPN kommer att ersätta den ISP (Internet Service Provider) du redan har. Svaret är nej. Vissa VPN: er erbjuder också internettjänst, du behöver inte byta från din nuvarande leverantör. Tänk på en VPN som en privat tunnel som krypterar dina data och döljer din identitet när du går online.

Ansluta till Internet med ett VPN

Medan din internetleverantör ger dig den grundläggande möjligheten att få åtkomst till internet, när du distribuerar en bra VPN-tjänst, omdirigeras du till deras server snarare än den som tillhör din ISP. Internetleverantören kan inte längre visa dina data eller se vilka webbplatser du besöker. Det enda synliga är att du är ansluten till en VPN-server.

I stället för den vanliga IP-adressen som du har använt och som avslöjar var du befinner dig fysiskt kommer alla som försöker spionera på dina onlinevan bara se IP-adressen som är kopplad till VPN-servern. Data som överförs mellan dig och internet är krypterade och kommer att likna gibberish för alla som hoppas kunna använda dem för ett olagligt syfte.

Förhoppningsvis börjar du se några allvarliga fördelar med ett VPN. Om du ofta använder offentliga Wi-Fi-hotspots på flygplatser, kaféer eller ditt vänliga offentliga bibliotek, kan det betraktas som bevis på certifierbar galenskap att göra det utan VPN-skydd.

Dessa platser är hackcentral eftersom anslutningarna sällan har någon form av säkerhetsfunktioner. Till och med en ledig hackare kan förmodligen räkna ut hur man gör ditt liv eländigt. Se den killen där borta i hörnet med glasögon och en fin corduroyjacka och stirrar intryckt in i sin bärbara dator?

Han är inte några professor som betygsätter studenttester. Han kapar din bankinloggningsinformation! Högst rankade VPN-tjänster är bärbara så att du kan använda dem var du än är i världen.

Det är inte alla rosor och solsken

Världen kan vara en hård älskarinna. Som sådan bör vi varna dig för att det finns ett par nackdelar med att använda ett VPN. Exponering för VPN: Medan du nu är säker från din ISP: s nyfikna ögon, VPN-leverantören du väljer kan se dina data.

Men om du väljer en pålitlig, högt rankad VPN som lovar stark säkerhet och har ett intresse av att skydda dina data, kommer du förmodligen att vara okej. Spionering är inte deras affärsmodell.

S-L-O-W-E-R-anslutning: Som en allmän regel kommer en VPN-anslutning att vara långsammare än din vanliga ISP på grund av det extra steget att kryptera data i båda riktningarna. Samtidigt måste din anslutning resa ett fysiskt större avstånd för att täcka det extra steget till VPN-servern, vilket innebär ett långsammare svar när du surfar.

Om du får din VPN-tjänst från en närliggande (generellt sett) server kommer du att märka en hastighetsnedgång på 10 procent. Tillgång till internet via en avlägsen server kan göra det numret väsentligt högre.

Är det lagligt att använda ett VPN?

Det korta svaret – om du är rädd för lagen eller regeringens tunga hand vid din dörr – är ja. Att använda en VPN är helt lagligt.

Det är viktigt att tänka på att en medborgare i de flesta länder har rätt till integritet. Men då har du några dåliga skådespelare – låt oss kalla dem Kina och iran för skojs skull – som inte ens låtsas vara ett fritt och öppet samhälle. De gillar verkligen inte idén om fri, obunden tillgång till internet och gör sitt bästa för att förhindra VPN-tillgänglighet för befolkningen antingen hemma eller utomlands.

Än så länge, även i Kina – som skryter med världens mest påträngande censurinsatser – är VPN-block bara delvis framgångsrika och vi har inte hört talas om att någon straffas för den enkla handlingen att använda en VPN. Det kan också vara en bra idé att också undvika servrar baserade i vissa europeiska länder (som Frankrike och Storbritannien) om integritet är ett problem. Terroristaktivitet har fått vissa regeringar att skapa lagar som kräver VPN för att föra en logg över användaraktivitet. Den enkla lösningen är att undvika dessa servrar.

Första saker först

När efterfrågan på anonymitet och säkerhet på nätet fortsätter att växa, hängs fler och fler VPN-tjänster ut deras bältros. Liksom allt annat är de inte alla skapade lika. I din strävan att hitta bästa VPN, kolla forum och andra onlinekällor för recensioner och rekommendationer. En funktionsjämförelse kan vara i ordning.

Följande lista är några att leta efter:

 • Pris: Som en bollsiffersiffra kostar de flesta trovärdiga VPN-enheter mindre än 10 USD per månad.
 • Fart: Som nämnts saknar krypteringsprocessen din anslutning, men fråga andra användare om deras upplevelse.
 • Integritet: Detta är den primära försäljningsstället när det gäller VPN-tjänster. Se till att företaget sätter idén framför och mitt.
 • Säkerhet: Fråga om särskilda motåtgärder som används för att folja hackare, NSA och andra som är avsedda för identitetsstöld eller identifiering.
 • Serverplats: Servrar som är spridda i en mängd olika geografiska platser är bra. Desto mer desto bättre.
 • Samtidiga anslutningar: Nöj inte med en leverantör som bara tillåter att en enhet kan anslutas till ditt konto åt gången. Du bör kunna njuta av din telefon, bärbara dator och Xbox samtidigt.
 • Kund / teknisk support: VPN-användning är fortfarande en relativt ny teknik för den genomsnittliga webburferen, så en bra leverantör kommer att ha en kunnig supportpersonal som svarar på ditt samtal, chat eller e-post inom rimlig tid..
 • Prova innan du köper det: Liksom legitim webbhotelltjänster bör en VPN-tjänst erbjuda en gratis provperiod och pengarna tillbaka-garanti under en period som sträcker sig från 15-30 dagar. Uppenbarligen är listan över funktioner som erbjuds av alla topp-VPN: er för lång för att inkludera här, men du kan också vara uppmärksam på kompatibilitet med olika enheter och ett användargränssnitt som inte förvirrar dig. Det bästa sättet här är att hoppa in i online-säkerhetsrelaterade forum och börja ställa frågor om vilka VPN-leverantörer som är bäst.

Är gratis VPN-tjänst en bra idé?

När din sökning efter ett VPN påbörjas kommer det inte att ta lång tid innan du stöter på flashiga annonser som påstår sig erbjuda tjänsten gratis. Är det värt det? Om du gillar subkvalitetstjänster, ultralångsamma anslutningar och om du är oavbruten direkt av annonser kan du för all del registrera dig för den kostnadsfria tjänsten.

Kom bara ihåg detta affärsaxiom – om du inte betalar för produkten är du produkten. Det finns bara några få undantag från detta (Kolla in vår lista över de bästa gratis VPN: erna). Till exempel finns det ett företag som heter Cyberghost, som erbjuder gratis åtkomst finansierad av annonser som skulle vara bra för casual internetanvändare, eller en dräkt känd som VPN Gate, som är volontärstyrd. Men även dessa val kan inte hålla ett ljus i prestandan för en bra betald tjänst.

Ett ord om anonymitet

För både rena och tvivelaktiga motiv når människor en önskan om en VPN som söker anonymitet online. För alla praktiska ändamål är det ett omöjligt mål eftersom tjänsteleverantören vet alltid exakt var du är. Det näst bästa till anonymitet är ironclad sekretess, och det är ett ganska bra mål att skjuta för.

loggar: Det första att veta är att alla krav på integritet som görs av en VPN är inte värt att spotta i havet om de håller loggar. Vi har sett nya exempel på starkhänt regeringstaktik som försöker tvinga mobiltelefon- eller internetleverantörer att vända kundinformation, lita på oss. Om ett företag befinner sig inför hotet om fängelsetid bör du tänka på att din plats och visningsvanor inte kommer att förbli privata länge.

Förtroende: Det finns verkligen ingen väg runt det faktum att du måste ta ord från en VPN-tjänst om att de inte håller loggar eller spionerar på dig. Lyckligtvis kommer de som inte följer upp integritetslöften snart att uppleva sina missuppträdanden utspridda över internet av kunder som de har förrådt. Slutsatsen är det det finns ingen garanti på denna jord att du alltid och alltid är osynlig online om du använder ett VPN.

Tor: Om du av någon anledning desperat är fast besluten att förbli helt anonym kan du ansluta till ditt VPN via TOR, som tillhandahåller gratis program för internetanslutning. Om du öppnade ett konto via TOR, betalade med en cryptocurrency som Bitcoin och sedan öppnade din VPN på det sättet, skulle du vara ungefär lika nära fullständig anonymitet som du får i den här världen. Det finns bara några VPN som stöder den här metoden. Du kan också förvänta dig att ta en dubbel hit i anslutningshastigheten så ha gott om uppfriskande drycker och kanske en flaska nervpiller när du loggar in eftersom saker kommer att röra sig mycket långsamt.

Du kanske inte behöver ett VPN

Om ditt namn inte är Edward Snowden eller Julian Assange, och du bara vill att en VPN ska komma runt geocache-begränsningar i ditt land som hindrar dig från att strömma vissa TV-webbplatser, kan du överväga att använda SmartDNS istället.

SmartDNS inkluderar inte kryptering så att du behåller en bra anslutningshastighet. Det är också billigare än ett VPN men ger dig tillgång till en proxyserver för att komma runt vissa geografiska block.

Mobilfrågan

Eftersom hela mänskligheten fortsätter sin massmigration till världen av små mobiltelefonskärmar blir förmågan att använda en VPN-tjänst på dessa enheter avgörande. Det korta svaret är, ja, du kan använda ett VPN på din mobiltelefon. Resten av historien är att det kan vara en resa till galenskap att få den att spela trevligt med alla platsspecifika appar. Har du lagt märke till hur din telefon frågar dig alltid om den har åtkomst till din plats? Om du klickar på “ja” har du bara komprometterat ditt VPN. Sättet runt detta är att aldrig komma åt webbplatser via en app utan alltid gå igenom en webbläsare. Vi rekommenderar Firefox, som är öppen källkod och upprätthåller en imponerande integritet för integritet.

Poängen

Vi rekommenderar starkt att du installerar en bra VPN-tjänst som Surfshark eller NordVPN snart, om inte omedelbart. Tänk på att det inte är ett bankvalv. För att se mer, se vår bästa VPN-rapport.

Du bör istället betrakta det som ett verktyg som nästan säkert kommer att förbättra dina ansträngningar att hålla privat och anonym online, men det finns det ingen sådan sak som 100 procent i det här spelet. Därför skulle det vara förnuftigt att ha den lurviten i åtanke när du väljer vilka webbplatser du ska besöka och vilken typ av aktiviteter du vill delta i när du är där.

Skaffa vad vi säger?

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me