Slik bruker Facebook og Google dataene dine

Etter hvert som verdensweben har modnet de siste to tiårene, har to titaner fra industrien dukket opp som dominerende krefter på nettet. Opprinnelseshistoriene til Google og Facebook er godt kjent. Googles første søkemotor startet i 1996 som et forskningsprosjekt på Stanford. Facebooks sosiale nettverk ble lansert i 2004 som Mark Zuckerbergs sideprosjekt på Harvard.


Da disse to selskapene har blitt offentlig på aksjemarkedet og nådd brukere i hvert land og på hvert kontinent, har de blitt tvunget til å bli mer enn bare et hendig internettverktøy. De er nå fullverdige selskaper som samhandle med mer data enn noen noen gang har forestilt seg.

Men hva gjør Facebook og Google nøyaktig med petabytene til informasjon som strømmer gjennom serverne på daglig basis? Det finnes mange svar på det spørsmålet, og vi vil utforske dem alle i denne artikkelen.

Reklame

Som nevnt er Google og Facebook begge børsnoterte selskaper på aksjemarkedet og forventes derfor å vise vekst og lønnsomhet for investorer og aksjonærer. Som mange digitale selskaper som har tilgang til generelle forbrukere av internett, de er avhengige av å annonsere som den viktigste inntektsformen.

Når du registrerer deg for en ny konto på et sosialt nettverk eller et annet nettsted og ikke trenger å betale et gebyr eller et abonnement, bør du som hovedregel forvente å se mye reklame. I hovedsak er din atferd på nettstedet og dataene som samles inn verdifulle eiendeler for selskapet.

hvordan fungerer reklame

Online-annonsering har fått et negativt rykte, men konseptet bak er ikke ond i naturen. For en søkemotor som Google er ideen å vise annonser ved siden av søkeresultatene dine i håp om å tiltrekke deg et produkt relatert til spørringen. Det samme er tilfelle for sosiale nettverk som Facebook: de tar sikte på å vise relevante annonser basert på historikken din av interesser og liker.

Utenfor selskaper by på eiendommer på skjermen for å vinne retten til å vise sine egne annonser, vanligvis basert på nøkkelord. Sosiale nettverk er i stand til å belaste annonsører mer penger når de bruker et målrettet system, i stedet for bare å vise et generisk sett med annonser til alle brukere. Dette er grunnen til at annonsører ofte bruker mer penger på nettkampanjer enn de normalt ville gjort med aviser eller andre utskriftsformater.

Uten å spore din oppførsel og aktivitet på deres nettsteder og applikasjoner, ville Google og Facebook ikke kunne vise relevante annonser i systemet deres. I henhold til personvernreglene deres sier begge selskaper at brukerdata aldri deles direkte med tredjeparter. Heller, systemet administreres fullstendig gjennom interne algoritmer for å matche annonsører med relevante brukere.

Hvis du er ivrig etter å være mer anonym når du bruker Google og Facebook, mens du fremdeles har en konto på hver plattform, bør du se nærmere på virtuelle private nettverksklienter (VPN). En VPN oppretter en sikker tunnel fra hjemme- eller kontornettverket til det åpne internett, med all data sendt fra en kryptert kanal.

Ikke bare hjelper en flott VPN med å beskytte deg mot hackere og nettkriminelle, men det gjør deg også vanskeligere å spore på nettet. En VPN-klient utsteder en ny IP-adresse hver gang du starter en forbindelse. Google og Facebook vil fortsatt kunne spore aktiviteten din mens du er logget på, men de vil ha vanskeligere med å identifisere den geografiske plasseringen din. Sjekk ut vår anmeldelse av NordVPN eller Surfshark for en rask titt på hvor kraftige disse tjenestene kan være.

Brukeropplevelse og produktutvikling

Både Google og Facebook har som mål å levere en personlig opplevelse til hver bruker. Det er grunnen til at når du kjører et nytt Google-søk mens du er logget inn, vil nettstedet huske søkehistorikken din og hvilke nettsteder du har klikket på tidligere. Det samme gjør Facebook, ettersom brukernes tidslinjer er fylt med innhold som de tidligere har likt eller fulgt.

Alle nettsteder er avhengige av et nettverk av back-end-databaser for å lagre kritisk informasjon om brukere tilgang til frontend. Bedrifter som Google og Facebook er avhengige av at disse dataene gir en positiv brukeropplevelse som er tilpasset hver enkelt bruker.

henvisningstrafikk av google vs facebook

Gitt at deres nettsteder og applikasjoner har milliarder av brukere over hele verden, er det ingen mulig måte for Google eller Facebook å holde kontakt med hver person og kartlegge deres meninger. I stedet, selskaper høster og analyserer brukerdata de samler for å få en bedre forståelse av hva som fungerer og hva som ikke fungerer innenfor deres produkttilbud.

Ved å spore bruken i Gmail-verktøyet kunne Google for eksempel bestemme at en stor prosentdel av brukerne glemte å legge ved dokumenter til utgående e-post og deretter måtte sende en oppfølgingsmelding. For å hjelpe, distribuerte Google en ny Gmail-funksjon som ville skanne utgående meldinger for omtale av et vedlegg og deretter minne brukeren om å inkludere filen før han klikker på send-knappen.

Facebook utnytter også brukerdata for å hjelpe deg med produktvedtak. Etter hvert som selskapet vokste oppdaget det at brukere stolte på mobilapplikasjonens postboksfunksjon som et tekstmeldingsverktøy. For å gi en bedre brukeropplevelse bestemte Facebook seg for å endre funksjonaliteten til en dedikert app kalt budbringer.

Kontointegrasjon

Etter hvert som Google og Facebook har vokst, har de utvidet seg langt utover de opprinnelige produktintensjonene sine. Google er mye mer enn bare en søkemotor, med dedikerte verktøy for e-post, videostreaming, netthosting og kartlegging. Det samme er tilfelle for Facebook, ettersom det har beveget seg utover bare ett sosialt nettverk og nå eier apper som Instagram, mens de også utvikler sin egen maskinvare.

Internett-brukere har forventet at nettet skal være raskt og enkelt å bruke. Det betyr at de vil redusere antall kontoer og passord de må huske på daglig. Google og Facebook bruker begge datasystemene sine til gjøre internett mer praktisk for brukerne.

Login-skjermen

Når du er logget inn på en datamaskin eller mobil enhet på Google eller Facebook, vil legitimasjonsopplysningene dine automatisk fungere på ethvert produkt i deres pakke med verktøy. Når du surfer på nettet og snubler over andre nettsteder eller apper, vil du ofte oppdage at du kan logge deg på dem ved å bruke en Google- eller Facebook-konto i stedet for å opprette helt nye legitimasjonsbeskrivelser. Noen brukere vil imidlertid foretrekke å bruke et sikkert passordbehandlingsverktøy for å håndtere alle legitimasjonene.

Når barna dine er gamle nok til å registrere seg på Google eller Facebook, som vanligvis er 13 år, kan det være best for deres online beskyttelse å kontrollere hvor de får lov til å bruke disse legitimasjonene. Hvis de får lov til å spre kontoene sine til andre steder på nettet, kan det gjøre dem mer sårbare for angrep eller mobbing.

Regjeringsforespørsler

Når du registrerer deg for en konto hos Google eller Facebook, godtar du det et visst nivå av risiko. Brukernavnet ditt er bundet til hver handling og klikk du utfører på disse nettstedene, og du må huske på at selskapene som eier back-end-systemene når som helst kan få tilgang til denne informasjonen..

Hvor denne bekymringen virkelig spiller inn er med nasjonale myndigheter. Mange utviklede nasjoner, inkludert USA, Australia og Canada, har lovgivning på plass for å diktere når et statlig organ kan beslaglegge data fra et internettselskap. I de fleste tilfeller må forespørselen komme fra et spørsmål om nasjonal sikkerhet.

For eksempel, hvis en regjering mener at en mistenkt terroristgruppe er blitt kommunisert over en kanal som eies av Google eller Facebook, kan de sende en forespørsel til selskapet om å snu poster fra en bestemt bruker, tidsramme eller rekke IP-adresser. Selskapet trenger ikke varsle deg hvis informasjonen din er inkludert i det de samler inn.

prisme samling detaljer

Men er det de eneste tilfellene der myndighetene kan få tilgang til store nettsteder som Google eller Facebook? Basert på avsløringene som Edward Snowden avdekket i 2013, er det veldig sannsynlig at store regjeringer og internasjonale institusjoner har tilgang til bakdører til systemer med det formål å overvåke mistenkelig aktivitet.

At denne typen bakdører eksisterer, er bekymringsfullt, fordi det betyr at det er større sannsynlighet for at hackere kan være i stand til å infiltrere systemene bak seg. Det er en av grunnene til at online personvern har blitt et så varmt tema de siste årene.

Datavitenskap

Big data-konseptet har eksistert i den største delen av et tiår. Det grunnleggende argumentet er at selskaper bør lagre så mye informasjon som mulig fordi med mer data kommer bedre analyse og mer informert beslutningstaking. Ikke bare det, men big data viser seg faktisk å være i stand til å skyve nye teknologier fremover.

Google og Facebook er begge sterkt involvert i maskinlæringsbevegelsen, der selskaper prøver å lære programvare for å identifisere mønstre og trender på tvers av store datasett. Målet er å utvikle algoritmer som forbedrer seg over tid og fortsetter å utvikle seg, til slutt å bygge mot en fremtid der kunstig virkelighet er mulig.

store anskaffelser av kunstig intelligens

For eksempel er Googles liste over foreslåtte søkeresultater bygd på en big data-motor. Deres maskinlæringsalgoritmer analyserer kontinuerlig de nye spørsmålene som kjøres hvert sekund, og utdataene er en omfattende forståelse av hva som trender over hele verden og hvordan samfunnets atferd forandrer seg.

For Facebook har maskinlæring kommet i spill med deres fremskritt innen ansiktsgjenkjenningsteknologi. Siden de tidlige dagene av det sosiale nettverket, har brukerne elsket fotolagring og delingsfunksjonalitet. Og hver gang en bruker lastet opp et nytt bilde eller et album, ble de alltid bedt om å merke enkeltpersoner med navnet sitt.

Takket være maskinlæringsalgoritmer kan Facebooks system nå faktisk identifisere spesifikke ansikter i nye bilder uten at du trenger å gi noe informasjon i det hele tatt. Funksjoner som disse er ikke alltid nøyaktige eller riktige, men de gjør det representerer et imponerende fremskritt i hva teknologi er i stand til å gjøre i fremtiden.

Bunnlinjen

Måten disse to husholdnings-teknisk gigantene bruker dataene på, forbløffer sannsynligvis og gjør deg nervøs på samme tid. Realiteten er at hver gang du går online, dataene dine blir samlet inn, lagret og analysert på flere måter enn du ønsker å vite.

Sjangeren er allerede ute av flasken. Med mindre du bestemmer deg for å gå helt offline eller at den nyutviklede blockchain-teknologien til slutt lar oss ta tilbake kontrollen over dataene våre, forventer, for bedre og verre, vil Facebook og Google fortsette å lage vår informasjon midtpunktproduktet som fører til fortjeneste.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me