Beskytter en VPN mot skadelig programvare? Hva er skadelig programvare? |


Hva er skadelig programvare, og hvordan kan vi forhindre det?

Det er mange ting du kan gjøre for å prøve å forhindre malware-infeksjoner, men det beste stedet å begynne er å forstå hva skadelig programvare er, og hvilke typer skadelig internettkriminelle som liker å bruke mest.

Hva er skadelig programvare?

Malware er skadelig programvare som er konfigurert til å infisere og få uautorisert tilgang til datamaskiner, mobiltelefoner, bærbare datamaskiner og andre enheter. Cybercriminals bruker vanligvis malware for å stjele personlig og økonomisk informasjon fra online brukere og bedrifter. Mer avanserte typer malware kan også brukes til å overvåke noens aktivitet på en enhet, blokkere tilgang til operativsystemet eller harddisken og skade enheten selv.

Malware vs. virus – Hva er forskjellen?

Mange mennesker blir forvirret, vanligvis fordi sikkerhetsprogramvare enten kalles “antivirus” eller “antimalware” programvare. Så vi antok at vi like godt kan ta opp dette siden vi diskuterer skadelig programvare.

I utgangspunktet er et virus en type malware som kan reprodusere seg selv, spre seg til andre systemer og skade brukernes operativsystemer. Malware refererer på den annen side til alle typer skadelig programvare som kan brukes av hackere for å målrette mot Internett-brukere.

De vanligste typer skadelig programvare

1. Adware

Adware (står for reklamestøttet programvare) er skadelig programvare som infiserer enheten din og / eller nettleseren, og utsetter deg for mange uønskede annonser. Eksempler inkluderer vanligvis popup-annonser på skrivebordet eller nettleseren du ikke kan bli kvitt.

Adware anses vanligvis ikke som veldig farlig, bare irriterende. Imidlertid kan mange av annonsene du er spam med, inneholde ondsinnede filer og lenker. Samhandling med dem vil infisere enheten din ytterligere med skadelig programvare.

Generelt brukes adware bare av annonsører og nettkriminelle som en måte å tjene raske penger. Imidlertid kan adware også kobles sammen med spyware for også å spore aktiviteten din, og stjele din personlige informasjon.

2. Spyware

Som navnet tilsier, er spyware skadelig programvare som spionerer på deg. Den infiserer enheten din og stjeler sensitive personopplysninger av:

 • Overvåke hva du gjør på enheten din.
 • Innsamling av tastetrykk ved å bruke tasteloggere.
 • Samler inn tilgjengelige økonomiske og personlige data på enheten din.

Noen ganger kan nettkriminelle bruke avanserte typer spyware for å endre nettverkstilkoblinger og trafikk, og for å endre sikkerhetsinnstillingene for de forskjellige programmene du har installert på enheten din..

Spyware er ofte samlet med annen skadelig programvare, og kan til og med finnes i legitim programvare.

3. Ransomware

Ransomware er skadelig programvare som holder datamaskinen din eller personlige og økonomiske data “gisler” for en løsepenger. I utgangspunktet vil skadelig programvare enten kryptere all harddiskdata, eller den låser deg ut av operativsystemet. I begge situasjoner blir du møtt med en melding der du ber om å betale et stort løsepenger (noen hundre dollar eller mer) for å få tilgang igjen. Det vil vanligvis være en tidsbegrensning, og meldingen vil hevde at alle dataene blir slettet hvis du ikke følger med på betalingen.

Denne typen malware er vanligvis økonomisk motivert, men noen nettkriminelle kan bruke den bare for å ødelegge og skade virksomheter. Noen kjente eksempler på ransomware inkluderer WannaCry, NotPetya og Locky.

Ransomware spres vanligvis gjennom ondsinnede filer og lenker. Noen ganger kan operativsystem- og nettverkssårbarheter utnyttes for å eksponere enheten din også for ransomware.

4. Virus

Virus er en farlig type skadelig programvare siden de kan selv replikere og spre seg til andre datamaskiner. De kan knytte seg til legitime eller ondsinnede programmer, og starte opp når brukeren lanserer dem.

Mer kreative hackere kan bruke andre metoder for å spre virus, for eksempel sårbarheter på nettsteder og apper, dokumentfiler og skriptfiler.

Virus har alle slags bruksområder. Cyberkriminelle kan bruke dem til å:

 • Stjelp persona og økonomisk informasjon.
 • Skader datamaskinen eller nettverket.
 • Lag et botnet.
 • Spam deg med annonser.

5. Ormer

Ormer er en veldig vanlig type malware, og de brukes ofte til å skade nettverk ved å konsumere mye båndbredde og overbelastede servere. Noen ormer kan til og med programmeres for å skade datamaskiner. I hovedsak inneholder de det som kalles en “nyttelast” – kode som pålegger ormen å utføre forskjellige handlinger når den infiserer en datamaskin, handlinger som:

 • Stjeler personlige og økonomiske data.
 • Sette opp botnett.
 • Slette filer.

Hackere klarer vanligvis å utsette online brukere for ormer ved å sende dem spam eller phishing-e-poster som inneholder skadelige vedlegg.

Mens ormer ligner virus, er de en mye farligere type skadelig programvare fordi de kan selv replikere og spre seg uten å måtte stole på brukeraktivitet (som for eksempel å kjøre en kjørbar fil). Ormer utnytter generelt sårbarheter i operativsystemet (vanligvis tilfelle med utdaterte operativsystemer) for å spre seg over flere datanettverk. Noen ganger kan de til og med kapre et offerets e-postkonto, og sende ut infiserte e-poster til kontaktlisten.

6. Trojanere

En trojan er en type malware som forkler seg som legitim programvare og filer. Nettkriminellen prøver å lure offeret (vanligvis gjennom phishing) til å installere og kjøre trojaneren. Når det er gjort, vil Trojan normalt gi hackeren ekstern tilgang til enheten din. Da kan de gjøre noe av følgende:

 • Innsamle og slette sensitiv informasjon.
 • Installer mer skadelig programvare på enheten din.
 • Overvåk aktiviteten din gjennom tasteloggere og skjermdeling.
 • Legg datamaskinen til et botnet.

7. Bots

Bots brukes ikke så mye av nettkriminelle – mest fordi de vanligvis ikke er ondsinnede. Bots er programvare programmert for å utføre normale oppgaver (som å delta i videospillkamper eller by på auksjoner på nettet). Noen bots kan imidlertid programmeres til å fungere som skadelig programvare.

Oftere enn ikke, er hackere som bruker bots, avhengige av dem for å infisere enheter, og legge dem til et botnet. Når det skjer, vil nevnte enhet bli brukt til å utføre DoS / DDoS-angrep.

Annet enn det, kan nettkriminelle også bruke boter til å levere spam og annonser, samle serverdata og distribuere skadelig programvare på nedlastingsnettsteder.

8. Rootkits

Et rootkit er skadelig programvare som er programmert for å gi en tredjepart ekstern tilgang til enheten din. Cyberkriminelle elsker å bruke rootkits fordi de er veldig vanskelige å oppdage. De vil normalt bruke phishing-taktikker for å lure brukere til å installere rootkit på enheten sin.

Når hackeren har fjernkontroll av enheten, vil de vanligvis begynne å stjele personlig og økonomisk informasjon uten at offeret er klar over det. De kan også endre sikkerhetsprogramvaren som er installert på enheten for å gjøre deteksjonen enda vanskeligere.

Når nettkriminellen har alle dataene de trenger, vil de sannsynligvis legge enheten til et botnet eller infisere den ytterligere med mer skadelig programvare.

9. Keylogging-skadelig programvare

Keylogging malware tjener ett formål – å logge brukernes tastetrykk på sine enheter og offentlige datamaskiner. Den skadelige programvaren logger alle tastetrykkene inn i en fil som hackeren vil hente. Med den informasjonen kan de prøve å samle verdifull informasjon, for eksempel:

 • Innloggingsinformasjon
 • Bankkontonummer
 • Kredittkortdetaljer
 • Personnummer

Keylogging-malware spres vanligvis gjennom phishing-e-poster, men det kan også plasseres direkte på en datamaskin hvis en hacker har direkte tilgang til den. Mange nettkriminelle plasserer keylogger på offentlige datamaskiner.

Slik oppdager du skadelig programvare

Det er ikke alltid så lett å si om datamaskinen din har blitt infisert med skadelig programvare. Noen ganger virker ikke malware direkte etter infeksjon, og kan ligge i dvale en stund.

Likevel, hvis du merker noen av følgende tegn, vil du sannsynligvis ha noen type malware-infeksjon:

 • Enheten begynner å laste og gå veldig sakte plutselig – operativsystemet tar mye lengre tid å føre opp, applikasjoner kjører tregere, og musebevegelser på skjermen er forsinket. Malware har ofte en tendens til å bremse operativsystemet ditt, og spise opp CPU / RAM-minne.
 • Tilfeldige meldinger begynner å dukke opp på skjermen din, og sier at du vant en pris og trenger å innløse den, eller bare promotere pronography. Pop-up-meldingene kan ikke lukkes, eller de bare fortsetter å åpne igjen når du lukker dem. Dette er vanligvis et tydelig tegn på spyware eller adware, så pass på at du ikke klikker på noen meldinger.
 • Nye, lyssky verktøylinjer dukker opp i alle nettlesere – verktøylinjer du aldri har installert. Det kan bare være en, men – for det meste – vil det være flere verktøylinjer som vil ta mye av nettleserskjermen din. Når du fjerner dem, dukker de bare opp igjen etter at du har startet enheten eller nettleseren på nytt.
 • Systemet ditt krasjer med tilfeldige intervaller – spesielt når du surfer på nettet. Windows-brukere vil få den “populære” BSoD (Blue Screen of Death).
 • Operativsystemet ditt er ikke lenger tilgjengelig. Du prøver å logge deg på, men klarer ikke å gjøre det, og ser en melding om at du skal sende et visst beløp (vanligvis noen hundre dollar) til en PayPal-adresse eller cryptocurrency lommebok for å få tilgang igjen.
 • Det er en ganske stor økning i Internett-trafikk når du først kjører en nettleser etter å ha startet opp enheten. Dette kan være forårsaket av ondsinnet applikasjon som kobles til flere online servere for å laste opp eller laste ned data.
 • Hjemmesiden til nettleseren din har blitt endret til en nettsøffende side, og du husker ikke at du gjorde eller godkjente det.
 • Nye rare ikoner begynner å vises på skrivebordet ditt. Disse er vanligvis PUP-er (potensielt uønskede programmer), og de kan inneholde skadelig programvare.
 • Programmer starter og går automatisk uten at du gjør noe. Når du sjekker OS-oppgavebehandleren, avslører rare navngitte applikasjoner som bruker mye systemminne.
 • Enheten begynner å gå tom for lagringsplass tilfeldig. For eksempel kan harddisken din ha 100 GB ledig plass en dag, og bare 30 GB gratis dagen etter. Det kan være forårsaket av ondsinnede filer og programmer som fortsetter å installere og laste ned andre filer og programmer.
 • Folk begynner å fortelle deg at de får tilfeldige spammy-meldinger fra deg på sine sosiale mediekontoer og e-postadresser.

Husk at alle disse tegnene ikke alltid peker på en malware infeksjon. Hvis for eksempel datamaskinen plutselig begynner å gå mye tregere, kan det være fordi harddisken din fungerer opp eller er full, eller fordi RAM-minnet er for lite til å håndtere alle appene du har installert på enheten din. Samtidig kan tilfeldige krasjer være forårsaket av tekniske problemer.

Hvis du ikke lenger har tilgang til datamaskinen din og får en melding der du ber om løsepenger, nekter det selvfølgelig ikke at det er et ransomware-angrep.

Slik forhindrer du infeksjoner med skadelig programvare

Installer pålitelige Antivirus / Antimalware-programmer

En av de beste måtene å forhindre malware-infeksjoner er å installere et anstendig antivirus / antimalware-program på enheten din. Ikke bli forvirret av navnene. Enten du har et antivirusprogram eller antimalware-programvare spiller ingen rolle – begge deler er like i stand til å beskytte datamaskinen din mot skadelig programvare.

Det er mange antivirus- / antimalware-programvareleverandører å velge mellom, men anbefalingene våre er Malwarebytes og ESET.

Forsikre deg også om at du holder brannmuren til operativsystemet ditt på. Det gjør aldri vondt å ha et ekstra lag med sikkerhet på toppen av antivirus / antimalware-programmet.

Hold systemet ditt oppdatert

Som vi allerede har nevnt, bruker mange malware sårbarheter for å infisere enheter og spre seg gjennom dem og nettverket. Disse sårbarhetene er vanligvis der fordi systemet ikke har blitt oppdatert med de siste sikkerhetsoppdateringene.

For eksempel, hvis du er en Windows-bruker og ikke har MS17-010-oppdateringen, er du utsatt for EternalBlue-utnyttelsen, som har blitt brukt av nettkriminelle for å lette WannaCry, NotPetya og Retefe malware-angrep.

Og oppdateringene er ikke bare begrenset til operativsystemet ditt. Forsikre deg om at all programvaren på enheten din (spesielt antivirus / antimalware-programmet) er oppdatert.

Kjør vanlige skanninger

Når du har installert et sterkt antivirus / antimalware-program på enheten din, bør du planlegge daglige sikkerhetsskanninger for å sikre at alt er i orden. Det kan virke som problemer, men hvis du planlegger dem en times tid før du legger deg, eller når du vet at du ikke bruker enheten, vil det være mer praktisk.

Vi anbefaler også å skanne filer du laster ned eller programmer du installerer før du åpner dem – bare for å være sikker.

Ikke samhandle med nettfiskemail

Phishing innebærer en hacker som prøver å lure deg til å utføre en handling som kan utsette deg for malware-infeksjoner. Nettfisking kan brukes på andre måter også (som å lure deg til å avsløre sensitiv økonomisk informasjon), men vi fokuserer bare på skadelig programvare-bit i denne artikkelen. Hvis du vil lære mer om det, sjekk ut denne artikkelen vi skrev

Så, hvordan fungerer phishing generelt med skadelig programvare? Vel, det meste av tiden vil en nettkriminell sende deg en phishing-e-post eller -melding som vil prøve å overbevise deg om å enten klikke på en ondsinnet kobling, eller laste ned malware-infiserte vedlegg. Hvis du gjør noe av det, vil enheten din sannsynligvis bli infisert med ransomware, spyware, rootkits eller ormer.

Å oppdage en phishing-melding er ikke så vanskelig, men noen svindlere kan være veldig kreative og grundige, og kan gjøre at meldingene deres virker veldig overbevisende. Vanligvis er dette skiltene du trenger å passe på:

 • Dårlig grammatikk
 • Forkortede lenker
 • Skyggefulle vedlegg
 • Ingen signaturer
 • En aggressiv, pressende tone
 • Usikrede nettadresser (start med “http” i stedet for “https”)

Mer erfarne nettkriminelle kan til og med hacke legitime nettsteder, og skadelige popup-annonser vises på siden. Hvis du samhandler med dem, vil enheten din bli utsatt for skadelig programvare.

Totalt sett bør du aldri delta i noen phishing-forsøk. Ignorer dem, slett meldingene / e-postene, og kontakt myndighetene om nødvendig. Du kan også vurdere å bruke Stanfords antifishing-utvidelser.

Aktiver Click-to-Play-plugins + Bruk skriptblokkere

Malware-infiserte annonser kan være ganske farlige – spesielt siden noen av dem kan infisere enheten din selv om du ikke samhandler med dem. Det er akkurat nok til at de vises på et nettsted – og noen ganger er det også på legitime nettsteder.

Heldigvis, hvis du aktiverer klikk-for-å-spille plugins, vil ikke Flash- og Java-skript ikke starte med mindre du klikker på annonsen. Slik aktiverer du dem i de fleste nettlesere.

Når det gjelder skriptblokkere, er det nettleserutvidelser du kan installere som forhindrer bakgrunnsskript i å starte opp uten din tillatelse. Så hvis du skulle besøke et nettsted som inneholder malware-infiserte annonser, vises de ikke med mindre du ber skriptblokkeringen la dem gjennom.

De beste skriptblokkere akkurat nå er uMatrix og uBlock Origin. Vi anbefaler at du bruker dem sammen for å oppnå best mulig resultat.

Avinstaller utdaterte programmer du ikke bruker

Det spiller ingen rolle hvor ubetydelig programmet kan se ut. Det kan til og med være en mindre kjent bildeditor som ingen har brukt på mange år – så lenge programmet ikke lenger har mottatt sikkerhetsoppdateringer fra utviklerne, blir det en sikkerhetstrussel.

Selv om dette ikke skjer for ofte, kan nettkriminelle finne en metode for å utnytte utdaterte programmer (spesielt hvis operativsystemet ditt er utdatert også), og bruke dem til å infisere enheten din eller nettverket ytterligere med skadelig programvare.

Så sørg for at du avinstallerer applikasjoner som ikke lenger får støtte – spesielt hvis du ikke bruker dem for ofte.

Hvordan bli kvitt skadelig programvare

Hvis enheten eller datamaskinen din er infisert med skadelig programvare, er det noe du kan gjøre for å prøve å fikse situasjonen:

 • Forsikre deg først om at du har installasjonsfiler for antivirus / antimalware-programvare tilgjengelig på en minnepinne eller CD. Dette vil være nyttig i de neste trinnene hvis du ikke har tilgang til nettet, og ikke har noen antivirus / antimalware-programmer installert.
 • Neste, sørg for at datamaskinen er koblet fra Internett.
 • Start enheten på nytt, og start den opp i operativsystemets Safe Mode.
 • Når du er i sikkermodus, sletter du midlertidige filer du finner – som vil øke hastigheten på neste trinn.
 • Når du er ferdig, kjører du en skanning med antivirus / antimalware-programmet.
 • Hvis skanningen har vært vellykket, er det eneste som gjenstår å sjekke nettleseren din og sørge for at den ikke viderekobler deg til et skadelig nettsted. Hvis det gjør det, kan du bare endre nettleserens oppstartsinnstillinger.

Husk at metoden ikke er garantert å fungere 100% av tiden. For eksempel, hvis systemet ditt er infisert med et rootkit, kan det hende at du ikke kan kjøre en skanning fordi hackeren vil lukke programmet. I så fall er det best å installere operativsystemet på nytt. Hvis du fortsetter å oppleve problemer, bør du vurdere å ta enheten til en kvalifisert tekniker.

Hvis du har å gjøre med ransomware, er det best å slå av enheten og koble den fra kontakten, og kontakte myndighetene. Selv om du kan betale løsepenger, har du ingen garanti for at nettkriminaliteten vil gi deg tilgang til dataene dine. De kan faktisk bare slette alt eller be om mer penger. Du bør også vurdere å ta sikkerhetskopi av alle sensitive data på en sikker minnepinne eller ekstern harddisk. Det hjelper ikke deg å bli kvitt ransomware, men det vil hjelpe deg å beskytte dataene dine til en viss grad.

Beskytter en VPN mot skadelig programvare?

En VPN kan sikre online tilkoblinger og data, ja, men det kan ikke forhindre skadelig programvare fra å infisere enheten din. Hvorfor? La oss ta en kort titt på hvordan en VPN-forbindelse fungerer:

I utgangspunktet vil klienten og VPN-serveren kryptere trafikken som er passert mellom dem for å sikre at den er trygg og overvåkningsfri. Forbindelsesforespørslene dine blir dekryptert og videreført av serveren til nettet, og det forespurte innholdet blir kryptert av VPN-serveren og dekryptert av VPN-klienten når den når enheten din. VPN-kryptering er sterk, men den er ikke konfigurert til å håndtere skadelige programmer på programvarenivå – den er bare bygd for å sikre at Internett-trafikken din ikke kan utnyttes av ondsinnede parter.

Husk at malware kan infisere og skade enheten din, selv om du ikke er frakoblet. For at en VPN-forbindelse skal kunne kjøres, må du være koblet til Internett. Så det er en annen grunn til at en VPN ikke kan beskytte mot skadelig programvare. Den slags beskyttelse kan bare tilbys av antivirus / antimalware-programmer – som de vi nevnte ovenfor.

Til tross for det, er det fortsatt en god idé å bruke et VPN hver gang du går online. Å bruke en VPN sammen med et pålitelig antivirus / antimalware-program er faktisk en av de beste måtene å beskytte personvernet og dataene dine når du er på internett.

Trenger du en VPN for å bruke sammen med Antivirus / Antimalware-programvaren?

Vi har dekket deg – CactusVPN tilbyr tilgang til en sikker tjeneste som beskytter all din online trafikk med avansert militærkryptering. Vi gir også tilgang til kraftige VPN-protokoller som SoftEther og OpenVPN, vi har en Kill Switch på plass, og vi lagrer ingen logger.

Du kan enkelt installere CactusVPN på mange populære plattformer med våre brukervennlige apper.

Det beste av alt – du kan prøve ut CactusVPN gratis i 24 timer med prøveversjonen. Du trenger ikke gi ut noen kredittkortdetaljer, og du får tilgang til alle funksjonene. I tillegg tilbyr vi til og med en 30-dagers pengene-tilbake-garanti, så du har ingenting å bekymre deg for når du først er blitt CactusVPN-kunde.

Konklusjon

Så beskytter en VPN mot skadelig programvare?

Lang historie kort – nei, det gjør det ikke. En VPN er designet for å sikre dine online tilkoblinger og data, ja, men måten det fungerer på tillater ikke det å beskytte systemet mot skadelig programvare. Det betyr selvfølgelig ikke at du ikke bør bruke et VPN når du er online – bare at du skal bruke den sammen med antivirus / antimalware-programmer.

“Så hva er skadelig programvare, og hvordan kan vi forhindre det?”

Malware er skadelig programvare som kan brukes til å skade enheten din, eller stjele sensitiv informasjon fra deg. Det kommer i mange typer (spyware, ransomware, adware, virus, keyloggers, rootkits, etc.), og nettkriminelle sprer det ofte gjennom phishing-angrep.

Det er grunnen til at en av de beste måtene å beskytte deg mot malware er å ikke samhandle med phishing-meldinger. Bortsett fra det, bør du også bruke pålitelig antivirus / antimalware programvare, aktivere klikk-for-å spille plugins i nettleserne, bruke skriptblokkere og holde alt systemet oppdatert.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map