VPN-protokoll – Jämfört med olika typer

När fler kanadensare förstår behovet av att skydda sin integritet och säkerhet online med ett VPN blir de mer sofistikerade när det gäller de egenskaper de letar efter i en ansedd VPN.


Risken för datahack och identitetsstöld, vilket är på uppgång, visar behovet av ett VPN.

Antal identitetsstöldoffer och stulna belopp

En av de mest kritiska funktionerna som det är vettigt att överväga är protokollen som VPN-leverantören gör tillgängliga för användare.

Vad är VPN-protokoll? De flesta som är nya med tanken tycker att detta är en otroligt teknisk term som kan ha liten inverkan på deras surfupplevelse. Verkligheten är att det protokoll som används av din VPN kan skapa en betydande skillnad när det gäller hur verkligt säker du är när du är online.

Låt oss titta närmare på vad VPN-protokoll är och hur de påverkar din onlineupplevelse. Sedan kommer vi att utforska de vanligaste protokollen som finns tillgängliga idag så att du kan fatta ett klokt beslut.

Vad är VPN-protokoll?

En VPN skapar i huvudsak en tunnel mellan din dator och Internet. Inom denna tunnel är du skyddad mot DNS-läckor. Din riktiga IP-adress är helt skyddad; VPN-tunneln maskerar den med serverns IP-adress, vilket i huvudsak gör dig osynlig. Det gör att det verkar som om du surfar från en annan plats än din faktiska plats.

Flera metoder för att etablera en VPN-tunnel är tillgängliga. Några av dessa har funnits i många år och anses inte särskilt säkra längre. Andra är ganska nya och erbjuder den absolut bästa tillgängliga säkerheten.

how-a-VPN-verk

När du registrerar dig med ett VPN kan du få många VPN-protokoll att välja mellan. Hur vet du om en av dem är ett äldre protokoll med mindre robusta säkerhetsfunktioner? Ännu viktigare, hur identifierar du den som ger dig det absolut bästa skyddet oavsett vad du gör online?

De flesta VPN-leverantörer erbjuder val mellan PPTP, SSTP, L2TP / IPSec, WireGuard, SoftEther, IKEv2 / IPSEC och OpenVPN-protokoll. När du har läst en beskrivning av var och en kommer du att kunna fatta ett informerat val angående vilket protokoll som är rätt för dina ändamål.

PPTP-protokoll

Utvecklad av Microsoft, Point-to-Point Tunneling Protocol, eller PPTP, är ett av de tidigaste VPN-protokollen, men det är fortfarande i bruk, men har blivit allt mer sällsynt. Icke desto mindre gör vissa VPN-er som är fast beslutna att erbjuda sina användare det största antalet alternativ fortfarande tillgängliga.

Även om PPTP kan vara tillgängligt, rekommenderas det inte för regelbunden användning av säkerhetsexperter idag, eftersom det är fullt av säkerhetsproblem som mycket väl kan lämna dig utsatt just när du mest behöver skyddet av din VPN mest.

Till sin fördel är PPTP kompatibelt och tillgängligt i alla versioner av Windows. De flesta andra operativsystem kan också köra det. Dataöverföringshastigheterna är ganska snabba med PPTP. Men om anslutningen tappas kan det vara svårt att ansluta igen.

Om det är viktigt att hålla dina onlineaktiviteter strikt privata och anonyma, och låt oss inse det, det är därför du använder ett VPN i första hand, bör du inte välja att använda PPTP. Å andra sidan, om ditt mål är att kunna strömma innehåll på Netflix från en annan geografisk region, kan PPTP bara vara tillräckligt för dina ändamål, tack vare relativt bra hastigheter.

Gör det inte till ditt standardprotokoll. Att göra det kan lämnar dig sårbar för hacking, skadlig programvara och spionering av tredje part.

SSTP Protokoll

Secure Socket Tunneling Protocol är en annan produkt från Microsoft. Till skillnad från många andra VPN-protokoll är det bara kompatibelt med enheter som kör Windows. Detta innebär att det inte hör till de mest använda protokollen. Ändå plågas det inte med kända säkerhetsproblem som PPTP är.

SSTP förlitar sig på Secure Socket Layer, eller SSL, protokoll för att flytta onlinetrafik. Människor som har att göra med allvarliga nätbegränsningar, till exempel de som införs i totalitära stater som Kina, kan finna att detta är en betydande fördel.

Användare som möter en kontrollerande regeringsregim eller som upptäcker att andra VPN-protokoll rutinmässigt är blockerade på deras system kan finna att SSTP är en helt acceptabel lösning. Det är stabilt, ganska snabbt och relativt säkert. Det tillåter också VPN-användare att blockera webbplatser och annat liknande begränsat innehåll. Tyvärr finns det bara några få VPN-leverantörer som faktiskt stöder SSTP.

Om du har tillgång till ett överlägset protokoll som OpenVPN, men det skulle vara klokt att välja det istället för i stället för SSTP.

WireGuard Protokoll

WireGuard är ett relativt nytt protokoll som utvecklarna fortfarande experimenterar med. Eftersom det är i tidiga utvecklingsstadier har WireGuard ännu inte granskats av en tredje part. Dessutom har företrädare för integritet oro för huruvida användningen av WireGuard kommer att kräva loggar eller inte. Dessa farhågor kan vara för närvarande för närvarande eftersom så få VPN-leverantörer faktiskt gör WireGuard till ett alternativ.

Faktum är att många av VPN: erna som gör WireGuard tillgängliga gör det på testbasis, vilket innebär att användare i huvudsak hjälper till med utvecklingsprocessen. Det betyder att det kan vara säkerhetsproblem, så det är inte klokt att använda WireGuard när du gör något riktigt känsligt.

WireGuard utvecklas med hopp om att det kommer att erbjuda överlägsen hastighet, prestanda och säkerhet jämfört med de andra tillgängliga VPN-protokollen. Det annonseras som ett bättre alternativ när det gäller batteriförbrukning, och användare av mobila enheter kanske älskar att WireGuard lovar möjligheten att gå från ett nätverksgränssnitt till ett annat utan att tappa anslutningen.

WireGuard kan inte rekommenderas helhjärtat just nu eftersom det är fortfarande under utvecklaret. Ändå, om den en dag kan uppfylla sina löften med avseende på hastighet, prestanda och säkerhet, kommer det säkert att vara en värdig efterträdare till OpenVPN.

SoftEther Protokoll

SoftEther är ett av få, nyare VPN-protokoll som börjar ge OpenVPN-protokollet en körning för sina pengar. Det var ett projekt utvecklat av studenter vid University of Tsukuba, men det har blivit ett allmänt använt VPN-protokoll under de senaste åren.

SoftEther är öppen källkodsteknologi, ungefär som OpenVPN. Detta innebär att det har testats, granskats och utvecklats av experter över hela världen. Förespråkare uppskattar att SoftEther arbetar på en mängd operativsystem, även några som inte betjänas av många andra protokoll.

Dessa operativsystem inkluderar de vanliga som Mac, Windows och Android men inkluderar också Linux, Solaris och FreeBSD.

SoftEther är till och med kompatibel med andra VPN-protokoll som OpenVPN, L2TP / IPSec och andra. Användare installerar ofta SoftEther i sitt operativsystem och använder samtidigt ett annat VPN-protokoll, vilket innebär att de är skyddade oavsett vad som händer. Eftersom det är så otroligt flexibelt, blir SoftEther snabbt populärt.

Detta VPN-protokoll kan kringgå de flesta brandväggar, och det är verkligen snabbt. Du behöver dock inte oroa dig för att du offrar säkerheten för snabbhet. SoftEther använder AES 256-bitars kryptering, som också används av stora myndigheter och militära myndigheter.

Olika VPN-protokoll

Fortfarande är SoftEther inte utan brister. Det är ganska ny teknik så har inte testats så omfattande som OpenVPN-protokollet. Dessutom är det inte tillgängligt på många VPN: er. Detta är fortfarande ett alternativ att se upp i framtiden.

IKEv2 / IPSec Protokoll

Internet Key Exchange version 2, eller IKEv2, är ett gemensamt projekt för Microsoft och Cisco. IKEv2 är i princip ett tunnelprotokoll. För att göra det särskilt säkert är det parat med Internet Protocol Security eller IPSec. Denna teknik krypterar och autentiserar datapaket som skickas via ett IP-nätverk.

Internet Engineering Task Force utvecklade IPSec för att ha inbyggd kompatibilitet med en mängd olika operativsystem. Följaktligen är det inte nödvändigt att ha en tredjepartsapp för att köra IPSec som det är med OpenVPN och andra protokoll.

IKE-tekniken har funnits sedan 1998. Den nuvarande, andra versionen introducerades 2005. Jämförelse av IKEv2 med andra VPN-protokoll visar att det kan ge fördelar för användare såvitt dess förmåga att upprätta en anslutning, dess hastighet, stabilitet och säkerhet. Native support för IKEv2 finns på enheter som kör Mac OS 10.11 eller senare, Windows 7 eller nyare, iOS, Android och Blackberry.

Vissa förespråkare för integritet som oroar sig för cybersäkerhetsrisker är oroliga för IKE-tekniken eftersom det är programvara som är sluten. Detta innebär att det har utvecklats av Microsoft och Cisco utan input från oberoende utvecklare.

Säkerhetsexperter är oroliga för att detta innebär att IKEv2 kan ha sårbarheter som utvecklarna inte har upptäckt. Tekniken har dock funnits tillräckligt länge för att tredje part har skapat open source-versioner. Vissa av dessa oberoende versioner kan erbjuda ännu mer säkerhet än originalet.

IKEv2 / IPSec är ett rekommenderat VPN-protokoll, men OpenVPN anses i allmänhet vara överlägset.

L2TP / IPSec Protokoll

Liksom IKEv2, är Layer 2 Tunneling Protocol, eller L2TP, vanligtvis samarbetade med IPSec för att ge en extra nivå av kryptering och säkerhet. Liksom IKEv2 är L2TP / IPSec naturligt kompatibel med många av de vanligaste operativsystemen.

Enheter som kör Windows 2000 / XP eller nyare, Mac OS 10.3 eller nyare eller Android bör ha en snabb och enkel inställning med L2TP / IPSec. Att få tillgång till det här protokollet är lika enkelt som att importera nödvändiga filer från ditt VPN.

L2TP utvecklades också av Microsoft och Cisco. Detta innebär att det är en programvara med sluten källa och kan ha sårbarheter som inte har identifierats. L2TP är inte lika populär som IKEv2, vilket innebär att det inte har blivit så noggrant kontrollerat av oberoende utvecklare. Svagheter kan ge dig öppen för att oavsiktligt avslöja din IP-adress.

Om du verkligen är bekymrad över att bibehålla integriteten kommer du att uppskatta att L2TP kapslar data två gånger. Emellertid har denna dubbla inkapsling en tendens att bromsa processen lite.

Däremot utför L2TP / IPSec kryptering och dekryptering i kärnan, vilket kan ge förbättrad hastighet. Kommer L2TP / IPSec att bromsa prestandan på ditt system? Svaret kan variera. Du kanske måste prova det för att se hur bra det fungerar för dig.

Sammantaget rekommenderas IKEv2 / IPSec- och OpenVPN-protokollen mer starkt än L2TP / IPSec. Om du inte kan få tillgång till dessa andra protokoll är L2TP / IPSec fortfarande ett bättre val än vissa äldre, mindre robusta protokoll.

Med många av de mest rekommenderade VPN: n har du ditt val av protokoll. Detta kan vara en tydlig fördel eftersom det är möjligt att ett protokoll kommer att prestera bättre för vissa applikationer än för andra.

OpenVPN Protokoll

Detta protokoll är ursprungligen utvecklat av OpenVPN Technologies och är öppen källkod. Detta innebär att utvecklare över hela världen har bidragit till att göra det perfekt, leta efter svagheter och sårbarheter så att de kan elimineras. Resultatet är en otroligt säker och mångsidig miljö för att utforska onlinevärlden.

OpenVPN betraktas vanligtvis som det säkraste protokollet som finns idag, och det används ofta. Det har granskats flera gånger av säkerhetsföretag från tredje part, så att du kan lita på det för att hålla dina data säkra. Faktum är att OpenVPN betraktas som industristandarden, särskilt när den används i samband med SSL / TLS-nyckelutbyte.

De flesta välrenommerade VPN-leverantörer gör OpenVPN-protokoll tillgängligt för kunder. Det är troligtvis standardvalet. Om inte, rekommenderas användare att uppdatera sina inställningar. OpenVPN är kompatibel med alla plattformar inklusive Mac, Windows, Linux, Android och iOS. Det fungerar också i samband med olika routrar.

Slutgiltiga tankar

OpenVPN är särskilt säkert och säkert när det används med User Datagram Protocol, eller UDP, istället för Transmission Control Protocol, eller TCP. Att använda TCP kan betyda något långsammare överföringshastigheter.

Ändå förblir OpenVPN stabil och pålitlig. Att använda TLS-protokoll och OpenSSL-biblioteket för kryptering innebär att OpenVPN är exceptionellt skickligt för att hålla data säkra.

Om du vill ha fullständigt skydd kan du överväga att använda en privat sökmotor när du surfar på webben. Detta kommer att anonymisera alla frågor, eliminerar behovet av cache och skyddar dig från påträngande annonser samtidigt som avancerad upptäckt av hot på webbplatsen.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map