Hva er et virtuelt privat nettverk (VPN)?

I tilfelle du ikke har lagt merke til det, Internett er ikke et trygt sted. Med mindre du er beskyttet ordentlig, er det mobberen som vil snu deg opp ned, tømme lommene og forlate uten så mye blikk bakover.


I tilfelle metaforen ikke er helt klar, snakker vi om hacking og identitet og økonomisk tyveri av informasjon. Det er åpenbart den dårlige nyheten. Den gode nyheten er at det er en måte å overlade din online sikkerhet som ikke koster en arm og et bein.

Nå snakker vi om VPN-tjenester. Hvis du ikke bruker en mens du er online, er det ikke et spørsmål om, men når du kommer til å bli det neste offeret. For mange mennesker unngår VPN-er fordi det virker som komplisert teknologi; du vil heller sverge av internett for alltid.

Slappe av. Bare les følgende artikkel, så tar vi deg fra null til ekspert på hvordan du velger, installerer og får tilgang til et VPN av høy kvalitet. Høres bra? La oss komme i gang.

Hva kan en VPN gjøre for meg?

Den første bestillingen av virksomheten er å utdanne deg, kjære leser, om nøyaktig hva en VPN-server kan gjøre for deg. Det er en rekke fordeler. Her er noen:

 • Presentere IP-adressen din for alle som ser på som om du er i et annet land for å få tilgang til visse strømmetjenester (som USA-baserte Netflix eller Hulu) som er geo-blokkert i ditt land.
 • Skjul hvilke nettsteder du besøker og all privat info som passord eller kredittkortnummer fra andre – spesielt hackere.
 • Omkjøring forskjellige former for regjeringsinnholdsblokker eller sensur (Hallo, Kina!)
 • Få tilgang til og laste ned innhold fra torrent-nettsteder av høy kvalitet.

Et vanlig spørsmål er om en VPN vil erstatte den ISP (Internet Service Provider) du allerede har. Svaret er nei. Mens noen VPN-er også tilbyr internettjeneste, trenger du ikke bytte fra din nåværende leverandør. Tenk på en VPN som en privat tunnel som krypterer dataene dine og skjuler identiteten din når du går online.

Koble til Internett med en VPN

Selv om Internett-leverandøren din har den grunnleggende muligheten for deg å få tilgang til internett, når du distribuerer en god VPN-tjeneste, blir du omdirigert til serveren deres i stedet for den som tilhører din ISP. Internett-leverandøren vil ikke lenger kunne se dataene dine eller se hvilke nettsteder du besøker. Det eneste synlige vil være at du er koblet til en VPN-server.

I stedet for standard IP-adressen du har brukt, og som avslører hvor du fysisk befinner deg, vil alle som prøver å spionere på nettvanene dine bare se IP-adressen tilknyttet VPN-serveren. Data som går mellom deg og internett er kryptert og vil ligne gibberisk for alle som håper å kunne bruke dem til et ulovlig formål.

Forhåpentligvis begynner du å se noen alvorlige fordeler med en VPN. Hvis du ofte bruker offentlige Wi-Fi-hotspots på flyplasser, kaffebarer eller det vennlige biblioteket i nabolaget, kan det betraktes som bevis på sertifiserbar galskap å gjøre det uten VPN-beskyttelse..

Disse stedene er hack-sentrale fordi forbindelsene sjelden har noen form for sikkerhetsfunksjoner. Selv en clueless hacker kan antagelig finne ut hvordan du kan gjøre livet ditt elendig. Se den karen der borte i hjørnet med briller og en fin corduroy-jakke, og stirrer intenst inn på den bærbare datamaskinen hans?

Han er ikke noen professor som bedømmer studentprøver. Han kaprer bankinnloggingsinformasjonen din! Topprangerte VPN-tjenester er bærbare, slik at du kan bruke dem uansett hvor du er i verden.

Det er ikke alle roser og solskinn

Verden kan være en hard elskerinne. Som sådan bør vi advare deg på forhånd om at det er et par ulemper forbundet med å bruke en VPN. Eksponering for VPN: Mens du nå er trygg fra de nysgjerrige øynene til Internett-leverandøren din, VPN-leverandøren du velger, vil kunne se dataene dine.

Hvis du imidlertid velger en pålitelig, høyt vurdert VPN som lover sterk sikkerhet og har en interesse av å beskytte dataene dine, vil du sannsynligvis være i orden. Spionering er ikke deres forretningsmodell.

S-L-O-W-E-R-tilkobling: Som en generell regel vil en VPN-forbindelse være tregere enn din vanlige Internett-leverandør på grunn av det ekstra trinnet med å kryptere data i begge retninger. Samtidig må forbindelsen din reise fysisk større avstand for å dekke det ekstra trinnet til VPN-serveren, noe som betyr en langsommere respons når du surfer.

Hvis du får VPN-tjenesten fra en nærliggende (generelt sett) server, vil du merke omtrent 10 prosent hastighetsnedgang. Tilgang til internett gjennom en fjern server kan gjøre dette tallet betydelig høyere.

Er det lovlig å bruke en VPN?

Det korte svaret – i tilfelle du er redd for loven eller myndighetens tunge hånd på døren – er ja. Å bruke en VPN er helt lovlig.

Det du må huske på er at en borger i de fleste land har rett til privatliv. Men så har du noen dårlige skuespillere – la oss kalle dem Kina og Iran for moro skyld – som ikke en gang later til å være et fritt og åpent samfunn. De liker absolutt ikke ideen om gratis, ubundet tilgang til internett og gjør sitt beste for å forhindre VPN-tilgjengelighet for befolkningen verken hjemme eller i utlandet.

Selv hittil, selv i Kina – som kan skryte av verdens mest påtrengende sensurinnsats – er VPN-blokker bare delvis vellykkede, og vi har ikke hørt om noen som blir straffet for den enkle handlingen å bruke en VPN. Det kan også være lurt å også gjøre det unngå servere basert i visse europeiske land (som Frankrike og Storbritannia) hvis personvern er en bekymring. Terroristaktivitet har fått noen regjeringer til å lage lover som krever VPN-er for å føre en logg over brukeraktivitet. Den enkle løsningen er å unngå disse serverne.

First Things First

Etter hvert som etterspørselen etter anonymitet og sikkerhet på nettet fortsetter å øke, henger flere og flere VPN-tjenester sin helvetesild. Som noe annet er de ikke alle skapt like. I din søken etter å finne beste VPN, sjekk fora og andre online kilder for anmeldelser og anbefalinger. En funksjonssammenligning kan være i orden.

Følgende liste er noen å være på utkikk etter:

 • Pris: Som en ballpark-figur koster mest troverdige VPN-er mindre enn $ 10 per måned.
 • Hastighet: Som nevnt vil krypteringsprosessen bremse forbindelsen din, men spør andre brukere om deres opplevelse.
 • Personvern: Dette er det viktigste salgsargumentet for VPN-tjenesten. Forsikre deg om at selskapet setter ideen foran og sentrum.
 • Sikkerhet: Spør om spesielle mottiltak som brukes til å folie hackere, NSA og andre som har til hensikt å identitetstyveri eller identifikasjon.
 • Serverplassering: Servere spredt på et bredt utvalg av geografiske steder er en god ting. Jo mer jo bedre.
 • Samtidige tilkoblinger: Ikke nøy deg med en leverandør som bare lar en enhet kobles til kontoen din om gangen. Du skal kunne glede deg over telefonen, den bærbare datamaskinen og Xbox samtidig.
 • Kundeservice / teknisk support: VPN-bruk er fremdeles en relativt ny teknologi for den gjennomsnittlige netturfereren, så en god leverandør vil ha et kunnskapsfullt støttepersonell som svarer på samtalen, chatten eller e-posten din innen rimelig tid..
 • Prøv det før du kjøper det: I likhet med legitime webhotellstjenester, bør en VPN-tjeneste tilby en gratis prøveperiode og pengene tilbake-garanti i en periode fra 15-30 dager. Selvfølgelig er listen over funksjoner som tilbys av alle topp VPN-er for lang til å inkludere her, men du kan også være oppmerksom på kompatibilitet med en rekke enheter og et brukergrensesnitt som ikke forvirrer deg. Det beste alternativet her er å hoppe inn i sikkerhetsrelaterte forum på nettet og begynne å stille spørsmål om hvilke VPN-leverandører som er best.

Er gratis VPN-tjenester en god idé?

Når søket etter en VPN begynner, vil det ikke vare lang tid før du kommer over prangende annonser som hevder å tilby tjenesten gratis. Er det verdt det? Hvis du liker subkvalitetstjeneste, ultra-langsomme tilkoblinger, og når du er stoppet direkte av annonser, kan du for all del registrere deg for gratistjenesten.

Bare husk dette forretningsoppsatsen – hvis du ikke betaler for produktet, er du produktet. Det er bare noen få unntak fra dette (sjekk ut listen over de beste gratis VPN-ene). For eksempel er det et selskap som heter CyberGhost, som tilbyr gratis tilgang finansiert av annonser som vil være bra for tilfeldige internettbrukere, eller et antrekk kjent som VPN Gate, som er frivillig operert. Men selv disse valgene kan ikke holde et lys for ytelsen til en god betalt tjeneste.

Et ord om anonymitet

For både rene og tvilsomme motiver kommer folk til ønsket om en VPN som søker anonymitet på nettet. For alle praktiske formål er det et umulig mål fordi tjenesteleverandøren vil alltid vite nøyaktig hvor du er. Det nest beste til anonymitet er ironclad privacy, og det er et ganske godt mål å skyte etter.

Tømmerstokker: Den første tingen å vite er at ethvert krav på personvern fremsatt av a VPN er ikke verdt å spytte i havet hvis de fører logger. Vi har sett nylige eksempler på sterkhåndte myndighetstaktikker som prøver å tvinge mobiltelefon- eller internettleverandører til å snu kundeinformasjon, stole på oss. Hvis et selskap står overfor trusselen om fengsel, bør du tenke på at din beliggenhet og seevaner ikke vil være private lenge.

Tillit: Det er virkelig ingen vei rundt det faktum at du må ta ord fra en VPN-tjeneste om at de ikke holder logger eller spionerer på deg. Heldigvis vil de som ikke følger opp lovene om personvern snart finne sine dårlige oppførsel spredt vidt og bredt over internett av kunder de har forrådt. Hovedpoenget er det det er ingen garanti på denne jorden at du alltid og alltid vil være usynlig på nettet hvis du bruker en VPN.

TOR: Hvis du uansett er fast bestemt på å holde deg helt anonym, kan du koble deg til VPN via TOR, som tilbyr gratis programvare for internettforbindelse. Hvis du åpnet en konto gjennom TOR, betalte med et cryptocurrency som Bitcoin, og deretter fikk tilgang til VPN-en din på den måten, ville du være omtrent så nær fullstendig anonymitet som du får i denne verden. Det er bare noen få VPN-er som støtter denne metoden. Du kan også forvente å ta en dobbel hit i tilkoblingshastigheten, så ha rikelig med forfriskende drikkevarer og kanskje en flaske nervepiller når du logger deg på fordi ting vil gå veldig sakte.

Kanskje trenger du ikke VPN

Hvis navnet ditt ikke er Edward Snowden eller Julian Assange, og du bare vil at en VPN skal komme seg rundt geo-cachebegrensninger i landet ditt som forhindrer deg i å streame visse TV-nettsteder, kan du vurdere å bruke SmartDNS i stedet.

SmartDNS inkluderer ikke kryptering, slik at du opprettholder en god tilkoblingshastighet. Det er også billigere enn en VPN, men lar deg få tilgang til en proxy-server for å komme seg rundt bestemte geografiske blokker.

Mobilspørsmålet

Ettersom hele menneskeheten fortsetter sin massemigrasjon til verden av bittesmå mobiltelefonskjermer, blir muligheten til å bruke en VPN-tjeneste på disse enhetene avgjørende. Det korte svaret er, Ja, du kan bruke en VPN på mobiltelefonen din. Resten av historien er at å få det til å spille fint med alle stedsspesifikke apper kan være en reise til galskap. Har du lagt merke til hvordan telefonen spør deg alltid om den har tilgang til posisjonen din? Hvis du noen gang klikker på “ja”, har du bare kompromittert VPN-en din. Veien rundt dette er å aldri få tilgang til nettsteder gjennom en app, men alltid gå gjennom en nettleser. Vi anbefaler Firefox, som er åpen kildekode og opprettholder en imponerende personvernbesettelse.

Bunnlinjen

Vi anbefaler at du installerer en god VPN-tjeneste som Surfshark eller NordVPN snart, hvis ikke umiddelbart. Husk at det ikke er et bankhvelv. For å se mer, se vår beste VPN-rapport.

Du bør i stedet vurdere det som et verktøy som nesten helt sikkert vil forbedre din innsats for å holde deg privat og anonym på nettet, men det er det ingen ting som 100 prosent i dette spillet. Derfor vil det være forsvarlig å huske det godbit når du velger hvilke nettsteder du skal besøke og hvilken type aktiviteter du skal delta mens du er der.

Få det vi sier?

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me