Hva er nettleserfingeravtrykk?

Nettleser fingeravtrykkHvis du er opptatt av personvern på nettet – og det burde du være – har du kanskje hørt om nettleserens fingeravtrykk. Nettleserens fingeravtrykk lar nettsteder og andre tjenester umiddelbart identifisere datamaskinen din, selv om du iverksetter flere tiltak for å anonymisere forbindelsen din.


Så, hvordan opprettholder du ditt personlige personvern i denne tidsalderen med nysgjerrige nettsteder? Her er en rask, enkel guide til fingeravtrykk av nettlesere, så vel som hva du kan gjøre med det.

Hva er nettleser fingeravtrykk?

Fingeravtrykk av nettleser ble først utviklet som et sikkerhetstiltak, for å la nettsteder vite om noen utspilte seg for en annen bruker. Imidlertid har teknologien blitt brukt til andre, mer ubehagelige formål de siste årene. Så hvordan fungerer dette?

Svaret ligger i måten internett fungerer på. Ingen to datamaskiner er 100% identiske, og nettsteder trenger å vite viss informasjon for å sikre at nettstedet vises riktig. Så langt så bra.

Det er imidlertid en ulempe med dette. Når alle disse dusinvis av faktorer tas med i betraktningen, er nettleseren din sannsynligvis helt unik. For eksempel ble datamaskinen denne artikkelen blir skrevet på testet på to forskjellige tjenester. På begge tjenestene var det helt unikt.

Nettleserens fingeravtrykk inkluderer ikke bare informasjon om selve nettleseren. Det også inneholder informasjon om din telefon eller datamaskin. Dette betyr at du potensielt kan spores selv om du bruker flere forholdsregler, for eksempel en VPN.

Hva gjør et nettleser fingeravtrykk unikt?

Så hva går i nettleserens fingeravtrykk? Som vi nevnte, inkluderer dette fingeravtrykket informasjon om både nettleseren din og datamaskinen din. Her er noe av informasjonen som utgjør nettleserens fingeravtrykk.

overskrifter

Når nettleseren din kobler seg til et nettsted, er det et antall overskrifter som er innebygd i informasjonen den sender. Alle disse overskriftene vil gi nettstedet vitale data om hvordan det skal forholde seg til systemet ditt. I alt er det 8 forskjellige overskrifter som nettleseren din sender. Disse er:

 • Språkoverskriften. Denne overskriften lar nettstedet vite hvilket språk datamaskinen din bruker (engelsk, spansk, etc.).
 • Henvisningsoverskriften. Denne overskriften er til stede hvis du klikker på en kobling fra et nettsted til et annet. Den lar det andre nettstedet vite hvordan du kom dit.
 • Cachenkontrollhode. Cache-kontroll-overskriften instruerer nettstedet hvordan data skal bufres, både på klientsiden og serversiden.
 • Brukeragentens overskrift. Denne overskriften er tilgjengelig på hver nettforbindelse, og forteller nettstedet hvilket nettleser og operativsystem du bruker.
 • Godta overskriften. Godta overskriften lar nettstedet vite hva slags innhold datamaskinen og nettleseren din kan vise.
 • Innholdetkodingsoverskrift. Denne overskriften gir instruksjoner om hva slags komprimering nettleseren din er i stand til å håndtere.
 • Tilkoblingsoverskriften. Forbindelsesoverskriften bestemmer om forbindelsen din til nettstedet forblir åpen etter den nåværende tilkoblingen, eller om den skal stenges.
 • Oppgraderingen usikker ber overskrift. Denne overskriften forteller serveren om nettleseren din ber om en kryptert tilkobling.

Som du ser, inneholder disse overskriftene mye informasjon. I mange tilfeller er overskriftene alene nok til å gi et unikt fingeravtrykk for nettleseren din. Imidlertid er det tilleggsinformasjon om nettlesere som nettsteder også kan få tilgang til.

Ytterligere nettleserinformasjon

I tillegg til overskrifter, fingeravtrykket ditt inkluderer build-IDen til nettleseren din, som forteller nettstedet hvilken nøyaktig versjon av nettleseren du bruker. En sikker nettleser vil skjule denne informasjonen.

Fingeravtrykket ditt inneholder også en liste over plugins som støttes av nettleseren din. Hvis nettleseren din for eksempel støtter JavaScript, men ikke Flash, vil denne informasjonen bli inkludert.

Ulike annonseinnstillinger er også en del av fingeravtrykket ditt. Disse inkluderer innstillingene for informasjonskapsler, ikke spore preferanser, og om AdBlock er installert eller ikke.

Til slutt, fingeravtrykket ditt inneholder to forskjellige bilder. Den ene er gjengitt av nettleserens HTML Canvas-element, og den andre er gjengitt med WebGL. Siden forskjellige systemer vil generere litt forskjellige bilder, kan disse bildene bidra til å identifisere datamaskinen din.

Informasjon om datamaskinen

Som allerede nevnt, inneholder nettleserens fingeravtrykk informasjon om telefonen eller datamaskinen din, samt selve nettleseren. Dette inkluderer lyd- og videoformatene som støttes, samt hvilke skrifter som er installert.

I tillegg samler nettsteder også informasjon om din tidssone, så vel som skjermoppløsningen og fargedybden. Denne informasjonen er nødvendig for å tjene riktig innhold, men den kan også brukes til å identifisere deg.

Hvorfor brukes nettleserens fingeravtrykk?

Nå som vi vet hva som går inn i nettleserens fingeravtrykk, er det på tide å snakke om hvordan det kan brukes. Det er fire hovedårsaker. To er bra for deg, og to er dårlige.

God grunn nr. 1: Forebygging av økonomisk svindel

Nettleserfingeravtrykk har blitt brukt i årevis av finanssektoren. Den brukes av nesten alle Nettbank service. Ved å skrive fingeravtrykk på enheten din, kan banken bestemme om en nettleserøkt er kapret, og avslutte uredelige transaksjoner.

Tilsvarende brukes ofte fingeravtrykk for nettlesere for å forhindre svindel med kredittkort. Hvis du for eksempel bruker kortet ditt regelmessig på nettet, kan et nettsted identifisere når det plutselig blir brukt på en annen enhet.

God grunn nr. 2: Forebygging av e-handelssvindel

netthandelI likhet med å forhindre svindel med kredittkort, kan fingeravtrykk av nettlesere brukes til å bekjempe en rekke e-handelssvindelsteknikker. Bankoverføringer og andre betalingsmetoder kommer vanligvis fra en forutsigbar kilde. Sammen med andre faktorer, en plutselig endring av enheten kan indikere svindel.

Dårlig grunn nr. 1: Analytics og annonsesporing

Vår digitale økonomi avhenger delvis av online annonsering. Den gode nyheten er at du kan få alle slags online innhold gratis. Den dårlige nyheten er at du kanskje ikke vil bli sporet på denne måten.

Annonsetjenester som brukes til å spore kunder via informasjonskapsler, men mange mennesker har gjort det. Med så mange mennesker som deaktiverer informasjonskapsler på enhetene sine, annonsører trengte en ny måte å spore enkeltkunder på. Mange av dem har henvendt seg til nettleserfingeravtrykk som et alternativ.

Dårlig grunn nr. 2: Ondsinnede nettsteder

Nettleserens fingeravtrykk er ressurskrevende for servere. De fleste nettsteder vil heller bruke en tradisjonell sporingsmetode. En studie viste faktisk at bare 0,4% av de 10 000 nettstedene som bruker nettleserens fingeravtrykk. De fleste av disse er økonomiske nettsteder.

Den samme studien fant også at flertallet av nettsteder som bruker fingeravtrykk er enten nettsider eller ondsinnede nettsteder. Med andre ord, det er mer sannsynlig at nettleseren din blir fingeravtrykt av nettkriminelle enn av et legitimt nettsted.

Slik kontrollerer du enhetene for fingeravtrykktrykk i nettleseren

Så hvordan vet du om nettleserens fingeravtrykk er unikt? Det er to hovedtjenester: AmIUnique og Electronic Frontier Foundations Panopticlick-tjeneste. Begge disse tjenestene er godt sett, men det er noen viktige forskjeller.

Panopticlick bruker bare de mest brukte fingeravtrykkmetodene. Disse inkluderer headers, nettleserversjon, tidssone, og andre metoder som er mindre ressurskrevende.

Amiunique bruker alle disse metodene. Imidlertid bruker de også WebGL og HTML lerrettegninger. I tillegg gir de global statistikk, slik at du kan se hvordan resultatene dine sammenlignes med alle andre brukere.

Husk at ingen av disse tjenestene er perfekte. De kan gi deg noen antall parkeringsplasser, men de har to begrensninger.

Først, det er spørsmålet om utvalgsstørrelse. Enkelt sagt, hvis ingen av brukerne deres deler fingeravtrykket i nettleseren din, kan du vise det som “unikt” selv om du ikke er det. Du er bare unik blant brukere av den aktuelle tjenesten.

Sekund, de har mye utdaterte data. I de fleste tilfeller er dette et ikke-problem, men det kan være villedende når det kommer til nettleserversjon og OS-versjon. Siden disse nettstedene har eksistert i mange år, og nettopp din nettleserversjon sannsynligvis bare har vært tilgjengelig i noen måneder, vil den sannsynligvis vises som sjelden, selv om den sannsynligvis er vanlig.

Hvordan beskytte mot fingeravtrykkavlesning

Så hvordan beskytter du deg mot fingeravtrykk av nettlesere? Det korte svaret er at det ikke er ett eneste forebyggende tiltak. Men det er flere metoder som, når de kombineres, kan tilby betydelig beskyttelse.

Bruk en VPN

Et VPN, eller virtuelt privat nettverk, er et verktøy som skaper en sikker forbindelse mellom datamaskinen din og VPN-serveren. Derfra kobler VPN-serveren seg til nettet.

En VPN, i seg selv, vil ikke helt forhindre fingeravtrykk av nettlesere. derimot, det kan skjule mye informasjon. Hvis du for eksempel kobler deg gjennom et VPN i en annen tidssone, vil informasjonen være annerledes.

Ikke alle VPN-er er like nyttige. For eksempel bør du unngå å bruke et gratis VPN. De fleste av disse er unngått svindel, og vil enten levere ekstra annonser eller stjele informasjonen din. En kvalitetsbetalt VPN vil koste noen få dollar, men du kan være trygg på at forbindelsen din er trygg og sikker.

Bruk Anti-Malware

malware-angrepTil å begynne med, alle bør bruke anti-malware eller antivirusbeskyttelse. Det er bare sunn fornuft. Ikke bare kan anti-malware-beskyttelse beskytte deg mot ekle datamaskinfeil, de kan også bidra til å skjule fingeravtrykket i nettleseren din.

Vær oppmerksom på at den innebygde virusbeskyttelsen ikke kommer til å kutte sennepten. Produkter som Malwarebytes og HitmanPro vil gi det beskyttelsesnivået du trenger, og forhindrer installasjon av skadelig programvare som er avhengig av nettleserens fingeravtrykk.

Det er viktig å huske at programvare mot malware blir oppdatert for å følge med de siste truslene på nettet. Sørg for å gjøre det aktiver automatisk oppdateringer for å sikre at beskyttelsen din er oppdatert.

Deaktiver JavaScript

Deaktivering av JavaScript er en effektiv måte å skjule nettleseren fra å være fingeravtrykk på. Årsaken er at uten JavaScript aktivert, nettsteder kan ikke oppdage hvilke plugins og skrifter du har installert. Siden denne informasjonen er en viktig del av fingeravtrykket ditt, er det lurt å forhindre nettsteder i å se den.

hvordan du deaktiverer JavaScript

Når det er sagt, mange nettsteder krever JavaScript for å fungere effektivt, slik at du kanskje kaster babyen ut med badevannet. Men hva om du kunne få det beste fra begge verdener?

En løsning er å bruke et verktøy som NoScript. NoScript vil blokkere JavaScript på alle nettsteder som standard, men lar deg aktivere det for nettstedene du virkelig vil bruke. Ulempen er at dette må gjøres manuelt, så det krever litt arbeid for å bli brukt effektivt.

Bruk inkognitomodus

Mange nettlesere har en “inkognitomodus” som tilslører mange nettleserdetaljer. I hovedsak, hva dette gjør er å sette overskrifter og nettleserprofil til forhåndsinnstilte valg. Fordi alle nettlesere i inkognitomodus ser like ut, må nettsteder stole på maskinvaredata for å prøve å fingeravtrykk deg.

krom-inkognito-how-to

Inkognito-modus støttes på Safari, FireFox, Chrome og flere andre nettlesere. Bruk den mens du surfer, og Du vil bli betydelig vanskeligere å spore.

Bruk Tor-nettleseren

TOR nettleserTor Browser er et prosjekt som er designet for å fremme maksimal personvern. I stedet for å koble deg direkte til et nettsted, kobler du gjennom en Tor-node, som er en annen Tor-bruker. Forbindelsen din blir ført gjennom flere noder for å skjule identiteten din.

For å maskere nettleserens fingeravtrykk ytterligere, standardiserer Tor Browser flere aspekter av nettleseren. For eksempel begrenser det skriftene til noen få utvalgte alternativer, og det tillater ikke rendering av HTML-lerret med mindre du spesifikt godkjenner det hver gang. Det blokkerer også JavaScript.

Ulempen med Tor-nettleseren er at den pleier å være treg. Dette er fordi forbindelsen din blir dirigert gjennom flere andre noder. Med andre ord, det er en ikke-startpakke for å se på videoer. Men for å lese ren tekst, er det et solid alternativ.

Andre nettleseralternativer

Så, hva gjør du hvis du ikke vil takle Tors lave hastigheter? Heldigvis er det noen få alternativer hvis du ønsker et annet valg.

For brukere av Windows og Android

I den første Firefox-utgivelsen i 2020 introduserte Mozilla fingeravtrykkblokkering. Det gjør dette ved å blokkere forespørsler fra nettsteder og selskaper som er kjent for å delta i nettleserens fingeravtrykk.

Som standard er denne funksjonen slått av, siden den kan forhindre at noen nettsteder lastes riktig. Med det sagt, kan du aktivere det på Firefox’s Privacy and Security-side. Mozilla jobber med å aktivere blokkering av fingeravtrykk som standard, men de har ikke kunngjort en utgivelsesdato for denne funksjonen.

I år kunngjorde Google også at de vil introdusere fingeravtrykkblokkering i Chrome. Ingen utgivelsesdato er imidlertid kunngjort. Når det er sagt, kan du få et visst mål av beskyttelse for Android-enheten din ved å bruke en Android-kompatibel VPN.

For Apple-brukere

Fingeravtrykkbeskyttelse har blitt brukt i Apples Safari-nettleser siden i fjor. Hvis du kjører den nyeste versjonen av iOS, vil fingeravtrykkbeskyttelse gjøre det automatisk aktiveres. Dette alternativet er bare tilgjengelig på iOS-enheter, så PC-brukere vil trenge et annet alternativ.

Safaris beskyttelse mot fingeravtrykk fungerer ved å bare dele informasjonen som et nettsted trenger å kjøre. Dette er ikke 100% effektivt, avhengig av hva nettstedet påstår å trenge. Men det kan beskytte deg mot dårlig fingeravtrykk, mens du fremdeles gir mulighet for ønsket fingeravtrykk, for eksempel din bankside.

For å få bedre beskyttelse, sørg for å bruke en iOS VPN som vil skjule annen informasjon, for eksempel tidssonen din.

Nettlesertillegg

Det er andre måter å forhindre fingeravtrykk også. For Chrome-brukere kan du gjøre det last ned Disconnect, som deaktiverer automatisk sporing. På noen nettsteder, spesielt shoppingnettsteder, kan det føre til problemer. Men du kan deaktivere den midlertidig ved å klikke på en knapp.

Firefox-brukere kan installere Canvas Fingerprint Defender. Dette er litt mer omfattende enn Firefoxs innebygde anti-fingeravtrykkverktøy. I likhet med Defender, har det imidlertid også vært kjent å forårsake problemer på noen nettsteder.

Bruk alternativet “Ikke spor”

Ikke spor er en forespørsel som kan legges inn i toppteksten til nettleseren. Det er akkurat slik det høres ut: det ber om at nettsteder ikke sporer deg. Fordi det er en del av overskriften din, ikke en informasjonskapsel, vil den forbli på plass selv om du tømmer informasjonskapslene dine.

De fleste nettlesere, og alle de store nettleserne, støtter tittelen Ikke spor. Åpne nettleserens innstillinger og se om den er aktivert. Når denne overskriften er aktivert, kan du be annonseblokkeren din godta annonser fra nettsteder som respekterer overskriften Ikke sporer.

ikke spore krom

De fleste nettsteder ignorerer Do Not Track-overskriften, som er uheldig. Så hvordan hjelper dette? På kort sikt gjør det ikke det. Det lar deg imidlertid støtte nettsteder som respekterer personvernet ditt, mens du fremdeles blokkerer annonser på nettsteder som sporer deg.

På lang sikt, hvis nok folk bruker alternativet Ikke spor, vil nettsteder se fordelene med å respektere det. Å tilby denne typen økonomiske insentiver er den beste måten å få online-annonsører til å endre sine måter.

Konklusjon

Som du ser er fingeravtrykk av nettlesere et komplekst problem. Til å begynne med har det mange gunstige sikkerhetsapplikasjoner. Med andre ord, hvis du fullstendig kan forhindre det i alle tilfeller, ville du ikke vil. På den annen side tillater fingeravtrykk av nettlesere invasiv annonsesporing, så vel som sporing av malware-nettsteder.

For den personvernbevisste personen er løsningen å selektivt aktivere sporing på bank- og e-handelsnettsteder. For alle andre applikasjoner er det best å bruke en rekke tiltak vi skisserte for å forhindre fingeravtrykk.

Legg til din egen anmeldelse:

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map