Kajian VPN Windscribe (2020)

logo logo windscribe


Sekiranya anda mengambil kira kos sebelum pertimbangan lain, maka mungkin Windscribe adalah VPN yang tepat untuk anda.

Ini kerana Windscribe adalah salah satu daripada beberapa syarikat VPN yang boleh dipercayai menawarkan versi percuma perkhidmatannya. Sudah tentu, anda terhad sejauh mana pelayan yang dapat anda sambungkan dan berapa banyak data yang boleh anda gunakan, tetapi ini boleh diterima dengan sempurna untuk sesetengah pengguna.

Bagi yang lain, Windscribe adalah perkhidmatan VPN asas. Mereka mempunyai beberapa poin yang baik dan juga yang buruk. Anda mendapat protokol OpenVPN, yang disyorkan, bersama dengan penyulitan AES 256-bit. Torrenting dan perkongsian fail dibenarkan, dan mereka Pelayan khusus Netflix kadang-kadang berfungsi seperti yang diiklankan.

Namun, mereka mempunyai rangkaian pelayan yang terhad, terutama jika Anda menggunakan versi layanan ini secara percuma. Mereka juga berpusat di Kanada, yang mungkin dianggap sebagai kekurangan.

Ini kerana Kanada ahli daripada Rangkaian Five Eyes, pakatan perisikan di mana AS, Australia, New Zealand dan UK juga menjadi ahli. Semua negara ini sering berkongsi data risikan antara satu sama lain, yang bermaksud bahawa jika satu agensi kerajaan menemui aktiviti Internet dan data peribadi anda, semua maklumat itu tidak lama lagi akan tersebar di banyak pangkalan data kerajaan. Itu tidak begitu menjanjikan bagi seseorang yang lebih suka kekal peribadi dan tanpa nama.

Masalahnya ialah negara-negara yang tergabung dalam pakatan ini dan negara-negara lain seperti ini cenderung mempunyai undang-undang mengenai penyimpanan data. Ini bermaksud bahawa ISP dan beberapa VPN mungkin perlu mencatat data tertentu dan menyimpannya untuk jangka waktu tertentu.

Data ini mungkin rentan terhadap peretasan atau mungkin mendapat panggilan pengadilan dalam penyelidikan jenayah. Sekiranya ini terdengar seperti berita buruk kepada anda, maka anda mungkin harus menggunakan VPN yang beribu pejabat di negara rangkaian bukan Lima Mata atau bahkan bukan 14 Mata. Beberapa VPN terbaik yang ada sekarang sesuai dengan keterangan ini, seperti Nord dan Express.

Sekiranya anda tidak diganggu oleh pangkalan rumah Windscribe di Kanada, maka anda mungkin ingin mengetahui lebih lanjut mengenainya. Sebilangan berita baik adalah bahawa perkhidmatan itu serasi dengan banyak peranti. Orang yang menjalankan Mac, Windows, Android, iOS dan Linux semestinya tidak menghadapi masalah.

Selain itu, mereka mempunyai sambungan untuk Firefox, Chrome dan juga Opera. Anda juga mungkin mengetahui bahawa terdapat pelbagai aplikasi TV pintar. Untuk mengikuti kepelbagaian ini, mungkin sambungkan bilangan peranti yang tidak terhad ke Windscribe.

Ini adalah bahagian perkhidmatan mereka yang sangat murah hati, yang jarang berlaku bahkan di antara beberapa VPN terbaik yang benar-benar disyorkan oleh anda.

Keserasian aplikasi Windscribe

Sekiranya anda mahu, anda boleh menyambungkan Windscribe VPN ke penghala anda, yang menjadikannya lebih mudah untuk menghubungkan semua peranti anda. Setelah dipasang pada penghala anda, konsol permainan anda juga dapat disambungkan ke Windscribe, tambah pasti lain.

Kelebihan lain yang mungkin anda hargai ialah Windscribe benar-benar mesra pengguna. Malah orang yang baru menggunakan VPN mungkin tidak akan mengalami kesukaran dengan pemasangan dan pelancaran. Namun, mungkin perlu mengubah beberapa konfigurasi sebagai tetapan keselamatan dan penyulitan lalai tidak optimum.

Pada akhirnya, Windscribe agak perlahan, dan itu juga berlaku untuk versi berbayar. Sekiranya kepantasan menjadi perhatian atau jika anda merancang untuk melakukan banyak torrenting, ini mungkin bukan penyedia VPN yang tepat untuk anda. Rangkaian pelayan mereka juga kecil, yang juga bermaksud bahawa perkhidmatan ini mungkin mempunyai daya tarikan yang terhad.

Gambaran Keseluruhan Windscribe

Ciri-ciri Maklumat
Kebolehgunaan:Mudah untuk digunakan
Dasar Pembalakan:Tiada Log Pengenalan
Saiz Pelayan:480 ++ pelayan
Pembahagian Pelayan:66 Negara
Sokongan:Sokongan sembang automatik
Torrenting:Dibenarkan
Penstriman:Dibenarkan
Protokol dan penyulitan VPN:Protokol OpenVPN; Penyulitan AES 256 bit
Ibu pejabat:Kanada
Harga:$ 4.08 / bulan
Laman web rasmi:https://windscribe.com

Keselamatan dan Penyulitan

tetapan protokol windscribeProtokol VPN yang paling terkenal boleh didapati di Windscribe. OpenVPN dianggap sebagai yang paling utama di antara ini. Protokol lain yang disyorkan ialah IKEv2 dan SOCKS5. Walaupun OpenVPN menikmati reputasi terbaik untuk keselamatan di planet ini, Windscribe menjadikan IKEv2 protokol lalai mereka.

Ini tidak masuk akal kerana tidak biasa melihat OpenVPN digambarkan sebagai standard industri. Apabila anda menggunakan OpenVPN dengan Windscribe, anda mendapat penyulitan cipher 256-bit AES, yang juga diiktiraf sebagai yang terbaik.

Penyulitan cipher itu merangkumi kunci RSA 4096-bit dan juga pengesahan SHA512. Sekiranya anda seorang profesional keselamatan IT, maka anda tahu bahawa tahap enkripsi yang anda mahukan.

Sekiranya anda bukan profesional keselamatan IT, anda masih harus mempunyai akses ke enkripsi yang terbaik tanpa perlu bermain-main dengan default. Orang yang baru menggunakan VPN mungkin dapat mengetahuinya, tetapi mengapa OpenVPN tidak menjadi lalai terlebih dahulu?

Ujian kebocoran dan virus tidak menunjukkan masalah. Selamat memuat turun dan menggunakan Windscribe di mana-mana peranti di rumah anda.

Lokasi Pelayan Windscribe

Windscribe mengatakan bahawa mereka memiliki hampir 500 pelayan di sekitar 50 negara. Itu tidak terlalu buruk, tetapi jika dibandingkan dengan VPN berkualiti tinggi, tidak ada yang membanggakan.

Banyak syarikat VPN yang paling disegani, seperti NordVPN, mempunyai rangkaian lebih dari 3,000 pelayan. Lebih baik lagi, pelayan ini diedarkan di lebih daripada 100 negara. Kemungkinan anda dapat mencari pelayan berhampiran anda jauh lebih besar dengan salah satu perkhidmatan ini.

menu lokasi pelayan angin

Perlu diingat bahawa jika anda menggunakan akaun Windscribe percuma, anda hanya akan mempunyai beberapa pelayan. Ini dijumpai di Kanada, AS, UK, Hong Kong, Perancis, Jerman, Belanda, Switzerland, Norway dan Romania. Pelayan di negara-negara yang tinggal adalah dikhaskan untuk penggunaan pelanggan yang membayar.

Banyak negara Eropah termasuk dalam senarai ini. Mereka termasuk Itali, Ireland, Sepanyol, Sweden, Denmark, Poland, Austria, Republik Czech, Hungary, Finland dan lain-lain. Windscribe malah mempunyai pelayan di Rusia. Mexico juga membuat senarai seperti negara-negara Amerika Selatan Brazil, Colombia dan Argentina.

Liputan di Afrika merangkumi Afrika Selatan dan Libya, yang merupakan pilihan yang tidak biasa. Negara-negara Timur Tengah Israel dan Turki juga mempunyai pelayan. Di Asia, syarikat ini mempunyai pelayan di Hong Kong, Jepun, Singapura, Korea Selatan, Malaysia, Vietnam dan Thailand. Australia, New Zealand dan Indonesia juga mempunyai pelayan.

pelayan windscribe

Menggunakan BitTorrent atau P2P dengan Windscribe VPN

Pembagi fail dan peminat torrent akan senang mendengar bahawa Windscribe tidak mempunyai masalah dengan anda terlibat dalam aktiviti dalam talian kegemaran anda. Tutorial di laman web membantu anda mengkonfigurasi sistem anda untuk mengalirkan pelanggan pada pelanggan seperti VUZE, uTorrent dan Deluge.

vektor perkhidmatan penstrimanNamun, perlu diingat bahawa tidak semuanya Pelayan Windscribe P2P dan serasi dengan torrent. Sebelum memutuskan sama ada perkhidmatan ini sesuai untuk anda, perhatikan lokasi pelayan berkemampuan P2P.

Menonton filem dan TV melalui perkhidmatan penstriman kini popular. Netflix dianggap sebagai peneraju industri ini. Sudah tentu anda mungkin mahu menonton perkhidmatan streaming ini semasa menggunakan VPN anda.

Malangnya, Netflix tidak suka orang menggunakan VPN untuk melihat kandungan. Ini kerana menggunakan VPN membuat anda kelihatan seperti berada di lokasi yang berbeza daripada tempat anda sebenarnya. Oleh itu, anda boleh mendapatkan akses ke kandungan Netflix yang dibatasi wilayah, dan itu mungkin melanggar banyak kontrak.

Netflix telah berjaya menyekat orang yang menggunakan VPN dari perkhidmatan mereka. Mereka dapat menghalang tontonan Netflix semasa melayari salah satu pelayan khas Windscribe.

Walau bagaimanapun, VPN ini mempunyai pelayan khas yang diaktifkan untuk digunakan dengan Netflix. Disebut pelayan “Windflix”, alternatif ini berfungsi seperti daya tarikan untuk streaming.

Keputusan Ujian Kelajuan Windscribe VPN

Menggunakan Windscribe akan melambatkan kadar pemindahan data anda. Sudah tentu, itu benar untuk semua VPN, tetapi VPN teratas akan melambatkan sambungan anda lebih rendah daripada yang lebih rendah.

Malangnya, Windscribe adalah salah satu daripadanya. Rata-rata kelajuan muat turun dan muat naik pada dasarnya perlahan sebanyak 50 peratus dengan Windscribe. Kelajuan penanda aras tanpa VPN adalah 98.71 Mbps untuk muat turun dan 53.00 Mbps untuk muat naik.

Semua itu berubah ketika Windscribe disambungkan.

Pelayan ini di Belanda disediakan muat turun 42.97 Mbps dan muat naik hanya 5.12 Mbps. Perkara semakin teruk ketika menyambung ke pelayan di AS. Dengan kadar muat turun 29.74 Mbps dan kadar muat naik 2.07 Mbps, jelas bahawa menunggu Windscribe membuat sambungan akan menjadi cabaran.

keputusan ujian kelajuan angin

Kemudian, terdapat pelayan di UK. Kelajuan muat turun 17.25 Mbps adalah 82 peratus lebih perlahan daripada penanda aras sementara kelajuan muat naik 4.86 Mbps adalah 91 peratus lebih perlahan.

Hasil ujian kelajuan ini dicapai semasa menggunakan akaun “premium”. Ini bermakna wang ditukar untuk prestasi mengerikan ini.

Sukar untuk membayangkan betapa mengecewakan hasilnya dengan akaun percuma yang menyediakan akses ke segelintir pelayan. Sekiranya kepantasan sama sekali penting bagi anda, maka anda lebih baik menggunakan perkhidmatan yang mendapat ulasan VPN yang lebih baik untuk kadar pemindahan data.

Dasar Log masuk VPN Windscribe

Protokol dan enkripsi VPN terbaik di dunia tidak bermaksud apa-apa jika VPN anda menyimpan log mengenai aktiviti dan identiti anda. Beberapa VPN yang teduh menjual maklumat ini kepada firma pengiklanan dan pemasaran. Yang lain menyimpannya supaya mereka dapat memasarkan kepada anda. Log ini juga dapat digunakan oleh pihak berkuasa pemerintah dalam penyiasatan jenayah.

Berita baiknya ialah Windscribe mengatakan bahawa mereka tidak menyimpan catatan mengenai pelanggan mereka. Mereka mungkin mengesan berapa lebar jalur yang anda gunakan, terutamanya jika anda menggunakan pelan percuma, yang hanya menerima jumlah data yang telah ditentukan setiap bulan. Bagi rekod lain, mereka hanya menyimpannya untuk lebih kurang tiga minit.

Hasilnya ialah anda tidak perlu risau tentang log yang disimpan mengenai aktiviti dalam talian anda. Selain itu, Windscribe tidak menyimpan banyak maklumat peribadi anda di pelayan yang mungkin diretas.

Pilihan Harga untuk Windscribe VPN

Anda boleh menggunakan Windscribe tanpa menanggung kos sama sekali. Walau bagaimanapun, pilihan ini sangat terhad. Anda hanya boleh menggunakan 10 GB data setiap bulan. Sekiranya anda pengguna Internet yang berat, anda akan cepat mencapai kuota setiap bulan.

Selain itu, anda hanya akan mempunyai akses ke segelintir pelayan. Ini terletak di Kanada, AS, UK, Hong Kong, Perancis, Jerman, Belanda, Switzerland, Norway dan Romania. Pengguna berpotensi yang tinggal di wilayah lain kemungkinan tidak akan mendapat prestasi yang cukup baik untuk menjadikan Windscribe sebagai pertaruhan yang wajar.

Pengguna yang memutuskan untuk menggunakan salah satu rancangan berbayar “Pro” memperoleh akses ke seluruh rangkaian Windscribe, walaupun ini adalah rangkaian yang jauh lebih hebat daripada yang disediakan oleh VPN terbaik. Pelan bulanan berharga sembilan dolar setiap bulan. Itu agak mahal, terutamanya jika dibandingkan dengan VPN lain yang mempunyai lebih banyak pelayan, liputan yang lebih baik dan hasil ujian kelajuan yang lebih baik namun tidak memerlukan kos yang tinggi.

Anda boleh berjimat dengan rancangan tahunan yang berharga lebih kurang $ 4.08 sebulan. Pelan ini dikenakan setiap tahun sebanyak $ 49.

Sebagai alternatif, anda boleh membeli dua tahun lebih awal. Dengan kos $ 3.70 sebulan, jumlah $ 89 akan dibebankan setiap 24 bulan sekali. Orang yang memilih rancangan ini juga mendapat langganan enam bulan untuk Dashlane, pengurus kata laluan yang hebat.

carta harga windscribe

Sebelum anda membuat apa-apa jenis rancangan berbayar dengan Windscribe, sangat berguna untuk memahami dasar pembayaran balik mereka. Setelah anda membayar, anda hanya mempunyai tiga hari untuk mengubah fikiran anda. Sekiranya anda telah menggunakan lebih dari 10 GB data dalam tiga hari tersebut, anda mungkin tidak bernasib baik.

Itu bukan polisi pembayaran balik yang paling murah hati di luar sana. Sebaiknya uji penyedia ini sebagai perkhidmatan percuma. Beli pelan hanya jika perkhidmatan percuma menunjukkan prestasi yang sangat baik untuk anda.

polisi pembayaran balik windscribe

Adakah Windscribe VPN Disyorkan?

Dengan kos yang agak tinggi dan prestasi yang kurang memuaskan dalam ujian kelajuan, sukar untuk mengesyorkan Windscribe. Juga, ingat bahawa dasar pembayaran balik mereka agak mengerikan dan bahawa rangkaian pelayan mereka hampir tidak luas.

Sekiranya anda memerlukan penyelesaian yang lebih menjimatkan, izinkan kami mengarahkan anda ke arah yang betul. Lihat ulasan kami mengenai Surfshark dan NordVPN untuk menghirup udara segar. Kedua-duanya tetap menjadi VPN terbaik yang dikaji hari ini, dan kerana banyak sebab. Harga, prestasi dan kepantasan semuanya merupakan peningkatan yang ketara berbanding yang ditawarkan oleh Windscribe. Lihatlah sendiri.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map