Vejledning til IPv6 vs. IPv4: Grundlæggende sammenligning

Medmindre du er en teknisk geek, fejrede du sandsynligvis ikke den 8. juni 2011. Den lykkelige dato var Verdens IPv6-dag. Det var sandsynligvis ikke markeret i rød i din kalender, og du vidste sandsynligvis ikke engang, at det skete.


De fleste mennesker ved ikke, hvad IPv6 er, eller endda hvad dens forgænger, IPv4, er. Virkeligheden er, at begge disse ting påvirker alles liv fordi de er en stor del af hvad der gør Internettet funktionelt.

Hvad er IPv4?

Ipv4-adresseInternetprotokol version 4 eller IPv4, som det ofte kaldes, er den teknologi, der er gør det muligt for enheder at oprette forbindelse til Internettet. Denne fjerde version af internetprotokol findes siden 1983, og den tjente os godt. IPv4 er stadig operationel og fortsætter med at drive det meste af Internettet.

Det gør dette via IP-adressen, som enhver internet-tilsluttet enhed har. Desktops, laptops, tablets, smartphones, spilkonsoller, køleskabe og andet digitalt tilbehør kan tildeles IP-adresser. Hver gang den internetforbundne enhed går ud på Internettet for at lede efter noget, forbindes den med en anden enhed, der har en IP-adresse.

IP-adresser er, hvordan folk kan komme dit sted, de ønsker at gå online.

32-bit adresser

Hver IPv4-aktiveret enhed har en 32-bit IP-adresse. Et typisk eksempel kan se ud som 191.148.205.315 eller 99.48.227.227. Dette system indeholder omkring 4,3 millioner adresser.

Det ser ud som et betydeligt antal, og det er det.

Ikke desto mindre løber IPv4 ud af de tilgængelige adresser.

Denne mangel kan delvis tilskrives det faktum, at et så utrolig antal enheder nu har forbindelse til Internettet. Hver husstand med et bredbåndsabonnement, hver smartphone og hver computer har brug for en IP-adresse. Mere betydningsfulde apparater og biler er nu i stand til internet.

hvordan ip-adresse fungerer

Det er ikke den eneste faktor, der tegner sig for manglen på IPv4-adresser. Mange virksomheder ejer tusinder eller endda millioner af IPv4-adresser. I 1980’erne var der en udbredt praksis med at tildele millioner af IP-adresser til store organisationer.

Ofte blev de tildelt langt flere adresser, end de nogensinde kunne bruge.

Konsekvensen er, at der er millioner af ejede men ubrugte IPv4-adresser derude der er går til spilde. Der har været en bevægelse i de senere år med det formål at genvinde disse IP-adresser, men ankomsten af ​​IPv6 gør denne indsats rimelig forældet.

Hvad er IPv6?

Ligesom IPv4 har Internet Protocol version 6 eksisteret i flere år. Arbejdet med at skabe det sluttede i 1998, men skiftet fra IPv4 til IPv6 er sket med glatte langsomhed. Den officielle lancering af IPv6 var i 2011 med World IPv6 Day. Siden da, Internetmyndigheder har arbejdet hårdt med at implementere det nye system.

ipv6 forklaret

128-bit IP-adresser

Mens IPv4 brugte 32-bit IP-adresser, bruger den nyere internetprotokol 128-bit adresser. I stedet for en uheldige 4,3 milliarder IP-adresser, tilbyder IPv6 3,4 X 10 til den 38. magt eller 340 undecillion-adresser.

Det er et enormt antal. En almindelig 128-bit IP-adresse kan se sådan ud:

2001: 0db8: 85a3: 0000: 0000: 8a2e: 0370: 7334

Det er en langt længere og mere kompleks adresse, end vi havde under IPv4-systemet. Denne kompleksitet betyder ikke kun det vi løber tør for IP-adresser snart men også at hver enhed nu har potentialet til at have en unik IP-adresse.

En unik IP-adresse til hver enhed

Under IPv4-systemet, ikke hver internet-tilsluttet enhed havde en unik adresse. I stedet blev routerne tildelt en enkelt adresse. Individuelle enheder, der har forbindelse til internettet via disse routere, havde ikke nødvendigvis en unik IP-adresse. Routeren modtager dataanmodninger, som derefter sendes videre til modtagerens IP-adresse derfra.

Det ser ud til, at det ikke burde fungere.

Når alt kommer til alt, hvis din hjemmeadresse er identisk med en andens hjemmeadresse, ville du ikke altid ende med deres mail og vice versa?

Systemet fungerede på grund af noget, der hedder Network Address Translation, eller NAT.

privat vs offentlig ip

NAT har været nyttigt, da det gør det muligt for en netværksenhed som en firewall at tildele en offentlig adresse til en computer eller endda en hel gruppe af dem, der opererer i et privat netværk. NAT er blevet brugt af organisationer til at begrænse, hvor mange åbne IP-adresser der er i funktion.

Denne type brug er vigtig med hensyn til økonomi og sikkerhed. Det facit er det NAT fungerer som en agent mellem offentlig internet og et privat netværk.hvordan fungerer nat

Du bruger sandsynligvis det lige nu.

uheldigvis, NAT har ulemper. Det giver ingen yderligere sikkerhed, og det kan endda gøre nogle protokoller ikke i stand til at beskytte visse enheder. NAT også skal bruge nogle af din enheds ressourcer at fungere, hvilket kan være til skade.

Med IPv6 er der ikke behov for NAT, fordi der er så mange IP-adresser, der er tilgængelige under IPv6. Systemer, der opererer med IPv6, kan have en unik IP-adresse til enhver enhed, så det er der ikke nødvendigt at arbejde gennem en router.

Andre fordele ved IPv6

IPv6 er mere effektivt end IPv4. Datapakkehoveder er forenklet, og routingfunktionaliteten er langt mere strømlinet. Der er også mere støtte til peer-to-peer-netværk.fordelene ved ipv6

De fleste rang-and-file internetbrugere ser dog ikke noget enormt spring fremad i funktionalitet med skift til IPv6. Det skyldes, at de fleste af ændringerne finder sted bag kulisserne og langsomt.

Husk, at det meste af internettet stadig fungerer på IPv4-systemet. Ændringen til IPv6 er trinvis. Efterhånden som flere enheder og mere af Internettet skifter til den nye protokol, vil du se en mere effektiv overførsel af data, dog vil dette ske gradvist.

Hvor IPv6 står nu

ipv64-brugere efter landDu kunne måske forvente, at en teknologi, der blev afsluttet i 1998, bliver forældet i øjeblikket, men virkeligheden med IPv6 er at det er lige startet. Kun en mindre del af Internettet har gennemgået konvertering til IPv6-funktionalitet.

Fra maj 2017 var der kun 37 lande verden over, der havde mere end fem procent af deres webtrafik gennem IPv6. Syv stater havde 15 procent af deres webtrafik sendt via IPv6.

Hvis IPv6 repræsenterer et teknologisk spring fremad, hvorfor implementeres den da ikke mere? Det korte svar er, at det koster en hel del penge at gøre det.

Ny hardware og serversoftware er påkrævet for at foretage konverteringen.

Det er også værd at bemærke, at der findes ingen bagudkompatibilitet med IPv4. Et websted, der ønsker at byde folk velkommen, der bruger enten IPv4 eller IPv6, skal have to versioner, en for hver protokol.

Ikke desto mindre vinder IPv6 popularitet. Størstedelen af ​​nye routere og operativsystemer, der er tilgængelige i dag, tilbyder support og kompatibilitet til IPv6. Nogle af de mest populære og udbredte internetudbydere distribuerer tilsvarende en række IPv6-funktioner.

At skifte

Er det tid for dig at begynde at bruge IPv6?

Det kan være, at du allerede er, selvom dette er relativt usandsynligt. Hvis din internetudbyder tilbyder IPv6, er det en god ide at bruge den.

Hvis du ikke er sikker på, om du allerede bruger IPv6 eller ej, kan du besøge www.test-ipv6.com for at finde ud af det. De, der i øjeblikket bruger IPv4, vil se en skærm, der ser sådan ud:

ipv6-tilslutningstest

Hvis du ser denne skærm og vil prøve at slå IPv6-kapaciteter til, afhænger din evne til at gøre dette både af din router og din internetudbyder.

Indtast nøgleordene “[producent af router] ipv6 [din ISP] i din foretrukne søgemaskine.” Det kan også være tilrådeligt at opgradere til DD-WRT til din routers firmware. Denne ændring skulle skabe overgangen mindre kompliceret.

Adgang til IPv6-websteder

Du kan få adgang til IPv6-websteder gennem to forskellige mekanismer. Den første af disse er en overgangsmekanisme. I øjeblikket mest populære af disse er 6to4. Denne teknologi lukker IPv6-data med IPv4-kommunikation, så du kan se de nyere versioner af websteder med den ældre protokol.

Den anden mekanisme involverer en oprindelig forbindelse. Denne type forbindelse giver dig mulighed for at omgå overgangen, så du kan foretage den fulde skifte til IPv6. Vælg native IPv6, hvis din router giver dig denne mulighed.

Brug af VPN’er med IPv6

Mange VPN’er er endnu ikke parate til at håndtere IPv6-trafik. Denne mangel betyder det der er en fare at enhver IPv6-trafik dirigeres gennem din internetudbyder i stedet for din VPN, så du bliver udsat. Hvis du nogensinde har hørt om en IPv6-lækage, var dette genstand for diskussion.

disable-IPv6

Inden du vælger en VPN, skal du sørge for, at du læser VPN-anmeldelser for at se, hvilke udbydere der tilbyder IPv6-lækebeskyttelse samt dem, der yder support til IPv6-trafik. Et par af Canadas topvalg, der har IPv6-lækagebeskyttelse, er Surfshark og NordVPN.

Alternativt kan nogle af de bedste VPN-tjenester anbefale, at du ikke bruger IPv6, hvis du vil være fuldt beskyttet og privat. Denne anmodning kan være en helt rimelig, især da IPv6 ikke er bredt tilgængelig lige nu. Det kan du forvente flere VPN’er bliver IPv6-kompatible i fremtiden.

Kilder:

 • https://searchnetworking.techtarget.com/definition/IPv6-Internet-Protocol-Version-6 
 • https://www.webopedia.com/DidYouKnow/Internet/ipv6_ipv4_difference.html
 • https://www.ipv6.com/general/ipv6-the-next-generation-internet/
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map