VPN-protokoller – forskellige typer sammenlignet

Efterhånden som flere canadiere forstår behovet for at beskytte deres online privatliv og sikkerhed med en VPN, bliver de mere sofistikerede med hensyn til de egenskaber, de leder efter i en velrenommeret VPN.


Risikoen for datahacks og identitetstyveri, hvilket er stigende, demonstrerer behovet for en VPN.

Antal identitetstyveri og stjålet beløb

En af de mest kritiske funktioner, som det giver mening at overveje, er protokollerne, som VPN-udbyderen stiller til rådighed for brugerne.

Hvad er VPN-protokoller? De fleste mennesker, der er ude af tanken, synes, at dette er et utroligt teknisk udtryk, der kan have lille indflydelse på deres browseroplevelse. Virkeligheden er, at den protokol, der bruges af din VPN, kan lave en væsentlig forskel, for så vidt du er virkelig sikker og sikker når du er online.

Lad os se nærmere på, hvad VPN-protokoller er, og hvordan de påvirker din online oplevelse. Derefter undersøger vi de mest almindelige protokoller, der er tilgængelige i dag, så du kan tage en klog beslutning.

Hvad er VPN-protokoller?

En VPN opretter i det væsentlige en tunnel mellem din computer og Internettet. Inden for denne tunnel er du beskyttet mod DNS-lækager. Din ægte IP-adresse er fuldt beskyttet; VPN-tunnelen maskerer den med serverens IP-adresse, hvilket væsentligt gør dig usynlig. Det får det til at se ud som om du gennemser fra et andet sted end din faktiske placering.

Flere metoder til etablering af en VPN-tunnel er tilgængelige. Nogle af disse har eksisteret i mange år og betragtes ikke længere som særlig sikre. Andre er helt nye og tilbyder den absolut bedste tilgængelige sikkerhed.

hvordan-en-VPN-værker

Når du tilmelder dig en VPN, får du muligvis præsenteret en række VPN-protokoller, som du kan vælge fra. Hvordan ved du, om en af ​​dem er en ældre protokol med mindre robuste sikkerhedsfunktioner? Mere vigtigt er, hvordan identificerer du den, der giver dig den absolut bedste beskyttelse, uanset hvad du gør online?

De fleste VPN-udbydere tilbyder et valg mellem PPTP, SSTP, L2TP / IPSec, WireGuard, SoftEther, IKEv2 / IPSEC og OpenVPN protokoller. Efter at have læst en beskrivelse af hver, vil du være i stand til at træffe et informeret valg om, hvilken protokol der passer til dine formål.

PPTP-protokol

Udviklet af Microsoft, Point-to-Point Tunneling Protocol eller PPTP, er en af ​​de tidligste VPN-protokoller, men den er stadig i brug, selvom den er blevet mere og mere sjælden. Ikke desto mindre gør visse VPN’er, der er fast besluttet på at tilbyde deres brugere det største antal muligheder, det stadig tilgængeligt.

Selvom PPTP muligvis er tilgængelig, anbefales det ikke til regelmæssig brug af sikkerhedseksperter i dag, da det er fyldt med sikkerhedssårbarheder, der godt kan give dig udsat, lige når du mest har brug for beskyttelsen af ​​din VPN mest.

Til sin fordel er PPTP kompatibel og tilgængelig i alle versioner af Windows. De fleste andre operativsystemer kan også køre det. Dataoverførselshastighederne er relativt hurtige med PPTP. Hvis forbindelsen dog falder, kan det være vanskeligt at oprette forbindelse igen.

Hvis det er vigtigt at holde dine online aktiviteter strengt private og anonyme og lad os se det, det er derfor, du bruger en VPN i første omgang, skal du ikke vælge at bruge PPTP. På den anden side, hvis dit mål er at være i stand til at streame indhold på Netflix fra et andet geografisk område, så er PPTP måske bare tilstrækkelig til dine formål takket være relativt gode hastigheder.

Ikke desto mindre gør det ikke til din standardprotokol. Dette kan ske efterlader dig sårbar over for hacking, malware og spionage fra tredjepart.

SSTP protokol

Secure Socket Tunneling Protocol er et andet produkt fra Microsoft. I modsætning til mange andre VPN-protokoller er den kun kompatibel med enheder, der kører Windows. Dette betyder, at det ikke er blandt de mest anvendte protokoller. Ikke desto mindre er det ikke plaget med kendte sikkerhedsproblemer, som PPTP er.

SSTP er afhængig af Secure Socket Layer, eller SSL, protokol til at flytte onlinetrafik. Mennesker, der beskæftiger sig med alvorlige netværksbegrænsninger, såsom dem, der pålægges i totalitære stater som Kina, kan opleve, at dette er en betydelig fordel.

Brugere, der står over for et kontrollerende regeringsregime, eller som finder ud af, at andre VPN-protokoller rutinemæssigt er blokeret på deres system, kan opleve, at SSTP er en helt acceptabel løsning. Det er stabilt, forholdsvis hurtigt og relativt sikkert. Det giver også VPN-brugere mulighed for at fjerne blokering af websteder og andet lignende begrænset indhold. Desværre er der kun et par VPN-udbydere, der faktisk understøtter SSTP.

Hvis du har adgang til en overlegen protokol som OpenVPN, er det dog klogt at vælge den i stedet for SSTP.

WireGuard protokol

WireGuard er en relativt ny protokol, som udviklere stadig eksperimenterer med. Fordi det er i de tidlige stadier af udviklingen, er WireGuard endnu ikke revideret af en tredjepart. Derudover har fortalere for privatlivets fred bekymringer med hensyn til, om brugen af ​​WireGuard vil kræve logfiler eller ej. Disse bekymringer kan være for tiden i øjeblikket, da så få VPN-udbydere faktisk gør WireGuard til en mulighed.

Faktisk gør mange af VPN’erne, der stiller WireGuard til rådighed, på et testbasis, hvilket betyder, at brugerne i det væsentlige hjælper med udviklingsprocessen. Dette betyder, at der kan være sikkerhedsproblemer, så det er ikke klogt at bruge WireGuard, når du laver noget virkelig følsomt.

WireGuard udvikles med håb om, at det vil tilbyde overlegen hastighed, ydeevne og sikkerhed sammenlignet med de andre tilgængelige VPN-protokoller. Det annonceres som en bedre mulighed med hensyn til batteriforbrug, og brugere af mobile enheder kan måske elske, at WireGuard lover muligheden for at flytte fra en netværksgrænseflade til en anden uden at miste forbindelsen.

WireGuard kan ikke anbefales helhjertet på dette tidspunkt, fordi det er stadig under udvikleret. Ikke desto mindre, hvis den en dag kan levere sine løfter med hensyn til hastighed, ydeevne og sikkerhed, vil det bestemt være en værdig efterfølger af OpenVPN.

SoftEther protokol

SoftEther er en af ​​de få, nyere VPN-protokoller, der begynder at give OpenVPN-protokollen et løb for sine penge. Det var et projekt udviklet af studerende ved University of Tsukuba, men det er blevet en meget brugt VPN-protokol i de senere år.

SoftEther er open source-teknologi, ligesom OpenVPN. Dette betyder, at det er blevet testet, revideret og udviklet af eksperter over hele verden. Advokater værdsætter, at SoftEther arbejder på et væld af operativsystemer, selv nogle, der ikke betjenes af mange andre protokoller.

Disse operativsystemer inkluderer de sædvanlige som Mac, Windows og Android, men inkluderer også Linux, Solaris og FreeBSD.

SoftEther er endda kompatibel med andre VPN-protokoller som OpenVPN, L2TP / IPSec og andre. Brugere opsætter ofte SoftEther på deres operativsystem og bruger samtidig en anden VPN-protokol, hvilket betyder, at de er beskyttet, uanset hvad der sker. Da det er så utroligt fleksibelt, bliver SoftEther hurtigt populære.

Denne VPN-protokol er i stand til at omgå de fleste firewalls, og den er bestemt hurtig. Du behøver dog ikke bekymre dig om, at du ofrer sikkerhed for hastighed. SoftEther bruger AES 256-bit-kryptering, som også bruges af store regerings- og militærbureauer.

Forskellige VPN-protokoller

Alligevel er SoftEther ikke uden fejl. Det er temmelig ny teknologi, så det er ikke blevet så omfattende testet som OpenVPN-protokollen. Derudover er det ikke tilgængeligt på mange VPN’er. Dette er stadig et alternativ at se ud i fremtiden.

IKEv2 / IPSec protokol

Internet Key Exchange version 2, eller IKEv2, er et fælles projekt af Microsoft og Cisco. IKEv2 er dybest set en tunnelprotokol. For at gøre det særligt sikkert er det parret med Internet Protocol Security eller IPSec. Denne teknologi krypterer og autentificerer datapakker, der sendes via et IP-netværk.

Internet Engineering Task Force udviklede IPSec for at have oprindelig kompatibilitet med en lang række operativsystemer. Derfor er det ikke nødvendigt at have en tredjepartsapp til at køre IPSec, som det er med OpenVPN og andre protokoller.

IKE-teknologien har eksisteret siden 1998. Den nuværende, anden version blev introduceret i 2005. Sammenligning af IKEv2 med andre VPN-protokoller afslører, at den kan tilbyde fordele for brugerne, så vidt det er muligt at etablere en forbindelse, dens hastighed, stabilitet og sikkerhed. Native support til IKEv2 findes på enheder, der kører Mac OS 10.11 eller nyere, Windows 7 eller nyere, iOS, Android og Blackberry.

Nogle talsmænd for beskyttelse af personlige oplysninger, der bekymrer sig om cybersikkerhedsrisici er bekymrede over IKE-teknologi, fordi det er lukket kildesoftware. Dette betyder, at det blev udviklet af Microsoft og Cisco uden input fra uafhængige udviklere.

Sikkerhedseksperter er bekymrede over, at dette betyder, at IKEv2 kan have sårbarheder, som udviklerne ikke har opdaget. Teknologien har imidlertid eksisteret længe nok til at tredjeparter har oprettet open source-versioner. Nogle af disse uafhængige versioner tilbyder muligvis endnu mere robust sikkerhed end originalen.

IKEv2 / IPSec er en anbefalet VPN-protokol, men OpenVPN betragtes generelt som overlegen.

L2TP / IPSec protokol

Ligesom IKEv2 er Layer 2 Tunneling Protocol eller L2TP typisk sammen med IPSec for at give et ekstra niveau for kryptering og sikkerhed. Ligesom IKEv2 er L2TP / IPSec naturligt kompatibel med mange af de mest almindelige operativsystemer.

Enheder, der kører Windows 2000 / XP eller nyere, Mac OS 10.3 eller nyere eller Android, skal have en hurtig og nem opsætning med L2TP / IPSec. At få adgang til denne protokol er så simpelt som at importere de nødvendige filer fra din VPN.

L2TP blev også udviklet af Microsoft og Cisco. Dette betyder, at det er en lukket kildesoftware og kan have sårbarheder, der ikke er identificeret. L2TP er ikke så populær som IKEv2, hvilket betyder, at den ikke er blevet så nøje overvåget af uafhængige udviklere. Svagheder kan muligvis efterlade dig åben for uforvarende at afsløre din IP-adresse.

Hvis du virkelig er bekymret for at bevare privatlivets fred, vil du sætte pris på, at L2TP indkapsler data to gange. Imidlertid har denne dobbeltindkapsling en tendens til at bremse behandlingen lidt.

I modsætning hertil udfører L2TP / IPSec kryptering og dekryptering i kernen, hvilket kan give forbedret hastighed. Vil brugen af ​​L2TP / IPSec bremse ydelsen på dit system? Svaret kan variere. Det kan være nødvendigt at du prøver det for at se, hvor godt det fungerer for dig.

Generelt anbefales IKEv2 / IPSec og OpenVPN-protokollerne mere stærkt end L2TP / IPSec. Hvis du ikke kan få adgang til disse andre protokoller, er L2TP / IPSec stadig et bedre valg end nogle ældre, mindre robuste protokoller.

Med mange af de mest anbefalede VPN’er, har du dit valg af protokoller. Dette kan være en markant fordel, da det er muligt, at en protokol klarer sig bedre for visse applikationer end den gør for andre.

OpenVPN protokol

Oprindeligt udviklet af OpenVPN Technologies, denne protokol er open source. Dette betyder, at udviklere over hele verden har bidraget til at perfeksjonere det, på udkig efter svagheder og sårbarheder, så de kan fjernes. Resultatet er et utroligt sikkert og alsidigt miljø til at udforske onlineverdenen.

OpenVPN betragtes generelt som den sikreste protokol, der findes i dag, og det er vidt brugt. Det er blevet revideret flere gange af tredjeparts sikkerhedsfirmaer, så du kan stole på det for at holde dine data sikre. Faktisk betragtes OpenVPN som branchestandarden, især når det bruges sammen med SSL / TLS nøgleudveksling.

De fleste hæderlige VPN-udbydere stiller OpenVPN-protokollen til rådighed for klienter. Det er sandsynligvis standardvalget. Hvis det ikke er, anbefales det, at brugerne opdaterer deres indstillinger. OpenVPN er kompatibel med alle platforme inklusive Mac, Windows, Linux, Android og iOS. Det fungerer også sammen med forskellige routere.

Afsluttende tanker

OpenVPN er især sikkert og sikkert, når det bruges med User Datagram Protocol, eller UDP, i stedet for Transmission Control Protocol eller TCP. Brug af TCP kan betyde lidt langsommere transmissionshastigheder.

Ikke desto mindre forbliver OpenVPN stabil og pålidelig. Brug af TLS-protokoller og OpenSSL-bibliotek til kryptering betyder, at OpenVPN usædvanligt er dygtige til at holde dataene sikre.

Hvis du ønsker fuld beskyttelse, kan du overveje at bruge en privat søgemaskine, når du surfer på nettet. Dette anonymiserer alle forespørgsler, eliminerer behovet for cache og beskytter dig mod påtrængende annoncer, mens du giver avanceret trusselsregistrering på websted.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map